Motsättningar mellan Trump, och Pompeo & Bolton om krigsinsatser i Iran och Venezuela?

6
1404

Risken för att USA startar krig i Iran i någon form ökar enligt flera bedömare. Medan risk för intervention i Venezuela, kanske i form av mordförsök mot Maduro och hans närmaste medarbetare, kvarstår.

I morse rapporterades till exempel att utrikesminister Pompeo ser Iran som ett hot mot USA:s intressen i Mellanöstern och att Iran sprider kaos. Pompeo klargör att USA är berett att ingripa militärt. Vad anser Trump? här

Foreign Policy (FP), som står nära USA:s regering och makthavare publicerade nyligen av Colin H. Kahl som arbetat för president Obama och vice-president Biden att Trump är på väg mot ett krig mot Iran – utan att han kanske vet det. Foreign Policy: Trumps Iran-politik börjar bli farlig. Jag publicerar ett utdrag där författaren varnar för krigsrisken. Hur pass stort inflytande hans ståndpunkt har vet jag dock inte.

Den nationelle säkerhetspolitiske rådgivaren John Bolton meddelade 9/5 att USA ska sända hangarfartyget Abraham Lincoln till Persiska viken för ”att skicka ett tydligt och omedvetet budskap till den iranska regimen om att en attack mot Förenta staternas intressen eller på de av våra allierade kommer att mötas med oupphörlig kraft. ”Förenta staterna fortsatte han,” söker inte krig mot den iranska regimen ”men är” fullt beredda att reagera på någon attack ”.

FP skriver vidare ”Det är fortfarande oklart vad som ledde till detta och Boltons starka språk. Med tanke på Boltons historik att överdriva och manipulera
uppgifter för att motivera användningen av våld, kan det vara frestande att avskeda allt detta som falska nyheter. ”

Trump-administrationen meddelade i slutet av april att det skulle upphöra med undantag som hade tillåtit Kina, Indien, Japan, Sydkorea och Turkiet att fortsätta importera cirka 1 miljon fat iransk olja per dag. Administrationens uttalade mål är att driva den iranska oljeexporten, livsnerven i landets ekonomi, så nära noll som möjligt. Iran svarade med förnyade hot om att stänga Hormuz-sundet genom vilken omkring 20 procent av den globala handeln med olja flyter.

I ett ytterligare försök att öka trycket på regimen har Trump-administrationen även utsett det Irans Revolutionära Garde till terroristorganisation. Det är första gången Washington har utfärdat en sådan beteckning mot en del av en annan nations regering. Det iranska parlamentet svarade genom att genomföra en lag, som president Hassan Rouhani undertecknade förra veckan, som förklarade alla amerikanska trupper i Mellanöstern är terroristerna och kallade USA: s regering en statssponsor för terrorism.

Samtidigt verkar iranska ledare överväga åtgärder för att återuppta landets kärntekniska program.

Allt detta har skapat en mycket oroväckande situation, där risken för militärkonfrontation växer framöver. Något stort kan hända mycket snabbt.

Allt annat lika – Trump vill antagligen inte ha ett annat amerikanskt krig i Mellanöstern. Men Trump har nu rådgivare som Bolton och utrikesminister Mike Pompeo som länge har begärt krig mot Iran.

Vid utfrågning i senatens utrikesutskottskommittén, frågade republikanska senatorn Rand Paulus Mike Pompeo huruvida 2001 års auktorisation för användning av militärstyrka mot al-Qaida och dess tillhörande styrkor gav Trump-administrationen befogenhet att gå i krig med Iran. Pompeo vägrade att ge ett rakt svar, men som ett mörkt eko av ledningen till Irak-kriget, sa Trump-administrationen att det finns en koppling mellan Iran och Al Qaida.

Kahl menar att det skulle vara klokt för administrationen att hålla tillbaka retoriken, återuppta kontakter på hög nivå med Teheran och signalera en vilja att återuppta kärnvapenavtalet som utgångspunkt för nya förhandlingar. Han skriver att det inte finns tecken på att Trump-administrationen kommer att göra det och menar att det finns växande bevis på att USA är på väg mot krig med Iran- vare sig Trump förstår det eller inte.” (Slut artikelutdraget).

Även The Economist har noterat uppladdningen. The Economist

* Och igår kom uppgifter om ytterligare krigsförberedelser av USA. US Sends Assault Ship and More Missiles to Middle East Amid Iran Threat.

* Notera vidare: I ett gemensamt uttalande kritiserar EU samt Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens utrikesdepartement USA:s beslut att inte förlänga undantagen för import av iransk olja, som nu träffats av sanktioner. Dagens Industri

Vidare, gjorde Mike Pompeo tillsammans med John Bolton ett överraskande fyra timmars besök i Bagdad i tisdags. Han lär ha försökt få med sig Irak för åtgärder mot Iran. Den irakiska premiärministern Adel Abdul Mahdi insisterade dock att Irak inte skulle delta i någon ekonomisk bojkott i något land, det vill säga att han nekade att samarbeta med Trump-administrationens försök att pressa Iran. Pompeo in Baghdad to Pressure Iraq to join Press against Iran; Iraq declines.

Tyler Durden skriver i Zerohedge (och hos Ron Paul Institute) att NBC rapporterat om ett extremt ovanligt möte kl 7 på morgonen 29/4 med CIA-chefen Gina Haspel. Mötet handlade om Iran. I mötet deltog mycket viktiga personer: Där deltog utrikesminister Pompeo, försvarsminister Shanahan, överbefälhavaren (Chief of the Joint Chiefs of Staff) marinkårsgeneralen Joe Dunford, säkerhetsrådgivaren John Bolton och chefen för den nationella säkerhetstjänsten Dan Coats.

