Det kurdiska projektet i Syrien kan bli ett nytt Israel i Mellanöstern

21
2253
By Derivative work: Mikelelgediento – Own workPYD funeral Afrin Syria.pngYpj-fighters-embrace.jpgYPJ fighters 2.jpgIRPGF fighters in Tabqa 1.jpgYPG fighters.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60550127

Jag publicerade nyligen en artikel om en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och riksdagsledamoten Amine Kakabaveh. Skrivit om detta Vill socialdemokraterna splittra Syrien? Skrev då ”Kan Amine Kakabavehs agerande också vara inriktat på ett närmande till V, och till en möjlighet att kandidera till V vid valet nästa höst?”

Uppgifterna om Rojavas storlek och befolkning varierar stort. Enligt Svenska Rojavagrupperna har Rojava en befolkning på 5 miljoner och en yta på knappt 30 000 kvadratkilomter, dvs. något mer än Småland. Enligt Wikipedia är Rojava nästa dubbelt så stort, men har en betydligt mindre befolkning på 2 miljoner.

Enligt Wikipeda dubbelt så stor och mindre än hälften av invånarantalet.Alla riksdagspartier är positiva till kurdiska organisationers planer på att etablera en egen utbrytarstat i Syrien, helt i strid med FN-stadga och folkrätt. Den inskränkta demokratin i Sverige har behandlats tidgare. Nedan en artikel på RT av Eva Bartlett som är en kanadensisk oberoende journalist och aktivist. Hon har tillbringat år på marken och täckt konfliktområden i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Palestina (där hon bodde i nästan fyra år). Följ henne på Twitter @EvaKBartlett. Artikeln har översatts av Rolf Nilsson.

_______________________________________________________________

Det kurdiska projektet i Syrien skulle kunna bli ett nytt Israel i Mellanöstern

Syrier anklagar den väst-stödda kurdiska enklaven i landet för att använda etnisk rensning och barnsoldater mot dem, för att bilda en ny anti-arabisk stat. Parallellerna till skapandet av Israel på 1940-talet är slående.

Det finns inget tvivel om att Israel menar att man kommer att tjäna på ett självständigt Kurdistan.

Kurdiska styrkor i Syrien har hyllats av många i väst, som kämpar för frihet och ett autonomt samhälle. Men om du inte har följt oberoende forskare och syrisk media, kanske du inte är medveten om de brott som den USA-stödda gruppen har begått under ett antal år.

Den 25 november rapporterade Daily Sabah (en webbplats som inte sympatiserar med den syriska regeringen) om en av deras mest kränkande metoder. Den avslöjade, ”YPG/PKK-terrorister fängslade ytterligare tre 15-åriga flickor – Hediyye Abdurrahim Anter, Evin Jalal Halil och Ayana Idris Ibrahim – i Amuda i Hassakeh-provinsen, den 21 november, för att tvångsrekrytera dem som ”barnsoldater”. Terrorgruppen grep två barn, 13 och 16 år, i början av augusti. Och två barn på 16 och 13 år kidnappades den 23 augusti.”

Artikeln fortsatte med att notera att denna praxis, att föra bort barn och tvinga dem att slåss, har dokumenterats av FN, med en rapport som säger att YPG/PKK använde mer än 400 barn mellan juli 2018 och juni 2020 (UN-rapport här, se sid.26 punkt 184-185, ö.a.) .

Ändå har världen förletts att tro att den självutnämnda autonoma regionen – känd som Rojava och som omfattar områdena Hassakeh, Raqqa, Deir ez-Zor och Aleppo guvernement – ​​är en fristad för liberaler och feminister, med frihetsälskande kurdiska kämpar. baserad där för att bekämpa ISIS och befria Syrien.

YPG Rojava-sidan hävdar faktiskt: ”YPG skapades för att skydda arvet och värderingarna från folket i Rojava och är grundat på principerna för paradigmet för ett demokratiskt samhälle, ekologi och kvinnans befrielse. Utan att föredra eller diskriminera någon religion, språk, nation, kön eller politiska partier, skyddar YPG landet mot alla attacker utifrån. YPG är den demokratiska nationens försvarsstyrka och är inte relaterad till något politiskt parti.”

Det låter som en feelgood-saga, men är inte baserad på verkligheten.

