”En förrädare mindre”: Zelensky övervakar kampanjen för mord, kidnappning och tortyr av politisk opposition

18
2387

Denna artikel av Max Blumenthal och Esha Krishnaswamy har först publicerats på TheGrayzone och sedan hos Pål Steigan.

Bildtext: Tortyren av vänsteraktivisten Alexander Matjuschenko 3. mars i Dnipro, registrerad av Azov-medlemmar. Under: President Volodymyr Zelensky poserar under ett medie-event,

”En förrädare mindre”: Zelensky övervakar kampanjen för mord, kidnappning och tortyr av politisk opposition

Samtidigt som han säger sig försvara demokratin har Ukrainas Volodymyr Zelensky förbjudit oppositionen, beordrat arrestering av sina rivaler och lett försvinnanden och mord på oliktänkande över hela landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har framställt sitt lands krig mot Ryssland som en kamp för själva demokratin. I ett noggrant koreograferat tal till den amerikanska kongressen den 16 mars uttalade Zelensky: ”Just nu avgörs vårt lands öde. Vårt folks öde, om ukrainare kommer att vara fria, om de kommer att kunna bevara sin demokrati.”

Amerikanska mainstreammedia har reagerat genom att överösa Zelensky med beundrande press, driver en kampanj för att få honom nominerad till Nobels fredspris och inspirerat till en översvallande musikalisk hyllning av honom och den ukrainska militären under 2022 års Grammy Awards den 3 april.

Västerländska medier har dock tittat bort, när Zelenskij och höga tjänstemän i hans administration har sanktionerat en kampanj för kidnappning, tortyr och mord på lokala ukrainska lagstiftare, som anklagats för att ha samarbetat med Ryssland. Flera borgmästare och andra ukrainska tjänstemän har dödats sedan kriget bröt ut, många ska ha dödats av ukrainska regeringsagenter efter att ha deltagit i deeskalerings-samtal med Ryssland.

”En förrädare mindre i Ukraina”, sade inrikesministeriets rådgivare Anton Geraschenko, till stöd för mordet på en ukrainsk borgmästare, som anklagats för att ha samarbetat med Ryssland.

Zelensky har ytterligare utnyttjat krigsstämningarna för att förbjuda ett antal oppositionspartier och beordra arrestering av sina ledande rivaler. Hans auktoritära dekret har utlöst försvinnanden, tortyr och till och med dödandet av ett antal människorättsaktivister, kommunistiska och vänsterorienterade organisatörer, journalister och regeringstjänstemän, som anklagats för ”pro-ryska” sympatier.

Den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, har agerat som upprätthållare av den officiellt godkända förtryckskampanjen. Med CIA-utbildning och nära samordning med Ukrainas statligt sponsrade nynazistiska paramilitära styrkor, har SBU tillbringat de senaste veckorna med att fylla sin enorma arkipelag av tortyrfängelsehålor med politiska dissidenter.

 

På slagfältet har den ukrainska militären under tiden engagerat sig i en rad grymheter mot tillfångatagna ryska trupper och stolt visat upp sina sadistiska handlingar på sociala medier. Även här verkar det som att förövarna har fått godkännande för kränkningar av de mänskliga rättigheterna från de övre skikten av det ukrainska ledarskapet.

Medan Zelensky sprider plattityder för att försvara demokratin, inför en beundrande västerländsk publik, använder han kriget som en förevändning för att genomföra en bloddrypande utrensning av politiska rivaler, oliktänkande och kritiker.

”Kriget används för att kidnappa, fängsla och till och med döda medlemmar av oppositionen, som är kritiska mot regeringen”, kommenterade en vänsteraktivist som misshandlades och förföljdes av Ukrainas säkerhetstjänster i april. ”Vi måste alla frukta för vår frihet och våra liv.”

Tortyr och påtvingade försvinnanden ”vanlig praxis” från ukrainska SBU

När en USA-stödd regering tog makten i Kiev, efter Euromaidans regimförändringsoperation 2013-14, lanserade den ukrainska regeringen en rikstäckande utrensning av politiska element som ansågs vara pro-ryska eller inte tillräckligt nationalistiska. Antagandet av lagar om ”dekommunization” av det ukrainska parlamentet underlättade ytterligare förföljelsen av vänsterelement och lagföringen av aktivister för politiska uttalanden.

Högersektorn på Maidan. By Аимаина хикари – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473112

Regimen efter Maidan har fokuserat sin ilska på ukrainare, som har krävt ett fredsavtal med pro-ryska separatister i östra delen av landet, de som har dokumenterat kränkningar av mänskliga rättigheter av den ukrainska militären och mot medlemmar av kommunistiska organisationer. Oliktänkande har ställts inför ständiga hot om ultranationalistiskt våld, fängelse och till och med mord.

Den ukrainska säkerhetstjänsten, känd som SBU, har fungerat som den främsta verkställaren av post-Maidan-regeringens kampanj för inhemskt förtryck. Pro-västerländska övervakare, inklusive FN:s högkommissarie för flyktingar (UN OHCR) och Human Rights Watch, har anklagat SBU för att systematiskt och med nästan total straffrihet, tortera politiska motståndare och ukrainska dissidenter.

