Vad innebär Storbritanniens arrestering av en fransk förläggare för intellektuella i världen?

11
1313

 

Ernest Moret

Christine Vaple har letat upp och sänt in denna aktuella – och skrämmande – artikel. Tack! Man tänker gärna på förföljelsen av Julian Assange, men också på Sverige utökar spionerilagstiftningen, äventyrar journalisters och visselblåsares frihet och ”Chat control är en demokratisk katastrof”.

Artikeln är skriven av Natasha Hakimi Zapata är en prisbelönt journalist och universitetslärare baserad i Europa. Hennes arbete har publicerats i bland annat The Nation, In These Times, ScheerPost och Los Angeles Review of Books.

https://progressive.international/wire/2023-04-28-what-the-uks-arrest-of-a-french-publisher-means-for-public-intellectuals-the-world-over/en

Artikeln om detta finns även i The Guardian och hos BBC https://www.bbc.com/news/uk-65314605

 Arresteringen av Ernest Moret väcker brådskande frågor om brittiska myndigheters sätt att rikta in sig på offentliga intellektuella på begäran av andra nationer.

Macron vid mötet med Putin i juni 2018. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

Arresteringen sker vid en tidpunkt då både Macrons och Rishi Sunaks regeringar brutalt har slagit ner på rätten att protestera, och riktat in sig på sociala och miljöaktivister med en rad drakoniska lagar och våldsamt polisförtryck.

På väg till London Book Fair, Storbritanniens årliga bokmässa sedan många år, hade en fransk förläggare en ovanlig uppgörelse med brittisk gränspersonal förra veckan.

 

 

Den 17 april blev Ernest Moret – ansvarig för utländska rättigheter på det franska vänsterorienterade Éditions la Fabrique och agent för den hyllade science fiction-författaren Alain Damasio – tagen åt sidan för förhör på Paris järnvägsstation Gare du Nord så lång tid att han missade sitt tåg till London. Han och hans kollega Stella Magliani-Belkacem lyckades ta ett senare tåg, men anlände till Londonstationen St. Pancras för ännu en överraskning: civilklädda brittiska poliser väntade på dem. Väl på brittisk mark grep myndigheterna Moret med hänvisning till bilaga 7 i Terroristlagen från 2000, på grund av påstådd inblandning i antingen tidigare eller framtida franska protester mot de mycket impopulära pensionsreformer som president Emmanuel Macrons regering drev igenom i mitten av april.

Det som följde var sex Kafka-artade timmar under vilka förläggaren korsförhördes om allt från sin åsikt om den föreslagna höjningen av den franska pensionsåldern till sina tankar om Macron och covid-19-pandemin. Inga frågor tycktes vara inriktade på något egentligt hot mot den brittiska allmänna säkerheten, utan var helt och hållet baserade på förläggarens politiska övertygelser och demokratiska aktiviteter i sitt hemland. Enligt ett gemensamt uttalande från Éditions la Fabrique och det brittisk-amerikanska förlaget Verso Books, vars chefredaktör Sebastian Budgen hade bjudit in Moret och Magliani-Belkacem att bo i sitt hem i London, ombads Moret också att ”nämna de ’regeringsfientliga’ författarna i förlaget La Fabriques katalog”.

Myndigheterna fortsatte med att beslagta Morets bärbara dator och privata mobiltelefon, och när han vägrade att ge dem sina lösenord använde de sig av förevändningen ”obstruktion” för att gripa honom, och höll honom kvar över natten på en station hos British Transport Police i norra London.

”Brittiska poliser hotade Ernest och sa att han aldrig skulle kunna resa igen eftersom han skulle stämplas som terrorist”, berättade Budgen för The Nation. ”De skröt också om att Storbritannien är det enda land där myndigheterna kan ladda ner och behålla information från privata enheter.”

Terroristlagen från år 2000, som antogs före attackerna den 11 september under Labours premiärminister Tony Blairs regering, är onekligen en av de mest långtgående antiterroristlagarna i Europa – om inte i hela världen. I bilaga 7 ges brittiska tulltjänstemän uttryckligen rätt att stoppa, kvarhålla och förhöra vem som helst vid gränsen för att avgöra om de kan vara inblandade i terroristhandlingar. Avsnittet, som har en ”Code of Practice” som nyligen har setts över, ger också tulltjänstemännen rätt att konfiskera egendom och till och med ladda ner data under förevändning av nationell säkerhet.