Den utopiska bilden av de så kallade Syrian Democratic Forces (SDF), där YPG och PKK ingår, avslöjas av kidnappningarna, som tyvärr inte är en ny utveckling. Sök på QSD – deras arabiska akronym – i syriska medier, så kommer du att se regelbundna uppdateringar om kurdiska styrkor som kidnappar civila och journalister.

Denna bild avslöjas ytterligare av deras etniska rensning av inhemska syrier från de nordöstra syriska regionerna, vilka kurdiska styrkor ockuperar i ett samarbete med illegalt ockuperande amerikanska styrkor.

Men detta kommer inte att lyftas fram i bolagsmedia. Istället kommer du fortfarande att hitta lovsånger som romantiserar kurdiska krigare, med en sådan färsk berättelse som bedrägligt säger att de områden som kontrolleras av kurdiska styrkor har en ”övervägande kurdisk befolkning” – ett påstående som inte backas upp av sanningen.

Som författaren Stephen Gowans beskrev i en artikel 2017, utgör kurder i Syrien, ”bara en liten andel av den syriska befolkningen… Uppskattningar av andelen av den totala kurdbefolkningen som bor i Syrien varierar från två till sju procent, baserat på presenterade befolkningssiffror i CIA World Factbook.”

Och trots detta, skulle assyrier, araméer och andra syrier, som har bott där i generationer, acceptera att bli styrda eller utvisade av kurder?

Gowans fortsatte med att notera, ”Kurdiska krigare har använt kampanjen mot ISIS som en möjlighet att utöka Kurdistan till traditionellt arabiska territorier, där kurderna aldrig har varit i majoritet.”

2018 skrev den syriska journalisten Sarah Abed om SDF:s kidnappningar och etniska rensning, och noterade, inte bara bortföranden av män, utan, återigen, barn. Hon spelade in hur Eddie Gaboro Hanna, grundaren av Patriarchal Relief Care Australia, en grupp som ger hjälp till kristna familjer som drabbats av krig i Syrien och Irak, hade förklarat: ”De tar unga kristna pojkar med våld för att anmäla dem till den kurdiska militären och skicka dem till frontlinjen.”

Och han tillade, ”Kristna behandlas som andra klassens medborgare [här] i sitt eget land. Precis som ISIS har den islamiska skatten, har de sin egen kurdiska. De har ersatt ISIS.”

Även om BBC:s bevakning av kurdernas aktiviteter i Syrien förutsägbart är pro-SDF, rapporterade 2015 till och med de om kurdernas etniska rensning och förflyttning av inhemska syrier. Med hänvisning till en rapport från Amnesty International, noterade man att YPG anklagades för att ”rasera hela byar, efter att ha erövrat dem från Islamiska staten (IS)”, i provinserna Hassakeh och Raqqa.

Kurdernas historia i Syrien

I januari 2019 pratade jag med den geopolitiska analytikern och Sputnik-bidragsgivaren Laith Marouf, om kurderna i Syrien. Som en ättling till östra Syriens Deir ez-Zor-guvernement, varav en del nu är ockuperad av kurder, hade Marouf mycket att säga om kurdernas historia i Syrien och detta 2000-talsprojekt för markövertagande.

Han berättade för mig, ”Det fanns en våg av kurdiska flyktingar som kom ner till Syrien (från Turkiet) på 1940-talet, och den andra vågen av dem på 1960-talet, när PKK startade det väpnade upproret mot den turkiska regeringen, i det som var arabiska länder. ”

”De fick medborgarskap av den syriska regeringen. De var beväpnade och gavs skydd av den syriska staten för att kämpa för sin befrielse i Kurdistanbergen i Turkiet, och den syriska regeringen inhyste ledarskapet för hela det kurdiska motståndet fram till början av 90-talet.”

Marouf noterade att Syriens stöd till kurderna var en anledning till att Turkiet hotade att invadera på 1990-talet och byggde många dammar vid Eufrat, vilket minskade vattenflödet. Ändå vägrade Syrien att överlämna PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Marouf betonade: ”Syrien gick nästan i krig med Turkiet, och det syriska folket (i nordost) blev törstigt och jordbruksfälten – Syriens brödkorg – kollapsade nästan under dessa år, för att skydda kurdiska rättigheter.”

