Palme-pristagare Daniel Ellsberg: Skriv på kärnvapenkonventionen!

5
1643

Denna artikel publicerades för precis ett år sedan. Finns alla skäl att påminna om frågan!


Palme-pristagare Daniel Ellsberg: Skriv på kärnvapenkonventionen!

Igår mottog Daniel Ellsberg Olof Palmes pris och idag framträder han vid ett möte PÅ ABF.

I programpresentationen står ”När Daniel Ellsberg i början av 1970-talet avslöjade den amerikanska statsledningens hemliga planer för kriget i Vietnam, var den förre krigsanalytikern och världens viktigaste visselblåsare väl medveten om risken för ett långvarigt fängelsestraff och en krossad karriär. I spåren avsattes en lögnaktig regering, ett folkrättsvidrigt krig förkortades och otaliga människoliv räddades.

Fyra årtionden senare går Daniel Ellsberg åter till storms mot Pentagons hemliga krigsplaner. Han varnar för en global nukleär förintelse som en konsekvens av de nio kärnvapenstaternas vägran att efterfölja NPT-avtalets påbud om nukleär nedrustning med sikte på en kärnvapenfri värld.

Den 30 Januari tilldelas han Olof Palmepriset för ”sin djupa humanism och sitt storartade mod”. ABF: Nato och kärnvapen – FN och kärnvapenförbud

* Han är känd motståndare mot kärnvapen och menar att alla stater bör skriva på kärnvapenkonventionen. Se mer om kärnvapen nedan.

Utvecklingen där är mycket oroande. Sveriges Radio skriver 31/1 ”Mycket pekar nu på att USA kommer att säga upp det mycket viktiga INF-avtalet som länge reglerat användandet av medeldistansrobotar. Detta efter att förhandlingsförsök mellan Ryssland och USA brutit samman. Det var något av ett sista minuten-försök att komma överens, när representanter från USA och Ryssland möttes i anslutning till ett möte i Peking mellan de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Men samtalen lyckades inte.”…”USA har länge hävdat att Ryssland bryter mot avtalet, att det finns sådana ryska robotar, något Ryssland starkt förnekar.” Sveriges Radio

DN skrev tidigare Mest känd för att ha kopierat och läckt de så kallade Pentagondokumenten 1971: 7 000 sidor hemligstämplat försvarsmaterial som visade att den amerikanska regeringen grovt vilselett allmänheten om utsikterna i Vietnamkriget.” …”Ellsberg var en ung försvarsanalytiker och läckte dokumenten till New York Times, Washington Post och 17 amerikanska regionaltidningar. Skandalen bidrog till president Richard Nixons avgång och USA:s tillbakadragande ur Vietnamkriget.
Ellsberg riskerade 115 års fängelse. Han undkom straff genom vad han kallar ett mirakel.” DN: Daniel Ellsberg får årets Palmepris

Jag har själv hört Daniel Ellsberg berätta om detta, då ha var i Stockholm för några år sedan.

Daniel Ellsberg

Miraklet var en stark opinion för yttrandefrihet och mot Vietnamkriget.
Och Ellsberg undrade då varför ingen annan av de hundratals tjänstemän som kände till saken framträdde. Detsamma kan man säga då man tänker på Edvard Snowden, Chelsea Manning och Julian Assange i våra dagar.

DN ”Prispengarna, omkring en miljon kronor, vill han investera i översättningar till europeiska språk av sin senaste bok ”The Doomsday Machine. Confessions of a Nuclear War Planner”.”

I boken ”The Doomsday Machine. Confessions of a Nuclear War Planner” avslöjar Ellsberg USAs krigsplan för en kärnvapenkonflikt med Ryssland på 1960-talet.

I sin roll vid Pentagon ställde Ellsberg enligt uppgift en viktig fråga till den behöriga myndigheten om planen. Uppenbarligen avsågs att ”utplåna” de allra flesta städerna i Kina och Sovjetunionen. Så han frågade: ”Om dessa planer… genomförs som planerat… hur många människor kommer då att dö i Sovjetunionen och Kina?”

Svaret kom ganska snabbt, enligt Ellsberg:

De hade ett svar, och de gav det utan ursäkter… Svaret var i form av ett diagram… där siffran stiger under sex månader eftersom radioaktivt nedfall skulle öka antalet döda…
Svaret var 325 miljoner människor om vi (USA) slog till först

Ytterligare 100 miljoner skulle dödas i de angripna nationerna [Sovjet-allierade länder i Östeuropa]… i flygattacker mot dess flygbaser… Och sedan ytterligare 100 miljoner i angränsande områden… som Afghanistan, Österrike, Finland, Japan… av radioaktivt nedfall.

