Vill vi ha soldater från USA: världsledande i krig, statskupper mot demokratier? USA:s högste militär: Viktigt visa solidaritet (med vem?)

23
1928

USA:s högste militär: Viktigt visa solidaritet

Media rapporterar utan kritiska eller andra reflexioner att den stora Nato-övningen Baltops ska pågå 5-16 juni och att ett av USA:s största krigsfartyg USS Kearsarge finns inne i Stockholm tillsammans med andra utländska fartyg. En 257 meter lång koloss som nu ligger som en ö mitt i centrala Stockholm.

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

USA:s försvarschef Mark Milley höll en gemensam pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.

– Jag tycker att det här är en stark signal till världen. Det visar att de säkerhetsförklaringar, som president Biden var väldigt tydlig med när jag och president Niinistö besökte honom i Vita Huset, nu också följs upp med konkret handling, säger Magdalena Andersson. – USA:s stöd för detta är fundamentalt, och jag vill tacka för det. Tillsammans säkrar vi fred och stabilitet i regionen.

”Mitt under en känslig period i Sveriges Natoprocess besöker USA:s högst uppsatte militär Stockholm. – Det är viktigt för USA att komma hit och visa solidaritet, säger general Mark Milley.

Solidaritet av vem med vem? Solidaritet med USA:s folkrättsstridiga krig och statskupper mot demokratier av statsministern, försvarsministern och ÖB?

USA:s krig sker inte bara i Afrika.

Media och politikerna tiger om att:
-USA är fullständigt världsledande i folkrättsstridiga krig efter Andra världskriget. USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder.
-De oprovocerade krigen i Afghanistan, Irak, Libyen (Nato+ Sverige förstörde Afrikas mest välmående land), Syrien (via allierade som Saudiarabien, Qatar och terroristorganisationer

10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien och via stöd och egna insatser i Saudiarabiens krig mot Jemen sedan 2015) torde ha dödat omkring 3 miljoner människor i ohotade krig. 50-100 gånger mer än i Rysslands folkrättsstridiga krig mot Ukraina. Nato med 10 gånger större militärresurser utser Ryssland till huvudfiende – men det är väl inget att bråka om…

Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
– 1953 Mossadeq, i Iran
– 1954 Arbenz, Guatemala
– 1960 Lumumba, Kongo
– 1964 Goulart, Brasilien
-1965 Dominikanska republiken.
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 i Haiti.
– 2009 Zelaya i Honduras
– 2013 Morsi i Egypten
– 2014 Ukraina
– 2019 Bolivia.
– 2020 Belarus?

Slutord:

Sveriges regering och ledande politiker är möjligen djupt okunniga, eller så står de inte upp för nationell självständighet, folkrätt och demokrati. Är Sverige USA:s enögda vasall? Politiken är mycket farlig för Sveriges säkerhet anser jag. Sverige är solidariskt med USA:s brutala, folkrättsstridiga krigspolitik som är solidariskt med USA:s superkapitalistklass, där färre än 10 personer av de rikaste har mer tillgångar än de 50 % (165 000 000 människor) fattigaste. De superrika 1% äger nu mer än hela medelklassen i USA – men vad är låg ekonomisk standard i USA och Sverige? och Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna sjönk för 99 procent (flera miljarder människor)

Föregående artikelEkdal & Ekdal: Dåligt program om ”Alkohol” med skandalösa inslag.
Nästa artikelGrundlagsändringen kan göra det svårare att granska allierade inom Nato
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

23 KOMMENTARER

 1. Varför kommer jag att tänka på Vidkun Quisling när jag ser Magdalena Andersson, Annie Lööf och alla dom andra partiföreträdarna mangrant omfamna NATO.
  Någon liknade en gång USA med tredje riket på Rohypnol.

