Varför agerar Putin så fientligt mot omgivningen?

54
2735

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski publicerade i morse en söndagsledare med titeln Varför agerar Putin så fientligt mot omgivningen?

Innehållet kan anas för den som inte kommer innanför betalväggen.

Jag skrev två kommentarer under ”Ifrågasätt” (max. 1500 tecken) i DN.

”Ledaren behandlar en viktig fråga. Men man kan med fog vända på frågeställningen om man ser på geopolitiska händelser under senare år. ”Varför agerar omgivningen så fientligt mot Putin?” EU och USA stödjer en statskupp mot en folkvald president (i av OSSE prisade val) i Rysslands nära grannland Ukraina, som sedan utvecklats till en nazitolerant stat med mångdubbelt ökad fattigdom (Världsbanken) och utlandsberoende och som ej följer Minsk II. Ett enormt brott mot europeisk säkerhetsordning som väl överflyglar Rysslands fredliga annektering av Krim med förkrossande stöd – men folkrättsligt förkastligt.

Sedan sanktioner mot Ryssland, sedan de högljudda påståendena om rysk påverkan av USA:s val utan belägg, enligt Mullerrapporten till slut. Sedan sanktioner och sanktionshot mot Nord Stream 2, där USA vill sälja sin dyrare och sämre gas. Sedan Skripal och Navalnyaffärerna som jag studerat ingående med forskarbakgrund.

Det finns inga motiv för Ryssland att i utsatta lägen försöka förgifta en sedan länge passiv spion (Skripal), eller den högljudde Väststödde Navalny med stöd av 3-6 % enligt upprepade opinionsundersökningar. Och hållbara belägg saknas. Skulle inte ha en chans i en juridisk process. Belägg saknas för att Ryssland skulle göra något så dumt som att starta krig mot Ukraina. Den röda tråden är USA-initierad anti-rysk propaganda som etablerade media, och politiker, sväljer så okritiskt. Detta är mycket skrämmande.”

Den andra kommentaren utgår från att Peter Wolodarski lyfte fram och lovordade Georg Kennans politik och ”The Long Telegram”.

”Det har varit mycket bättre om USA slagit in på samarbete med Sovjetunionen vars insatser var de helt avgörande för att besegra nazi-Tyskland, i samarbete med USA och Storbritannien. Sovjet var fruktansvärt förrött och försvagat efter Andra världskriget med över 20 miljoner dödade (USA hade omkring 300 000), och tusentals förstörda städer, byar och företag. Koncentrerade sig på återuppbyggnad. Avstod/avrådde från insatser i Grekland, av Nordkorea etc. Kennans ”Långa Telegram” grundar sig på en osaklig analys, och den blir inte bättre att den är en av grundorsakerna till kalla krigets politik.

Värre idag är den aktuella rapporten från Atlantic Council som upprepar misstaget som ligger i USA:s tänkande om världen, att uppfinna eller förstora och demonisera en rival och sedan lägga fram strategier för att hantera denna fiktion. Den 28 januari kom rapporten ”THE LONGER TELEGRAM – Toward a new American China strategy” av US-Natos tankesmedja, Atlantic Council. Den rekommenderar att man bör försöka att skilja det kinesiska ledarskapet från folket och till och med hur man skiljer kommunistpartiet från deras medlemmar och folket, genom att använda falska påståenden som propaganda för att undergräva social sammanhållning. Inte konstigt kanske om Kina arresterar amerikanska och brittiska misstänkta agenter i Hong Kong. Dokumentet uppmanar till ett mjukt tillvägagångssätt mot Ryssland för att försöka locka bort det från dess allians med Kina.

Föregående artikelDet kurdiska projektet i Syrien kan bli ett nytt Israel i Mellanöstern
Nästa artikelÄr Kina är på väg att vinna teknikloppet med USA?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

54 KOMMENTARER

 1. Jag kan inte se att Ryssland agerar fientligt mot dess omgivning.
  Men de kan använda våld vid uppror.
  Men hur göra med upprorsmakare som riskerar förstöra ett statsbygge?
  Den saken kan förstås diskuteras.
  Personligen tycker jag det är västvärlden som historiskt agerat våldsamt mot Ryssland.
  Värst var Tyskland och Hitler som fick en idé att krossa Ryssland.
  Eller snarare kommunismen.
  Adolf Hitler måste tänkt helt fel där.
  Förmodligen var han ideologiskt fixerad och i sin iver försköt att det istället var Ryssland han bestämde att attackera.
  Ingen hade hitintills krossat Ryssland. Ej heller svenskarna.
  Absolut något för vår nuvarande försvarsminister att tänka på.
  Man kan fundera om västvärlden alltför lätt grips av övermod?
  Hur som helst var det Ryssland som stod för segern. Победа på ryska.
  En seger som blev till ett imperium. Dock med visst inre motstånd.
  Jag lyssnar ibland på en sångerska kom heter Anne Veski (Анне Вески)
  Jag tror hon är estländare (då Sovjetunionen) men idag bor och är verksam i Ryssland.
  Säkert fanns de över hela Sovjetunionen som helt enkelt blev förryskade.

  https://www.youtube.com/watch?v=Wy3oUNAstE4

 2. Man skulle kunna fråga sej,varför beter sej väst med usa i spetsen så vidrigt mot Ryssland. Usa ligger på andra sidan havet, varför tillåter sej Europa vara en underordnad satellitstad styrd av usa,på korsningståg mot Ryssland. Vi skulle lätt kunna ha bättre förhållande med Ryssland från imorgon om vi Europa inte tillät oss styras som marionetter av usa. Men viljan finns inte, trots att det ligger i vårt intresse och Ryssland är en granne. Usa styr Europa som marionetter och man tillåter det utan skam i kroppen

