Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna sjönk för 99 procent (flera miljarder människor)

9
1997

Redaktören: Den ekonomiska ojämlikheten har ökat i hela världen detta millenium. Pandemin har accelererat det hela. Och det är ingen slump. Läs vidare!

Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna för 99 procent sjönk. Källa: Forbes.

___________________________________________________________________

Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna för 99 procent sjönk

Världens tio rikaste män mer än fördubblade sina förmögenheter, från 700 miljarder dollar till 1,5 biljoner dollar – med en hastighet av 15 000 dollar per sekund, eller 1,3 miljarder dollar om dagen – under de första två åren av en pandemi, som har sett intäkterna för 99 procent av mänskligheten minska och över 160 miljoner fler människor tvingats in i fattigdom. Det här skriver Oxfam i en rapport som publicerades den 17 januari 2022. Rapporten presenterades av Oxfams internationella direktör, Gabriela Bucher.

”Miljardärerna har upplevt en fantastisk pandemi”

”Miljardärerna har haft en fantastisk pandemi. Centralbanker har pumpat in biljoner dollar på finansmarknaderna för att rädda ekonomin, men mycket av det har hamnat i fickorna på miljardärerna, som upplevt en börsboom. Vaccinerna var avsedda att få ett slut på denna pandemi, men rika regeringar tillät läkemedels-miljardärer och monopol att minska leveranserna till miljarder människor. Resultatet är att all tänkbar ojämlikhet riskerar att öka. Förutsägbarheten i det är kväljande. Konsekvenserna av det är dödande, sa Bucher.

Tillväxten i miljardärernas förmögenheter är den största som registrerats sedan mätningarna började. Oxfam skriver vidare:

Extrem ojämlikhet är en form av ekonomiskt våld, där politik och politiska beslut, som upprätthåller rikedomen och makten hos ett fåtal privilegierade människor, leder till direkt skada för den stora majoriteten av vanliga människor runt om i världen och för själva planeten.

En väl förberedd och välvillig politik

Oxfam ger en exakt sammanfattning av de ekonomiska, sociala och klassmässiga effekterna av coronapolitiken. De ultrarika har blivit extremt mycket rikare och de fattiga, ja till och med medelklassen, har blivit fattigare. Men vad de inte har insett är att detta var avsikten.

Det är ingen tillfällighet att det har gått som det har gått. De rika, och särskilt finansjättarna, hade planerat detta redan 2019. Då visste de att världen stod inför en finanskris av dimensioner som aldrig har upplevts tidigare. Både finanskrisen 2008 och kraschen 1929 bleknar i jämförelse med den finanskris som var under uppsegling 2019.

Bild i Shutterstock och hos Pål Steigan.

Gången i detta har varit som följer:

