Vad kommer att hända efter Bakhmuts fall?

49
2113
Bild från Bakhmut . Från Indian Punchline.

DN skrev 3/3 ”Den ukrainska militärledningen i öst öppnar för att dra sig undan från Bachmut. Samtidigt uppger Wagnergruppens ledare att hans styrkor ”i princip” har omringat staden. Ukraina hävdar att ryssarna skickar dit sina mest erfarna soldater….Nu kan striderna närma sig ett slut, enligt den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW. Under de senaste dygnen har de ryska styrkorna avancerat både sydväst och nordost om staden, uppger ISW. Nu verkar det som att allt mer tyngd läggs vid fronten nordost om stadskärnan, i ett försök att tränga ut de ukrainska styrkorna ur staden….Samtidigt hävdar privatmilisen Wagnergruppen att Bachmut är mer eller mindre omringat. I ett videomeddelande säger Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin att hans mannar har kontroll över alla vägar som leder in till staden förutom en, som Ukraina allt jämt kontrollerar.” Ukraina öppnar för att lämna Bachmut – Wagnermilisen uppges komma närmare

För en månad sedan sa Zelinsky att man inte kommer att ge upp Bakhmut https://www.youtube.com/watch?v=PS15tykTKGo&t=5s

Chefen för Wagnergruppen uppmanar president Zelinsky att dra tillbaka sin trupper eftersom fortsatt strid av dem är utsiktslös. https://www.rt.com/shows/news/572447-rtnews-march-05-09msk/d

Steigans nättidning har publicerat en artikel med en text av en tidigare överstelöjtnanten i den amerikanska armén Daniel Davis om Bakhmut. https://steigan.no/2023/03/hva-vil-skje-etter-bakhmuts-fall/?utm_source=substack&utm_medium=email

De skriver också att New York Times frågar vad strategin är nu och vad som står på spel. CNBC skriver att Rysslands snara håller på att sluta sig om Bakhmut.

Daniel Davis skriver om Bakhmut i tidningen 19fortyfive. Han är en tydlig motståndare till Rysslands invasion av Ukraina, men är kritisk mot den taktik och strategi som regeringen i Kiev har följt. Vi återger (liksom steigan.no) ett utdrag från artikeln Bakhmut Hangs by a Thread: What Its Likely Loss Means for Ukraine :

___________________________________________________________________

Slaget om Bakhmut: Vad kommer att hända?

Med stadens öde hängande i en balansgång sedan Soledars fall i mitten av januari, skulle få analytiker att bli förvånade om ryska styrkor intar Bakhmut. Förutsägbart har dock många västerländska analytiker nyligen hävdat att Bakhmuts fall inte är särskilt betydande, eftersom staden var av ” liten strategisk betydelse”.

Ändå kan man rimligen fråga sig, om det var så oviktigt att hålla Bakhmut, varför kämpade Ukraina så hårt för att behålla det och skickade en oupphörlig ström av förstärkningar dit, även efter att det stod klart att den ukrainska väpnade styrkan (UAF) inte längre kunde hålla stad. På onsdagen föreslog ukrainska tjänstemän att de ”får dra tillbaka trupper ” från Bakhmut. Med avslöjandet på fredagen att ukrainska enheter hade sprängt de två sista broarna som försörjer trupperna i Bakhmut, är ödet för kontrollen av staden effektivt beseglat.

Frågan nu: vilka implikationer, om några, kommer den ryska erövringen av Bakhmut att innebära för krigets gång? På kort sikt kommer förlusten av Bakhmut inte att göra någon större skillnad. Bara tiden kommer att utvisa, men de långsiktiga konsekvenserna kan bli allvarligare för Ukraina.

UAF har länge förstått att Bakhmut skulle vara nästan omöjligt att hålla, och så långt tillbaka som i maj 2022 började de förbereda nya försvarslinjer i Slovyansk-Kramatorsk-området. Baserat på förlusten av Soledar i januari och antalet trupper som Ryssland hade förbundit sig att använda för att fånga Bakhmut i början av februari, kunde de ukrainska ledarna ha dragit tillbaka sina trupper på ett ordnat sätt för att bemanna nya positioner på linjen Slovyansk-Kramatorsk tidigt till mitten februari.

Hade de gjort det hade UAF kunnat rädda otaliga tusentals liv och ockuperat väldesignade, lättförsvarbara positioner cirka 40 km västerut. Istället tycks det ukrainska överkommandot ha dragit reserver från norr som tidigare öronmärkts för offensiva operationer i Svatovo-Kreminna-riktningen och i söder från trupper som är positionerade för att inleda en våroffensiv från Zaporizhia för att fånga Melitopol .

Förluster i den skala Ukraina har lidit under de senaste två månaderna för att stärka Soledars och Bakhmuts försvar kan inte lätt ersättas och kommer att utsätta deras offensiver för större risk på grund av att de har färre styrkor tillgängliga. Tyvärr för Kiev kommer färre trupper inte att vara den enda svårigheten de möter i sina kommande offensiver.

I en intervju i december sa chefen för den ukrainska försvarsmakten, general Valeri Zaluzhny, att om han hade en chans att köra till Melitopol skulle hans styrkor behöva minst 300 nya västerländska stridsvagnar, upp till 700 pansarfartyg och 500 haubitsar.  Trots blomstrande rubriker förra månaden från västerländska nationer har UAF fått löften om knappt en tredjedel av sina stridsvagnar och ännu färre personalfartyg och haubitser. Ännu värre, knappt två bataljoner moderna rustningar förväntas vara tillgängliga för Zaluzhnys styrkor i slutet av sommaren .

Det betyder att om det ska bli en ukrainsk våroffensiv för att försöka halvera den ryska ockupationen genom att ta Melitopol, kommer deras befälhavare att behöva göra det med färre utbildade män än han hade i december förra året och bara symboliska nummer av den moderna utrustning han hävdade. han skulle behöva. Förra månaden hävdade ukrainsk underrättelsetjänst att Ryssland hade samlat en styrka på mer än 300 000 soldater i Ukraina, utrustade med 1 800 stridsvagnar, nästan 4 000 pansarfordon och 2 700 artilleriförband.”