Trots att tillämpningen av lagen har visat sig diskriminera människor från marginaliserade etniciteter och religioner på ett oproportionerligt sätt – särskilt muslimer, i kölvattnet av den 11 september – så kvarhölls den brasilianske politikern David Miranda i nio timmar på Londons Heathrow-flygplats 2014. Miranda hade med sig känsliga uppgifter från NSAs visselblåsare Edward Snowden till dennes partner, journalisten Glenn Greenwald, och – precis som i Morets fall – åberopades bilaga 7 i lagen från 2000. Både Storbritanniens högsta domstol och appellationsdomstol har hävdat att kvarhållandet var ”lagligt” på grund av ”angelägna nationella säkerhetsfrågor”, trots att de också medgav att det var ”ett indirekt ingrepp i pressfriheten”.

Morets advokat Richard Parry anser dock att det är första gången som lagen har använts mot ett bokförlag. Parry berättade för The Nation att hans klient vägrade ge sitt samtycke till att hans enheter genomsöktes, med hänvisning till artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter – som Storbritannien fortfarande är part i, trots Brexit. I artikel 8 fastställs rätten till privatliv, men Parry anser att brittiska poliser även kan ha brutit mot artikel 10 – yttrandefriheten – och några till.

Parry, som också företräder offer för hemligt spionage av brittisk polis, bland andra uppmärksammade MR-fall, sade att med tanke på polisernas förhörslinje anser han och hans franska kolleger att det är mycket troligt att de brittiska poliserna agerade på begäran av franska myndigheter. Ett antal länders gränspoliser har extraordinära befogenheter att kvarhålla och förhöra personer som anländer till länder som USA och Australien, och kan också utan tillstånd beslagta och ladda ner material på enheter – trots att  integritetsförespråkare i USA har hävdat att detta strider mot det fjärde tillägget. Det som är unikt och dessutom oroande i La Fabrique-förlagets fall är att det verkar, som Parry antyder, som om de brittiska myndigheterna kanske inte har agerat i sitt eget nationella intresse – hur omotiverat det än är – utan i ett annat lands intresse.

Nyheten om att förläggaren arresterats spreds snabbt på bokmässan i London, där Moret hade över 40 planerade möten, bland annat med Roisin Davis från Haymarket Books, som sade till The Nation att hon och hennes kollegor var ”chockade” av händelsen. Davis, det amerikanska oberoende förlagets chef för rättigheter och medlem av redaktionsrådet, tillade att händelsen ”väcker ett antal skrämmande frågor om de brittiska och franska regeringarnas försök att eliminera offentligt missnöje”. Gripandet sker vid en tidpunkt då både Macrons och Rishi Sunaks regeringar brutalt har slagit ner på rätten att protestera och riktat in sig på sociala och miljöaktivister med en rad drakoniska lagar och våldsamt polisförtryck.

I tisdags, när Morets tid i häkte närmade sig 24 timmar, samlades demonstranter utanför den brittiska ambassaden i Paris och Franska Institutet i London och krävde hans omedelbara frigivning. Även om han aldrig åtalades – och slutligen släpptes några timmar senare mot borgen – behöll tjänstemännen hans utrustning. Förläggaren återvände hem tidigt på onsdagen, men kallades av Metropolitan Police Counterterrorism Command att åter infinna sig den 16 maj.

Mediernas rapportering i Storbritannien och Frankrike – liksom andra nationella medier som spanska El Salto, brasilianska Opera Mundi och Al Jazeera English – har varit omfattande och allmänt kritisk till gripandet, oavsett ideologisk inriktning. Medan Moret fortfarande hölls fängslad i tisdags skrev ett dussin franska ledamöter av Europaparlamentet ett brev till den brittiska inrikesministern Suella Braverman, där de fördömde det ”skandalösa och omotiverade” gripandet och tillade att frågor om Morets aktivism i Frankrike verkar ”tydligt tyda på ett samförstånd mellan franska och brittiska myndigheter”. Organisationer som Pen International och La Ligue des auteurs professionnels (yrkesförfattarförbundet) och en organisatör för National Union of Journalists fördömde kraftfullt det ”skrämmande” övergreppet. Karen Sullivan från Orenda Books gick så långt som att säga att det efter händelsen ”råder ingen tvekan om att internationella förläggare och författare … kommer att tänka sig för två gånger innan de besöker Storbritannien”.

