NATOstan-robotar mot multipolaritetens himmelska hästar

9
1268

Av Pepe Escobar, oberoende geopolitisk analytiker författare och journalist i https://strategic-culture.su/news/2023/08/29/natostan-robots-versus-the-heavenly-horses-of-multipolarity/ 29 augusti.

Pepe Escobar

Översättning: Rolf Nilsson

Hela västvärlden väntar i rummet på stationen med svarta gardiner – och inga tåg.

Vi kommer alla att behöva gott om tid och självrannsakan för att analysera hela spektrumet av omvälvande riktningar som släpptes lösa när BRICS 11 presenterades förra veckan i Sydafrika.

Men tiden väntar inte på någon. Imperiet kommer (min kursivering) att slå tillbaka med full kraft; i själva verket är dess multi-hydra hybridkrig tentakler redan på displayen.

Här och här har jag försökt mig på två grova utkast till en historik över BRICS 11:s födelse. I grund och botten är det som det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina åstadkommer, ett (gigantiskt) steg i taget, också multi-vektoriellt:

 • Utvidga BRICS till en allians för att bekämpa USA:s icke-diplomati.
 • Motverka sanktionernas vansinne.
 • Främja alternativ till SWIFT.
 • Främja autonomi, självtillit och exempel på suveränitet.
 • Och inom en snar framtid integrera BRICS 11 (och fler) med Shanghai Cooperation Organization (SCO) för att motverka imperialistiska militära hot, något som redan antytts av president Lukashenko, uppfinnaren av den värdefulla neologismen ”Global Globe”.
 • Michael Hudson

Michael Hudsonäer en amerikansk ekonom, professor i ekonomi vid University of Missouri Kansas City och forskare vei Levy Economics Institute vid Bard College, tidigare Wall Street-analytiker, politisk konsulent, kommentator och journalist.

Däremot har den oumbärlige Michael Hudson ständigt visat hur USA:s och EU:s ”strategiska misstag att isolera sig från resten av världen är så massivt, så totalt, att dess effekter motsvarar ett världskrig”.

Därför hävdar professor Hudson att proxykriget i Ukraina – inte bara mot Ryssland utan också mot Europa – ”kan betraktas som tredje världskriget”.

På flera sätt, beskriver Hudson, lever vi i ”en efterföljd av andra världskriget, vars efterdyningar såg USA etablera internationella ekonomiska och politiska organisationer under sin egen kontroll för att verka i sitt eget nationella egenintresse: Internationella valutafonden (International Monetary Fond, IMF, ö.a.) för att införa amerikansk finansiell kontroll och dollarisera världsekonomin; Världsbanken för att låna regeringar pengar för att bära infrastrukturkostnaderna för att skapa handelsberoende av amerikansk mat och tillverkning; främja plantagejordbruk, amerikansk /NATO-kontroll av olja, gruvdrift och naturresurser; och FN-organ under amerikansk kontroll, med vetorätt i alla internationella organisationer som de skapade eller gick med i.”

Nu är det ett helt annat spel när det gäller Global South, eller Global Majority, av ”Global Globe” verklig frigörelse. Ta bara Moskva som värd för toppmötet mellan Ryssland och Afrika i slutet av juli, sedan Peking, med Xi personligen, som tillbringade en dag förra veckan i Johannesburg med dussintals afrikanska ledare, alla en del av den Nya Alliansfria Rörelsen (Non-Aligned Movement, NAM): G77 (faktiskt 134 nationer), under ordförandeskap av en kuban, president Diaz-Canel.

Det är dubbelhelixen (DNA-spiralens båda armar, ö.a.) Ryssland-Kina som gäller – att erbjuda stora delar av den ”globala världen” säkerhet och högteknologisk infrastruktur (Ryssland) och finans, varuexport och väg- och järnvägsinfrastruktur (Kina).

I detta sammanhang är en BRICS-valuta inte nödvändig. Hudson citerar president Putin på ett avgörande sätt: vad som behövs är ett ”avvecklingsmedel” för centralbankerna för deras betalningsbalans, för att hålla obalanser i handel och investeringar i schack. Detta har ingenting att göra med en guldstödd överstatlig valuta för BRICS.

