Sverige som uppmarschområde

25
1918
Svenska soldater.

Jag återger här början och inslag i en viktig artikel 16/4 av Utgivarna av Alliansfriheten.se. Läs hela artikeln!

___________________________________________________________________

Sverige som uppmarschområde

I de upphetsade ropen på svenskt Nato-medlemskap hörs inget om hur vår försvars- och säkerhetspolitik kommer att förändras vid ett beslut om att gå med.

Medlemsförespråkarna från Wallmark och Bildt till Margot Wallström talar om nödvändighet av att visa solidaritet med Finland . Vad man menar med solidaritet och vad en sådan linje får för konsekvenser säger man inte.

Regeringen vill inte heller säga öppet vilken roll man ser för Sverige vid ett medlemskap.

De tidigare statsministrarna Löfven och Persson är inte övertygade om att Nato innebär ökad trygghet för oss.

Finland gör sitt val utifrån sin historia och sitt geografiska läge med en 130 mil lång landgräns mot Ryssland.

Finland har ett eget starkt försvar och har förklarat i sin säkerhetspolitiska rapport som kom den 13 april att man även vid ett medlemskap kommer att själv behöva ta huvudansvaret för sitt försvar. Man skall fortsätta bygga upp det nationella försvaret.

Finland kommer dock inte att komma till vare sig vårt eller de baltiska staternas försvar.

Tanken från Nato är istället att svenskt territorium efter medlemskap skall användas som uppmarschområde och för att utgångsgruppera stridskrafter för operationer på andra sidan Östersjön. Svenskt luftrum blir viktigt att använda för att säkra insatser i Estland, Lettland och Litauen.

Övningar med sådan innebörd har genomförts på svensk mark under de senaste åren efter speciella avtal för enskilda överflygningar.

Den här rollen, att Sverige skall tillhandahålla sitt territorium, inte främst för eget försvar, men som transportled för Nato att sätta in militär styrka på andra sidan Östersjön, är en gammal älsklingstanke hos en del Nato-förespråkare och militärer.

Svenska regeringen måste tala klarspråk om vad ett medlemskap skulle innebära.

Vi får en direkt utsatt position vid kris eller krig, även om vi inte blivit angripna. Vårt territorium kommer av Ryssland att ses som strategiskt viktigt att tidigt angripa för att slå mot Natos uppmarsch och kraftsamling.

Vi kan också se hur en sådan underställd, riskfylld position allt tydligare etableras i Norge och Danmark.

I debatten idag är det som om inga alternativ finns och som om all erfarenhet från kalla kriget är borta. Vi kunde spela en dämpande roll trots att kapprustningen pågick och Sovjet invaderade både Ungern och Tjeckoslovakien.

Ser man till det geostrategiska läget för vårt land har inte mycket förändrats i vår region.

Då kunde vi underbygga den positionen med ett starkt försvar som gjorde vår alliansfrihet trovärdig och som medförde att båda sidor kunde acceptera den svenska bufferten och i det stora hela respektera den.

Det var en för alla parter win-win-situation.

Det är fullt möjligt att återskapa den situationen genom att vi fortsätter den nu beslutade uppskrivningen av försvarsanslagen till två procent av BNP, bygger ut värnplikten till att bli allmän och obligatorisk och återbefäster Gotland.

Detta bör kompletteras med en tydlig försäkran om fortsatt alliansfrihet.

Vi säkrar stabilitet både i vår egen politik och i närområdet. Det låg mycket i statsminister Magdalena Anderssons uttalande direkt efter angreppet på Ukraina att vi inte skulle byta linje och öka osäkerheten om var Sverige står. Liknande hade tidigare statsminister Stefan Löfven förklarat för ett par år sedan då han försvarade alliansfriheten.

Alla parter vet sedan decennier vad en svensk alliansfrihet innebär och hur vi har eftersträvat att hålla spänningarna nere.

 

Föregående artikel”En förrädare mindre”: Zelensky övervakar kampanjen för mord, kidnappning och tortyr av politisk opposition
Nästa artikelNytt erbjudande om eldupphör och fri lejd i Mariupol
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. de 4 krigsenklaverna har alltid pådyvlat länder sina ’ambitioner’ via proxykrigföring (som bl a Malaysias fd president ungefärligen uttryckte det). Nu är det Sveriges del som ska inkasseras. En bluff fr början till slut, precis som med ’vaccn’shittet. Heller inte att förglömma är naturligtvis att Sveriges och Finlands ’statsministrar’ är skolade/hjärntvättade på schwabbens/wef,s ygl’universitet’..fy..

