Världens största flytande militärbas på väg till Norge. Var i Sverige förra året

6
1063

SvT:s ”Rapport” rapporterade omkring kl 19.40 i kväll att världens största krigsfartyg hade kommit till Oslofjorden för krigsövningar. Jag tar via en kort artikel i
Pål Steigans nättidning som skriver att

”Världens största flytande militärbas på väg till Norge”

steget över till en påminnelse om ett liknande besök i Stockholm för ett år sedan.

Foto: Shutterstock

Hangarfartyg avsedda för krig i vatten långt från USA. USS Gerald R. Ford.

Fruktar Försvarsmakten demonstrationer i Norge? Vem skulle det vara från? Inte från vänstern i alla fall, de är allierade med dem.

________________

Redaktör Romelsjö: Detta påminner mig om en liknande händelse i Stockholm förra året. Utdrag ur en artikel från förra året Vill vi ha soldater från USA: världsledande i krig, statskupper mot demokratier? USA:s högste militär: Viktigt visa solidaritet (med vem?)

Bild: USS Kearsage i Stockholm juni 2022.

Media rapporterar utan kritiska eller andra reflexioner att den stora Nato-övningen Baltops ska pågå 5-16 juni och att ett av USA:s största krigsfartyg USS Kearsarge finns inne i Stockholm tillsammans med andra utländska fartyg. En 257 meter lång koloss som nu ligger som en ö mitt i centrala Stockholm.

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

USA:s försvarschef Mark Milley höll en gemensam pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.

– Jag tycker att det här är en stark signal till världen. Det visar att de säkerhetsförklaringar, som president Biden var väldigt tydlig med när jag och president Niinistö besökte honom i Vita Huset, nu också följs upp med konkret handling, säger Magdalena Andersson. – USA:s stöd för detta är fundamentalt, och jag vill tacka för det. Tillsammans säkrar vi fred och stabilitet i regionen.

”Mitt under en känslig period i Sveriges Natoprocess besöker USA:s högst uppsatte militär Stockholm. – Det är viktigt för USA att komma hit och visa solidaritet, säger general Mark Milley.

Solidaritet av vem med vem? Solidaritet med USA:s folkrättsstridiga krig och statskupper mot demokratier av statstministern, försvarsministern och ÖB?

USA:s krig sker inte bara i Afrika.

Media och politikerna tiger om att:
-USA är fullständigt världsledande i folkrättsstridiga krig efter Andra världskriget. USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder.
-De oprovocerade krigen i Afghanistan, Irak, Libyen (Nato+ Sverige förstörde Afrikas mest välmående land), Syrien (via allierade som Saudiarabien, Qatar och terroristorganisationer

10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien och via stöd och egna insatser i Saudiarabiens krig mot Jemen sedan 2015) torde ha dödat omkring 3 miljoner människor i ohotade krig. Kanske 20-50 gånger mer än i Rysslands folkrättsstridiga krig mot Ukraina. Nato med 10 gånger större militärresurser utser Ryssland till huvudfiende – men det är väl inget att bråka om…

Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
– 1953 Mossadeq, i Iran
– 1954 Arbenz, Guatemala
– 1960 Lumumba, Kongo
– 1964 Goulart, Brasilien
-1965 Dominikanska republiken.
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 i Haiti.
– 2009 Zelaya i Honduras
– 2013 Morsi i Egypten
– 2014 Ukraina
– 2019 Bolivia.
– 2020 Belarus?

Föregående artikelDe omhuldade kurderna
Nästa artikelHur döden överlever kriget: Effekter av krig efter 11 september på människor
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Och endast en enda missil från Ryssland eller Kina kan sänka dom, och USA har inget försvar. propaganda och ryktesspridningen från USA går på absoluta högvarv samtidigt som USA är på reträtt över hela världen. Senaste falska ryktet är ett nytt virus i Kina som skulle stänga ner Kina, som förstås är avsett att avskräcka att investera i och göra affärer med Kina. Tidigare falska rykten var att miljoner i Kina var sjuka av viruset, att sjukhusen var överfulla, att krematorierna gick på fullvarv, men alltihopa var lögn och hade ingen verklighetsanknytning. USA vill inte ha fred. Det skulle stoppa USAs ambitioner att etablera en totalitär global militärdiktatur där USA autonomt styr världen med en ”regelbaserad ordning”. NATO är en del av det. Det är viktigare att krossa USA idag än det någonsin var att krossa nazismen. Vi får arbeta på att påskynda USAs kollaps ekonomiskt och samhälleligt.