”Och vad som händer nu är att några galningar säger att det finns något som heter Rojava och att de kan avskilja sig och kolonisera och bosätta sig och stjäla delar av syriskt område.”

Även han talade om åren av kidnappningar och försvinnanden av de som är kritiska till det kurdiska styret. ”Till och med kurdiska syrier, som är kritiska till vad YPG gör, till och med avlägset kritiska professorer vid universiteten i Hassakeh och Raqqa och Deir ez-Zor, försvann. Och dessa var bara kritiska kurder.

”Så du kan föreställa dig vad som hände med de assyriska och de arabiska ledarna i området, tänkare, stamledare, före detta militärer – enorma mängder försvinnanden och tvångsförflyttningar.”

Och, vilket Abeds artikel betonade, har tidigare assyriska byar i Hassakeh och Raqqa tagits över helt av kurdiska styrkor. ”De flyttar in den kurdiska milisen och deras familjemedlemmar till dessa byar och skapar nya etniskt rena städer och byar som är kurdiska. Och detta utvidgas till att omfatta de syriska kyrkorna och deras armeniska kyrkor, de konfiskerade all deras mark.”

Så mycket, alltså, för Rojavas ”arv och värderingar” som inkluderade ”utan att föredra eller diskriminera någon religion, språk, nation, kön eller politiska partier.”

Marouf sa också, ”De har genomdrivit en läroplan för undervisningen på alla skolor – inklusive skolor som drivs av etniska och/eller religiösa grupper – så alla de som drivs av kyrkorna får höra att de måste undervisa efter en viss läroplan, som främjar och propagerar specifikt för falskheter om den kurdiska kontrollen över området.”

”När assyrierna vägrade, eftersom det här är deras egna privata skolor som kontrolleras av kyrkan, gick YPG vidare och stängde ner alla skolor, med beväpnade män som såg till att barnen inte kunde gå i skolan.”

Den etniska rensningen och tvångsutvisningen av ursprungsbefolkningar låter fruktansvärt bekant, som Marouf påpekade. ”Så, verkligheten är att vi har en etno-nationalistisk kolonialstat för bosättare, kallad Rojava, som upprätthålls av imperiet, – och den säljs in på exakt samma sätt som Israel såldes in på 1940-talet. Det är som att klippa och klistra propaganda som säger att vi skapar en utopi med en sekulär och socialistisk regering i ’havet av barbariska araber’.”

Under åren har Rojava-anhängare kommit att kritisera mig för att jag respekterar Syriens suveränitet och uttalar mig kritiskt om västvärldens försök att störta den syriska regeringen. Istället borde jag, enligt dem, ha stött denna falska utopi, som har dödat och fördrivit många. Till dem säger jag att ni har blivit vilseledda, precis som mycket av vänstern i väst har blivit, om Syrien.

Och du kan vara säker på att, om det varit Syrien som begått dessa brott, skulle media rapportera högt och regelbundet. Men eftersom de utförs av marionetter från väst är allt tyst på den fronten.

Relaterat

Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak.
Samarbetet mellan Israel och kurderna
USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Mer högintressant ur den exklusiva intervju med Bashar al-Assad, statsman och president i Syrien.

Föregående artikelFel att ge Nobels fredspris till Maria Ressa och Dmitrij Muratov?!
Nästa artikelVarför agerar Putin så fientligt mot omgivningen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Man får ändå förmoda att kurderna, som skingrad folkspillra mellan idel ädla fiender och under statligt, militärt och säkerhetsstyrkors våld från alla inblandade stater, varav få kan sägas likna de europeiska stater med ordentliga civila strukturer, så föder våld nytt våld i princip och precis i alla riktningar. En slags etnisk vendetta där ingen till slut vet vem som började, slutade eller egentliga anledningar till varför man slåss.

  Vilken tråd man än drar i öppnas ett nytt fiendescenario och ännu mera våld och rent lågintensivt krig; ungefär som Europa såg ut under religionsstrider, kungamakter och religionskrig på 1300-1600-talen. Till slut satte franska revolutionen tvärstopp och dödsstopp för religiöst förtryck och våld. En meritokrati började byggas upp. Det blev Europas lösning: pragmatism, humanism, filosofi och demokrati och till slut kampen för social och ekonomisk jämlikhet, som sammanlagda är recepten för FRED.

