USA:s specialstyrkor är på plats i Ukraina

16
1534

Rapport: USA:s specialstyrkor är på plats i Ukraina

Närvaron är en del av en bred hemlig operation som inkluderar CIA skriver nyhetsredaktören Dave DeCamp den 6 oktober. https://news.antiwar.com/2022/10/06/report-us-special-operations-forces-are-on-the-ground-in-ukraine/

Amerikanska specialoperationsstyrkor finns på plats i Ukraina som en del av en bred hemlig operation, där CIA-personal ingår, rapporterade The Intercept nyligen och citerade icke namngivna amerikanska underrättelse- och militärtjänstemän.

Enligt rapporten drog USA tillbaka sina CIA- och specialoperationsresurser från Ukraina strax före Rysslands invasion, även om en amerikansk tjänsteman sade att CIA ”aldrig lämnade landet helt”.

CIA förutspådde inledningsvis att Kiev snabbt skulle falla till Ryssland, men efter att det stod klart att det inte skulle ske skickade Biden-administrationen sina hemliga tillgångar tillbaka till Ukraina.

Enligt rapporten är USA:s hemliga verksamhet inne i Ukraina ”nu mycket mer omfattande än vad den var i början av kriget, när amerikanska underrättelsetjänstemän var rädda för att Ryssland skulle köra över den ukrainska armén med ångvält”.

Flera nuvarande och tidigare underrättelsetjänstemän sade att det ”finns en mycket större närvaro av personal och resurser från både CIA och amerikanska specialoperationer i Ukraina än vad som fanns vid tiden för den ryska invasionen i februari”.

Redan i juni rapporterade New York Times att det fanns en CIA-närvaro i Ukraina, men nämnde inte de amerikanska specialoperationsstyrkorna. I Times-rapporten stod det dock att flera av USA:s allierade har specialoperationsstyrkor i Ukraina, däribland Storbritannien, Frankrike, Kanada och Litauen.

Intercept-rapporten sade att de hemliga operationerna inne i Ukraina genomförs enligt ett hemligt presidentbeslut som anger att president Biden i tysthet har informerat kongressen om ett ”brett program för hemliga operationer inne i landet”. Enligt rapporten är det konstaterande som president Biden använder sig av en förändrad version av ett konstaterande som ursprungligen gjordes under Obamas administration.

Det är inte klart vad den amerikanska personalen gör inne i Ukraina eller exakt var de opererar, men närvaron riskerar att provocera Ryssland. De hemliga operationerna strider mot president Bidens löfte att inte skicka trupper till Ukraina, vilket han innan Rysslands invasion sade kunde utlösa ett ”världskrig”.

 

Föregående artikelNato övar i Europa på att släppa kärnvapenbomber i Europa – som Zelensky vill ha.
Nästa artikelSe filmen om Julian Assange – och träffa och hör hans pappa!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Om Usa i sin ledande Nato funktion agerar som stridande part i kriget borde Sverige känna till detta.
  Och då är frågan i spåren av gasledningsattentatet; Vilken roll spelar Sverige och
  hur är det ställt med vår beredskap till skydd för medborgarnas utsatthet.
  Vill mena att det sker något i lönndom som vi, menigheten inte är informerade om. Inte minst den snabba omsvängningen som Socialdemokraterna gjorde i frågan om att överge vår alliansfrihet, till förmån för krigs och kärnvapenmakten USA/Nato, frambringar obehagliga misstankar.
  ”Här liger en gravad hund” för att använda Refaat el Sayeds ordval i ett annat ämne.

 2. Att Förenta staterna är med även i denna konflikt också i direkt markplanerna, är knappast minsta överraskning.

  Ukraina har de facto blivit den allra viktigaste geopolitiska konflikten för Washington i och med de amerikanska politisk-militära schabrakmisslyckandena i Irak och Afghanistan.

  Ukraina har sedan länge valt bort att leva under det ryska systemet, och det passar som hand i handske för Washington.

  Med västra Europas alltmer svagare tilltro och vilja till Washingtons alltid eminenta och lysande världsledarskap, som aldrig löser vare sig politiska problem eller vinner militära krig, har östra Europa blivit närmast livsviktigt för att det som kan räddas kvar av den amerikanska stormakten.

  Utan Europa är knappast de amerikanska Förenta staterna någon aktör att räkna med eller ens en stormakt längre. Det är på sätt och vis Europa som framtida kommer att avgöra den amerikanska stormaktens framtid, öde och rentav slut.