  • Jo, men hon är inte ensam ”landsförrädare”. I Sverige har vi nu sex tydliga landsförrädare-partier, men märk väl att det finns två till som gärna sitter i sossarnas knä + en handfull andra som påstår sig vara tydliga Nej till Nato-alternativ, men ändå inte valsamverkar! Så har vi folket som inser detta, men liksom ändå inte är motiverade att göra rätt…

   När Sverige utplånas i totalt kärnvapenkrig så är en av de få som inte förtjänar att stryka med, helt evident, jag. Var ska jag preppa? I södra Tasmanien?

 2. Visst falnar den fina internationella solidaritetstanken om en bättre och rättvisare världsordning, som var ett av Socialdemokraternas viktigaste signum.
  Att detta parti vars själ och historia vilar på en äkta rättvisepatos, nu ställer in sig i råkapitalismens led
  tillsammans med dess destruktiva krigsorganisation finner min besvikelse inte ord för.
  När så dessutom detta krigarelands högste ledargestalt använder ordet solidaritet då har dess värde devalverats ned till intet.
  Magda gör ett fatal misstag när hon överger och släpper de sista förtöjningarna som förankrade partiet till Frihet rättvisa och jämlikhet.
  Hur vända detta elände till en annan världsordning under klimatets annalkande kris talas det alltför lite om.
  Istället rustar makthavarna för krig i solidaritetens namn. Hur tokigt kan det bli?

 3. Sverige kommer inte att ha vare sig amerikanska soldater eller installationer som konsekvens av Natomedlemskapet. Om ryska imperiet hotar oss kommer de däremot väl till pass och blir inbjudna.

  Den långa amerikanska historien av global ståndaktighet mot kommunistisk aggression ger dem starka drag av tillförlitlighet. Den nuvarande ryske diktatorn kommer att ersättas med någon annan, vi vet inte vem. Bra att vara medlem i Nato som försiktighetsåtgärd.

  • ”Den långa amerikanska historien” handlar om brutala folkrättsstridiga krig mot olika stater för att främja USA-elitens intressen: Detta millenium; Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien, Venezuela & Bolivia & Ukraina (stöd till statskupper). Att vara med i nato ökar rejält risken för krigsäventyr i USA:s – inte EU:s eller Sveriges intressen. Läs länkartiklarna!

  • Visste du inte att Nato kommer att åberopa ”undsättning med förhinder” om Ryssland skulle invadera lilla-Sverige? Nato klarar inte ens gerilla i sandaler låt vara att mäta sig med den mäktiga ryska militära makten. Om det skulle verkligen blir ett fall av when push came to shove, så skulle Ryssland skicka Nato till graven på 48 timmar för ingen kan mäkta sig med Generalerna Zircon, Iskander och Sarmat (you will never know what hit you, som jänkarna säger). Slutsats Nato erbjuder inte skydd. Man betalar väldigt mycket pengar och utsätter sig för mycket stor fara. Jämfört med Nato är Maffian mer att lita på och håller det den lovar – inte Nato.

   • Men snälla du tror du på allvar att Ryssland skulle ha en möjlighet att vinna över Nato? Kärnvapen gör en konflikt till en total förlust för båda sidor. Men om vi leker med tanken att kärnvapen inte fanns. Ryssland hävdar massor av fantastiska vapensystem men när armen används så är det till stor del gammal Sovjetisk material som används, undrar varför. Att utveckla ett vapen spelar liksom mindre roll om man inte sen har ekonomin att sätta det i bruk. Det finns en anledning till att de länder som har ekonomin använder material ifrån väst.
    Ryssland kan inte projicera makt på samma sätt som Nato. Nato har möjligheten att föra krig på andra sidan jorden dom har utvecklat logistik, Ryssland kan knappt föra krig i grannlandet hur tror du dom kommer ta sig till USA? Ska dom bogsera sitt enda hangarfartyg du vet rosthögen med en egen bogserbåt. Ryska bombplan är av gammal Sovjetisk härkomst och det finns inte en radar i väst som inte ser dom komma.
    Men för guds skull fortsätt gärna med anekdoter om den ”mäktiga ryska militära makten.” Det är underhållande.

