Nytt erbjudande om eldupphör och fri lejd i Mariupol

16
1353
Azovstal stålverk. By MOs810 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20283666

DN skriver ”Efter nästan två månaders hårda strider i ukrainska Mariupol hävdar den ryske presidenten Vladimir Putin att de har tagit kontroll över staden. Men rent formellt är Mariupol fortfarande i ukrainsk kontroll, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Finns det organiserat motstånd kvar har staden inte fallit. Ukrainas sista försvar har förskansat sig i det det lokala stålverket Azovstal. Det var på torsdagen som Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu, levererade budskapet att ryska styrkor framgångsrikt omringat stålverket i Mariupols hamn och därmed tagit kontroll över den ukrainska industristaden.
President Vladimir Putin hyllade insatsen och drog genast tillbaka påstådda order om att ryska styrkor skulle storma stålverket. I stället beordrade presidenten att belägringen ska upprätthållas till den grad att ”inte ens en fluga ska passera obemärkt.””

Hos Sputniknews hittar jag kompletterande uppgifter vid lunchtid.

Det ryska försvarsministeriet har meddelat att man är beredd att när som helst tillkännage vapenvila för att evakuera eventuella civila från Azovstal-stålverket i Mariupol.
Mikhail Mizintsev, chef för det ryska försvarsministeriets nationella försvarskontrollcenter, sade till reportrar på fredagen att starten av vapenvilan kring Azovstalfabriken kommer att betraktas som det ögonblick då den ukrainska militären, som för närvarande är belägrad i fabriken, hissar den vita flaggan.

”Den faktiska inledningen av den humanitära pausen kommer att vara när den vita flaggan hissas av de ukrainska väpnade styrkorna i hela eller delar av Azovstal. Om sådana tecken finns kommer de ryska och Donetsk Folkrepublikens väpnade styrkor omedelbart att stoppa alla fientligheter och ge säker tillgång till de humanitära konvojernas samlingsplatser”, sade Mizintsev.

Han tillade att sedan fientligheterna inleddes har 1 844 ukrainska soldater kapitulerat i Mariupol och mer än 143 000 civila, inklusive 341 utlänningar, har evakuerats från staden.
Chefen för det ryska försvarsministeriets nationella försvarskontrollcenter sade att alla är i säkerhet och välbehållna och att de får ”kvalificerad medicinsk vård som tillhandahålls” vid behov.
Kommentarerna kom efter att den ryske försvarsministern Sergej Shoigu under sitt möte med president Vladimir Putin på torsdagen sagt att Mariupol har befriats från ukrainska styrkor och att ordningen nu kan återställas i den ukrainska staden. Samtidigt konstaterade Shoigu att kvarvarande ukrainska styrkor fortfarande är belägrade vid stålverket Azovstal.
”Under befrielsen av staden eliminerades mer än 4 000 [militanter], 1 478 gav upp. Den återstående gruppen, mer än 2 000, är blockerad i industriområdet vid Azovstalverket”, sade den ryske försvarsministern.

Andrew Korybko skriver på ”Oneworld” Försvarsminister Shoigu sa att I sina motståndsansträngningar använde nationalisterna nästan alla bostadshus som befästa positioner. Pansarfordon och artilleri placerades på bottenvåningarna och krypskyttar intog positioner på de övre våningarna. Det fanns också separata enheter som var beväpnade med ATGM:er. Invånarna fördes till mellangolv och källare och användes som mänskliga sköldar. Det skedde i nästan alla hyreshus.” Icke desto mindre bekräftade Shoigu också att ”När den ryska armén och folkmilisenheterna från DFR befriade Mariupol vidtog den ryska armén och folkmilisenheterna från DFR alla försiktighetsåtgärder för att rädda civila liv”. Han fortsatte sedan med att förklara dessa ansträngningar i detalj och hur många människor som räddades.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Försvarsminister Shoigu sa att ”I sina motståndsansträngningar använde nationalisterna nästan alla bostadshus som befästa positioner. Pansarfordon och artilleri placerades på bottenvåningarna och krypskyttar intog positioner på de övre våningarna. Det fanns också separata enheter som var beväpnade med ATGM:er. Invånarna fördes till mellangolv och källare och användes som mänskliga sköldar. Det skedde i nästan alla hyreshus.”

Icke desto mindre bekräftade Shoigu också att ”När den ryska armén och folkmilisenheterna från DFR befriade Mariupol vidtog den ryska armén och folkmilisenheterna från DFR alla försiktighetsåtgärder för att rädda civila liv”. Han fortsatte sedan med att förklara dessa ansträngningar i detalj och hur många människor som räddades.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Kommentar: Ett hårt spel med de instängdas liv av president Zelensky, mycket sannolikt med stöd från USA. Naturligtvis vill Putin i detta läge framstå som en som vill undvika onödiga dödsfall. Hur stor symbolisk betydelse har dessa olika ställningstaganden?

