’Novorossiya’ (”Nya Ryssland) reser sig som ”Fågel Fenix” ur askan

42
1798
Odessa. Bild:Geschichtedergegenwart.ch

En ny artikel https://www.indianpunchline.com/novorossiya-rising-from-ashes-like-phoenix/ av den indiske pensionerade karriärdiplomaten M.K. Bhadrakumar.

M.K Bhadrakumar

 

Rysslands president Vladimir Putins möte i Moskva på onsdagen med topptjänstemän i det ekonomiska ministeriet och ledare i de södra regionerna – historiskt känd som ”Novorossiya” – signalerar ett betydande initiativ i Kremls geostrategi, med globala konsekvenser, när konflikten i Ukraina utvecklas mot en ny fas.

Det som slår en direkt är att Putin förvandlar svärd till plogbillar i en tid då USA och dess allierade slår på krigstrummorna. Ett sätt att se på onsdagens möte är faktiskt att det är ett svar på det fantasifulla uttalandet 10 dagar tidigare av Frankrikes president Emmanuel Macron att europeiska arméer skulle kunna marschera in i Ukraina för att trycka tillbaka ryssarna.

Putin signalerade något djupgående – att krigsrop om att besegra Ryssland redan är ett minne blott. Med intagandet av den strategiska staden Avdiivka och den snabba framryckningen längre västerut sedan dess, står nu städer som Pokrovsk, Kostyantynivka och Kramatorsk inför en frontlinje som närmar sig snabbt, full av tecken på den ryska arméns närmande.

I takt med att de ryska styrkorna får mer fart i Donetsk-regionen blir frågan om var de kommer att sluta allt svårare att besvara. Det finns fortfarande mycket oavslutat. En stor koncentration av rysk militär som möter Kharkov är olycksbådande. Odessa är också i de ryska blickfånget.

Framstegen i ryska operationer kan tyckas långsamma. Under den senaste månaden har ryska styrkor bara erövrat cirka 100 kvadratkilometer av ukrainskt territorium (enligt Belfercentrets senaste krigsrapport mellan Ryssland och Ukraina), men i ett utmattningskrig kommer vändpunkten oväntat och innan du vet ordet av är de överallt. Wall Street Journal skrev att Ukraina har få kvarvarande militära fästen i Donbass, vilket betyder att Ukraina med varje rysk framryckning måste dra sig tillbaka till ofta underförberedda positioner.

En rapport från New York Times på torsdagen med titeln Mutual Frustrations Arise in US-Ukraine Alliance slutade på en dyster ton och citerade västerländska tjänstemän och militära experter att ” en kaskad kollaps längs fronten är en verklig möjlighet i år.” 

President Joe Biden var anmärkningsvärt fåordig när han avgav sin dom om kriget i sitt State of the Union-tal till den amerikanska kongressen på torsdagen, förutom att varna Kreml retoriskt att ”(vi) kommer inte att försvinna. Vi kommer inte att böja oss.” Den kryptiska kommentaren kan betyda vad som helst, men han erkände att ”Utomlands är Rysslands Putin på marsch …” 

Ännu viktigare, Biden bekräftade och förstärkte sitt tidigare åtagande att inte skicka trupper för att delta i kriget i Ukraina. Och hans fokus låg på tvåpartiförslaget om National Security som enligt uppgift skulle återuppta det storskaliga militära biståndet till Ukraina, en lag som nu är ännu mer osäker på grund av Donald Trumps ostoppbara uppgång att bli det republikanska partiets nominerade.

Rädslan för att USA ska gå bort från kriget i Ukraina får européerna att darra. Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalanden i måndags förra veckan om att skicka västerländska markstyrkor till Ukraina återspeglade krigiska uttalanden och bravader som ofta åtföljer frustration. Tidigare i veckan uppmanade Macron Ukrainas allierade att inte vara ”fega” när de stöder Kiev för att bekämpa ryska styrkor. På torsdagen gick han vidare vid ett möte med partiledare för att förespråka en ”inga gränser”-strategi för att motverka Ryssland .

Men det finns en större bild också. På torsdagen träffade Macron Moldaviens president Maia Sandu och lovade Frankrikes ”orubbliga stöd” till sitt före detta sovjetiska land när spänningarna ökar mellan Chisinau och pro-ryska separatister i utbrytarprovinsen Transnistrien. Under mötet mellan Macron och Sandu undertecknade de två ett bilateralt försvarsavtal samt en ”ekonomisk färdplan”, även om inga detaljer gavs.

