Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom dold ”deboosting”

21
6061
Facebook ser dig

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad fast den faktiskt publicerades för fem år sedan. Den skildrar ett av sätten att motverka yttrandefriheten. Inte så känt. Läs den!


Detta är ett utdrag ur första delen av en viktig artikel på Newsvoice av Torbjörn Sassersson Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.


Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.

Har du märkt att det tycks vara omöjligt att posta vissa statusuppdateringar på grund av ett segt Facebook? Du kanske inte ens kan dela inlägg eller ingen tycks bry sig om vad du skriver. Nu visar det sig att allt detta faktiskt pågår. Interna dokument har läckt ut och en insider berättar hur Facebook genom “deboosting” förhindrar det fria ordet.

Informationen chockerar. Vad som betraktats som konspirationsteorier av många visar sig vara fakta. Facebook arbetar med “shadow banning”, smygcensurering och åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av artificiell intelligens.

Doldisen Danny Ben-David, en mjukvaruingenjör på Facebook är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks AI och metoden kallas “Action Deboost Live Distribution”, kort sagt deboosting, som syftar till att hämma och reducera distributionen av vissa användares inlägg på sina och andras Facebook-konton. Detta innebär bland annat att knappar för delning, gillande och vidarebefordring via mail eller sociala kanaler inaktiveras.

Deboosting relaterar direkt till knappen “Boost Post” som kan inaktiveras av Facebooks algoritmer om innehållet i statusuppdateringen är oönskat. Inte nog med det, Facebooks AI kan omsätta videos till ren text, enligt principen “speech to text”, som kontrolleras av algoritmer. Facebooks AI triggas sedan av “dåliga” ord utifrån en lista med glosor, vilket genererar en deboost.

Denna deboosting genomförs i lönndom utan att den drabbade användaren får veta någonting alls. Denne märker möjligen endast att andra användare inte delar eller på annat sätt sprider en länk, eller de tycks välja att inte ens interagera med en statusuppdatering.

I andra sammanhang kallas detta för “shadow banning”, skuggbannlysning. Det är alltså egentligen Facebooks AI som simulerar andras ointresse och det sker genom att vissa inlägg och uppdateringar degraderats och osynliggjorts.”

Läs vidare här Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelNu protesterar även bönderna i Sverige
Nästa artikel’Novorossiya’ (”Nya Ryssland) reser sig som ”Fågel Fenix” ur askan
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är en mycket erfaren mediaaman. Han driver den mycket lästa bloggen Newsvoice.se. NewsVoice är politiskt oberoende debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik. Tidningen tror på ett mångkulturellt samhälle både etniskt och tankemässigt. Tidningen fylls med innehåll från frilansande skribenter och debattörer från vänster, mitten och höger samt utanför det konventionella systemtänkandet.

21 KOMMENTARER

 1. Sockerberg tillhör en grupp som inte förknippas med det sanna ordet. Om det nu är någon som trodde att Fake Book skulle vara en kanal frö ”fria” åsikter så få hen skylla sig själv.

 2. Varje individ har nu alltså det egna moraliska ansvaret att behålla konton på olika dolda sociala medier som kräver login för att kunna läsas eller kommenteras, eller att gå över till WordPress.com-bloggar eller WordPress.org-bloggar som är rekommenderade av Free Software Foundation.

  Varje blogg-ägare har dessutom ett val om huruvida denne ska deaktivera malware-skripts från dessa desinformations-portaler, eller ej.

  Richard Stallman, skaparen av GNU som blivit GNU/LInux, kan kanske motivera er till bättre hårdvara och mjukvara i framtiden? https://archive.org/details/RichardStallmanInterviewByJustinHall201403
  (Den kan laddas ner som video-fil och du behöver inte köra det okända ofria skriptet, såsom krävs på Youtube)

  I bloggsystemet WordPress.com, en av de största systemen på nätet, kan man läsa, kommentera och köra sidan utan aktiverade skripts från Google, Facebook och Youtube genom tillägget NoScript i Firefox.

