Nato övar i Europa på att släppa kärnvapenbomber i Europa – som Zelensky vill ha.

22
1569

Usaf.Boeing B-52.jpg

B-52 Stratofortress, ett plan som kan släppa kärnvapen.

Denna artikel av Andre Damon på WSWS har även publicerats hos
https://steigan.no/2022/10/nato-over-pa-a-slippe-atombomber-i-europa/ samt har översatts av Rolf Nilsson.

Nato övar på att släppa kärnvapenbomber i Europa

Natos militärallians avhåller en träningsövning, känd som Steadfast Noon, där amerikanska B-52 bombplan och F-16 stridsflygplan kommer att simulera släppande av kärnvapenbomber över Europa, mitt i en allt allvarligare kärnvapenupptrappning mot Ryssland.

Övningen kommer bara tio dagar efter att USA:s president Joe Biden varnade för en kärnvapenapokalyps och sa att risken för kärnvapenkrig är den största sedan Kubakrisen 1962.

”Detta är övningen som praktiserar Natos kärnvapenanfallsuppdrag med dubbelkapabla flygplan och de taktiska B61-atombomberna som USA placerar ut i Europa”, skrev Hans Kristensen från Federation of American Scientists.

B-61, typ. Litet kärnvapen.

USA:s ”taktiska” kärnvapenmissil B61 är ett av vapnen som sänker tröskeln för användning av kärnvapen. Den är utplacerad i Europa.

Flyget kommer att öva på att släppa B61:ans ”taktiska” termonukleära bomber, var och en upp till 20 gånger kraftfullare än vapnet som förstörde Hiroshima under andra världskriget och dödade så många som 126 000 civila.

Medan kärnvapenövningar vanligtvis framställs som rutinmässiga, icke-hotande och inte riktade mot något specifikt land, gjorde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i år klart att övningen är tänkt som ett hot mot Ryssland.

I ett tal som nämnde Ryssland fem gånger meddelade Stoltenberg: ”Nästa vecka kommer Nato att hålla sin sedan länge planerade avskräckningsövning, Steadfast Noon.” Han tillade, ”Ryssland vet att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas.”

Från och med 2019 hade USA 150 ”taktiska” kärnstridsspetsar stationerade över hela Europa som en del av Natos kärnvapenarsenal, inklusive i Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet.

På söndagen, en dag före den planerade kärnvapenövningen, bad Kina sina medborgare, som bor i Ukraina, att evakuera landet, med hänvisning till den ”allvarliga säkerhetssituationen”.

I juni publicerade NATO-alliansen ett dokument som lovade att ”leverera hela skalan av styrkor” som behövs ”för högintensiv strid mot flera områden mot kärnvapenbeväpnade jämbördiga konkurrenter.”

I tillkännagivandet av övningen Steadfast Noon sa Nato att övningsflygningarna inkluderar ”14 länder och upp till 60 flygplan av olika typer, inklusive fjärde och femte generationens jaktplan, såväl som övervaknings- och lufttanknings-flygplan.” Den tillade att ”US B-52 långdistansbombplan” kommer att ”flyga från Minot Air Base i North Dakota” för att delta i övningen.

Flygningarna kommer att ske ”över Belgien, som är värd för övningen, samt över Nordsjön och Storbritannien.”

Nato tillade: ”Inga skarpa vapen används”, vilket är en lättnad eftersom vapnen inblandade i övningen skulle bestråla hundratals kvadratkilometer och sprida nedfall över flera länder.

Den 7 oktober sa president Joe Biden att världen riskerar att drabbas av ett ”kärnvapen-Armageddon”, vilket tyder på att den snabba upptrappningen av kriget i Ukraina kan leda till kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland.

”Vi har inte ställts inför utsikterna till Armageddon sedan Kennedy och Kubakrisen,” sa Biden.

Biden tillade att han inte trodde att ”det är möjligt att använda ett taktiskt kärnvapen och inte hamna i Armageddon.”

I februari varnade han för att skicka offensiva vapen till Ukraina skulle utlösa ”Tredje världskriget”. Sedan dess har USA skickat hundratals pansarfordon, avancerade långdistans-missilsystem och andra avancerade vapen till Ukraina.

I en artikel som publicerades förra veckan i Politico skrev tidigare CIA-chefen Leon Panetta, att de amerikanska underrättelsetjänsterna tror att oddsen för att kriget i Ukraina ska förvandlas till ett kärnvapenkrig är så höga som en på fyra.

”Vissa underrättelseanalytiker tror nu att sannolikheten för användning av taktiska kärnvapen i Ukraina har stigit från 1-5 procent i början av kriget till 20-25 procent i dag”, skrev Panetta.

På fredagen rapporterade The Guardian att regeringar planerar att förhindra ”panik” om kriget i Ukraina skulle eskalera till en kärnvapenkonflikt. ”Väst gör upp planer för att undvika panik om Ryssland använder kärnvapen i Ukraina” var rubriken i rapporten, som citerade en icke namngiven tjänsteman, som sa att regeringar genomför ”noggrann planering för en rad möjliga scenarier”.