  Vi kan inte lösa det här på internet, ingen annan har övergripande försökt lösa den kurdiska frågan (det möts av förnekande fientlighet överallt omkring), och stormakterna har olika lojaliteter i de existerande staterna kurdiska folken lever i.

  De kan inte lita på existerande omgivande staters styren och medmänskliga och civila behandling: de kanske förtjänar en helt egen stat eller autonoma styren i de berörda länderna: Iran, Irak, Syrien och Turkiet: de besvärligaste inblandade.

  Däremot kanske ”väst” just är helt enkelt är komplett FEL partner att tillfråga när det gäller statsbyggen och hur man inför nya idéer i en gammal region -med tanke på över 30 års amerikanskt statsbyggande och terroristjakt från Somalia i början på 1990-talet, via Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien: väst konstruktiva sida kom, diplomatiskt talat, av sig då projekten skulle slutföras och examineras. De försvann.

  Det efterlämnade dock en brutaliserad eftersmak av blod och död.

  Den här regionen behöver tillit, möten mellan folk och grannregioner, utbildning, jobb och trygghet, sjukvård och fungerande civila strukturer; d.v.s. allt som det västliga stadsbyggandet i bästa fall lämnat i ruiner -men där väggarna åtminstone kanske står upprätta?

  Bekämpar man just FATTIGDOM och får igång civil utveckling brukar anledningarna till våld och krig avta och till slut försvinna.

  Varför blanda in ”väst” och dess förvildade parlament i denna region? Regionen behöver snarast ett antal hårda skjutjärnsdiplomater som reder ut uppfattningar, problem, analys av problemen, parternas synpunkter och vad som är gemensamt och kanske kan gå några steg framåt.

  ”Skit i väst” den här gången, då blir det som vanligt ”fort men fel”, i repris ännu en gång.

  • Håller med dig Johan, pragmatismen framstår mer och mer som den bästa ”ideologin”. Världens mest pragmatiska länder av betydelse idag förefaller vara Ryssland och Kina. För kurderna är sannolikt USA rena giftbägaren och inte för att någon egentligen bryr sig, men mitt råd till kurderna är att vända sig till Ryssland och Assad för att försöka hitta en pragmatisk, rimlig och inte minst fredlig lösning. Assad har tidigare skickat signaler om att något sådant skulle vara möjligt och Putin är sannolikt intresserad av att hjälpa till.

   • Putin hjälper redan till, men de har ännu inte lyckats nå en överenskommelse. Kurderna har USA som hjälper dem att gå längre än de borde i förhandlingarna.
    Kurderna ser inte USA som en giftbägare utan hoppet är att USA och Israel skall hjälpa dem att få ett eget land. De behöver dock en plan B och därför åkte en kurdisk delegation till Moskva i början på november.. Kevork Almassian menar att de är oroliga för bl.a. att Erdogan hotar att ta större områden i Syrien, områden där de befinner sig och att USA dessutom håller på att ändra sin strategi i Syrien, så de kan inte vara säkra på att få skydd av USA hur länge som helst. Kevork säger att han har säker information om att Ryssland de senaste åren försökt övertala Syrien att ge kurderna politisk självständighet, men inte lyckats och Kevork själv stöder den syriska linjen. De har däremot administrativ självständighet, och Kevork anser att syrierna vet vad som är bäst för Syrien än utomstående länder.
    Det finns stor anledning för kurderna att vara oroliga för Erdogan, innan kriget har Erdogan hotat Syrien ett flertal gånger med att intervenera i Syrien om inte syriska armen jagade kurder som flydde undan Turkiet och in på syriskt område och lämna över dem till Turkiet. Nedan länk till Kevorks information om kurder i Syrien.
    .
    https://www.youtube.com/watch?v=cOH6Lkm_5lo

 2. För länge sedan läste jag en artikel om hur kurderna hjälpte Turkiet med massmordet på armenier, med löfte om eget land, men de blev bedragna av Turkiet.
  Det är väl det allt handlar om att vinna fördelar för den egna gruppen, oavsett vilka andra man krossar på vägen dit.
  Min kurdiska vän och f.d. arbetskamrat har ett stort kontaktnät bland kurder både från Syrien och Irak. Hon säger att hon talade med kurder från Syrien när kriget bröt ut och de var lika chockerade som hon, då man ansåg att kurder i Syrien hade en betydligt bättre situation än kurder i Irak. Vilket också framkommer i artikeln. De pratade väl om Syrien och hade sommarstugor som de åkte regelbundet till i Syrien. Vi har känt varandra i mer än 20 år och jag märker hur hennes inställning har förändrats under denna tid.

