Ryssland slår tillbaka mot «sanktioner från helvete»

5
1812

 

Bild: shutterstock_436795972

Ryssland slår tillbaka mot «sanktioner från helvete» är en artikel som först publicerades 5 mars på M. K. Bhadrakumars blogg.

Därefter i Pål Steigans nättidning. https://steigan.no/2022/03/russland-slar-tilbake-mot-sanksjoner-fra-helvete/

Man kan fråga sig hur Rysslands alls ska klara sig med de allt hårdare sanktionerna.

M. K. BHADRAKUMAR

M.K. Bhadraskumar presenterar sig på följande sätt

Jag var en karriär diplomat av yrke. För att någon växer upp på 1960-talet i en avlägsen stad vid södra spetsen av Indien, var diplomati ett osannolikt yrke. Min passion var för litteraturens värld, skrivning och politik – ungefär i den ordningen. Samtidigt som man gör doktorandforskning om Tennessee Williams verk, uppmuntrade vänner mig att få en fling vid civiltjänstundersökningen. Som det visade sig, innan jag kunde räkna ut den momentliga importen av det som utvecklades, hade ödet stigit mig in i de främsta ledlistan och inledde mig i den indiska utrikesservice.

Ungefär hälften av de 3 decennierna av min diplomatiska karriär ägnades åt stater i forna Sovjetunionen och i Pakistan, Iran och Afghanistan. Övriga utomeuropeiska uppdrag skedde i Sydkorea, Sri Lanka, Tyskland och Turkiet. Jag skriver främst om indisk utrikespolitik och Mellanösterns angelägenheter, Eurasien, Centralasien, Sydasien och Asien-Stillahavsområdet.

________________________________________________________________

Ryssland slår tillbaka mot «sanktioner från helvete»

En oskyldig tweet från Rysslands ständiga representant till internationella organisationer i Wien, Mikhail Ulyanov, sa tidigare i eftermiddagen 5/3 att han träffade EU-samordnaren under Wien-samtalen om Irans kärnkraftsfråga, Enrique Mora, och ”tog upp ett antal frågor som måste lösas ordentligt nu, för att säkerställa ett smidigt civilt kärnkraftssamarbete med Iran.”

Ett par timmar senare twittrade han igen: ”#ViennaTalks fortsätter. ”Idag hade jag ett nyttigt möte med Irans vice utrikesminister för ekonomisk diplomati, Mr. Mehdi Safari.”

Andra rapporter tyder på att Ryssland har framfört ett nytt krav i Wien, om att dess handel, investeringar och militära samarbete med Iran inte skulle hindras av amerikanska sanktioner. Ryssland söker skriftliga garantier i detta avseende, på högsta nivå från Biden-administrationen. Ryssland framställde tydligen detta kravet för några dagar sedan.

Några timmar senare bekräftade utrikesminister Sergej Lavrov denna utveckling. Lavrov avslöjade detta vid en presskonferens i Moskva, och förklarade att Ryssland, mot bakgrund av de nyligen införda västerländska sanktionerna, vill ha ett ”mycket tydligt svar” från USA i samband med de bilaterala relationerna mellan Moskva och Teheran och det iranska kärnkraftsavtalet.

Med Lavrovs ord: ”Vi behöver garantier för att dessa sanktioner inte på något sätt kommer att påverka handels-, ekonomiska och investeringsrelationer i den gemensamma övergripande handlingsplanen för det iranska kärnkraftsprogrammet. Vi har bett de amerikanska motsvarigheterna, som styr här, att ge oss garantier, minst på utrikesministernivå, [att] den nuvarande processen som USA lanserat, inte på något sätt kommer att påverka vår rätt till fri och fullt utvecklad handel, investeringar, ekonomiskt, militärt och tekniskt samarbete med Iran.

Dessutom stödde Lavrov också öppet Irans återstående krav och sa att Teherans förväntningar är ”ganska rättvisa”. Om Lavrov talade i samråd med Teheran vet vi inte.

