Opinionsundersökning i 50 länder: USA är största hotet mot demokratin

8
2486

 

Demokrati är ett positivt värdeladdat men också mycket omstritt begrepp. I Sverige anser 85 % att man saknar politiskt inflytande mellan valen enligt ”Demokratiutredningen” 2015.

I en artikel här nyligen Toppmöte i Köpenhamn för falsk demokrati står att läsa
”Nico Jaspers, VD för opinionsundersöknings-organisationen LATANA, uppgav att hans organisations undersökningar visade att USA över hela världen sågs som det största hotet mot demokrati och som skapade den största ekonomiska ojämlikheten för sina medborgare än någon annan nation. Du kunde höra en knappnål falla när han talade och se de förvirrade ansiktsuttrycken på den närvarande publiken. Men han slätade över på ett godtagbart sätt, genom ett instämmande från Jeanne Meserve, att denna uppfattning utan tvekan var ett problem på grund av Donald Trumps hemska regeringstid och att under Biden skulle allt bli bra.”

Jag blev nyfiken och kunde få fram uppgifter från opinionsundersökningen, men misslyckades med att ladda ned hela rapporten.Latana. På Latanas hemsida står att läsa ”Democracy Perception Index (DPI) syftar till att förstå demokratins globala kris ur vanliga människors perspektiv i hela världen. Det är den största årliga studien om människors uppfattning om demokrati och representerar över 75% av världens befolkning.”

Jag hämtar en sammanfattning, ett utdrag, från en annan site Worldwide poll shows most respondents think US is threat to democracy och finner också en 3-minuterslänk till en videosnutt här., som nämner att största andelen med negativ uppfattning om USA som demokrati fanns i länder som var USA:s allierade! De om några borde väl vara positiva – om nu USA är ett demokratiskt föredöme, eller hur.


Sammanfattning av rapporten

USA har marknadsfört sig som demokratins väktare. Men som det har visat sig ser mycket av världen USA som ett hot mot demokratin, till och med en större än Kina och Ryssland.

Denna bedömning bygger på en världsomfattande enkät om demokrati. Det görs varje år av Alliance of Democracies Foundation. Den här gången frågade de omkring 50 000 personer från 53 länder.

De ställdes till en rad frågor som hur de rankar yttrandefrihet och påverkan av stora tekniska och sociala medier.

44 procent av de tillfrågade menade att USA var det största hotet mot demokratin jämfört med 38 procent för Kina och 28 procent för Ryssland.

Men saker faller på plats när det blir klart att omröstningen handlade global demokrati.

Se på USA:s krig med Irak, Libyen, Afghanistan, Vietnam. Det här är de länder som USA invaderade och destabiliserade.

81 procent av de tillfrågade stödde demokratin. De säger att det är den bästa regeringsformen, trots allt.

Världen vill ha demokrati. Men inte demokratin som dikterats av USA

48 procent anser att teknikföretag är ett hot mot demokratin. I USA är denna siffra nästan 62 procent.

Detta är ironiskt eftersom teknikföretag alltid använder argumentet om yttrandefrihet för att blockera reglering. Det visar sig att de är den större skurken. Och det vet alla.

Och 64 procent av befolkningen kallade ekonomisk ojämlikhet det det största hotet mot demokratin. Detta är kopplat till den pågående viruspandemin.

I den här undersökningen menade 71 procent kineser att de hade rätt mängd demokrati.” Redaktör Romelsjö: Medan 85 % i Sverige alltså ansåg att de saknade politiskt inflytande mellan valen.

—————————————————————————————-

År 2013 publicerade jag en artikel som visade att de flesta länder i en Gallup-undersökning Gallup 2014 menade att USA är det största hotet mot fred i världen Världsopinionen: USA är största hotet för mänskligheten. Pew Research fann att andelen som ansåg att USA var ”U.S. power and influence poses a major threat to their country” hade ökat 2017, från 25 % 2013 till 38 % 2017.

År 2013 kom Pakistan på andra plats efter USA med 8 %, följt av Kina med 6 % och Afghanistan med 5 %.
I Sverige hade andelen som ansåg så ökat med 9 % mellan 2013 och 2017 till 18% bland kvinnorna och 27 % bland männen. I USA:s nära allierade Storbritannien, Frakrike, Tyskland och Australien var andelen som ansåg att USA är det största hotet mot fred i världen klart högre.

De låga siffrorna för Sverige kan ses som en framgång för ”Nato-lobbyn”, inklusive ledningen för S, samt för etablerade media som undviker att rapportera om USA:s brutala krigsinsatser och stöd till terrorismen. Särskilt höga siffror finns bl.a. hos USA:s nära grannar ”America’s neighbors, Mexico and Canada, both see the U.S. as more threatening than either China or Russia. In Mexico, a 61% majority perceives U.S. power as a major threat. And in Canada, 38% feel threatened by the U.S.”

