ETC: Kajsa Ekis Ekman: Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?

24
4094
Azovregementet

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. I morgon återpubliceras svar från ETC.

Detta är utdrag ur en ledare i ETC 10 april 2022

Kajsa Ekis Ekman: Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?

Kajsa Ekis Ekman: Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?

Deras högprofilerade försvarsreporter Illia Ponomarenko har varit frontplacerad med nazistiska Azov-bataljonen. Han har ofta lagt ut bilder från militära uppdrag med dem, och skrivit om sin nära vänskap med Azovs före detta artillerichef.

I nyhetsrapporteringen från Ukraina finns en källa som citeras oftare än någon annan: Kyiv Independent. Den engelskspråkiga tidningen startades för knappt fem månader sedan, men har redan två miljoner följare och det som skrivs där hamnar direkt i tidningar världen över.

Det är Kyiv Independent som får bidrag från den svenska medieorganisationen Utgivarna, Bonnier News och tyska Axel Springer. Nyligen inledde LO-ägda Arbetet Global ett samarbete med tidningen och kommer att direktöversätta deras texter till svenska.

Ingen tycks reagera på att Kyiv Independents redaktion har nazikopplingar. Deras högprofilerade försvarsreporter Illia Ponomarenko har varit frontplacerad med nazistiska Azov-bataljonen.

Han har ofta lagt ut bilder från militära uppdrag med dem, och skrivit om sin nära vänskap med Azovs före detta artillerichef. I november 2019 skriver han:

”Jag är helt förkrossad över nyheten att min gode vän, löjtnant Igor Prozapas, före detta artillerichef för Azov, har avlidit. Valhalla möter idag en hängiven skytt och en sann patriot.”

Aidar-bataljonen är en annan högerextrem paramilitär grupp som hyllas av Ponomarenko. På bataljonens femte födelsedag gratulerar han:

”Önskar denna stridshärdade formation många lyckliga segrar!”

Aidar är enligt en Amnestyrapport skyldiga till krigsbrott. De har rutinmässigt kidnappat, rånat och torterat civila, och den ukrainska armén tycks inte ha någon kontroll över dem.

När Arbetet Globals redaktör Ivar Andersen får frågan av historikern Victor Pressfeldt, som uppmärksammat nazikopplingarna, om hur han ser på samarbetet, svarar Andersen att ”i nuläget ser jag den redaktionen som en positiv kraft, trots den där reporterns uppenbara Azovsympatier”.

En svensk tidning där anställda uttrycker ”uppenbara nazistsympatier” skulle förmodligen inte komma på fråga för ett samarbete med LO:s tidning. Azov och Aidar har dessutom inte bara åsikter, utan är skyldiga till krigsbrott.

Även tidningens vd Daryna Shevchenko har lagt ner blommor vid nazikollaboratören och UPA-kommandanten Myroslav Symchychs monument, visar inlägg på hennes Facebook.

Det visar sig vid en närmare koll att det var Kanadas regering och European Endowment for Democracy som betalade grundandet. Dessutom har en majoritet av redaktionsmedlemmarna varit sponsrade av olika USAID-projekt.

Sex av de anställda, däribland Ponomarenko och Olena Goncharova, har gjort full betald praktik i USA på ett journalistprojekt som samarbetar med USA:s utrikesdepartement.

Den mest meriterade, reportern Igor Kossov, har för några år sedan varit inbäddad journalist i Irak för USA Today.

 

Föregående artikelNicaragua stämmer Tyskland för stöd till Israels folkmord
Nästa artikelDouglas MacGregor om kriget i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. När man blir invaderad har man inte råd att vara alltför nogräknad.

  Där finns faktiskt riktiga nationalsocialistiska element i Azov-bataljonen, alltså såna som skyller allt på judarna, och minnet av bolsjevikernas svältpolitik lever uppenbarligen kvar i Ukraina. Det är minnet från tvångskollektiviseringen, holodomor och operation barbarossa som fortfarande reflekteras i nutid. Vi ska inte låta lura oss att tro att Ukraina är nazistiskt. Där finns nazister, det gör det också i Grängesberg. De utgör en liten minoritet. Man kan inte förbjuda folk att hata judar, bara dra fram dem i ljuset och visa på vad de egentligen menar. De lever för sin slutgiltiga lösning, och trivs bra ihop med muslimska brödraskapet, nu som då.

  Ryssland har invaderat Ukraina, inte tvärtom.

  • Anton Berg

   Förvirrad kommentar av dig, Azov är nazister – det är liksom inte 1-2 pers utan organisationen som sådan som är nazistisk. Precis som Hitlers trupper var nazister är Azov nazister, det är såklart ett jättestort problem och främsta anledningen till kriget, hur kan du ha missat det? Ändå 50 dagar med kriget nu. Läs på!