Natos kärnvapenövning kommer att ske nästan samtidigt som Ryssland genomför sin ”grom” kärnvapenövning. Medan Nato högljutt har aviserat sina kärnvapen-bombövningar har inget liknande tillkännagivande kommit från Ryssland.

Det har dock inte hindrat Natos tjänstemän från att fördöma den ännu oanmälda ryska övningen som en provocerande upptrappning.

En icke namngiven amerikansk tjänsteman sa till Reuters: ”Att vifta med kärnvapen för att tvinga USA och dess allierade är oansvarigt.”

Han tillade: ”Vi anser att vapenskramlande är hänsynslöst och oansvarigt. Ryssland kan välja att spela den matchen – men vi vill inte.” Den amerikanska tjänstemannen sa detta bara några dagar innan Washington planerade att flyga bombplan till Europa för att öva på att släppa kärnvapen.

Joseph Borell

Josep Borrell, EU:s utrikeschef, hotade i förra veckan med att ”utplåna” den ryska militären om kärnvapen användes i Ukraina och sa: ”Varje kärnvapenattack mot Ukraina kommer att skapa ett svar, inte ett kärnvapensvar, utan ett så kraftfullt militärt svar att den ryska armén kommer att utplånas. ”

Den 7 oktober, samma dag som Bidens kommentar om kärnvapen-Armageddon, uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelensky, vid ett möte i en australisk tankesmedja, Nato att genomföra förebyggande attacker mot Ryssland för att förhindra ”möjligheten att Ryssland använder kärnvapen”.

Vad ska Nato göra? Eliminera möjligheten att Ryssland använder kärnvapen, sa Zelensky. Zelensky sa ”Vi behöver förebyggande anfall, så att de vet vad som kommer att hända med dem om de använder kärnvapen, och inte tvärtom.”’

I denna överhettade atmosfär ökar den USA-ledda kärnvapenövningen möjligheten att göra en stor missbedömning. Det är ett välkänt faktum att den årliga NATO Able Archer-övningen under det kalla kriget nästan ledde till ett fullskaligt kärnvapenkrig 1983, när Sovjetunionens ledning blev övertygad om att USA verkligen skulle inleda ett kärnvapenanfall. Världen nära kärnvapenkrig 1983, och USA höll på att detonera en stor vätebomb på hemmaplan…

Stefan Lindgren rapporterar i Ryska posten nr 37  24 oktober.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har Ukrainas president Zelenskyj vänt sig till britterna med en begäran att få kärnvapen.
Chefen för den ryska krigsmaktens skydd mot strålning, kemiska och biologiska stridsmedel (RCBZ), generallöjtnant Igor Kirillov säger.
”Vi har information om kontakter mellan Ukrainas president och företrädare för Storbritannien avseende ett eventuellt förvärv av kärnvapenteknik.” tass.ru 24/10

Den 23 oktober blev det känt att Kiev var att förbereda en provokation med detonation av en” smutsig bomb ” — ett kärnvapen med låg nukleär effekt fyllt med radioaktivt material i kombination med konventionella sprängämnen.

Ukraina är en f d kärnvapenmakt och steget till att
bygga egna kärnvapen är inte stort. Enligt tidigare gjorda utredning beställda av Ukrainas regering skulle kostnaden vara 10 miljarder dollar.
tass.ru 24/10.

__________________________________________________________________

Kommentar

Faran för kärnvapenkrig är tämligen stor. Enligt legendariska ”Doomsday Clock” från Nobelpristagare och andra ledande forskare från Bulletin of the Atomic Scientists är mänskligheten endast 100 sekunder från ett kärnvapenkrig, något som innebär en mycket hög risk. År 2017 bedömdes risken till 3 minuter, nu till drygt 1 ½ minuter.

President Vladimir Putin presenterade Rysslands nya vapensystem under sitt valtal den 28 februari 2018. Han varnade för att Ryssland nu har vapensystem som gör det möjligt att kringgå alla amerikanska försvarssystem och angripa nordamerikanska städer med kärnvapen. I vissa västerländska medier tolkas talet som krigiskt. Det är mer korrekt att se det som en desperat vädjan till västvärldens politiska ledare att komma till besinning.

Sammanfattningsvis har risken för kärnvapenkrig ökat kraftigt på grund av:
1. Utveckling av nya små och stora kärnvapen
2. Kärnvapen ses som möjliga att användas som första insats
3. Uppsägning av viktiga kärnvapenavtal
4. Fler kärnvapen som kan avfyras direkt.
5. Kortare varningstider genom nya baser och snabbare missiler
6. Ökat misstroende mellan USA & allierade och Kina, Ryssland och allierade.

Vad bör göras?

Avtalet om förbud mot kärnvapen, TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons ) öppnades av FN:s Generalförsamling i september 2017 och trädde i kraft den 22 januari 2021, 90 dagar efter det att 50 stater ratificerat det. FN:s kärnvapenavtal strider inte mot ickespridningsavtalet och det tillhörande Stockholmsinitiativet.