  Kurderna har gjort ett val och deras allierade är nu USA och Israel.
  När jag berättar om hur USA stöder Israels övergrepp på palestinier i Al-Aqsa Mosquen i Jerusalem, hon som sunni-muslim (kurder är sunnimuslimer) borde tycka att det är förfärligt.
  Får jag ett kort svar: ”Och 24 arabländer, och ca två miljarder muslimer reagerar inte. Detta är politiken”.

  När jag klagar över att USA stjäl vete och olja av Syrien, får jag också ett kort svar:
  ”Så är det hela tiden att folket lider och den stora makten tar över och njuter av landets ekonomiska källor”
  ”Men när USA säger något, då kan de inte säga nej. Det har hänt mycket under de senaste två åren där. Och vem har skapat både al-Qaida och IS, Så när de vill skapa dem så gör de det och när de vill så störtar de det. Så länge Europa är svag och kan/får inte säga nej till USA så styr de även Europa och inte bara Mellanöstern.”
  Hon menar att de gjort ett val att det är bättre med USA och Israel än att Iran styr området, och säger att det är klart att ingenting är gratis, det blir alltid på något, någons, någontings bekostnad, och anser att det är bättre än arabs, turks och shitis styre.

  Så kurderna i Syrien kan fortsätta sin etniska rensning i Syrien, de har mäktiga makter på sin sida, Israel som fortsätter bomba Syrien och dessutom har de USA, som hjälper dem att stjäla olja och vete, som de dessutom säljer till sin ärkefiende Turkiet.
  Nu måste de väl även bli kompisar med Turkiet annars kommer inte Turkiet acceptera deras existens med eget landområde, dit kurder från Turkiet kan fortsätta att komma och få en fristad..

  • Kurderna kan väl anses vara Mellanösterns ”torskar” som alltid blir lurade! Det märkliga är att de tydligen aldrig lär sig…Lite som Sverige där USA lurat skjortan av Sverige och svenskar flera gånger, ändå envisas man att ha relationer med denna gangsterstat på det sätt man har!

 3. Nationalismen och stater byggda på etnicitet är förödande oavsett var det förekommer, SD i Sverige, sionister i Israel, TPLF i Etiopien och nu PKK. Det mest tragiska av allt, tycker jag som gammal kommunist är när mina gamla ideologiska vänner hoppar i den nationalistiska tunnan, som TPLF, PKK eller en handfull svenska maoister (ett släkte som snart inte existerar längre pga naturlig avgång). Alltsedan Stalin har denna nationalism fått breda ut sig och i många fall kan man fråga sig om inte flera av världens befrielserörelser under efterkrigstiden var mer nationalister än kommunister. Frågan om det nationella oberoendet som inte i sig behöver bygga på etnisk grund har förvanskats till nationalism på etnisk grund. Ryska revolutionen var inte ens årsgammal när Lenin kritiserade georgiern Stalin för stor-rysk chauvinism och sen har det bara rullat på.

