Därför väljer Dagens ETC att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman

39
3228

 

Kajsa Ekis Ekman 2017

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad, som ett av många exempel på den censur som började växa sig allt starkare under förra våren.

Jag tog mig friheten att på morgonen 11/4 2022 publicera en artikel av Kajsa Ekis Ekman ETC: Kajsa Ekis Ekman: Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?som jag då tyckte var viktig och bra. Den har återpublicerats igår kväll.

Och det tycker jag verkligen fortfarande.

Det gör inte alla. Läs denna artikel. Det påstådda skälet till att ETC avbryter samarbetet med Kajsa Ekis Ekman är att hon inte tar avstånd från RT. Det gör inte jag heller. Det är en viktig publikation med många viktiga artiklar.

Men den bör läsas med samma försiktighet som då man läser DN och ETC!

ETC:s chefredaktör skriver idag Därför väljer Dagens ETC att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman.

Jag återger artikeln nedan:

______________________________________________________________________

Därför väljer Dagens ETC att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman

”DAGENS ETC. Kajsa Ekis Ekman har sedan starten 2014 skrivit för Dagens ETC:s ledarsida, som en av flera fristående debattörer. Men den senaste texten blev också den sista.

Jag har idag valt att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman. Det är inget lättvindigt beslut. Det ska det inte vara. Och jag vill därför förklara anledningen – och även hur vår publicistiska idé om en mer öppen, spretande ledarsida samtidigt har kommit till vägs ände.

Det var mitt beslut att publicera artikeln om Kyiv Independent. Jag har inte ändrat mig på den punkten.

Håller jag därför med själv om alla slutsatser och tankegångar?

Nej.

Hade jag själv valt att skriva den nu, när Ryssland maler ner östra delarna av Ukraina med ofattbara mänskliga konsekvenser?

Nej.

Men den faller inom ramen för vad som är tillåtet att förmedla på vår ledarsida. Både att problematisera Azov och en hyllad mediekanals finansiering och bakgrund.

Är den då att betrakta som tidningens officiella linje?

Nej.

Jag måste förklara hur Dagens ETC startade, 2014, med en ledarsida som inte skulle vara som alla andra, som inte skulle vara tidningens linje, utan fungera som ett paraply för en vänster och för en grön rörelse. En plats med högt i tak. Där skribenter kan hålla med varandra eller tvärtom driva helt olika perspektiv. Det har uppstått konflikter. Men också intressanta brytningar.

Ändå, det går inte längre.

2022 är inte 2014. Politiken är annorlunda. Journalistiken är annorlunda. Dagens ETC är annorlunda. Vi växer som tidning. Allt fler läsare förväntar sig just en linje. Det här har vi arbetat med en tid, att göra om till en mer klassisk ledarsida, där en ledarredaktion representerar tidningen och blir dess röst, medan ett antal ledarkolumnister kompletterar med sina åsikter. Nu blir det projektet ännu viktigare.

För jag kan inte längre förklara för prenumeranter och andra hur en skribent kan framföra något på en ledarsida som inte nödvändigtvis speglar vad tidningen tycker. Som kanske är raka motsatsen.

Det här har blivit mer uppenbart senaste åren. Och tilltagande obekvämt för mig som publicist. Jag har konsekvent hävdat yttrandefrihetens egenvärde, försvarat vår modell – även när texter egentligen inte förtjänat det.

Men inte längre.

Vi måste göra annorlunda.

Tydligare linje.

Tydligare gränsdragning.

En aspekt här är också att en skribents gärning fortsätter långt bortom tidningen, inte minst i sociala medier, och att läsare fullt naturligt betraktar en skribent utifrån alla kanaler, inte bara den artikel som publiceras i Dagens ETC.

Dagens ETC avgör alltid efter eget huvud vilken journalistik som publiceras, på ledarplats och på nyhetsplats. Det har varit oerhört viktigt för mig, att inte famla efter det hörn där gillande för stunden kan tänkas uppstå, eller att genast vika ner mig för diverse drev.