    • Jaha, så nu kan Nato plötsligt projicera sin ”makt” över hela världen? Nyss påstod ju Robert att Nato var en fredsorganisation? Detta är ju ett erkännande att du också känner till att Nato är en krigsorganisation som är USA:s förlängda arm och att du uppenbarligen stöder denna gangsterorganisation! Bra med ett klargörande…Ryssland kan för övrigt också hjälpa sina bundsförvanter utomlands vilket man visade i Syrien och det var ju Ryssland som knäckte IS och inte USA som du blivit lurad att tro! Och nog är det så att ryska missiler kan träffa överallt i världen med meterprecision vilket ingen annan kan vilket gör att Ryssland inte behöver slösa pengar på gammal teknik som hangarfartyg och annat krimskrams. Den ”mäktiga” krigsmakten från USA klarar inte ens av getherdar med AK-47. Hade inte USA pumpat in krigsmaterial för miljarder i Ukraina hade ”kriget” redan varit slut.

     • När påstod jag att Nato var en fredsoganisation? Det är ett organisation vars uppgift är att ge dess medlemmar skydd emot angrepp.
      Naturligtvis var det Ryssland som slog ut Is och helt ensamma också, seriöst läs nåt annat än Rt. ”Och nog är det så att ryska missiler kan träffa överallt i världen med meterprecision vilket ingen annan kan” men dom används inte i Ukraina för att? ”Ryssland inte behöver slösa pengar på gammal teknik som hangarfartyg och annat krimskrams.” Nej dom lägger pengarna på att få sina tanks från 70 talet att rulla igen, vilket genidrag.
      ”Den ”mäktiga” krigsmakten från USA klarar inte ens av getherdar med AK-47” men för Sovjet gick Afghanistan äventyret jättebra, seriöst att erövra Afghanistan är inget som jag tror nån har möjlighet att göra i alla fall under en längre period. Religiös fanatism som behöver väldigt liten infrastruktur i kombination med en land bestående av berg och otillgänglig terräng det är en svår nöt att knäcka.

     • Nato agerar inte som en ”organisation vars uppgift är att ge dess medlemmar skydd emot angrepp.”
      1999 bombades Serbien utan stöd i FN
      2011 förstördess Libyen, Afrikas troligen mest välmående stat, efter falska uppgifter från USA. Inget stöd i FN-resolutionen
      -Afghanistan i närmare 20 år
      -Irak i många år.

      Det är bra att skilja på handling och idylliska uttalanden.

  • Jaha, det var ett ”funny” inlägg som bara bestod av de vanliga flosklerna om USA och Nato! Inget om att USA är världsledande i krig och konflikter…En sådan kommentar visar bara hur avgrundsdjup USA-indoktrineringen sitter i Sverige. Vem är den ”ryske diktatorn”? Är det något Fanny läst om i AB eller DN som ju är kända för sin propaganda för globalismen?

  • Vem har tutat i dig att vi inte kommer ha Amerikanska baser och militärer i Sverige? Vad är din källa för detta påstående? Amerikansk tillförlitlighet kan du fråga Amerikanarna själva om, inte ens DE tror längre på sin Stats tomma löften.

  • Fanny, ”Sverige kommer inte att ha vare sig amerikanska soldater eller installationer” Sverige är redan i praktiken en amerikanska militärbas. Hela landet. Sverige har tvingats köpa amerikanska vapen som Patriot, amerikanska flygplan och soldater opererar redan på Sverige territorium, amerikanska krigsfartyg ligger i Stockholms hamn, svenska soldater och piloter är nu i realiteten amerikanska. Sveriges lagstiftning och infrastruktur har redan anpassats till nigerianska krav, svenska media som MSM och Public Service förmedlar amerikansk krigspropaganda, Ett NATO medlemskap bara formellt etablerar vad som redan existerar, hela Sverige är en amerikansk krigsbas.