Tidpunkten för Frankrikes försvarsavtal med Moldavien, som följer en säkerhetspakt med Ukraina förra månaden, tyder på geopolitiska överväganden för att få fotfäste i den vitala regionen – där floden Dnjestr flyter på norra sidan av Karpaterna och rinner söderut och österut för 1 350 km innan den mynnar i Svarta havet nära Odessa. Detta görs för att utmana framväxten av Novorossiya, som håller på att förnyas och återuppbyggas.

I mer än tre decennier har Transnistrien ansetts vara en möjlig punkt för en konflikt. Slutspelet i Ukraina har en dominoeffekt på Moldavien, som, uppmuntrat av väst, steg för steg, strategiskt trotsar Ryssland för att ”sudda ut” Moskvas inflytande och söka skydd i EU:s och Natos läger. Ryssland har bevakat noga, men tålamodet börjar ta slut.

Dedn kvinnliga presidenten Sandu i Moldavien är en halvfärdig amerikansk produkt – en etnisk rumän som förvandlades under sin utbildning vid Harvards John F. Kennedy School of Government och efter en period på Världsbanken kastade sig in i moldavisk politik, så småningom som proeuropeisk kandidat i presidentvalet i Moldavien 2016.

President Sandu

Sandu har samma egenskap som en annan färgstark figur i det postsovjetiska rymden som USA arrangerade för att åstadkomma ”regimskifte” i Tbilisi – Mikheil Saakashvili, som var president i Georgien under två på varandra följande mandatperioder från 2004 till 2013 efter en färgrevolution iscensatt från Washington. Den strategiska kalkylen i både Georgien och Moldavien syftar i grunden till Natos expansion i Svarta havet, som historiskt sett har varit en rysk inflytandesfär.

Mikael Sakashvili. Bild: Wikipedia.

Därför måste Macrons senaste kommentarer om västerländsk stridsplacering i Ukraina förstås korrekt. Han hånar inte på något sätt Biden-administrationen – och Tyskland skiljer sig inte heller från honom – samtidigt som han driver franska intressen och hoppas kunna rädda segern från Natos nederlag i Ukraina. Biden-administrationen kommer i tysthet att vara nöjd med Macrons utbrott mot de ryska vindkraftverken i Novorossiya- och Svartahavsregionerna.

Det sensationella avslöjandet nyligen av diskussionen mellan två tyska generaler om den logistiska komplexiteten av militär förstörelse av Krimbron visar att Berlin i hög grad är en del av Ukraina-projektet trots den fransk-tyska axelns förkastningslinjer.

Frankrike smakade blod genom att följa en liknande strategi i Armenien, som praktiskt taget har flyttat ut ur den ryska sfären och avvisar CSTO-medlemskap samtidigt som de söker medlemskap i EU och Nato. Dess fokus kommer att vara att avvisa rysk militär närvaro i Transnistrien.

Wikipedia: CSTO – The Collective Security Treaty , på engelska The Collective Security Treaty Organisation är en militär allians mellan Ryssland och länder i Östeuropa, Kaukasus och Centralasien.

Som svar på västvärldens förtjockning i Moldavien har Transnistrien sökt skydd från Moskva . Det finns en stor befolkning av etniska ryssar i den regionen. Responsen från Kreml har varit positiv och snabb. Skuggan av Donbass!

Vid onsdagens möte i Kreml om ekonomisk utveckling och infrastrukturutveckling i de nya territorierna betonade Putin att uppdatera planerna för moderniseringen av Azov-Svartahavets vägar. Han sa: ”vi har stora planer på att utveckla vägar i Azov-Svartahavsregionen”.

Naturligtvis kommer infrastrukturutveckling och förstärkning av transportnätverk att vara en viktig mall för Rysslands motstrategi. Moskva väntar inte på ett slutgiltigt slut på konflikten i Ukraina för den långsiktiga integrationen av de nya territorierna i sin ekonomi.

Sakens kärna, i geopolitiska termer, är att Novorossiya kommer att resa sig ur askan som en fenix och bli, som Katarina den stora föreställde sig, Rysslands viktigaste allvädersport till världsmarknaden som en exportväg för sina enorma mineraltillgångar. och jordbruksprodukter. George Soros vet det; Wall Street vet det; Biden vet det. Även för Frankrike och Tyskland är det ovärderligt som en resursbas om de någonsin ska få tillbaka sin ekonomiska dynamik.

