Britterna fick en oligark som premiärminister

10
1146
Rishi Sunak

 

Den här artikeln har först publicerats 26/10 på https://steigan.no/2022/10/britene-fikk-en-oligark-som-statsminister/. Vi har tidigare behandlat Liz Truss.
Vem är Liz Truss?
Liz Truss sätter nytt rekord! Bravo!

_______________________________________________________

Britterna fick en oligark som premiärminister

Vanligtvis styr premiärministrarna på oligarkernas vägnar, men britterna har tagit bort mellanhanden. Genom att göra Rishi Sunak till premiärminister har de sett till att det nu bor en oligark på Downing Street 10.

Rishi Sunak och hans fru torde vara goda för 830 miljoner dollar, eller runt 8 miljarder norska (och svenska) kronor.
https://www.cnbc.com/2022/10/28/sunak-is-almost-a-billionaire-with-a-net-worth-double-king-charles.html

Washington Post skriver att Sunak är en av de rikaste personerna i Storbritannien och antar att det är första gången som hyresgästen i nummer 10 är rikare än kungafamiljen.

Boris Johnson är också rik, men Sunak är snuskigt rik.

The Post skriver Sunak, en före detta bankir, och hans fru, den indiska teknologi-arvingen Akshata Murty, har en uppskattad förmögenhet på cirka 730 miljoner pund (830 miljoner dollar), enligt Sunday Times Rich List. I årets lista, publicerad före hennes död, beräknades drottning Elizabeth II ha cirka 370 miljoner pund (420 miljoner dollar) i jämförelse.

Bloomberg uttrycker det så här: Hedge Funds Get Their First Prime Minister in UK’s Rishi Sunak

Avgrundens folk (syftar på en bok av Jack London, ö.a.) – Storbritannien hamnar i viktoriansk fattigdom på nolltid

Kort sagt finns det en avgrund mellan den eleganta oligarken Sunak och hans stackars landsmän.

”Ännu fler miljoner kommer att hamna i absolut fattigdom och uppleva en skrämmande inkomstförlust.” – Resolution Foundation.

Den nya premiärministerns tid i ämbetet ser ut att domineras av den ”skrämmande” utsikten till den största nedgången i levnadsstandard på ett sekel, varnar Resolution Foundation.

Läs gärna Londons borgmästare: – När det blir vinter kommer mass-svält till Storbritannien, och människor kommer att frysa ihjäl!

Tankesmedjans senaste rapport sa att hushållens reala disponibla inkomster är på väg att falla med 10 % under detta året och nästa år, och att antalet människor som lever i absolut fattigdom kommer att öka med tre miljoner, till 14 miljoner människor 2023-2024, om inte politiska eller ekonomiska prognoser ändras.

Den relativa barnfattigdomen beräknas nå 33 % 2026-2027, den högsta nivån sedan topparna på 1990-talet, enligt rapporten med titeln ”In i den djupa änden: levnadsstandardskrisen som den nye premiärministern står inför”.

Med realinkomsterna fallande i den snabbaste takten sedan 1997, varnar Resolution Foundation också för att vid mitten av nästa år kommer reallönetillväxten sedan 2003 att ha utplånats.

Utsikterna för brittisk levnadsstandard är uppriktigt sagt skrämmande.

Det säger Lalitha Try, forskare vid Resolution Foundation.

Nedgången på 10 % i den genomsnittliga disponibla inkomsten 2023-2024 ”kommer sannolikt att vara den värsta på minst ett sekel”, sade rapporten, motsvarande 3 000 pund för ett typiskt hushåll.

Och den ”skarpa ökningen” av antalet människor i absolut fattigdom, som beräknas överstiga tre miljoner mellan 2021-22 och 2023-24, kommer att vara den värsta tvååriga förändringen någonsin, varnar rapporten.

Red: Kort kommentar:

Det pågår ett klasskrig från överklassen mot folket,  till förmån för Kapitalet, närmast finanskapitalet, och genomfört av deras politiska marionetter. Eller hur?
De europeiska aristokraterna skyller på ”pandemin”, ”klimatet” och ”Putin”, men i själva verket är det i första hand de själva som bär skulden.

Det är väl ganska uppenbart vilken sida i det här klasskriget Rishi Sunak står på?

Föregående artikel”Ingen kan sitta lugnt och vänta ut den kommande stormen”: Putins milstolpar i Valdai-talet
Nästa artikelZelensky eller Assange: Vem får EU:s pris för mänskliga rättigheter?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Det är den tredje hyresgästen på DRowning Street 10 på kort tid. Det är åt fanders för lill-Britannien, som stramar åt och gör livet surt för sina medborgare men ändå har miljarder att skänka till en skara ukrozionazi lurendrejare någonstans långtbort-istan. I världens ögon är det rätt åt den upplåsta landet – äntligen ska den veta sin plats!