 2. Apropå Finland, som Sverige tydligen ska ta rygg på; här är Findlands finansminister intervjuad av indisk journalist för ett par dagar sedan.
  Finansministern leder en delegation av representanter från 13 företag, som söker exportkontakter med Indien. Han medger att det är troligt att Finland snart är med i NATO. Men han verkar inte inse att just Indien är i skottgluggen när det gäller krav om sanktioner från NATO/USA. Och detta är naturligtvis indierna medvetna om.

  https://youtu.be/X2x-1c4RtZM

  • Hehe, ja vad säger man, ’ministrarna’ i väst förtjänar numera inget annat än att sättas innanför citationstecken

 3. Washington har aldrig lämnat Kalla kriget bakom sig. Det är Europas trista öde.

  Men grattis: vi får ny flaggdag den 4 juli, blir en ny delstat och får president! Sveriges huvudstad blir äntligen Washington!! Många politiker kan nu börja boka inrikesflyget för att få instruktioner på Pentagon och i CIA.

  Bör vi inte ÄNTLIGEN byta ut svenskan som nationalspråk mot amerikansk engelska? Är det inte dags nu.

  Skit i Euron – inför dollarn istället! Dessutom bör vi ha fri vapentillgång för alla svenska hushåll i fall Paludan dyker upp med hans ännu mer livsfarliga gatstenskastande fiender i helskägg?

  Är det så vi vill ha Sverige? Det enda land i Europa som aldrig varit helt ockuperat. Nu blir vi äntligen amerikanskt ockuperat, som resten av Europa. Var skall egentligen de amerikanska kärnvapenbaserna ligga? Utanför Stockholm eller Kiruna? Ring moderata partikansliet och Timbro: de har alla svar sedan 65 år tillbaka väl förberedda.

  Så säljs nu Sverige ut. Från vikingar till cowboyhattar.

 4. Det är våra nordiska och baltiska grannar,som medvetet och långsiktigt jobbat för att få Sverige med i Nato, men
  sista ordet är inte sagt.

  Det kommer att bli en triumf, för deras politik. Finland försökte redan 1940 att få Sverige med i kriget, och. skyllde kapitul-ationen i mars på Sverige, fast Per Albin sa nej, och Sverige tömt sina förråd för Finland. Men sanningen var att Finland fått
  löfte av Göring, att begära fred,för att få igen allt med ränta, senare, alltså i det tyska anfallet på Sovjet, 1941.

  Kanske samma sak pågår idag, med de
  finska F35-planen, och de befintliga F16, som de har. Finland skall hjälpa Nato att
  slå ut ryska Murmanbaserna, samt Petersburg, och Kaliningrad. Sverige kommer att delta, som etappland, med vägbaser för Natoflyg, Norge har stora
  USA- baser, och deras jaktubåtar, bombflyg.

  Det är ju vad de övat på nu i 10 års tid, Nato vill lokalisera kärnvapenslaget, till
  Nordkalotten, där få människor bor, och undvika att Centraleuropa förintas, precis
  som London/Paris, även 1940, ville kriga
  just här, och invaderade, Norge, för att ”hjälpa” Finland, men förstöra våra gruvor,
  och dra på oss tysk invasion.

  Samma strategi idag, som våra idioter till politiker och militärer, tänker utsätta oss för. Norden kommer att bli en krigszon,
  och ingen kan förutsäga utvecklingen, de spelar verkligen med Sveriges och Nordens
  existens.

  Vi är expendable, med knappt 20 miljoner invånare, lika som de offrat Ukraina, för dem nog ”halvryssar”, så Nato-pesten, Natoepidemien måste stoppas, den största
  fara Norden stått inför, men självförvållad.

 5. ”Solidaritet” är ett ord som inom främst (S) är ett kodord för att vi konsumerar, ”någon annan” betalar. Ett utmärkt system, till någon annans pengar tar slut. Vad man avser här är att Sverige skall kunna ”vissla” och USA som världspolis sätter in sitt eget kavalleri. Verkligheten är mycket annorlunda.

  USA avser att utnyttja Sverige, och svensk telekommunikation, ”solidariskt” som område för trupptransporter för att i framtiden anfalla och erövra Ryssland och Kina i avsikt att plundra länderna på naturrikedomar och förslava dom som billig slavarbetskraft för USAs fördel, förmån, vinst och privilegium.

  Svenska statsmedia tillika system media, uppenbart under USAs kontroll, driver en intensiva propaganda påverkanskampanjer för att få detta att hända.

