”Ingen kan sitta lugnt och vänta ut den kommande stormen”: Putins milstolpar i Valdai-talet

7
1279

”Ingen kan sitta lugnt och vänta ut den kommande stormen”: Putins milstolpar i Valdai-talet.

https://www.rt.com/russia/565476-putin-valdai-club-takeaways/

Jag publicerade tidigare idag en artikel om ett annat tal av Putin vid Valdai https://www.globalpolitics.se/ryssland-ar-inte-vastvarldens-fiende-sager-putin/. Detta kompletterar bilden.

__________________________________________________________________

Västvärldens hegemoni bör ersättas med en verklig, bra ordning som respekterar alla, sade den ryske ledaren.

Världen går in i ett årtionde av tumult, när strävan efter en mer rättvis världsordning kolliderar med den kollektiva västvärldens godtyckliga hegemoni, sade Rysslands president Vladimir Putin på torsdagen när han talade vid Valdai Discussion Club:s årsmöte.

Putins tal handlade om allt från biologisk mångfald till ”uteslutnings-kultur (cancel culture, se här, ö.a.)”, karaktären av vad västvärlden har att erbjuda och Rysslands svar, följt av flera timmars svar på publikens frågor. Här är sex viktiga punkter från hans öppningsanförande.

Taiwan representerade i många år hela Kina i FN efter WWII.

 

1            Västvärlden underblåser konflikter för att bevara sin hegemoni

Från att ha uppviglat till konflikt i Ukraina och provokationer kring Taiwan till att destabilisera världens livsmedels- och energimarknader har USA och dess allierade trappat upp spänningarna runt om i världen under de senaste åren och särskilt under de senaste månaderna, sade Putin.

”Att styra världen är vad den så kallade västvärlden har satsat på i detta spel, som förvisso är farligt, blodigt och – skulle jag vilja säga – smutsigt. Det förnekar länders och folks suveränitet, deras identitet och unika karaktär och bortser från andra staters intressen”, förklarade den ryske presidenten. I deras så kallade ”regelbaserade världsordning” är det bara de som skapar ”reglerna” som har något inflytande, medan alla andra bara måste lyda.

Västvärlden har dock ”inga konstruktiva idéer och ingen positiv utveckling, de har helt enkelt ingenting att erbjuda världen, förutom att bevara sin dominans”.

 

2            Regler för dig men inte för mig

Västvärlden insisterar på att dess kultur och världsbild ska vara universell, sade Putin. Även om de inte säger det rakt ut beter de sig som om dessa värderingar måste accepteras villkorslöst av alla andra.

Men när vissa andra länder, särskilt Kina, började dra nytta av globaliseringen ”ändrade eller upphävde västvärlden omedelbart eller helt och hållet” många av de regler som den länge insisterade på att de var huggna i sten och heliga, sade Putin, med frihandel, ekonomisk öppenhet, rättvis konkurrens och till och med äganderätt ”plötsligt bortglömda på en gång, helt och hållet”.

”Så snart något blir lönsamt för dem själva ändrar de reglerna omedelbart, under spelets gång.”

3            ”Avskaffa kulturen” och uteslutnings-kulturen

 

I tron på att de är ofelbara önskar västvärldens härskare förgöra – eller ”utesluta” – dem som de ogillar. Där nazisterna brände böcker förbjuder nu västvärlden, ”liberalismens och framstegets väktare”, Dostojevskij och Tjajkovskij, sade Putin. Den liberala demokratin har förvandlats till något oigenkännligt och förklarar varje alternativ åsikt som propaganda eller ett hot, tillade han. Den så kallade cancel culture” förstör allt som är levande och kreativt och förhindrar all tankefrihet inom såväl kultur som ekonomi och politik.

”Historien kommer naturligtvis att ställa allt på sin plats”, sade Putin och tillade att självupptagenheten hos dem som försöker upphäva dem är över förväntan, ”men ingen kommer ens att komma ihåg deras namn om några år, medan Dostojevskij och Tjajkovskij och Pusjkin kommer att bestå.

4            Ryssland strävar inte efter dominans

Ryssland är en ”oberoende, ursprunglig civilisation” och ”har aldrig betraktat sig som en fiende till väst”, sade Putin. Sedan antiken har det haft band med väst av traditionella kristna och muslimska värderingar, frihet, patriotism och en rik kultur. Det finns dock ett annat väst – ”ett aggressivt, kosmopolitiskt, nykolonialistiskt, som agerar som ett verktyg för nyliberala eliter”, sade Putin, ”vars diktat Ryssland aldrig kommer att acceptera”.