Douglas MacGregor

 

Redaktören:

Överstelöjtnant Daniel Davis är en av dem med militär bakgrund i USA som har en annan syn på kriget i Ukraina än vad vi serveras i de stora medierna och i politikernas tal. Förutom Johan Richthoff i Sverige känner jag inte till någon. https://newsvoice.se/2023/03/roger-richthoff-krigspropaganda-ukraina-nato/. I USA tänker man bland annat på förre marinkårsofficeren Scott Ritter och förre USA-översten Douglas MacGregor ”Det här kriget förlorades för länge sedan”
Föregående artikelDet europeiska motståndet mot kriget i Ukraina växer i styrka. 50 000 demonstrerade i Berlin
Nästa artikelUSA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

49 KOMMENTARER

 1. Berättelser från Bakhmut:
  //En man berättar att ukros kom och han sa åt dem försvinna, detta är ett civilt hus, men de gick in och tog ställning bakom hans hus och sköt genom huset mot ryssar som kom. Deras skott träffade honom i armen. Sedan hörde han ryska röster, han blev glad och tänkte det är våra pojkar. Ukros försvann och han gick ut med armarna i luften och de frågade om han behövde något//

  //nazisterna gick in i grupper i bostadslägenheter och sköt mot ryssarna från huset//

  //🇺🇦 Ukrainian neo-Nazis.
  Ukrainian Nazis are fleeing Bakhmut through the last opened road with their most valuable belongings.. En toalettsits hänger på ryggen på en av de flyende nazisterna.//

  //En video visar människor som kommer gående i lervälling, de har väntat på evakuering i 6 månader, de säger att Wagner hjälpte dem ur stridsfronten.
  De säger att ukrainska soldater uppträdde aggressivt mot dem//

  Så såg jag en video med en 10-årig hjälte från Ryssland, som hjälpte två små flickor att ta skydd i skogen, när bilen de satt i blev beskjuten av nazister från Ukraina. Föraren dog och pojken förstod att det var farligast för dem att stanna kvar i bilen utan tog skydd med flickorna i en närliggande skog. Han hade själv blivit skjuten, men trots det agerade han med lugn och kunde hjälpa andra. Nu låg han på sjukhus, en liten hjälte som mer förtjänar att få medaljer än nazisterna i Ukraina.

  Ukraina fortsätter att dela ut medaljer till sina bästa nazister, som Ivan Pilinchuk /Zaliznyak/
  en krigsförbrytare som torterade och mördade en ukrainsk MMA fighter för att han tränat med ryssar. Det fanns en video på honom, när han blivit torterad och stora blodpölar på golvet, en påse över huvudet och händerna bakbundna. Jag hade spelat in videon, men nu borttagen alla spår sopas igen. Kunde läsa sedan att han blev torterad tills han dog.
  Han var äkta ukrainare, men fick inte umgås med ryssar åtminstone inte träna med dem.
  För det fick han plikta med sitt liv.

  //Another prostitute from Ukraine got honoured with a medal for ”The Glory and Honour of the State”.

  Ivan Pilinchuk, also known as Zaliznyak is a notorious neo-Nazi war criminal known for torturing a tied MMA fighter to death for training in Russia, and calling mothers of deceased Russian soldiers to mock them on YouTube.

  This short nazi blondy is a prime example of contemporary wana-be Aryan cowards who hide in rear and film TikToks while ordinary Ukrainians are forced to die in the trenches for their crimes. //

  • En man ger Zelensky svar på tal, då Zelensky säger att Amerika skall skicka sina söner och döttrar till kriget såsom vi har gjort och de kommer att dö, säger dåren.
   Svaret till Zelensky. Han har ett moterbjudande, att Zelensky skall ta alla över 40, krigsveteraner, som varit med förr, och samla ihop oss och sända oss till kriget.

   Det är bara en hake, då jag sätter mina stövlar på ukrainsk mark så kommer jag inte att gå efter ryssarna. Jag kommer gå efter dig Sir, för att du hotar att ta mina barns liv på ett slagfält i ett krig som jag för det första inte ville vara en del av, jag tror de flesta amerikaner tycker som jag.

   https://t.me/deanobeano1/925

   En ukrainsk officer talar öppet om deras situation. i videon nedan
   Enligt honom ger befälhavarna kriminella order och ignorerar stridsrapporter, vilket leder till enorma förluster bland personalen:

   – Våra positioner är redan täckta av våra bröders kroppar, och det finns ingen möjlighet att evakuera dem på grund av ständig beskjutning av mortlar, tungt artilleri, stridsvagnar, granatkastare och gevär, under kontinuerlig drönarbevakning av fienden. Det finns ingen täckning i de positionerna. Ingen möjlighet till taktisk reträtt.

   https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/21694

   • Max Blumenthal och Alex Rubinstein har skrivit en artikel i Grayzone om nazistgrupperna i Ukraina. I artikeln skriver de följande om Dmytro Kotsyubaylo

    //En månad senare, när kriget med Ryssland närmade sig, tilldelade Zelenskij höger sektors befälhavare Dmytro Kotsyubaylo utmärkelsen ”Ukrainas hjälte”. Kosyubaylo, känd som ”Da Vinci”, håller en husdjursvarg i sin frontlinje och gillar att skämta med besökande reportrar om att hans kämpar ”matar den med benen på rysktalande barn.”//

    Denna man som skämtar om att de matar sin tama varg med benen på rysktalande barn, har dött i strid i Bakhmut.
    Skamliga och superkorkade finska premiärminister Sanna Marin, är tillsammans med Zelensky på hans begravning och hedrar honom.
    De nya nazistiska europeiska värderingarna.
    Bilderna på länken nedan, så är bilden nederst till höger den bild som Max Blumenthal även lade ut till sin artikel om Nazisterna i Ukraina.
    På den stora bilden skämmer Sanna Marin ut sig, då hon sörjer en super otäck nazist.

    https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/21753

    • Jag har lyssnat på många debatter med Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter., när den gick som hetast om SD:s vara eller inte vara.
     Han var stenhård i sin bedömning, och har ett parti startats av nazister bör man alltid betrakta partiet som nazistiskt oavsett hur den nuvarande partitoppen säger att de gjort sig av med personer som kan tänkas ha kopplingar åt det hållet.
     Så han ansåg det alltså rätt att säga att nuvarande SD var fascistiskt.

     Jag tänkte, när jag lyssnade, med dessa starka ordval mot SD, vad skall han säga när riktiga nazister dyker upp på den politiska arenan.
     Nu vet jag, han är dödstyst, inte ett ord säger han om alla nazistgrupper i Ukraina, deras tortyrkammare.