 6. Norden som uppmarschområde för Nato betyder att Norden görs till slagfält för kärnvapen. Den gamla kärnvapenfria zonen i vårt område ersätts av anflygningslinjer för de amerikanska kärnvapenbombplanen. Det innebär ett existentiellt hot mot Ryssland som kan besvaras med kärnvapen mot alla svenska militära flygbaser, staber, förband och infrastruktur som samverkar med de amerikanska kärnvapenstyrkorna. Illusionerna är stora om att Natosamarbete handlar om konventionella vapen. Kärnvapen är huvudfrågan för Nato liksom för Ryssland. Svensk och eller finsk Natoanslutning skulle bli en destabilisering av hela världen som drastiskt sänker tröskeln för globalt kärnvapenkrig. Se: https://schillerinstitutet.se/svenskt-nato-motstand-behover-betona-huvudfragorna/
  Det låsta kalla krigstänkandet måste lösas upp med en fredspolitik som lyfter diskussionen till nivå där man kan främja mänsklighetens gemensamma mål: https://schillerinstitutet.se/videokonferens-9-april-2022-uppratta-en-ny-arkitektur-for-sakerhet-och-utveckling-for-alla-nationer/

  • Danmark och Norge har väl ett undantag I sina NATO-avtal? Inga kärnvapen I deras länder. Kärnvapen finns i Tyskland och Kaliningrad, så en Östersjö utan kärnvapen är en illusion. Å andra sidan med dagens missiler har det ingen betydelse. Ett svagt argument för att inte gå med I NATO. Det finns betydligt bättre anledningar att vara utanför med tyvärr har lille Putte svängt den svenska och finska opinionen. Ryssland ut ur Ukraina är den säkraste vägen till att vi är kvar som ett neuralt land. Om vi nu kan kalla oss neutrala….

   • @H2 25 april, 2022 At 21:12
    ”Det finns betydligt bättre anledningar att vara utanför med tyvärr har lille Putte svängt den svenska och finska opinionen.”

    Varför klandrar du inte fascisterna för det ÅTTA år kriget mot Donbass och minst 14000 döda?

 7. H2! Jag tycker att du skall sluta att skriva ”lille Putte”. Det är barnsligt. Om du inte själv har vett att ändra föreslår jag att redaktören ändrar till Putin alt. president Putin.

  • Kommer att ändra. Har inte motsvarande text om andra statschefer. Drar ned intrycket även för skribenten tror jag.

  • Rolf, huvudfrågan är för mig att hitta bra argument för att Sverige inte skall gå med i NATO. Kärnvapnen var ett bra argument på 70- och 80-talet men inte idag. Idag tycks Finland vara klara för att ansöka och tydligen är en majoritet av Sveriges befolkning också positiva till en anslutning. Det är viktigare än någonsin att hitta bra argument och ”Ryssland ut ur Ukraina” menar jag skulle kunna vända opinionen i Sverige.
   Men du tycker lP är barnsligt. Det har du all rätt att tycka. Satir är den enkla anledningen. Jag anser han uppför sig som en trotsig 3-åring med leksaker som kan betyda jordens undergång. För att ge dig ETT exempel. Den ryska arméenhet som var stationerad i Bucha är misstänkt för krigsbrott. Den enheten belönas av den ryske presidenten! Han ger en signal vad han tycker om FN och etablerade domstolar men vad värre är – det ger en signal till alla ryska soldater vad som är tillåtet.
   Jag menar den mannen har tidigare varit en rationellt tänkande person men nu har han fattat fatala misstag där i första hand det ukrainska och ryska folket har blivit och blir drabbade. Tyvärr är inte det värsta över än.
   Det som förvånar mig är du begär censur. I denna post har jag infört självcensur i en förhoppning att Anders (som tydligen stödjer ditt förslag om censur) skall tillåta denna post.
   Jag såg aldrig din protest när jag kallade USAs förre president för Trumpenissen. Har jag missat något?
   Vill du diskutera denna sidofråga föreslår jag att du ber Anders om min emejladress.

 8. Det är inte svenskt luftrum, utan svensk skärgård det handlar om, och det har heller ingenting med ”uppmarsch” mot Ryssland att göra. Nato är till för att hindra rysk expansion, i den svenska skärgården kan man gömma motsvarigheten till den ryska fästningen i gamla Königsberg under vatten. När Sverige är med i Nato grusas varje rysk förhoppning om att ha Östersjön som ryskt innanhav, istället blir Östersjön ännu en av containmentzonerna, där Ryssland inte kan leva rövare mot mindre länder som Sverige utan att genast hamna i konflikt med USA.

  Väst kommer aldrig att erövra Ryssland med invasionsarmé, det är en gammal sorts krig ryssarna har inlett i Ukraina. Dagens marknadsekonomi undviker territorialkonflikter och förhandlar istället. Det avdankade ryska imperiet visar sig inte moget att delta i den moderna världsekonomin, likvideringen av opålitliga siloviki och deras familjemedlemmar för tankarna till byzantinerna, moskoviternas förebild.

  • Har du tänkt på att det land som i särklass ”lever rövare mot mindre länder” nu och sedan 1945 är Nato-dominanten USA. Många krig just för marknadsekonomins behov av mer marknader, råvaror och konkurrensen om detta. Dessutom ledande i statskupper mot demokratier och i olagliga interventioner i andra länders val.
   Svåra humanitära katastrofer orsakade av USA:s aggressiva krig mot andra länder och USA har varit i krig i 226 av 243 år sedan USA bildades.