 2. Världens största anka har anlänt till Oslo. Kh-32 är och väntar ifall samling ”utvalda” skit som styr USA/väst skulle få för sig att passa på och attackera Ryssland i skydd av den förstående Nato militär övning. Då blir världens största krigsfartyg en stor fet sittande anka redo att plocka🤣🤣🤣

  • Haha, ja hangarfartyg är verkligen flytande likkistor mot moderna missiler! Läste vad en riktig militär expert ansåg om dessa monster och han sa de sannolikt raderas från havets yta på krigets första timmar precis som alla andra stora ytfartyg. Sådana här vapen är ju bara för uppvisning och det militära värdet i ett storkrig är lika med noll mot en avancerad motståndare. Redan Hitler på sin tid kom till insikt då både Bismarck och Tirpitz i praktiken var helt värdelösa för krigsinsatsen och skrotade alla planer på kommande stora ytfartyg. Och detta var långt innan de hypersnabba precisions-missilernas tid! Slöseri med resurser och pengar men imponerar säkert på lite efterblivna västpolitiker som lever i sin låtsasvärld

 3. Jag är så less på den evigt existerande värdsliga instabiliteten och jag är så less på att höra Nej till NATO av ett fåtal svenskar,
  a là äldre generation…
  Svenska försvaret har haft ett visst samarbete med NATO, bakom kulisserna, sedan1949…
  neutrala Sverige, skrattretande.
  I frånvaron av en stark stabil folkrörelse för ett gemensamt mål, typ Nej till imperialism, kan inget förändras då speciellt i ett land som Sverige fyllt av unga ”made by USA” mentaliteter och så kallade socialister, rysshatare och pro- NATO.

  Min åsikt är
  ”det är lättare att manipulera en svensk
  än en åsna”
  ×××

  © Vadim Savitsky/Ryska försvarsministeriets pressbyrå/
  MOSKVA, 25 maj. /TASS/.
  Den nordatlantiska alliansen använder den ukrainska krisen som förevändning för att bygga upp sina grupper i Öst- och Centraleuropa, sade Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu på torsdagen.

  ”NATO använder den ukrainska krisen som förevändning för att bygga upp sina grupper. Ytterligare ett steg i alliansens expansion har inletts. Militär infrastruktur moderniseras i Öst- och Centraleuropa, strejkvapen sätts in och omfattningen och intensiteten av gemensamma övningarna ökar”, sa Shoigu vid ett möte med Collective Security Treaty Organization (CSTO) Council of Defense Ministers.

  Han noterade att årets största övningar skulle vara Defender Europe 2023, som skulle involvera länder utanför blocket.

  En annan alarmerande aspekt, sade Shoigu, är ”den växande aggressiva retoriken och gemensamma ”kärnvapenuppdrag” av NATO-länder i Östeuropa för att öva på användningen av kärnvapenleveranssystem, såväl som uppgraderingen av komponenterna i USA:s globala missilförsvarssystem.”

  ”Försörjningen av ammunition med utarmat uran till Ukraina och försök till provokationer och strejker mot Rysslands strategiska anläggningar hör också hit”, tillade han.

  Väst förlänger, eskalerar konflikten genom att tillhandahålla militärt bistånd till Ukraina –
  Försvarsministern inledde samtalen och noterade att möten med hans vitryska kollega ”nyligen har blivit regelbundna”

  https://tass.com/politics/1622739

  • Under de senaste 500 åren har europeiska nationer – Portugal, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Frankrike och kortfattat Tyskland – kunnat plundra mycket av planeten genom att projicera sin sjömakt utomlands. Eftersom en stor del av världens befolkning bor längs kusterna, och mycket av den handlar över vatten, kunde beväpnade fartyg som plötsligt anlände från ingenstans överlämna lokalbefolkningen till deras nåd.