Nu har 66 stater ratificerat avtalet. Inte Sverige, fast Sverige var med om att lansera konventionen i FN och har en stark tradition av motstånd mot kärnvapen och tillit till FN. Vi väntade oss allmänt att Sverige snabbt skulle ställa sig bakom avtalet. Men så skedde inte, sedan USA:s dåvarande försvarsminister Mattis meddelat att det nära militära samarbetet mellan USA och Sverige skulle äventyras om Sverige skrev på. USA har också signalerat att de 30 medlemsstaterna i Nato inte ska får ratificera FN-avtalet, och det har de facto ingen kärnvapenstat gjort.

Flera opinionsundersökningar har visat att en stor majoritet vill att Sverige ansluter sig till FN:s kärnvapenförbud. Detta är en utmärkt utgångspunkt för fredsarbete, stora manifestationer och politiska påtryckningar. Men en anslutning är närmast omöjlig om Sverige går med i Nato, särskilt som Sverige inte presenterat några förbehåll.
Därför är opinionsbildning och manifestationer mot svenskt medlemskap i Nato nödvändiga för oss som vill bygga opinion mot kärnvapen och för en fredligare värld!

Putin varnar för konsekvenserna av kärnvapenattack mot Ryssland

”Jag anser att det är min plikt att tillkännage följande: All användning av kärnvapen mot Ryssland eller dess allierade, vapen med kort, medellång eller vilken räckvidd som helst, kommer att betraktas som en kärnvapenattack mot detta land. Vedergällningen kommer att vara omedelbar, med alla medföljande konsekvenser.”

Läs gärna:
Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki i Andra världskriget var onödiga enligt de ledande USA-generalerna
Nato säger att placering av kärnvapen i Sverige och Finland inte kan uteslutas
Innebär Nato-medlemskap risk för kärnvapen på svensk mark? Vad svarade utrikesminister
USA planerade att döda minst 600 miljoner människor i kärnvapenkrig
 

 

Föregående artikelDN:s tidigare chefredaktör: Svenska media sviker Julian Assange
Nästa artikelUSA:s specialstyrkor är på plats i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Ryssland vill inte ha krig med USA NATO men dom bestämmer inte och USA vill ha krig i Europa. USA vill inte ha en kärnvapenduell med Ryssland. Ryssland vill inte ha det. Så kompromissen kan bli att kärnvapenkriget främst drabbar kontinenten. Tyskland. Anglosaxerna och deras neokonservativa inkastare var besvikna över att det inte var Hitlers Tyskland som blev atombombat men nu hoppas de kanske på en senkommen hämnd?
  Britterna vet att dom lever väldigt farligt så jag misstänker att dom förhandlar bakom kulisserna för att köpa sig fria från en total kärnvapenattack.
  Tyskland är svårbedömt. Att dom manövrerar för att slippa sanktioner av USA – konfiskation av all industri dom har i USA tex, är troligt. Men dom måste ju inse att dom ligger illa till vilket har varit fallet under hela kalla kriget. Då var både väst och öst inne på att det skulle bli Tyskland som blev skådeplatsen för den värsta konfrontationen.
  Hur ser egentligen tyskarnas kalkyl och riskbedömning ut NU undrar jag.

 2. Kommer Ukraina (USA, NATO, Storbritannien och EU) att sätta eld på hela världen innan bl.a den svenska rysshats-ridån faller, var är alla modiga, granskande, fakta-sökande journalister i Sverige? Tystnaden är ett tecken på en indirekt acceptans till förbud mot yttrandefriheten och ett USA/NATO- vänligt förhållningssätt.
  Låt folket få kännedom….

  Två viktiga länkar!

  https://youtu.be/AKqnJUHsRWo

  https://youtu.be/mBh4-o-TA_Q

  Ryssland med den officiella representanten för Ryska federationens försvarsministerium Igor Kirillov varnar om Kievregimens planer att
  använda en smutsig kärnvapenbomb eller kärnvapen som en provokation/utpressning/false flag
  och anklaga Ryssland
  för att ha använt massförstörelsevapen i den Ukrainska ”teaterverksamheten” och därmed lansera en kraftfull anti-rysk kampanj i världen som syftar till att undergräva förtroendet för Moskva.
  Den 19 februari i år vid säkerhetskonferensen i München meddelade Zelenskij sin avsikt att återställa Ukrainas nukleära status.
  Denna clown har också ett flertal gånger uppmanat Natos länder att slå till mot Ryssland…

  Västvärldens folks skattepengar används till ett proxykrig mot Ryssland och terroristiska handlingar av den USA och NATO- stödda Kievregimen.

  Vårt största (universella) problem är att krig är extremt lönsamma för kapitalisterna, exempelvis…
  Krig tillåter finansaristokratin att stjäla ostraffat, för i kaoset av fientligheter är det lätt att begrava några mål (kriget kommer att skriva av allt).

  Kriget ger upphov till dödande ostraffat av alla dem som försöker motstå ”parasiterna” eller helt enkelt inte behövdes (genom att skicka trupper till fronten på de mest ”dödande” platserna).

