Erdogan vill ordna fredssamtal mellan Zelensky och Putin!

2
561

’Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står fast vid att inte inleda fredssamtal direkt med Ryssland, trots ett erbjudande från Turkiets president att stå värd för ett fredstoppmöte mellan de två länderna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, vars NATO-medlemsland har försökt balansera sina nära relationer med både Ukraina och Ryssland, erbjöd under ett besök på fredagen från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy att vara värd för ett fredstoppmöte mellan de två länderna.

Erdogan, som upprepade gånger har diskuterat att mäkla ett fredsavtal, sade vid en presskonferens i Istanbul efter sitt möte med Zelenskyj att han hoppades att Ryssland skulle vara med på Turkiets erbjudande.

”Sedan början har vi bidragit så mycket vi kunnat till att avsluta kriget genom förhandlingar”, sade Erdogan. ”Vi är också redo att stå värd för ett fredstoppmöte där Ryssland också kommer att ingå.”

Ukraina står fast vid att inte inleda fredsförhandlingar direkt med Ryssland, och Zelenskyj har flera gånger sagt att initiativet till fredsförhandlingar måste tillhöra det land som har invaderats.

Zelenskyj sade att alla fredsförhandlingar måste följa den 10-punktsplan som han tidigare har föreslagit och som inkluderar livsmedelssäkerhet, återupprättande av Ukrainas territoriella integritet, tillbakadragande av ryska trupper, frisläppande av alla fångar, en tribunal för de ansvariga för aggressionen och säkerhetsgarantier för Ukraina.

Den ukrainske ledaren uttryckte förhoppningar om att man vid det inledande fredstoppmötet, som förväntas hållas i Schweiz i år, kommer att överväga möjligheten att åter öppna alla ukrainska hamnar, inte bara i Odesa utan även i Mykolaiv i södra Ukraina.

Red: Ryssland är inte inbjudet att delta.

Erdogan sade att de två diskuterade stabiliteten i Svarta havets sjöfartskorridor och han upprepade Turkiets stöd för Ukrainas ”territoriella integritet, suveränitet och oberoende”.

Besöket kommer samtidigt som Zelenskyy och andra tjänstemän fortsätter att pressa andra länder på mer ammunition och vapen för att stoppa de ryska truppernas framryckning som försöker göra djupare landvinningar i den ukrainskkontrollerade västra delen av Donetskregionen och även tränga in i Charkivregionen norr om den under det tredje året av krig.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sade i Vilnius, Litauen, där han deltog i ett möte med utrikesministrarna från Frankrike, Litauen, Lettland och Estland, att ”droppe för droppe”-stöd till Ukraina inte längre fungerar.

”Om saker och ting fortsätter som de gör för närvarande kommer det inte att sluta väl för oss alla”, sade Kuleba. ”Det som krävs är en obegränsad och snabb leverans av alla typer av vapen och ammunition för att säkerställa att Ukraina slår Ryssland och att kriget i Europa inte spiller över.”

Ett sändebud från Kina, som har frustrerat Ukraina och dess västallierade genom att öka handeln med Ryssland och skildra konflikten och dess orsaker till stor del ur Moskvas synvinkel, var i Kiev på torsdagen under ett europeiskt besök för samtal om att lösa vad man kallar Ukrainakrisen. Li Hui, den särskilda representanten för eurasiska frågor, träffade tjänstemän i Ryssland, EU, Schweiz och Polen innan han stannade i Ukraina och planerade att fortsätta till Tyskland och Frankrike.

Kort efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 stod Turkiet värd för ett möte mellan Rysslands och Ukrainas utrikesministrar samt misslyckade samtal mellan förhandlare från de två länderna i syfte att få slut på fientligheterna.

Senare under 2022 medlade Turkiet, tillsammans med FN, också fram ett avtal mellan Ryssland och Ukraina som gjorde det möjligt att transportera miljontals ton ukrainskt spannmål genom Svarta havet. Ryssland drog sig dock ur avtalet förra året och hänvisade till hinder för sin export av livsmedel och gödningsmedel.
Källa: https://www.euronews.com/2024/03/09/zelenskyy-declines-turkeys-offer-to-host-peace-talks-with-russia

Red: Avtalsförhandlingarna i mars 2022 var i framskridet skede. Dock ingrep USA och Storbritannien och motsatte sig en överenskommelse. Enligt uppgifter av bl.a. fredsmäklaren Naftali Bennet, då premiärminister i Israel, ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” och Tysklands förre premiärminister Schröder. Putin flaggade för beredvillighet till förhandlingar i Tuckers intervju medan Zelensky och Ukrainas parlament har förbjudit förhandlingar med Ryssland så länge Putin är president. (Berliner Zeitung 21/10 2023; https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/gerhard-schroeder-im-exklusiv-interview-was-merkel-2015-gemacht-hat-war-politisch-falsch-li.2151196); Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan våren 2022. Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina och Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.

