Fattigdomen i USA ökar kraftigt

2
1096

https://steigan.no/2023/09/fattigdommen-i-usa-oker-markant/?utm_source=substack&utm_medium=email

Av redaktören. PSt – 14 september 2023. Något modifierat.

US Bureau of Statistics rapporterar att fattigdomen i landet tydligt ökar. Det var en liten paus i fattigdomstrenden när människor fick coronastöd. Men nu är den perioden över. Se Poverty in the United States: 2022.

Den så kallade Supplemental Poverty Measure (SPM) uppgick 2022 till 12,4 procent, en ökning med 4,6 procentenheter från 2021, dvs med 78 %. Detta är den första ökningen av den totala SPM-fattigdomsgraden sedan 2010. SPM:s barnfattigdom mer än fördubblades, från 5,2 procent 2021 till 12,4 procent 2022.

Detta var också syftet med coronakrisen.

Under samma period blev de ultrarika miljardärerna vansinnigt mycket rikare. För att täcka coronaåtgärderna tog staten upp enorma mängder lån. Som ett resultat överfördes biljoner av skattebetalarnas pengar till finanskapitalet och ägarna kunde casha in.
Världens tio rikaste män fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna sjönk för 99 procent (flera miljarder människor)

Och när allt var över och det kortsiktiga stödet var borta, ökade fattigdomen och arbetslösheten igen. Och alla tror att det handlade om  ett virus.

Läs även detta från AP:

Child Poverty in the U.S. Jumped in 2022 as Pandemic Benefits Ended.

Harvard: Lockdown-politiken krossade arbetarklassen och lät de rika bli rikare

Regelbundna läsare av steigan.no (och Globalpolitics.se) känner redan till detta, men nu har det också bekräftats i en vetenskaplig studie, inte minst av Harvard University, Brown University och Bill and Melinda Gates Foundation. Lockdownpolitiken har varit enormt skadlig för arbetarklassen, medan de rika har klarat sig bra.

Den bild som framträder av denna jämförelse är en bild av ödeläggelse av arbetarklassen.

Detta är vad Brad Polumbo skriver i Foundation for Economic Education.

Polumbo skriver vidare:

”Vissa kritiker hävdar att det är pandemin, inte regeringens nedstängning, som är den verkliga källan till denna ekonomiska katastrof. Även om det inte råder någon tvekan om att viruset i sig spelade en viss roll, var regeringens nedstängning utan tvekan den enskilt största faktorn. Det känns ganska självklart att det skulle skada ekonomin att beordra människor att inte bedriva affärsverksamhet och kriminalisera människors försörjningsmöjligheter. Denna känsla bekräftas av data och studier som visar samma sak. Och glöm inte det faktum att stater med kraftiga nedstängningar konsekvent har haft mycket högre arbetslöshet än stater som har tillämpat en mer laissez-faire-strategi.

Föregående artikelOm den dubbla staten. Fallet Sverige. Del II
Nästa artikelUSA ökar insatsen: är vi verkligen på väg mot tredje världskriget och vad kan rädda oss?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Man kanske borde sänka sina korkade militära kostnader, som år in och år ut saknar motstycke globalt. Så mycket som Usa spenderar på militära utgifterna år in år ut saknar ju motstycke dessa deccenier. Ja INGET land är ju ens närheten av dom högst korkade summorna ju globalt. HELT bortkastade pengar år in och år ut hela 2000talet. Både klanthuset och senaten tillåter detta ALLA dessa åren, oavsett vilken av partierna som styr. Båda är HELT klart korkade. När över 20procent av befolkningen lever i direkt fattigdom. Siffrorna är säkert högre, men läste nyligen igen att 5del av amerikanerna lever i direkt fattigdom. Sedan har vi många fler självfallet som knappt överlever från månad till månad. Sänk dom HELT korkade militära utgifterna enligt mej

    • J.A politikerna i USA är inte alla korkade många är genomkorrupta och dessutom helt i händerna på en Deep State som är helt utan skrupler när det gäller att röja för dem misshagliga politiker ur vägen. Man ser ju skådeprocessen mot Trump med påhittade åtal och hot om helt absurda straffskalor för att skrämma honom från att ställa upp. Symptomen på samhällets förfall i USA kan du finna i en kriminalitet som är helt absurd och den vanligt förekommande plundringen som är så frekvent att det inte ens skapar rubriker längre i media. Folk i USA har helt enkelt vant sig vid att människor bor på gatan i papplådor, de har inte ens råd med en skrotig husvagn i en trailerpark längre. Förfallet är fruktansvärt men pengarna slösas bort på en uppenbart värdelös militär och vapen!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here