 4. Såg det där korkade uttalandet (Solaridet med dom mest okunniga är det)Så naiva så lättlurade. Hultkvist tal efteråt också var helt pantad,men att vi har en ny järnridå nu implementerat, från med Juni 2022stämmer tvärsigenom

 5. Inte konstigt att Ryssland känner sig trängda och provocerade av USA;s stöddiga beteende. USA har ingen anledning att vara i Östersjön överhuvudtaget. Att lägga Natoövningar i Östersjön nära Rysslands gränser är en ren provokation.
  Våra Svenska politikers beteende är ingenting annat än ren underkastelse för Nato/USA. Vi kan inte betraktas som en självständig nation längre. Den socialdemokratiska regeringen är att betrakta som landsförrädare . Borgerligheten jublar över detta förräderi och varför kan man ju undra

 6. USA har hindrat mängder av kommunistiska försök till maktövertagande. Kommunistisk aggression beskrivs alltid som ”folkligt motstånd”, men det är ”partiet” som tar på sig ”klassens historiska uppgift”. Av vilken det blev en tummetott, och till sist ingenting alls.

  Ett av de länder utanför själva ryska imperiet som drabbades hårdast av 40talets socialism var Polen, landet förlorade var sjätte medborgare när nationalsocialism och kommunism först styckade landet 1939 och sen rullade sina massarméer fram och tillbaka ett par gånger. Här i Polen är de rädda nu igen, de vet att de är rysk måltavla efter Ukraina. De har skickat sin gamla sovjetutrustning till Ukrainas demokratiska regering, och beställer ny förstklassig materiel från USA.

  • Konfrontera fakta. USA:s krig i ett 40-tal länder har dödat långt över 20 miljoner människor. Läs den länkade artikeln.

   Kommunistiska försök till maktövertagande? Korea och Vietnam för 50-60 år, där USA stödde diktatorer och gick emot den proklamerade valet i Vietnam efter 1955, då Eisenhowers rådgivare sa att ledaren för befrielsekriget mot fnasmännen 1946-54 Ho Chi Minsh skulle få uppemot 80 % rösterna vid val, enligt president Eisenhowers memoarer.

   Fast Sovjets krig i Afghanistan måste fördömas liksom USA:s.

  • Rune ska nog läsa på om Polens historia 1920 till 1939 under fascisten Piludski och den ”andan” lever och frodas i den polska elitens förvirrade värld om ett Stor-Polen. Och nog syns det att polackerna minsann är ute efter västra Ukraina, de vet bara inte hur de ska käka upp kakan utan att själva bli utpekade som skurkar. Ukrainas ”demokratiska” regering? Tror du själv på det?