Så varför gör jag nu detta?

Inte för att väldigt många reagerat negativt. Utan för att Kajsa Ekis Ekman skriver i sociala medier att Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera. Det är inte Dagens ETC. Det är däremot en utsaga som, särskilt givet sammanhanget (att just ha ifrågasatt Kyiv Independent), skadar debatten. Och ja, även Dagens ETC.

Mitt beslut handlar om sakfrågan.

Och om tidningen jag har förmånen att leda som chefredaktör och ansvarig utgivare. Dagens ETC:s framtid och rykte och trovärdighet väger så mycket tyngre för mig än en idealistisk modell för ledarsida som blivit daterad.

Kanske borde jag ha dragit den slutsatsen tidigare?

Men jag drar den nu.

/Andreas Gustavsson

Chefredaktör Dagens ETC

Föregående artikelUkraina: Hur bedöma fienden?
Nästa artikelKinas utrikesministerium: USA måste hållas ansvarigt för sin oljestöld i Syrien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

39 KOMMENTARER

 1. Vilket bekräftar att jag gjorde rätt när jag sade upp prenumerationen på Dagens TC för ett par år sedan. Däremot läser jag gärna Ekis krönikor även i fortsättningen.

 2. Dagens ETC har valt att göra som alla andra media: Följa John leken och böja sig för den dominerande stormen. Den storm som styrs den globala finanselitens media och pengar. Det märktes redan under pandemieran!

 3. Detta skriver den totalitära chefredaktören:

  ”Jag har konsekvent hävdat yttrandefrihetens egenvärde, försvarat vår modell – även när texter egentligen inte förtjänat det.
  Men inte längre.”

  Att yttrandefrihet och demokrati inte är viktigt – rätt åsikt är viktigast – kan inte uttryckas tydligare.

 4. Vad glad jag är som slutat läsa ETC då jag tycker den är slätstruken och rätt mesig. Gustavssons inlägg är så pinsamt och han försöker vara högtravande. Jag håller med Kajsa i hennes syn på RT. Synnerligen bra och absolut ingen propagandacentral. Nu kan man njuta RT via rumble.com. ETC kommer succesivt att vandra in i den ointressanta, slätstrukna dimman. Där är de ganska många positionerade nu. Heja Kajsa Ekis Ekman.

  • Så är det, ’väst’ står för för globalismen idag. Dvs anti vs nationalstater (o då kan de heller inte vara internationella i sin utrikeshållning eftersom det internationella kräver det nationella, inter=mellan, men det vet alla). Så, de är iinte internationella, vad de än säger. Så vad är globalisterna då då, jo såklart monopolister. Men det vet alla..Åtminstone 20%, vilka läser altmedia

 5. Uppställning ! Ett led! Följ mig ! Framåt marsch !….höger, höger, höger, ”vänster” är numera ett förbjudet ord i svenskan, ett sån misslyckad nation, alltid backar man upp andra hatiska nationer, och krig. Det går inte att hata andra nationer, folk, det brukar sluta illa. Hur kan Sverige ge sig hän i detta ? Människor skall skrämmas till tystnad.

  Sverige är en ankdamm, med ankflockar som gruppar. Hur kan man ge sig på en skribent, som skriver kritiskt, om ukrainska naziblad ? I Sverige har vi EU-förmyndare som kontrollerar vårt internet, precis som i Ryssland och Kina, hur pinsamt kan Sverige bli. Transportförbudet av 1940-1943, har kommit till heders, innan det var dags och flina upp sig för de allierade ! (som man alltid stött.. ?) Sverige är närmast huvudskyldig, ideologiskt (Rasbiologiska Institutet.) och produktions-mässigt (järnmalm) till Holocaust i Europa,inget annat land har en sådan skuld.

