Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina

11
1633

Denna artikel 6/2 av Dave DeCamp har publicerats på Antiwar.com.

https://news.antiwar.com/2023/02/05/former-israeli-pm-bennett-says-us-blocked-his-attempts-at-a-russia-ukraine-peace-deal/

 

Israels före detta premiärminister Naftali Bennett sa i en intervju som publicerades på hans YouTube-kanal i lördags att USA och dess västerländska allierade ”blockerade” hans försök att medla mellan Ryssland och Ukraina för att avsluta kriget i dess tidiga dagar.

Den 4 mars 2022 reste Bennett till Ryssland för att träffa president Vladimir Putin. I intervjun beskrev han sin dåvarande medling mellan Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som han sa att han samordnade med USA, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Bennett sa att båda sidor gick med på stora eftergifter under hans medlingsförsök. Från rysk sida sa han att de slopat ”denazifiering” som ett krav på vapenvila. Bennett definierade ”denazifiering” som avlägsnandet av Zelensky. Under sitt möte i Moskva med Putin sa Bennett att den ryske ledaren garanterade att han inte skulle försöka döda Zelenskij.

Den andra eftergiften Ryssland gjorde, enligt Bennett, är att man inte skulle sträva efter en nedrustning av Ukraina. För den ukrainska sidan ”avsade sig” Zelenskij att han skulle söka NATO-medlemskap, vilket Bennett sa var ”orsaken” till Rysslands invasion.

Även andra rapporter då att Ryssland och Ukraina borde ha mjukat upp sina positioner. Med hänvisning till israeliska tjänstemän rapporterade Axios den 8 mars att Putins ”förslag är svårt för Zelenskij att acceptera, men inte så extremt som de förväntade sig. De sa att förslaget inte inkluderar regimbyte i Kiev och tillåter Ukraina att behålla sin suveränitet.”

Bennett diskuterade hur västerländska ledare såg på hans medlingsinsatser och sa att Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson intog en ”aggressiv linje” medan Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz var mer ”pragmatiska”. Bennett sa att president Biden antog ”båda” positioner.

Men i slutändan motsatte sig de västerländska ledarna Bennets ansträngningar. ”Jag vill säga det här i bred bemärkelse. Jag tror att det var ett legitimt beslut av västvärlden att fortsätta att attackera Putin och inte [förhandla], sade Bennett.

På frågan om västmakterna ”blockerade” medlingsinsatserna sa Bennet: ”I grund och botten, ja. Västmakterna blockerade den och jag tror att de hade fel.”

Bennett förklarade sitt beslut att medla och sa att det ligger i Israels nationella intresse att inte ta parti i kriget, med hänvisning till Israels frekventa flyganfall i Syrien. Bennett sa att Ryssland har S-300 luftvärnssystem i Syrien och att om ”de trycker på knappen kommer israeliska piloter att dö.”

Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina slutade inte med Bennetts ansträngningar. Senare i mars träffades ryska och ukrainska tjänstemän i Istanbul, Turkiet, och följde upp med virtuella konsultationer. Enligt uppgifter från tidigare amerikanska tjänstemän som talade med Foreign Affairs kom de två sidorna överens om ramarna för ett preliminärt avtal. Ryska tjänstemän, inklusive Putin , har sagt offentligt att en överenskommelse var nära efter Istanbul-förhandlingarna.

Boris Johnson, högste ansvarig för tortyr i Storbritannien.

Storbritannien stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina i aprilMen förhandlingarna misslyckades till slut efter mer västerländska påtryckningar. Boris Johnson besökte Kiev i april 2022 och uppmanade Zelenskij att inte förhandla med Ryssland. Enligt en rapport från Ukrainska Pravda sa han att medan Ukraina var redo att underteckna ett avtal med Ryssland, så var inte Kievs västerländska stödjare det.