  • Och det gjorde Ryssland rätt i! Annars skulle Ukraina öppnat porten till Rysslands förstörelse. Nu är den stängd. För gott!!! Vad ska du göra? Oja om ”den rätts baserade ordningen?” 🤣😂🤣 Det finns inget vare sig du eller USA/Nato kan göra än att låta munnen gå. Ryssland kommer att göra köttfärs av alla dessa nazistiska avskum. Period!

   • Det vi sade besannades. ukrozionazi blir köttfärs. Donbas befriat. Den akuta existentiella faran mot Ryssland stoppat. Och nu har vinden vänt och det är den kollektiva väst som är i stor trubbel, inte minst genom sanktions bumerang ockerräntor, inflation, ökade misär och total förakt av västs styrande elit.

    Operation Z fortsätter tills målen som Ryssland President Vladimir Putin satte då är helt uppfyllda. Under tiden kan ryssofober fortsätta banka huvudet på någon klagomur någonstans i närheten av där de bor😜

    PS: senaste utveckling med Frankrike som säger att landet är inte en ”USA vassal” visar på att motsättningarna i Nato växer och växer. Fortsätter det så här så blir det IMPLOSION🤣🤗🤣

    https://www.rt.com/news/574630-macron-us-vassals-taiwan/

    • Nu närmar vi slutet på ukrozioanzi regimen. Kokainskys armé lider nämligen av följande:

     1) Soldatbrist
     2) Krutbrist
     3) Stridsmoralbrist

     Samtidigt som ukrozionazi regimen har följande i överflöde:

     1) Utbredd korruption top to bottom
     2) Inkompetenta ledare (militära och civila)
     3) Interna stridigheter

     Sammantaget är landet 404 på G. Nya kartor så här dags nästa år med Odessa, Mikolayev, mm införlivade med moderlandet Ryssland. Västar delen av landet styckas itu mellan Europas hyena, Rumänien, mm. Ett litet furstendöme med Kiev som huvudstad får autonom styre under Rysslands mandat.

     https://www.youtube.com/watch?v=_8jnY-R1a4E&t=865s

     PS: arbetsförmedlingen har inrättat en ”task force” vars uppgift är att hjälpa f.d. Ryssland kännare att sadla om och bli ”Kina expert” eller ”Jemen expert”. Som alla vet efterfrågan på bluff experternas tjänster (svenska och utländska) har sjunkit markant p g a att alla deras uppsagor om krigets utgång slog slint. De förkunnade inför hela värlnden om att Ryssland kommer att förlora 😜. Vad hände? Landet 404 påG. Nato i kris. USA avslöjat för vad den är – papperstiger. Det ser, med andra ord, inte bra ut för allehanda bluff expert som värmde mängder med TV-soffor och broderade vilt på bl a Afton- och Expressljug, DN och SvD sidorna.

  • Svaret är väl att det finns hundratusentals nazianstrukna i Ukraina Anton! Och nazisterna i Ukraina får de hundratalet svenska blöjnazisterna att blekna…Men fortsätt att förneka fakta i din MSM-skadade lilla värld. Det var ju faktiskt regimen i Ukraina som startade kriget 2014 även om du låtsas som annat!

 2. Det vi ser just nu som i exemplet ovan och med grund i de propagandistiska vågorna kring kriget i Ukraina är en bagatellisering av nazismens roll i kriget och i det Ukrainska samhället. Därmed pågår en rentvättning av nazismen som sådan, som företeelse som tidningsprojekt i Ukraina och med effekter ända till Grängesberg.

 3. Bra att Mariupol, rensas från Azovnazister,
  folk inser ju att nazismen skulle upp-muntras om inte Azov upplöses.

  Donbassoffensiven inleds, där Ukrainas
  arm’e finns. Detta är ju ett ryskt försvars-krig, för hur möta ett topprustat Nato-Ukraina, Sverige kämpar på östfronten
  som vanligt, långt från våra gränser, i Kiev,
  Mariupol, Libyen, Afghanistan, Mali.

  Sverige gråter för Azov, men angriper SD,
  det har blivit rörigt för sossarna.

  Ukrainarna flyr till väst, ett bra tillfälle,
  att komma ifrån Ukraina, till USA, och Västeuropa. Ingen kan klandra dem. Vpl. män deserterar från Ukraina.