 3. Putin agerar alltså enligt Woododarski fientligt mot omgivningen? Han agerar nog på det enda tänkbara sättet som är möjligt d v s att skydda sina före detta landsmän som hamnat i knipa efter att Sovjet upplöstes! Är Woododarski så dum på riktigt att han tror att Putin har något val och kan agera annorlunda så kan han inget om Ryssland. Det skulle bli ett ramaskri i Ryssland om Kiev gör allvar och börjar ett krig med en stor invasion som skulle hota invånarna i östra Ukraina i stor skala. Då är det inte den moderata Putin som styr Ryssland längre utan hårdföra generaler i stället! Då skulle det bli tragedi på riktigt och Kiev skulle drabbas skoningslöst. Min misstanke är att Woododarski, som den smygpolack han är, pratar för Polens sak i ärendet och egentligen vill att ryssar och ukrainare tar kål på varandra så att Polen bara har att vandra in i västra Ukraina.

 4. Riktigt strunt,man skulle lätt kunna vända på den rubriken. Det är väst som beter sej vidrigt mot Ryssland. Man borde vilja ha bättre relation genom dialog med den stora grannen. Men den ständiga pressen av usa mot EU varit rena katastrofen.EU borde valt annan väg,en självisk utrikes politik och inte usa förhandlat jämt.Detta kommer fortsätta för alltid,tills EU väljer egen väg, det borde ligga i vårt intresse att ha bättre förhållande med vår stora granne

 5. Hetsa inte upp er arbetarklass, Ansgar, Välj annan väg EU, Benny och José. Det är Peter Wolodarski på ”Sveriges malligaste morgontidning” som skriver. Hans mentala omgivning är inte stor, och han är förankrad i det liberala Väst, som med USA i spetsen blir allt svagare. Klart att Peter W känner sig synnerligen obekväm, det är helt naturligt.

  • Jodå, tidningar, TV med mera är västvärldens officerare med uppgift upprätthålla motsättningarna som försvarar makten mot övriga världen.
   Och dom lyckas faktiskt därför folk tror på dem. De vår tids auktoriteter.
   Men solidariteten i västvärlden har krackelerat så därför söker de fler auktoriteter.
   En numera vanlig auktoritet som gärna lyfts fram i debatterna är forskarna.
   Vad ska man säga, det våras för forskarna?
   Lönsamt för forskarna troligtvis gissar jag på.

   Jag har tittat på Riks ikväll. Det har varit mycket Ryssland på senare tid så jag lagt Riks åt sidan.
   Men deras utrikessvep lockade mig.
   Faktiskt väldigt intressant alltihopa.
   Dick Erixon tar upp USA och Kina där det uppstått en motsättning mellan klimat och mänskliga rättigheter. Båda nu väldigt viktiga övergripande målsättningar för västvärlden.
   Lyssna gärna av det.
   Sedan Frankrike och där bl.a. en bakgrund till rörelsen Gula västarna.
   Folk känner sig svikna och förfördelade och protesterna haglar.
   Till sist Tyskland och den nya förbundskanslern.
   Samt en berättelse om Tysklands ledare sedan Bismarck.

   https://www.youtube.com/watch?v=vhDkN8hGs_8

 6. Vi har en anti-ryska regim i Polen som sedan 2015varit emot minsta lilla försök att normalisera relationen med den stora grannen för EU. Man har varit så högljudda och skällt och gnällt så fort det varit nära att förbättra relationen.Sen har vi usa, det är bara lyssna på deras medier alla dessa åren och alla deras politiker i båda partierna. Vi har så okunniga ledarsidor jämt, vare sej de DN, Aftonbladet, Expressen så verkar dom helt snurriga och okunniga,det är bara ensidigt jämt också utan att nånsin tillåta,eller förstå den andra sidan något minsta lilla,som agendas intervju med usa utrikesminister som direkt gav mej migrän när man hörde intervjun,för att inte tala om det misslyckade”ryska sidans”version av det hela som totalt var falskt. Synd att det behöver vara såhär.Vi skulle annars från imorgon kunna ha bättre relation till den stora grannen

  • Polen och de baltiska staterna har ju ganska stor ”erfarenhet” av hur Ryssland och dess föregångare Sovjetunionen betett sig så det kommer att lång tid innan de såren läks. Något annat är väl knappast att vänta? Om någon generation till – förutsatt att Ryssland håller sig i skinnet – kan kanske relationerna bli varmare.

     • L, när ska du förstå att det är enorm skillnad mot vad vanligt folk i Polen och Baltstaterna i allmänhet tycker om Ryssland jämfört med de styrande som sitter i knäna på Washington och Bryssel? Verkligheten är helt annorlunda! När jag var i Gdansk för några år sedan på den enorma marknad som hålls där varje sommar så var det massor av folk från Baltstaterna, Tyskland, Ryssland m.m på besök. Där gick folk omkring med tyska, ryska och även svenska flaggor utan några som helst problem på gatorna och umgicks i öltälten och nöjesställen utan vare sig bråk eller nedskräpning. Och jag tror inte det ändrat sig sen senast jag var där d v s innan Covid-hysterin.

    • Ja, tyskarna bar sig avskyvärt åt. Långt värre än så tyvärr.
     Man måste inse Nazityskland innan man ens nämner Sovjetunionen.
     Sovjetunionen var ingen erövrare.
     Ryssland är ingen erövrare. Ej heller någon angripare.
     Nazityskland var både erövrare och angripare.
     Men likväl försöker de ändå har i västvärlden, och särskilt här Sverige låta oss förstå att det skulle var Ryssland som är hotet.
     Jag tror dom inte.
     Det är bara se saken historiskt så förstår man att de ljuger.