Jag tror att Ryssland vill ha full kontroll över Donbass före fredsförhandlingar. De lär kräva att de oblaster som röstade för att tillhöra Ryssland blir en del av Ryssland, och att detta erkänns. Liksom att Krim är en del av Ryssland. De lär kräva att Ukraina inte blir medlem i Nato och de lär kräva säkerhetsgarantier för Ryssland. och erbjuda detta för Ukraina. Ukrainas aktuella krav har nämnts ovan.

Föregående artikel’Novorossiya’ (”Nya Ryssland) reser sig som ”Fågel Fenix” ur askan
Nästa artikelHåller OPCW:s nya ”bevis” om kemiska vapen i Douma i Syrien?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Det blir inget. Usa Nato vill EJ detta. De flertal länder i förarsätet som EJ tillåter och vill detta. Usa Lill-Brittanen Frankrike men även Sverige ihop med baltiska dvärgarna. Påven gick ut nyligen och tyckte samma sak att man borde hissa vita flaggan nu och tillåta Fred. Genom förhandlingar. De betyder ingenstans att man förlorat eller ge upp sa han. Man måste se helheten här och människor dör. Man kan förhandla och få stopp på detta genom att internationella partners ses och pratar förhandlar. Men tro det eller EJ han blev märkligt nog uppäten för dessa meningar. Både Zelenski var EJ glad i de öppna. Kuleba utrikesministern gick till attack direkt öppet och skrev längre inlägg på X där han bara gick till attack. Dröjde EJ länge förrän Polen också ihop med par andra gav sej in i attacken. Påven citeras fel och man använder hans mening åt skogen fel. De bra av Turkiet som försökt en längre tid egentligen, men tyvärr kommer detta EJ få något resultat. Usa Nato länderna vill fortsätta denna vidriga proxyn. Usa Nato är terrorister och Ukraina är en stackars prostituerad under amerikanska foten. De tragiskt allting. Gått över 2år nu utan att ens förhandlingar finns i sikte eller är pågående. Det är HELT tvärtom. Det är HELT GALET hur detta kan fortsätta pågår. Men så blir de tyvärr. Man hör hur dom större Nato ländernas ledare låter nu sistone. Biden som höll tal till nationen var skruvad. Lill-Brittanen som hetsar HELT galet på löpande band utan MINSTA lilla paus. Frankrike som hotat med egna trupper där endast Polen och även Litauen ställer upp detta nu. Man vet ser Ukraina är chanslösa. Enda sättet är att Nato och Ryssland krigar för att få något genomslag. Dessa länder vet att Ukraina är chanslösa och resultaten talar för sej själva. Annars hade man EJ låtit som man gjort sistone. Frankrike, Polen och även Litauen nu som hotar med att egna trupper EJ kan ska uteslutas. Kanske är det fler länder nu. Vilket direkt betyder Nato mot Ryssland då. Vi har med galningar att göra som EJ tvekar att förstöra mänskligheten. TROTS att man vet detta. Krig mellan Nato och Ryssland innebär direkta kärnvapen tvärs igenom och på ALLA sätt. Dessa krigshungriga galningar har INGET slut. Återstår att se vad som sker med turkiska iniativet. Bör märkas inom mycket snart

  2. Erdogan är inte någon att lita på. Och Ryssland vet mycket väl om det.
    De tillfångatagna ”Azov”-slaktarna från Mariupol skulle stanna i Turkiet tills Ukraina-konflikten var över. Erdogan släppte dem förra året.
    Under Andra världskriget hade Turkiet 2 arméer i Kaukasus beredda att anfalla Sovjet om nazisterna besegrade ryssarna vid Stalingrad. Senare flyttades arméerna vid Bulgariens gräns och 1944 fick Turkiet order från Churchill att anfalla och ockupera Bulgarien. Plötsligt förklarade Stalin krig mot Bulgarien och sovjetiska trupper gick in i landet.
    Om det bli krig mellan ”försvarsaliansen” NATO och Ryssland, kommer Ryssland att bli attackerad med kärnvapen söderifrån från Incirlik-basen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here