2016 fann FN:s OHCR att ”godtyckligt frihetsberövande, påtvingade försvinnanden, tortyr och misshandel av sådana konfliktrelaterade fångar var praxis för SBU” En före detta Kharkiv SBU-officer förklarade att: För SBU existerar i praktiken inte lagen, eftersom allt som är olagligt, antingen kan hemligstämplas, eller rättfärdigas med hänvisning till nödvändighet för staten. ”

Zelensky och nazisledaren Kotsyubaylo som hedras.

Yevhen Karas, grundaren av den ökända nynazistiska C14-enheten, har beskrivit den nära relation hans gäng och andra extrema högerfraktioner har haft med SBU. SBU ”informerar inte bara oss, utan även Azov, Right Sector, och så vidare”, skröt Karas i en intervju från 2017.

Redaktören: Vad tycker nazisterna? Hör nazistledaren Karas i Ukraina!

Kiev stöder officiellt mord på ukrainska borgmästare för att de förhandlat med Ryssland

Sedan Ryssland påbörjade sin militära operation inne i Ukraina har SBU letat efter lokala tjänstemän som beslutat sig för att ta emot humanitära förnödenheter från Ryssland eller förhandlat med ryska styrkor, för att ordna humanitära korridorer för civila evakueringar.

Den 1 mars kidnappades till exempel Volodymyr Strok, borgmästare i den östra staden Kreminna på den ukrainskkontrollerade sidan av Lugansk, av män i militäruniform och sköts i hjärtat, enligt hans fru.

Den 3 mars dök bilder på Stroks synbarligen torterade kropp upp. En dag före mordet hade Struk, enligt uppgift, uppmanat sina ukrainska kollegor att förhandla med pro-ryska tjänstemän.

Anton Gerashchenko, en rådgivare till det ukrainska inrikesministeriet, firade mordet på borgmästaren och förklarade på sin Telegram-sida (se nedan): ”Det finns en förrädare mindre i Ukraina. Borgmästaren i Kreminna i Luhansk-regionen, en före detta suppleant i Luhansks parlament, har hittats död.”

Enligt Geraschenko hade Strok dömts av ”en folkdomstol”.

Den ukrainska tjänstemannen levererade på så sätt ett skrämmande meddelande till alla som väljer att söka samarbete med Ryssland: gör det och förlora ditt liv.

Den 7 mars hittades borgmästaren i Gostomel, Yuri Prylipko, mördad. Prylipko hade enligt uppgift inlett förhandlingar med den ryska militären, för att organisera en humanitär korridor för evakuering av stadens invånare – en röd linje för ukrainska ultranationalister, som länge varit i konflikt med borgmästarämbetet.

Därnäst, den 24 mars, släppte Gennadij Matsegora, borgmästaren i Kupyansk i nordöstra Ukraina, en video (nedan) där han vädjade till president Volodymyr Zelenskij och hans administration för frigivningen av hans dotter, som hade hållits som gisslan av agenter från den ukrainska underrättelsetjänsten SBU.

https://public-api.wordpress.com/rest/v1.1/videos/JjOO47L8/playlist/adaptive_4

Kupyansk, en stad i östra Ukraina, intogs utan kamp 27 februari – Borgmästare Gennadij Matsegora beslutade att överlämna staden utan strid för att undvika förluster. Därför passerade [de ryska] trupperna lugnt genom staden.

Hans 20-åriga dotter Daria var i regionen Ivano-Frankivsk (västra Ukraina). Enligt Matsegora häktades hon den 22 mars. De lovade att reda ut det och släppa henne, men de släppte henne inte utan istället började hot komma till Gennadij. Den 24 mars spelade han in detta videomeddelande till Zelensky.

Sedan var det mordet på Denis Kireev, en toppmedlem i det ukrainska förhandlingsteamet, som dödades mitt på ljusa dagen i Kiev, efter den första omgången av samtal med Ryssland. Kireev anklagades senare i lokala ukrainska medier för ”förräderi”.

President Volodymyr Zelenskys uttalande att ”det kommer att bli konsekvenser för kollaboratörer” tyder på att dessa grymheter har sanktionerats på högsta nivå i regeringen.

https://public-api.wordpress.com/rest/v1.1/videos/vXMNwPxf/playlist/adaptive_1

I dag saknas elva borgmästare från olika städer i Ukraina. Västerländska medier har utan undantag följt Kievs linje och hävdat att alla borgmästare greps av den ryska militären. Det ryska försvarsministeriet har dock förnekat anklagelserna, och det finns lite bevis för att bekräfta Kievs linje om de saknade borgmästarna.

Zelenskij förbjuder politisk opposition, tillåter arrestering av rivaler och utlöser en stormflod av krigspropaganda

När kriget bröt ut med Ryssland i februari utfärdade Ukrainas president Volodymyr Zelensky en rad dekret som formaliserade Kievs kampanj mot politisk opposition och tal från oliktänkande.

I en verkställande order den 19 mars åberopade Zelenskij krigslagar för att förbjuda 11 oppositionspartier. De förbjudna partierna bestod av hela vänster-, socialist- eller anti-NATO-spektrumet i Ukraina. De inkluderade oppositionsplattformen – For Life Party, the Left Opposition, the Progressive Socialist Party of Ukraine, the Socialist Party of Ukraine, Union of Left Forces, Socialists, the Party of Shariy, Ours, State, Opposition Bloc and the Volodymyr Saldo Bloc

Redaktören: Zelensky förbjuder det största oppositionspartiet och ett tiotal andra partier i Ukraina

Men öppet fascistiska och pro-nazistiska partier, som Azovs nationella kår, lämnades orörda av presidentdekretet.