  Förstörelsen av egendom, under fientligheterna, skapar nya rymliga marknader…
  något som USA, NATO, UK och EU- eliten strävar efter, inte att hjälpa det Ukrainska folket eller något folk i världen.

 3. 101st Airborne Deployed to Ukraine’s Border ‘Ready To Fight Tonight’

  Vita huset har utplacerat tusentals amerikanska soldater bara mil från Ukraina för att förbereda sig för krig, enligt CBS News. Officerare som pratade med tidningen avslöjade att de var där för att bekämpa Ryssland.
  Brigadgeneral John Lubas bekräftade att nästan 5 000 soldater från 101:a luftburna nyligen anslöt sig till de 100 000 amerikanska soldater som redan är utplacerade i Europa. Lubas beskrev sina trupper som ”full utplacering”, och de förbereder sig för att bekämpa ryska soldater i Ukraina. ”Det här är ingen träningsuppdrag, det här är en stridsuppdrag för oss. Vi förstår att vi måste vara redo att slåss i kväll, säger han.

  CBS-reportern Charlie D’Agata var inbäddad i de amerikanska styrkorna när de genomförde militärövningar – på en främre operativ bas – inom fyra miles från Ukrainas gräns. 101st Airborne är engagerad i gemensamma övningar med rumänska styrkor, som simulerar ukrainska soldaters strid mot ryska trupper.
  https://www.youtube.com/watch?v=e-kOgRK_ZSc

  Överste Edwin Matthaidess sa att hans styrkor har ”nära bevakat” de ryska soldaterna, ”byggt mål att öva mot” och genomfört krigsspel som ”replikerar exakt vad som pågår” i Ukraina.

  CBS News rapporterade, ”[Rysslands] mål är att stänga av all ukrainsk tillgång till havet och lämna landet och dess militära styrkor instängda.” CBS News gav ingen källa för det påståendet. Kreml har offentligt sagt att dess krigsmål är begränsat till östra Ukraina.

  Lubas förklarade att divisionen var ”beredd att försvara varje tum av Natos mark.” Moskva har dock aldrig hotat att invadera ett Nato-land. Ukraina är inte medlem i Nato. När president Zelensky sa att Ukraina borde släppas in i den nordatlantiska alliansen förra månaden, avvisade den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Kievs förslag.

  101st Airborne är en lätt infanteridivision. Den bär smeknamnet ”Screaming Eagles” eftersom Pentagon använder 101:an som en styrka som kan distribueras runt om i världen inom några timmar. Lubas beskrev sin division som att ha en ”unik förmåga, från vår luftanfallskapacitet… Vi är en lätt infanteristyrka, men återigen, vi tar med oss den rörligheten för våra flygplan och luftanfall.”

  Den rumänske generalmajoren Lulian Berdila sa till CBS News att närvaron av amerikanska trupper påminde om andra världskriget, ”Den verkliga meningen för mig, att ha de amerikanska trupperna här, är som om du skulle ha allierade i Normandie innan någon fiende var där.” Den 101:a har inte utplacerats till Europa sedan förra världskriget.
  https://southfront.org/101st-airborne-deployed-to-ukraines-border-ready-to-fight-tonight/

 4. Nebenzya: Ryssland kommer att betrakta Kievs användning av en ”smutsig bomb” som kärnvapenterror

  Moskva kommer att betrakta användningen av en ”smutsig bomb” av Kiev, om detta händer, som en kärnvapenterrorism, enligt ett brev från den ryska ständige representanten för FN Vasily Nebenzi till generalsekreteraren för organisationen António Guterres, som RIA Novosti lyckats bekanta sig med.

  Tidigare har en källa från byrån sagt att Ryssland hade begärt en diskussion i FN:s säkerhetsråd på tisdagen om Kievs kommande provokation med användning av en ”smutsig bomb”.

  Ryssland, som följer av Nebenzis vädjan, uppmanar västländerna att påverka Kievregimen så att den överger sina planer på provokation med användning av en ”smutsig bomb”. Som nämnts kommer sådana planer att få ödesdigra konsekvenser och de kommer att medföra massiva förluster bland befolkningen.

  Texten säger att Moskva ”manar FN:s generalsekreterare att göra allt som står i hans makt för att förhindra genomförandet av detta monstruösa brott”.

  I brevet betonas också att Ryssland inte planerade och inte planerar att använda kärnvapen i Ukraina.
  ”Varken ledningen i vårt land eller försvarsministeriet talade om möjligheten att använda sådana vapen,” påpekar Nebenzya.

  Som tidigare rapporterats av trovärdiga källor i olika länder, inklusive i Ukraina, förbereder Kievregimen en provokation på sitt territorium relaterad till detonationen av en ”smutsig bomb” – ett kärnvapen med låg avkastning. Detta kommer att göra det möjligt att anklaga Kreml för att använda massförstörelsevapen i den ukrainska operationsscenen och starta en kraftfull anti-rysk kampanj i världen.

  Från olika källor blev det känt att Kiev, under ledning av västerländska kuratorer, började genomföra planen. Ledningen för den östra gruv- och bearbetningsanläggningen, belägen i staden Zhovti Vody, Dnepropetrovsk-regionen, liksom Kievs institut för kärnkraftsforskning, fick i uppdrag att tillverka den mycket ”smutsiga bomben”. Arbetet med det är redan i slutskedet.