 4. Västvärlden har helt spårat ur. Här saknas moralisk kompass. Allt utgår alltid, numera, från vems/vilkas intressen som gynnas, eller som Malcom Kyeyune säger om dagens utrikespolitiska landskap: Är du stark och har fel, så har du ändå rätt. Är du svag och har rätt, så har du ändå fel.
  I Journalistförbundets tidning Journalisten lärs, i en färsk artikel, ut hur man avslöjar Kremls lögner. https://www.journalisten.se/nyheter/sa-avslojar-du-kremls-logner
  Som om Kremls lögner skulle vara ett problem i svenska medier.
  Faktum är att det är USAs/NATOs propaganda som har det absolut största genomslaget i svenska medier just pga att svenska medier inte är, alternativt inte vill, vara källkritiska mot den propaganda som USA/NATO sprider. Mot ryska påståenden är däremot svenska medier så källkritiska att svenska medier inte ens publicerar sådant Ryssland påstår och som sakligt är fakta.
  Det är alltså inte rysk propaganda som är problemet, det är svenska mediers uppenbara ställningstagande för USA/NATO och avsaknad av objektivitet och saklighet.

  En som alltid (nästan :-)) har rätt är nämnde Malcom Kyeyune – Min idol och en av de skarpaste hjärnorna i Sverige. I en mycket hörvärd pod får han tala om sin syn på västvärldens sanktioner och utrikespolitik samt om de svenska miljömoderaterna. (Podden börjar lite flamsigt och men när Malcolm väl får ordet så stiger den intellektuella nivån med flera tusen procent.) https://podtail.se/podcast/sista-maltiden/-84-mannen-som-haft-fel-om-allt-gast-malcom-kyeyun/

 5. DN: Dagens ETC avslutar samarbete med Kajsa Ekis Ekman

  ”Tidningen Dagens ETC avslutar nu sitt samarbete med skribenten Kajsa Ekis Ekman. Anledningen är efterspelet till en uppmärksammad text där Ekis Ekman kritiserar nyhetssajten Kyiv Independent. – Hon har helt bagatelliserat det otyg som Russia Today utsätter världen för, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.”

  Russia Today är en intressant och viktig site. Bör förstås läsas lika kritiskt som då man läser ETC och DN.

  Lika illa att kritisera nazism i Ukraina som att kritisera Hitler i början av Andra Världskriget?

  • Vilken censur vi lever i fruktansvärt, ETC har låst hennes artikel så förstagångsläsare kan inte komma in i den längre. Det enda hon gjort är att berätta en del av sanningen om nazisterna och deras kopplingar i olika samhällsinstitutioner i Ukraina. Tidningen ”The Times” har gjort ett stort flersidigt reportage om nazisterna i Ukraina och hur de styr över olika institutioner, domstolsväsendet och polisväsendet i Ukraina som är livrädda för dessa livsfarliga nazister, som kidnappar och torterar och dödar bl.a. journalister.
   Tur att jag kopiera en del av artikeln, skall kontrollera om den är borttagen nu, vilken mörkläggning.

    • Länk till Ekis-Ekmans artikel: https://www.etc.se/ledare/varfoer-accepteras-kyiv-independents-nazistkopplingar

     Hittade en kommentar under DN-artikel som löd: ”Jag blir helt nervös. Journalist blir sparkad för en text utan faktafel?”
     Därifrån är det när till den kände franske författaren Michel Houellebecqs uttalande om Sverige i den okända franska filmen The kidnapping of Michel Houellebecq (i engelsk översättning):
     ”Sweden is one of the most anti-democratic countries. It’s a real dictatorship. Impossible to think freely.”

     Sverige har numera blivit lika totalitärt som de gamla öststaterna var. Men på den tiden var det i Sverige PK att kritisera denna totalitarism, idag är det PK att tillämpa den.

    • OBS! Att det är videor i marginalen, med mycket information om Azov, som inte finns i texten, kan se videorna på min dator, men inte på min mobil. Artikeln är från januari 2021, så relativt ny.

     https://time.com/5926750/azov-far-right-movement-facebook/

     Jag har gjort utskrifter på min skrivare, som inte finns med i artikeln nedan. Jag skall se när jag kommer hem, om det är en tidigare artikel av ”the Time” eller från the Nation.
     Nedan text är från artikeln på länken.

     For their bravery on the battlefield, Biletsky and other Azov commanders were lauded as national heroes. “These are our best warriors,” then President Petro Poroshenko said at an award ceremony in 2014. “Our best volunteers.”

     That status came with an arsenal that no other far-right militia in the world could claim, including crates of explosives and battle gear for up to 1,000 troops. On prime-time talk shows in Ukraine, Biletsky and his lieutenants were treated as warrior-celebrities, and they used their fame as a springboard into politics.

     In its statement to TIME, Facebook said it began using its algorithms to detect Azov content after designating it a dangerous organization in 2016. But well after that date, members of white-supremacist groups, including Azov, were still able to evangelize on the platform.

     Facebook groups were a stalking ground for recruiters like Furholm, the Norwegian with the swastika tattoo. At the height of his efforts in 2018, he belonged to 34 groups devoted to neo-Nazi, anti-Semitic and other far-right subjects, according to the database compiled by Megan Squire, a professor of computer science at Elon University in North Carolina who studies online extremism.