  Den trogna amerikanska doa-kören i Polen, Litauen och Ukraina är de nya medlemmarna i den amerikanska kaoszonen i sydöstra Europa. Den kommer man inte att släppa.

  Tyvärr gör heller inte dagens ryska politik det lättare att bli av med amerikanarna i denna del av Europa. Vladimir Putin blir alltmer en trist medlemsvärvare till Nato och amerikanska militärinstallationer i denna region, vars länder ser med fasa på hur den ryska våldsamma stormaktschauvinismen breder ut sig, nu tydligen med målen att slå ut så mycket civil infrastruktur som möjligt i Ukraina inför vintern.

  Ukraina av idag har inget annat val än att försvara sig och ta hjälp av nya allierade för att få ut det ryska våldet.

  Den ryska invasionskrigsiden att vinna över ukrainarna till det ryska systemet har kontraproduktivt misslyckats, och tycks nu få Nato som omedelbar granne i Kiev, Odessa, Charkiv och Mykolajiv.

  Någon annan slutsats i detta nu är svår att dra. Det en gång nyss ”hjärndöda Nato” har återupplivat sig självt -med stor hjälp av Putins ryska invasionskrig av Ukraina, som har blivit en stor taktisk och långsiktigt strategisk missräkning för Kreml.

  • @Johan de Naucler 25 oktober, 2022 At 13:47
   USA är inte ”med” i denna konflikt. Det var USA som initierade och skapade den, det är USA som driver den. De befriade ryska delarna av Ukraina har definitivt inte ”valt bort att leva under det ryska systemet”. Det är det som Washington försöker förändra det genom att driva en förintelse. Av-ryssifiera Ukraina.

  • Johan de Naucler, många som kallar sig vänster i Sverige, ex du, vill inte se det som till och med vissa kongressledamöter i USA ser tydligt ”Igår krävde kongressledamöter att Vita huset att inleda fredsförhandlingar med Ryssland. Nu dras uppmaningen tillbaka.” (DN 26/11) Det är precis som Karl W skriver ”Det var USA som initierade och skapade den, det är USA som driver den.”

 3. Det blir Tyskland som råkar värst ut med de-industrialisering, dess GDP-industriandel =20 % jmf. med Frankrike 10 % och ett stort misstag och feghet, för tyskar är fega, att inte föra fram fredsför-handlingar i tid mellan Ryssland och Kiev. Gasimporten började redan på forna DDRs tid, och Afghanistankriget. Men nu har tyska gröna Baerboch använt detta fördelaktiga avtal för att skälla på socialdemokraterna, SPD. Gasen fungerade perfekt för Tyskland, de kunde avstå från kol- och kärnkraft.

  Men de borde även ha hållit tillbaka Natoexpansionen. Ingen räknar med tyskarna längre, och det blir ett nederlag som drabbar EU, och Sverige, men även USA/Nato om tyskarna väljer höger-extrema som Italien, Sverige. Tyskland= sin industri, och deras revansch efter kriget. Facket i SPD/ och industriägarna, medelklassen i CDU. Det fanns en gång en Ostpolitik, genom Willy Brandt. Men t.o.m. Helmut Schmidt/SPD ansåg att Natoexpansion blev en krigsrisk, hade man sagt detta, hade tyskarna varit emot Nato, för de konsekvenser som nu uppstått, med gasimporten. Men tyskarna vågade inte stå för en fredsmission, kompromiss med Ryssland, och nu är Berlin illa ute, och även vi. Från Berlin-fronten intet nytt!

  Så typiskt att ett imperium på nedgång skärper kontrollen över sina tillgångar, USA kan bara kontrollera Europa, effektivt inget annat. Förmodligen har både Natoexpansionen och det totala sanktionskriget mot Ryssland, varit planerat sedan länge, att använda proxys som Ukraina eller Taiwan för att kontrollera Ryssland och Kina, USA vill inte ha några avtal men proxys = självmords-bombare som Ukraina, som kan inte sluta något avtal. Där är vi. Stora kriser både i England, Tyskland och Frankrike.Vid nyår vet vi vad detta resulterat i.

  • Lennart!
   Intressant vad du skriver.
   Och då tänker jag. Undrar om vårt SAP verkligen önskar att vi ingår under Nato,s kärnvapenparaply.
   Möjligen att detta beslut togs av taktiska skäl under galgen så nära inpå valrörelse för att eventuellt blockera en höger-SD regering.
   Vill mena att beskrivningen vad gäller Rysslands/Putins inledande anfallskrig riskerade detta sedermera nå långt utanför Ukrainas gränser. Enligt alla ”experter”, som gavs utrymme att tala i stora mediekanaler, skulle vi i så fall blivit helt oskyddade och värnlösa.
   Funderar på om vänsterblocket hade vunnit valet; Kan det vara så att vägen in i till Nato vore inte lika spikrak, som den nu ser ut att vara?
   Högern har aldrig tvekat i fråga om att följa försvarsmaktens intresse.