     Ryssland införlivade östra Europa i Sovjetunionen.
     Men det är inte Rysslands fel.
     Det är helt och hållet högerdiktaturen Nazityskland som bär det ansvaret.
     Ja, högerdiktatur. Adolf Hitler var diktator. En Fürer.

     • Fast central- och östeuropa efter kriget INFÖRLIVADES bokstavligen INTE i just den sovjetiska UNIONEN, men låg verkligen i den sovjetiska sfären efter 1945. Det enklaste formella är att kalla alla dessa länderna för SEV-länderna, som de alla var (SEV = ett östeuropeiskt EG som bildades ett år innan EEC/EG, för övrigt).

      Sovjetunionen hade 1945 sexton unionsrepubliker (den ”okända” 16:e var Karelo-finska republiken vid sjöarna Ladoga, Onega och Vita havet öster om dagens Finland; med Petrozavodsk som huvudstad, den uppgick senare c:a 1954(?) i ryska republiken RSFSR), den existerar ännu som Republiken Karelen i dagens Ryssland. Det som skiljer just karelarna från finländarna är att karelare i allmänhet tillhör den ortodoxa kyrkan.

      Sovjetunionen hade alltså mindre territorium i Europa än just Tsarryska imperiet (1916) som ju också innefattade Finland och Polen. Den unga sovjetrepubliken blev ju av med territorier först till tyske kejsardömet(som senare kollapsade), och sedan västra Vitryssland och västra Ukraina till Polen 1920, som återtogs med polska statens fall i oktober 1939. Man förlorade även Besarabien (Moldavien) en tid till Rumänien, även det återtaget senare.

      Efter kriget tävlade en del östeuropeiska länder vem som ville bli den lojala 17:e sovjetiska republiken: bland annat Bulgarien och Polen. Bulgarien kallades i många decennier för just den ”16:e sovjetrepubliken” för sin ofta obrottsliga lojalitet.

      Innan krisen med marskalk Tito i Jugoslavien 1948-1949 experimenterades det politiskt om att skapa en ny Balkanfederation med Rumänien, Bulgarien, Jugoslavien, Albanien och till och med Grekland (innan monarkisterna vann inbördeskriget där c:a 1951) med huvudstad i Belgrad. Man började till och med bygga nya administrativa byggnader i Belgrad, men allt föll med Titokrisen.

      Man talade också om en helt ny Centraleuropeisk federation som skulle omfatta Ukraina, Vitryssland och Polen, även det strandade i slutet på 1940-talet. Om allt detta kan man läsa mycket om i den då lojale jugoslaviske politbyråmedlemmen Milovan Djilas bok ”Samtal med Stalin”, där hans mötesanteckningar med bl.a. Stalin och andra denna märkliga tid finns nedtecknade.

      Ibland talade man långt in på 1980-talet om så spritt skilda länder från Kuba i väster till Vietnam och Korea i öster som det ”socialistiska samväldet” (sotsialistitjeskoe sodruzjestvo), ur vilket Kina ”föll ur” (sett ur sovjetisk ståndpunkt) i början på 1960-talet.

   • Det ÄR svårt att vara granne med en stormakt. Kinas, Rysslands, Indiens och självklart Amerikas grannar har diverse problem och ibland rena öppna konflikter. Allra farligast var nog det kinesiska angreppet med beväpnade rödgardister år 1969 på sovjetiska gränsen vid ön Damanskij i Ussuri-floden (ön har ironiskt nog idag sakta men säkert vandrat över med vattenströmmarna till Kina…) i Manchuriet/Amurregionen. Kineserna förlorade stort, men det var första öppna kriget mellan två kärnvapenmakter. Detta fick Kina att söka kontakt med ärkefienden USA…

    I den mellankrigstid var som Anders säger Polen och Baltikum svaga eller överhuvudtaget inga demokratier. Jag vet att i Lettland var till och med ALLA politiska partier och fackföreningar HELT förbjudna på 1930-talet, det s.k. ”nollpartisystemet”, jag tror ledaren hette Karlis Ulmanis, han hyllades stort av svenska högerpartiet och svenska officerskretsar som närapå aldrig förstått sig på samtida politik.

    En gång var det också östersjöländernas stora skräck att vara rädd för grannen……Sverige!

    Lenin lovade faktiskt balterna kring 1920 ”evig frihet” utan ”sovjetisk ägo”. Man hade kvar viss idealism på den tiden. Jag har en känsla av att det var det nazistiska hotet som möblerade om denna region i slutet på 1930-talet.

    Det vore på sin plats att ett så stort land tillsatte en historisk kommission för Baltikum och läkte såren. Gorbatjov gjorde det för relationerna Moskva-Polen kring 1991 där det till och med var en stor överraskning för Gorbatjov själv när han för första gången fick se och VETA vad som egentligen hände i Katyn-skogen 1940. Gorbatjov ryste då han såg de sovjetiska namnunderskrifterna på Katyns arkebuseringsorder. Jag vet inte om dagens högernationalistiska Polen känner någon tacksamhet för det idag, tyvärr, men Gorbatjov, Jaruzelski, Walesa och Jeltsin rensade luften och man bad om ursäkt för Katynmassakern: soldater man faktiskt kunnat sätta in mot nazisterna, detta var ett typiskt stalininstiskt skräckexempel på hur man ”slösade med mänskliga begåvningar” på den mörka tiden.

    Idag kan länderna bättre.

   • Numera har vi stor erfarenhet hur illa USA uppför sig i världen och det kommer att ta lång tid innan länder som drabbats av deras krig kan lita på denna gangsterunion igen, om någonsin! USA är väl ett av jordens mest impopulära länder visar undersökningar, efter Israel, så de har mycket att leva upp till.