     Det är Polen som står för all desinformation från Ukraina.
     f.d nato rådgivare och schweizisk underrättelseofficer Jacques Baud skrev:
     //2014, när jag var i Nato, var jag ansvarig för kampen mot spridningen av handeldvapen, och vi försökte upptäcka ryska vapenleveranser till rebellerna, för att se om Moskva var inblandat. Informationen vi fick då kom nästan helt och hållet från polska underrättelsetjänsten och ”passade” inte med informationen från OSSE [Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa] — och trots ganska grova anklagelser fanns det inga vapenleveranser och militär utrustning från Ryssland.//

     Enligt OSCE rapporten, hur nazisterna behandlade de från Donbass:
     Fångarna fick elbehandling, misshandlades grymt och flera gånger dagar i rad med olika föremål
     (järnstänger, basebollträn, pinnar, gevär, bajonett knivar, gummibatonger).
     Tekniker som ofta används av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerheten, styrkor inkluderar vattenboarding. (en form av utfrågning där vatten hälls oavbrutet över någons ansikte, strypning med en ”banderistisk garotte” döda någon genom strypning med sladd eller tråd och andra typer av strypning.
     I vissa fall skickades fångar i skrämsel syfte till minfält och kördes över med militärfordon vilket ledde till deras död.
     Andra tortyrmetoder som används av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor
     inkluderar benkrockar, knivhuggningar och skärande med kniv, branding med glödheta föremål, skjuta olika kroppsdelar med små vapen.
     Fångarna tillfångatagna av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor hålls i dagar vid minusgrader, utan tillgång till mat eller medicinsk hjälp och tvingas ofta ta psykofarmaka
     ämnen som orsakar smärta.
     En absolut majoritet av fångarna utsätts för falsk skjutning trupper och utsätts för döds. och
     våldtäktshot mot sina familjer. Många av de torterade är inte medlemmar av självförsvarsstyrkorna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

     https://www.osce.org/files/f/documents/e/7/233896.pdf

     Här är väl dokumenterat ukrainska nazisters verk, men Wolodarski har belagt sig själv med munkavel.

     Det är den typen av människor som USA, EU och Nato stöder. nazisten ”Da Vinci”, på vars begravning Finlands premiärminister Sanna Marin hedrade nazisten, Dmytro Kotsyubaylo, ledare för Högra sektorn. Hans fästmö säger öppet att hon är Right Sector, hon är en del av Kievs stadsfullmäktige och håller tal i Europarådet, på världsforumet för … demokrati

     https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/21785

 2. Det man är mest nyfiken är vad håller allehanda dussin ören ”Ryssland har kört fast” och ”Ryssland har slut på krut” expert hus?

  Var är du Paasikivi? Har du tappat din expertfluga Oksanen?
  Och kan Wolodarski eller Winiarski berätta för oss hur man säger Ryskt seger på polska?

  Ukrainas neonazisters dagar är räknade.

  https://www.moonofalabama.org/2023/03/bakhmut-strategic-or-not-is-falling.html#more

  • DN har en artikel där de på fullt allvar torgför lögnen att Ryssland skickar värnpliktiga till fronten beväpnade med spadar? För det första har Ryssland inga värnpliktiga som strider i Ukraina och spadar är nog inget användbart ”vapen” mer än i närstrid vilket torde hända väldigt sällan i modern krigföring. DN och fulmedia i övrigt blir mer och mer löjlig ju sämre kriget går för Nato i Ukraina och är propagandamässigt snart nere på USA-nivå i ren löjlighet! Dessvärre kommer dessa media-lögnare att sitta i orubbat bo så länge folk fortsätter att köpa skiten eller så länge regimen pytsar ut skattemedel för att hålla igång propagandan!

   • Någon som borde skämmas på DN, är
    Peter Wolodarski är chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Nyheter.
    Lyssnade på honom i ett debattprogram för ca 15 år sedan, då man diskuterade om man verkligen skulle kunna säga att SD fortfarande var ett nazistiskt parti.
    SD hade då sagt att de gjort sig av med alla extremister i partiet ung. år 2004.
    Wolodarski vidhöll att en nazist är alltid en nazist, och eftersom grundare till SD var nazistiska så räcker det inte med en period på 10 år för att befria dem från den stämpeln.

    De nazistiska förbanden i Ukraina har inte gjort sig av med sina nazister, men USA försöker säga att de inte längre är nazister, trots alla nazistiska symboler som man finner på döda soldater på slagfältet och siffrorna 88, som är hyllningen till Hitler.
    Det har inte ens gått 3 år efter att rubrikerna i ”The Nation” ”The Time” hade stora artiklar om nazisterna i Ukraina.
    Trots detta tiger Wolodarski. Han teg också under dessa 8 år när nazisterna i Ukraina hade tortyrcentrum i Ukraina, men skrev en ledare 20 november 2022 att vi bör göra allt för att hjälpa Ukraina få slut på terrorn.

    Inte en sekund ägnade han åt den terror som Donbass varit utsatta för under 8 år, och fortfarande är utsatta för då mördandet av civila sker mest av Ukraina mot befolkningen i Donetsk.
    Wolodarski en stor hycklare.

     • @Anders 6 mars, 2023 At 13:57
      Den stora skillnaden är att legosoldater för Wagner är anställda mot betalning och av egen vilja. Legosoldater för Nazistregimen i Kiev är tvångsrekryterade ”värnpliktiga”. Samma sak gäller för svenskar som kommer tvångsrekryteras, ”inkallas” av NATO, i ett av ett USA drivet krig i framtiden.

     • Förmodligen samma dag som ”Kent Svensson” lämnar Global Politics, av vilken anledning är Kent på GP. Det finns en blogg som problematiserar Ukraina, och tål man inte den är man inte demokrat

     • För jag kan leva var jag vill🤣🤣🤣
      Dessutom är det kul att följa ryssofober gå bananas

     • Ja du ”Kent”! Varför har du inte sökt som frivillig till den ukrainska fronten än? Du är ju så het på gröten att kriget ska fortsätta? Nu har du din chans så det är bara att ta första flyg och anmäla sig och det gäller alla andra patetiska skrivbordkrigare som härjar här på bloggen! Åk gärna till Bakhmut där är det aktion så det räcker för ukrainarna och legosoldater!

    • Karl W:s kommentar om ”att legosoldater för Wagner är anställda mot betalning och av egen vilja. Legosoldater för Nazistregimen i Kiev är tvångsrekryterade” är egentligen inte är värd att svara på.
     Min rekommendation till Karl W är att läsa på vad som menas med legosoldat och vad som menas med värnpliktiga. Det finns gott om litteratur på nätet, inklusive dokumenten om de internationella konventionerna om krigsbrott, där bl.a. ”legosoldat” är definierad

   • Jag har kommit på vad spadarna ska användas till!? För att begrava alla ukrainska soldater som offrats för USA:s geopolitiska makthunger…

 3. DN borde stämmas gånger hundratals gånger under hela denna krisen. Man ligger i topp bland alla tidningar. Men även Express-idioterna och AftonH**A. På vägen till jobbet igår såg jag första sidan som skrev ”Här gömmer Putin sina lyxbarn” Vilka lyx barn? Och vad fan betyder de,var e bevis. Ständiga korkade spekulationer. Publik service börjar nog inse märkte jag igår på tonen att detta EJ går bra för Nato. Kanske bör man nu fokusera på fredsförhandlingar lät de lite som. Jasså verkligheten börjar komma ikapp, då lögnerna DAGLIGEN EJ går att hålla igång hur länge som helst. Europeiska städer demonstrerar och protesterar hela tiden sistone. Nu ser jag på youtube att även Australien höll demonstrationer och protester igår över flertalet städer faktiskt. Bort med Nato från Rysslands gränser, och sluta censuren mot ryska medierna. Nato är dom skyldiga. Putin och ryska flaggor överallt. Finns på asiatiska och Mellanöstern medierna,såg de nyss igen på annan youtube sida hos Hindustan Times. Vilket fint folk Australien har

  • @J.A 6 mars, 2023 At 08:04
   Precis. Detta är inget annat än de gamla nazi metoderna att sprida rykten, propaganda. Man associera till allt negativt. Det är ointressant om det är sant eller inte. Upprepa det till det blir sanning (Josef Goebbels). Så drev nazisterna sina packdrev mot judarna i Tredje Riket, så driver deras efterföljare sina packdrev mot Ryssland och Kina. Tyskarna förstod inte i tid. Upprepa inte deras misstag från förra seklet.