  Se på Finland, som odlade rysshat 1918-1939, se på Tyskland som odlade ryss- och kommunisthat,
  antisemitism 1933-1939, då blev det en kort paus i pakten,1939-1941, hur gick det för finnarna och tyskarna ? De blev färre och lite mindre i växten. Se på Ukraina, som nu gör samma historiska misstag, Azovsnubbarna är på väg till Valhall, nu, ingen saknar dom, Valkyrian väntar….så drabbar hatet….Men Ukraina kommer så småningom att bli ett föredöme i Europa, som både Finland & Tyskland efter 1945… men det dröjer ett tag till.

  Både Finland och Tyskland, hade en politisk uppbackare, =Sverige som 1918-1939/1944, som hetsade ännu värre mot Ryssland, i skydd av Östersjön, Sverige gör samma historiska misstag återigen, nu har man tagit Ukraina under sina vingars skugga, inget hjälper mot tröga svenskar. Pinsamt !

 6. Media-maffian börjar alltmer likna den verksamhet med samma metoder som nazisterna drev för att styra människors åsikter och handlingar förra seklet. Historien upprepar sig identiskt. 1933 vägrade en journalist i Tyskland rätta in sig i ledet och skriva som chefredaktören och makten beordrade, precis som Kajsa Ekis Ekman idag. Resultatet blev att han skickades till dödslägret Dachau, där han dog på okänt sätt 1934. Den journalisten hette Michael Gerlich (15 februari1883 – 30 juni1934)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Gerlich

  Frånsett att inga dödsläger längre är i bruk, idag ser vi samma sak identiskt på bland annat ETC.SE

  —Då tjänade media makten i syfte att driva propaganda åt naziregimen i Berlin för att styra åsikter och handlingar.
  —Idag tjänar media på samma sätt regimen i Washington med propaganda. ETC ett exempel

  Jag har läst RT sedan länge och det är en av de mest tillförlitliga källorna för nyheter och information. Mycket har jag själv möjlighet att verifiera. Det är väl just därför vissa regimer gör allt för att tysta den. RT är ingen propaganda kanal, men ETC är en propaganda kanal.

  Som exempel. Alla har hört om den förmenta ”massakern” i Butja. Nu visar sig även det vara förfalskad propaganda. Källa Southfront.org, OSINT och GEOINT
  1. Vi vet att bilderna är manipulerade. Flera undersökningar har fastställt det.
  2. Bilderna skulle ha tagits 19 mars, då ryska trupper hade kontroll av området. Från bilderna går det att astronomiskt beräkna att bilderna istället togs 1 april klockan 11:57 GMT.
  3. Bilderna skulle vara tagna av en Maxar satellit, nu visar det sig att ingen satellit var på plats.

  Vad som nu visar sig är att bilderna inte alls är satellitbilder utan manipulerade drönarbilder framtagna i propaganda syfte.
  De som har tagit fram dessa fakta motarbetas och tystas nu intensivt på webben.
  DN har nyligen publicerat artiklar som inte är något annat än en exakt repetition av naziförföljelserna mot judarna förra seklet, fulla av fakta förfalskningar, men nu riktade mot Ryssland och Kina.

  Lås oss öka stödet för personer som Kajsa Ekis Ekman, och låt oss arbeta för att stänga ner och hänga ut propaganda kanaler som etc.se

  Vi måste sätta stopp för detta. Vi är inne på en mycket farlig utveckling.