Azov-bataljonen

 

”De här politikernas aktiviteter, vilka syftar till splittring eller samarbete, kommer inte att lyckas, men kommer att få ett hårt svar”, sade president Zelensky.

Samtidigt som han utplånade sin opposition beordrade Zelenskij ett unikt inhemskt propagandainitiativ för att förstatliga alla tv-nyhetssändningar och kombinera alla kanaler till en enda 24-timmarskanal, kallad ”United News”, för att ”berätta sanningen om kriget”.

Därefter, den 12 april, meddelade Zelensky att Ukrainas SBU Security Services arresterat hans främsta politiska rival, Viktor Medvedchuk,.

https://pbs.twimg.com/media/FQK4Sn0XMAAQ5mx?format=jpg&name=900×900

Grundaren av det näst största partiet i Ukraina, det nu illegala Patriots for Life, Medvedchuk, är de facto representanten för landets etniska ryska befolkning. Trots att patrioterna för livet anses vara ”pro-Ryssland”, delvis på grund av Medvedchuks nära relation till Vladimir Putin, har den nya ordföranden för partiet fördömt Rysslands ”aggression” mot Ukraina.

Medlemmar av den statligt sponsrade neonazistiska Azovbataljonens nationella kår attackerade Medvedchuks hem i mars 2019 och anklagade honom för förräderi och krävde att han skulle gripas.

I augusti 2020 öppnade Azovs nationella kår eld mot en buss med representanter för Medvedchuks parti och skadade flera med gummiklädda stålkulor.

Zelenskys administration trappade upp angreppen på hans toppmotståndare i februari 2021, när han stängde ner flera medier kontrollerade av Medvedchuk. Det amerikanska utrikesdepartementet stödde öppet presidentens drag och förklarade att USA ”stödjer ukrainska ansträngningar för att motverka Rysslands skadliga inflytande…”

Tre månader senare fängslade Kiev Medvedchuk och anklagade honom för förräderi. Zelenskij motiverade fängslandet av sin ledande rival med att han var tvungen att ”bekämpa faran för rysk aggression på informationsarenan.”

Medvedchuk undkom husarrest i början av kriget mellan Ryssland och Ukraina, men har återigen fängslats och kan användas som säkerhet för ett fångutbyte med Ryssland efter kriget.

Under Zelenskys tillsyn, ”används kriget för att kidnappa, fängsla och till och med döda medlemmar av oppositionen.”

Sedan ryska trupper gick in i Ukraina den 24 februari har Ukrainas säkerhetstjänst SBU utfört razzior mot intern politisk opposition. Vänsterorienterade ukrainska aktivister har mötts av särskilt hård behandling, inklusive kidnappning och tortyr.

Den 3 mars i år, i staden Dnipro, utförde SBU-officerare, tillsammans med Azovska ultranationalister, en razzia mot bostäder för aktivister från Liviza-organisationen (vänster), som har organiserat sig mot nedskärningar i sociala utgifter och mot högerorienterad mediapropaganda. Medan en aktivist sa att Azov-medlemmen ”skar av mig håret med en kniv”, fortsatte statliga säkerhetsagenter att tortera hennes man, Alexander Matyushchenko, och tryckte en pistolpipa mot hans huvud, och tvingade honom att upprepade gånger ropa den nationalistiska hälsningen, ”Slava Ukraini ! »

”Sedan satte de påsar över våra huvuden, band våra händer med tejp och tog oss till SBU-huset i en bil. Där fortsatte de att förhöra oss och hotade att skära av våra öron ””, berättade Matjuschenkos fru för den tyska vänstertidningen Junge Welt.

https://i0.wp.com/thegrayzone.com/wp-content/uploads/2022/04/3307158_800.jpg?w=764&ssl=1

Bild: Tortyren av vänsteraktivisten Alexander Matjusjtjenko den 3 mars i Dnipro, inspelad av Azov-medlemmar och publicerad på Telegram av staden Dnipro.

Matjusjtjenko fängslades med motiveringen att han ”utförde en aggressiv krigs- eller en militär operation” och riskerar nu 10 till 15 års fängelse. Trots att han fått sina revben brutna, efter att ha blivit slagen av statsstödda ultranationalister, har han nekats borgen. Under tiden har dussintals andra vänsterpartister fängslats för liknande anklagelser i Dnipro.

Bland dem som SBU angrep var Mikhail och Alexander Kononovich, medlemmar av det förbjudna ukrainska leninistiskt-kommunistiska ungdomsförbundet. Båda greps och fängslades den 6 mars och anklagades för att ha ”spridit pro-ryska och pro-vitryska åsikter”.

Under de följande dagarna arresterade SBU radiojournalisten Yan Taksyur och anklagade honom för förräderi; människorättsaktivisten Elena Berezhnaya; Elena Viacheslavova, en människorättsaktivist, vars far, Mikhail, brändes till döds under den ultranationalistiska mobbens attack den 2 maj 2014 mot anti-Maidan-demonstranter utanför Odessas fackföreningshus; den oberoende journalisten Yuri Tkachev, som anklagades för förräderi, och otaliga andra; Rättighetsaktivisten Oleg Novikov, som fängslades i tre år i april, med motiveringen att han stödde ”separatism”.

 

Listan över de som fängslats av Ukrainas säkerhetstjänster alltsedan krigsutbrottet växer för varje dag och är för omfattande för att återge här.