 

Föregående artikelSverige som uppmarschområde
Nästa artikelSyrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Paasikivi är en i den alltför långa raden av självutnämnda experter som tror sig sitta inne med alla svar. Tröttsamt!

  • Under 2 veckors tid Paasikivi inte kunde förklara ryska militärkonvojen nära Kiev – de ha fastnat, det var fått hårt motstånd och annat bla-bla-bla. Scott Ritter och andra RIKTIGA analytiker förklarade – ryssarna ville att ukronazisterna skulle behålla stora militära förband nära Kiev för att förhindra att de skickas till Donbass som förstärkning.
   Under WWII gjorde ryssarna samma avledningsoperation genom operation ”Monastir”. De skickade hundratals tåg västerut med ”stridsvagnar” täckta med presenningar och de tyska flygplanen bekräftade transporterna. Därför sände de inte hjälp till Paulus i Stalingrad – de väntade stort anfall västerut.
   Med sådana ”analytiker” som Paasikivi kan man lätt förlora inte bara en operation utan ett helt krig.

  • Sputniknews läser jag ibland, men jag har ej läst ”Der Stürmer” alls. Har du gjort eller sett någon jämförande vetenskaplig studie?

   • Det finns en uppsjö på analyser av hur Der Stürmer fungerade. Det behövs inga veteskapliga analyser för den som kan läsa tyska är det bara att läsa de bevarade exemplaren av Der Stürmer, som finns på webben, eller bättre besöka Deutsche Museum, som har omfattande samlingar av Nazityskland propaganda. Det blir då slående för envar hur identisk dagens propaganda genom västmedias systemmedia MSM är identisk med Nazitysklands propaganda på Der Stürmer. Det behövs inga speciella kunskaper i ämnet eller veteskapliga analyser. Media som RT och Sputnik är istället dagens motpol till Der Stürmer. Media likt RT och Sputnik stängdes av nazisterna och allmänheten förbjöds att läsa dom, vilket även upprepas idag genom censuren av RT och Sputnik. Journalister som vägrade arbeta för nazisterna skickades till dödslägren. Idag hotas de som sprider RT med massiva böter , Österrike. Det är systemmedia MSM som är identisk med Der Stürmer och de journalister som driver samma verksamhet som journalisten Julius Streicher, som dömdes i Nürnberg rättegång och avrättades 1946.
    https://samnytt.se/ny-lag-halv-miljon-i-boter-for-den-som-sprider-ryska-medier/
    https://www.rt.com/russia/550900-facebook-restricts-rt-sputnik-eu/
    Jag talar tyska, och spenderat omfattande tid med att studera hur propaganda fungerade, och den drivs idag på SMS som är samma sak som just Der Stürmer medan man gör allt för att censurera RT och Sputnik för den stör propaganda.

  • Jag sätter större tilltro till Sputnik News än i princip alla västliga msm-medier tillsammans!

   • Jag föreslår att kritiker av Sputniknews tydligt och konkret anger vad som är fel i deras rapportering.

    • Jag har i åratal följt och läst RT rapporteringen, och samtidigt är jag på plats i Kina och kan på plats kontrollera både de uppgifter som sprids i Sverige och i västmedia, jämföra med uppgifter på RT och med verkligheten på plats. Jag har alltid funnit att rapporteringen från RT är sakligt, fullständigt, korrekt och sanningsenlig, i alla de fall jag har kunnat kontrollera. I motsats är rapporteringen i västmedia falsk, emotionell, och ofta rena påhittade fantasier. Speciellt är rapporteringen i Sverige media rent katastrofal, ofta direkta påhittade lögner och helt efter nazisternas propaganda manualer. .

     Som exempel. BBC rapporterade om ”Kinas Gömda Läger” i ett stort upplagt reportage.
     Vi identifierade platsen och besökte. Det var ett stort vindkraftverk. Där fanns inget läger. Det var allt påhitt och propaganda. Vårt besök finns redovisat här.
     http://mychinaway.blog.se/hur-skall-vi-stoppa-nazistiska-propagandametoder-pa-svenska-media/
     Alla uppgifter finns i artikeln, ni kan kontrollera själva. Ni kan själva åka dit och kontrollera.

     Väst och Sverige är inne i ett synnerligen otäck verksamhet i historiskt ljus. Den falska propaganda som ständigt pumpas ut om Ukraina är inget annat än en modern version av Nazityskland propaganda.

     Skulle dagens Sverige tillåta Hitler att hålla ett propaganda tal i riksdagen. Det är precis vad man just gjort, men det var Zelensky som levererade det. En mycket otäck utveckling.