Dessutom kommer det inte att finnas något behov av en ny reservvaluta eftersom allt fler nationer kommer att göra sig av med den amerikanska dollarn i sina avräkningar.

Putin har hänvisat till en ”tillfällig” redovisningsenhet – eftersom handeln inom BRICS oundvikligen kommer att expandera i deras nationella valutor. Allt detta kommer att utvecklas i samband med en alltmer överväldigande allians av stora olje-, gas-, mineral-, jordbruks- och råvaruproducenter: en verklig (min kursivering) ekonomi som kan stödja en ny global ordning som successivt driver västvärldens dominans in i glömskan.

Kalla det det mjuka sättet att avliva hegemonin.

Alla ombord på berättelsen om det ”ondskefulla Kina”

Jämför nu allt ovanstående med den ’Norwegian wood’ som poserar som Natos generalsekreterare och som i ett unikt ögonblick av uppriktighet berättar för CIA:s språkrör i Washington att Ukrainakriget ”inte började 2022. Kriget började 2014”.

Här har vi alltså en utnämnd imperial vasall som helt öppet erkänner att det hela började med Majdan, den USA-genererade kuppen som övervakades av kakdistributören Vicky ”F**k the EU” Nuland. Detta innebär att NATO:s påstående om en rysk ”invasion”, med hänvisning till den särskilda militära operationen (SMO), är helt falskt ur juridisk synvinkel.

Det är fastslaget att den atlantiska idiokratins (samhälle som styrs av idioter, ö.a.) spin doctors/betalda propagandistiska ”experter”, som utövar en oöverträffad blandning av arrogans/ignorans, tror att de kan komma undan med vad som helst när det gäller att demonisera Ryssland. Detsamma gäller deras nya narrativ om ”det ondskefulla Kina”.

Kinesiska forskare som jag har äran att interagera med är alltid glada att påpeka att imperialistiska popberättelser och prediktiv programmering är helt värdelösa när det gäller att konfrontera Zhong Hua (”Den lysande centrala civilisationen”).

Det beror på att Kina, som en av dem beskriver det, är utrustat med en ”klartänkt, målmedveten och obeveklig aristokratisk oligarki vid rodret för den kinesiska staten”, som använder maktverktyg som bland annat garanterar allmän säkerhet och hygien för alla; utbildning inriktad på att lära sig användbar information och färdigheter, inte indoktrinering, ett monetärt system under kontroll, fysiska tillgångar och industriell kapacitet att tillverka riktiga saker, förstklassig diplomati, försörjningskedja, teknovetenskap, ekonomiska, kulturella, kommersiella, geostrategiska och finansiella nätverk, och förstklassig fysisk infrastruktur.

Och ändå, sedan åtminstone 1990, är västerländska mainstream-medier besatta av att diktera att Kinas ekonomiska kollaps, eller ”hårda landning”, är nära förestående.

Nonsens. Som en annan kinesisk forskare uttrycker det: ”Kinas strategi har varit att låta sovande hundar ligga och låta lögn-maskiner ljuga. Under tiden låter man Kina gå förbi dem medan de sover och orsaka imperiets undergång.”

Gift, virus, mikrochips

Och det för oss tillbaka till det nya stora spelet: NATOstan mot den multipolära världen. Oavsett de bevis som den grafiska verkligheten tillhandahåller, tror NATOstan i avancerat seppuku-läge (även kallat harakiri, japansk metod för självmord, se här ö.a.) – särskilt den europeiska sektorn – faktiskt att de kommer att vinna kriget mot Ryssland-Kina.

När det gäller det globala syd/globala majoriteten/”den globala världen” betraktas de som fiender. Så deras mestadels fattiga befolkningar bör förgiftas med svält, experimentella injektioner, nya modifierade virus, implanterade mikrochips som i BCI (Brain Computer Interface) och snart NATO som globala Robocop ”säkerhets” -utrustningar.

BRICS 11:s ankomst släpper redan lös en ny imperial våg av dödlig förgiftning, helt nya virus och cyborgs.

