Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.

16
1702
Bild från Andrew Korybkos artikel.

Enligt artikel i bl.a. RT och The times of Israel vill Zelensyk gärna förhandla med Putin RT: https://www.rt.com/russia/551767-zelensky-ready-to-negotiate/
Ja, alla hoppas nog påp fredsförhandlingar. Har rapporterat om olika fredsinitiativ här.

RT skriver: Ukrainas president Zelensky har uttryckt sin beredskap för förhandlingar med Ryssland. Han har bett att den israeliska premiärministern kallar till fredsförhandlingar i Jerusalem.

”En grupp ukrainare och ryska representanter diskuterar vissa frågor. De började prata om någonting, och kastar inte bara ut ultimatum, ”sade Zelensky på lördag, under en presskonferens med utländska medier.

Kiev anser att alla högprofilerade samtal med Ryssland bör hållas på neutralt territorium, sade Zelensky, som namnger Israel som en potentiell värd för sådana förhandlingar.

”Vi pratade med [Israels premiärminister Naftali] Bennett vid möten mellan ledare. Tror jag att Israel kan vara ett sådant land och Jerusalem? Ja jag tror det.

Israels premiärminister råder Zelensky att acceptera Putins krav.

President Zelensky sade också att om överenskommelse nås så skulle hans land behöva vissa ”säkerhetsgarantier” att den pågående konflikten avgjordes inte bara ur Rysslands perspektiv, utan också från Väst. Israel kunde fungera som en garant i det avseendet, föreslog han.

Hittills har ryska och ukrainska delegationer träffat tre gånger i Vitryssland för att diskutera den pågående konflikten. Förutom att nå en viss förståelse för att upprätta humanitära korridorer för att evakuera civila från stridszonerna, har de två sidorna misslyckats med att uppnå konkreta resultat.

Ett mer högprofilerat möte ägde rum i den turkiska semesterorten Antalya på torsdagen, då den ryska utrikesministern Sergey Lavrov höll talar med sin ukrainska motsvarighet, Dmytro Kuleba. Dessa diskussioner visade sig också otillräckliga, med Kuleba som beskriver dem som ”svåra”, och Lavrov hävdade de ukrainska tjänstemännen ”vill alltid ersätta det verkliga arbetet med att genomföra avtal med att uppfinna nya format.”

The Times of Israel ger samma information som RT men tillägger att Zelensky tillade att Invandrare från Ukraina var bland Israels grundare, ”som förde med sig sin historia och sin önskan att bygga ett bra land, som det är nu.
Redaktören: Dessa invandrare kom då antingen från den tid då Ukraina var del av tsar-Ryssland eller var en delrepublik i Sovjetunionen.

Zelensky sade att hans regering bedömde att cirka 1 300 ukrainska trupper hade dödats i striderna hittills. Han insisterade på att ryska förluster var mycket högre.

Föregående artikelSveriges förhållande till Venezuela
Nästa artikelRyssland slår tillbaka mot «sanktioner från helvete»
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Förhandlingar med Ukraina? Först och främst undrar jag om ukrainarna VET vad ordet betyder. Under de åtta åren av Donbass kriget, har jag lärt mig att ukrainarna är ett banditgäng, ingenting annat. Kallade till vapenvila för att regrupera, eller hinna få vapen från väst, mm, och efteråt skryta att det ända dom ville var att vinna tid. Jag kommer ihåg mycket väl andra förhandlingar med U, om Minsk2. Det finns ingen mening att träffa Putin, om dom är oense i medlingsgruppen som Lavrov säger. Att Ukraina slutar aldrig med sina fientlighter mot Ryssland, även om dom ska förhandla om fred.