   En ny ”fransk revolution” kan inte komma snart nog.

 4. Nu sitter kammaråklagare Mats Ljungkvist och häckar på utredningen om sprängningarna av gasledningarna som USA och Norge genomförde. Den svenska regimen gömmer sig bakom en obetydligt jurist som hänvisar till sekretess?? Ja, tacka f-n för att han håller käften han vet ju vilka gangsters CIA är och hans liv är inte mycket värt om han skulle gå emot USA:s intressen. Man kan kallt konstatera att hade Ljungkvist haft det minsta bevis för att Ryssland sprängde sin egen gasledning så hade han sjungit som en fågel för länge sedan. Hur den svenska regimen ska slingra sig ur det här ska bli intressant att se men ger man sig i lag med gangsterregimen i Washington så får man nog tåla en hel del!

 5. En ny övertygande videointervju (public. 5/3) med Seymour övertygar än mer att
  USA sprängde Nordstream:

  https://www.bitchute.com/video/742AbBTQ8CU/
  En hemlighet till i svenska hemlig- och giftskåpet, som är knökfullt, vilken energi
  som behövs för att hålla allt på plats: En förundersökning måste i princip bli offentlig,
  någon gång, även om den läggs ner. Därför ML.-fö:n ., blivit offentlig, men maskad.

  Jag skrev faktiskt den 20 juli, 2022, här på GP, förra året om attentatet mot der Führer:

  ”Men inte den 20 juli 1944, då Stauffenberg idag, för 78 år sedan, då en torsdag, kl. 12.47, ca utlöste sin bomb,i Rastenburg, men tyskar gör inte uppror, Hitler överlevde, och behöll sitt grepp, befolkningen ville ha Hitler kvar, få var emot nazismen.”

  Jag visste inte som tur, hur rätt jag skulle få, ”tyskar gör inte uppror” , inom ca två månader, kom attentaten mot Nordstream, den 26 september men nu är det för sent, svenskar är som tyskar, gör inte uppror, och även socialdemokrater, förtränger lydigt, vad som skall förträngas. Den mest inblandade staten är Norge, som låtsas oskyldig, obehagliga typer, vi måste börja se upp med, Norge, USAs värsta Nato-kollaboratör i gangsterligan, sen kvalar Sverige in som medskyldig, och som döljer sabotaget.

  Enligt Seymour Hersch kommer USA aldrig att erkänna attentatet, men vi alla i Eur-opa, vet hur det hänger ihop. Men maskeraden kommer att märkas på olika sätt, och går inte att dölja.

  Svenska folket verkar helt lamslaget, av Natos statsterrorism, och krigsförklaring, en giftig överrumpling vi tvingats på, en dumpning av giftigt yankee-avfall, som alltid tyder på ett stort förakt för den som utsätts, mycket låga tankar om svenska folket, och Europa, (”Fuck EU !”) som tillfälligt förlamar tankeverksamheten, hjärnan, för offret, som att bli utsatt för ett rått överfall på öppen gata, tar tid att återfå sansen, tanken blir att: Vem är vi ? som utsätts för detta. Bara Turkiet som kan klara oss från Nato idag.

  Biden sprängde Nordstream, för att bli omvald, ohyggligt att Sverige är i händerna på en sån galning, men jag tror svenska folket om bättre. Men dit räknas inte Patrik Oksanen, som vilselett vad som möjligt är. Tar tid att rensa hjärnan från amerikanska gangstermetoder. Allt annat ubåtssattyg i Östersjön är givetvis US Navy-relaterat kanske tyska/italienska marinen, som lurat oss i decennier.

  Kriget i Ukraina kommer att fortsätta, men köttkvarnen lockar ingen, inte ens för-svarsmaktens värvningsannons : – ”Dagisfröken som skjuter grg i armén”, (då blir hon förmodligen snart döv, av 140 decibel i örat, men det vet hon inte nu….), Bästa antikrigsrörelsen, i Europa mot USA/Nato/EU, är leran i Bakhmut, ingen kommer att värva sig frivilligt, till ett riktigt skitkrig, förmodligen vet Ryssland detta, behövs inga tjusiga pansarkilar, utan bara tålamod.

  • Ja, hualigen. Du sa nåt där.
   Undrar hur många som kommer få sin hörsel nedsatt eller förstörd av det här kriget?

   Och få tinnitus. En ton i örat dygnet runt livet ut.
   Så jobbigt!!

   Jag har sett dem på bilder och videor. Långt från alla soldater bär hörselskydd.
   I bästa fall proppar i öronen. Det vet man inte.

   En enda kraftig smäll kan räcka för att få hörseln sabbad.
   Eller flera mindre kraftiga.
   Naturen själv har inte så många kraftiga ljud.
   Åskan är ett av dem.
   De flesta kraftiga ljud har människan skapat själva.
   Jag tål inte höga, kraftiga ljud längre.
   Samt absolut inte dova smällar.
   Nyårsafton inte rolig. En plåga istället.

   Den Fria Marknadens utvecklingsförmåga rör även pyrotekniken.
   Nyårssmällskotten smäller värre och värre för varje år som går.
   The Bigger – The Better.
   Marknaden är fri. Reglering ej tillåten.

 6. 03/06/2023 Armén
  ”Kiev kommer att falla om ett par veckor”: den ryska generalen kallade den ”mest utsatta platsen” i Ukraina.
  Det är dags för Ryska federationens ledning att sluta vara blyg för att kalla en spade för en spade. Moskvas fiende är inte Kiev, utan hela det kollektiva väst. Detta uttalande gjordes av generallöjtnant för reserv Yevgeny Buzhinsky.