Men händelsen har långtgående konsekvenser även utanför förlagsvärlden, menar juristen Dermot Feenan. Feenan växte upp i Nordirland under oroligheterna och är smärtsamt medveten om de otaliga sätt på vilka antiterroristlagar kan användas mot aktivister, offentliga intellektuella, konstnärer och andra civila. När allt kommer omkring, berättade han för The Nation, var den brittiska lagen från 2000 utformad efter antiterrorlagar på Nordirland. Och ändå, när konsekvenserna av Storbritanniens senaste angrepp på medborgerliga friheter och vänstertänkare blottläggs, verkar det otroligt att den här nationen för bara två århundraden sedan gav en fristad åt sådana som Marx och Engels.

Relaterat
* Australiens regering vägrar försvara Assange, men stödjer USA:s planer på krig mot Kina

* Kors i taket – Australiens premiärminister ber USA släppa anklagelserna mot Julian Assange!
* Stora mainstream-media menar äntligen att USA ska slopa anklagelserna mot Julian Assange!
* Lyssna på Stefania Maurizis succeinformation om sina kontakter med Assange och Wikileaks
* Julian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst.
* Debattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN.
* Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset.
* Västvärlden på väg att överge yttrandefriheten!?
* Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen! Protestera mot regeringens idé att tillåta kärnvapen i Sverige! Sergels torg lördag kl 14-15. Kom!
Julian Assange åter nominerad till Nobels fredspris.
* Västvärlden på väg att överge yttrandefriheten!?
* Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen! Protestera mot regeringens idé att tillåta kärnvapen i Sverige! Sergels torg lördag kl 14-15. Kom!
* Koncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?
* Vem äger media? Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 3.
* Medieoligarkerna i världen och i Sverige.
* Fria kritiska ryska media – finns de?
* Är bannlysningen av RT förenligt med försvar av yttrandefrihet? Kan man straffas av att citera RT?
* Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas.

* Pentagon förbereder massiv censur av internet.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.
* En utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

 

 

 

 

 

Föregående artikelSka vi lita på dollarn? (”In $ (God) We Trust”)
Nästa artikelMagdalena Andersson sprider oriktiga uppgifter – farligt!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Tack Anders, för utmärkt publicering. Artikeln av Natasha Hakimi Zapata framstår som mycket viktig.

  Är det så vissa, svenska myndigheter kommer att agera när Sverige snart, rent kuppartat ansluts till krigsorganisationen NATO? Vi såg hur en svensk åklagare hanterade Assange, så det finns uppenbarligen både kapacitet och vilja att krypa i stoftet inför Hegemonen ”over there”. Det bådar inte gott!

 2. Tur att det hände i ett civiliserat land där man kunde protestera mot gripandet. I Ryssland hade han fått räkna med allt från 10 till 15 års fängelse efter en 10 minutes rättegång bak stängda dörrar utan någon från ambassaden närvarande.

  Eventuella demonstranter, om det finns några som fortfarande vågar demonstrera mot Putin, hade i bästa fall kommet undan med lite polisvåld. I värsta fall upp till 10 år i fängelse.

  • Vill du ange bra källor för detta?
   Kan du berätta hur det går i Ukraina vid demonstrationer och protester?

   • Ursäkta att jag är lite naiv men jag trodde de flesta är kända med hur oppositionen i Ryssland förföljs och i vissa fall avrättas. Trodde också att det var känt att man inte får kalla ett krig ett krig. För det kan väl inte undgått dig att Ryssland för ett krig mot sin grannstat Ukraina?

    Samtidigt så skall jag erkänna att jag hade fel på en punkt. Det stämmer inte med upp till 15 års fängelse. Rätt skall vara upp till 25 års fängelse.

    Se: https://www.theguardian.com/world/2023/apr/17/moscow-jails-vladimir-kara-murza-for-25-years-for-opposing-ukraine-war

    Jag antar att med dina kontakter så kan du finna fler exempel själv?

    Zelenskiy har ett folkligt stöd som de flesta ledare bara kan drömma om. Jag räknar inte Putins kompis Kim med 98% stöd i Nordkorea dit. Det kan du väl ändå vara enig i?