Men i omedelbara termer ligger utmaningen i den politiskt-militära sfären – att ”Ryssland inte kan tillåtas vinna i Ukraina”, som Rysslands första biträdande representant vid FN Dmitrij Polyanskij sammanfattade det. Ryssland har begärt ett säkerhetsrådsmöte om Ukraina den 22 mars . Polyansky sa att Ryssland kommer att avslöja Frankrikes, Tysklands och USA:s djävulska komplotter.

”Novorossiya”: Den alternativa verkligheten i Ukraina.  

Föregående artikelStort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom dold ”deboosting”
Nästa artikelErdogan vill ordna fredssamtal mellan Zelensky och Putin!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

42 KOMMENTARER

 1. Om Kreml bara respekterar de avtal man en gång skrivit på i fråga om Ukrainas gränser skulle det inte finnas någon aska att behöva resa sig ifrån.
  Dravlet om historien och Novorossia är lika fascistiskt som Hitlers skitsnack om Lebensraum.

  • Folket i Novorossya njuter av frihetens sötma efter föreningen med Moderlandet Ryssland. Allt annat (vad väst tycker eller vill, mm), har ingen betydelse

   • Du menar friheten att säga och tycka vad man vill så länge det inte strider mot Kremls agenda? Friheten att rösta på vem man vill så länge det inte är någon som utmanar Putin? Friheten att leva i en rättsstat där man får fängelse för ett misshagligt namn på sitt wi-fi-nätverk?

    • Det finns över 20 politiska partier i Ryssland, och flera kandidater i presidentvalet efter vad jag läst.

     Krav för registrering är att ett parti ska ha ett visst antal medlemmar (45 000 enligt 2011 års regler) och ha lokalavdelningar i hälften av de 83 regionerna i landet. Idag (2016) finns ett femtiotal registrerade partier, sex av dessa sitter invalda i Statsduman, underhuset i Rysslands parlament. Dominerande är partiet Enade Ryssland. (Wikipedia).

     • https://www.gazeta.ru/politics/news/2024/03/04/22474304.shtml
      Vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev , som talade vid ”Knowledge.First” maraton, visade en ”ny” karta över Östeuropa, på vilken delar av dagens Ukraina visas som en del av andra stater. Det rapporterar RIA Novosti .
      Kartan visar att Vinnytsia regionen kan bli en del av Rumänien , Uzhgorod – Ungern , Polen kommer att ta emot Lvov , Ivano-Frankivsk , Zhitomir , och de återstående regionerna kommer att ansluta sig till Ryssland.
      I illustrationen är Odessa , Nikolaev, Cherkassy , ​​​​Chernigov , Poltava , Dnepr, Zaporozhye , Sumy , Cherson en del av Ryska federationen . Den okända Pridnestrovian Moldaviska republiken är också listad som Ryssland på denna karta.
      Ukraina, enligt denna karta, kommer att ha en liten del av territoriet med centrum i Kiev .
      ”Ryssland måste följa sin nuvarande väg. De historiska delarna av landet måste återvända hem”, sammanfattade säkerhetsrådets vice ordförande.

      Vid samma möte sa Medvedev att Ryssland inte försöker utöka sina gränser genom att ta Ukrainas territorium, dess handlingar är påtvingade. Sålunda kommenterade han framstegen för den särskilda militära operationen.
      https://www.gazeta.ru/politics/news/2024/03/04/22474304.shtml
      Tidigare kallade Medvedev aktionerna i Ukraina för ett svar på russofobisk politik.

     • Ja Nordkorea har också flera partier men se hyr det fungerar i praktiken istället för att slaviskt tro på allt som Kreml och dess trogna medier pumpar ut försök att se verkligheten. Folk som får fängelse för ett wifi namn eller för brottet att protestera.

     • För vilka protester? Hur länge fängelse? Sverige är mildare. Klimataktivister tas av polisen, och får hittills bara böter.
      Den som kritiserar USA för starkt misstänkta krigsbrott hotas av rättegång med 185 års möjliga fängelse (Julian Assange) och den som avslöjar massövervakningen av alla i USA tvingas fly till annat land (Snowden).

    • Friheten att styra sitt liv och slippa bli en slav i bankirens välde. Begrips?

