Sverige kommer inte att dela resultaten av Nord Stream-undersökningen med Ryssland. Med någon annan då?

6
1341
Magdalena Andersson Regeringen

DN skriver ””Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Mikhail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen”, skriver utrikesdepartementet i en kommentar till tidningen.”

SvT Rapport uppgav igår och RT skriver idag att Sverige kommer inte att dela resultaten av Nord Stream-undersökningen med Ryssland – statsministern. Magdalena Andersson angav utredningens konfidentiella karaktär som ett skäl.
https://www.rt.com/news/564441-sweden-russia-nord-stream-probe/.

Red: Kommer Sverige (inte) att meddela resultaten till annan stat alls?

Sverige kommer inte att dela resultaten av sin utredning av de explosioner som allvarligt skadade gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i slutet av september med Ryssland, har statsminister Magdalena Andersson sagt. President Vladimir Putin har sagt att Moskva redan vet vem som främst ligger bakom attacken.

I ett samtal med journalister på måndagen förklarade Andersson att ”I Sverige är våra förundersökningar konfidentiella, och det gäller naturligtvis även i det här fallet”.

Hon konstaterade dock att Ryssland kan genomföra en egen undersökning på platsen om de vill, eftersom Stockholm har tagit bort avspärrningarna i området.

”Den svenska ekonomiska zonen är inte ett territorium som Sverige förfogar över”, förtydligade Andersson.

De svenska myndigheterna säger sig ha hittat bevis som pekar på sabotage.

Tysk polis tror att Nord Stream-explosionerna var ”målinriktat sabotage”Spiegel

I en kommentar till situationen under ett möte i Rysslands säkerhetsråd i måndags sade president Vladimir Putin att trots att Ryssland inte får tillgång till utredningen, ”vet vi alla mycket väl vem som är den slutliga förmånstagaren av detta brott”.

Tidigare anklagade Putin ”anglosaxarna”, en rysk vardaglig benämning på alliansen mellan USA och Storbritannien, för att ligga bakom det som Moskva beskrev som en ”handling av internationell terrorism”.

USA:s utrikesminister Antony Blinken hyllade attacken som ett ”enormt tillfälle” för Europa ”att en gång för alla ta bort beroendet av rysk energi”.

Rörledningarna Nord Stream 1 och 2 förlorade plötsligt trycket den 26 september efter en rad kraftiga undervattensexplosioner utanför den danska ön Bornholm. Bråken ledde till massiva gasläckor och gjorde dem obrukbara.

Föregående artikelUSA förklarar krig mot Ryssland, Tyskland, Nederländerna och Frankrike.
Nästa artikelAnvänds svenska vapen mot kurderna? Sverige har tiodubblat vapenexporten till Turkiet på 5 år.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Haha…Sverige har varit där och städat undan bevisen för sabotaget som USA ligger bakom och kan givetvis som en ynklig vasall inte tala om att det är ”husse” som ligger bakom! Finns det någon som längre tror på vad regimen i Stockholm kräks ur sig? Tja, en och annan naiv stolle finns det säkert men ingen som har någon typ av logiskt kritiskt tänkande! Sverige är verkligen landet som behöver göra upp med sin historia och parti-maffians skumma politik genom åren. Agerandet under andra världskriget, Palmemordet, Estonia, u-båtar, listan är närmast oändlig på mystiska händelser som borde synas närmare men där regimen gör allt för att dölja sanningen för folket!

 2. ”Om den svenska ekonomiska zonen inte är ett territorium som Sverige förfogar över (enligt Magdalena), Då uppstår frågan varför området var avspärrat av svenska marinen? Varför inte Ryssland fick tillträde till området för sabotaget och varför de inte fick ta delta i undersökningen på plats?

 3. ”I Sverige är våra förundersökningar konfidentiella, och det gäller naturligtvis även i det här fallet”.

  Undrar om MA har rätt? Förundersökningar ÄR konfidentiella fram till rättegång, men kanske Sverige inte tänker ställa brottslingarna inför rätta …

  • Rättelse: förundersökningar är sekretessbelagda (inte konfidentiella!) fram tills åtals väcks.

   Frågan är om Rysslands kan anses som part i ett mål?
   Isf det kan gälla ”partsinsyn” enl offentlighets- och sekretesslagen:
   …i 10 kap. OSL (offentlighets- och sekretesslagen) finns det sekretessbrytande bestämmelse, varav 10 kap. 3 § om partsinsyn är av intresse här. Huvudregeln är att sekretess inte hindrar att en part tar del av handlingar eller annat material i ett mål eller ärende. Undantag görs emellertid för vissa uppgifter beträffande vilka det av hänsyn till allmänt eller enskilt intresse är av synnerlig vikt att de inte röjs. I sådana fall ska myndigheten på annat sätt lämna parten upplysning om vad materialet innehåller i den utsträckning det behövs för att parten ska kunna ta till vara sin rätt och det kan ske utan allvarlig skada för det intresse som sekretessen ska skydda. Part kan enligt andra stycket aldrig hindras att få ta del av uppgifter i dom eller beslut eller över huvud taget av uppgifter som lagts till grund för avgörandet av ett mål eller ärende och som han enligt rättegångsbalken har rätt att ta del av.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here