Israel vill åt Syriens olja på Golanhöjderna – med hjälp av Donald Trump, Dick Cheney och Robert Murdoch

12
1851

Som bekant vill USA erkänna Israels annektering av Golanhöjderna. USA vill terroriststämpla Irans armé och låta Israel stjäla oljerika Golanhöjderna.

Jag skrev där bland annat ”Det är inte heller helt ointressant att man funnit olja på Golanhöjderna och att förre vicepresidenten Cheney och mediemagnaten Murdoch är rådgivare i den illegala oljeprospekteringen som sker där. Jag kommer att behandla detta i en separat artikel inom kort.”

Den följer nedan och utgör en bearbetning av en tidigare artikel. Även om en del uppgifter inte är dagsaktuella visar nog detta att Trumps beslut fattas mot bakgrund av en långvarig diskussion och intresseanmälan.

Denna artikel har skrivits av journalisten Jonathan Cook och har publicerats med titeln ”Israel to annex Golan Heights after ’billion barrel’ oil find”Middle East Eye Jonathan Cook bor i Nazareth, Israel, sedan 2001 och har tidigare varit journalist på Guardian reporter, och fick Martha Gellhorn Special Prize for Journalism år 2011.
untitled (107)

Artikeln.
Sedan man hittat en massiv oljefyndighet på Syriens Golanhöjder, som ockuperas av Israel sedan 1967, har Israel bett år 2015 president Obama att erkänna dess annektering av territoriet. Israels användning av vindenergi på Golanhöjderna är förenlig med internationell rätt, men inte oljeutvinning på annat lands territorium. För att konsolidera och stärka sin ställning planerar nu Israel att fyrdubbla antalet bosättare till 100 000.

Oljebolaget bedömer att oljetillgångarna kanske uppgår till ”en miljarder fat”. Eventuella intäkter från sådant fynd i Golan bör återgå till Syrien, men Israel har hittills meddelat att man kommer att ignorera sina rättsliga skyldigheter. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tog upp frågan vid ett privat möte förra veckan med Barack Obama – deras första på 13 månader – för att få Washingtons välsignelse för Israels olagliga annektering av Golanhöjderna

Källor nära samtalen berättade för Haaretz att Netanyahu hävdade Syrien inte längre är en fungerande stat, vilket möjliggör ”annorlunda tänkande”. Detta verkar vara en del av en samordnad insats från Israel sedan flera månader att påverka Washington. Dagen före Netanyahus möte i Vita huset, publicerade Michael Oren, Israels förre ambassadör i USA en kommentar på CNN:s hemsida där han uppmanade Obama att överväga israelisk överhöghet över Golan.

”Miljarder fat olja”
Varken Oren och Netanyahu torde ha betonat en annan anledning till varför Israel skulle vara angelägen om att få USA:s godkännande av dess effektiva annektering av Golan 1981, då den placerade Golanhöjderna under israelisk lag och administration, i strid med internationell rätt.

Förra månaden meddelade Afek, ett israeliskt dotterbolag till det amerikanska oljebolaget Genie Energi, att man hade hittat betydande reserver av olja under Golan. Genie chefsgeolog i Israel, Yuval Bartov, sade att företaget trodde reservoaren hade ”potentialen miljarder fat” olja. Folkrättsliga experter säger eventuella intäkter från sådant fynd i Golan bör återgå till Syrien, men Israel har hittills meddelat att man kommer att ignorera sina rättsliga skyldigheter.

Det israeliska energi- och vattendepartementet har licensierat Afek att borra 10 försöksbrunnar under tre år i en 400-kvadratkilometer stort område, cirka en tredjedel av Golans totala territorium. Afek hävdar att upptäckterna skulle kunna göra Israel energioberoende, då de uppfyller Israels konsumtion av 100 miljoner fat per år under överskådlig framtid. Detta utöver Israels fynd av enorma mängder naturgas utanför sin Medelhavskust, vilket kan göra Israel till gasexportör. Om USA erkänner Israels olagliga annektering av Golan, skulle det sannolikt bana väg för Israel att plundra alla ekonomiskt bärkraftiga reserver som finns där.

8bn.jpg Netanyahu
Netanyahu verkar ha länge hyst intresse för Golanhöjdernas oljepotential. År 1996, i sin första mandatperiod som premiärminister, godkände han oljeborrning åt israeliska National Oil Company. Efter internationella påtryckningar drogs tillståndet tillbaka.

