Globala fack fördömer stöd till Guaidó, och FN kritiserar USA:s sanktionspolitik mot Venezuela

4
1197

Arbetet hade igår en viktig artikel om Venezuela. Arbetet: Globala fack fördömer stöd till Venezuelas Guaidó.

Tidningen skriver bland annat:

* Drygt 60 länder – däribland Sverige – har erkänt Juan Guaidó som legitim interimspresident i Venezuela. Men den internationella fackföreningsrörelsen motsätter sig utländsk inblandning i regeringsfrågan. Även LO menar att situationen förvärras av att ”stormakter försöker manövrera den politiska kartan”.

* Sverige stödjer och betraktar Juan Guaidó som Nationalförsamlingens ordförande och, inom ramen för den venezolanska konstitutionen, hans strävanden att utöva rollen som ad interimspresident, vilken nu har till uppgift att utlysa nyval, sade utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande som betonade vikten av att lösa krisen med fredliga medel. Uttalandet.

* Den internationella fackföreningsrörelsen har däremot valt en annan linje.

Samma dag som Guaidó utropade sig till president publicerade TUCA, världsfackets regionala organisation för Nord- och Sydamerika, ett skarpt uttalande:

”Vi fördömer det ensidiga beslutet den 23 januari, av en grupp av regeringar i regionen under ledning av USA, att avfärda legitimiteten hos president Maduros regering och erkänna den självutnämnda ’provisoriska presidenten’ Juan Guaidó. Fackliga organisationens uttalande.

TUCA uppmanar Venezuelas regering och opposition att söka dialog, och omvärlden att stödja denna, men menar också att stödet till Guaidó ”utgör ett allvarligt ingripande i ett suveränt lands interna angelägenheter som vrider tillbaka klockan till en historisk period vi trodde var över, när statskupper och militärdiktaturer uppmuntrades.”

* Flera nationella centralorganisationer gör samma ställningstagande.

* I Sverige förespråkar LO humanitär hjälp och FN-insatser. LO:s internationella enhet betonar att man inte tar ställning i presidentfrågan, men samtidigt riktar centralorganisationen en känga mot utländsk inblandning.

”Den instabila politiska situationen förvärras av att stormakter som Kina, USA och Ryssland försöker manövrera den politiska kartan” säger Åsa Törnlund, internationell sekreterare med ansvar för Sydamerika.


FN varnar för effekterna av sanktioner.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet ökade på onsdagen sin kritik mot USA:s sanktioner mot Venezuelas regering, en dag dag efter att president Donald Trump varnat för att Washington fortfarande skulle kunna införa ”hårdare” åtgärder. Michelle Bachelet förnyade också sin hårda kritik mot den venezuelanska presidenten Nicolas Maduros regering och anklagade den för våldsamheter mot demonstranter.

Men dagen efter att USA tillkännagivit nya sanktioner mot ett venezuelanskt statligt gruvföretag och Trumps hot om hårdare sanktioner varnade Bachelet för att Washingtons åtgärder skulle kunna skada vanliga venezuelaner.

”Jag är oroad över att de senaste sanktionerna för finansiella överföringar i samband med försäljningen av venezuelansk olja i USA kan bidra till att förvärra den ekonomiska krisen, med möjliga konsekvenser för människors grundläggande rättigheter och välbefinnande” berättade hon för FN:s råd för mänskliga rättigheter UNHCR. Bachelet hade tidigare varnat för att sanktioner har ”förvärrat” krisen.
France24.

Föregående artikelIsrael vill åt Syriens olja på Golanhöjderna – med hjälp av Donald Trump, Dick Cheney och Robert Murdoch
Nästa artikelÄra åt soldater i Irak och Syrien som kämpade och dog i strid mot USA-stödda ISIS!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Kina och Ryssland försöker stabilisera läget i Venezuela och låta folket där bestämma vem som ska leda landet! USA är som vanligt inne och ska skapa kaos för att gynna sin egen oljeindustri och lägga beslag på rikedomarna i gammal sedvanligt nykolonial anda. Inget nytt där alltså…

 2. Fråga: Vad är bäst före datumet för Quislingar är femår. Något säger mig att den här quislingens bäst före datum lär bli det kortare.

 3. Är något förvirrad. Flera på Global Politics har hävdat att Venezuela i princip blivit utsatta för blockad sedan 2013. T.ex här:
  ”Utsvältning av folket är, liksom det var i Irak på 1990-talet, en bärande komponent i USA:s strategi för regimskifte, att ta över Venezuelas svarta guld. Sanktionerna har sedan 2013 kostat Venezuela 345 miljarder dollar. ”
  Venezuela har t.om blivit hindrade att köpa mediciner enligt De Zayas.
  Nu protesterar Bachelet mot de nyligen införda sanktionerna 2019:
  ”Jag är oroad över att de senaste sanktionerna för finansiella överföringar i samband med försäljningen av venezuelansk olja i USA kan bidra till att förvärra den ekonomiska krisen, med möjliga konsekvenser för människors grundläggande rättigheter och välbefinnande” berättade hon för FN:s råd för mänskliga rättigheter UNHCR. ”

  Inser inte Bachelet att sanktionerna började 2013 och värre, läser inte Bachelet Global Politics?

  • Det är klart att Madame Bachelet läser Globalpolitics varje morgon! Det är det första hon gör, allt medan kaffeapparaten är på! (Hon dricker kaffe på morgonen, och sedan blir det rågmjölsgröt och lingonsylt).

   Hon vet att det finns olika uppfattningar om när sanktionerna sattes in. Hon brukar påminna mig om att ”In 2015 Barack Obama issued an executive order declaring Venezuela to be “an unusual and extraordinary threat to the national security and foreign policy of the United States.””

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here