   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2021 Belarus?

  • Vilken modern världsekonomi? Kan du något om ekonomi Ulf Wågemark? Tror du att det är vettigt att betala 45 miljarder dollar för Twitter? Musk tror säkert att någon annan torsk är beredd att betala mer i framtiden men det hela påminner mest om svarta tulpaner i 1600-talets Holland där spekulation drev upp priserna på tulpanerna till orimliga proportioner tills någon kom på att det bara var tulpaner. Det hela handlar om västvärldens låtsasekonomier kontra de reala ekonomierna i resten av världen. Din ”moderna ekonomi” är bara ett enormt luftslott och ju förr folk i väst begriper detta desto fortare går tillnyktrandet från västvärldens bankrutta spekulationsekonomier till sunda reala ekonomier! Finns bara ett avdankat bankrutt imperium och det är USA och ju förr folk inser detta desto bättre! Michael Hudson rekommenderas som läsning i ämnet!

   • Jag håller helt med dig Benny.
    Hela det västerländska banksystemet är korrupt och vi har tillåtit dessa i grunden ekonomiska brottslingar så stort inflytande över länder och dess samhällsbyggen att fällan med osund kortsiktig skuldekonomi nu slagit igen. Primus motor i denna bankmaffia utgörs av de exploaterande imperaliststaternas självutnämnde ledare: USA.

    Michael Hudson ger själv en god beskrivning och sammanfattning (engelska) på en kvart, och med kommentar på svenska, här: https://penningreform.blogspot.com/2022/02/skalen-till-svensk-medias-nato-vurmande.html

  • ”Det avdankade ryska imperiet ” skrämmer USA/Nato/väst så till den milda grad att mängden ordbajs som avges från dess har ökat väldigt markant på sistone 🤗🤗🤗.

   De flesta bedömare menar att det är i första hand General Zircon som är anledning till den ack så beklämmande åkomman ”låta munnen gå oavbrutet” (av någon anledning drabbar ”låta munnen gå oförtrutet” åkomman särskilt ryssofober av obestämd kön) På ren svenska Nato förhindra inget

   Att Ryssland testade den mycket avancerade vapnet Sarmat (som USA har inge susning om vad det är😜) kommer att avsevärt bidra till att produktionen av ordbajs från de exceptionellt dumdryga eliter som styr väst (som t ex urtypen för det Ursu van der Lügen) når nya höjder.

   På äkta svenska: vill Ryssland kan den lamslå Nato på 48 timmar, begrips lögnimperiets fotsoldat? På ren svenska USA kan inte mäkta sig mot Ryssland (lilla Sverige är inte ens en munsbit)

   För övrigt är USA mästare på att leva rövare alla klasser och kategorier. En position som den delar tätt med apartheid israel.

   Och för det andra väst skulle aldrig lyckas erövra Ryssland hur än en den önskar sig det – inte då inte nu och definitivt inte i framtiden. Stjärnorna däremot viskar om att västs framtidsutsikter är minst sagd inte så angenäma 😩

  • Nå, Ulf Vågemark efter all stulen rysk egendom i utlandet på senaste tid kan du väl ge exempel på hur den ”moderna ekonomin” fungerar i praktiken? Är det stölder från Ryssland, Afghanistan, Venezuela, Iran och böter från vasallernas banker typ Swedbank eller företag som Ericsson som ska rädda den sjunkande USA-skutan när petrodollarn havererar? Kanske detta trots allt är den ”nya ekonomin” att tvinga vasallerna att betala böter och ”köpa” svindyra odugliga vapen i massor? Nu är det väl så att Ryssland bedriver ett modernt krig i Ukraina där civila offer försöker undvikas med precisionsvapen…USA däremot bombar Raqqa och Mosul med primitiva B-52 plan och lägger bombmattor över städer!

 9. Nu blir det väl bara bättre och bättre. EU har hand om inrikespolitiken och NATO tar hand om utrikespolitiken.
  Sedan kan våra valda representanter ägna sig åt sådana livsviktiga problem som genuscertifiering, allas lika värde, den ökande rasismen i samhället? m.m.
  Allt kommer att bli så mycket bättre när andra bestämmer åt oss och vi slipper att ta ansvar för hur landet ska skötas.
  Sverige är med stora steg på väg in i glömskan och är bara snart en administrativ yta för andra länder och regimer att behandla efter eget gottfinnande.

  • Japp, och knapptryckarkompaniet i riksdagen kan ta det lugnt på ”jobbet” och lyfta sina hutlösa löner för ingenting! Snart har man sålt ut landet till främmande makt och Sverige som nationalstat är ett minne blott…Men det ”sovande folket” lät allt detta ske utan större protester, märk väl!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here