Utvecklingen kommer, eftersom den åttonde förhandlingsrundan om återställandet av Joint Comprehensive Action Plan of Action (JCPOA) och USA:s återgång till det multilaterala avtalet närmar sig sitt slut. Förhandlarna arbetar på ett utkast till slutdokument. Iran och IAEA kom också idag överens om en färdplan med FN:s kärnkraftsövervakning, för att lösa alla kvarstående frågor om landets kärnkraftsprogram i slutet av juni, vilket avlägsnar en stor stötesten.

Lavrov påpekade lugnt att sanktionerna mot Ryssland skapar ett ”problem” ur Moskvas perspektiv. Han anmärkte sarkastiskt: ”Det vore bra, men lavinen av aggressiva sanktioner som har brutit ut från väst – och som jag förstår ännu inte har upphört – framför allt kräver mer förståelse från jurister.”

Så, insisterade Lavrov: ”Vi vill ha ett svar – ett mycket tydligt svar – vi behöver en garanti för att dessa [USA] sanktioner inte på något sätt kommer att påverka regimen för handelsekonomi och investeringsvillkor, som är inskrivna i den gemensamma övergripande handlingsplanen.”

På Irans sida hade utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian sagt till EU:s utrikeschef Josep Borrell först i går (4/3):

«Jag är redo att flyga till Wien när västsidan accepterar våra återstående röda linjer… Vi är redo att sluta ett bra och omedelbart avtal. De flesta av Irans spörsmål har beaktats.”

Men i dag är den som är mest angelägen om att nå en överenskommelse i Wien ingen mindre än president Joe Biden själv. Efter att ha spärrat av energirelationen mellan Ryssland och Europa, bevittnar Biden gaspriserna skjuta i höjden i Europa, och Washington har inga lösningar på den allvarliga situation som håller på att utvecklas. Spotmarknadspriset för gas har ökat till åtta gånger det pris som Ryssland skulle ha levererat för till Tyskland. (Ryssland har meddelat att man på torsdagen stängde gasledningen Yamal-Europe, som är huvudlednngen som transporterar gas till den tyska marknaden.)

På det hela taget börjar situationen på energimarknaden bli mycket komplicerad, eftersom västerländska oljebolag, som investerat i Ryssland, tvingas sluta på grund av sanktionerna. Dessa inkluderar stora aktörer som BP, som har en andel på 20 procent i den ryska jätten Rosneft, Shell med en andel på 27,5 procent i LNG-anläggningen Sakhalin-II och en andel på 50 procent i Salym Petroleum Development, ExxonMobil (Sakhalin- 1) och så vidare.

Förutom den försvagning som dessa företag kommer att drabbas av, på uppemot tiotals miljarder dollar, kommer deras tillbakadragande också att begränsa Rysslands förmåga att upprätthålla så höga produktionsnivåer och fortsätta att uppfylla sina skyldigheter enligt OPEC+-avtalet. Nu kan den redan snäva globala råoljemarknaden – som såg Brent-oljan på topp 115 dollar per fat i tidig handel på torsdagen – ha dåligt råd med dessa nedströmseffekter av sanktionerna, återigen på grund av sanktionerna mot Ryssland. Det är uppenbart att priset på råolja från nu av bara kommer att gå upp. Experter tror att när den når  125 dollar per fat, kommer USA att gå in i recession.

Ryssland har än så länge inte gett några direkta indikationer på att de kommer att begränsa energiexporten, även om retoriken håller på att värmas upp. Vice premiärminister Andrey Belousov varnade på fredagen för att västerländska företag, inklusive energiföretag, som lämnar Ryssland skulle anses pressa sina ryska dotterbolag till ”avsiktlig konkurs”, vilket enligt rysk lag skulle kunna leda till åtal.

För att lösa Europas problem med höga priser, svalde Biden nyligen stoltheten och talade om att, som svar, köpa billig iransk olja. Västerländska analytiker tror att Biden är på humör att blidka de ”iranska hökarna” i Wien. Det vill säga, USA behöver desperat både ett lukrativt energiavtal och iranskt samarbete i Wien. Israeliska observatörer är oroade över att Biden-administrationen kan fortsätta att lätta på eller häva restriktionerna för iransk oljeexport, även utan att underteckna Wienavtalen!

