Protestera mot Sveriges vapenexport till Jemens angripare!

1
1222
Statsminister Löfvén underlättar vapenexporten till Saudiarabien.

Detta tal hölls av mig, Anders Romelsjö, ordförande i Stockholmsavdelningen av Folket i Bild Kulturfront vid manifestationen mot kriget mot Jemen den 26 mars kl 12 – 15 på Sergels Torg i Stockholm. 4 år av krig mot Jemen! Protestera 26 mars kl 12 – 15 på Sergels Torg i Stockholm.

Vid mötet fanns utställningar, TV-inspelning för sändning till Jemen och flera tal hölls.

Protestmötet är arrangerat av jemeniter i Sverige med stöd av Folket i Bild Kulturfront i Stockholm, föreningen Syriensolidaritet, Jemensolidaritet.se, Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR), Sveriges fredsråd och Facebooksidan: Information om kriget mot Jemen


Protesterna mot Sveriges vapenexport till Jemens angripare!

Jag kommer från Stockholmsavdelningen av föreningen Folket i Bild Kulturfront, som ger ut tidningen med samma namn sedan snart 50 år. Antiimperialism är en av våra paroller.

Kriget mot Jemen är utan tvekan ett angreppskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten mot Jemen där Saudiarabien hela tiden sökt ett stort inflytande. Kriget stöds av världens ledande imperialist- och krigsmakt USA som under Trumps första år som president sex-dubblat bombningarna av landet.

Våra medier har inte givit riktig information om kriget utan fört fram angriparna Saudiarabiens och USA:s ståndpunkter. Det sägs att det är ett förtäckt krig mellan Saudiarabien och Iran, men ingen har kunnat påvisa någon inblandning av försiktiga Iran.

Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som sammanträdde om situationen i Jemen tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är ett brott mot FN-stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4). Det skedde i ett läge där brett folkligt motstånd fanns mot president Salehs regim och hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den “jemenitiska revolutionen”.

I detta läge lyckades Saudiarabien och USA insätta vicepresidenten Hadi som president efter val där han var ende kandidaten. Denne har i medierna presenterats som ledare för Jemens regering där han sitter i Saudiarabien och godkänner landets bombningar av Jemen och dess folk, som skördat 200 000 dödsoffer. Och han vill i förhandlingar att houthierna släpper tillfångatagna terrorister från IS och al-Qaida som strider på Saudiarabiens sida.
Man tiger om att det finns en bred provisorisk regering i Jemen huvudstad Saana sedan ett par år, bestående av houthier och flera andra grupper.

Fastän Sverige var värd för fredssamtal om Jemen i december är Sveriges insatser allt annat än positiva.

Svenska företag har tjänat miljarder på vapenexport till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (FAE), en export som fortsatt under brinnande krig.
Nu har exporten till Saudiarabien avtagit, men affärerna har tagit rejäl fart med Förenade Arabemiraten. Ett halvår efter att Förenade Arabemiraten gick in i kriget i Jemen, i november 2015, sålde Saab sitt nya uppdaterade övervakningssystem Globaleye som är byggt för att göra det lättare att föra krig Ordervärde: tio miljarder kronor. Förra sommaren kom en beställning av krigsmaterial från FAE, värd 345 milj. kr.

Statsminister Löfvén med svenska vapnet Globaleye.

Statsminister Löfven, andra regeringsmedlemmar, riksdagens talman samt kungen har gynnat dessa krigsökande affärer genom lämpliga besök i Saudiarabien.

Även om Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) uppger att inga nya affärer till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har beviljats så fortsätter Sverige att exportera krigsmateriel till båda länderna genom följdleveranser.

I statistiken för svensk vapenexport 2018 återfinns sex av de odemokratiska stater som deltagit i kriget i Jemen: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Kuwait, Bahrain och Qatar.

Vi måste kräva: ”Stoppa bombkriget i Jemen!
Fördöm Saudiarabien, USA och deras allierade!
Stöd Jemens rätt till självständighet enligt FN-stadgan!
Stöd den provisoriska regeringen i Saana!
Stoppa genast vapenexporten till Jemens angripare!

Relaterade artiklar på denna blogg och på Jinge.se
Saudiaffären och Jemen – skamligt tvåårsminne. En bakgrund till kriget och Sveriges insatser.
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
Jemen, Saudiarabien, solidaritet, USA, krig, regeringen, svält, FN, Jemensolidaritet

Föregående artikelHur behandla de svenska återvändarna från Syrien?
Nästa artikelVästs propagandalögner mot Syrien!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here