  • @Karl W
   Lustigt? Denna vittnesbörd från en ung facklig ledare är alltså lögn? Eller är ditt skruvade resonemang lögn?
   ”Innan kriget började var jag och ordföranden i vår fackförening i Butja för att besöka ledaren för vår lokalavdelning. Vi hade inte lyckats nå henne på en månad. Nu fick vi veta att de ryska soldaterna mördat henne, hennes man och deras son.
   De är inte de enda fackliga kollegor vi har förlorat. För några dagar sedan bombade Ryssland regeringsbyggnaden i Mykolaiv. Hittills har 38 personer bekräftats döda i den attacken. 15 av dem var våra medlemmar.
   Att se videoklippen från Butja är fruktansvärt. Den tortyren, den ondskan, är svår att ta in. Jag läser att ryska politiker säger att deras soldater inte låg bakom morden och saknar ord för att beskriva vad jag känner.
   Jag vill att världen ska se de här bilderna. Jag vet att de är hemska. Jag vet att de gör ont. Men det här är vårt folk, det här är våra grannar, det här är våra vänner.
   Jag tänker på det lilla barnet och den gamla kvinnan som mördades. De hade inte gjort någonting fel och nu är de döda. Nu ligger deras kroppar på gatan i Butja där jag har gått så många gånger.”

   https://arbetet.se/2022/04/07/dagbok-fran-ukraina-ryssland-butja-kiev/

   • H2 Ryssland gav inga försäkringar. Man uppgav bara att man inte hade planer på att gå in i Ukraina [vid den tidpunkten]. Själv hade jag trott att USA skulle backa som dom gjorde i Kuba Krisen. När USA inte backade uppstod en helt ny situation, och dessutom initierade man en etnisk rensning och förintelse operation av Donbass 20 februari, vilket tvingade Ryssland att agera 24 februari. Det finns ju gott om bilder, video och vittnen som bekräftar Ukrainas allvarliga krigsbrott.

   • Tror inte att du kommer att få några källor, då det inte finns några.
    Påståendet att det skulle vara ”manipulerade drönarbilder” har redan motbevisats genom bildanalys, då med lite mer avancerade verktyg än Gimp och Photoshop…

    • GIMP är en av de mest avancerade systemen för bildanalys som finns. För att använda GIMP på den nivån fordras dock betydligt mer kunskaper och erfarenhet än Photoshop. Däremot är Photoshop ett system enbart för bildmanipulation. Här är ett lätt exempel på vad man letar efter .
     https://www.chinasmack.com/wp-content/uploads/chinasmack/2011/06/huili-floating-chinese-government-officials.jpg
     Denna bild blev viral. Perspektiven och belysningen och färgerna stämmer inte för ens blotta ögat. Mycket snart fick dom sällskap av ET, KimJongUn, urtidsödlor, och mycket lättklädda damer. Går man ner på pixelnivå syns manipulationerna ganska tydligt. I en äkta bild gör kamerornas inbyggda processer att övergångarna mellan delar av bilden ser annorlunda ut än om delar av bilden kopierats in. Övergångs-pixlarna matchar inte pixlarna i det olika områdena. Som exempel, i en övergång mellan ett starkt rött och ett blått område borde pixlarna i gränsen ha spår av både. Om inte är bilden manipulerad.

 7. Det mest anmärkningsvärda i hela dramat om Ryssland är att lögnimperiet självt erkänner öppet att den AVSIKTLIGT ljugit om för oss om det. Ändå har vi en sk redaktör (som jo också stödde anfallet mot Syrien i sina krönikor) snacka om ”yttrandefrihet”. Va? Yttrandefrihet? Om Gustavsson tror på det så skulle denne skriva om vad de kriminella västeliter gjorde/gör mot Julian Assange då för fan. Nej, denne hycklare går heller på Ekis Ekman, hycklare! Och som han håller hov med sina noga valda ordbajs, som t ex när han skriver ”ETC:s framtid och rykte och trovärdighet väger” – skratta eller hålla för näsan?