En viktig orsak bakom denna panik är att Biden-administrationen är djupt oroad över den starka höjningen av amerikanska bränslepriser nyligen. Men å andra sidan kommer varje synligt amerikanskt tillmötesgående mot Iran i detta kritiska skede att tolkas som ett tecken på svaghet, och säkert kommer Biden att bli föremål för skarp kritik i den inhemska opinionen.

Lavrov har faktiskt noterat denna utvecklingen, samtidigt som han krävt att ”åtminstone” Antony Blinken lämnar en skriftlig garanti. Moskva betalar tillbaka för Blinkens fräckhet. Naturligtvis kommer det att vara en förödande ansiktsförlust för Biden, som man kommer att kasta sig över offentligt. Naturligtvis skulle det mest fruktansvärda vara att det inte bara innebär ett prejudikat, utan ett fullständigt hån mot USA:s militarisering av dollarn!

Européerna måste också fundera över vad som händer. De har passivt offrat sina egna intressen i förhållande till Ryssland, på basis av Bidens krav! Nord Stream 2 har övergivits!

Det här kommer att bli en moment-22-situation. För Rysslands gröna signal är en absolut förutsättning för att JCPOA-avtalet ska godkännas inom ramen för den gemensamma kommissionen för Iran och den internationella kvintetten (Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Kina och Frankrike.) Dessutom kommer Iran säkerligen att förvänta sig ett formell godkännande av alla avtal från FN:s säkerhetsråd.

Å andra sidan, om förhandlingarna i Wien förlängs, kommer Irans anrikningsaktiviteter att fortsätta i snabbare takt, upp till en punkt där ingen återvändo kan nås, mycket snart, högst om några veckor, vilket kommer att sätta Biden-administrationen i en ännu större press, eftersom spöket av ett kärnvapenbestyckat Iran hemsöker Västasien och Europa.

Förvisso har bakslaget för de amerikanska sanktionerna inletts. Naturligtvis är detta bara början. Lita på att Ryssland går längre och längre upp på eskaleringsstegen. Ryssland kommer från och med nu inte att ha någon tänkbar anledning att samarbeta med USA. (Se min blogg Ukraina tvingar EU och USA till ett hastverk med Iran-avtalet, 1 mars 2022)

Men om de rysk-amerikanska relationernas förhistoria är något att gå efter, lita på att Biden börjar komma med böner genom att använda dolda kanaler till Moskva.

Faktum är att, som svar på en fråga vid en pressträff i Moskva i kväll, om det aktuella läget i relationerna mellan Ryssland och USA i ljuset av utvecklingen i Ukraina och trycket från sanktioner, Kremls talesman, Dmitrij Peskov, kryptiskt noterade att ”Vi upprätthåller vissa kanaler för dialog med USA.”

Föregående artikelFörhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.
Nästa artikelSvenska pansarskott används även av nynazister i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Ryssland kommer ALDRIG lita MINSTA lilla på väst igen,det är helt över nu. Det är helt hållet slut på Rysslands tålamod nu efter alla dessa åren. Redan före Ukraina krisen,var det på gränsen.

    • Jag tror inte det gäller bara Ryssland. USA använder hotelser och ren mobb teknik för att tyrannisera andra västländer dom tvingat att stödja och att tillbedja USA oligarkernas agerande och allt fler börjar tröttna. Nu framträder även ett bättre alternativ i Ryssland och Kina. Sedan har vi det rent praktiska, som ett resultat av USAs sanktioner upplever alltfler galopperande inflation som äter upp besparingar för pension, okontrollerat stigande priser på livsmedel och energi som elektricitet, jobben och småferetagen dör, och allt för att stödja USA oligarkins maktbegär men till ingen nytta för någon annan. Jag tror det är bara en tidsfråga innan USA hegemonin börjar på allvar krackelera och falla samman, om det inte redan har börjat.

  2. Hoppas att du har rätt Lagerarbetaren och att det kommer att gå riktigt illa för de västimperialistiska staterna. Då kan malaj Hultqvist stå där med sin ÖB och visa tuppkam som ingen bryr sig om.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here