 • I augusti 2019 kunde BlackRock inför centralbankscheferna i G7 konstatera att den kommande finanskrisen skulle bli så enorm att det inte skulle räcka att trycka centralbankspengar, såsom man gjorde efter finanskrisen 2008. De föreslog att man dessutom borde  ”gå direkt”, det vill säga använda sig av statsbudgetar över hela världen. Men för att kunna rättfärdiga detta behövde man en kris som var tillräckligt stor för att folk skulle acceptera det. Läs: 2019 presenterade BlackRock planen för den kommande krisen: – En finansiell operation utan motstycke
 • Då började centralbankerna genast ”trycka pengar”. En månad efter mötet i Jackson Hole inledde US Federal Reserve ett stödprogram, där de pumpade hundratals miljarder centralbanksdollar i veckan till Wall Street. Feds egna dokument säger att 215 miljarder dollar om dagen överfördes, eller 6 230 miljarder dollar på 29 dagar!
 • Sedan började de förse sig ur statskassorna: BlackRock anlitades sedan av The Fed, The Bank of Canada, European Central Bank och Svenska Riksbanken för att kontrollera denna politik. I USA skickade kongressen 454 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar till Fed, som sedan multiplicerade detta till 4 540 miljarder centralbanksdollar.
 • Så i oktober 2019 genomförde World Economic Forum och Bill & Melinda Gates Foundation, tillsammans med The Johns Hopkins Center for Health Security, som finansieras av Rockefeller Foundation, en scenarioövning för en kommande pandemi – Event 201. Där blev alla verktygen och taktiken i samband med en kommande pandemi diskuterade och systematiserade. Där deltog bland annat Världsbanken, CIA, WHO, Johnson & Johnson och amerikanska CDC. Deras 7-punktsplan för en kommande pandemi presenterade de i detta dokumentet.
 • Den 11 mars 2020 förklarade WHO:s generalsekreterare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, utbrottet av covid-19 som en ”pandemi”, vilket utlöste ett sätt att ta itu med det som aldrig har använts tidigare i mänsklighetens historia, nämligen med en rad nedstängningar och extrema åtgärder, vilka fick världsekonomin att gå på knäna.
 • Lockdown-policyn har drivit över 100 miljoner människor in i extrem fattigdom, enligt en rapport från Världsbanken. Läs: Coronaåtgärderna resulterar i en massiv ökning av global fattigdom och hunger och en kraftig nedgång i lönerna. Forskare: Miljontals har dött pga. Coronaåtgärederna. Miljontals afrikanska barn riskerar att dö på grund av nedstängning.
 • I de mest utvecklade länderna har statsskulden ökat, från cirka 70 procent av BNP 2007, alltså före den förra finanskrisen, till 124 procent av BNP 2020, alltså det andra året av denna finanskris. Detta framgår av en rapport från Internationella valutafonden (IMF). Läs: Coronakrisen har orsakat en skuldexplosion.
 • Finansmarknaden har gjort enorma vinster på lockdown-politiken. Den globala börsen avslutade året för tredje gången i rad med tvåsiffriga tillväxtsiffror, skriver Financial Times. Det är inte minst centralbankernas penningtryckning och stimulansåtgärder som har sänt börsen till väders, skriver den brittiska finanstidningen. Läs: Nyårsfest för finanskapitalet.
 • Världens fattigaste länder har hamnat i en ny och värre skuldkris, skriver Financial Times. Och till vem ska de betala denna skuld?

Alla dessa händelser är sammankopplade och är en del av en medveten politik, som av de stora finansinstituten och deras lakejer har påförts mänskligheten. Lockdown-policyn har inte utrotat något virus, men den har gjort de fattiga extremt fattiga, gjort att arbetarklassen gått starkt tillbaka i löner och arbetsvillkor och berövat unga människor utbildning och framtid, och till och med slagit undan benen på medelklassen. De enda som har tjänat på denna politik är de ultrarika. Och det visar rapporten från Oxfam väl, även om den misslyckas med att förklara varför det har hänt.

Coronapolitik har inneburit de ultrarikas klasskrig mot majoriteten av mänskligheten, och man måste erkänna att de har varit skickliga och att de har lyckats. De har lyckats, inte minst på grund av servila medier, som de äger eller kontrollerar, och för att de som borde ha varit arbetarklassens ledare har förrått sina egna och inte bara accepterat denna politik, utan också applåderat den.

Läs gärna mer om rika och fattiga här.

Föregående artikelÄr ”Putins krigspåstående uppåt väggarna”? (SvT-rubrik)
Nästa artikelViktigast i Sverige – läs om den nya skandalen! Victoria och Daniel ska skiljas! (Eller är det bara COVID19?)
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

9 KOMMENTARER

 1. ”Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna sjönk för 99 procent (flera miljarder människor)”

  Ja, så lär det vara. Vad jag förstått har miljardärerna varit snabba och håva in mycket av subventionspengar som olika stater har betalat ut för att lätta på de ekonomiska besvärligheter som pandemin ställ till med.
  För efter en tid framgick det väl att pandemin mest var mer skadlig för den Fria Marknaden än för människor även om många fått utstå hemska personliga lidanden?

  Det märkliga är bara att jag läste samma på högertabloiden Fria Tider för flera veckor sedan kommer samma analys här först nu.
  Pål Steigan varit sjukskriven och inte kunnat förmedla?
  Men så klart jag önskar honom all hälsa och välgång 🙂

 2. Jag förstår inte, menar Pål Steigan att kapitalister har hittat på att corona är en farlig pandemi som kräver extraordinära åtgärder, och som har gynnat ett litet fåtal miljardärer i väst, och att dessa miljardärer behövde en pandemi för att klara sig undan den finansielle kris som stod för dörren?
  Det har ju talats i åratal om att en farlig pandemi kommer att bryta ut, och att finanskapitalet förberett sig kan ju vara en tillfällighet.
  Och det är väl klart som tusan att miljardärerna ser till att sko sig, allt vad de orkar….ex på samma sätt som dom försöker göra när det gäller klimatet.
  Någon som kan förklara?

