De omhuldade kurderna

6
1317
By Derivative work: Mikelelgediento – Own workPYD funeral Afrin Syria.pngYpj-fighters-embrace.jpgYPJ fighters 2.jpgIRPGF fighters in Tabqa 1.jpgYPG fighters.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60550127

Detta är utdrag från några av de många artiklarna om kurderna som jag publicerat. Länkar till artiklar finns nedtill.

______________________________________________________________________

De omhuldade kurderna

Kurdfrågan är aktuell dubbelt i Sverige. Turkiet ställer krav på att Sverige ska sluta vad man anser vara terroristorganisationer. Och överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och riksdagsledamoten Amine Kakabaveh hotar att spricka, vilket skulle kunna försvåra arbetet eller rentav fälla S. Skrivit om detta Vill socialdemokraterna splittra Syrien? Till den komplicerade relationen till Turkiet hör dock att Sveriges vapenexport till Turkiet har mer än tiodubblats under de senaste fem åren. Sverige är sedan länge bland världens 30 största vapentillverkare. Förra året uppgick exporten till cirka 300 miljoner SEK (30 miljoner dollar), jämfört med endast 21 miljoner kronor (2,1 miljoner dollar) fem år tidigare. Enligt de nya bestämmelserna om vapenexport, som trädde i kraft i april förra året, bör Sverige avstå från att exportera vapen till länder som anses vara ”odemokratiska” eller i krigstillstånd.Justitieminister Morgan Johansson betonade att ingen militär utrustning som kan användas för strid exporterades till Turkiet förra året och att inget sådant tillstånd har beviljats i år. Används svenska vapen mot kurderna? Sverige har tiodubblat vapenexporten till Turkiet på 5 år.

Sputniknews

Alla riksdagspartier är positiva till kurdiska organisationers planer på att etablera en egen utbrytarstat i Syrien, helt i strid med FN-stadga och folkrätt. (Däremot accepterar de inte att Luhansk och Donetsk etablerar utbrytarstater i Ukraina.) Detta är helt i USA:s intresse och med hjälp av kurdiska organisationer kontrollerar USA 25 % av Syriens ytan och USA stjäl 140 000 fat olja från Syrien dagligen. Utan kända protester av Sverige.

Uppgifterna om ”Det kurdiska självstyret” Rojavas storlek och befolkning varierar stort. Enligt Svenska Rojavagrupperna har Rojava en befolkning på 5 miljoner och en yta på knappt 30 000 kvadratkilomter, dvs. något mer än Småland. Enligt Wikipedia är Rojava nästa dubbelt så stort, men har en betydligt mindre befolkning på 2 miljoner.

Den 25 november 2021 rapporterade Daily Sabah (en webbplats som inte sympatiserar med den syriska regeringen) om en av deras mest kränkande metoder. Den avslöjade, ”YPG/PKK-terrorister fängslade ytterligare tre 15-åriga flickor – Hediyye Abdurrahim Anter, Evin Jalal Halil och Ayana Idris Ibrahim – i Amuda i Hassakeh-provinsen, den 21 november, för att tvångsrekrytera dem som ”barnsoldater”. Terrorgruppen grep två barn, 13 och 16 år, i början av augusti. Och två barn på 16 och 13 år kidnappades den 23 augusti.”

Artikeln fortsatte med att notera att denna praxis, att föra bort barn och tvinga dem att slåss, har dokumenterats av FN, med en rapport som säger att YPG/PKK använde mer än 400 barn mellan juli 2018 och juni 2020 (UN-rapport här, se sid.26 punkt 184-185, ö.a.) Det kurdiska projektet i Syrien kan bli ett nytt Israel i Mellanöstern

Ändå har världen förletts att tro att den självutnämnda autonoma regionen – känd som Rojava och som omfattar områdena Hassakeh, Raqqa, Deir ez-Zor och Aleppo guvernement – ​​är en fristad för liberaler och feminister, med frihetsälskande kurdiska kämpar. baserad där för att bekämpa ISIS och befria Syrien.

Den utopiska bilden av de så kallade Syrian Democratic Forces (SDF), där YPG och PKK ingår, avslöjas av kidnappningarna, som tyvärr inte är en ny utveckling. Sök på QSD – deras arabiska akronym – i syriska medier, så kommer du att se regelbundna uppdateringar om kurdiska styrkor som kidnappar civila och journalister.

Denna bild avslöjas ytterligare av deras etniska rensning av inhemska syrier från de nordöstra syriska regionerna, vilka kurdiska styrkor ockuperar i ett samarbete med illegalt ockuperande amerikanska styrkor.