  Medan de ryska myndigheterna föredrar att upprätthålla diplomatisk takt gentemot tidigare partners i USA och Europa, uttrycker de öppet sina mål. Till exempel i Polen döljer de inte det faktum att de räknar med Ryska federationens kapitulation och dess efterföljande upplösning i många självständiga stater. Och den tidigare brittiska premiärministern Liz Truss förklarade sig beredd att inleda ett förebyggande kärnvapenangrepp mot Ryssland.

  Motståndare till Moskva är inte begränsade till ord, noterade Evgeny Buzhinsky i Vladimir Solovyovs studio. Amerikaner och européer tränar tusentals ukrainska militärer och pumpar upp Ukrainas väpnade styrkor med en mängd olika vapen samtidigt. Dessutom bestäms även riktningen för huvudattacken av representanter för Pentagon. Samtidigt är allt prat om att ukrainarna upplever skalhunger ogrundat. Väletablerad amerikansk logistik fungerar som en klocka. Och detta faktum är en stor utelämnande av Ryska federationens väpnade styrkor.”Logistik och kommunikation är de två huvuddelarna i alla krig.
  Detta är vår förenade fiendes mest sårbara punkt. Det är dags att slå ett förkrossande slag och förstöra båda dessa system, utan vilka Kievregimen kommer att falla inom ett par veckor, säger Buzhansky.
  I detta avseende använde de ryska flygstyrkorna UPAB-1500B glidbomben för första gången under fientligheterna, betonade generalen. Förmågan att släppa dessa projektiler på ett avstånd av 40 km från målet tillåter flygplanet att inte komma in i fiendens luftförsvarszon.
  Således kan hundratals sådan ammunition förstöra alla leveranskedjor i Ukraina och beröva Ukrainas väpnade styrkor i stridszonen påfyllning av arsenalen. https://politpuzzle.ru/?p=6350

 7. George Galloway har Douglas Macgregor som gäst i sin talkshow.
  Douglas Macgregor säger att Ukraina är mycket mer auktoritärt än Ryssland.
  Ukraina var ett av världens mest korrupta länder, så över en natt presenterade man Ukraina som en demokrati värd att räddas.
  Han säger att Rysslands medborgare står helt bakom sitt land i denna konflikt. De är ursinniga på, nu när de förstått, att USA vill förstöra deras land. Detta är USA:s yttersta mål, så ilskan i landet mot USA växer menar han.

  Däremot börjar ukrainarna tröttna på kriget. De vill inte vara med längre.
  Det är förmodligen därför som USA fjäskar så mycket för nazisterna som verkar vara de enda som frivilligt ställer upp i kriget, medan övriga ukrainare som är normala människor måste kallas in.
  I Ryssland är det många fler som vill ställa upp frivilligt i detta krig, som har farföräldrar som var med i andra världskriget, har sett flera sådana intervjuer

  https://www.youtube.com/watch?v=En2-80gSKFA

    • Därför att hon hade långa kommentarer förra året om att ”legosoldater” stred på Ukrainas sida men har inte sagt ett pip om Wagner.

     • ”Anders” har inte sagt ett pip om att Ukraina tvångsvärvar 16-åringar! Det måste svida att Ryssland har specialstyrkor som Wagner som får Natos soldater att likna …

 8. Det kriminella Ukraina har drivit en ung 16-årig pojke till att ta livet av sig.
  I denna video har han spelat in händelsen själv.

  En 16-årig pojke från Kharkov fick en kallelse, trots att inkallelseåldern i Ukraina är 18. Pojken var ovillig att kämpa för den ukrainska regeringen och begick självmord. Pojken hävdade att han nyligen begravt sin far, som dog i kriget. Tonåringen själv vill inte ”ruttna i ett skyttegrav” för Kievregimen. Ett stort antal tonåringar mobiliserades illegalt i Ukraina. Många av dem skickades för att slåss i de farligaste områdena, som Bakhmut.

    Zelensky dömer inte bara de vuxna till döden, han tar ukrainas barn också.
   ”Ukraina har förvandlats till Nazityskland 1945”, skrev den bildade ukrainske vice Kiva. Tyvärr fortsätter Kievregimen den illegala mobiliseringen och skickar barn till döds.

  https://southfront.org/in-video-18-ukrainian-teenager-committed-suicide-after-he-was-drafted-to-war/

 9. Jag har en känsla av att i västvärldens råder en mycket aktiv propagandaapparat
  som helt verkar för de globala vapensmedjornas intresse.
  Orden vinna och segra är nyckelorden för att underblåsa denna mycket effektiva påverkan till folket.Så sker effektiv med stark stöd av medier som delar samma intresse av ekonomi och makt oavsett pris i form av människor och i övrigt andra ytterst nödvändiga livsbetingelser.
  Och inför denna brutalitet lägger sig våra valda representanter platt ned och låter sig ledas av dessa destruktiva krafter.
  Framförallt ett svek av socialdemokraterna men också Liberalerna.
  Partier som nu väljer en annan väg vilken ser ut att leda mot ett auktoritet samhällssystem. Inte minst visar den blåbruna regeringen hur tydligt man har kopplat greppet.
  Kan ingen folkvald se och förstå vad händer undrar en vän av öppenhet?
  Dessvärre uppträder vår public service som mycket effektiva svikare och medlöpare.
  Därtill är vår grundlagsfästa yttrandefrihetsförordning justerad i beskärd riktning.
  Väl riggat är detta som kommer att innebära en ny världsordningen att innebära i riktning mot någon form av auktoritär styrning väl dold med små steg tills vi sitter snart fast i den bruna smeten.

  • Vän av öppenhet ?????

   Hur ska du då hantera ovälkomna gäster?
   Eller är alla gäster ”lika välkomna”?
   Lika värda? ”Allas lika värde?”

   Varför har man lås på dörrar och portar?
   Gränser och höga staket?

   Vad jag uppfattat pågår en strid om det högst aktuella ämnet inom vänsterrörelsen generellt.

   Var vänligt läs nedan artikel ur högertabloiden Fria Tider.
   Det är inte enkelt att starta nya partier men jag hoppas kvinnan lyckas och jag tror förutsättningarna finns.
   Men alla som strävar åt det ”antiliberala” hållet kommer få många mot sig.
   Ty så är kapitalismens förverkligande genom den liberala demokratin.
   Mäktiga intressen från flera håll som numera börjat samverka.