     Among the names of the groups that Furholm frequented were “Understanding National Socialism,” “Fascist New Man of Third Millennium” and “National Socialist News.” Twenty-seven of them, including those three, have disappeared from Facebook, but seven remain. One describes itself as “pro–white identity” and displays as its main image a black sun with an eagle atop it—overtly Nazi imagery. Another, reviewed by TIME in December, contains reams of anti-Semitic and racist posts.

    • Nedan text från The Nation år 2019
     Fem år efter Maidan.
     Politicians and analysts in the United States and Europe not only celebrated the uprising as a triumph of democracy, but denied reports of Maidan’s ultranationalism, smearing those who warned about the dark side of the uprising as Moscow puppets and useful idiots.

     There are neo-Nazi pogroms against the Roma, rampant attacks on feminists and LGBT groups, book bans, and state-sponsored glorification of Nazi collaborators.

     Andriy Biletsky, the gang’s leader who became Azov’s commander, once wrote that Ukraine’s mission is to “lead the White Races of the world in a final crusade…against the Semite-led Untermenschen.”

     In 2015, the Ukrainian parliament passed legislation making two WWII paramilitaries—the Organization of Ukrainian Nationalists (OUN) and the Ukrainian Insurgent Army (UPA)—heroes of Ukraine, and made it a criminal offense to deny their heroism. The OUN had collaborated with the Nazis and participated in the Holocaust, while the UPA slaughtered thousands of Jews and 70,000-100,000 Poles on their own volition.
     The government-funded Ukrainian Institute of National Memory is institutionalizing the whitewashing of Nazi collaborators

     “Jews Out!” chanted thousands during a January 2017 march honoring OUN leader Bandera. (The next day the police denied hearing anything anti-Semitic.)

     “Nationalism is exactly what Ukraine needs,” proclaimed a New Republic article by historian Anne Applebaum, whose celebration of nationalism came out right around the time that Ukraine green-lighted the formation of white-supremacist paramilitaries. A mere four months after Applebaum’s essay, Newsweek ran an article titled “Ukrainian nationalist volunteers committing ‘ISIS-style’ war crimes.”

     By tolerating neo-Nazi gangs and battalions, state-led Holocaust distortion, and attacks on LGBT and the Roma, the United States is telling the rest of Europe: “We’re fine with this.” The implications—especially at a time of a global far-right revival—are profoundly disturbing.

     https://www.thenation.com/article/politics/neo-nazis-far-right-ukraine/

 6. Ungefär så fungerar kriget i ukraina: ukraina säger, dom började, dom slog tillbaka. Ungefär som att en eftersläng i hockey är värre än själva orsaken till efterslängen. Nån har spelat fult först.

 7. Såg ett Tv-program om mediesituationen Viktor Orbans Ungern. där en journalist uttryckte förakt för att medierna kontrolleras av statsapparaten på olika sätt.
  Komiskt nog, kunde det journalisten sa, utan vidare kunna appliceras på svenska stats-medier.
  Han uttryckte ungefär följande:
  ”Den journalist som inte följer det ”påbjudna” politiska narrativet, kan lika gärna lämna in sin avskedsansökan. för han kommer i vilket fall som helst att förlora jobbet”.
  ”Det är inte journalisterna som bestämmer vad som ska rapporteras i medierna, utan den politiska redaktionen eller statens politiska företrädare”. Tjosan !
  (bättre kunde det inte uttryckas). Vem vill ha politiskt ”censurskadade kvasi- nyheter utspädd med propaganda/information” från TT tex.
  Fulmedier. Sådana är dom ”politikens bulvaner”

  • Ja. Det är komiskt, Erik! Jag har svårt att förstå varför Ekis ständigt skall publicera sig på dessa lögnaktiga plattformar fulla med dåliga journalister som lyder narrativet likt strykrädda hundar? Hon borde vara chefredaktör på en egen plattform och sänka dem allihop med sin skärpa!

 8. Här senaste nytt om hur det går för ukrozionazi. Eftersom västmedier INTE berättar om läget utan fabulerar om ukrzionazi ”offensiv” tänkte vi göra en liten tjänst åt ryssofober med en uppdatering om läget

  ”In total, 406 airplanes and 228 helicopters, 3,736 unmanned aerial vehicles, 415 anti-aircraft missile systems, 8,626 tanks and other armoured fighting vehicles, 1,079 combat vehicles equipped with multiple launch rocket systems, 4,563 field artillery cannons and mortars, as well as 9,426 units of special military hardware have been destroyed during the special military operation.”

  Mer om det här: https://eng.mil.ru/en/special_operation/news/more.htm?id=12463666@egNews

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here