Kommentar: Sådana möten brukar hållas i Vita Huset – i närvaro av presidenten – som alltså inte var med. Håller han på att sidsteppas rentav? Så här skriver Tyler Durden ”The intelligence officials further said there could be two likely factors at play. Such rare meetings at CIA headquarters could involve briefings on ”highly sensitive covert actions” or another scenario could involve deep disagreement at the highest levels over what the intelligence actually shows.”


Washington Examiner skrev 9/5 ”President Trump distancerade sig i torsdags (9/5) från utrikesminister Mike Pompeo och den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i Iran-frågan. Trump sade: ”Vad [Iran] ska göra är att kontakta mig, vi kan sitta ned och få till stånd en överenskommelse. Vi vill bara att de inte har kärnvapen, det är inte för mycket begärt. Och vi skulle hjälpa dem att komma i bra form, de är i dålig form just nu. Jag ser fram emot den dag då vi faktiskt kan hjälpa Iran. Vi vill inte skada Iran, jag vill att de ska vara starka, och bra, och ha en bra ekonomi.” Detta representerar en slående skillnad från Pompeo och Boltons positioner. I ett tal i maj beskrev Pompeo 12 separata villkor för avlägsnande av amerikanska sanktioner mot Iran. Dessa inkluderade inte bara Trumps kärnkraftsrelaterade farhågor utan också att Iran upphäver sin nuvarande utrikespolitik.” Washington Examiner; How Trump just separated himself from Pompeo and Bolton on Iran

Kommentar: Man kan undra över hur pass reell denna skillnad är i positioner. Trump har givit telefonnummer till Iran via Schweiz enligt CNN. PresstvMyndigheter i Iran förväntas alltså kontakta Schweiz för att få detta telefonnummer. De förväntas tåla vad som helst. Men om jag vore ayatolla Khameini skulle jag ringa och förmedla bestämda åsikter, och lyssna.

Trump även missnöjd med ”de galna hökarna” om Venezuela.

Men det rapporteras också att Trump är missnöjd med Venezuelapolitiken hos sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. här Washington Post 10/5.

Utrikesminister Mike Pompeo sa nyligen att Donald Trump har alla alternativ på bordet och menar att Trump kan agera utan kongressens godkännande. Sputniknews: Guadio bekräftar att han är positiv till att USA angriper hans hemland.

Men Trump sa efter telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin att han ”känner på samma sätt” med Putin om ”behovet av en positiv utveckling i Venezuela”. Hans uttalande verkade motsäga Pompeos starka retorik. Sputniknews: Trump motsäger Boltons och Pompeos uttalande om Venezuela efter telefonsamtal med Trump.

Trump uppger att Putin inte vill bli mer involverat i Venezuela. Washington Post.

Föregående artikelJan Guillou, författare – Den vanartige Jan Myrdal. Jan Myrdalseminariet 14 april.
Nästa artikelStoppa Vapenmässan i Stockholm.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

  1. Till och med Michael Winiarski är orolig ”I dag omges Trump av en liknande grupp neokonservativa hökar, med nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i spetsen. Bolton har under flera år öppet propagerat för att regimen i Teheran måste störtas. I en ledarartikel 2015 skrev han att ”den verkliga lösningen av ayatollornas kärnvapenprogram är att göra sig av med ayatollorna”. Och Vita huset läcker uppgifter där Iran påstås ha nära relationer med al-Qaida.

    Det är illavarslande att Bolton var en av de mest drivande bakom det katastrofala Irakkriget – som ledde till hundratusentals människors död och att den islamistiska terrorn fick en ny skjuts. Inte ens i dag säger han sig ångra sitt handlande den gången. ” DN

  2. Voododarskis & Vinjarskis ”åsikter” vad det gäller Iran, är en kopia av israels. Det kallas objektiv journalistisk

  3. Ryssland och Kina oroar sig kanske mer över den polska riksdag som kämpar om makten i USA.
    Venezuela är nog ett mer hanterligt problem för giganterna i öster. Pentagonens omsorger om Venezuelas befolkning måste vara ett svårslaget rekord i hyckleri. USA:s omätliga behov av fiender kan förstås aldrig tillfredsställas. Är det inte vietnameser eller ryssar så är det muslimer och krig mot terrorismen dvs. främst Iran och Islam. Undantaget kompisarna i Saudiarabien och Israel. Riktiga skojare som kapat religionerna islam och judendomen och lagt beslag på Mecka och Jerusalem. Bland kristendomen främsta företrädare finns numera Bush, Trump och Pompeo. Herrar som alla har lögnens furste som ledstjärna och idol. Jag är vägen, sanningen och livet sa Jesus. Tala om att han dog förgäves.

  4. Bolton och Pompeo ser verkligen ut som gangsterledare! Men USA av idag styrs ju av en gangsterregim så varför inte se ut som en sådan…

  5. Pajas teatermästaren Guiados senaste finter är ”On Saturday, a modest crowd of several hundred Venezuelans gathered in the capital of Caracas.” Kanske lägger CNN ett antal nollor och meddela att miljoner var där och protesterade mot Maduro. Narcos Rubio sionist-springpojken i USAs kongress hade också kvittrat om massdemonstrationer i Venezuela men det tycks vara hallucinationer

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here