 

Föregående artikelNy antikinesisk organisation med svenska och norska politiker i ledningen.
Nästa artikelKinas ekonomisk-politiska utveckling under 40 år – mirakel eller planering? Från webbinariet ”Kinas plats” i världen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Jag har läst rapporten och noterade bl.a. följande:

    – Sidan 9. På världskartan är Iran helt röd vilket betyder att invånarna uppfattar Iran som mycket odemokratiskt, tillsammans med Venezuela och Ungern är de enda tre länderna som har samma mörkröda färg.

    – På sidan 10 kan man se att motsvarande bild av Venezuela. Man kan även se att Sydkorea är det land där flest invånare anser att man har ”rätt nivå” av demokrati jämfört med ”för lite” och ”för mycket”. Intressant att notera att man i Saudiarabien anser sig ha för mycket demokrati jämfört med andra länder.

    – Sidan 16. ”Hot mot demokrati”. Här anser majoriteten på 64% att ekonomisk ojämlikhet är det största hotet, följt av 53% avseende begränsningar i yttrandefrihet. Sedan följer 49% orättvisa val eller valfusk. 48% anser att ”Power of Big Tech” är ett hot. Först på femte plats kommer ”Inflytande från USA” med 44%.
    Som vanligt har redaktören satt en ”kvällstidningsrubrik” på blogginlägget som inte riktigt stämmer om man läser rapporten.

    – Sidan 29 och 30. Intressant att man i Pakistan, Filippinerna, Taiwan och Sydkorea anser både USA och Kina som det största hotet mot demokrati.
    ”Both the USA and China are perceived as threats to democracy by most people in Asia.” Har detta historiska orsaker då både USA och Kina tidigare lagt sig i och/eller fört krig mot dessa länder. Eller ligger orsaken i dagens politik från dessa länder?

    Rapporten är intressant och kräver att man studerar den vidare.

  2. Den allra värsta skurkstaten är självfallet apartheid israel. Den uppfyller alla egenskaoer för en mordarregim. Världen avskyr allt vad apartheid israel står för och är. Apartheid israel är hela världens fara.

  3. Kinas kejsardöme kollapsade snart efter dess verkliga ledare Dowager Cixi’s (1835-1908) frånfälle och man bildade en demokrati med allmänna val och yttrandefrihet. Den var dysfunktionell och kollapsade 1949 efter att ha kostar omkring 70 miljoner i döda. Kommunisterna försökte integrera alla Kinas folk till ett, med ett språk, en kultur, till ett folk, i en variation av partidemokrati. Endast ett parti som skulle vara folkstyrt. Även det misslyckades, och nu har man utvecklat vad man kallar socialism med kinesiska förtecken. Det betyder att varje beslut på olika nivåer kan påverkas och styras av alla de som berörs av beslutet. Alltså folkstyre. Varje grupp har alltså stor autonomi, självstyre, men inte självständighet. All får i stor utsträckning sköta sina egna angelägenheter som dom vill. Det är Kinas lösning och den fungerar mycket bra i Kina. Sverige har formellt åtta partier, men i praktiken är det bara en enda autokratisk makt-klick som styr, helt utan möjlighet att kunna folkligt påverkas. Sveriges styre är alltså i praktiken samma som Kinas eller sovjets kommunism, låt vara under andra namn. Om några framsteg skall ske måste Sverige finna en väg bort från detta autokratiska klick-styre så att de som berörs av beslut också kan påverka dom.

    • Enligt Yongshun Cai: Collective resistance in China, Stanford 2010, lyckas folkliga mobiliseringar i Kina minst lika bra som dom i Europa eller Nordamerika. Förklaringen är enligt Cai att regeringar i Väst har legitimiteten gratis via allmänna val – ”ni har röstat på oss, så nu kan vi göra vad vi vill” – medan regeringar i Kina måste erövra legitimiteten genom att göra som folk vill.

      Vilket inte betyder att mobiliseringar alltid lyckas. Folk körs över i Kina också. Men om en mobilisering är tillräckligt bred och har tillräckligt stöd böjer sig i allmänhet kinesiska regeringar. Jfr Xis kapitulation inför instängningsprotesterna för ett par år sen med Macrons vägran att böja sig för protesterna mot hans impopulära pensionsreform.

  4. […] Det finns mycket annat som bör analyseras och diskuteras utifrån en kritisk ansats – se längre ned. Jag har bläddrat igenom resten av boken som har drygt 300 sidor att läsa, på jakt efter diskussion av brister i demokratin i bl.a. USA och Sverige, som jag har uppmärksammat. Men hittar inget sådant i en första genombläddring. Orkar faktiskt inte söka närmare just nu. Den vanliga demokratin i USA ses som ganska föredömlig Opinionsundersökning i 50 länder: USA är största hotet mot demokratin […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here