  https://caitlinjohnstone.substack.com/p/us-officials-admit-theyre-literally?s=w

  • Caitlin Johnstone är en mkt skarp analytiker och jornalist, bra länk där. Nya Dagbladet hade en liknande artikl där nbc figurerade. Ett sätt för kabalen att flytta fram sina positioner (Ryssland och 8 andra länder försöker stoppa) är att testa var majoriteten av befolkningen befinner sig mentalt. Dvs, de fruktar mest av allt en medveten och upplyst befolkning. Så, endast 2/10 har reagerat på Assangesituationen (om ens 2/10) och nu testar kabalen om vi kommer gå på ännu en av deras fakeoperationer. Dvs köper 8/10 att det är bra, t om mkt bra och nödvändigt, att deras sk regeringar ljuger då kommer 80% att acceptera i princip allt; a darkset el ’great reset’ som scwhabben kallar det, tvångsinjiceringar, tvångsläger, konfiskering av bostäder, tvångsomhändertagande av barn och ungdomar, tvångsavlyssning, arbete för inget mer än att det kommer räcka till det mest nödtorftiga osv är vad vi har att vänta om vi inte sätter stopp för monopolistkapitalisten. Sätter vi stopp för hegemonkapitalisten, breddar vi vägen för äkta småföreragskapitalism, det enda som kan driva ett samhälle ooch därför är ett hatobjekt för kabalen. F ö, ett alt till att det läckts om regeringslögnerna fr ’väst’, är att det helt enkelt inte går att dölja längre. En bomb som briserat går ju inte o desarmera på sedvanligt sätt. El enl ett citat; om en förövare inte längre kan låtsas vara ett offer, utgå då ifrån att förövaren försöker spela oskyldig el vice versa

   • Glöm inte att kabalen har inga representanter i Kina. Den kan inte nästla sig in i den kinesiska statens maktcentra såsom den gör i väst. Den Kinesiska staten äger landets Central Bank och viktiga medier. Samtidigt som Ryssland håller på att sakta men säkert rensa kabalen från viktiga makt organ. Mycket tyder på att snart blir Rysslands Central Bank befriat. Sergey Glaziev är åter i maktens centrum, vilket bodar väldigt gott frö Ryssland och världen. (http://thesaker.is/events-like-these-only-happen-once-every-century-sergey-glazyev/).

    Lägg till att Ryssland+Kina=💕💕💕 så blir det helt klart kabalens mycket rabiata utfall och motsägelsefulla ageranden vissa är t o m helt skadliga för kabalens makt. Alastair Crooke beskrev det så träffande: ”The Russo-phobic Washington ‘hawks’ stupidly picked a fight with the one country – Russia – that has the commodities needed to run the world, and to trigger the shift to a different monetary system.” Vi kan således hävda att karma har slagit fast att lögnimperiets nedgång är oåterkalleligt. Kvarstår frågor om hur snabbt sönderfallet sker, om et börjar med inbördeskriget i lögnimperiets centrum NYC och Lönndom, vilka påverkas hårdast och dylik detaljer s a s.

 8. Censur och INGET annat. Läser inte dom klantskallarna ändå. Detta var censur och grovt dåligt övertramp. Hoppas Kajsa fortsätter någon annanstans

 9. Tydlig renässans av 1933 i dagens Europa. Tyvärr, det spökar gamla ”drang nach osten” igen.
  Man lär sig aldrig färdig…
  Hur brukar det sluta för alla dessa?

   • När det gäller Lebensraum ska man börja i Hell Aviv.Ta fram en karta över apartheid israels tillblivelse och expansion genom åren och se hur mycket Lebensraum marktjuvarna har tjuvat till sig (under det att de skriker existentiellt hot, palestinsk terror, mm) alltsedan 1948.

 10. Svensk militär underrättelsetjänst har säkert från långt tillbaka, värvat ukrainska agenter, som rapporterar, särskilt nu i kriget, både kring fronten och stay-behinds, bakom fronten, kanske per radio.

  Kanske organiseras och kontrolleras även de ukrainska flyktingarna av Kiev, kanske
  förhör de viktiga personer av Must, kanske även ryssarna infiltrerar, flyktingar.

  Sverige flyger även signalspaning, i Polen,
  som i Syrien, och deltar säkert i kriget, med information. Det är så Sverige brukar
  agera. Kanske kommer man att utbilda ukrainsk trupp i Sverige, det blir säkert ett
  stort ukro-komplex av detta i Sverige, som
  bidragit med militär utbildning, som orsakat kriget. Det blir ett av Sveriges förlorade krig, snart bortglömt, orsakat av
  USA/Nato/EU, på vanliga temat: Hysteri –
  Hyckleri-Hat!