Visselblåsaren hörde också vad den förväntade dödsssiffran skulle bli för USA:s allierade i Europa:

Och utan att någon ytterligare kärnstridsspets från vår attack landar i Västeuropa, skulle 100 miljoner av våra allierade dödas av radioaktivt nedfall från Östeuropa och Sovjetunionen, beroende på åt vilket håll vinden blåser…

Men detta blir alltså 600 miljoner, eller motsvarande 100 Förintelser.

Samtidigt sa Ellsberg att Sovjetunionen då hade förmåga att ”utplåna” Västeuropa, vilket man troligen skulle göra vid en amerikansk attack.

Det skulle blir ännu värre.
USA inkluderade emellertid inte hur många ytterligare dödsfall som skulle bli resultatet av de bränder som orsakas av atombomber. De tar inte med i beräkningen hur många människor som skulle dö på grund av röken, som skulle orsaka en ”atomvinter”. Ellsberg säger att röken, som skulle blockera mycket av solen och förstöra alla skördar, skulle pågå ett decennium eller mer.

Och planerna finns fortfarande kvar. Ellsberg: USA planerade att döda 600 miljoner människor

Föregående artikelFångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!
Nästa artikelÄr England fritt?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. I en intervju med professor Michel Chossudovsky vars innehåll återgivits i bloggen ”Global research” bekräftas Daniel Ellsbergs utsagor vad gäller amerikansk krigsplanering.

  MICHEL CHOSSUDOVSKY: ” Today we are led to believe that nuclear weapons were developed to confront the enemies of World War II. However ”declassified documents confirm that the atomic bomb had been developed for use against the Soviet Union.”
  ”According to a secret document of the Pentagon dated September 15, 1945, the United States had envisaged blowing up the Soviet Union with a coordinated nuclear attack directed against major urban areas.” ” There was a plan to blow up something of the order of 66 major urban areas in the Soviet Union with a total of 204 atomic bombs. You can go and look at that plan.”
  “Wipe the Soviet Union Off the Map”, 204 Atomic Bombs against 66 Major Cities, US Nuclear Attack against USSR Planned During World War II ”
  https://www.globalresearch.ca/is-the-us-planning-to-wage-war-on-russia-and-china/5665523

 2. Hej på er! Jag är glad att få höra så pigga och kloka 87 åringar som Daniel. Mycket trevligt att höra honom. Jag är hyfsar bra på engelska, men om jag skall kunna läsa en stor bok som han ha skrivit så är det bra om den finns på svenska också. Jag var liten när han började skriva om Yetnamnkriget. Jag grät nästan framför tvn då när jag såg jämnåriga flickor springa från napalmbomberna i Yetnamn. Tyvärr är USA minst lika Kapitalistiskt i dag som det var då. Trump är inte ett dugg bättre än vad Nixon var. Tvärtom han är sämre.

  • Dessvärre var Ellsberg’s roll vid Vietnamkriget att skydda Eliternas och CIAs anseende genom att för deras räkning rikta kritiken mot mindre inflytelserika militärer och dölja att det var CIAs krig från starten.
   Han skyddade dom huvudansvariga och var inte någon avfälling från eliterna som det ges sken av.
   Om han verkligen vill göra nytta beträffande kärnvapen här i Norden skulle han peka ut Usa’s /CIA’s makt över ekonomi och medier som ligger bakom att Usa’s klientstater som Sverige beter sig så undergivet.
   Ulfkotte var mer äkta.
   Riktiga whistleblowers tigs ihjäl.

 3. Jag känner inte till Ellsberg hela aktuella program, men på 80-talet innebar det ett motstånd mot civil kärnkraft och industrialisering av de fattiga länderna. Det var helt samstämt med anglosaxiska eliternas önskan att depopulera världen.
  Dessutom handlade det om att kväsa Västtysklands Frankrikes Sovjets och även med japansk medverkan, att tillsammans med Opec skapa en med dollarn konkurrerande valuta istf att subventionera den amerikanska vapenindustrin och Us/Uk-oligarkins ständiga krig.
  Är Ellsberg’s verkan även nu en Malthusiansk inhuman agenda aptitligt serverad som pacifism?
  Svenskar var tidigt anknutna till Romklubbens agenda. Har det överhuvudtaget förekommit något oberoende tänkande inom det svenska etablissemanget utöver den mycket omfattande anglosaxiska påverkan som ju undantagslöst har, för dess imperium, egennyttiga motiv.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here