     I o m sitt omoraliska stöd till folkmordet i Gaza har det kollektiva väst avsagt sig all rätt att säga något om rättstat och/eller fri- och rättigheter.

     Begrips?

    • Om du, Georg Weiss, är så mån om demokrati så kan du ju börja med Ukraina där politiska partier förbjudits m.m. m.m.

     • Jag har följt den hör bloggen ett tag nu och förstår att Sven-Eric Holmström är en erkänd forskare när det gäller 40-talets Sovjet.
      Har en frågan till honom om hur många, och vilka politiska partier var tillåtna i Sovjet under 30- och 40-talet?

     • Det där, Martin Alm, är en fråga som inte hör hit. Någon ”erkänd forskare” gör jag inte heller anspråk på.

      Men jag kan säga att från 1930-talets mitt fram till sin död 1953 kämpade Stalin för att införa en form av socialdemokratiskt styre, med fria och hemliga val inkluderandes även gamla fiendegrupperingar (vitgardister, mensjeviker etc.), och att frånta kommunistpartiet rätten att direkt styra landet. Den kampen förlorade han mot lokala partiledare.

    • Georg Weiss,
     ”Kremls agenda” är Ryssland.
     Ryssland är Fosterlandet. Rohdina på ryska.
     Ryssar har sedan barnsben lärt sig att Fosterlandet är viktigt.
     Så gott som alla ryssar älskar Fosterlandet och det ger Ryssland dess styrka.
     Sedan finns det några som inte gör det och ser något bättre i exempelvis Västerlandets demokratier.
     Deras situation i Ryssland blir då tyvärr inte hållbar.
     SVT Public Service utlandskorrespondent Bert Sundström var en sådan, inte ryss, men utlänning boende i Ryssland men som inte accepterade Fosterlandet.
     Det slutade med att han inte kunde vara kvar.
     Han kunde till slut inte ens prata med ryska folket om sådana här saker.
     De blev ovänner.
     Det finns fler sådana exempel bland etniska ryssar.
     Ofta vill de inte titta i en kamera. De skäms eller är rädda.
     Ryssland kallar dem för ”utländska agenter” vilket är vad de är när de är otrogna Fosterlandet.

     Vad Ryssland gör nu i Ukraina är helt rätt för det kommer stärka Ryssland från det yttre hotet mot Rysslands existens när Västmakterna med NATO försöker avancera åt Öster.

     Det nuvarande östra Ukraina är egentligen Ryssland och där ser precis likadant ut som i Ryssland och de som bor där talar de flesta ryska språket.
     De som bor där, och kommer att bo där, kommer få det bättre nu när det återbördas till Fosterlandet och dess unika sammanhållning och omtanke till dess medborgare.

     Ukraina var ett konkursbo och hade aldrig klarat återväxten utan att bli erövrat av Västeuropa som då avrussifierat och istället amerikaniserat hela området.
     Folk där skulle inte känna igen sig. De skulle uppleva sig berövade på hela sin kultur, religion och tradition.
     Jag tror inte sådant fungerar, det leder istället till inbördeskrig.
     Det krig som är där nu kallar inte jag för inbördeskrig.
     Det är istället ett erövringsförsök från den Demokratiska Västvärlden som strävar efter NATO:s utvidgning och likt de tyska Nazisterna ett ökat ”Lebensraum” för sitt kapitalistiska utsugarvälde som de kallar liberal demokrati.
     Det är detta försök till ständiga utnyttjande som gör att Västlandet får allt färre vänner i Världen och dess inflytande minskar liksom dess militära styrka.

     Den indiske pensionerade karriärdiplomaten M.K. Bhadrakumar skriver mycket bra tycker jag.

     Sedan tycker jag det är bra för Orientens inbördes samarbeten om Ryssland kan värva indiska soldater.
     Ryssland betalar dem bra och ger dem ryska medborgarskap om de så önskar med allt vad där tillhör med fri sjukvård, fri utbildning och så vidare.

     Ukrainska soldater får ingenting, inte ens en behövlig ledighet.
     De har heller inget val, det blir haffade på gatorna av militärens rekryteringsbilar och sedan direkt till fronten som soldater.
     Frivilliga soldater från Sverige eller Västvärlden får heller ingenting.
     Skulle de sedan tyvärr behöva åka hem paketerade i påse av plast så är det de anhöriga i hemlandet som måste betala resan.
     Och det kan kosta flera hundratusen kronor att transportera hem ett lik av en dödad soldat från Ukraina.
     Det är en väldigt omständlig procedur om de anhöriga inte har möjligheten att hämta själva. Men även det kostar och är besvärligt. Måste man också hämta vid krigsfronten är det också väldigt riskabelt.
     Jag förstår mig inte på dessa frivilligsoldater.
     De måste vara omprogrammerade i hjärnkontoret för att utsätta sig frivilligt för något sådant.