   • Olof, jodå men kanske Sverige var på sluttande plan med Nato, det behövdes ingen större energi
    för det,manegen var krattad, men om man får ”ett fantastiskt erbjudande som inte verkar sant, så är det ofta inte sant.” Socialdemokratin vågade inte gå emot, tyskarna försökte aldrig att medla med Moskva, trots gasledningen.

    Men hur kunde vi vara så stabila, 1968, när Sovjet gick in i Tjeckoslovakien, det höjdes inte någon särskild beredskap, och även Afghanistan, 1979. Men på den tiden. fanns inte sociala media, som kan ha påverkat en vindkantring, kanske förberett sedan oktober 1981. Sveriges försvar anpass-ades till utrikes, USA/Natoledda operationer, invasioner, insurgents/ kolonialkrig, värnplikten rök.
    Men allt tycks gå på känsla, idag hade vi kunnat stå utanför Nato, men som sagt, med högersidan
    som Nato-prospects, blev uppgiften närmast övermäktig, men tror många socialdemokrater är lagom glada. Man hade heller ingen uppfattning om Turkiets kommande agerande, besynnerligt med alla dessa internationella experters brist på förutseende.

 4. Ryssland är van vid att förinta CIA/Nato operatives i ukronazi landet. Om den så hypade 101 bataljonen från USA som just nu är stationerad i Rumänien med planer frö att landa i Odessa och stoppa Ryssland, kommer att förintas just like that. Airborne eller ej dessa kommer aldrig att nå marken – Ryssland reducerar dessa till aska redan i luften. No mercy for fucking yankees, who fight for you know who🎚🎚🎚

  https://www.8dagar.se/2022/10/fria-ord-pa-fn-dagen.html

 5. Vi kan utgå ifrån att USA har Ukraina i sitt grepp allt sedan statskuppen i Kiev 2014. Ukraina är ämnat att leverera kaonmaten till USAs proxykrig mot Ryssland. Ukrainas regering ser gärna ett slut på kriget men USA säger prompt nej. USA/Natos avsikter med Ryssland är att fälla regeringen och öppna tillgången till landets väldiga naturresurser, samtidigt som en irriterande bundsförvant till huvudmotståndaren Kina elimineras.

 6. Att ukrainska folket skulle ”vilja upphöra striderna” och ha kvar delar av landet under främmande ockupation är ett rent falskt tankefoster: en självradikaliserad internetlögn som alltför många tror på.

  Jag har frågat sedan länge bland ukrainska vänner och kollegor: gamla som unga, och ännu mer de rysktalande ukrainarna ”vill skjuta den galna ryska björnen och få ut ockupationsskiten ut ur landet”.

  Detta mycket hårda oförsonliga tankesätt är det äkta ukrainska. Aldrig i sina dar att 95+ % av ukrainarna, ukrainsktalande, rysktalande, vänster som höger, katoliker, ateister och ortodoxa vill leva under putinismen i dagens och framtidens Ukraina. Inte en chans. Kring åren 2010 var Putin faktiskt mycket populär i Ukraina, mer än i Ryssland. Så är det knappast numera!

  De som lever med dessa vanföreställningar om det ukrainska folket vet precis ingenting och har bara fått för sig detta anti-intellektuella tramsresonemang via korkade inlägg och kommentarer från okunniga överallt på internet, och har ingen som helst täckning i den ukrainska jorden och ukrainska själen.

  Inget folk i denna värld vill leva under en mordisk, blodig ockupation, och det ukrainska folket utgör intet undantag från denna helt och fullt mänskliga inställning.

  Putinismen har bara skapat idel dödsfiender och oresonligt hat bland alla ukrainare, och flera av de rysktalande ukrainarna jag känner (som innan invasionskriget började i februari 2022 var helt ointresserade av all politik) kallar dessa invaderande putinistiska horder för just: ”nazister”.

  Att ukrainska folket idag skulle vilja leva under rysk korrupt högernationalistisk KGB-korruption och svårt politiskt förtryck visar att det finns självradikaliserade internetlärda galenpannor i väst som tror på det struntet. Dumheter! Skäms på er!

