Hur behandla de svenska återvändarna från Syrien?

19
1566
ISIS dödar

Föreningen Syriensolidaritet, som samlar flera Syrien-kunniga människor från Sverige och Syrien har nyligen gjort detta uttalande:

De svenska återvändarna från Syrien

Det går dåligt för terroristerna i Syrien. I åtta år har de fått stöd från USA, EU, Saudiarabien och andra stater i sina försök att störta Syriens regering.

I Sverige debatteras hur svenska terrorister ska bemötas när de återvänder efter att ha misslyckats i Syrien. Det är givetvis regeringens ansvar att försöka stoppa terroristdåd i Sverige.

Syrien är ett suveränt land med fungerande rättsväsende, domstolar, åklagarmyndighet och advokatkår. Syriens regering är den rätta och naturliga representanten för landet som i andra bi- och multilaterala relationer, och inte någon annan part.

Personer som begår brott utanför sitt hemland ska normalt straffas i det land där brottet begås. Men det saknas inte lag att rannsaka och döma svenska återvändare i Sverige för mord, mordförsök, rån, stöld, misshandel, våldtäkt mm. Det är sådana brott som terroristgrupperna i Syrien begått och som återvändarna ska misstänkas för. Man bör därför kräva att de förhörs av polisen, så fort det står klart att de varit i Syrien.

Föreningen Syriensolidaritet ser det därför som en självklarhet att svenska myndigheter i frågan om återvändande terrorister samarbetar fullt ut med relevanta syriska myndigheter.

Föregående artikelVi stödjer freds- och miljörörelsen! Skriv på uppropet!
Nästa artikelProtestera mot Sveriges vapenexport till Jemens angripare!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Alla världens s k terrorister (jag är försiktig med det ordet, alla som anklagas för att vara terrorister är inte terrorister, Nelson Mandela blev av den vita apartheidregeringen och av USA kallad för terrorist) har efter andra världskriget gjort mer eller mindre fruktansvärda brott. Men att göra som amerikanarna, och spärra in dom utan rättegång i olika läger runt om i vår värld där de utsätts för tortyr ÄR INTE LÖSNINGEN! Inte heller som britterna gjorde i Nordirland – Shoot to kill-policyn.
  Vi kommunister och socialister har (och bli så fortfarande) grovt kritiserats för vad Stalin gjorde för 70 90 år sedan. Men är liberaler och konservativa så mycket bättre idag när de vill göra ännu värre saker än vad Stalin gjorde? Jag är motståndare till varje typ av övergrepp och förtryck, Stalins såväl som andra människors förtryck. Om man skulle mäta ett förtryck skulle jag anse att Stalin var mycket humanare än Bush och Obama och britterna – hans motståndare fick i alla fall en rättegång innan de placerades i fångläger (som Guantanamo är, och jag har hört att USA har fångläger i Polen och i Baltikum) eller avrättades. Emellertid har Stalins förtryck blivit en norm att ta vid när människor nämner kommunismen för att avskräcka andra människor. Varför anses liberalt och konservativt förtryck bättre än Stalins förtryck när det verkligen inte var så? Stalin införde inga – vad jag vet – policys om att skjuta ner helt vanliga människor på gatan, som britterna gjorde.

  Vad anser Anders Romelsjö om att barnen till IS skall komma hem? En mycket svår fråga. Men jag anser att låta barn svälta ihjäl i ett fångläger är inte en lösning. Då bidrar Sverige och EU själva med samma förtryck som de säger att de avskyr, och det mot barn. Kurdernas befrielserörelse har nämnt i en intervju att omvärlden måste ta hem sina egna medborgare.

 2. Det är inte första gången västvärlden och Israel tagit hand om religiösa krigsförbrytare.
  På 80-talet fanns ett liknande problem med kristna sionister, Israels så kallade lydmilis i Libanon. Med kristna symboler på gevären, mördade milisen tusentals försvarslösa kvinnor och barn i palestinska flyktingläger under överinseende av sionisten Ariel Sharon. Sen var det väl bara att raka av skägget, byta namn och leva på skottpengarna i en trygg asyl. Då fanns tyvärr ingen Putin i närheten som trots ”världssamfundets” ilska kunde mota dårhushjonen i grind.

  • Då som nu är sionisterna bakom alla de hemska brotten i MÖ. Slutsats så länge terrorist och marktjuvarnas enhet israel finns så kommer det inte att finnas fred i MÖ och vidare i världen.

 3. Vad anser du om Kinas sätt att behandla muslimer på? Är det rätt väg för USA, Sverige och andra länder att gå för även tillfångatagna IS medlemmar? Gordon G Chang har skrivit en artikel som Newsvoice har publicerat.
  https://newsvoice.se/2019/04/gordon-chang-nytt-tredje-riket-kina/

  Jag anser inte att det är rätt väg. Människor ska absolut inte gripas för att de har en annan religion eller åsikt. Människor som grips misstänkta för brott (oavsett om det är krig eller fred) har rätt till advokat, rättegång och behandlas humant, alltså ingen tortyr.