 4. Jag noterar att Johan är påläst även i andra artiklar, och det är intressant detta. Min svenska är inte sådär 100procent, snarare på 50procent. Jo Vivianne det stämmer att kurderna hjälpte turkarna med deras Folkmordet-Seyfo 1915 och framåt. Till skillnad av turkarna som tills idag förnekar detta,så har kurderna och kurdiska föreningar erkänt detta, något annat vore nog fiasko. Före år 2011 var jag ung vuxen och lite naiv, hade inte mycket koll på dom värsta krigsförbrytarna usa och deras korrupta bolagsmedier. Det var när det så kallade arabiska våren nådde Syrien,där jag har anhöriga som allt förändrades,jag kunde inte tro att omfattningen var såhär brutalt,men det var och är verkligen det.Det var bara det krigsförbrytarna usa och deras lögner som dom korrupta medierna dagligen rapporterade om som gällde,och något ifrågasättandet av övriga valparna i Europa fanns inte.Jag blev så otroligt besviken att Europa helt hållet stod under usas pungkulor på alla punkter och fronter.Det spelade inte roll att man själv hade så mycket bättre kännedom genom sina anhöriga som befann sej på plats i Syrien.Det var endast det krigförbrytarna usa och deras knähundar här i Europa som dagligen pumpades ut lögner som folk på riktigt trodde på. Även när lögnerna var så helt uppenbara och man så många gånger gjorde totalt bort sej så spelade det inte roll.Det var tragiskt att se vilken makt idioterna i usa hade över vårt Europa på alla sätt,diplomatiskt, politiskt,militärt,ekonomiskt och alla bolagsmedierna. Vi är tyvärr usas förlängda pungkula,det behöver inte vara så om bara medierna rapporterade sanningen till svenska folket,ja lovar att om man bara gjorde det så skulle majoriteten av svenskarna aldrig acceptera detta.Men det ser mörkt ut,krigsindustrin i usa är för mäktiga blodtörstiga och överlägset störst i världen.När jag sedan lyssnar på våra helt korkade politiska ledare här hemma om internationella frågor så är den ena mer korkad än den andra och har noll koll,från försvarsministern till Centern-L-KD-M. Det låter ungefär såhär att usa är världens bästa och man kan inte ens säga något negativt ord,jag hittar aldrig det i alla debatter och diskussioner!!De endast ryssarna jämt som är livsfarliga och renodlade terrorister på alla nivåer,när sanningen är helt tvärtom. Vi har lång väg att gå,det ser tyvärr mörkt ut, när svenska folket matas fortfarande med lögner dagligen.Önskar bara att vi gav den korrekta informationen utan rädsla för krigsförbrytarna och lögnarna i usa, och sen tillåter folket själva avgöra vad dom vill göra av sanningen

 5. Usa är helt olagligt i Syrien och stjäl oljan,detta försöker man inte ens dölja. Det är vidrigt att man stjäl syriska folkets olja, samtidigt som man har olagliga sanktioner mot landet.Något annat lands ledare hade kunnat slakta kurderna,som visat sej rena förrädare ihop med usa.Men Syriens president har inte gjort något av det, tvärtom har han kommit till undsättning och det var inte första gången heller. Det har aldrig heller skett någon kemiska attacker från syriska regeringen det är rena lögner. Det var orkestrerad av amerikanerna för att få internationellt stöd att röja ur regeringen,så kallad regime-change som krigshökarna i usa är kära i. Detta satte ryssarna stopp för.Dessutom hade dom olika terrorist grupperna tillgång till kemiska ämnen själva tills ryssarna klev in och bombade skiten ur dom. Kurderna kröp på knäna till Syriens president och bad om stöd och militärt hjälp att försvara sej när turkarna var på väg in,och fick hjälpen direkt utan att någon av dom blev dömd till döden för alla sina brott och förräderi. Vore det inte för ryssarnas hjälp så hade Syrien haft en Al-Qaida regering idag och sett värre än Libyen ut.Inget av dom alla olika etniska grupperna från kristna till kurder och alawiter som levt sida vid sida i fred,så många decennier bakåt hade funnits kvar idag. Försvinn ut ur Syrien,hur kan man ens ha militära styrkor kvar som vaktar oljefältet och stjäl det tills idag från folket helt olagligt utan skam i kroppen

  • Ett datum i artikeln måste vara fel. PKK existerade inte på 1940-talet:

   Han berättade för mig, ”Det fanns en våg av kurdiska flyktingar som kom ner till Syrien (från Turkiet) på 1940-talet, och den andra vågen av dem på 1960-talet, när PKK startade det väpnade upproret mot den turkiska regeringen, i det som var arabiska länder. ”

   Det skulle kanske vara på 1980-talet istället för 1940-talet.

   I artikeln står det också följande:
   ”De fick medborgarskap av den syriska regeringen. De var beväpnade och gavs skydd av den syriska staten för att kämpa för sin befrielse i Kurdistanbergen i Turkiet, och den syriska regeringen inhyste ledarskapet för hela det kurdiska motståndet fram till början av 90-talet.”