 3. Och det falska ordets förvaltare ingår också i nätverket av falskmyntare

  “Over and over again we have seen that there is another power than that which has its seat at Westminster. The City of London, a convenient term for a collection of financial interests, is able to assert itself against the government of the country. Those who control money can pursue a policy at home and abroad contrary to that which is being decided by the people.” Clement Attlee, Britanniens premiärministern (1945-1951)

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/03/08/sugar-and-spice-and-everything-vice-the-empires-sin-city-of-london/

 4. Det gäller inte bara Facebook. Hela det svenska mediesystemet är ju helt intrimmat till att vara förlänga amerikanska propagandakanaler med intensiv smutskastning och desinformation av främst Ryssland, Iran och Kina. Speciellt statliga SR och DN framstår som intensiva antisinoister och rent ut rasister efter en antisemitism-modell, och det har börjat ge liknande resultat som 1933, folk attackeras och trakasseras på gatan baserat på deras etnicitet. Medlen är subtila, endast regimvänliga media kan förvänta sig statligt finansiering till exempel, och MSM är redan knutna till den svenska regimen för att leverera deras budskap. Personer har förföljts och trakasserats, till och med drivits i döden, och det finns även hela program på statliga media som bara sysslar med förföljelser av oliktänkande. Jag tänker på program som Trolljägarna. Vi har ju nyligen sett massiva välkoordinerade propagandakampanjer mot kineser och Kina, helt byggda runt samma fabricerade och förfalska typ material som Claas Relotius levererade, mannen som fick sparken från den anrika tyska tidningen Der Spiegel, då han fejkade sina nyheter ”avsiktligt, metodiskt och med hög nivå av kriminell energi” och ägnade sig åt ”faktafantasi”. Der Spiegel agerade, man kallade det en katastrof som skadat tidningen rykte. På SR får samma verksamhet fritt fortsätta. En helt korrekt dokumentär om Kina plockades bort från Utbildningsradion för den inte tjänade syftet att smutskasta och förljugna verkligheten. Det är en mycket farlig utveckling som pågår och vi har sett den förut. Vi vet resultatet då. Låt det inte upprepas.

  • Karl W skriver: ”Speciellt statliga SR och DN framstår som intensiva antisinoister”. Håller med dig om din analys. Vi måste få in mer sionistvänlig rapportering!

   • Blev det inte lite fnurra på trå’n nu? ”sion” har koppling till Israel, det är ett berg i Israel. ”sino” refererar till något asiatiskt. ”semit” är något arabiskt eller något som har med israel eller Mellanöstern att göra. Av historiska skäl har ordet ”antisemitiskt” betydelsen av hat mot judar och israel, antisionism är på samma sätt hat riktat mot asiater, främst kineser. Det räcker om vi får bort alla lögner, förvrängningar, rasism och hatpropaganda som nu flödar i MSM media, och istället får fakta.

    • Nu ser jag vad du menar! Jag hade tänkt att skriva ”sinoistvänlig” men rättstavningen i min dator måste ha ”rättat” ordet. Ganska kul att även min dator har lärt sig vad jag har för preferenser!

     Så meningen var att hålla med om att massmedia bör vara lite mer kinavänlig. Inte för att jag tycker om den kinesiska regimen, som är allt annat än demokratisk, men jag har ett flertal tidigare kollegor som numera arbetar inom den kinesiska bilindustrin och de har endast positiva saker att säga om att arbeta med produktutveckling i Kina.

     • Jag har samma problem med min dator, den försöker alltid vara smartare än mig. Hur som helt, Kina har varken demokrati eller diktatur, Kina har sitt eget system. Kina är en slags federation. I Sverige har du samma politiska system överallt. Kina består av över 1,000 olika folk, och ”en storlek” passar inte alla. Det finns vissa grundprinciper som ska gälla alla, personligt ansvar är en, folkstyre i olika former ett annat, men annars kan alla drive sitt eget styrelseskick, och det är förvånansvärt ofta de lokal styrande struntar i vad Peking säger. Frågor som korruption och terrorism håller man hårt i centralt, men mycket annat är lokalt beslutat. Som exempel, Kina har inte enhetliga trafikregler över hela landet. Inte heller är till exempel skattesystemen desamma.

    • Håller helt med. Det används ofta som ett prefix och kommer från latinets ”sinae” som just betyder ”Kina”. Samma ord finns/fanns i grekiskan. Som alltid flyter språk ut i alla riktningar och jag har sett det användas som Sinofobi, sinoexpert, sinojapanskt, sinoxenic, sinoromersk, och i otaliga kombinationer, och rent praktiskt har alltmer kommit att avse vad vi även kallar ”Orienten”, ett ord som även det har latinska rötter, och betyder [sol]uppgång, ”oriens” eller ”orior”, och av många inte längre anses ”rumsrent” så vi säger ”Asien”.

     • Tack. Bra information där.