Resurser plundrade
Idag bor 22000 syriska druser i fyra byar, tillsammans med något färre judar i 30 illegala bosättningar. DN: Trumps ”present” kan avgöra valet i Israel

Enligt en undersökning 2010 av Haaretz visade att Israel hade genomfört systematiska förvisningar av 130 000 syrier 1967 och förstört 200 byar.
Nizar Ayoub, chef för Marsad, ett drusisk människorättscentrum i Golan, berättade för Mellanöstern Eye att Israel sedan länge hade tagit resurser från Golan: ”Israel har alltid behandlat Golan som ett territorium som kan utnyttjas och plundras, från dess vatten till jordbruk och turism. Israel har helt enkelt ignoreras sina skyldigheter enligt internationell rätt.”

Regnvatten från Golan rinner till Jordanfloden och svarar för en tredjedel av Israels behov. Den bördiga vulkaniska jorden tillåter Israel att odla vingårdar, fruktträdgårdar, och betesmarker för boskap. Den höglänta terrängen har också gjort Golan till en magnet för semester, med bland annat skidåkning på berget Hermon. Under de senaste åren har Israel också godkänt byggandet av en serie av stora vindkraftparker. (se bild).
398168

I juni 2015 sa Naftali Bennett ledare för den pro-bosättare partiet ”Jewish Home” att han tog upp frågan om Golanhöjdernas framtid vid ett årligt möte med Israels politiska, akademiska och säkerhets-elit. Vid konferensen deltog också högre amerikanska tjänstemän. Bennett uppmanade det internationella samfundet ”att visa sin etik” genom att erkänna Israels suveränitet i Golan. Han tillade: ”Till denna dag, har ingen stat i världen erkänt Golan som en del av Israel, ej heller vår vän Förenta staterna. Det är dags att världen står på rätt sida, på Israels sida.” Israel ska försöka fyrdubbla Golans befolkning till 100 000 med hjälp av ekonomiska incitament, sade han.

En månad senare skrev Zvi Hauser, Netanyahus förre kabinettssekreterare, i Haaretz att Israel bör ta sin första chans sedan 1967 ”för att föra en konstruktiv dialog med det internationella samfundet över en förändring i Mellanöstern gränser.” Erkännande av israelisk överhöghet över Golanhöjderna kunde presenteras som en del av ett ”globalt intresse för att stabilisera regionen.”
Hauser tillade att Israel borde kräva Golanhöjderna som ”kompensation” för Obamas kärnkraftsavtal med Iran. Ett sådant påstående skulle kunna grundas, sade han, på ett ”löfte” 1975 från USA:s president Gerald Ford att Israel ”måste stanna kvar på Golanhöjderna, även i fredstid”.
I hans inlägg på CNN sade Oren, en allmänt respekterad figur i Washington, att utan israelisk överhöghet över Golan skulle Golan bli en bas för väpnade attacker mot Israel av Iran och Hizbollah.

Israels förstärkta grepp.
Innan striderna började i Syrien, visade opinionsundersökningar att mellan 60% och 70% av israelerna avvisade Golan skulle återlämnas till Syrien, även om detta skulle säkra fred med Damaskus. Procentsatserna är troligen högre nu.
Vita huset officiella talesperson sa till Haaretz att erkännandet av Israels annektering skulle störa USA:s politik genom att signalera att den syriska opposition som stöds av USA var ”allierade med människor som vill ge upp Golan”.

Ett uttalande 2015 av en annan talesperson, Syrienexperten Fredrik Hof, antyder att USA håller på att ändra uppfattning i frågan. Man hade tänkt ha Golan som lockbete för att få Assad att lämna posten som president.
På sin webbplats, skriver oljebolaget Afek hävdar att dess borrning i de ockuperade Golanhöjderna kommer att utvinna ”israeliska olja”.
Genies grundare Howard Jonas, en amerikansk judisk miljonär, bidrog till Netanyahus senaste kampanj i Likudpartiets primärval. Dess strategiska rådgivande panel inkluderar Dick Cheney, USA:vicepresident under George Bush, arkitekten bakom den amerikanska invasionen av Irak 2003.
Mediemagnaten Rupert Murdoch är också rådgivare. Han kontrollerar stora delar av högerinriktade engelskspråkiga medier, inklusive Fox News.
murdoch

Även f.d. finansminister och presidentrådgivaren Larry Summers och James Woolsey, före detta neokonservativ CIA-chef ingår. Ordföranden i Afek, Genie: s israeliska dotterbolag, är Effi Eitam, en högerextrem tidigare general och minister som bor i en illegal bosättning i Golan. Han vill utvisa både palestinier från de ockuperade områdena och den stora minoriteten av palestinska medborgare från Israel. Sedan Eitam lämnat det israeliska parlamentet under 2009, Netanyahu skickade honom som en ”särskild emissarie” runtom i USA.