  • Kanske det här massiva penningflödet från länders statskassor rakt i famnen på förmögna kapitalister och miljardärer visar hur starkt inflytande de verkligen har i det västerländska samhällena?
   Har svårt att tänka mig det är så i landet Belarus för där är alla de stora företagen statliga och de mindre och privata lär nog få klara sig bäst de kan på marknadens villkor.
   Förresten har jag inte läst något om det skulle varit några större restriktioner i Belarus.
   Folk där är nog försiktiga ändå men munskydd tror jag myndigheterna där kräver inom all kollektivtrafik buss, tåg och spårvagnar.
   För så är det i Ryssland i varje fall. Det kommer en vakt direkt om någon blir upptäckt utan munskydd.

  • ”Pandemin” skapades för att dölja penningflödet för att höja börsvärdena – samt att göda läkemedelsindustrin, som tjänat 1 000 dollar i SEKUNDEN på vaxet (OXFAM)
   CV-19 är inte farligare än influensa: Dödlighet globalt-0,15% Influensa-0,10%
   Resten är vinklad statistik
   1) WHO (som styrs av läkemedelsindustrin) ändrar definitionen av Pandemin från ”dödlig sjukdom” till ”smittsam sjukdom”.
   2) Avlidna MED CV-19 definieras: Avlidna som testat positiva inom 30 dagar före dödsfall. Döda i trafikolyckor och drunkning räknas alltså som avlidna MED CV-19. Avlidna AV CV-19 nämns inte av media.
   3) Avlidna vaxade som dött MED CV-19 statistikförs som ovaxade.

 3. Källor till mitt inlägg:
  Dödlighet: Du har tagit bort länken: https://www.globalpolitics.se/mycket-lag-dodlighet-i-covid-19-endast-015-i-genomsnitt/
  1) WHO:s definition finns i den medicinska artikeln nedan. Hittar dock inte uppgiften om att WHO ändrade definitionen 2008 från dödlig till smittsam. Uppgiften finns i några av artiklarna i mitt länkregister – som är 4 A4-sidor långt. Delar gärna med mig, om jag får reda på hur det skall gå till!
  2) https://emanuelkarlsten.se/folkhalsomyndigheten-redovisar-antalet-som-dor-med-corona-inte-som-dor-av-corona/
  3) https://newsvoice.se/2022/02/britta-bjorkholm-folkhalsomyndigheten/

  Denna artikel är en intressant medicinsk sammanfattning:
  https://newsvoice.se/2021/11/covidpandemin-statistisk-analys/

 4. Tack för svar, men jag funderar fortfarande, hur kommer det sig att länder som Kina och Ryssland och som inte alls tillhör det västkapitalistiska blocket har agerat som dom har gjort. Deras medicinska expertis har ju inte, så vitt jag förstår, handlat på ett annat sätt än västs har gjort. Och sen ör det ju så att för de sk säsongsinfluensorna så har det ju funnits vaccin som har kunnat tas i god tid, men det tog 1 år innan covid19 vaccin hade utvecklats. Jag kan inte låta bli att snudda vid tanken på att det trots allt är en konspirationsteori att tro att””Pandemin” skapades för att dölja penningflödet för att höja börsvärdena – samt att göda läkemedelsindustrin”..Är det inte bara så at kapitalisterna i väst har agerat precis som man kan förvänta sig av dem, de har sett till att utnyttja situationen till max. Tänker att kapitalisterna i Ryssland och Kina inte är riktigt durkdrivna (ännu) och kanske har dom inte så många konkurrerande läkemedelsindustrier? Vad säger ni?

 5. […] Under samma period blev de ultrarika miljardärerna vansinnigt mycket rikare. För att täcka coronaåtgärderna tog staten upp enorma mängder lån. Som ett resultat överfördes biljoner av skattebetalarnas pengar till finanskapitalet och ägarna kunde casha in. Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna sjön… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here