 

Den kanske mest fruktansvärda exemplet på förtrycket ägde rum när nynazister, med stöd av den ukrainska regeringen, kidnappade Maxim Ryndovskiy, en professionell MMA-fighter, och brutalt torterade honom för hans brott, att träna med ryska MMA-fighters på ett gym i Tjetjenien. Ryndovskiy råkade också vara jude, med en davidsstjärna tatuerad på benet, och hade uttalat sig i sociala medier mot kriget i östra Ukraina.

 

Ukrainas SBU har till och med jagat oppositionella utanför landets gränser. Som journalisten Dan Cohen rapporterade, sa Anatoly Shariy från det nyligen förbjudna partiet Shariy, att han utgjorde målet för ett nyligen genomfört mordförsök av SBU. Shariy har varit en uttalad motståndare till den USA-stödda Maidan-regimen och har tvingats att fly till exil utomlands efter att ha uthärdat år av trakasserier från nationalister.

I mars i år fick den frihetliga politikern och nätkommentatorn ett mejl från en vän, ”Igor”, som ville arrangera ett möte. Han fick då veta att Igor just vid den tidpunkten hölls i förvar av SBU och användes för att locka Shariy att avslöja sin vistelseort.

Shariy har å sin sida satts upp på den ökända Myrotvorets offentliga svarta lista över ”statens fiender”, grundad av Anton Geraschenko – en rådgivare till inrikesministeriet, som stödde mordet på ukrainska lagstiftare, anklagade för ryska sympatier. Flera journalister och ukrainska dissidenter, inklusive den framstående krönikören Oles Buzina, mördades av statligt stödda dödspatruller efter att deras namn dök upp på listan.

Också vanliga ukrainska medborgare har utsatts för tortyr sedan kriget började i februari. Till synes otaliga videor har dykt upp på sociala medier, vilka visar civila bundna till lyktstolpar, ofta med deras könsorgan synliga eller med grönmålade ansikten. Utfört av frivilliga inom det territoriella försvaret som har till uppgift att upprätthålla lag och ordning i krigstid, har dessa förödmjukelse- och tortyrhandlingar riktats mot alla, från anklagade ryska sympatisörer till romer till påstådda tjuvar.

 

 

Ukrainas SBU lär sig tortyr och mord av CIA

Vassily Prozorov, en före detta SBU-officer, som flydde till Ryssland efter Euromaidan-kuppen, beskrev i detalj hur säkerhetstjänsten, efter Maidan, systematiskt förlitade sig på tortyr för att krossa politisk opposition och skrämma medborgare som anklagats för rysk sympati.

Enligt Prozorov, den tidigare SBU-officeren, har den ukrainska säkerhetstjänsten fått direkta råd av CIA alltsedan 2014. ”CIA-anställda har varit närvarande i Kiev sedan 2014. De bor i hemliga lägenheter och förortshus”, sa han. — Men de kommer ofta till SBU:s centralkontor för att till exempel hålla specifika möten eller för att planera hemliga operationer.

Nedan. Rysslands RIA Novosti porträtterade Prozorov och publicerade hans avslöjanden i en special från 2019.

https://public-api.wordpress.com/rest/v1.1/videos/XHPlaSCf/playlist/adaptive_3

 

Journalisten Dan Cohen intervjuade en ukrainsk affärsman vid namn Igor, som greps av SBU för sina ekonomiska band till ryska företag och som häktades i mars vid det ökända säkerhetshögkvarteret i centrala Kiev. Igor sa att han hörde ryska krigsfångar bli slagna med rör av frivilliga från Territorial Defense, vilka leddes av SBU-officerare. Slagna till tonerna av den ukrainska nationalsången, misshandlades de ryska fångarna tills de erkände sitt hat mot Putin.

Sedan kom turen till Igor. ”De använde en tändare för att värma en nål och satte den sedan under mina naglar,” sa han till Cohen. ”Det värsta var när de lade en plastpåse över mitt huvud och kvävde mig, och när de höll mynningen på ett kalasjnikovgevär mot mitt huvud och tvingade mig att svara på deras frågor.”

Valentyn Nalyvaichenko, den första chefen för SBU efter Euromaidans regimförändringsoperation 2013-14, odlade nära kontakter med Washington, när han tjänstgjorde som generalkonsul för den ukrainska ambassaden i USA under George W. Bush-administrationen. Under den tiden rekryterades Nalyvaichenko av CIA, enligt hans föregångare vid SBU, Alexander Yakimenko, som tjänstgjorde under den avsatte president Viktor Janukovitj’s ryskorienterade regering.

2021 utsåg Zelensky en av Ukrainas mest ökända underrättelsepersoner, Oleksander Poklad, till att leda SBU:s kontraspionageavdelning. Poklad har smeknamnet ”The Choke”, en hänvisning till hans rykte om att använda tortyr och olika smutsiga tricks för att få sina chefers politiska rivaler anklagade för förräderi.

I april dök en levande illustration av SBU:s brutalitet upp i form av en video (nedan) som visar hur deras agenter misshandlar en grupp män anklagade för rysk sympati i staden Dnipro.

 

”Vi kommer aldrig att ta ryska soldater som krigsfångar”: Ukrainas militär skryter om krigsförbrytelser

 

Medan västerländska medier alltsedan krigsutbrottet enbart har fokuserat på påstådda ryska kränkningar av mänskliga rättigheter, har ukrainska soldater och pro-ukrainska konton i sociala medier stolt lyft fram sadistiska krigsförbrytelser, från avrättningar på fältet till tortyr av krigsfångar.