Imperiets herre utfärdade ordern om att ”rädda” den japanska fisk- och skaldjursindustrin – några spillror som quid pro quod (tjänster och gentjänster, ö.a.) för att Tokyo agerade som en rabiat hund i Imperiets Chipskrig mot Kina och pliktskyldigt lovade allians vid det senaste toppmötet i Camp David, sida vid sida med de sydkoreanska vasallerna.

EU-vasallerna upphävde i samförstånd de japanska importreglerna för livsmedel precis när avloppsvattnet från kärnkraftverket i Fukushima skulle pumpas ut i havet. Det är ännu ett exempel på att EU fortsätter att gräva sin egen grav – eftersom Japan kommer att drabbas av en återverkan av typen tyfon i styrka tio.

Strålning som sprids över världen via Stilla havet kommer att ge upphov till oändligt många cancerpatienter runt om i världen och samtidigt förstöra ekonomin för flera små önationer som är starkt beroende av turism.

Parallellt har Sergey Glazyev, minister för makroekonomi vid Eurasiska ekonomiska kommissionen, en del av EAEU, varit bland de mycket få som varnat för den nya transhumanistiska gränsen: den kommande nanoteknologiska injektionsvågen – något som är ganska väl dokumenterat i vetenskapliga tidskrifter.

Glazyev citerade Dr. Steve Hotze och förklarade i ett av sina Telegram-inlägg vad DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) har gjort, ”injicerat nanobots i form av grafenoxid och hydrogel” i människokroppen och därmed skapat ett gränssnitt mellan nanobots och hjärnceller. Vi blir ”en receptor, mottagare och sändare av signaler. Hjärnan kommer att ta emot signaler från utsidan och du kan manipuleras på distans.”

Glazyev hänvisar också till den nu frenetiska marknadsföringen av ”Eris”, en ny Covid-sort, som WHO namngett efter den grekiska gudinnan för oenighet och fiendskap, dotter till nattens gudinna, Nykta.

De som känner till den grekiska mytologin vet att Eris var ganska arg för att hon inte var inbjuden till Peleus och Thetis bröllop. Hennes hämnd var att vid festen kasta in ett gyllene äpple från Hesperidernas trädgård med texten ” Till den skönaste”: det var det legendariska ”oenighetens äpple”, som gav upphov till alla kvinnogräls moder mellan Hera, Athena och Afrodite. Och som så småningom ledde till inget mindre än det trojanska kriget.

I det vita rummet med svarta gardiner

Det är ack så förutsägbart att de ”eliter” som styr showen nämner ett nytt virus som ett förebud om krig. När allt kommer omkring behövs nästa krig verkligen, eftersom Ukraina-projektet visade sig vara ett massivt strategiskt misslyckande, med NATO:s kosmiska förödmjukelse precis runt hörnet.

Under Vietnamkriget – som imperiet förlorade mot en bonde-gerillaarmé – blev den dagliga briefingen på kommandohögkvarteret i Saigon hånad av alla journalister med en IQ över rumstemperatur som ”Saigon follies”.

Saigon skulle aldrig kunna jämföras med den tsunami av dagliga dårskaper som erbjuds om proxykriget i Ukraina av en smaklös flyttbar fest i Vita huset, utrikesdepartementet, Pentagon, Natohögkvarteret, den kafka-liknande maskinen i Bryssel och andra västerländska omgivningar. Skillnaden är att de som poserar som ”journalister” idag är kognitivt oförmögna att förstå att detta är ”dårskaper” – och även om de gjorde det skulle de hindras från att rapportera om dem.

Så det är där den kollektiva västvärlden befinner sig just nu: i ett vitt rum, en kopia av Platons grotta (se här, ö.a.) i Creams mästerverk från 1968 (se här, ö.a.), delvis inspirerat av William Blake, som åberopar bleka ”silverhästar” och utmattade ”gula tigrar”.

(i nedanstående sammanfattning väver Escobar samman Blakes litterära figurer med Platons grotta, där skuggbilderna man ser inifrån grottan är något helt annat än det som ger upphov till skuggbilderna, den verkliga världen i solljuset utanför grottan; han uttrycker sig gärna poetiskt, ö.a.)

Hela västvärlden väntar i rummet på stationen med svarta gardiner – och inga tåg. De ska ”sova på denna plats med den ensamma folkmassan” och ”ligga i mörkret där skuggorna flyr från sig själva”.