 7. Rysslands president Vladimir Putin svarar på frågor, i en intervjuv med rossiya-tv/ om eventuell livsmedelsbrist…
  http://thesaker.is/vladimir-putin-interview-with-rossiya-tv/
  Putin: ”Världen producerar cirka 800 miljoner ton spannmål, vete per år. Nu får vi veta att Ukraina är redo att exportera 20 miljoner ton. Så, 20 miljoner ton av 800 miljoner ton uppgår till 2,5 procent. Men om vi utgår från det faktum att vete bara står för 20 procent av alla livsmedelsprodukter i världen – och så är fallet, det här är inte våra uppgifter, det kommer från FN – betyder det att dessa 20 miljoner ton ukrainskt vete är bara 0,5 procent, praktiskt taget ingenting. Detta är den första punkten.
  Den andra. 20 miljoner ton ukrainskt vete är potentiell export. Idag säger de amerikanska officiella organen också att Ukraina kan exportera sex miljoner ton vete. Enligt vårt jordbruksministerium är siffran inte sex utan cirka fem miljoner ton, men okej, låt oss anta att det är sex, plus att det skulle kunna exportera sju miljoner ton majs – det här är siffran för vårt jordbruksministerium. Vi inser att detta inte är mycket.
  Under innevarande jordbruksår 2021–2022 kommer vi att exportera 37 miljoner och jag tror att vi kommer att höja denna export till 50 miljoner ton 2022–2023. Men detta är apropos, förresten.
  När det gäller att skicka ut ukrainskt spannmål förhindrar vi inte detta. Det finns flera sätt att exportera spannmål.
  Den första. Du kan skicka ut den via de Ukraina-kontrollerade hamnarna, främst i Svarta havet – Odessa och närliggande hamnar. Vi bröt inte inflygningarna till hamnen – Ukraina gjorde detta.
  Jag har redan sagt till alla våra kollegor många gånger – låt dem röja hamnarna och låt fartygen lastade med spannmål lämna. Vi kommer att garantera deras fredliga passage till internationellt vatten utan problem. Det är inga problem alls. Varsågod.
  De måste röja minorna och höja fartygen som de sänkte med avsikt i Svarta havet för att göra det svårt att ta sig in i hamnarna söder om Ukraina. Vi är redo att göra detta; vi kommer inte att använda minröjningsprocessen för att initiera en attack från havet. Jag har redan sagt detta. Detta är den första punkten.
  Den andra. Det finns en annan möjlighet: hamnarna i Azovska sjön – Berdyansk och Mariupol – är under vår kontroll, och vi är redo att säkerställa ett problemfritt utträde från dessa hamnar, inklusive för exporterad ukrainsk spannmål. Varsågod, snälla.
  Vi arbetar redan med minröjningsprocessen. Vi slutför detta arbete – vid ett tillfälle lade ukrainska trupper tre lager minor. Denna process närmar sig sitt slut. Vi kommer att skapa den nödvändiga logistiken. Det här är inget problem; vi kommer att göra detta. Detta är den andra punkten.
  Den tredje. Det är möjligt att flytta spannmål från Ukraina via Donau och genom Rumänien.
  Fjärde. Det är också möjligt genom Ungern.
  Och för det femte är det också möjligt att göra detta via Polen. Ja, det finns några tekniska problem eftersom spåren har olika spårvidd och hjulboggierna måste bytas. Men det här tar bara några timmar, det är allt.
  Slutligen är det enklaste sättet att transportera spannmål via Vitryssland. Detta är det enklaste och billigaste sättet eftersom det därifrån omedelbart kan fraktas till de baltiska hamnarna och vidare till vilken plats som helst i världen.
  Men de skulle behöva häva sanktionerna från Vitryssland. Detta är dock inte vårt problem. Vitrysslands president Alexander Lukasjenko uttrycker det i alla fall så här: om någon vill lösa problemet med att exportera ukrainsk spannmål, om detta problem överhuvudtaget finns, använd det enklaste sättet – genom Vitryssland. Ingen kommer att stoppa dig.
  Så problemet med att frakta spannmål från Ukraina existerar inte riktigt.
  De är välkomna. Vi kommer att tillhandahålla fredlig passage, garantera säkra tillvägagångssätt till dessa hamnar och säkerställa ett säkert inträde för utländska fartyg och passage genom Azovska havet och Svarta havet i vilken riktning som helst.
  Förresten, flera fartyg har fastnat i ukrainska hamnar vid det här laget. Det här är utländska fartyg, dussintals av dem. De är helt enkelt inlåsta och deras besättningar hålls fortfarande som gisslan.

 8. Tack Ingemar. Perfekt kommentar. Quislingar hela politikerbandet som sålt ut Sverige som koloni till USA. Hög USA-militär som är i Stockholm i samband med flottbesöket uttalar att USA-soldater skall finnas i Sverige för att ”skydda” landet även innan Sveriges NATO-anslutning är klar.(!) – Vad är straffet för landsförräderi?
  Ulla Johansson

 9. Jodå, det står faktiskt en USA-general i Stockholm i samband med flottbesöket som inte tycker att stora länder ska invadera små länder??!! Nej, det är inte första april…Alltså hur fräck får man vara? Och ingen av ”journalisterna” ställer ens en fråga angående detta till ”generalen”? Tja, i en vasallstat som Sverige så är det munkavle på för obekväma frågor…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here