Internationell rätt kränks
Hala Khoury Bisharat, professor i internationell rätt sa att det skulle vara svårt att övertala USA att erkänna Israels olagliga annektering av Golanhöjderna. ”Internationell rätt anger klart att det är aldrig tillåtet att förvärva territorium genom krig”, sade hon till Middle East Eye. ”Det skulle vara mycket problematiskt för USA att göra detta.”
Hon tillade att Israel, som en ockupant, var skyldig enligt Haagkonventionen från 1907 för att ”skydda det ockuperade områdets naturresurser och inte hade rätt att utvinna någon olja i Golan för egen vinning.

Israel hade 2015 borrat cirka 530 prospekteringsborrningar, men ingen har producerat kommersiellt gångbara mängder olja. Oljefält som Israel erövrade i Sinai 1967 svarar för två tredjedelar av inhemska behov. Men Israel tvingades lämna tillbaka oljefälten till Egypten.
Samtidigt har Israel upptäckt stora naturgasfyndigheter i Medelhavet, vilket underblåser spänningarna med grannländerna, i synnerhet med Libanon, som menar att Israel borrar i omtvistade områden.

Israeliska domstolar kommer troligen inte att resa hinder i vägen för borrning i Golan. I en dom i slutet av 2011 skapade Israels högsta domstol en ny princip om ”långvarig ockupation” för att motivera stöld av palestinska resurser på Västbanken. Ett prejudikat som skulle kunna utvidgas till Golan. Den enda oppositionen hittills har kommit från israeliska miljögrupper. De har uttryckt oro över att utvinningen av olja, särskilt om fracking används, kan förorena grundvattnet eller utlösa jordbävningar i ett seismiskt instabil region.

Yuval Arbel, en grundvatten expert hos EcoPeace i Mellanöstern sade att oljan på Golanhöjden sannolikt var svår att utvinna, vilket skulle öka riskerna för oljespill in i den närliggande Galileiska sjön, Israels viktigaste källa för dricksvatten.

i Andra om: Wien, imperialism,ISIS, desinformation, Syrien, USA, politik, FN, flyktingar, terrorism, Ryssland, demokrati

Föregående artikelGlöm inte domen för massakern i Srebenica! Frågan kvarstår: När ska Nato:s bombkrig, och andra folkmord utredas?
Nästa artikelGlobala fack fördömer stöd till Guaidó, och FN kritiserar USA:s sanktionspolitik mot Venezuela
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. De högre belägna områdena är ofta stora vattenreservoarer . Kappilärt vatten kompleterat med ghanater ut i landskapet. Olja OK, men vatten är en nödvändig resurs.

 2. Golan området är 1860 kvadratkilometer fruktbar jordmarker och det finns mycket om vatten samt mycket olje – gasreserver som upptäcktes 2017 och som visar att Syrien flyter på gas och oljebaserat hav .
  Trumpadministrationen har hittills genomfört alla israeliska krav , skrotat kärnvapen avtalet med Iran , erkände Jerusalem som Israel huvudstad , stoppat all bistånd till palestinierna för att tvinga de att acceptera den amerikanska fredsplanen och nu Golan höjderna .
  Trump vill skriva in sig i den israeliska historien och har ambitioner att bli som Belfour som skapade staten Israel .
  Trump behandlar världens länder som om de vore en flock får och ser på de som en personlig egendom med rätt att göra sig av med det som han önskar men han har glöm att världen har förändrats .

 3. Tjuven brukar komma om natten. Men inte marktjuvarna. De stjäl mark mitt på ljusa degan. Marktjuvarna vet inte att dagen de kommer att lämna inte bara Gola Höjderna utan hela Palestina och fara dit de kom ifrån (Poland, Ukraina, Frankrike, England, USA, mm) närmar sig.Då kan inte ens deras fastighetsmäklare till Gud rädda de …

  Här blottläggs dessa avskyvärt marktjuvarnas brott

  https://www.globalresearch.ca/page/469?p=0

 4. Trump(eten) kan blåsa hur mycket han vill. Historiens tåg har lämnat väst och därmed sionisterna! Det är inbördes krig som väntar USA. Palestina kommer att bli fritt – marktjuven kommer att fara dit hen kom ifrån.

 5. Trump(eten) kan blås hur mycket han vill. Historiens tåg har lämnat väst och därmed sionisterna! Det är inbördes krig som väntar USA. Palestina kommer att bli fritt – marktjuven kommer att fara dit hen kom ifrån.

 6. Om världens folk fick välja mellan en död Netanyahu eller en levande, vad skulle utgången bli? Jag skulle slå vad om att 99,99% skulle vilja ha denne barnamördare två meter under marken. Helst kremerad men under marken räcker

 7. När ska USAs politiker sluta prostituera sig för sionisterna? Kanske aldrig. Men då är det ajoos mer landet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here