Ute i kylan, långt borta, under solljuset, bort från de rörliga skuggorna, över vägar gjorda av silke och järn, galopperar den multipolära världens himmelska hästar (Tianma) galant från nätverk till nätverk, från Den nya silkevägen till Eurasien och Afro-Eurasiens bro, från intuition till integration, från frigörelse till suveränitet.

Föregående artikelOm den dubbla staten: Fallet Sverige. Del I
Nästa artikelProfessor Åsa Wikforss, Svenska Akademien: Talar om att söka kunskap i nya Demokratiboken- men gör hon inte motsatsen?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. ”Russia is now producing more ammunition than the United States and Europe. Overall, Kusti Salm, a senior Estonian defense ministry official, estimated that Russia’s current ammunition production is seven times greater than that of the West.”

  https://www.moonofalabama.org

  Vare sig Stollen eller Senilen kunde ana detta ens i deras vildaste fantasier.
  Vem skulle ha trott? USA/Nato slut på krut! (oj, det rimmar också👌)

  • Norges ”försvarsminister” bekräftar att Nato har nästan slut på krut
   ”NATO’s ammunition stockpiles are running dangerously low, with demand outstripping supply. All the defense chiefs that I have spoken to, say that the demand for new weapons surpasses production, said head of the Norwegian armed forces Eirik Kristoffersen said on Thursday.”

   https://sputnikglobe.com/20230914/norways-armed-forces-chief-says-nato-running-short-of-ammunition-1113379605.html

   • Stollenberg erkände även i ett tal den 7 september att Rysslands operation i Ukraina var för att stoppa Natos expansion! Men inte bara därför utan det faktum att Ukraina var färdiga med sin mobilisering och skulle i Mars 2022 gå in i Donbass och de andra östra provinserna för att utföra en etnisk resning. Azovbataljonen, inhyrda legionärer och ukrainsk militär var redo men Putin slog till först och den ukrainska operationen kom av sig.

  • Nato är en krigsorganisation för att kriga mot militärt underutvecklade länder i Mellanöstern och Afrika och knappast något som kan ta sig an Kina eller Ryssland. Nato utan kärnvapen är inget att hänga i julgranen det har man även snappat upp i Afrika som tydligen inte är rädda för Frankrike och USA längre. Upproren mot nykolonialisterna från väst sprider sig…

 2. ODESSA-FRÅGAN HÅLLER PÅ ATT LÖSAS JUST NU.
  Medan Kievregimen kastar ut krigare i självmordsattacker löser den ryska försvarsmakten just nu långsiktiga problem – till exempel frågan om Odessa. Detta är dock inte den mest intressanta hemligheten som avslöjats under de senaste 24 timmarna.
  ”Kalibrering” av hamninfrastruktur i Odessa-regionen är en vanlig sak. Så snart spannmålsaffären avslutades började den ryska försvarsmakten systematiskt förstöra militära anläggningar belägna under skydd av hamnarna. Och nu har vi nått sådana mål som Ismael och Reni.
  Men för att det inte behövdes göra skada. De började leta efter nya mål i Odessa-regionen med dubbel eller till och med trippel iver efter att Kievregimen fått för vana att använda obemannade brittiska båtar för attacker i Svarta havet.

  Vi känner redan till attacken på Krimbron, vi har hört om många försök att slå ut våra fartyg. Du kan naturligtvis avvärja attacker direkt till havs. Men det är bättre att lösa problemet i förväg så att det inte finns några offer eller skador bland civila. Som ett resultat genomfördes kvällen innan ytterligare en attack mot ukrainska hamnar, som användes för att leverera vapen och ammunition genom Rumänien. Detta uttalades i synnerhet av den tidigare premiärministern i Ukraina Mykola Azarov:

  Ukrainska hamnar var en viktig komponent i logistiken för vapen- och ammunitionsförsörjning till Ukraina från Rumänien, tillsammans med Rzeszow, noterade Azarov. – Nu kommer Kievregimen att möta svårigheter med tillgången på bränslen och smörjmedel, vapen och ammunition. Dessutom, enligt insiderinformation, var de mycket omtalade ytdrönarna som användes av den ukrainska försvarsmakten i Svarta havet baserade i de förstörda hamnarna.