Trots detta kastar Ryssland inte handsken till eliterna i detta väst (att kasta handsken på marken framför motståndaren var en gång i tiden en utmaning på duell, ö.a.), utan ”försvarar helt enkelt sin rätt att existera och utvecklas fritt. Samtidigt försöker vi själva inte bli någon ny hegemon”, sade Putin.

5            Den västerländska hegemonin är på väg att upphöra

”Vi står vid en historisk milstolpe, inför vad som förmodligen är det farligaste, mest oförutsägbara och samtidigt viktigaste årtiondet sedan andra världskrigets slut. Västvärlden kan inte ensam hantera mänskligheten, men försöker desperat att göra det, och de flesta av världens folk vill inte längre finna sig i det”, sade Putin.

Konflikter som uppstår till följd av detta tumult hotar hela mänskligheten, och att lösa dem på ett konstruktivt sätt är den viktigaste utmaningen framöver, enligt den ryske ledaren.

Ingen kan sitta lugnt och vänta ut den kommande stormen, som har fått en global karaktär, sade Putin. Mänskligheten har två val: ”Antingen fortsätter vi att ackumulera en börda av problem som oundvikligen kommer att krossa oss alla, eller så försöker vi tillsammans hitta lösningar, som visserligen är ofullkomliga, men som fungerar och som kan göra vår värld säkrare och stabilare”.

6            Hur en multipolär värld bör se ut

I en verkligt demokratisk multipolär värld bör varje samhälle, kultur och civilisation ha rätt att välja sin egen väg och sitt eget sociopolitiska system. Om USA och Europa har den rätten bör alla andra också ha det. Ryssland har också den, ”och ingen kommer någonsin att kunna diktera för vårt folk vilken typ av samhälle vi ska bygga och på vilka principer”.

Det största hotet mot västvärldens politiska, ekonomiska och ideologiska monopol är att alternativa samhällsmodeller kan uppstå i världen – och att de skulle kunna vara vara mer effektiva och attraktiva.

”Framför allt anser vi att den nya världsordningen bör bygga på lag och rättvisa, vara fri, autentisk och rättvis”, sade den ryske presidenten.

”Den framtida världsordningen håller på att formas framför våra ögon. Och i denna världsordning måste vi lyssna på alla, ta hänsyn till alla synpunkter, alla nationer, samhällen, kulturer, alla system av världsåskådningar, idéer och religiösa trosuppfattningar, utan att påtvinga någon en enda sanning, och endast på denna grund, med förståelse för vårt ansvar för våra folks och planetens öde, bygga en symfoni av mänsklig civilisation.”

Föregående artikelRyssland är inte västvärldens fiende – säger Putin 
Nästa artikelBritterna fick en oligark som premiärminister
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  • Tack för tipset om den rykande färska undersökningen. För de som vill läsa den är direktlänken https://mediestudier.se/publikationer/kallkritik-krig/
   Jag har nu läst ett bidrag. Det av Charlotte Wagnsson som är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, forskar om säkerhetspolitik och informationspåverkan. Tidigare journalist på bland annat Katrineholms-Kuriren.
   Gissa vad hon kom fram till? Jo, att Ryssland sprider desinformation. Det var precis det jag förväntade mig av en av Försvarshögskolans propagandister. De kör alltid med samma budskap.
   Det roliga är – om man läser den 6 sidor tunna rapporten – att mycket av Wagnssons anklagelser mot RT och Sputnik lika väl skulle kunna rikas mot svenska mainstreammedier. Testa att byta ut RT och Sputnik mot SVT och SR.
   Det blir så patetiskt när man sitter i ett skithus (glashus skulle jag ju skriva men…) och ständigt kritiserar andra för samma saker som ens egen skitnation och dess lydiga propagandamedier sysslar med, men inte förmår/vågar se detta. Då kan slutsatsen bara bli att Charlotte Wagnsson inte är en seriös forskare utan just en köpt och lydig marionett för västvärldens makthavare.