  • Per Erik. Genom att fälla sådana tanklösa uttryck och sprida sådana rykten gör du dig skyldig till samma verksamhet som journalisten Julius Streicher, som dömdes i Nürnberg rättegång och avrättades 1946.
   Här har du exemplet.
   https://www.ushmm.org/propaganda/assets/images/500x/der-sturmer-ritual-murder.jpg
   Texten lyder på tyska. Chefredaktör Julius Streicher, Ritualmord, Judarna är vår olycka. Bilden visar hur ett barn styckas för att förberedas för förtäring och att man skulle dricka blodet ceremoniellt. Så löd nazisterna propaganda då. Det är samma sorts propaganda du sprider här.

   Idag lyder propagandan att ryska trupper har hemliga begravningar, att ryska trupper använder förbjudna vapen, och nu är det du som sprider de falska ryktena.

   I dagens version av nazipropagandan sprider USA hegemonin samma lögner, just som ditt exempel, The Guardian som ett exempel, med samma metoder, samma falska rykten om då bara att man talar om folkmord, koncentrationsläger, etniska och religiösa förföljelser i Xinjiang och Tibet, våldtäkter, och övergrepp. Det är den USA styrda propagandan du just hänvisade till som som idag är identisk med nazipropagandan från Der Stürmer . Glöm inte att till exempel Xinjiang är helt öppet för besök, Det går att besöka och kontrollera ryktena, vilket ofta har gjorts. Även av mig.

   Det är ryktesspridningen via systemmedia som är lik Der Stürmer, inte den fakta och sanning som RT och Sputnik sprider för att motverka USA propagandan. Det är just den propagandan du just nu sprider.

   Jag vill bara föreslå, givet allvaret i frågan, att du är mer försiktig i att sprida sådana rykten.

 2. Den ryske angriparen erbjuder fred, försvarna ska ge upp. Ett mer närliggande förslag är att de ryska styrkorna lämnar utrikes territorium och går i ide hemma. Då uppstår fred automatiskt.

  Väldigt mycket ruiner efter den ryska framfarten, kineserna kommer att erbjuda hjälp med lån, nordkorea skickar slavarbetskraft som får arbeta sexton timmar om dygnet mot fickpengar.

  • Vet du vad? Ryssland borde begrava nazisterna med Iskander (så som man reducerade vapendepåerna i Lvov som var fyllda med vapen från USA/Nato/Väst, till aska). Världen skulle bli kvitt stora problem.

  • Jonas Nyberg Du bör kanske hålla i minnet att Ryssland ingrepp militärt i Ukraina har orsaker. Ryssland avser att stoppa USAs påbörjade förintelse, etniska rensning och folkmord av etniska ryssar i Donbass och Ukraina, och att stoppa USAs krigsförberedelser med expansionen av NATO. Ryssland militära ingripande i Ukraina är alltså en så kallad ”preemptive strike”, det efter att alla försök med förhandlingar med USA misslyckats, detta för att förhindra ett större krig och utrotningskrig av USA. Kina har gett vinkar att ge lån till återuppbyggandet av Ukraina. Vad jag vet har Nordkorea aldrig hittills varit inblandade.

 3. Håller med Jämka den. Västliga propagandan som tappat alla skruvar som finns,är ju direkt och helt korkade från första dagen. BARA samma SKITSNACK. Ukraina använder mänskliga sköldar. Då utan att räkna alla VIDRIGA krigsbrott och övriga handlingar man begått och fortsätter att begå. Det är så ofta som Ryssland har försökt evakuera civila,men utan att Ukraina tillåter detta. Dessa behövs som mänskliga sköldar,och i många fall tillåter man inte civila lämna då man inte vill/vågar möta ryska soldaterna. Ukraina har avrättat många civila själva,för att skylla dessa på Ryssland. Man har direkt mördat flera borgmästare i olika städer och övriga styrande också,där man tyckt dessa är förrädare för att velat sammarbeta med Ryssland när gäller civila. Hela oppositionen är sedan längesen också förbjuden,portat dvs 11 olika partier där man påstått att alla dessa är pro-ryska. Ryska krigsfångar har torterats till döds på alla olika sätt som finns,medans ukrainska krigsfångar direkt får vård och behandlats humant. Listan är för lång,men Ukraina ljuger MASSOR och både västvärlden och dess västliga propagandan vet detta. Västvärlden förlänger krisen och INGET ANNAT

 4. @Jonas Nyberg 22 april, 2022 At 18:30
  ”Då uppstår fred automatiskt.”

  Konstigt nog, din automatiska recepten har inte fått freden att uppstå i Donbass efter ÅTTA år.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here