  Slut upp bakom humanism och agera mot de ryska fascistiska krigsbrotten! Eftervärldens dom över det den putinistiska diktaturen gjort dessa snart 280 dagar kommer att bli mycket hård. Välj rätt sida av historien!

  Det ukrainska folket vill bli fritt, styras av egna ukrainska politiker och lagar, och inte kuvat under en putinistisk diktatur och dödsspridande fascism – för det är det allt handlar om!

  Skam och evig vanära må drabba alla dem som drar en lans FÖR de ryska och fascistiska putinistiska krigsbrotten mot det ukrainska folket! Det är skamligt att ens behöva läsa hur helt fullt fungerande medmänniskor kan vara så blint dumma och omänskliga som sprider denna falska internetdynga!

  • Putinismen innebär att stå upp mot USA-imperialismens härjningar, vilket du själv gör enligt tidigare kommentarer. Putin uppger att han vill ha en mera rättvis världsordning vilket du gjort flera gånger I dessa avseenden är du väl ”putinist”? Folkomröstningarna i 4 oblast som gav ett väldigt stöd till förening med Ryssland, och är ett resultat i linje med tidigare kännedom om opinionen i områdena. Folk kunde ha röstat Nej. Valobservatörer fanns. Folk i dessa områden upplevde kanske inte att de skulle leva ”under rysk korrupt högernationalistisk KGB-korruption och svårt politiskt förtryck”. Kanske var deras missnöje med Kiev-regeringen större än med Ryssland.

   Nu är det tveksamt om ”Det ukrainska folket styrs av egna ukrainska politiker” USA:s inflytande är mycket stort efter statskuppen i februari 2014. Och Zelensky-regeringen har förbjudit över 10 oppositionspartier och kraftigt begränsat yttrandefriheten. Hur lockande är det>?

 7. Pepe Escobar: The ‘War of Terror’ may be about to hit Europe

  ”On the dodgy “investigation” of what really happened to NS and NS2, Sweden was cast as The Cleaner, as if this was a sequel of Quentin Tarantino’s crime thriller Pulp Fiction.

  That’s why the results of the “investigation” cannot be shared with Russia. The Cleaner was there to erase any incriminating evidence.

  As for the Germans, they willingly accepted the role of patsies. Berlin claimed it was sabotage, but would not dare to say by whom.

  This is actually as sinister as it gets, because Sweden, Denmark and Germany, and the whole EU, know that if you really confront the Empire, in public, the Empire will strike back, manufacturing a war on European soil. This is about fear – and not fear of Russia.

  The Empire simply cannot afford to lose the “garden.” And the “garden” elites with an IQ over room temperature know they are dealing with a psychopathic serial killer entity which simply cannot be appeased.

  Meanwhile, the arrival of General Winter in Europe portends a socio-economic descent into a maelstrom of darkness – unimaginable only a few months ago in the supposedly “garden” of humanity, so far away from the rumbles across the “jungle.”

  Well, from now on barbarism begins at home. And Europeans should thank the American “ally” for it, skillfully manipulating fearful, vassalized EU elites.

  Way more dangerous though is a specter that very few are able to identify: the imminent Syrianization of Europe. That will be a direct consequence of the NATO debacle in Ukraine.”

  ”In the Ukrainian battlefield, NATO’s crusade against Russia is doomed – even as in several nodes as much as 80 percent of the fighting forces feature NATO personnel. Wunderwaffen such as HIMARS are few and far between. And depending on the result of the US mid-term elections, weaponization will dry out in 2023.

  Ukraine, by the spring of 2023, may be reduced to no more than an impoverished, rump black hole. The imperial Plan A remains Afghanization: to operate an army of mercenaries capable of targeted destabilization and or/terrorist incursions into the Russian Federation.

  In parallel, Europe is peppered with American military bases.

  All those bases may play the role of major terror bases – very much like in Syria, in al-Tanf and the Eastern Euphrates. The US lost the long proxy war in Syria – where it instrumentalized jihadis – but still has not been expelled.

  In this process of Syrianization of Europe, US military bases may become ideal centers to regiment and/or “train” squads of Eastern Europe émigrés, whose only job opportunity, apart from the drug business and organ trafficking, will be as – what else – imperial mercenaries, fighting whatever focus of civil disobedience emerges across an impoverished EU.

  It goes without saying that this New Model Army will be fully sanctioned by the Brussels EUrocracy – which is merely the public relations arm of NATO.