 

I mars släppte en pro-ukrainsk Telegram-kanal vid namn White Lives Matter en video av en ukrainsk soldat, som ringer upp sin en rysk krigsfånges fästmö, se nedan, och hånade henne med löften om att kastrera fången.

 

https://public-api.wordpress.com/rest/v1.1/videos/wnzk7oQc/playlist/adaptive_3

 

Ukrainska soldaters ”användning av döda ryska soldaters mobiltelefoner för att håna och trakassera deras anhöriga, verkar vara en vanlig praxis. Faktum är att den ukrainska regeringen har börjat använda ökänt spridd ansiktsigenkänningsteknik från Clearview AI, ett amerikanskt teknikföretag, för att identifiera ryska offer och håna deras släktingar på sociala medier.

 

I april i år släppte en pro-ukrainsk Telegram-kanal som heter fckrussia2022 en video, som föreställer en rysk soldat med förband över ett av hans ögon, vilket tyder på att han hade blivit knivhuggen under tortyr och där de hånade honom som en ”enögd” gris.

Den kanske mest ohyggliga bilden som dykt upp i sociala medier de senaste veckorna är bilden av en torterad rysk soldat som fick ögat utstucket innan han dödades. Det medföljande inlägget hade rubriken ”spanar efter nazister”.

https://i0.wp.com/thegrayzone.com/wp-content/uploads/2022/04/pjimage-22.jpg?resize=768%2C432&ssl=1

Bilder distribuerade av pro-ukrainska Telegram-kanaler som visar tillfångatagna, torterade och avrättade ryska soldater

Också i april i år dök en video upp som visar ukrainska soldater som skjuter försvarslösa ryska krigsfångar i benen utanför staden Kharkov. En separat video publicerad av ukrainska och USA-stödda georgiska legionärer visade krigare som utförde avrättningar på slagfältet av sårade ryska fångar nära en by utanför Kiev.

https://i0.wp.com/thegrayzone.com/wp-content/uploads/2022/04/war-crime.png?w=640&ssl=1

Ukrainska och georgiska legionärer firar på video efter att ha avrättat ryska tillfångatagna soldater.

Det är troligt att dessa soldater hade uppmuntrats med sina överordnades välsignelser. Mamula Mamulashvili, befälhavaren för den georgiska legionen, som deltog i fältavrättningarna av sårade ryska krigsfångar, skröt i april om att hans enhet fritt utövar krigsförbrytelser: ”Ja, vi binder deras händer och fötter ibland. Jag talar för den georgiska legionen, vi kommer aldrig att ta ryska soldater till fånga. Inte en enda av dem kommer att tas till fånga.”

På samma sätt uppgav Gennadiy Druzenko, chefen för den ukrainska medicinska militära avdelningen, i en intervju med Ukraine 24, att han ”utfärdade en order om att kastrera alla ryska män eftersom de var undermänniskor och värre än kackerlackor.”

Ukrainska tjänstemän visar upp en  kvinna som torterats och dödats av Azov, som ett offer för Ryssland

Medan västerländska medier riktar in sig på ryska kränkningar av de mänskliga rättigheterna hemma och i Ukraina, har den ukrainska regeringen godkänt en propagandakampanj känd som ”Total War”, som inkluderar att plantera falska bilder och falska historier för att ytterligare blanda in Ryssland.

I ett särskilt cyniskt exempel på strategin publicerade Ukraine 24 – en tv-kanal där gäster har uppmanat till folkmord och utrotning av ryska barn – en bild i april som visar kroppen av en kvinna märkt med ett blodigt hakkors på magen. Ukraine 24 påstod sig ha hittat denna kvinna i Gostumel, en av regionerna i Kiev oblast som ryssarna lämnade den 29 mars.

Lesia Vasylenko, en ukrainsk parlamentsledamot, och Oleksiy Arestovych, topprådgivare till president Zelensky, publicerade bilden av kvinnans stympade kropp på sociala medier. Medan Vasylenko lade ut bilden på nätet raderade Arestovych inlägget åtta timmar senare när han konfronterades med att han hade publicerat en förfalskning.

Faktum är att bilden tagits från bilder som ursprungligen togs av Patrick Lancaster, en amerikansk journalist baserad i Donetsk, som hade filmat kroppen av en kvinna som torterats och mördats av medlemmar i den ukrainska Azovbataljonen i källaren på en skola i Mariupol, som de hade gjort om till en bas.

Vid 2:31 in i Lancasters video syns kvinnans kropp tydligt.

När vapen strömmar in i Ukraina från Nato-stater och kriget intensifieras, är det nästan säkert att grymheterna hopar sig – och med välsignelse från ledarskapet i Kiev. Som Zelenskij förkunnade under ett besök i staden Bucha i april, ”om vi inte hittar en civiliserad utväg, känner du vårt folk – de kommer att hitta en ociviliserad utväg.”

När vapen strömmar in i Ukraina från Nato-stater och kriget intensifieras, är det ganska säkert att grymheterna kommer att hopa sig – och det med välsignelse från ledningen i Kiev. Som Zelenskij förkunnade under ett besök i staden Bucha i april, ”om vi inte hittar en civiliserad utväg, känner du vårt folk – de kommer att hitta en ociviliserad utväg.”