  • Om bara USA och EU hade hållit de avtal man kom fram till i Minsk så hade inget av detta hänt och gett f-n i statskuppen dessutom! Men figurer som ”Weiss” läser historia som djävulen läser bibeln. ”Weiss” kanske skulle bemöda sig och ta en tur på nätet och kolla de alster som nazisterna i Ukraina visar på t ex Youtube så skulle det nog täppa till truten en gång för alla på figurer som varken vet eller begriper något av vad som sker i Ukraina? ”Weiss” inlägg är rena förvanskningar av verkligheten!

  • Den gode M. K. BHADRAKUMAR vet att det där med att skicka andra till slakt är vad britterna höll/håller på med – inte Ryssland. Du verkar ha förväxlat brutish history med något helt annat.

  • Accounts from Indians and Nepalis detail how, upon their arrival in Russia, they were coerced into signing contracts written in Russian (which have been viewed by the Guardian)…
   Om The Guardian hade sett kontraktet varför visar de inte det utan en bild på några indier framför ett företag som tillverkar pumpar?
   Och varför har indierna inte små ryska flaggor klistrade på uniformen?
   Och vem skulle tillåta dem att ha mobiler i händerna och göra selfies framför en militäranläggning?
   Det finns uppgifter i ryska medier om ca 50 st. frivilliga gurkha soldater och 13 st döda i strider. De är utspridda i olika förband och är mycket respekterade där. Men de är riktiga soldater, inte bönder som kan hantera bara hackor och spadar.
   En annan ”tvångsrekruterad” indier flög till Moskva för att flyga vidare till Tyskland. Denne korkade indiern visste inte att inga flyg tillåts att flyga till Väst pga sanktionerna. Och med mobilen i händerna kunde man upptäcka att den bästa ruten var att flyga till Turkiet och vidare till Tyskland.
   Hela artikeln är ett fake som inte håller måttet men passar bra för dem som inte har lärt sig att tänka själva.

 2. hrm jag funderar på en annan översättning av meningen ”Biden administration will be quietly pleased with Macron’s tantrums against the Russian windmill in the regions of Novorossiya and the Black Sea.”

  Där ordet windmill istället läses som väderkvarnar underförstått att det rör sig om väderkvarnar med vinkling till det litterära verket Don Quijote

 3. Kom igen Anders, tror du på det där själv? Valet är redan avgjort, ingen släpps fram som på allvar kan hota Putin. Dessutom är det ett presidentval, inte parlamentsval. Enade Ryssland är gansterelitens organisation, och dess gudfader är Vladimir.

   • och sedvanligt invektiv som föranleds av att Ryssland har förnedrat ca 50 västländer.
    Världen ser att Nato/USA är mycket svansföring och lite verkstad. Dessa är besegrade med besked. Härnäst är det KAPITULATION som gäller. Den skrivs under i Moskva. Kamal Harris få skriva under – senilen klarar ej ens det. Voldemort kan servera kaffe och kolsyrat vatten. Ceremonin avslutas med Kokainskys k*k piano concerto, A dur 🤣

   • Anders varför går det inte att spela på vinnaren? Spelbolag har alltid politiska spel såsom vem ska bli statsminister osv osv men av någon outgrundlig anledning går det inte att spela på Ryska val. Är du nyfiken på varför?
    Eller ska du stoppa fingrarna I öronen och skrika det är för att Putin är så oerhört populär.
    Vad tror du är anledningen?

    • Varför ska Ryssland göra som en del andra länder i detta avseende? Har de sådan spelkultur?

     • Har absolut ingenting med spelkultur att göra och det vet du. Spelbolag spelar på allt som folk vill spela på.
      Min fråga är varför tror du inte man kan spela på vinnaren av det Ryska valet? Man kan spela på vinnaren i det Amerikanska det Svenska det Spanska jag kom fortsätta men du förstår nog vart jag vill komma.
      Så varför kan man inte spela på Ryska val?