  A de-industrialized EU enmeshed into several layers of toxic intra-war, where NATO plays its time-tested role of Robocop, is the perfect Mad Max scenario juxtaposed to what would be, at least in the reveries of American Straussians/neo-cons, an island of prosperity: the US economy, the ideal destination for Global Capital, including European Capital.

  The Empire will “lose” its pet project, Ukraine. But it will never accept losing the European “garden.”

  http://thesaker.is/the-war-of-terror-may-be-about-to-hit-europe/

 8. Ukraina riskerar bli en vapenverkstad för Nato,byggd på russofobi, men ukrainare kommer aldrig att bli populära i Europa, de är för biffiga, fast de säljer ut sig själva, som folk. De kommer att dra till sig legoknektar, och kommer att utbilda Nato-militär, som Sverige säljer ut övre Norrland för USA/B52:or skall fälla bombmattor bland renar och bäcköring. Ukraina blir som Israel, ett stort problem för grannarna, och kan säkert ta itu med sina grannar, som den ”rookiestat” den är , som Finland, och Tyskland 1918. Tänk på alla krigsskadade finnar som flödade till Sverige, efter krigen,
  500.000, bara att ta Finlandsbåten, så blir det när ukrainarna muckar, till anhöriga som fått asyl här.

  Nu pågår Ukrainas ”skapelsekrig”, som inte fungerade tidigare, 1918, 1941, med nationalister, och Bandera. Vare sig Polen eller Belarus, kan uppskatta Ukraina, utifrån sina erfarenheter, Ukraina inte polacker som förtryckte erövrade ukrainska områden i öst, 1920-1939, piskade upp folk och satte dem i koncentrationsläger, hemspråk förbjudet. Därför Banderas grupper slog till mot polacker i Volhynien, 100.000tals omkom. 1945, skickade Polen iväg ca 200.000 ukrainare till då Sovjet-unionen, och blev Polen etniskt rensat, fick bördiga tyska jordar i väst.

  Ett för stort område, utan traditioner, verkar som gamla Sovjet har byggt upp all väsentlig infra-struktur, de ca 15 kärnreaktorerna, som ger Ukraina 40% av energin, samt alla gasledningar. Som om västra Ukraina vill kapa detta, finns ju ingen civilstruktur, bara oligarker, industrin nerlagd, det syns ju bara frikårsledare och commendante-typer, bakom Zelensky, ett tecken på detta, när man
  måste välja någon som är ”kändis”, på den politiska nivån är Ukraina, finns ingen annan, eller hon ”gasprinsessan” Timoshenka, , men västpressen ägnar ju inte någon tid på att granska Ukraina, utan Ryssland. Ukraina kan bara vara proxy och hot mot Ryssland, dess roll, detta efter att Europa precis fått ordning på Tyskland efter 100 år och två världskrig, där nu den billiga gasen flödade som gynnade Ruhr, och därmed även Sverige. Det räcker med de sviterna, men så dålig smak har Ukraina,= ”The problem from Hell”, ”United for Ukraine”, som den fräcka yankeeambassaden skyltar med, , lika smaklöst.Kanske påverkat av FNL-gruppernas banderoller, från 1960talet, som stod för något gott.

 9. Att USA-ambassaden gör politisk propaganda med sin Ukrainabanderoll, visar ju hur hemma de känner sig i Sverige, finns ingen annan ambassad, som beter sig så stöddigt och smaklöst, i ett annat land. Det borde förbjudas att ambassader bedriver öppen politisk propaganda, eller att flyktingdiasporan tar över svensk offentlighet för sin egen propaganda, som när kurderna projicerade PKK-flaggor m.m. på Stockholms stadshus. Noll respekt och omdöme. Stoppa nedbusningen av svensk offentlighet, där främmande makt och flyktingar utnyttjar den svenska flatheten, då finns det ju ingenstans att fly, om man tar med sig problemen. Vet inte hur många brott som begåtts av flyktinggrupper i Sverige, kroater, jugoslaver, kurder, mord och flygkapningar.

  USA är ju värst som vanligt, som när de hämtade de egyptiska asylflyktingarna 2001, med CIAs rendition-flyg, bedövade, och i huvor, till elektrotortyr i Egypten, det fanns även ”black sites” i Litauen och Polen. Sverige fick sen kritik av FN, regeringen vågar inte stå upp mot USA. Utrikesdepartementet borde framföra ett klagomål, på USAs State department. Gör de likadant i andra länder ? Yankees -go home ! De har ju”54 stater” att styra med enligt Joe Biden, 4 för mycket, men Sverige är den 51:a, lika oskönt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here