   • Det bästa som skulle hända Polen är att införlivas i Tyskland och Belorussia. Ett Europa utan bråkmakaren Polen skulle bli mycket säkrare än med den. Näsduk länderna (Estonia, Latvia och Litauen) kan också styckas och delas ut till Finland, Sverige och Ryssland. 🤣 Baltiska ländernas fasoner om att de betyder nåt i det stora geopolitiska spelet är mild uttryckt pinsamt

    • .. 15/12/2021 07:16
     Om kriget mellan Ryssland och Ukraina blir verklighet har Kiev ingen chans till seger, och Washington – även om man vill – kommer inte att kunna hjälpa till. Den ryska militären kommer att behöva högst tre dagar för att nå Dnepr.
     En sådan prognos gavs av ex-direktören för den ryska analysavdelningen vid CIA, George Beebe och Douglas McGregor , före detta rådgivare till chefen för försvarsministeriet i Trump-administrationen, i en artikel publicerad av The National Interest.
     ”När det kommer till Ukraina kan Ryssland snabbt sätta in ett stort antal kapabla styrkor i strid, är mer bekant med terrängen och är mycket mer förberedd för krig än USA, för vilket Ukraina inte har någon existentiell betydelse.
     Den ryska militären har nyligen tagit framsteg i Syrien, för att inte tala om Ukraina självt. Och Moskva förutsåg med största sannolikhet möjligheten av drakoniska sanktioner från USA och Europa och andra straffåtgärder som Washington kan komma att införa som svar. Om det kommer till en konflikt i Ukraina kommer Ryssland sannolikt att vinna – och det snabbt”, skriver författarna till materialet.
     Biden kommer inte att skicka en soldat ”till detta krig”
     De var inte för lata för att ens utveckla en offensiv plan, som enligt deras åsikt skulle tillämpas av Ryssland, och som tydligt visar att ”ryska markstyrkor kommer att uppnå sina operativa mål längs floden Dnepr på bara sjuttiotvå till nittio- sex timmar.”
     Samtidigt, betonar George Beebe och Douglas McGregor, har Biden ”inga idioter” i administrationen och alla möjliga drag har beräknats – det är ingen slump att den amerikanske presidenten varnade i förväg för att han inte skulle skicka en soldat ”till detta krig”.
     ”Och det är därför Washington hotar att påtvinga Ryssland allvarliga konsekvenser utanför slagfältet, genom att använda ’sanktioner från helvetet’ och andra ospecificerade åtgärder i hopp om att det ska hålla Putins hand”, skriver militäranalytiker. Ukraina kommer inte att få hjälp av:
     ”Ryssarna har länge förutsett vad USA skulle kunna göra. Tillsammans med Kina förberedde de sig på att bli utslängda ur det internationella SWIFT-systemet. De har alternativ till den nybyggda gasledningen Nord Stream 2 om européerna vägrar tillåta användningen av den. , och de kan till och med vara beredda att stänga av gastillförseln till Europa som vedergällning i mitten av vintern.
     För att förhindra eventuella amerikanska åtgärder mot deras satellitsystem lovade de att de skulle vara beredda att förstöra amerikanska satelliter genom att framgångsrikt testa en anti-satellitmissil för bara två veckor sedan, trots hårda amerikanska protester, och de har etablerat markbaserade backupsystem om deras egen kommunikation och navigationssatelliter kommer att sluta fungera.”
     Således har Ukraina och USA som ”sympatiserar” med det bara ett hopp:
     till det faktum att ”Putin nästan säkert förstår att invasionen av Ukraina kommer att leda till ett fullständigt brott i förbindelserna med väst och i själva verket göra Ryssland till en beroende juniorpartner till Kina.
     https://www.pravda.ru/news/world/1669046-ukraina_proderzhitsja_protiv_rossii/

     • President Zelenskyj tillträdde efter vinst i valet med fred och avspänning som vinnande koncept.

      Zelenskyj är idag de mest våldsamma och högerreaktionärernas fånge och gisslan i dagens ukrainska situation.

      Ukraina måste idag i princip lägga alla pengar, kraft och medel på militär materiel, samhället lämnas i övrigt för fäfot (precis raka motsatsen till vad landet objektivt skulle behöva).

      I långa loppet kan ju knappast ukrainska medborgare och väljare vilja se sin ekonomi och situation för staten enbart i en hopplös konflikt med grannen Ryssland, som man dessutom OBJEKTIVT BEHÖVER för ekonomisk tillväxt.

      Kommer dagens Kiev-styre och hålla emot verkligheten mycket längre? Kommer dagens politiska inriktning objektivt kollapsa då den sociala och ekonomiska situationen sakta kollapsar?

      Hur lång är verkligen livslängden för en smygfascistisk stat?

      Förtjänar ändå inte Ukraina ändå en ny, bättre och fredligare regering?

    • Balterna precis som folk i allmänhet bildar sina föreställningar från medierna, genom kontroll över dem går det att odla fram vilka uppfattningar som helst. Man hade kunnat önska att de tittat mer på Finland som modell för hur att samexistera med sin stora granne men efter självständigheten importerades exilbalter med försänkningar i amerikanska institutioner till ledande poster och organiserades tillsammans med de andra tidigare satellitstaterna av Lockheed-Martin directören och PNAC medlemmen Bruce Jackson i Vilnius 10 gruppen för att förbereda dem för natomedlemskap och ekonomisk liberalisering där deras tillgångar köptes upp eller lades ner av privata intressen enligt direktiv från Jackson.
     De hade inte en chans.

    • Polen: obekvämt katolskt inklämd mellan protestantisk tysk och preussare och ortodox ryss.

     En svår region i Europa, också uppmarschområde gentemot det inre av Europas långa ryska fält.