   Jag vet inte om PKK medlemmar i Syrien fick medborgarskap då. Det tror jag inte heller. Men jag hörde att såväl turkiska socialister som PKK-aktivister fick skydd och legitimation av den syriska regeringen.

 6. Dagens situation är väl den att på schackbrädet finns ingen bra lösning för kurderna eller en kurdisk stat, vare sig man följer spelets regler eller bryter mot dem -som precis alla inblandade tycka göra, med olika styrka och olika, lika och nya metoder.

  Ännu sjunger alla parter hyllningens lov till kinzjalen (den långa knivdolken) i sin tonart, och lär vilja fortsätta med det.

  Se bara hur det gick med regionens yazidier eller de DAESH/ISIS-fångna i bl.a. al-Hol- och al-Roj-lägren: ryssarna till exempel hämtar hem varenda en som dyker upp anknuten till dem, för att få kontroll över dem hemmavid; andra länder bryter deras medborgarskap; och ett tredje land, som Sverige och andra, verkar tycka att glömskans politik är den bästa: IS-barnen kan dö där de är i de vedervärdigaste plågor och sjukdomar.

  Det verkar snarast som denna regions våld och plågor satt sitt avtryck och reaktionsmönster också just på oss själva. Den nya amerikanska utrikespolitiska cynismen: Vi skall omforma denna region med utrustning vänligen försedd av amerikanska vapenexportindusyrin och självklart andra, ni får däremot leva i dess skuggor och aska bäst ni vill. Bara våra tankesmedjor och malliga ledarsidor får rätt -är det rätt.

 7. OBS!! Till moderator:
  Stavningsprogrammet löper amok: mitt sista styckes första mening skall avslutas med ordet REAKTIONSMÖNSTER – ordet ”redaktionsmästerskapet” är alltså fel och bör tas bort!

  Jag ber ödmjukast om ursäkt. Det stod verkligen rätt när jag kontrolläst igenom för avsändande!

  Trevlig söndag!
  / J

 8. Kurderna är geopolitiska tennisbollar. De servas enligt västs behov, aldrig deras egen. Och de lär sig aldrig av det 🥱🥱🥱

  Ett av vår tids värsta hycklerier är just det att apartheid israel är en demokrati. ”The most profound hypocrisy that prevails in our world is the legitimization of Israel as a Western-style liberal democracy.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2021/12/11/672412/John-Wight-Iran-Israel-JCPOA-hypocrisy-legitimization-

  • Åh, synpunkter från iranska presstv.ir! De behöver jag inte ens läsa förr att veta vad där står!
   ”Man merkt die Absicht und man ist verstimmt” som gamle Goethe en gång uttryckte det.

  • Hur behandlar då Iran sina kurder? Finns det en kurdisk region i Iran, med regionalt självstyre?

   Sanningen att säga finns det i inget land som bebos av kurder i hela regionen överhuvudtaget. De har bara råkat få självstyre i ett område för att de själva med ära och styrka utplånade DAESH/ISIS på just det territoriet.

   I norra Irak kring Erbil fanns åtminstone en tid för ett decennium sedan ett kurdiskt styre, hur det blev med det sedan ISIS härjade och mördade runt där, vet tyvärr inte jag.

 9. ”By way of deception thou shalt do war”. Mossad förnekar ordspråket som sitt kännemärke och det kan de göra. Inget levande kan ha med den organisationen att göra.
  I det ögonblick US hävdade att de var på PKK’s sida i Norra Syrien stod bedrägeriet klart. Att dessa ”kurder” hade Israel på sin sida såg bara ytterligt illavarlande och alarmerande ut. Den enda tjänst Erdogan kan ha bistått med sedan US backade är att ha eliminerat de sista resterna av vittnen, efterlevande, statister.