  • S.k. politisk ”vänster” är begrepp som inte längre går att definiera som tidigare.
   Därför politisk vänster har blivit ett lika användbart begrepp som ”demokrati”.
   Ett populärt ord som går att fylla med önskat innehåll.
   Dessutom har dess utövare med tiden blivit både korrupta, ockuperade samt splittrade i inbördes strider.
   Så varför inte sluta använda begreppet politisk ”vänster” när det ändå bara utnyttjas, distraherar och förvirrar?
   När man talar i geopolitiken så tycker jag begrepp som ”vänster” eller för den delen ”höger” känns totalt ovidkommande och man måste istället använda begrepp som ”liberal demokrati”, USA relaterad imperialism, anti-imperialism, multipolär världsindelning, militära allianser, handels-allianser osv.
   Som inget av dem har med vänster eller höger att göra.

   Som jag fattat är vänster och höger i politiska sammanhang nationsrelaterad med dess ursprung ur franska revolutionen och saknar relevans i den politiska situation vi lever i idag med globaliserad världsbild och internationella tankemönster.

   Att begreppet vänster och höger inom politiken fortfarande används så intensivt hos oss i västvärlden tror jag beror på att så många har sin utkomst och tjänar pengar på användandet.
   Alla politiker, ledarskribenter, influensers, opinionsbildare, mediabolag m.fl. alla är de beroende av begreppet vänster och höger för att kunna rädda sin egen ekonomi på en fri marknad.
   För faktum är att om den fria marknaden elimineras så försvinner samtidigt de politiska begreppen ”vänster” och ”höger”.

   Tror man att man använder det politiska begreppen ”vänster” och ”höger” i länder som Ryssland, Kina, Iran, Kuba, Syrien bara för att ta några exempel?
   Nä, jag tror faktiskt inte det.
   Vänster och höger inom politiken är något som är tillhörigt den liberala demokratin.
   För oss västerlänningar är det tyvärr alltför lätt att bli hemmablind.

 11. Herr Chefredaktören är ”ödmjuk”.

  Han är klimathysteriker, hon är feminist, bägge oroar sig för att de själva ska råka i samma klor ”krävt” för alla andra. Vänsterförruttnelsen går fort, vi är redan där.

 12. Fantastiskt att se att det fortfarande finns kommunister som hyllar Lenin och Stalin.
  Lika intressant att läsa att det finns människor som stödjer den ryska militära special operationen

 13. Ekis är en av få Svenska journalister. Ser fram emot att följa henne OAVSETT var hon publicerar sina artiklar. Oligarkmedia är förgiftat och döende, vi ser det alla, vi vet var det kommer att sluta. Det spelar ingen roll vilka lögner de spyr ut, vilka röster de tystar eller vilka falska ursäkter som kommer i framtiden. Framtiden tillhör NY media, Global Politics, Ekis, SwebbTV, Samnytt, FriaTider, NyaDagbladet osv. Allt är inte till mitt tycke, men jag anser ändå ALLA dessa kanaler vara viktiga.

 14. Tack för länken Annie. Det funkade. Jag har sedan censuren mot ett HELT land som saknar motstycke i modern tid, inte kunnat komma in där. Hänt från månad till månad då jag fått hjälp av bekanta som jag kunnat gå in där, men sen har de ändå slutat funka. Sedan är jag inte teknik-nörd heller. Såg att Tysklands klantskalle och ryssofobiska till utrikesminister som sedan längesen är en ren Usa nickedocka, försöker ordna upp ”röran”av Macrons helt oskyldiga kommenterar gällande Kina i veckan. Men som fick europeiska medierna, även här hemma och Europas största hyena Polen att gå i taket

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here