  På måndagen sade generallöjtnant Igor Kirillov, chef för den ryska försvarsmaktens strålskyddstrupper, kemiska och biologiska skyddstrupper att försvarsministeriet i samband med en eventuell provokation hade förberett styrkor och medel för att utföra uppgifter under förhållanden som radioaktiv smitta.

  ”Dirty Bomb” är en behållare med radioaktiva isotoper och en sprängladdning. Under detonation förstörs behållaren och det radioaktiva ämnet sprutas av en stötvåg, vilket förorenar stora områden. Som följer av presentationen av försvarsministeriet, om Ukraina spränger en ”smutsig bomb”, kommer isotoper att spridas i atmosfären på ett avstånd av upp till 1 500 kilometer och kan täcka Polen.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/10/25/nebenzya-rossiya-rascenit-primenenie-kievom-gryaznoy-bomby-kak-yadernyy-terror

 5. Från lögnfabriken 2.0
  Ukrainas utrikesminister Kuleba: Vi har inga ”smutsiga bomber”

  Ukraina planerar inte att detonera en ”smutsig bomb” för att provocera Ryssland. Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba skrev om detta på ett socialt nätverk den 23 oktober.

  ”Ukraina är en engagerad part i NPT. Vi har inga ”smutsiga bomber” och planerar inte att ha dem, sa Kuleba. Således tillbakavisade han rapporterna från den ryska sidan om möjligheten för Kiev att använda en sådan bomb på sitt territorium, och kallade sådana nyheter ”absurda” och ”farliga”.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/10/23/glava-mid-ukrainy-kuleba-u-nas-net-nikakih-gryaznyh-bomb

  Kuleba glömde bort Z tal den 19 februari 2022.

 6. Analyzing Each Side’s Accusations About The Other’s Dirty Bomb False Flag Plot
  Just det faktum att Rysslands varning om Kievs provokation av smutsiga bomber med falsk flagg är så trovärdig talar om hur ideologiskt radikal USA:s styrande demokratiska elit har blivit att de på allvar tar emot detta scenario för att hålla fast vid makten inför mellanårsperioden och valet 2024.
  https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=3418

 7. Risken är störst på Nordkalotten, med låg
  befolkningstäthet, med inledande kärn-vapenslag mot Murmanbasernas 2nd strikekapacitet, skyddsbasering i Norr-botten av Natoflyget, från Centraleuropa, och med Finland och Sverige i Nato har denna risk ökat.

  Därför alla dessa 100-plansövningar i norr och Norge. Det finns alltså tre flygvapen med ca 300 plan på plats. Kriget flyttas hit, som väst ville redan 1940.När B52:or bombar Sverige på övning har det redan gått för långt.

  Det är nog den uttalat destruktiva punk-
  generationen som är politiker, och därför
  har förkastat allt som var bra med det som gällde, typiskt Punk-Peter. Punkare
  utvecklas sen ofta tyvärr till karriärister, som Mats Knutsson på SVT, och förre rikspolischefen,som ni minns.

 8. U.S. liberal Democrats urge Biden to seek negotiated Ukraine settlement
  WASHINGTON, 24 oktober (Reuters) – Trettio liberala amerikanska kongressdemokrater uppmanade på måndagen president Joe Biden att ändra sin strategi för kriget mellan Ryssland och Ukraina genom att fullfölja en förhandlingslösning tillsammans med hans nuvarande tillhandahållande av militärt och ekonomiskt stöd till Kiev.

  ”Med tanke på den förstörelse som detta krig skapade för Ukraina och världen, samt risken för katastrofal eskalering, tror vi också att det ligger i Ukrainas, USA:s och världens intresse att undvika en långvarig konflikt”, den 30 Demokratiska medlemmar av representanthuset sa i ett brev till Biden.

  ”Av denna anledning uppmanar vi er att para ihop militären och
  ekonomiskt stöd som USA har gett Ukraina med en proaktiv diplomatisk push, vilket fördubblar ansträngningarna för att söka en realistisk ram för en vapenvila”, står det i demokraternas brev.

  Vissa republikaner har varnat för att det kan bli strängare kontroll av finansieringen till Ukraina om deras parti vinner kontroll över kongressen.

  Brevet leddes av representanten Pramila Jayapal, som är ordförande för Congressional Progressive Caucus.

  Utrikesdepartementets talesman Ned Price frågade om en kommentar: ”Just nu har vi hört från ukrainska partners, upprepade gånger, att detta krig bara kommer att sluta genom diplomati och dialog. Vi har inte hört något ömsesidigt uttalande eller avstått från Moskva om att de är redo. i god tro att engagera sig i den diplomatin och dialogen.”

  Washington har åtagit sig cirka 66 miljarder dollar för Ukraina sedan Ryssland invaderade landet i slutet av februari, och försett Kiev med vapen och annan militär hjälp, humanitärt bistånd och ekonomiskt stöd.
  Brevet kommer med bara två veckor kvar till det amerikanska mellanårsvalet den 8 november som kommer att avgöra vilket parti som kontrollerar kongressen.