 7. Bor man i en världsdel, en trappuppgång, ett radhusområde eller har gemensamma kolonilotter: så tar man också hand om sitt område med ett större, kollektivt säkerhetstänkande. Så måste vi också göra med det heliga Europas jord, vi som bor här – helt enkelt.

  Fram till år 1990 var Europa uppdelat i två rätt så oförsonliga delar. Goebbels (den förste att använda ordet politiskt) och Churchills ”järnridå” delade av Europa, som var inne i en närmast psykotisk kärnvapenrustning, i stort sett helt utan de europeiska folkens insyn och mot dess vilja.

  Vi fick länder från Lissabon till Vladivostok som alla fick flerpartisystem, en mer demokratiserad och mångfaldig ekonomi -tyvärr parallellt med en sjukligt och felaktigt reformerad post-sovjetisk gangsterkapitalism, främst i länder som Ukraina, Kaukasus och Centralasien, den ideologiska motsättningarnas tid var för européernas del avslutad. Trodde vi.

  Vi blev bedragna av Washingtons vapenexportindustri, för att uttrycka det i en enda mening.

  Europas säkerhetspolitik och utrikespolitik lyckades dock inte frigöra sig: mycket av det bonniga underdog-landet i vilda västern hade fått smak för världsmakt, en drivande passion för landet med ”den vite mannens börda”. Den ofta snedvridna och frireligiöst perversa politiska modellen fick expandera och olyckligt slå rot i Centraleuropa och östra Europa. Detta vållade Europa i sin helhet stor historisk och mänsklig skada.

  Den politiken har nått vägs ände. Den är slut. Natos kärnvapenallians har inte reformerats, utan lever ännu i året 1984, där så mycket territorium skall erövras som möjligt av Washington. Europa och Asien får från Washingtons sida sett inte förenas i samarbete ekonomiskt eller fredligt politiskt. Det är från amerikansk ståndpunkt helt otänkbart. Det gör nämligen krigs- och våldsetablissemanget i Washington HELT ÖVERFLÖDIGT. Ett imperium utan land och inflytande: det ligger nämligen i – Europa.

  Det aggressiva Pentagon, NSA och CIA lägger under sig vårt Europa och ockuperar detta under propagandistiska ord som att just ANDRA länder utbreder sig aggressivt, precis som om nya ryska kärnvapenbaser har slagits upp i Quebec, Mexico och, ja, Puerto Rico. Sådan är världsbilden. Den amerikanska narcissismen tål nämligen inte utmaningar.

  Den amerikanska förmågan att projicera sin nu helt ineffektiva sociala och politiska modell har till och med misslyckats i Afghanistan.

  Det är hög tid för Europa, hela Europa, att frigöra sig från denna sjuka amerikanska militära ockupationspolitik. Kontinentaleuropa kan nämligen alldeles utmärkt inom Europeiska unionens brödraskap ordna och upprätthålla goda handelsmässiga, diplomatiska och politiska relationer med andra länder över hela Euroasien.

  Dessa östliga och asiatiska länder och tolk har sina filosofiska ställningstaganden, sin långa stolta historia och sin modell, som dessa måste få utveckla och bestämma över helt själva. Euroasien behöver inte de amerikanska Förenta staternas råd hur deras politiska modell ska se ut och vad de skall kallas; de behöver inte amerikanska råd och amerikanskt ”godkännande” från ett av världens sista rasistiska länder som först fick allmän rösträtt för alla vuxna år 1968(!).

  Det är dags för Europa att bli fritt, befriat och stolt liksom ordna sina bättre grannförhållanden med Euroasien helt på egen hand.

  Utrikespolitiska och aggressiva militära råd och hot i Europas namn skall inte utslungas för Europas del från Washington, London, Canberra och Ottawa. Det skall européerna själva sköta. Det är det som är europeisk frihet.

  Det är dags för ett all-europeiskt upprop för ett fritt, vänligt och befriat Europa vars folk alla är herrar i sitt eget hus! Det europeiska huset. Vi skall själva ta hand om det, inte våldsetablissemangen i världens krigsförbrytartätaste huvudstad Washington.

  Europa kan bli fritt från den invasiva onda amerikanska övermakten!

 8. Varför uppmärksammar inte den svenska pressen den oerhört kärnvapenmässiga trombkatastrofen, i USA ?
  Kanske därför att det alltför mycket påminner om verkan av ett kärnvapenanfall, eller kanske värre, men det är så här det kan se ut, det vill man inte påminna ”lilla” Sverige om, inför ett ev. krig kring Ukraina.Annars bevakar man ju allt från USA, som om vi bodde där. Som sagt, lägg märke till hur nerspelad denna katastrof
  är i Sverige, det finns nog ett skäl på redaktionerna, att låtsas som det regnar. Denna tromb kanske påverkades av klimatet, när nu USA påminner om Tyskland, 1945, Amerikansk höst.

 9. Putin har ovanligt stor självkontroll, då han tvingas se hur man bombarderar befolkningen i Donbas dagligen och ukrainska soldater med stort stöd av England och USA, har dödat mer än 200 barn.. Hela tiden nya anklagelser om att ryska soldater är där, vilket Dean O´Brien förnekar som varit där på plats den längsta tiden som någon utländsk journalist befunnit sig i Donbas.
  Däremot som i alla konflikter finns det personer som frivilligt åker till Ukraina för att slåss mot en stat som är nazistvänlig, bland annat är frivilliga serber där, som har krigat mot nazismen i alla tider.
  USA som annars styckar upp länder i små fraktioner och bombar dem sönder och samman som ex. Serbien (Kosovo)för att dela av landet, accepterar inte att Donbas får slippa tillhöra ett nazistvänligt styre.
  SVT har inget annat för sig än att anklaga Putin för allt de kan finna på, nu senast, så anser de kunna bevisa att han bär ansvar för mordförsök i Gävle.