 2. I alla tider har härskarklassen- kungar och despoter- överklassen- kapitalisterna-kolonialisterna- imperialismen exploaterat arbetarklassen, folken i världen.
  Om vi ​​ska klaga, låt oss klaga över något som är värt att klagas över. Ännu bättre, låt oss sluta klaga och börja organisera och enat protestera.

  Den enda verkliga och permanenta vägen ut ur denna nedåtgående spiral av fattigdom, kris och krig är att mänskligheten helt avskaffar det förnuftsvidriga, parasitära och tyranniska systemet för kapitalistisk varuproduktion och ersätter det med en planekonomi och arbetarklasstyre – en socialistisk stat vars primära syfte är att tillfredsställa behoven, ta hand om sitt folk och sina anställdas välbefinnande.

 3. Planen att göra alla i västvärlden till ränteslavar pågår oförtrutet! Att ”stödja” kriget i Ukraina bara påskyndar processen och Storbritannien är på väg mot statsbankrutt! Trots det så skrävlar regimen i London om alla stödpaket till nazisterna (pengar som inte finns) i Kiev medan det egna landet raskt går mot ruin och social kollaps. Globalismen har ett högt pris…

 4. ”Mitt budskap idag är alltså rätt kärvt: det är ett mycket tufft läge. Och det kan mycket väl bli betydligt sämre.”, sade Sveriges nya statsminister i regeringsförklaringen.
  https://www.regeringen.se/tal/2022/10/regeringsforklaringen-den-18-oktober-2022/
  Han vill förbereda folket för den plan de styrande lagt upp för världen. Kriserna, den ena efter den andra, är skapade genom de beslut makthavarna tagit. Meningen är att vi undersåtar ska få det sämre.
  För att få makthavarna att ändra sina planer kommer inga fredliga protester eller opinionsyttringar att förslå. Och att tro att det går att ändra planerna genom demokratiska processer såsom val o dyl är helt verklighetsfrånvänt.

 5. Framförallt är han indier och svor eden mot en hednisk bok från den indiska subkontinenten. Man får ändå säga att ett par hundra års brittiskt imperiebyggande upphävt i sin motsats på ett förhållandevis fredligt vis, även om det i hög grad beror på att UK på nedgång levt under Pax Americana, en fd koloni har stått för den globala polistjänsten. När det nu är dags för det dysfunktionella ryska imperiet att delas upp i sina beståndsdelar, kommer det att gå fredligt till? Just nu förefaller det otänkbart, men kanhända är allt som behövs ett litet välriktat attentat mot livstidspresident kamrat Putin?

  • Nja, du har nog missförstått det hela lite…Ryssland vill inte veta av globalisterna och kommer inte att gå under det är värre för GB, USA och EU som alla är på fallrepet. Den stora frågan är ju nu om USA kommer att styckas fredligt eller blir det inbördeskrig när petrodollarn sänks och verkligheten kommer ifatt den bankrutta unionen?

 6. Ryssland beskyller Storbritannien för sabotaget mot Nordstream, det är säkert korrekt. Britterna
  är specialister på sabotage, vet vi i Sverige sedan 1940, och Rickmanligan, (Oxelösund), sen kapade de fyra nya svenska jagarna, 1940, på väg från Italien, och de saboterade för miljoner på fartygen, ångpannor och instrument, innan de fick avsegla. Sen var det Krylbosmällen juli 1941, och jagarolyckan,1941, september, tre jagare sprängdes på Hårsfjärden, kanske med svensk assistans, sen var det Blackmanligan , 1942, som avslöjades, men allt ett uttryck för Churchills, Special Operations Executive (SOE),” the Demolition concept”, ”Set Europe ablaze”.

  Så både Nordstream och Kertjbron är säkert brittiska sabotageaktioner, det kommer att visa sig, de är i högform nu engelsmännen. Ryssarna borde ha bombat den brittiska jagare som körde in på Krim, förra året, de avstod, nu har de sumpat så mycket annat, det uppmuntrar till sabotage,
  ingen rädder för ryssen. Återstår de svenska Archerpjäserna, och Erdoganmötet, för att vi skall
  se hur det står till i politiken.

 7. Födsel och ohejdad vana, som framgår, ryssarna brukar inte beskylla Storbritannien vanligtvis,
  men det har förekommit många bevis att MI6 som vanligt är i farten, ”The Masters of Doubleplay.”
  Det kommer nog att presenteras.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here