   För övrigt ser jag hellre Putin som ordförande i Europeiska kommissionen än diktatorn Ursula von der Leyen. Putin kan ju tänka rationell vilket borde vara ett minimikrav för en politiker. Det kravet uppfyller inte diktator von der Leyen

 1. ”Vi står vid en historisk milstolpe, inför vad som förmodligen är det farligaste, mest oförutsägbara och samtidigt viktigaste årtiondet sedan andra världskrigets slut. Västvärlden kan inte ensam hantera mänskligheten, men försöker desperat att göra det, och de flesta av världens folk vill inte längre finna sig i det”

  Rysslands President Vladimir Putin

  Hur slutet ser ut för lögnimperiets välde kan läsas här: https://thecradle.co/Article/Columns/17447

 2. 27.10.2022 Armén
  Målet för Ryssland är att skära av Ukraina från havet: fångsten av Odessa och Nikolaev kommer att göra Kiev mer följsamt.
  Som en del av en speciell operation för demilitarisering och denazifiering av Ukraina måste Ryska federationen fullständigt befria Odessa och Nikolaev, vilket kommer att göra det möjligt att utdela ett smärtsamt slag mot Kievregimen.
  Georgy Makariev, chef för organisationen ”People’s Army of Donbass”, kom till denna slutsats. I en intervju med nyhetspublikationen Ura.ru talade han i detalj om ett av SVO:s huvudmål och förklarade också varför fångsten av Odessa och Nikolaev av de ryska väpnade styrkorna skulle göra Kiev mer tillmötesgående.
  Georgy Makariev noterade att de ryska väpnade styrkorna snabbt och effektivt kunde ge Kievregimen ett smärtsamt slag, vilket tvingade de ukrainska myndigheterna att acceptera Moskvas villkor och gå med på en diplomatisk lösning på konflikten.
  Vi talar om genomförandet av ett visst strategiskt beslut som gör det möjligt för Ryska federationens väpnade styrkor att uppnå ett viktigt mål – att skära av Ukraina från havet.
  Enligt experten bör de ryska väpnade styrkorna, som en del av en specialoperation, utföra en snabb attack på positionerna för Ukrainas väpnade styrkor och förstöra försvaret av Nikolaev och Odessa.
  Den fullständiga befrielsen av dessa städer kommer att tillåta Ryssland att diktera sina villkor, vilket tvingar Kievregimen att överge ytterligare provokationer.
  ”Detta skulle vara ett idealiskt scenario som är möjligt med tillräckliga mänskliga och tekniska resurser. Två kraftfulla slag mot varandra, utförda med blixtsnabbt och med tillräcklig styrka, kommer att ge sitt positiva resultat”, förklarade experten.
  Specialisten uttryckte förtroende för att tillfångatagandet av Odessa och Nikolaev delvis skulle beröva Kiev-regimen tillgången på västerländska vapen. Att ta kontroll över dessa regioner kan dessutom ha en betydande inverkan på frontlinjen. Försvaret av UAF-militanterna i vissa delar av landet kan helt falla sönder, vilket gör att Ryssland snabbt kan slutföra den speciella operationen i Ukraina.
  https://politpuzzle.ru/?p=4547

 3. Its gonna be a hell of a fight, innan banditerna skickats ut från vår Jord. Nu har de träffat betongen, och sedan ska de väck. Men först ska de granskas; vem är de och hur har de kunnat bli så. Psykologisk forskning på dom, som playback för allt deras beteende mot Människor (framförallt barn och ungdomar..) genom de senaste 5000 tusen åren. Nu är det pay- och playback för babditerna. Så är det bara

 4. En mycket bra sammanställning, och vad den mycket bra beskriver är den kolonialkultur som fortfarande dominerar både Europa och USA. Krasst uttrycket. Det är en kolonialkultur av den vite mannens överlägsenhet, dominansen av den ”Ariska rasen”, och det var precis det som låg till grunden för kolonialismen. ”Arierna” ansåg att andra ”raser” var underlägsna och måste övervakas, kontrolleras och mästras. Det är precis den kulturen vi upplever idag från USA och Europa. ”Arierna” ansåg att resten av världen hade tillkommit för att tjäna deras syften och deras välfärd, att härska över världen. Det är vad vi idag kalla väst hegemonin, som lyckligtvis och uppenbart närmar sig sitt slut.

  • 29 10 2022.. Pentagon uppgraderar kärnvapen i Europa
   https://vz.ru/world/2022/10/29/1184160.html

   Pentagon skrotar sin kraftfullaste termonukleära bomb, B83. Bomben, skapad på 1970-talet, är nu värdelös. Med modernt luftförsvar kommer inte en enda bombplan att hinna föra den till målet. Men efter att ha skilts från B83 lovade USA omedelbart att snabbt överföra en annan, modernare kärnvapenbomb till Europa, B61. Vill Pentagon skrämma Ryssland eller lugna Europa med detta steg?