  SVT skriver: Putin bär ansvar för mordförsök i Gävle.
  Så lägger de ut nedan video som bevis för det.

  Det såg ut som ett lägenhetsbråk i Gävle – men visade sig snart vara ett mordförsök på en tjetjensk regimkritiker. Två personer dömdes för dådet, men frågan om vem eller vilka som låg bakom det sträcker sig längre än så. Uppdrag granskning kan avslöja att en hemlig underrättelserapport lägger ansvar på Rysslands president Vladimir Putin för attacken i Gävle.

  https://www.svtplay.se/klipp/33441622/uppdrag-granskning-avslojandet?id=86Y1B3p

  • Undrar om någon ställts till rättsligt ansvar och dömts till fängelse för de hemliga tortyrfängelser USA hade mitt i europeiska demokratiska rättsstater, där de förvarades, torterades och sändes sedan till okända öden i ökända brutala staters fängelsehålor.

   Är det demokratiskt, rättssäkert, anständigt och civiliserat?

   Vilka torterare och europeiska CIA-medlöpare i Europa har utretts för detta och dömts?

   Är det utrett av Europaparlamentet (jag hoppas!) eller tagits upp av Europadomstolen i Strasbourg?

  • I detta fall vet jag inte, men glöm inte att USAs kodord för terrorister ofta är ”regimkritiker” eller ”journalister” eller ”demokratikämpar” genom deras propagandakanaler som MSM eller Public Service.

 10. Jag ser något helt annat i detta. Det är i grunden inte en fråga alls om Putin. Vad det är om är att Peter W är USA propagandas förlängda tunga i Sverige. Bonniers står i beroendeställning till USA regimen med omfattande amerikanska affärer i USA, och därmed styr USA regimen Sveriges dominerande media. Det är inte bara DN. DI hade en artikel idag att nu tillverkar Kina mer blöjor åt gamla än till barn. Det är avsett att förfalska och missleda och ge ett förfalskat intryck. Expressen har haft kavalkader av mycket grovt förfalskade framställningar. Idag hade SVT en artikel på nivån av rymdödlor med rader av avsiktligt mycket grova sak-förfalskningar. Jag vet att dom vet, men förfalskningarna i sak är avsiktliga för att missleda.

  USA faller sönder och är allt desperatare. Det är som en spelare på ett kasino som satsar hårdare ju mer han förlorar. USAs finanser faller i bitar, och USA kan inget göra. Det finns allt starkare krafter som vill splittra upp USA och överge unionen. ”30 million Americans ready to ‘take up arms,’ MSNBC claims”
  https://www.rt.com/usa/543003-msnbc-trump-supporters-coup/

  USA ser tydligt hur kryptovalutor undergräver dollardominansen, men kan inget göra. Kina leder mycket stort i utvecklingen av kryptovalutor. Bitcoin kan i praktiken inte regleras och växer.

  Samtidigt drar Kina ifrån på alla områden, teknologi, samhälle, relationer, medan USA propaganda försöker prata bort det. Detta Putin-gaff är ett exempel. Peng Shuai bedrägeriet ett annat. Andra är koncentrationsläger, fängslade Uigurer, mänskliga rättigheter, betalda vittnen, läckta dokument, listan blir allt längre.

  USA har med en ny lag förbjudit amerikanska investerare att investera i Kinas SenseTime US$768 million IPO in Hong Kong. Det skadar ju USA på sikt. Pengarna finner andra vägar. Det driver även på kryptovalutorna.

  Börs och options handlare spelar allt högre och tar större risker.
  Rusning till optioner oroar amerikanska myndigheter
  https://www.di.se/nyheter/rusning-till-optioner-oroar-amerikanska-myndigheter/

  Att USA stoppade Sverige från Huawei skadar Sverige svårt på sikt.

  Facebook. Twitter, Instagram, alla USA företagen censurerar allt mer aggressivt. Bara USAs story skall finnas. Har ni laddat ner WeChat ännu.

  https://www.rt.com/business/542939-us-dollar-is-toast/
  https://www.di.se/nyheter/rusning-till-optioner-oroar-amerikanska-myndigheter/
  https://www.rt.com/op-ed/542582-china-tech-race-us/
  https://www.rt.com/business/542842-us-billionaire-new-world-order/ http://www.china.org.cn/china/2020-07/17/content_76281590.htm
  https://www.di.se/nyheter/bitcoinutvinning-har-aterhamtat-tappet-efter-kinas-forbud-starkare-an-nagonsin/
  https://www.scmp.com/business/companies/article/3159453/sensetime-will-halt-us768-million-ipo-hong-kong-after-us?module=live&pgtype=homepage

  • Grävande journalistik från Kina lär vi få vänta på (håll inte andan!). Från tidningen Journalisten:

   ”I en 82 sidor lång rapport från Reportrar utan gränser (RSF) pekar organisationen på hur regimen systematiskt attackerat pressfriheten i landet sedan President Xi Jinping tillträdde 2013.
   Bland annat listas en lång rad av de sätt som regimen försvårar informationsflödet i landet, exempelvis via ”den stora brandväggen”, som på ett omfattande sätt censurerar internet för användarna.
   RSF berättar också hur regimens trollarmeér fungerar. De består till stor del av medborgare som får betalt per postat inlägg, vilket resulterar i att internet översvämmas av kommentarer och lajks från pro-kinesiska användare eller olika typer av trakasserier av oliktänkande.
   ”Den här strategin stärktes nyligen upp av ett stort antal influencers, delvis med fejkade konton, vars uppdrag är att svärta ned uppgifter från västerländska medier och journalister”, skriver RSF i rapporten.”

   https://www.journalisten.se/nyheter/undersokande-journalister-utrotningshotade-i-kina

     • Svenska etablerade journalister säger med få undantag få gånger vad som passar USA-etablissemanget och den USA-anpassade svenska utrikespolitiken. Annars lär de ha svårt att överleva som etablerad journalist.