  Husets republikanske ledare Kevin McCarthy sa nyligen att det inte kommer att finnas någon ”blankocheck” för Ukraina om republikanerna vinner kontroll över kammaren från Bidens demokrater, vilket ger upphov till farhågor om att republikaner kan strypa Ukrainas hjälp.
  https://www.reuters.com/world/us-liberal-democrats-urge-biden-seek-negotiated-ukraine-settlement-2022-10-24/

 9. Enligt den italienske journalisten Manilo Dinucci är nya taktiska kärnstridsspetsar redan på väg till Italien. Finland har lagt in en order på 64 st F-35 A jaktplan, där beteckningen A indikerar att de kan förses just med kärnstridsspetsar.

  När den förre finske ÖB:n Kaskeala på en sluten tillställning tillfrågades vad de kostsamma stealth-egenskaperna behövs till om F-35 -planen är avsedda för försvarssyfte, svarade han med att de behövs för att kunna slå till mot mål bortom Moskva.

  När Finland 1939 hade Leningrad inom skotthåll för artilleriet och vägrade gå med på Stalins krav om markbyte och förskjutning av gränsen blev det krig. Nu är inte bara St Petersburg utan Moskva och mål ännu längre bort inom ”skotthåll” för de finska jaktplanen. Hur skall en ledare i Moskva svara på denna uppenbara hotbild ?

  • ”Finland har lagt in en order på 64 st F-35 A jaktplan, där beteckningen A indikerar att de kan förses just med kärnstridsspetsar” Varifrån har du den fantasifulla och felaktiga informationen?

   • Du saknar namn och din adress kanske är långt bort från oss här i Norden. Därför kommenterar du trivialiteter i stället för hotet om kärnvapenkrig uppe i Nord enligt den gamla amerikanska planen ”vi offrar inte Chicago för att rädda Paris eller München.” Ett kärnvapenkrig i Europa passar utmärkt.

    Beteckningen A kan omfatta fler egenskaper. Poängen är att de plan Finland beställt kan utrustas med kärnvapen, det har jag från säker källa. Och jag utgår ifrån att planen även kunde utesluta denna egenskap om köparen så krävde.

    • Jan, Liksom de allra flesta har jag ett namn. Det finns skäl till att jag inte postar med det.
     Fakta är inte en trivialitet. Påståendet att A skulle innebära att versionen kan bära kärnvapen är helt gripet ur luften drar ned trovärdigheten för vad du skrev.
     Tyvärr är det så att de flesta stridsflyg kan bära kärnvapen. Att de i fredstid inte är godkända för det innebär knappast att det inte går.
     Du behöver inte titta så långt från Finland (eller Sverige) för att hitta kärnvapen. Det finns gott om ”säkra källor” som anser att det finns den typen av vapen i Kaliningrad.

     • Att ”A” i beteckningen skulle betyda att flygplanet kan bära kärnvapen låter som en modern skröna.
      I så fall skulle kanske även ”A” i beteckningen för JAS 39A betyda samma sak, istället för att beteckna den första generationen JAS. Samma betydelse som gäller för F-35A.

     • Med beaktande av allt du postar kunde du möjligen indikera varför eget namn inte ryms med, adress Trolleberg ? Bära kärnvapen är inte riktigt samma sak som att kunna avfyra den modernaste versionen av amerikanska taktiska missiler. Jo du, rustningsspiralen snurrar på och omfattar även Kaliningrad. Vem var det nu som började riva upp alla avtal för att den trodde att motparten inte hade något att sätta emot ?

 10. IAEA kommer att kontrollera Ukrainas föremål på grund av informationen om den ”smutsiga bomben”

  Mitt i tal om en ”smutsig bomb” som Kiev är redo att använda för att provocera och anklaga Ryssland, beslutade Internationella atomenergiorganet (IAEA) under de kommande dagarna att skicka inspektörer till två ukrainska platser som den ryska sidan signalerade till byrån.

  Det finns ”konkret information om institutioner i Ukraina som har lämplig teknik för att skapa en så smutsig bomb”, sa utrikesminister Sergej Lavrov tidigare.

  IAEA sade att byrån tog del av Ryska federationens uttalanden om två av Ukrainas kärnkraftsanläggningar som redan var föremål för IAEA-inspektioner, och en anläggning inspekterades till och med för en månad sedan, men ”IAEA förbereder sig för att besöka anläggningarna igen i de kommande dagarna.”

  Enligt Ryska federationens försvarsministerium avser Bandera-regimen i Ukraina att arrangera en provokation med hjälp av en ”smutsig bomb” eller en kärnladdning med låg avkastning. Ryssland vill ta upp denna fråga till behandling i FN:s säkerhetsråd. En sluten diskussion i FN är planerad till i dag. Parallellt visade det sig att USA inte utfärdade visum till ryska representanter för att delta i IAEA-mötet.