   https://www.friatider.se/anti-pk-profil-lamnar-tyska-vansterpartiet

 10. Anders, eftersom du frågar Vivianne Månsson flera gånger om Wagner gruppen, så är det mycket intressant att höra vad du säger om Azovbataljonen… Och vad säger du om alla Nato-soldater och rådgivare från väst som funnits i Ukraina i åratal, vad säger du om alla ukrainare som utbildats i både USA och Kanada, vad säger du om att Victoria Nuland sa ”Fuck the EU” när hon diskuterade i ett avlyssnat telefonsamtal, vem som skulle ersätta den ukrainska presidenten som avsatts i en USA-ledd kupp, vad säger du om det som Merkel och Hollande sa om Minskavatalen, vad säger du om att samma Victoria Nuland vittnade i USA inför senaten (minns ej säkert om det var där) ”Vi måste se till så att inte de ryska styrkorna får tag på de biologiska laboratorier som finns i Ukraina” typ , vad säger du om att William Burns , nuvarande CIA-chefen, fd USA:s ambassadör i Ryssland, sa 2008 ”Om inte USA/ väst slutar att provocera Ryssland så kommer Ryssland att tvingas ta till vapen”, vad säger du om att Jaques Baud den schweiziske översten som varit anställd av Nato i Ukraina berättar om alla nazister som har kommit till makten i Ukraina, vad säger du om all militär utrustning som Natoländerna och USA pumpar in i landet, när du tänker på allt det här, hur kommer det sig att du frågar Vivianne Månsson om Wagnergruppen? Förresten, vad är det med dom? En FN-rådgivare Erica Gaston, har studerat gruppen, och hon säger att Wagnergruppen är ett nätverk av legosoldater med kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten.
  Som sagt, det vore intressant att höra vad du säger om Azovbataljonerna och deras gelikar, dom som det skrevs mycket om i västs medier, men efter kuppen mot presidenten plötsligt blev alldeles tyst om…. Kan du se att det är en viss skillnad på dom och Wagnergruppen? Och vad säger du om att alla oppositionspartier i Ukraina har förbjudits… Det finns många fler frågor, men du kanske vill börja med att svara på dom här.

  • Wagnergruppen är Rysslands patriotiska och auktoritära svar på Västvärldens liberala och demokratiska Woke-vänster.
   Det gemensamma är att båda manövreras av kapitalister.
   Förvisso bara en i Ryssland vad jag uppfattat men det ser ut att göra viss skillnad ändå.
   Jag tror västpropagandan överdriver de påstådda inbördes motsättningarna.
   Patrioter tror jag faktiskt är ganska lika värda.

   Vara patriot och demokrat på samma gång är något jag inte riktigt kan få ihop.
   Det blir liksom en inbyggd inbördes stridighet i den kombinationen.

  • Ni är blinda på ena ögat.
   Om ”Nato-soldater och rådgivare från väst”, ”ukrainare som utbildats i både USA och Kanada”, ”militär utrustning som Natoländerna och USA pumpar in i landet”, etc.
   – Som suverän stat har Ukraina full frihet att ingå relationer med andra suveräna stater, inklusive (men inte begränsat till) rådgivare från andra stater och organisationer, materielleveranser, mm.
   Det är nog bara i er förvridna syn på världen som detta skulle vara något konstigt och illegalt.

   Varför frågar jag då om Wagner?
   Kanske för att denna gruppering aldrig (jag kan ha missat någon kommentar) har varit upp till diskussion på den här bloggen, vare sig som artikel eller i någon kommentar. Detta samtidigt som det förra året skrevs långa inlägg om de ”legosoldater” som strider på Ukrainas sida. (Där de flesta är frivilliga som inte kan klassificeras som just legosoldater, liknande de frivilliga som stred mot Franco i spanska inbördeskriget. )

   Kanske för att just Wagners skapare har rötter i den ryska nazistiska rörelsen.

   Kanske för att just Wagner är en gruppering som den ryska staten länge inte ville erkänna att de använde för diverse olika smutsiga jobb.

   Kanske för att Ryssland har använt Wagner för uppdrag där man kan förvänta sig stora förluster men då de inte är del av den reguliära krigsmakten kommer dessa förluster inte att uppmärksammas.

   Kanske för att just Wagner är den gruppering som gjort sig skyldiga till de flesta krigsbrott, både i Ukraina och på andra platser där de är insatta.

   Till skillnad från Wagner är Azovbataljonen numera underställd den ukrainska staten.

   Övrigt du skriver är inte värt att kommentera.

   • Wikipedia skriver om Wagner Group ”Various elements of Wagner have been linked to white supremacist and neo-Nazi far-right extremists,[54][80][55] such as Wagner’s openly far-right and neo-Nazi Rusich unit,[85][86][87][88] and Wagner members have left neo-Nazi graffiti on the battlefield.[55][89] However, Erica Gaston, a senior policy adviser at the UN University Centre for Policy Research, noted that the Wagner Group is not ideologically driven, but rather a network of mercenaries ”linked to the Russian security state”. Russia denies the connection and officially the group does not exist.[52][51]” https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_Group

    Globalpolitics har inte publicerat särskilt mycket om legosoldater. Hittar i arkivet bl.a. denna https://www.globalpolitics.se/usas-specialstyrkor-ar-pa-plats-i-ukraina/ och denna

    USA-legogruppen Blackwater (Academi) är i Donbass med nazistaknutna, USA-stödda Azov-bataljonen och https://www.globalpolitics.se/cia-army-vilka-ar-dess-medlemmar-och-hur-fungerar-den/

   • Anders, du skriver om vår enögdhet och vår förvridna syn på världen, så här skriver du:
    “Om ”Nato-soldater och rådgivare från väst”, ”ukrainare som utbildats i både USA och Kanada”, ”militär utrustning som Natoländerna och USA pumpar in i landet”, etc.
    – Som suverän stat har Ukraina full frihet att ingå relationer med andra suveräna stater, inklusive (men inte begränsat till) rådgivare från andra stater och organisationer, materielleveranser, mm.
    Det är nog bara i er förvridna syn på världen som detta skulle vara något konstigt och illegalt.”
    ———————————————–
    Min fråga blir då : Om motsvarande hände i Sverige, vår demokratiskt valde statsminister avsätts genom en kupp, och en främmande makt ser till att sätta dit en ersättare som passar dom, och denna främmande makt som sedan lång tid har utbildat svenska reaktionära nationalister och nynazister hjälper nu dessa att komma till makten och förser dom med vapen, och denna nya regeringen ser till att förbjuda alla oppositionella partier, döper om gator och torg sätter upp statyer efter en Sveriges mest ökände nazister…..och den grupp svenskar som från början protesterat mot detta övergrepp, mördas nu på löpande band…
    Jag kan inte tolkat ditt svar på annat sätt än att du tycker att det vore helt rätt gjort mot Sverige, och ingen skulle ha anledning att protestera.
    ——————-
    Läs det här mycket noga!
    “Nato-blocket har varken moralisk auktoritet eller trovärdighet att döma Ryssland, säger före detta FN-expert

    Medan USA och dess NATO-allierade slår Ryssland över dess ”särskilda militära operation” in i Ukraina, förblir de tysta om sina egna krig i Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och Jemen, för att bara nämna några, säger det pensionerade FN oberoende expert på främjandet av en demokratisk och rättvis internationell ordning Alfred-Maurice de Zayas.