 

Föregående artikelNytt fredsförslag från Ryssland till Ukraina
Nästa artikelSverige som uppmarschområde
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Skicka artikeln till det kindpussande socialdemokratiska klägget som skickar vapen till de här monstren.

 2. Denna typ av information, som exemplifieras i artikeln, är inte svår att komma över, trots alla försök till censur. Jag undrar hur politiker och journalister, som faktiskt måste ljuga medvetet om detta, mår. Räknar de med att vi ska ha glömt vilka de var när det blir dags för räkenskaper, eller tror de att deras lögner ska gälla i alla tider?

 3. En ukrainsk bloggare, Valery Kuleshov, har hittats död i sin bil i staden Cherson i södra Ukraina.
  Kroppen genomborrad av kulor i huvud och bröstet.
  Före kriget ansågs han ha sympatier med separatisterna i Donetsk och Luhansk.
  Detaljer oklara.
  Blev han offer för misstänkt kollaboration?

  https://twitter.com/just_whatever/status/1516798841672065027

  Hur ska man kunna veta det var Ryssland som stod för den påstådda massakern i Butcha?
  Med offrens händer bakbundna och dödade genom en kula genom huvudet kan man undra om det var ”ukronationalist-fascistisk rättskipning”.
  Offrens brott: Misstänkta kollaboratörer.
  Det påminner om Stalins Sovjetkommunism.
  Det räckte med misstankar för att bli avrättade.
  Men offren där fick åtminstone en summarisk rättegång.
  I Ukraina nu sker ”rättskipningen” direkt på gatan utan några som helst rättegångar.
  Det är som om mönstren går igen.
  Som det skulle vara en kulturskillnad.
  Östslaver har ingen barmhärtighet för landsförrädare?

  Undrar hur många av sina egna ukrainarna har mördat under de senaste månaderna?
  Om det får vi inte veta något i våra västliga medier.
  Krigets första offer är sanningen.

  Nu har Ryssland ordnat ett fängelse åt ukronazisterna som förskansat sig i Azovstals källarkatakomber åtta våningar ner i jorden.
  Undrar vad som händer när de inte längre har något att äta?
  Jag läste på annan sajt att de underjordiska delarna under stålverket är ett atombombsäkert skyddsrum som Kreml lät bygga under Sovjetunionens tid.
  Ryssarna har då med all säkerhet detaljerade ritningar och inser att en stormning än så länge inte är möjlig utan omfattande ryska förluster.
  Men nu har man funnit en annan lösning på problemet.

  Hemma hos oss växer stödet för NATO ivrigt påhejade av vänsterliberala och statsägda SVT Public Service.
  Opinionsstödet ökar för partiet Socialdemokraterna på bekostnad av ytterpartier både från vänster och till höger.
  Statsministern talar plötsligt i ordalag som ”Sverige”.
  Genom använda nationalkänsla försöker regeringen släta över sina misslyckanden i fråga om de omfattande upploppen och tigger därmed om samhörigheten med folket.
  Nation duger när den är användbar för den vänsterliberala regeringen men förkastas obevekligt när deras vision om det mångkulturella samhället ska förverkligas.
  Jag är inte dummare än jag förstår det mångkulturella samhället är en produkt som främst efterfrågats av USA för att kunna mänskliggöra deras brutala och folkrättsvidriga krig i snart hela Mellanöstern.
  USA har mycket att tacka det Socialdemokratiska ”arbetarepartiet”.
  Samt de flesta av våra andra politiska partier också för den delen.

  Jag trivs inte längre i Sverige. Jag vill flytta härifrån.

 4. ”de som har dokumenterat kränkningar av mänskliga rättigheter av den ukrainska militären och medlemmar av kommunistiska organisationer. ”
  Ska det stå så?

 5. Jag kan inte sluta tänka på SVT Public Service och deras möjlighet samt ivriga vilja att utöva politisk påtryckning istället för att vara en rapporterande nyhetskanal.

  Jag skulle också vilja ställa frågan till alla radikala vänstermänniskor om vi verkligen bör ha en statlig Public Service med sådan dominerande ställning?

  Säkert är det många vänstermänniskor som direkt svarar Jaaa! på den frågan med argumentet att staten är det gemensamma och ”folkets alternativ” men vad händer om dess ställning missbrukas?

  Hur går det då med all opposition och då menar jag självklart även den opposition från ex. vis kommunister och deras möjligheter att påverka samhället.
  Jag menar om den statliga kanalen är för dominerande så kommer all opposition att dränkas och inte komma upp till ytan och få andas ut.
  Förutom den opposition som godkänts och sanktionerats av det statliga mediebolaget SVT.
  Situationen är samma med kapitalets dominans som även de har möjligheten att dränka oppositionella fast inte med den kraften då kommersiell media är för differentierad, okoncentrerad och utspridd.

  Min fundering är om eliminering av statlig Public Service visserligen kommer främja kommersiell media men den är numera så spridd till olika enheter så en dominerande ställning blir omöjlig.
  En typisk kommersiell nyhetsmediekanal är MSN Nyheter som alltid kommer upp om man har Windows och deras webbläsare.
  Men hur många läser och hur många bara bläddra vidare dit de skulle?
  Min förhoppning är vid en eliminering av statlig Public Service skulle bana väg för oppositionell media, både till vänster och höger att lättare göra sin röst hörd och dessutom få genomslag i de bredare folklagren som många gånger av lättja läser och lyssnar det närmast tillgängliga och tar till sig allt som påstås där.
  Ett typexempel är nu SVT Public Service ”kampanj” för svenskt inträde i NATO där många genast kommer ta till sig NATO som något bra för Sverige eftersom uppgiften kommer från ”pålitlig” media.