   En ekonomiskt förlamande militär brontosaurus
   Armadan kunde plundra, införa hyllning, straffa de olydiga och sedan använda den plundringen och hyllningen för att bygga fler skepp, vilket utökade omfattningen av deras sjöimperier. Detta gjorde det möjligt för en liten region med få naturresurser och få inhemska fördelar bortom extrem ornighet och en mängd smittsamma sjukdomar att dominera världen under ett halvt årtusende.

   Den yttersta arvtagaren till detta kejserliga sjöprojekt är USA, som, med det nya tillskottet av luftmakt, och med sin stora hangarfartygsflotta och enorma nätverk av militärbaser över hela planeten, förmodligen kan påtvinga hela Pax Americana värld. Eller, snarare, kunde göra det – under den korta perioden mellan Sovjetunionens kollaps och framväxten av Ryssland och Kina som nya globala makter och deras utveckling av ny anti-skepps- och luftvärnsteknik. Men nu är detta imperialistiska projekt över.

   Före den sovjetiska kollapsen vågade den amerikanska militären i allmänhet inte direkt hota de länder som Sovjetunionen hade utökat sitt skydd till. Men genom att använda sin sjömakt för att dominera de sjövägar som transporterade råolja, och genom att insistera på att olja skulle handlas i amerikanska dollar, kunde man leva över sina tillgångar genom att ge ut skuldinstrument i dollar och tvinga länder runt om i världen att investera i dem. Den importerade vad den ville med hjälp av lånade pengar samtidigt som den exporterade inflationen och exproprierade besparingarna för människor över hela världen. Under processen har USA ackumulerat helt fantastiska nivåer av statsskuld – utöver allt som tidigare setts i antingen absoluta eller relativa termer. När denna skuldbomb äntligen exploderar kommer den att sprida ekonomisk förödelse långt utanför USA:s gränser. Och det kommer att explodera,

   Ny missilteknik har gjort ett marinimperium billigt att besegra. Tidigare, för att utkämpa ett sjöslag, var man tvungen att ha fartyg som överträffade fiendens i sin fart och artillerikraft. Den spanska armadan sänktes av den brittiska armadan. På senare tid innebar detta att endast de länder vars industriella makt matchade USAs någonsin kunde drömma om att motsätta sig det militärt. Men detta har nu ändrats: Rysslands nya missiler kan skjutas upp på tusentals kilometers avstånd, är ostoppbara och det krävs bara en för att sänka en jagare och bara två för att sänka ett hangarfartyg. Den amerikanska armadan kan nu sänkas utan att ha en egen armada. Den relativa storleken på amerikanska och ryska ekonomier eller försvarsbudgetar är irrelevanta:

   Lika betydelsefullt är utvecklingen av nya ryska luftförsvarsförmåga: S-300- och S-400-systemen, som i huvudsak kan stänga av ett lands luftrum. Var än dessa system är utplacerade, som i Syrien, tvingas amerikanska styrkor nu hålla sig utanför deras räckvidd. Med sin marin- och luftöverlägsenhet som snabbt avdunstar, är allt som USA kan falla tillbaka på militärt användningen av stora expeditionsstyrkor – ett alternativ som är politiskt osmakligt och har visat sig vara ineffektivt i Irak och Afghanistan. Det finns också kärnvapenalternativet, och även om dess kärnvapenarsenal sannolikt inte kommer att neutraliseras någon gång snart, är kärnvapen bara användbara som avskräckande medel. Deras speciella värde ligger i att förhindra krig från att eskalera bortom en viss punkt, men den punkten ligger bortom elimineringen av deras globala marin- och luftdominans. Kärnvapen är mycket värre än värdelösa för att förstärka sitt aggressiva beteende mot en kärnvapenbeväpnad motståndare; det skulle alltid vara ett suicidalt drag. Vad USA nu står inför är i grunden ett ekonomiskt problem med oåterkalleliga skulder och en sviktande förmögenhetspump, och det borde vara en förbluffande uppenbar poäng att att utlösa kärnvapenexplosioner var som helst i världen inte skulle lösa problemen med ett imperium som håller på att gå sönder.