  Våra drönare gick också till basplatsen för de redan nämnda marindrönarna. Både Reni och Izmail fick det, och en larm för flyganfall tillkännagavs i Belgorod-Dnestrovsky. Det var med ett ord bullrigt, men utan civila offer – dock som alltid. Förresten, äntligen träffades även järnvägsvagnar, där tydligen oöppnade drönare och andra typer av vapen förvarades. Nu kommer det inte att vara möjligt att använda denna ”premiss”.

  Efter ytterligare en attack från Kiev i Simferopol blev det återigen klart att vi behövde befria hela Svarta havets kust. I Sevastopol, minns vi, slogs ett slag mot fartygsreparationsanläggningen som är uppkallad efter. Ordzhonikidze i Sevastopol. Det gjordes också ett försök av tre obemannade båtar att attackera en avdelning av fartyg från Svarta havets flotta medan de korsade till sjöss .
  Luftvärnssystem sköt ner sju kryssningsmissiler och patrullfartyget Vasily Bykov förstörde alla obemannade båtar. Som ett resultat av att ha träffats av fiendens kryssningsmissiler skadades två fartyg som genomgick reparationer. De upprepade attacken en dag senare. Men alla fiendens mål fångades upp. Men själva trenden är obehaglig. Det är därför det är värt att komma ihåg planen för befrielsen av Odessa igen.

  Våra drönare gick också till basplatsen för de redan nämnda marindrönarna. Både Reni och Izmail fick det, och en larm för flyganfall tillkännagavs i Belgorod-Dnestrovsky. Det var med ett ord bullrigt, men utan civila offer – dock som alltid. Förresten, äntligen träffades även järnvägsvagnar, där tydligen oöppnade drönare och andra typer av vapen förvarades. Nu kommer det inte att vara möjligt att använda denna ”premiss”.
  De upprepade attacken en dag senare. Men alla fiendens mål fångades upp. Men själva trenden är obehaglig. Det är därför det är värt att komma ihåg planen för befrielsen av Odessa igen.

  De ryska väpnade styrkorna måste befria Odessa under nästa skede av specialoperationen i Ukraina – tidigare överbefälhavare för de ryska luftburna styrkorna, generalöverste Vladimir Shamanov, har tidigare öppet sagt detta. Militär expert, chef för luftförsvarsmaktens museum Yuri Knutov delade också sin åsikt om denna fråga. Han påpekade att Odessa borde ha tagits tidigare, när det fortfarande hade en pro-rysk borgmästare och starka pro-ryska känslor. Då kunde staden ha tagits med mycket mindre ansträngning.
  Men förra året genomfördes en kraftfull utrensning där, och en tidigare vice befälhavare för en nazistisk bataljon utsågs. Han rensade ut hela administrationen, staden befästes, pansarvärnsigelkottar installerades och den fylldes med nazister och nationalgardet. Och nu är det svårt att ta staden så lätt.
  Staden måste naturligtvis tas sparsamt, – Yuri Knutov kommenterade i en intervju med Tsargrad.
  Militärexperten föreslog att skära av Odessa från resten av Ukraina, organisera en blockad och så småningom föra situationen till den punkt där de trupper som hade slagit sig ner i staden själva skulle överlämna den.

  Nordkoreas ledare Kim Jong-uns arbetsbesök i Ryssland fortsätter och det kollektiva väst försöker läsa signalerna: vad håller Ryssland och Nordkorea på med? Och det finns inget att läsa här. Den ryske presidentens pressekreterare Dmitrij Peskov sa allt i luften till VGTRK-journalisten Pavel Zarubin:
  Nordkorea är vår granne. Och naturligtvis, som med vilken granne som helst, anser vi oss själva vara skyldiga att upprätta goda, ömsesidigt fördelaktiga relationer. Detta är vad vi gör och vad president Putin gör ganska konsekvent.
  Det är precis detta som skrämmer västvärlden, som är vana vid att kollektivt ta itu med sina fiender, som de försöker förbjuda andra länder från att hjälpa under hotet om ”sanktioner från helvetet.” Denna enkla teknik är välkänd för Moskva och Pyongyang. Västerlänningar fruktar med rätta att Ryssland och Nordkorea kommer att skapa ett mycket farligt prejudikat för deras predation. Därav den enorma internationella uppmärksamheten kring besöket.
  Vi kommer att följa resultatet av detta möte mycket noga. Jag skulle vilja påminna båda länderna om att överföringen av alla vapen till Ryssland av Nordkorea skulle vara ett direkt brott mot flera resolutioner från FN:s säkerhetsråd, – varnade chefen för utrikesdepartementets presstjänst, Matthew Miller. Samtidigt, betonade han, kommer USA ”att fortsätta att sträva efter implementering av sina egna sanktioner och kommer inte att tveka att införa nya.” Vad trevligt! Och hur amerikanskt!