 4. Vi kan väl inte bara avskaffa vår egen lagstiftning för att folk har befunnit sig på fel plats vid fel tid.
  Det är ju snarast att ge terroristerna rätt.
  Är dom Svenska medborgare måste dom få komma hem och kan brott bevisas måste det bestraffas.
  Dock skulle jag rekommendera en förhöjd bevakning av deras göranden under några år.

 5. Eftersom Sveriges regering inte har vare sig kompetens eller mod ( t.ex sveket mot Assange) att ta itu med återvändande IS-anhängare, som nu plötsligt vill ha dagis och omplåstring är den naturliga ordningen att de döms i Syrien och Irak. Där finns tillräckligt med vittnen och all nödvändig kunskap. Och förmodligen lämpliga straff. Syriens lagliga av FN erkända och legitima regering har dessutom mod att försvara sitt land och folk mot USA, Israel och Saudiarabien och andra som vill splittra landet, vilket inte den svenska har . Det går bra för Sverige säger Löfvén från toppen av skocken där han hamnat. Någon däremot?

 6. I Nürnberg gjorde man tvärtom. Ingen brydde sig om mannen i ledet fastän denne hade medverkat i förbrytelserna. De var planläggarna och ledarna som straffades. Så småningom, om bevis fanns att tillgå har man under årens lopp gått nedåt i leden till lägerchefer mm.
  Logistiskt och finansiellt har det rört sig om en enorm operation i Syrien, där både väst- och arabländer stått för finansieringen och västländers militärer och underrättelsetjänster för planläggningen. Allt detta med full uppbackning av västmakternas politiska ledarskap, vissa av dem som bekant avporträtterade tillsammans med ”moderata” terroristledare.
  Nu råder plötslig panikstämning då man fattat att fotfolket vill hem igen. Det märkliga är att ingen i nuläget framhäver att det handlar om ”moderata” krafter som bara ville hjälpa till lite grann. Och hur skulle man kunna avvisa dem om de har landets medborgarskap. ”Vi inte bara visste vart de skulle, vi såg till att de fick sina pass fortast möjligt”, sade BND, tyska underrättelsetjänsten.

  • SÄPO visste/vet vilka dessa är. Varför tillåts de komma och gå som de vill när terrorist invasionen av Syrien pågick som värst men nu när sandslott ”Kalifatet” som dessa jihadister-för-israel skulle bygga har rämnat, är det plötsligt en fråga. När det blev helt klart att det sionistiska projektet havererade så är det panikstämning. Man hade räknat kallt med att Syriens regering skulle störtas precis som Libyen och halshuggarna skulle bygga sitt ”Kalifat” och fortsätta vidare till Iran eller Libanon. Men ack dessa lömska planera gick åt helvete tack vare just Iran, Hizbollah och Ryssland.

   Dock finns en utomordentlig bra lösning. Skicka dessa jihadister för Israel till Hel Aviv som ligger på några milavstånd. Låt sionisterna som ju ligger bakom terrorkriget mot Syrien ta hand om de sina!

   • Jo. Rimligt. De som är allierade med IS och övriga krigsförbrytare bör givetvis ta emot sina allierade, om de inte kan gripas och straffas i Syrien.

    Visserligen är Sverige allierat med USA, genom luftvärnssystemet patriot, men varför ska Sverige agera dumpningsstation för detta sekteristiska elände? Det är ju Trump och Bibi som stjäl Golanhöjderna, samt dansar med svärd i Saudiarabien, som SKAPAT kriget mot demokratin i Syrien hela. Skicka dem till Saudiarabien, Israel och USA!

    De ungdomar över 15 och vuxna i sekten visste mycket väl vad de gav sig in på. De visste vad de skulle stödja där nere.

    Möjligtvis kan man erbjuda hjälp för föräldralösa barn under 15, som får nya föräldrar och hjälp av psykologer LOKALT. Israel, USA och Saudiarabien ska betala, givetvis, inte svenska pensionärer!

  • En av de få relevanta inlägg i ämnet man finner på nätet. Det är oacceptabelt, eftersom fenomenet är oacceptabelt. Följdaktligen kommer den att ignoreras, tills vi får nästa Drottninggatan. Då har Morgan Johansson fortfarande gjort som VU vill, dvs ingenting, och ingen är ansvarig.

 7. Tråkigt nog och som vanligt sätts man här i en situation där man, mycket motvilligt, har att svara på helt fel fråga.
  Det första steget borde som sagts vara en motsvarighet till nürnbergrättegången där de segrande försvarnarnas regeringar sätter de förlorande angriparnas skapare/möjliggörare/underhållare/materialare på de anklagades bänk.
  Då får världen se på när syriska och irakiska och kurdiska domare reder ut Usas, europas, israels och gulfstaters regeringars och underrättelsetjänsters roll.
  Därefter får man se vad som händer med fotfolk och deras familjer. Ingen mening med att ta itu med saker i fel ordning.
  Nu när angriparna och deras kära medier får äga frågan kommer utfallet, vad det än blir, bara drabba fattiga/vanliga, som vanligt.
  Och de besegrade angriparna gå fria från straff.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here