   Händelser som signalerar stora, epokala förändringar i världen framstår ofta som mindre när de ses isolerat. Julius Caesars korsning av Rubicon var bara en flodkorsning; Sovjetiska och amerikanska trupper som möttes och förbrödrades vid Elbe var, relativt sett, en mindre händelse – inte i närheten av omfattningen av belägringen av Leningrad, slaget vid Stalingrad eller Berlins fall. Ändå signalerade de ett tektoniskt skifte i det historiska landskapet. Och kanske har vi precis bevittnat något liknande med det nyligen patetiskt lilla slaget vid East Gouta i Syrien, där USA använde en låtsasincident med kemiska vapen som ett sken av att starta en lika låtsasattack mot några flygfält och byggnader i Syrien. Det amerikanska utrikespolitiska etablissemanget ville visa att det fortfarande är viktigt och har en roll att spela,

   Naturligtvis är allt detta fruktansvärda nyheter för USA:s militära och utrikespolitiska institutioner, såväl som för de många amerikanska kongressledamöter i vars distrikt militära entreprenörer verkar eller militärbaser finns. Uppenbarligen är detta också dåliga nyheter för försvarsentreprenörerna, för personalen på militärbaserna och för många andra också. Det är också helt enkelt hemska nyheter ekonomiskt, eftersom försvarsutgifter är ungefär det enda effektiva sättet för ekonomisk stimulans som den amerikanska regeringen är politiskt kapabel till. Obamas ”skyffelfärdiga jobb”, om du minns, gjorde ingenting för att förhindra den dramatiska nedgången i arbetskraftsdeltagandet, vilket är en eufemism för motsatsen till den verkliga arbetslösheten. Det finns också den underbara planen att kasta massor av pengar på Elon Musks SpaceX (samtidigt som de fortsätter att köpa livsviktiga raketmotorer från ryssarna – som för närvarande diskuterar att blockera deras export till USA som vedergällning för fler amerikanska sanktioner). Kort sagt, ta bort försvarsstimulansen, så kommer den amerikanska ekonomin att göra ett högt poppande ljud följt av ett gradvis avtagande väsande ljud.

   Det behöver inte sägas att alla inblandade kommer att göra sitt bästa för att förneka eller dölja så länge som möjligt det faktum att USA:s utrikespolitik och försvarsinrättningar nu har neutraliserats. Min förutsägelse är att Amerikas sjö- och luftimperium inte kommer att misslyckas eftersom det kommer att besegras militärt, och det kommer inte heller att avvecklas när nyheten sjunker in att den är värdelös; istället kommer man att tvingas inskränka sin verksamhet på grund av brist på medel. Det kan fortfarande bli några höga smällar innan det ger upp, men det vi kommer att få höra är en hel del gnäll. Det var så Sovjetunionen gick; så kommer USA också att gå.

 4. Tack Carina. Kunde EJ hålla med mer. Det är otroligt lättare att lura svenskar än åsnor. Har faktiskt använt just den meningen par gånger här på bloggen. Tycker att Sverige och dess korkade regering är renodlade hjärndöda åsnor. Menar det verkligen. Men jag tycker samma sak om EU som är renodlad nollor och hjärndöda åsnor tvärsIGENOM. Ukraina krisen har HELT klart bevisat detta också. Vad gäller skeppet så kan Ryssland sänka den idag, om man vill med en enkel missil. Några ukrainska terrorister och sabotörer på 70tal korsade över ukrainska gränsen in till ryska staden Belgorod, strax intill Ukraina. Man ville såkallad ta över dessa byar. Vilket är hysteriskt. Ryssland skickade soldater dit som omedelbart krossade dessa 70talet terrorister. Man visade deras lik i ryska medierna. TROTS detta HELT klara bevisen och att dessa terrorister sabotörer också tystnade efteråt, då dom dog direkt i strid. Så ser jag ändå västliga massmedierna propagandan dagen efter diskutera detta med”experter”och allt möjligt utan nämna att dessa dött. SVT publik service och övriga var HELT över det, med renodlade rysshatare och självutnämnda experter. Utan att nämna att dessa dött. Det var över alla ryska medier, förutom liken beslagtogs västliga militära fordon också, OCH vissa vapen som man visade upp. Denna Usa Nato ledda vidriga proxy kriget fortsätter utan MINSTA lilla tanke på Fred. TROTS de gått 15mån nu utan att Ukraina kommit någon vart. Det är HELT otroligt måste jag säga att man fortsätter denna högst vidriga proxy kriget utan MINSTA lilla tanke på Fred eller förhandlingar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here