  Så snälla radikala vänstermänniskor fundera ett varv till om statlig Public Service verkligen är så bra för en radikal förändring av samhället eller något som bara försvarar den bestående bilden att Sverige hör samman med USA och där får ingenting ändras.
  Precis som makten till en sådan förändring inte tillhör folket.
  Där istället folket på enklaste sätt ska ”inläras” vad som är bäst.

  NATO är inte bara en militär försvarsallians.
  NATO är lika mycket ett avståndstagande till både Ryssland och Kina samt även deras allierade som ex. vis Syrien, Iran, Venezuela, Kuba m.fl. länder.

  Vill vi verkligen ha det så tror jag vi kan tacka statliga SVT Public Service för hjälpen med genomförandet.

  Med vänlig hälsning från sign arbetarklass
  En enkel man i pensionsåldern

 6. I Aftonbladet av idag kör dom med ett fult trick. Först står det
  under en bild på Maggan
  ”Slutrapporten om Nato framflyttad
  Håller maratonmöte i morgon, enligt uppgifter”
  När man klickar på den länken och kommer till artikeln står det i stället att mötet nu tidigareläggs.
  ”Slutdatumet för de säkerhetspolitiska överläggningarna tidigareläggs till den 13 maj.”

  Journalister och politiker behöver rikligt med tjära och fjädrar

  Har Pierre Chori ngt inflytande över dessa diktaturens kreatur?
  1 december 2020 sade George Soros
  om Ukraina: ”Vi behöver Ukraina som en torped i kriget med Ryssland. Ödet för medborgarna i detta land berör oss inte alls.”
  https://rusonline.org/opinions/soros-raskryvaet-vse-karty-po-ukraine-ukraina-nuzhna-nam-v-kachestve-torpedy

  • Det finns gott om sådan förfalska information. På en plats läste jag att orsaken till att den ryska rubeln stärks är valutarestriktioner. På RT meddelar dessförinnan Ryssland att alla valutarestriktioner avskaffats, just därför vill staten förbjuda folk i Sverige att läsa RT. Det är bevisat att missilen i Kramatorsk avfyrades från ukrainska ställningar, och har ett serienummer från Ukraina. Ändå fortsätter statsmedias journalister att påstå att det var ryssar som avfyrade den. USA behöver Ukraina som en bas för att invadera och erövra Ryssland, precis som Hitler.

 7. Problemet, ”Arbetarklass”, med alla etablerade media, såväl public service som privatägda, är ju att de numera har en politisk agenda som utesluter objektiv journalistik. Propaganda-narrativet kommer högt uppifrån, ofta från CIA och Nato, och den som vågar ifrågasätta det blir utsatt för censur, och uteslutning. Detta omöjliggör möjligheten till normalt journalistiskt arbete inom etablerade media. Den enda lösningen på detta är att media står oberoende från makten och deras pengar.

 8. Fy satan för ukrainare, varje uttalande,
  en påverkansoperation, Ukraina blir som
  ett nytt FrancoSpanien, i solen eller MannerheimFinland i snön, HorthyUngern,
  med Holocaust, 1944, gamla vita slaktare,
  CIA-miljonslakten i Indonesien 1965, CIA i Vietnam, Op. Phoenix. Hemskt!

  Extremt viktigt att Ryssland vinner mot USA/Nato samt detta jävla EU, riggat som fredsprojekt, men som bara var ett vapen-stillestånd,avslöjat. Vi vill inte ha Ukraina
  i EU, eller Nato, tyvärr får de lida för detta.

  När tom detta lilla reaktionära Danmark åker till Kiev, gamla fina traditioner, 8.000
  danskar stred i WaffenSS. Danmark är
  USAs knähund, men går under radarn,
  men ett imperialistiskt land på Grönland, som spionerade på Sverige, häromåret.

  Tror inte svenskar vill ha denna Kievkultur,
  vi har nog av främmande kulturer, att absorbera. Ytterst få är entusiastiska för,
  Nato, och EU är ju vi likgiltiga för.

  Norden är som Balkan, lika bråkigt. Man
  måste skylla på Finland, för att gå med i Nato, vilken analys, lägg det på minnet.

  Det var Baltstaterna som gjorde Sverige
  till hinterland, detta är den verkliga ”dominoteorin”, som de har ordnat för oss,
  deras hämnd och tacksamhet, lika Sverigehat som i Skäggetorp, bara raffinerat, de har nu utnyttjat och förstört
  Sverige, som vi känner det, våra grannar
  har förstört oss med yankees hjälp, städgumman Sverige.

  Det är Nato som är problemet, som när de
  bombade Serbien, 38.0000 raider, 1999 snodde Kosovo, som protektorat, och militärbas, klart att Ryssland måste reagera, men nu är vi framme, Putin har varit mesig, han är ju ingen vänsterman, det finns säkert tuffare krafter bakom Putin. De stormar inte Azovstål, bussigt,
  blir som Alamo, orkestern spelar : Inga
  fångar! Men där finns ju både svenska och
  CIA-agenter.