  ”Vi kommer att betrakta användningen av den ”smutsiga bomben” av Kievregimen som en kärnvapenterrorism, skrev den ryska FN-ambassadören Vasily Nebenzya i ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres och säkerhetsrådet.

  Nebenzia uppmanade Guterres att göra allt i sin makt för att ”förebygga detta avskyvärda brott”.

  På söndagen diskuterade Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu med kollegor från Frankrike, Storbritannien och Turkiet en möjlig provokation från Ukraina och uttryckte oro över den ”okontrollerade upptrappningen” av konflikten.

  Västerländska kärnvapenmakter Frankrike, Storbritannien och USA förnekade Rysslands anklagelser. De kokade ihop ett gemensamt uttalande där de faktiskt anklagade Moskva för att skapa en förevändning för ytterligare upptrappning av kriget mot Ukraina. USA:s nationella säkerhetsråds talesman John Kirby kallade Rysslands uttalande ”helt enkelt inte sant”.

  ”Tidigare har vi sett ryssarna ibland skylla på andra för vad de hade för avsikt att göra”, förklarade Kirby.

  Den brittiska delegationen till FN ”argumenterar” att ”Ukraina inte har kärnvapen”, men ignorerar det faktum att Ukraina har den vetenskapliga, tekniska och industriella potentialen att skapa en ”smutsig bomb”, som kallas en konventionell sprängladdning som sprängs det planterade radioaktiva materialet. En sådan bomb kan infektera ett område upp till 1500 kvadratkilometer med strålning.

  Analytiker föreslår varför Kiev och väst behöver en sådan provokation. Den västerländska propagandamaskinen kommer att anklaga Ryssland för att ”använda kärnvapen”, vilket kommer att ge upphov till mer aktivt engagemang från tredjeländer i situationen i Ukraina. Tidigare krävde den ukrainska presidenten Zelenskij till och med att väst skulle inleda ett förebyggande kärnvapenangrepp mot Ryska federationen. Västvärlden själv håller ständigt ämnet kärnvapen aktivt på informationsområdet och hotar Ryssland med ett svar för dess användning. Ryssland, å andra sidan, slutar inte komma med ursäkter för att man inte har för avsikt att använda kärnvapen först och i avsaknad av existentiella hot.
  https://anna-news.info/magate-proverit-obekty-ukrainy-iz-za-informatsii-o-gryaznoj-bombe/

 11. Den pågående USA/Nato krigsövning i kombination med att ukronazi enheten planerar på att släppa en smutsig bomb mot Ryssland innebär fullskalig krig, tredje världskriget blir officiellt av. Det är precis vad de äckliga neokonservativa och sionist anhangen i USA och lill-Britannien vill.

  https://www.youtube.com/watch?v=Bw84nOmGLcw

  • 25 oktober 2022
   av Ramin Mazaheri för Saker-bloggen
   I USA har den redaktionella mediapolitiken inte vacklat i ett ämne i år: Ukraina vinner alltid kriget.
   Från den första veckan, när det ukrainska flygvapnet och flottan slogs sönder, till förra veckans krossning av elnätet – så här ser ”seger” tydligen ut på det ukrainska språket. Ryssarna kan välja att införliva territorium efter territorium, men att antyda att den ukrainska segern inte redan har anlänt är noggrant i amerikanska offentliga utrymmen.
   Vad är poängen med att läsa amerikansk bevakning av oroligheterna i Ukraina när det är så väldigt absurt?
   Poängen är: att lära sig vad Amerika tänker, förstås. Om det är vilseledd då – gilla det eller inte – det är historien, och historien skriver sig alltid i ärlig journalistik.

   Jag pratade med en polsk taxichaufför som jag tyckte var extremt intelligent.
   Denna långvariga invandrarcabbie var mycket pro-Ukraina och anti-rysk, vilket är hans rättighet och inte oväntat, och han var en typisk polack genom att han var brinnande pro-amerikansk. Han berättade för mig att han fann att amerikaner var de mest effektivt propagandiserade människorna i världen – han sa att de, undantagslöst, bara pratade om vad de än hörde på TV-nyheterna.
   Det är en sak att avfärda kritiken från dina fiender, men kritiken från dina vänner förtjänar viss reflektion.
   Amerikaner säger till mig att först under de senaste veckorna har de hört någon ens föreslå tanken att kriget inte går bra för ukrainare. Jag håller med, eftersom jag ännu inte har hört en sådan kommentar (utanför intervjuer av politiska analytiker för mitt arbete på PressTV), och jag har fått många konstiga blickar när jag tog upp idén – i mitt personliga liv – för diskussion.
   Det är trots allt glada nyheter för amerikaner att prata om: ”Hej, hörde du? Ukrainarna vinner kriget! Fortfarande!” Men det är min roll i USA att vara en våt filt när diskussioner blir politiska, beklagar jag.