     • Därför man har en tydlig storfavorit skulle jag tro. Om man nu ens har denna spelkultur i Ryssland. Sedan åratal, före angreppet på Ukraina, och även då Navalny ordnade manifestationer var Putin mycket populär enligt opinionsundersökningar av Levada.

     • Enligt mycket Rysslandskritiska reportern Maria Person-Lövgren på Sveriges Radio stärkts under kriget. Vanligt – Zelenskys popularitetsom var på nedgång har stärkts av kriget, liksom Roosevelts och Churchills under Andra världskriget. Zelensky förbjöd snabbt 11 oppositionspartier, utvisade den ledande oppositionspolitikern Medvedchuk – som hade betydligt starkare än Navalny i Ryssland och har inställt presidentvalet.

 4. Sven Eric Holmström, du har ingen källa till följande?:
  ”Men jag kan säga att från 1930-talets mitt fram till sin död 1953 kämpade Stalin för att införa en form av socialdemokratiskt styre, med fria och hemliga val inkluderandes även gamla fiendegrupperingar (vitgardister, mensjeviker etc.), och att frånta kommunistpartiet rätten att direkt styra landet. Den kampen förlorade han mot lokala partiledare.”

   • Såg att jag redan hade den där boken i en volym på spanska, men tack ändå. Skall läsa den så snart jag kan. Vad jag minns hade Stalin en del kritik i ekonomiska spörsmål på 19e partikongressen och även Beria efter Stalins död ville liberalisera ekonomin.

    • Det är sant att Beria fortsatte på Stalins väg i 112 dagar efter Stalins död, till dess att han avsattes och förmodligen mördades den 26 juni 1953. Officiellt ska han ha ställts inför rätta och avrättats i december samma år, men några bevis för det har aldrig lagts fram. Tveksamt om det kommer att klarna 2028 då enligt rysk lag arkivmaterial från sovjettiden normalt ska släppas fritt 75 år efter händelsen i fråga. Det gäller dock av någon obegriplig anledning inte för sådana som inte har rehabiliterats. Förutom Beria gäller det hans föregångare Jezjov och Jagoda, även om i deras fall en del material har sipprat ut ändå.

     Den svenske kommunistveteranen Nils Holmberg beskriver i sin bok ”Fredlig kontrarevolution, del 1” vad som jag tror är vad som hände med Beria. Chrusjtjov ska i ett privat samtal med den franske senatorn Pierre Commin i maj 1956 ha medgivit att det inte fanns några bevis mot Beria men att man inte kunde låta honom gå utan i stället beslutade att skjuta honom på fläcken. Eftersom inget tysthetslöfte avgavs så publicerade Commin efter hemkomsten samtalet i en artikel i emigranttidskriften ”Sotsialistitjeskij Vestnik”. Den tidskriften studerades alltid ytterst noggrant i Moskva varför det är helt uteslutet att Chrusjtjov inte kan ha känt till artikeln. Ändå gjorde han aldrig något försök att dementera innehållet i den.