     • Det du kallar ”Partiet” är nio stycket folkrörelser som drivs från gräsrotsnivå genom vilka folket kan framföra information, åsikter, önskemål och styra makthavarna och deras beslut. Det är alltså motsatsen till svenska ”Partier” som autokratiskt och diktatoriskt styrs från toppen av en ideologiskt baserad partistyrelse, och där medlemmarna utesluts om deras handlingar och yttranden inte följer partistyrelsens beslut. Journalister i Kina driver inte politik och agitation som i Sverige, utan deras uppgift är att informera och kommunicera. Myndigheter på både nationell och lokal nivå har egna media (digitaltidningar) med uppgiften att hålla innevånarna informerade om vad myndigheten sysslar med. Alla myndigheter har skyldighet att hålla innevånarna informerade. Innevånarna kan sedan styra myndigheten genom de nio folkrörelserna, i väst felaktigt kallade ”Partier”. Det väst kallar ”kommunistpartiet” är den största folkrörelsen. Systemet fungera mycket bra. Inga mellanhänder som kan ljuga, förvanska, dreva och driva egen politik. Direkt och oförvanskad kommunikation utan mellanhänder.

     • Tycker du inte att journalisterna på Flamman, Proletären, ETC m fl överlever? Det finns fullt med alternativa medier som inte tycker som (s). Men här är inte deras existens hotad. Din egen web-sida är väl också ett exempel?

     • Ja, det är bra. Notera att jag medvetet skrev ”etablerade journalister”. Det är närmast omöjligt att etablerad press som DN, SvD m.fl publicera en väl faktaunderbyggd analys av t.ex. USA: stöd till terrorister, krig mot Syrien, stöd till statskupper i demokratier och av fleras andra viktiga områden med en tydligt alternativ inriktning – stöd till FN-stadga och folkrätt. Har en hel del egen erfarenhet.

    • Intressant nog har du delvis rätt. Kina har ett betydligt mer effektivt system att komma tillrätta med problem än med ett antal laglösa vilda västern agitatorer som tagit sig titeln journalister. Dels har PSB (Public Security Bureau) avdelningar som fyller den funktionen, dels kan man bilda medborgare kommittéer som har mycket stora befogenheter. Den lagslösa och oreglerade pressfrihet med lögner, drev, förföljelser som Benny Fredriksson som som finns i väst är inte accepterad i Kina. Advokaten Lawrence Ma kommenterade efter att en journalister fällts i domstol i Kina. ”fri press ger inte rätt att ljuga, fuska, vilseleda eller säga vad som helst.” och ”Pressfrihet är inte ett kriminellt försvar”. Journalister står i nivå med läkare, advokater och piloter. Man skall kunna lita på dom. Så är det inte i Sverige.

     Informationsflödet i Kina är betydligt bättre än i Sverige, vi har appar som WeChat, vilka Sverige försöker stoppa. ”Den stora brandväggen” är utmärkt för den stoppar USAs hackande och propagandan, USA har ju som bekant 70,000 heltidsanställda spioner och agitatorer, CIA, NSA, osv. Kina har ingen troll armé som Sverige och USA, men men en omfattande samhällsservice där man kan ställa frågor. Det saknas i Sverige. Det är ju unikt i Sverige att få svar från myndigheter.

     RSF i rapporten är inget annat än ett inslag i propagandan, RSF vill ha samma lagslösa vilda västern omgivning i Kina där man kan sprida falska rykten helt utan ansvar, ljuga, fabricera och bedra. I Kina skall en journalister likt en läkare vara lämplig för yrket, vara kunnig och påläst, gå att lita på, och har journalistlegitimation. Den legitimationen kan dras in om personen inte sköter sig. Att vara agitator, aktivist och fabricera falsk information och sprida den är alltså olagligt och kan leda till fängelse, typisk 2 till 6 år om det gäller att någon provocerat till upplopp, oroligheter, och om någon blivit skadad eller dödad kan det bli livstid. Att kalla sig ”grävande journalist” är inget försvar.

     Journalister och media i Kina har världens högsta förtroende enligt amerikanska utredningar.

   • Precis som överallt så översköljs ju internet av idel subjektiva åsikter: tänk bara på uppdelningen i det amerikanska mediaklimatet, där t.ex. antiabortrörelsen infiltrerar media med allsköns (påhittade) medicinska påståenden, liksom typiskt pro-sionistiska och pro-israeliska sajter kallar sig ”Mellanösternforum” och ”arabiska” o.s.v. men handlar enbart om pro-israelisk politik.

    Tänk bara på hur den amerikanska barnboken där bokstaven ”P” for Palestine” behandlats (tryckt i New Jersey): den är idag helt utlyft ur barnbiblioteken av Israel-lobbyn. Över 200 barnböcker bannas i Amerika VARJE ÅR av ”politiska” skäl (LGBT-kunskap, anti-rasism o.s.v. av vad som måste kallas högerkonservativa åtgärder). Mot barnböcker!!

    Nämn t.ex. en enda nyutgiven barnbok i Sverige som är censurerad och nedplockad av politiska skäl?

    • Inte nyutkommen visserligen men Astrid Lindgren måste ju ändå räknas till kulturarvet och där har Pippis pappa berövats sin etnicitet och Pippi sitt mångkulturella ursprung. För nya böcker finns ju ett filter hos förlagen och folk vet i regel vad som är möjligt att skriva.