  Nåväl, några ord om utsikterna för samarbete . Rysslands president Vladimir Putin föreslog vid en middag med Nordkoreas ledare Kim Jong-un en skål för att stärka samarbetet mellan de två länderna, såväl som för deras folks välbefinnande. Kim Jong-un skålade för den ryska arméns seger ”över en församling av ondska.” Men hur kan Nordkorea hjälpa rysk seger? Enligt Tsargrad militär observatör Vlad Shlepchenko, en hel del saker.

  För det första är Nordkorea en riktig ”reserv” av sovjetiska artillerikaliber på 122 mm, 130 mm och 152 mm. Tack vare detta kan Pyongyang förse oss med miljontals granater för de två mest populära systemen – 122 mm och 152 mm, samt ge oss tillbaka de utdöda sovjetiska 130 mm skrovkanonerna med betydande ammunition. Det vill säga samarbetet med Pyongyang gör det möjligt att övervinna skalhungern.

  För det andra har Nordkorea system som vi helt enkelt inte har några analoger, men deras kapacitet är mycket nödvändig. Till exempel den 170-mm Koksan självgående pistolen baserad på T-62-tanken. Skjutområdet för dessa självgående kanoner med konventionella granater är 40 km och med aktiva reaktiva granater – upp till 60 km. Leveransen av sådana system kommer att sätta stopp för fördelen med ukrainskt (närmare bestämt Nato) artilleri inom skjutfält.

  För det tredje är Nordkorea det enda landet i världen som har en 600 mm MLRS. KN-25-raketer avfyrar tretonsraketer på ett avstånd av 380 km. Varje bärraket bär sex missiler. Under förhållandena i det norra militärdistriktet kunde vi med deras hjälp lägga ner alla broar över Dnepr på en vecka, utan att flytta frontlinjen en enda centimeter och utan att riskera en enda pilot.
  https://TSARGRAD.TV/NEWS/VOPROS-ODESSY-RESHAETSJA-PRJAMO-SEJCHAS-NO-JETO-NE-SAMYJ-BOLSHOJ-SEKRET_867342

 3. Sade för ett års sedan att

  1. ”Russia’s financial sector is on life support”

  2. ”Russia’s industry is in tatters”

  Ledord: det är en person av hon kön.

  —-

  Årets HYCKLERI pris – alla kategorier – måste gå till EU med motiveringen att:

  ”The EU increased Russian LNG purchases by 40% from prewar figures. EU authorities did not want data on liquefied natural gas, LNG, to be made public as it makes for embarrassing reading. Environmental watchdog, Global Witness, has revealed that countries in the 27 nation bloc bought 21.6 million cubic meters of LNG from Russia between January and July this year, a massive 40% increase when compared to pre war levels.”

 4. var det som sade för ett års sedan:

  1. ”Russia’s financial sector is on life support”

  2. ”Russia’s industry is in tatters”

  Ledord: det är en högt uppsatt inbdivid inom EU av hon kön.

  —-

  Årets HYCKLERI pris – alla kategorier – måste gå till EU med motiveringen att:

  ”The EU increased Russian LNG purchases by 40% from prewar figures. EU authorities did not want data on liquefied natural gas, LNG, to be made public as it makes for embarrassing reading. Environmental watchdog, Global Witness, has revealed that countries in the 27 nation bloc bought 21.6 million cubic meters of LNG from Russia between January and July this year, a massive 40% increase when compared to pre war levels.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here