    Sputnik: Den amerikanska och europeiska pressen har kallat Rysslands ”särskilda operation” för att skydda Donbass ”den största europeiska attacken sedan 1945.” Har de glömt Natos bombardement av Jugoslavien mellan 24 mars 1999 och 10 juni 1999? Har det kollektiva väst någon moralisk auktoritet att föreläsa Ryssland?

    Alfred de Zayas: Företagsmedia publicerar vad de vill, sprider ”falska nyheter” och undertrycker avvikande åsikter. Dubbelmoral är vanligt, och överdrift som i citatet ovan visar att media har litet intresse av sanningen och föredrar att föra fram en politisk agenda av sensationellism och vulgär russofobi.

    Å andra sidan, och som professor i folkrätt, måste jag bekräfta att all våldsanvändning utan godkännande av FN:s säkerhetsråd innebär ett brott mot artikel 2.4 i FN-stadgan. [Rysslands särskilda operation åberopar artikel 51, kapitel VII, i FN-stadgan, med sanktion av Rysslands federationsråd och i enlighet med fördragen om vänskap och ömsesidigt bistånd med folkrepublikerna Donetsk och Lugansk – Sputnik].

    Samtidigt måste jag erkänna att Nato har brutit mot FN-stadgan vid ett flertal tillfällen.

    Faktum är att Nato inte är en ”defensiv” organisation utan tvärtom en organisation för offensiva handlingar. Natoländer har begått brottet aggression, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien.

    Nato saknar inte bara moralisk auktoritet, det saknar också trovärdighet, eftersom det har spridit ”falska nyheter” och falska berättelser som förberedelse för alla sina anfallskrig. Som sådan skulle det vara intressant att undersöka den möjliga tillämpningen av Nürnbergprinciperna och Nürnbergdomen på Nato. Artikel 9 i Londonöverenskommelsen av den 8 augusti 1945 fastställde stadgan för Nürnbergtribunalen och fastställde det juridiska konceptet för en ”kriminell organisation”.

    I den mån Nato-ländernas land-, flotta och flygvapen har engagerat sig i aktiviteter som strider mot Romstadgan, kan Internationella domstolen behöva undersöka om dessa länder och Nato har brutit mot artiklarna 5, 6, 7 och 8 av stadgan.”
    Läs resten av artikeln här
    Nato-blocket har varken moralisk auktoritet eller trovärdighet att döma Ryssland, säger före detta FN-expert.

    Låtsas inte om något annat än att du försvarar USA/Västs rätt att gå bärsärkagång i resten av världen.

   • Till @Andersl:
    1. Det är många grupperingar som aldrig varit uppe på denna blogg.
    2. Wagner gruppen strider på rätt sida historien (det har legosoldater från väst aldrig gjort)
    3. Ukrainas ”full frihet att ingå i vad som helst” ska inte vara till priset av att hota Rysslands existens.

    Hu som helst allt det här a little too late sas särskilt nu när Ukraina står på randen till sammanbrott och ska kastas under bussen av Washington maffian

    Du bjuds på musik från en av de bäste kompositörerna Richard Wagner:
    Die Walküre. Njut 😜

    https://www.youtube.com/watch?v=PmdW1n9LTWI&list=OLAK5uy_k7Hk5aK1WusK7EVRUCEVFrrRtzG8hINuo

    • 10.03.2023 (13:10)
     Det ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen (10 mars 2023)
     Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den speciella militära operationen.
     I Kupyansk riktning har Zapad Group of Forces artilleri träffat fiendens arbetskraft nära Stelmakhovka (Folkrepubliken Lugansk), Gryanikovka, Sinkovka och Timkovka (Kharkovregionen).
     Upp till 40 ukrainska militärer och två motorfordon har träffats i denna riktning under det senaste dygnet.
     I Krasny Liman-riktning har missiltrupper och artilleri från ”Tsentr”-gruppen av styrkor orsakat brandskador på fiendens enheter nära Ampolovka, Krasny Liman, Grigorovka (Folkrepubliken Donetsk) och Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk).
     Fiendens förluster i denna riktning under dagen uppgick till 120 ukrainska trupper, två pickupbilar, en D-30 haubits och ett USA-tillverkat M777 artillerisystem.
     I Donetsk-riktning har mer än 120 ukrainska trupper, sju pansarstridsfordon, tre motorfordon, en D-20 och D-30 haubits, samt en Gvozdika självgående artillerienhet neutraliserats som en del av aktiva operationer av ’ Yug’ grupp av styrkor, flyganfall och artillerield.

     I distrikten i södra Donetsk och Zaporozhye genomförde operativ-taktisk flyg och arméflyg och artilleri från ”Vostok”-gruppen av styrkor en komplex beskjutning av AFU-enheter i områdena Ugledar (Folkrepubliken Donetsk), Gulyaipole, Preobrazhenka och Shcherbaki (Zaporozhye-regionen). ).
     Mer än 50 ukrainska militärer, en stridsvagn, tre pickup-bilar och en D-30 haubits har förstörts under dagen.
     I Cherson-riktning har upp till 20 ukrainska militärer, fyra fordon och en självgående artillerienhet från Gvozdika drabbats av offer under dagen till följd av beskjutningen.
     Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri från Ryska federationens väpnade styrkor har neutraliserat 83 AFU-artilleriförband vid sina skjutplatser, fiendens manskap och hårdvara i 127 områden under dagen.

     Dessutom utplånades ett ukrainskt S-300 luftvärnsmissilsystem nära Petropavlovka (Folkrepubliken Donetsk).
     Stridsflyg från ryska flygstyrkor har skjutit ner ett Su-27-flygplan från det ukrainska flygvapnet nära Maryinka (Folkrepubliken Donetsk).

     Luftförsvarsstyrkor har under dagen skjutit ner nio HIMARS MLRS granater och förstört sju ukrainska obemannade flygfarkoster nära Sinkovka (Kharkovregionen), Rusin Yar, Stepnoye, Staromayorskoye, Vladimirovka och Ugledar (Folkrepubliken Donetsk), samt Pologi ( Zaporozhye-regionen).

     Totalt 400 flygplan och 218 helikoptrar, 3 373 obemannade luftfarkoster, 411 luftvärnsmissilsystem, 8 249 stridsvagnar och andra pansarfordon, 1 055 stridsfordon utrustade med MLRS, 4 315 fältartillerikanoner
     med 8,0 militära kanoner samt 80 militära kanoner samt 80 bomber. utrustning har förstörts under den särskilda militära operationen.
     https://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12457186@egNews

     • Örfila mera, hej hej,
      Örfila mera, hej hej
      Ryssland ska vinna
      ukrozionazi försvinna!