     För att kunna älska andra måste man först älska sig själv. En svart person ser med vämjelse på vita personer självflagellerande snubbla över sig själva för att signalera sin dygd för det vet att beteendet är neurotiskt och när som helst kan ta sig ett annat uttryck.

    • Utdrag ur artikeln ”Those US organizations behind RWB include the Open Society Foundation of billionaire speculator, George Soros, the US Agency for International Development (USAID) and the US Congress’ National Endowment for Democracy (NED). Also included is the Center for Free Cuba, whose trustee, Otto Reich, was forced to resign from the George W. Bush Administration after exposure of his role in a CIA-backed coup attempt against Venezuela’s democratically elected President Hugo Chavez. [7]”

 11. Jag lovar ni borde istället vara jävligt glada att Ryssland dessa åren styrts av Putin. Han är en stark och omtyckt ledare.Det är bara här vi i väst med usa i spetsen som ogillar honom. Men i andra länderna är han ärligt rockstjärna,kolla bara medierna vare sej det är den mycket svåra Mellanöstern,sovietiska länder som är kvar,eller Indien, Kina och Latinamerika.Medans alla dessa åren nu som vi hela väst med usa i spetsen fört denna grova korsningståget mot Ryssland,så har den starke Putin aldrig ens varit nära att bomba skiten ur oss med några kärnvapen. Undrar hur det hade sett ut om det var en Jeltsin dessa åren. Nej Putin är mycket skysst,men även smart och skarp jämt,till skillnad av många andra i väst och speciellt Usa,Biden, lyssna bara på hans alla presskonferens dessa 10mån.Han gör jämt bort sej ju och kan inte ens minnas vad han ska säga,och när han minns då går inget ihop me alla dom fel orden. Nej Putin varit mycket bra och skysst,som även lyckats hålla ihop landet och sina landsmän

 12. Oavsett argument som skrivits ovan om det ena eller det andra, som jag inte kan eller vill ta ställning till; så JA, det pågår i dag en närapå helt ny multipolär internationell geopolitisk konflikt och utmaning. En slags post-afghansk systemverklighet för också ett självständigt och fritt post-amerikanskt Europa.

  Europa och Asien kommer ekonomiskt och handelsmässigt att växa ihop. Washington kommer inte att kunna hindra denna utveckling. 320 miljoner amerikaner mot över 4 miljarder i Europa och Asien. Detta är den ny-gamla och helt självklara ledarkontinenten.

  Europeiska unionen, världens största ekonomi, kommer att bindas än mer samman med världens idag näst största ekonomi, Folkrepubliken Kina – det är idag världens starkaste ekonomiska axel. Europa KAN INTE offra denna axel bara för att långsiktigt gå de amerikanska Förenta staternas geopolitiska intressen. Att lägga krokben och försöka isolera Kina och Ryssland är nämligen allra mest kontraproduktivt för – Europa självt.

  Europeiska företag blöder rejält av bara de ganska nu enkla sanktionerna mot Ryssland, de amerikanska däremot tar mycket liten och närapå ingen skada.

  Europa måste också tänka på sina egna huvudintressen. Att försöka ”tänka bort” länder som Kina och Ryssland är något som tillhör politiker och knaspellar som tror att Europa ”måste ledas av Washington i ’den fria världen’ för att klara sig”. Det fungerar inte ens idag för Europa har fastnat i ett dysfunktionellt säkerhetspolitiskt tillstånd, som bara älskas av just Washingtons våldsetablissemang.

  Det är bara det: den USA-styrda europeiska epoken är över och kommer vare sig bli starkare eller komma tillbaka. Den brinner just i dessa år ut.

  Det kommer inte att bli någon dubbel järnvägstunnel under Atlanten där de amerikanska plebejerna i Europa kan stiga upp på Washingtons station. Det kommer inte bli någon naturgasledning från Amerika till Europa i Atlanten.

  Den påhittade schimära ”transatlantiska länken” har som ENDASTE uppgift att skramla kunder till de amerikanska vapenexportföretagen. Amerikas andra näst största exportvara: det sociala och politiska systemet har fallerat överallt, även i Afghanistan. Bara stackars Ukraina harvar på med Washingtons rådgivare, och det mot nederlag och undergång.

 13. Förändring i den ryska kärnvapendoktrinen väcker panik i Washington
  / Uppdaterad: 15 december 2021 19:00
  De amerikanska myndigheterna försöker ta reda på gränserna för Rysslands tålamod, inte trötta på att upprepa att Washington behöver säkerhet i sina förbindelser med Moskva. Statsvetaren Yakov Kedmi berättade om detta.
  Vetenskapliga framsteg står inte stilla – med utvecklingen av tekniska medel har noggrannheten i att träffa målet för alla typer av projektiler ökat kraftigt och av denna anledning lyfts ämnet användningen av kärnvapen alltmer i internationella relationer. Den israeliska militärexperten Yakov Kedmi förklarade varför förändringen i den ryska militärdoktrinen orsakar panik i USA.
  ”Om de tidigare var redo att använda kärnvapen endast i händelse av ett kärnvapenangrepp mot deras land, nu kan dessa vapen användas i händelse av ett allvarligt hot mot staten. Och detta bestäms av generalstaben tillsammans med den högsta befälhavaren, som också är president, säger Kedmi.
  Enligt honom är de amerikanska myndigheterna märkbart nervösa inför detta, och den amerikanske ledaren Joe Biden påminner regelbundet om att Washington strävar efter säkerhet i förbindelserna med Moskva. Därmed hoppas chefen för Vita huset få reda på var gränserna för Rysslands tålamod slutar, avslutade Kedmi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here