  På twitter är det fullständigt omöjligt att posta något om Dönmeh från Strategic Culture. Det säger nog något om tyngden i sanningshalten, den urgamla lika rådande kopplingen Israel-Turkiet. https://www.strategic-culture.org/news/2011/10/25/the-doenmeh-the-middle-easts-most-whispered-secret-part-i/

  https://www.strategic-culture.org/news/2011/10/26/the-doenmeh-the-middle-easts-most-whispered-secret-part-ii/

 10. Många kurder i Irak har inte betraktat kurder i Iran som kurder, utan att de är mer som iranier.
  Det har genom tid varit svårt för kurder från Iran att få asyl i Sverige, så Migrationsverket har då ansett att de lever under en mer stabil situation än kurder i Irak.
  Detta har inneburit att kurder från Iran som velat bli mottagna i Europa, har först flyttat till irakiska kurdistan för att lära sig tala den geografiska dialekten av kurd-sorani, och levt där några år för att bli mer trovärdiga att de kommer från Irak. För under några år var det väldigt lätt att få asyl i Sverige om man var kurd från Irak, man slapp några mer djupgående förhör utan fick asyl på löpande band.

  USA byggde för några år sedan en gigantisk bas vid Erbil, så där lär de stanna. De har också slutit avtal med de irakiska kurder. Så kurderna i norra Irak har ett politiskt självstyre. Det är troligt att det i avtalet ingick att de skulle få skydd av USA, men att de då skulle skydda de kristna i Irak, som innan USA började bomba Irak uppgick till 1,5 miljoner och är nu en spillra på 200000-300000 personer och de flyttar från hela Irak nu till Erbil med kringområden. Detta bekräftar även en granne till mig kristen från Irak, med stor släkt kvar i Erbil.
  USA visste då de började kriget att det var den kristna gruppen som förmodligen inte skulle överleva, vilket min kristna granne även sa: ”Saddam Hussein skyddade oss kristna, han tyckte om kristna” De överlevande flydde över hela världen då Saddam Hussein blev mördad.
  USA sa till Vatikanen att om de inte fördömer kriget, så skall USA försöka rädda en del kristna, men om de fördömer så kommer de ingenting göra och det kommer förmodligen inte att finnas några kvar.
  Nu har USA infriat sitt löfte till Vatikanen, genom att se till att de kvarvarande kristna får skydd i det kurdiska området i Irak.
  Påven var där och inspekterade under detta år, och tackade de kurdiska ledarna för vad de gjort för de över 200000 kristna som flyttat från hela Irak till Erbil. Det sägs att det kristna området i Erbil har blivit så fint att man tror att man är i Vatikanen.

  Brad Hoff, marinkårssoldat var med om invasionen i Irak, reste sedan mellan 2004-2010 i Syrien och studerade arabiska i Damascus, där han träffade sin fru.
  Han har skrivit en artikel:
  ”Syrian Christians were quietly warned before the war”.
  År 2004 sa hans fru till honom:
  “You know… the Americans are coming here next.” My immediate haughty laughter and scoffing dismissal of such a far-fetched scenario as the U.S. ever attacking Syria had angered and annoyed her. “Impossible,” I quipped, and implied that she and other Syrians that were then warning me of a near-future war on Syria could be chalked up to “Arab paranoia” which tends to assume a U.S. hidden hand and machinations behind every bad geopolitical event. In the early evening, surrounded by random other Syrians, we had a shouting match – with me actually defending America and George W. Bush’s “good intentions” – and with her warning me that Syria is top of the U.S. war machine’s target list. “A war on Syria is coming. The Americans are coming here – whether in a few years or more, they will target Damascus,” she said. “Israel will be part of it too.”

  Så syrier visste vad Wesley Clark hade läst på topphemliga papper i Pentagon redan år 2004.

  Då kurder nu fördriver araber från norra Syrien, har USA tänkt ett liknande scenario som i Irak, att när man störtar Assad så skall de kristna i Syrien få en fristad hos kurder i Syrien, då man vet att deras allierade vill döda kristna. Max Blumenthal hörde av dem han intervjuade då han var i närheten av Idlib, att man lät kristna fly, dödade alawiter och dödade judar som vägrade konvertera till islam. Säkert någon överenskommelse med USA, att man fördriver kristna men låter dem leva.

 11. […] Artikeln fortsatte med att notera att denna praxis, att föra bort barn och tvinga dem att slåss, har dokumenterats av FN, med en rapport som säger att YPG/PKK använde mer än 400 barn mellan juli 2018 och juni 2020 (UN-rapport här, se sid.26 punkt 184-185, ö.a.) Det kurdiska projektet i Syrien kan bli ett nytt Israel i Mellanöstern […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here