   Det amerikanska kommandot har beslutat att dra tillbaka sitt mest kraftfulla termonukleära vapen, B83-1, enligt den nationella försvarsstrategin som släpptes av Pentagon i fredags. Denna fritt fallande – eller gravitations – bomb är designad för att förstöra ”svårtillgängliga och djupt begravda” mål. Istället säger strategin att tills vidare kommer andra ”befintliga förmågor” att användas, men i allmänhet planerar Pentagon att skapa ett nytt sätt att besegra sådana komplexa mål.

   Den första B83-modellen utvecklades redan på 1970-talet och togs i bruk 1983. Nu bestämde de sig för att ta bort B83-1-modifieringen på grund av de växande ”begränsningarna av dess potential” och stigande underhållskostnader, rapporterar RIA Novosti . Totalt avfyrades 650 sådana bomber. Än så länge är B83 fortfarande en av huvudtyperna av kärnvapen från det amerikanska flygvapnet.

   Planer på att göra sig av med B83-1 tillkännagavs av det amerikanska energidepartementets nationella kärnsäkerhetsadministration för sex år sedan. Så strategin bekräftade i huvudsak det beslut som fattades då. Effekt B83-1 – upp till 1,2 megaton. Som jämförelse: kraften hos de bomber som släpptes över Hiroshima och Nagasaki var ungefär hundra gånger mindre – ungefär 15 respektive 25 kiloton.

   B83-1-bomben är inte särskilt lovande bara för att det inte finns någon bombplan som kan komma in i aktionszonen för moderna luftförsvarssystem för den, säger Vasily Kashin, chef för Center for Comprehensive European and International Studies (CKEMI) i National Research University Higher School of Economics, förklarar för tidningen VZGLYAD.

   ”Endast tre typer av amerikanska strategiska bombplan kan fungera som bärare av denna bomb – Rockwell B-1 Lancer, Boeing B-52 Stratofortress och Northrop B-2 Spirit. Men under villkoren för modernt luftförsvar är det svårt att föreställa sig användningen av en bomb av sådana strategiska bombplan, eftersom den inte har ett styrsystem och kräver att piloten går in i fiendens luftförsvarets täckningsområde, säger Kashin. Samtidigt kan de amerikanska flygplan som fortfarande har en chans att slå igenom modernt luftförsvar inte bära B83-1, tillägger experten. Därför, i moderna verkligheter, behövs inte denna bomb.

   Dessutom kan USA ha vapen med stor penetrerande kraft. Så, hypersoniska vapen kan bryta sig in i ett skyddat föremål. Ryssland har använt Kinzhal i Ukraina vid åtminstone ett tillfälle för att träffa en underjordisk vapenlagringsanläggning. Det är fullt möjligt att i USA kommer dessa uppgifter, som utfördes av B83, att tilldelas ett specialiserat hypersoniskt kärnvapen, ”föreslog samtalspartnern.
   Skildes med drömmen om en kryssningsmissil

   Det följer också av texten i strategin att de amerikanska generalerna beslutade att överge planerna på att skapa en havsbaserad kärnvapenkryssningsmissil. Planerna för dess tillkomst ansågs överflödiga. Strategin understryker att de ”inte längre behövs” med tanke på ett antal andra kärnvapen tillgängliga och under utveckling av Washington.

   Pentagons beslut väckte ingen sensation, eftersom Joe Biden-administrationen nyligen meddelade att missilen skulle överges. Men enligt TASS är det ännu inte klart hur kongressen kommer att reagera på detta beslut från Pentagon, särskilt efter valet den 8 november, då det förmodligen kommer att tas under det republikanska partiets kontroll. Ett antal militära ledare har tidigare krävt utvecklingen av missilen, däribland stabschefen Mark Milley. Och Pentagon-chefen Lloyd Austin uttryckte förtroende för att avslaget av missilen inte skulle uppfattas i Moskva som ett tecken på Washingtons svaghet. Ryssland förstår storleken på USA:s kärnvapenarsenal, hoppas Austin.

   ”När en ny typ av kärnvapen dyker upp på en ubåt, kräver detta betydande organisatoriska åtgärder och en viss modernisering av ubåten, en tävling om forsknings- och utvecklingsarbete redan innan de nya missilerna sätts i produktion, även om det verkar som vi talar om att återvända till den rustning som USA nyligen hade”, förklarade chefen för TsKEMI.

