Stoppa Vapenmässan i Stockholm.

1
1123
Vapenmässan. Skärmdump.

Dagens Arena: Stoppa Vapenmässan i Stockholm.

Detta är utdrag ur en debattartikel på Dagens Arena av antimilitaristen och skribenten Pelle Sunvisson.

På Stockholmsmässan ska det 14-16/5 hållas en mässa som inte annonserats i något offentligt kalendarium. Mässan heter ITEC och att den svenska huvudsponsorn är SAAB.

Mässan hålls för trettionde gången och för andra gången i Stockholm. Själv namnet utläses International Forum for the Military Simulation, Training and Education Community och kan alltså ungefär översättas till Det internationella forumet för intressegrupper inom militär simulation, träning och utbildning. Att en av de så kallade guldsponsorerna är Frankrikes största vapenföretag Thales understryker den militära kopplingen. Ändå är det alltså ingen vapenmässa.

Talarna kommer från försvarsmakter och vapenindustri och såväl Nato som turkiska och israeliska vapenföretag har egna bås.

Clarion, det bolag som organiserar mässan, har mässor för vapenindustrin som en av sina specialiteter och anordnar bland annat några av världens största militära vapenmässor i London, Bahrain och Brasilien. Men deras mässa i Stockholm är ändå ingen vapenmässa. Inte ens det faktum att Clarion samkör ITEC med två andra militära mässor lär göra den till en vapenmässa.

Medan jag (Pelle Sunvisson) skriver den här texten byter faktiskt hela tillställningen namn. På sin hemsida kallar organisatörerna den plötsligt Training and education technologies for the defence and civil protection community. Ordet military (militär) är borta, utbytt mot det mjukare defence (försvar) och garderat med det positiva civil protection (civilt skydd). Att akronymen ITEC därmed inte alls längre stämmer gör ju mindre – för mässan är ju inte en vapenmässa.

Varför är det så viktigt ITEC inte kallas vapenmässa?

För att det är farligt. 2005 klargjorde Amsterdams borgmästare Job Cohen att mässan var ”oönskad” och inledde en process för att bannlysa den. Mässan har inte återkommit till Amsterdam sen dess.

I tyska Köln hänvisade vänsterpartiet Die Linke till ”den oskrivna regeln att stadens mässlokaler inte ska upplåtas för högerextremistiska, pornografiska eller militära tillställningar.” De gröna instämde och tillsammans drev de 2014 igenom ett beslut att ITEC inte längre skulle få hyra stadens lokaler. Planerna att återkomma till Köln 2018 fick därför skrotas och förra årets mässa hölls i stället i Stuttgart.

Men också i Stuttgart ägs mässhallen av staden. Liksom på andra ställen sålde anordnaren Clarion in ITEC som en mässa med civila förtecken. Tricket verkar ha fungerat och staden gav mässan utställningstillstånd trots att man 2016 infört ett förbud mot offentliga investeringar i vapenindustrin.

Också i Stockholm ägs mässlokalerna av staden! 50,4% av Stockholmsmässan tillhör invånarna i Stockholms stad. Mässan är alltså offentligt ägd.

Det är därför vår uppgift att påminna om att mässan trots alla förnekelser och omvägar via simulatorer och eufemismer handlar om vapen och att vapen endast har tre användningsområden: med dem kan man hota, lemlästa och döda andra människor.

Och det är vår uppgift att påpeka att ingen mängd civil-militär samverkan kan tvätta bort skulden för deltagandet i de brott mot folkrätten som några av de representerade försvarsmakterna har begått.

Framför allt är det vår uppgift att göra det som redan gjorts i Amsterdam, Köln och Stuttgart – driva ut krigsprofitörerna från våra allmänna utrymmen!

Föregående artikelMotsättningar mellan Trump, och Pompeo & Bolton om krigsinsatser i Iran och Venezuela?
Nästa artikelPå plats under kuppförsöket i Venezuela.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here