 2. Alla möten mellan dessa är bara positivt. Man pratade för några dagar sedan,efter utrikesministerarnas träff i Turkiet också om detta. Jag får starka känslan ändå av att västvärlden som backar Zelenski inte är intresserade av ett möte mellan dessa. Men alla möten,träffar på högsta nivå är bara positivt. Men så som det sett ut dessa två veckor nu,verkar ju det som att Zelenski är handlingsförlamad helt pga västvärlden med Usa i spetsen. Det har varit ofta,och många gånger som Zelenski uttalat sej positivt,både vad gäller ryska kraven och möten. Det är lätt att se och förstå att Zelenski är pressad av väst med Usa i spetsen. Men det är bara positivt om dessa träffas,och jag tror att ett möte blir av snart

 3. Zelenski behöver vara påmind om tiotusentals judar, de flesta kvinnor, barn och äldre som dödades av ukrainska nationalister i Babij Jar i 1941. Man undrar om vad Zelenski menar med påståendet om att ”ukrainare som förde med sig sin historia för att bygga ett bra land”. Tveksamt om man lyckas att bygga ett bra land med hjälp av sådana ” byggare”.

   • Oj, rysk propaganda citerad av iranska presstv – känns kanske inte så där våldsamt vederhäftigt.
    Undrar hur det blir med de 16.000 syriska legosoldater som Putte vill skeppa till sitt ukrainska fälttåg – för att slippa offra ryska värnpliktiga?
    Förmodar att Ukraina kommer att behandla dem på samma sätt som Ryssland:
    ”I wish to make an official statement that none of the mercenaries the West is sending to Ukraine to fight for the nationalist regime in Kiev can be considered as combatants in accordance with international humanitarian law or enjoy the status of prisoner of war,” Konashenkov said on March 4.
    Resultatet blir alltså ömsesidig slakt på legosoldater? Ingen tar fångar!

    • Du kan fråga legosoldaternas arbetsgivare och få det bekräftad. Skickas flera legosoldater går de samma öde till mötes. ”Lille Putte” rör om i lögnimperiets gryta. Återstår för lögnimperiets soldater att komma med vederhäftiga utfall om ”rysk propaganda”😜

   • Zelensky hade aldrig kontroll över miliserna som gjorde precis som de själva ville i Ukraina och jag tror inte han är speciellt ledsen om ryssarna decimerar dem rätt ordentligt! Är han riktigt cynisk så väntar han in i det längsta med ett fredsavtal för det skulle gynna hans egen maktposition om han lyckas försvaga milisernas makt. Man ska komma ihåg att Zelensky vann det visserligen ganska odemokratiska valet med budskapet att han skulle skapa fred vilket effektivt saboterades av miliserna.

  • Men va trist för Putin att folket är så otacksamt. De borde ju tacka sina befriare så att de nu slipper demokrati, fri press, fria och demokratiska val.
   Jag är säker på att många skulle hälsa ryska soldater som befriare om de skulle landstiga på t.ex. Gotland.

   • Propagandan har makt. Glöm inte att inte heller det tyska folket la ner vapnen och hälsade sovjetsoldaterna eller de allierade välkomna 1945. Intressant i sammanhanget att däremot både fransmännen och österrikarna hälsade nazisterna välkomna när dom tidigare invaderade. Vilket väcker frågan, hur kommer de olika folken i de olika NATO anslutna länderna att en gång hälsa de eventuella amerikanska invasionstrupperna. Hur behandlade svenskarna de tyska trupperna under Permittenttrafiken på 40 talet. Dom var ju välkomna att resa fritt genom Sverige och transportera krigsmateriel för sin förberedelse att invadera Brittiska öarna. NATO har samma militära funktion idag. Det var invasionstrupper, men den gången agerade dom inte mot Sverige. Tänk även på vad som händer just nu i Sverige. En intensiv propaganda pågår för att mjuka upp svenska folket att stödja USA aggressioner, att expandera NATO, en förberedelse för krig och erövring, precis som 1940. Hur kommer svenska folket att reagera mot en eventuell framtida USA invasion av Sverige.

   • Ukrainare vet att de kommer att bli kvitt nynazisterna, tack vare Ryssland. Och för just det är gemene ukrainare Ryssland evigt tacksamma.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here