      Jag upplever jag blivit orientalisk.
      Jag uppfattar Orienten som något fint.
      Orientaliska drömmar?

      Men upplever det här i Sverige inte är ”rumsrent”.
      Istället ska man var europeisk, amerikaniserad, västerländsk, svensk, internationalist, globalist och kanske mest av allt demokrat samt eventuellt något mer som har med en genomkommersialiserad ”ickekultur” att göra.

      Ja, högernationalism är en ideologi som betonar kulturen i första hand.
      Det eftersom kulturerna varierar med etnisk tillhörighet.
      Berövas etnisk tillhörighet försvinner även kulturen.

      I det avseendet var Internationalen FAKE

      Sovjetisk kultur var i själva verket RYSK kultur.

      Kommunism och kultur passar inte ihop.
      Dylika försök har istället visat sig ofta som missbildningar.
      Som något förvrängt från tradition.

      Kommunism är istället helt och hållet en ekonomisk ideologi.

      Kommunister främjar däremot kultur.
      Men det är en helt annan sak.

      Fri Marknad främjar inte kultur.
      Fri Marknad vill tjäna pengar men använder gärna kultur som ett verktyg.

 5. Vad som pågår idag är bara en identisk repris av vad som hände i Tyskland förra seklet. För att styra åsikter och handlingar med vad som gick till historien som ”propaganda” så stryper man allt som innevånarna inte borde veta eller fundera på, och framhäver och ändlöst repeterar allt som dom borde veta. Amerikanska presidentvalet är et praktexempel på metoderna, som är mycket gamla. Åsikter skall inte tystas, dom skall argumenteras emot. Precis som dåtiden makthavare satte dåtidens teknologi i tjänst för att styra sker samma sak idag. Idag har vi ett motmedel som inte fanns då, internet. Därför gör makthavarna vad dom kan för att eliminera det och dess inverkan. Det får inte tillåtas att lyckas.

 6. Putin spelar Hitlers roll, med den skillnaden att han hotar med kärnvapen, och hittills inte sagt något om judarnas framtid.

  • Det finns skillnader: En skillnad är att Nato som expanderat 100 mil österut, fått mer aggressiva missiler och har kärnvapen i 5 länder i Europa de facto kan uppfattas och förstås som ett uppfattat hot av Ryssland. Så var inte Polen för Hitler 1939. I Polen pågick inte ett inbördeskrig mot tyskar sedan flera år i strid mot internationell överenskommelse. Hitler var känd rssist sedan länge 1939, Putin är det inte mig veterligen.

  • Finns inga likheter alls mellan Putin och Hitler, det är något du fått från fulmedias propaganda som visat sig fungera på svagsinta och historielösa!

  • Säger du det? Det är ett nytt perspektiv du lägger fram här om di och dat.
   Har du kontaktat ledande lögnmedier så som NYT, WaPO, DN, Ispressen, Aftonljug? Inte än? Gör det!

  • ”Sanningsministeriet” talar om för folk vad som de anser är ”fakta” men en del är för dumma för att förstå vad som pågår!

 7. Med tanke på alla svenskar vant sig vid en amerikansk digital infrastruktur så som google, facebook, youtube, twitter, instagram, reddit etc. är det inte konstigt att folket inte lyckas organisera sitt motstånd mot våra politikers ständiga svek. I utbyte mot underkastelse för Amerikanska intressen tillåts våra mest medgörliga politiker åtnjuta det ”kritik-teflon” som en, artificiellt skapad, vänligt sinnad opinion ger. Epidemin och NATO-anslutningen är tydliga exempel, men även så tidigt som när Assange plötsligt smutskastades av den tidigare beundrande media-sfären tyckte jag mig skönja ”astro-turfing” (fejkat gräsrots-stöd) här i Sverige. Vi behöver en svenska alternativ till silicon valley’s ”produkter”, innan dessa skapats är det bättre att använda Ryska och Kinesiska alternativ än att fortsätta med de Amerikanska.

  • Tja, nu har USA:s propagandamaskin dragit igång stortrumman att förbjuda Tik-Tok och fulmedia är med på noterna till 100%. Nu på morgonen TV4 satt en ”expert” och påstod utan bevis att kinesiska staten spionerade på barn och tonåringar via Tik-Tok? Han nämnde givetvis inte de verkliga spionerna i folks vardagsliv som Facebook, Google, Instagram m m som alla avslöjats som informatörer och spioner för USA:s räkning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here