 5. Läst klart Furrs bok, intressant! Men tror att det är att dra det lite för långt att Stalin försökte förändra Sovjet i socialdemokratisk riktning. Furrs skrift innehåller mängder av motsägelser. Man kan ju t.ex inte genomföra ”fria” val och demokrati samtidigt som hundratals tusen skickas till läger eller avrättas.
  Och frågan om den s.k. Stalinkonstitutionen 1936 är också intressant. I den diskussionen deklareras ju t.ex att det inte längre fanns fientliga klasser kvar i Sovjet. Slutsatsen blev ju då att all opposition måste betraktas som utländska agenter vilket också blev huvudanklagelsen i Moskvaprocesserna. I mina öron så låter det omarxistiskt och jag är alltid misstänksam när någon pratar om ett enat folk utan klasser där alla har samma intressenn. Men jag tror man kan se både konstitutionen 1936, borgfreden med ortodoxa kyrkan och senare upplösningen av Komintern som en del i försöken att skapa goodwill för en anti-hitler allians med västmakterna. Mitt intryck är att Stalin var helt fokuserad på uppgiften att förhindra ett nytt krig. Allt fokuserades på det, den forcerade kollektiviseringen, industrialiseringen och den militära upprustningen. Och där tror jag, demokratin fick ta stryk, man ansåg helt enkelt inte att det fanns utrymme för intellektuella diskussioner på hög teoretisk nivå, man ville helt enkelt ha mindre snack och mer verkstad. Stalin var dessutom tvungen att ta hand om ett projekt som han från början varit motståndare till. Det var Lenin som insisterade på en revolution medan resten av CK ansåg att tiden inte var mogen. Kanske hade Stalin bättre uppfattning om läget än Lenin som följt utvecklingen från Schweiz?
  Så i och med att Lenin vann debatten så skedde stormningen mot vinterpalatset i Petrograd. Detta var knappast Revolutionen (med stort R) utan sedan skulle ett rike motsvarande 1/7 av jordens yta erövras, med hundratals folkslag, lokal nationalism, utländska trupper, mot övrig ”vänster” och de vita. Röda Armén vann pga sin bättre organisation men demokratin förlorades. Inbördeskriget följdes av den röda terrorn och krigskommunismen. Allt detta kom att bli en del av det politiska systemet i Sovjet. Jag har också en känsla av att de erfarenheterna påverkade Stalin senare, han försökte flera gånger bromsa vad han ansåg vara för tidigt genomförande av socialistiska revolutioner och föredrog ofta borgerligt demokratiska regimer t.ex i Spanien och Kina. Han begav sig kanske motvilligt ut på seglatsen 1917 och fick sen ansvaret att segla skutan i hamn. Men fröet till Sovjets sammanbrott skedde redan 1917. Den av Stalin stödda nationalismen inom den kommunistiska rörelsen var kanske rationell under sin tid men sådd ett starkt nationalistiskt arv efter sig när Sovjet och Warszawapakten upplöstes. Så tolkar jag dagens starka nationalism i den fd sovjetiska sfären.

 6. ”För vilka protester? Hur länge fängelse? Sverige är mildare. Klimataktivister tas av polisen, och får hittills bara böter.
  Den som kritiserar USA för starkt misstänkta krigsbrott hotas av rättegång med 185 års möjliga fängelse (Julian Assange) och den som avslöjar massövervakningen av alla i USA tvingas fly till annat land (Snowden).”

  Mannen med wifi fick 10 dar
  https://www.google.com/amp/s/metro.co.uk/2024/03/10/russian-student-jailed-pro-ukraine-wi-fi-name-20435273/amp/

  Menar du på allvar att människor inte fängslats för att dom protesterat emot kriget?

  ”Den som kritiserar USA” Nu var det ju inte precis kritisera Usa någon av dessa fick fängelse/åtal för vilket du också förstår.

  Skulle vara väldigt intressant om en rtsk Snowden skulle publicera massor om Fsb tror du ganska snabbt skulle antingen förneka det hela med att han var Väst agent alternativt tiga ihjäl det. Brukar vara så du bemöter nåt negativt om Ryssland.

  • Jag har aldrig påstått att Snowden är en rysk agent. Är det bra att en (påtagligt bristfällig) demokrati vill lagföra en person som avslöjar massövervakningen av människor i USA, avlyssning av utländska ledare och storbolags ledare.

 7. Legosoldater i Ukraina.
  Lenta.ru berättar idag det som SVT:s utrikes undanhåller svenska läsare. Nämligen antalet legosoldater i Ukraina.
  Rysslands Försvarsdepartement avslöjade i dag antalet utländska legosoldater som anlänt och som dödats i Ukraina.
  Det ryska försvarsdepartementet rapporterade detta på sin Telegram-kanal.

  ”Sedan den 24 februari 2022 har det totala antalet utländska legosoldater som anlänt till Ukraina uppgått till 13 387. Samtidigt har 5 962 utländska legosoldater bekräftats döda”, står det i meddelandet.

  Det noteras att Polen är ledande när det gäller att skicka legosoldater till Ukraina.
  Från Polen har 2 960 personer anlänt och 1497 dödats.
  Från Georgien har 1042 personer anlänt och 561 dödats.
  Från USA har 1113 anlänt och 491 dödats.
  Från Kanada 1005 har anlänt och 422 dödats
  Från Storbritannien har 822 anlänt och 360 dödats
  Från Rumänien har 784 anlänt och 349 dödats
  Från Tyskland har 235 anlänt och 88 dödats
  Från Frankrike har 356 anlänt och 147 dödats

  Dessutom meddelas även att ukrainaren och sergeanten Nikolaj Tomajtjuk även kallad ”Dansören” har dödats. Han hade lovat att utföra en sabeldans på Kremls tak eller på Leninmausoleet när Ukraina besegrat Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here