    När det gäller demonstrationer och protester i Ukraina så kan jag upplysa att Ukraina är under belägring av Ryssland och har därför varit tvungen att införa undantagslagar. Dessa begränsningar kommer att hävas när Ryssland är ute av Ukraina och den ryska fascistiska ledningen står åtalade i den Haag.

    Kritik hittar du bl.a. i Kiev Independent, tror det finns fler, men klarar inte av att följa alla medier.

    • Men snälla Kent Svensson.

     Den ”opposition” i Ryssland som Västvärlden stödjer är i själva verket gangsters eller halvgangsters som inte ens ryssarna själva tror på.

     Jag tror du måste försöka vara ärlig och förstå det inte är seriösa alternativ.
     Det Västvärlden vill uppnå genom att uppmuntra och stödja denna s.k. ”opposition” är bara att försöka skada Ryssland.

     Ryssland är ingen Västerländsk ”demokrati” och har inte som mål att bli någon sådan heller.
     Ryssland har sin egna kultur och tradition.
     De två sista begreppen är något som Västvärlden måste acceptera för att kunna uppnå en fredlig förbindelse med det stora Euro-asien i Öster.

     Alternativet konfrontation med Ryssland kan tyvärr leda till Tredje Världskriget.

     Något du kanske längtar efter?

     Bland alla politiska ideologier tycker jag liberalismen än den värsta därför den genom sina totalitära mål är den mest våldsamma och krigsbärande.

     Liberal media bruka alltid skrodera ”Vi är i krig!” ”Vi är i krig” så fort det är en konflikt med våld på gång.

     Det är samma sak med konflikten i Ukraina nu.
     Den liberala Västvärlden ropar: Hurra, vi är i krig! Mera vapen! Mera vapen!

    • @Kent Svensson 5 maj, 2023 At 11:46
     1.”Kritik hittar du bl.a. i Kiev Independent, tror det finns fler, men klarar inte av att följa alla medier.”
     2.”Samtidigt så skall jag erkänna att jag hade fel på en punkt. Det stämmer inte med upp till 15 års fängelse. Rätt skall vara upp till 25 års fängelse.”

     1.Du har missat att läsa artikel som Kajsa Ekis Ekman har skrivit om din kära (ukrainska) Independent
     https://www.globalpolitics.se/etc-kajsa-ekis-ekman-varfor-accepteras-kyiv-independents-nazistkopplingar/
     https://www.etc.se/ledare/varfoer-accepteras-kyiv-independents-nazistkopplingar
     https://www.thenation.com/article/politics/neo-nazis-far-right-ukraine/
     https://www.friatider.se/hatsk-vansterkonflikt-om-nazister-i-ukraina

     2. Först och främst bör du läsa vad den person är anklagat för.

     @Kent Svensson 5 maj, 2023 At 14:26

     ”Här har du din kompis som ropar efter mer vapen på Telegram.”

     Hur många gånger skriker clownen och dom övriga ukrainska nazi efter fler vapen?? De får aldrig nog…

     Bättre att läsa intervjun med ukrainske journalisten Ruslan Kotsaba, som flydde till USA 2022.
     ‘The worst kind of peace is better than any war’: An exiled Ukrainian dissident appeals to Zelensky and his country’s elites
     As losses mount, journalist Ruslan Kotsaba believes that soon the majority of people will share his pacifist views
     https://swentr.site/russia/575625-civilization-ends-at-war-interview/

  • Du behöver bättra på dina påhitt @Kentan. Det finns en gräns på vad civiliserade folk kan tåla vet du

 3. Sanningen är tydligen så farlig, att man måste spion och terrorstämpla den.
  Så kan det gå när man låter hycklarna i den ”demokratiska lögnfabriken” får härja fritt i statens tjänst tillsammans med det politiska narrativet som för närvarande är USA och Nato.

  Vad sade Olof Palme egentligen till Vilhelm Moberg i en offentlig Tv-intervju (ligger på nätet) då Moberg hänvisade till ett pressklipp ang Nobelpriset till Solzjenitsyn.
  Svarade Palme (lite överlägset):” Det är typiskt, du är offer för massmedia, varför ska du tro på det där”. Hela panelen gapskrattade och Moberg sjönk ihop modstulet och slokörat. Ca 3 veckor efteråt hade Moberg dränkt sig.
  Självfallet kan man inte ha något som helst förtroende för dessa statsfinansierade korrumperade propagandamedier och lögn-fabrikörer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here