      Örfila mera, hej hej,
      Örfila mera, hej hej,
      Ta på dig följehatten
      ryssofob Oksanen
      ingen whiskey
      för Winiarsky
      eller Wolodarski
      Kasta allesamman
      I skammens skrymslen

      Örfila mera, hej hej,
      Örfila mera, hej hej
      Ryssland ska vinna
      ukrozionazi försvinna!

 11. Jag har hört från irakier att de minns Blackwater med skräck, då de gick bärsärkagång under kriget i Irak och massavrättade sunnimuslimer. De trodde att det berodde på att Saddam Hussein var sunnimuslim, men faktiskt är majoriteten av kurder också sunnimuslimer.

  Nazisterna i Ukraina föreläste för sina nyblivna nazister: Det har ingen betydelse vad ni gör, det viktigaste är vad ni säger. Jag tycker tvärtom det är viktigast vad dessa grupper gör och vad de utsätter personer för, och inte vad de påstår att de står för.

  Nedan en video från tjetjenska positioner i Ukraina. som befriar människor i Ukraina från Kievregimen.
  De berättar ’Fienden går bärsärkagång. De är riktiga odjur! Ingen reträtt, ingen kapitulation, De beter sig också som djur för att… de är konstant höga på droger. De får regelbundna drogförråd så de slåss under påverkan av dop.
  Tjetjenerna hittar vid ukrainska checkpoint sina egna män halshuggna.
  De hittar också på platserna som ukrainare övergivit många civila dödade i sina egna hem.
  De misstänker att de blivit dödade för att inte berätta om övergrepp som de sett ukrainare gjort.

  Daniil Martynov har stor erfarenhet och deltagit i många betydande stridsoperationer. Han hävdar att det finns stora mängder droger och Nato-utrustning vid varje tillfångatagen ukrainsk checkpoint.

  https://t.me/militarywave/2856

   • Jag kan se att det råder en vis förvirring om vad som menas med begrepp som ”legosoldat”, ”frivillig”, ”yrkesmilitär”, etc.

    Jag rekommenderar läsning av Geneve-konventionerna, tilläggsprotokoll 1.

    • Du uppmanas till att resa för och kriga för demokrati och frihet för att senare komma hem igen i en plastsäck.

     Jo… jag tackar jag.
     Hur dum får man bli?

    • Det är omöjligt att förstå vad du menar när du skriver ” Jag rekommenderar läsning av Geneve-konventionerna, tilläggsprotokoll 1.”, var snäll och exemplifiera. Dessutom vad svarar du på de frågor jag ställt till dig?

     • Jag kan inte uttrycka mig tydligare än jag gör. Nästan samtliga som kommenterar här kan inte förstå skillnad på legosoldat och frivilliga som deltar i försvar av ett annat land. Detta finns specificerat i Geneve-konventionerna, tilläggsprotokoll 1.

    • ”Anders” är du fortfarande kvar i Sverige? Ta med dig ”Kent” och de andra skrivbordskrigarna för i Bakhmut börjar det se väldigt illa ut för nazisterna och legosoldaterna! Jag rekommenderar att du omedelbart söker tjänst hos någon av bataljonerna i Ukraina! Du kan ju återkomma med en rapport om läget….

    • @AndersL leker lärd genom att hänvisa till tilläggsprotokollet 1. Där står följande om legosoldater (inget om frivilliga/volontärer eller yrkesmilitär)

     Artikel 47 – Legosoldater
     1. Legosoldat skall icke ha rätt till kombattant- eller krigsfångestatus.
     2. Legosoldat är en person som
     a) är särskilt rekryterad inom landet eller utomlands för att kämpa i en väpnad kon­ flikt;
     b) faktiskt deltar direkt i fientligheterna;
     c) deltar i fientligheterna med främsta motiv att vinna personliga fördelar och som faktiskt av en stridande part eller på dess vägnar utlovats materiell ersättning som vida överstiger den som utlovas eller utbe­ talas till kombattanter med motsvarande grad och funktion i denna parts väpnade styrkor;
     d) varken är medborgare i en stat som är part i konflikten eller bosatt i ett område kontrollerat av en part i konflikten;
     e) icke är medlem av en parts i konflikten väpnade styrkor; och
     f) icke av en stat, som icke är part i konflikten, sänts i offentligt uppdrag i egen­ skap av medlem av denna stats väpnade styrkor.

     https://www.regeringen.se/contentassets/115c286612b3480ebb177c5533e52275/tillaggsprotokoll-i-till-genevekonventionerna-den-12-augusti-1949-rorande-skydd-for-offren-i-internationella-vapnade-konflikter-so-1953_1417-geneve-den-8-juni-1977.pdf

     Wagner uppfyller inte kravet d. Därför ska Wagner inte räkans som ”legosoldater” – allt enligt tilläggsprotokollet som @Andersl gillar att dra fram.

     Däremot uppfyller före detta militärer och/eller soldater från apartheid israel som är och krigar sida vid sida med bl.a nynazister i Ukraina kraven för legosoldat.

    • @Anders 8 mars, 2023 At 13:20
     ”Jag kan se att det råder en vis förvirring om vad som menas med begrepp som ”legosoldat”, ”frivillig”, ”yrkesmilitär”, etc
     Jag rekommenderar läsning av Geneve-konventionerna, tilläggsprotokoll 1.”

     Ytterst få bryr sig om dina kära importerade fascister…
     Varför länkar du inte till ”Geneve-konventionerna, tilläggsprotokoll 1”?

 12. Men ryska Wagnergruppen vore inte det något att ta efter i Sverige, som ju USA haft sin privatarmé överallt , 100.000 Blackwater, mercs, ingen sa något om dessa i Sverige, i Irak, och särskilt Afghanistan, (de s.k. ”fullskaliga amerikanska invasionerna” 2001/2003) (där Sverige haft trupp ca 7.500) , och Irak, ingen får bilda någon privatkår i Sverige, nu är några under åtal för det, det kanske kommer en privatarmé, varför inte privatisera armén, och fängelserna, polisen, varför detta motstånd, plötsligt ? Allt skall drivas rationellt, vårdcentral eller legoknekt, det är nyliberalism. Den svenska yrkesarmén skulle ju gå så enkelt att rekrytera, det sprack, dåliga arbetsvillkor i försvaret och hemska furirer, så in med plikt-lagstiftning igen. Det blir nog inte bättre med vpl.

  Blackwaters knektar har anklagats för massakrer i Irak, och även i Afghanistan. Klart att allt med ryssar demoniseras, men mer är det inte värt.

  Kanske finns det en svensk privatkår i Ukraina, som är hemlig, de åker dit som sjukvårdare, vi vet ingenting om svenska knektar och agentverksamhet i Ukraina, det kryllar väl av dem, vi måste nog ha en egen Wagnergrupp, som framför ”Bakhmut-symfonin”, ett uruppförande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here