   När ämnet Ukraina kommer upp börjar jag med det faktum att jag har bott i Frankrike under det senaste decenniet och – eftersom Frankrike vanligtvis är i hjärtat av den europeiska diplomatin – har jag rapporterat om oroligheterna i Ukraina sedan 2014. När det nämns av tanken att Ukraina existerade före februari 2022 går en glasyr över deras ögon.
   På samma sätt gratulerade någon mig nyligen till den iranska revolutionen. Vad roligt att höra, tack! Tyvärr syftade denna person på den nuvarande anti-hijab-lagsoroen och inte 1979. Precis som Ukraina vinner kriget, så var denna person övertygad om att dessa protester har utlöst en (mot)revolution.
   När det gäller Iran börjar den amerikanska ”den här informationen inte ens tillfälligt tränga in i mitt sinne” snabbare – den kommer fram till det allra första motsatta ordet jag uttalar.

   Jag tar upp Iran för att visa mönstret: Ukraina har alltid vunnit, vinner för närvarande och kommer att vinna i framtiden eftersom USA alltid vinner varje krig det ger sig ut på.
   Trots allt vann USA alltid kriget i Afghanistan. Den enda interna oenigheten som någonsin tillåts var angående deras totala reträtt i augusti 2020 – var det dåligt planerat eller inte? Om det förra, så var USA:s totala seger skamligt (men bara något) skamligt av USA:s totala reträtt.

   USA vann också alltid kriget i Irak. Chock och vördnad rådde från början till slut, med avslutningen som en total chock över hur få positiva effekter det USA-ledda kriget skapade för vare sig irakierna eller amerikanerna. Det obestridliga faktumet med den amerikanska segern, dock: helt fantastiskt, förstås.

   Balkankatastrofen som är Libyen? Ännu en seger. Assad fortfarande kvar i Syrien? Fortfarande en seger, men be inte om förklaringar. Kalla krig i Iran, Kuba, Venezuela, Nordkorea, Nicaragua och något annat revolutionärt land? Segern är så nära att amerikanska medier kan se det, insisterar de.

   Dessa dumma politiska missuppfattningar kan inte skyllas på den genomsnittliga amerikanen: alla dessa platser är så långt borta och så långt borta från det totalt osäkra dagliga råttracet/skjutningsgalleriet som är det amerikanska livet, och informationen de kan hitta är så otroligt en. -sidig.

   Försumlighet kan verkligen utgöra ett brott, men vi måste lära oss att det inte finns någon verklig illvilja: Jag blev inte chockad över att göra en rapport om en topputrikespolitisk undersökning som visade att 79 % av amerikanerna vill ha fred med Iran. Detta är till och med den utrikespolitiska frågan som fick mest enhällighet, förutom en: med en procentenhet mer vill amerikanerna ha mer lagstiftande kontroll över den verkställande maktens förmåga att föra krig – dvs de vill ha mer fred.

   Det brott som den genomsnittlige amerikanen begår är varken illvilja eller försumlighet utan naivitetens fel – deras förväntningar på att en media som domineras av privat och inte offentligt ägande någonsin kommer att konsekvent producera journalistik som gynnar folket och inte de rika ägarna. Kalla det västerländsk liberal demokrati eller den amerikanska vägen eller nyliberalism: historien visar att den alltid har misslyckats, misslyckas och bara kommer att misslyckas för de 99 procenten.

   USA:s media och politiker vet vilka spakar de ska dra för att skapa naivitet: notera hur det alltid är det ”ukrainska folket” mot ”Putin” – det finns inget ryskt folk. Putin är naturligtvis inte heller en verklig person – han är ett monster.

   Vilken sida kan en upptagen fotbollsmamma eventuellt förväntas ta, speciellt när man försöker ha trevliga snackisar med andra upptagna fotbollsmammor? Det enda amerikanska man kan göra är att köpa det doftljuset för 25 dollar för Ukraina och visa det stolt för andra att avundas…

   I USA kommer Ukraina alltid att vinna kriget, oavsett vad som faktiskt händer i kriget. När deras destruktiva förlust är obestridlig, kommer det att vara oviktigt – USA kommer säkerligen att vara mitt uppe i att vinna ett nytt krig.

   Ramin Mazaheri är chefskorrespondent i Paris för PressTV och har bott i Frankrike sedan 2009. Han har varit dagstidningsreporter i USA och har rapporterat från Iran, Kuba, Egypten, Tunisien, Sydkorea och på andra håll.
   Hans senaste bok är ” Frankrikes gula västar: västerländska förtryck av västvärldens bästa värderingar ”. Han är också författare till ” Socialismens ignorerade framgång: Iransk islamisk socialism ” samt ” I’ll Ruin Everything You Are: Ending Western Propaganda on Red China”.
   https://thesaker.is/why-ukraine-is-always-winning-the-war/

 12. Finland har för avsikt att avgränsa sin /(130 mil (?)/ långa gräns mot Ryssland, uppgav P1 Morgon häromdagen.
  Inga tidsangivelser eller hur lång avgränsningen skulle bli angavs.
  Ej heller när arbetet skulle upptas eller vilket material som kunde bli aktuellt omtalades.
  Inte ens en totalsträcka fick man reda på – men jag har sett min siffra ovan om 130 mil, då den förekommit tidigare i debatten.
  Möjligen kunde stängslet fungera som skydd mot flyktingar, efter som Belarus använt sig av denna metod tidigare, uppgav man.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here