 9. Vad vi ser är att Washington håller på att förvandla Ukraina till ett klassiskt Latinamerikanskt land av Guatemala eller Honduras-typ: med full vålds- och tortyrregim.

  Glöm inte bort de hemliga CIA-fängelserna för tortyr av förmenta islamister och terrorister i Polen och Litauen som upprättades efter att gamla amerikanska allierade i Afghanistan ställt till med lite besvär i Amerika i september 2001, i full amerikansk stil.

  När ska vi få amerikanska hemliga tortyrfängelser i Sverige: blir det veckan efter Nato-inträdet?

  Har CIA fria händer att fängsla och tortera alla svenskar då?

 10. Har kommenterat detta VIDRIGA förra veckan. Vet EJ var jag ska börja ens. Men kortfattar det denna gång. VAD i HELSIKE håller Sverige,EU, Nato/Usa med. Hur kan man fortsätta som man gjort och gör av dessa korkskallarna. Hur kan man vara så VIDRIGA och tillåta detta. Man har sett allt detta, OCH SÅ MYCKET MER från första början,och från första parkett.. Men ändå tillåts allt detta utan MINSTA lilla ifrågasättande av västliga medierna på något och någonstans NÅNSIN. Hur kan man fortsätta medverka till detta mer än VIDRIGA. Medierna är så skogstokiga i att framställa allt med Ukraina som duvungar oavsett vad man gör. Utan att försvara ryska militära operationerna nu,men hur kan man fortsätta allt detta VIDRIGA som varit pågående så länge nu och helt öppet. All heder till Global Politics som vågat publicera allt detta,måste jag säga. Skicka en kopia till SVT, Dagens Nys, och AftonH**a och övriga korkskallarna

 11. En utmärkt sammanfattning av den USA sponsrade situationen i Ukraina. Vi skall inte glömma att en del av dessa USA sponsrade aktioner även pågår i stor omfattning i Sverige, till exempel de omfattande indoktrineringskampanjerna i svenska statsmedia som Bonniers, främst DN, Schibsted och SVT, kopplade med censuren av av RT och Sputnik, och därmed all sanningsenlig faktainformation.

  Vi bör även vara medvetna om att samma organisationer och personer genomförde massakern i Butja, och terrordådet i Kramatorsk. Missilen avfyrades från ukrainska ställningar, bevisat, och hade ett serienummer kopplat till Ukraina. Bland annat svenska media fortsätter att sprida lögnen att det var Ryssland som avfyrade den.

  Sverige är alltså delaktig i detta, vad som pågår i Ukraina.

  Detta stöds och underhålls av USA.
  Detta stöds och underhålls av Sveriges regim.

 12. En ukrainsk kvinna som numera bor i Frankrike, har hälsat på sina föräldrar i Kiev.
  Intervjuaren blir förvånad när hon säger att Zelensky är en ”puppet” , han måste fråga om hon verkligen menade den demokratisk valde Zelensky om hon menar han är en ”puppet”.

  Självklart säger hon, och han är inte på något vis en demokratisk ledare. Hon förstår inte varför de skall försvara denna person. Han har stängt ned tre tv-stationer, journalister försvinner spårlöst och det har dödats flera journalister under de senaste åren.

  Jag kan konstatera att fransk statlig TV, har i alla fall låtit några kritiska röster höras, vilket jag inte tror är möjligt i SVT. Intervjun med henne finns på nedan länk.

  https://twitter.com/Primordilian/status/1499696496094158853

 13. Zelensky, ”kämpen för frihet och demokrati”
  Weimer Media Group, som en del tyska medier tillhör, delar varje år ut ”Mediernas frihetspris” Priset är tänkt att hedra personer som har kämpat för frihet i allmänhet och pressfrihet i synnerhet. Och Ukrainas president Zelenskij är en av vinnarna i år.

  Detta visar också humor, för sedan februari 2021 har Selensky konsekvent förbjudit all oppositionsmedia utan domstolsbeslut, helt enkelt genom dekret. Enligt Weimer Media Groups uppfattning har han gjort enastående tjänster till friheten och pressfriheten.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/realsatire-selensky-bekommt-deutschen-medienpreis-als-kaempfer-fuer-freiheit-und-demokratie/

 14. Friatider tar upp ZE mordpatrull

  Zelenskyjs mordpatrull ”avrättar förrädare”
  ”Den ukrainska guvernören Vitaly Kim bekräftar att Ukrainas regering har en specialstyrka som ägnar sig åt att döda personer som pekats ut för att vilja förhandla med Ryssland.
  – Förrädare kommer att avrättas, sade Vitaly Kim, guvernör i Mykolajivprovinsen, i tv-kanalen Ukraine 24 i torsdags.
  Han underströk att han inte var rädd att använda sig av ordet ”förrädare” för personer som samarbetar med de ryska styrkorna, skriver statliga ryska RT.
  Programledaren tog upp att en topptjänsteman inom den ukrainska regeringen tidigare sagt att en specialstyrka skapats för att eliminera förrädare. Vitaly Kim svarade då att denna hemliga enhet redan är i bruk.
  Guvernören uppgav också att Ukraina hade utvecklat en så pass avancerad teknik- och IT-kapacitet att man kan spåra praktiskt taget vem som helst.
  – Ingen kommer att kunna undfly rättvisan, sade Vitaly Kim.”
  https://www.friatider.se/zelenskyjs-mordpatrull-avrattar-forradare

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here