Men detta kommer inte att lyftas fram i bolagsmedia. Istället kommer du fortfarande att hitta lovsånger som romantiserar kurdiska krigare, med en sådan färsk berättelse som bedrägligt säger att de områden som kontrolleras av kurdiska styrkor har en ”övervägande kurdisk befolkning” – ett påstående som inte backas upp av sanningen.

Som författaren Stephen Gowans beskrev i en artikel 2017, utgör kurder i Syrien, ”bara en liten andel av den syriska befolkningen… Uppskattningar av andelen av den totala kurdbefolkningen som bor i Syrien varierar från två till sju procent, baserat på presenterade befolkningssiffror i CIA World Factbook.”

Och trots detta, skulle assyrier, araméer och andra syrier, som har bott där i generationer, acceptera att bli styrda eller utvisade av kurder?

Gowans fortsatte med att notera, ”Kurdiska krigare har använt kampanjen mot ISIS som en möjlighet att utöka Kurdistan till traditionellt arabiska territorier, där kurderna aldrig har varit i majoritet.”

2018 skrev den syriska journalisten Sarah Abed om SDF:s kidnappningar och etniska rensning, och noterade, inte bara bortföranden av män, utan, återigen, barn. Hon spelade in hur Eddie Gaboro Hanna, grundaren av Patriarchal Relief Care Australia, en grupp som ger hjälp till kristna familjer som drabbats av krig i Syrien och Irak, hade förklarat: ”De tar unga kristna pojkar med våld för att anmäla dem till den kurdiska militären och skicka dem till frontlinjen.”

Och han tillade, ”Kristna behandlas som andra klassens medborgare [här] i sitt eget land. Precis som ISIS har den islamiska skatten, har de sin egen kurdiska. De har ersatt ISIS.”

Även om BBC:s bevakning av kurdernas aktiviteter i Syrien förutsägbart är pro-SDF, rapporterade 2015 till och med de om kurdernas etniska rensning och förflyttning av inhemska syrier. Med hänvisning till en rapport från Amnesty International, noterade man att YPG anklagades för att ”rasera hela byar, efter att ha erövrat dem från Islamiska staten (IS)”, i provinserna Hassakeh och Raqqa.

Relaterat

Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak.
Samarbetet mellan Israel och kurderna
USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?

Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.

Föregående artikelHur mår arbetarlitteraturen? Kom till unikt möte!
Nästa artikelProtestera! Socialdemokratiska partitoppar uppskattar Madeleine Albright ”En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Var är alla vidriga massmedierna dessa åren som detta vidriga pågår. Dom vidriga massmedierna spelar och spelat en stor roll i båda konflikter. Både Syrien och Ukraina.Har ärligt talat genom åren fått ont i magen av våra massmedierna när kommer till dessa båda frågor,länder. Det är helt otroligt vad vidriga västliga propagandan varit,helt i sin linje med Washington i toppen och övriga EU valpar i Washingtons hundkoppel. Syrien har pågått över 11år nu, Ukraina över 8år,men katastrofalt värre utan motstycke sedan årsskiftet nu

 2. Kurderna är apartheid israels förlängda arm i MÖ och särskilt i Irak och Syrien.
  https://www.globalresearch.ca/how-israel-using-iraq-kurdistan-launchpad-attack-iran/5775076

  Kurderna har svårt att fatta att de geopolitiska tennisbollar i ett större geopolitisk. Beroende på läget kastas kurderna än hit och än dit. Kurdistan kommer aldrig att bli till med andra ord.

  https://www.globalresearch.ca/the-creation-of-a-second-israel-kurdistan-will-cause-years-of-war/5610726

  • Instämmer, så mycket har vi ju tagit till oss att i de flesta och om inte i alla nationalstatssplittrande revoltgrupper, har isrhell/washingtn/pnac en organiserad hand i syltburken. Det ligger i isrhells geopolitiska oded yinon intresse att splittra hela mellöst, det har de ju själva sagt. Tittar man på bilderna, tycker inte jag att de sk soldaterna ser speciellt kurdiska ut hmm. Jmf även azov sk ledarna som är judaister

 3. Just nu finns Kurdistan i ”Syrien”, inte en nation utan fyra nationer på samma territorium, mao en mångkulturell konstruktion ägd av familjen Assad. Som alla folk försöker kurderna skaffa sig en nation, en stat för ett folk. Precis som Ukraina, tex.

  • Liknelsen haltar mycket. Kurderna som är en av flera minoriteter i Syrien, Irak, Irak och Turkiet har aldrig haft någon egen stat. Ukrainas historia är intimt förknippad med Ryssland och Sovjetunionen och är en egen stat sedan drygt 30 år och åter erkänd av Ryssland för några veckor sedan. Självständigheten minskade rejält efter den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvald president i februari 2014. Man har därefter i viktiga avseende fört en politik i USA:s tjänst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here