   I den meningen har Lloyd Austin rätt, beslutet att överge båda typerna av kärnvapen på en gång – både gravitationsbomben och skapandet av en kryssningsmissil – bör inte betraktas som ett tecken på svaghet i Pentagon, understryker Kashin: ”Dessa åtgärder är endast inriktade på kostnadseffektivitet.”
   USA kommer att placera ut nya bomber närmare Ryssland

   En dag tidigare blev det känt att Pentagon beslutade att påskynda utplaceringen av en annan modell av kärnvapenbomber vid Natos baser i Europa – moderniserad, mindre kraftfull B61-12. Enligt Politico , med hänvisning till diplomatiska dokument, var leveransen av den första satsen planerad till våren, men tidsfristen sköts upp till december. Tillkännagivandet gjordes av amerikanska tjänstemän till NATO-allierade under ett möte i Bryssel denna månad.

   Tillkännagivandet vid mötet kom bara några dagar innan den nordatlantiska alliansen inledde kärnkraftsövningen Steadfast Noon . Dessa tvåveckorsmanövrar som involverar 70 flygplan slutar nästa söndag. Som svar, minns vi, höll Ryssland i onsdags sin Thunder -övning , som försvarsminister Sergej Shoigu kallade en imitation av att ”inleda ett massivt kärnvapenangrepp av strategiska offensiva styrkor som svar på ett fiendens kärnvapenangrepp.” Som tidningen VZGLYAD skrev tidigare är B61-familjen av bomber utplacerade i Europa och lagrade på lagringsbaser i USA USA:s sista taktiska kärnvapen, resten har eliminerats.Pentagons talesman Patrick Ryder sa i detta avseende att ”moderniseringen av det amerikanska B61-kärnvapnet har pågått i många år, och vi planerar att ersätta det gamla vapnet med det moderniserade B61-12. Detta steg är en del av ett sedan länge planerat program. Det har ingenting att göra med aktuella händelser i Ukraina.”
   De nya kommer att bli bättre, men det är inte så stor skillnad. Det är förmodligen ett sätt att blidka allierade som känner sig hotade av Ryssland, säger Tom Collina, policychef för Plowshares Fund, en offentlig stiftelse som stödjer initiativ för att förhindra kärnvapenspridning.

   B61 är en familj av kärnvapenbomber som utvecklades i början av 1960-talet. Under de senaste decennierna har ett dussin versioner av det utvecklats, men de flesta av dem är redan föråldrade. B61-12-programmet kostade 10 miljarder dollar och sköttes av samma amerikanska energidepartement. Det är planerat att ersätta tidigare versioner av denna bomb, som förvaras på flygbaser i Tyskland, Italien, Belgien, Holland och Turkiet.

   The Guardian hävdade tidigare att det var onödigt att uppgradera den här bomben överhuvudtaget, och de amerikanska myndigheterna gick med på att uppgradera som ett resultat av lobbyinglaboratorier som ansvarar för att förbättra kärnvapenarsenalen.
   ”Den möjliga minskningen av tidsramen för att ersätta B61-atombomber med B61-12 dikteras av den geopolitiska situationen. Tyvärr bevittnar vi fortfarande en eskalering av konflikten i Ukraina och en förvärring av relationerna med väst, säger Pavel Zolotarev, biträdande chef för Institutet för USA och Kanadas studier av den ryska vetenskapsakademin, chef för försvarsreformen. Support Fund, i en intervju med tidningen VZGLYAD tidigare.

   Enligt samtalspartnern är den nya modifieringen av bomben allvarligt annorlunda än sin föregångare. ”Den största skillnaden är att den har större förmåga att reglera laddningens kraft. Dessutom är projektilen utrustad med en svans, vilket gör att du kan göra bomben mer kontrollerbar och exakt. Så det ökar snarare den övergripande säkerhetsnivån, hur konstigt det än kan låta”, hävdar han.

   ”En annan sak är att vapnen kommer att placeras ut i Europa. Och vi insisterade alltid på att det skulle tas bort därifrån helt och hållet. Staterna behöll det även efter 1991, då man beslutade att eliminera denna typ av vapen i Europa. Sedan tvingades de lyssna till européernas åsikt, som bad att få lämna den för ”större sinnesfrid”, påminde experten.

   Själva det faktum att det finns kärnvapen i Europa, oavsett om det är en gammal eller ny modifiering, är alarmerande för oss, medger samtalspartnern. ”Samtidigt tycker jag inte att Ryssland på något sätt ska reagera på Washingtons agerande. Ur militär synvinkel är det inte tillrådligt att öka antalet taktiska kärnvapen eller flytta dem närmare Natos gränser, eftersom det kommer att göra vår arsenal mer sårbar”, avslutade Zolotarev.
   https://vz.ru/world/2022/10/29/1184160.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here