Senare i april sa den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu att det fanns några Nato-länder som ville förlänga kriget i Ukraina. ”Efter samtalen i Istanbul trodde vi inte att kriget skulle ta så lång tid… Men efter Natos utrikesministermöte fanns det intrycket att… det är de i Natos medlemsländer som vill ha kriget för att fortsätta, låt kriget fortsätta och Ryssland blir svagare. De bryr sig inte så mycket om situationen i Ukraina”, sa Cavusoglu.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Några dagar efter Cavusoglus kommentarer erkände försvarsminister Lloyd Austin att ett av USA:s mål med att stödja Ukraina är att se Ryssland ”försvagats”.

Föregående artikelDränerar privatskolor medborgare och undervisning på pengar?
Nästa artikelKiev uppger att man har utplacerat kemiska vapen i Donbass
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Av Russia Today.
  President Vladimir Zelenskij dömde Ukraina till förstörelse i västerländska intressens namn eftersom han är för inkompetent och ambitiös för att styra det ordentligt, anser exiloppositionsledaren Viktor Medvedchuk.
  Zelensky valdes 2019 som en ”fredskandidat” som lovade att sätta stopp för den krigshetsande politiken från hans föregångare, Pyotr Poroshenko, hävdade Medvedchuk, som var ledare för den förbjudna oppositionsplattformen – för livet, i en artikel publicerad av RIA Novosti på onsdag. Men istället för att bli ”en mening” för Porosjenko, vilket var hans kampanjlöfte, blev Zelensky en mening för Ukraina, sade politikern.
  Den nya ledaren hade mandat att återbalansera Ukrainas politiska system och göra landet neutralt och fredligt, skrev Medvedchuk. Men detta krävde en tråkig rutin och svårt arbete. Zelenskij ”misslyckades med att sätta ordning på nationen och fann att det var lättare att skylla Ryssland snarare än sin egen inkompetens för problemen”, sa han.
  I slutet av 2020 visade opinionsundersökningar en nedgång i populariteten för Zelenskys parti, och sannolikt nederlag i nästa presidentval av en kandidat som föreslagits av partiet ledd av Medvedchuk, noterade han.
  En upptrappning av spänningarna med Ryssland och senare öppna fientligheter räddade Zelenskys karriär, sade politikern. ”Landet kastades i en eld för den här mannens uppblåsta ego”, skrev Medvedchuk.
  Idag smickrar väst honom vid varje tillfälle. Vilken tur! En härskare som skulle förstöra sitt land för en fotooperation, öka sina betyg på sina medborgares blod och lidande. Zelenskij slaktade lag och stabilitet för applådernas och uppställningens skull.

  Den faktiska rollen för den ukrainske presidenten är den som en ”femte kolumnist” för sin egen nation – och Europa, med tanke på att det betalar mycket för Ukrainakonflikten, konstaterade Medvedchuk.

  https://www.veteranstoday.com/2023/02/08/zelensky-burning-down-ukraine-for-western-applause-exiled-opposition-leader/

 2. Journalistlegend: USA och Norge sprängde Nord Stream
  Den legendariska grävande journalisten Seymour Hersh uppger sig nu ha belägg för att det var USA som med hjälp av Norge låg bakom sprängningen av den ryska gasledningen Nord Stream i Östersjön. Det rapporterar The Times. Utvalda svenska makthavare ska ha informerats ”i generella termer” på förhand.
  Seymour Hersh är bland annat känd för att ha avslöjat Son My-massakern 1969 och USA:s tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset 2004.

  Nu har han undersökt de uppmärksammade sprängningarna av Nord Stream-ledningarna i Östersjön. Hans granskning visar att det var USA som låg bakom det hela – med hjälp av Norge.

  Hersh hänvisar bland annat till en källa som ska ha varit direkt involverad i förberedelserna inför operationen, som ska ha samordnats av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

  Svensk inblandning

  Enligt Seymour Hersh planterades sprängämnena under Nord Stream av dykare från den amerikanska flottan i samband med Natos marinövning Baltops 22 i juni förra året. Den norska försvarsmakten ska sedan ha detonerat bomberna när de fick order om att göra det.

  Enligt en källa blev ”vissa högt uppsatta tjänstemän” i Sverige och Danmark på förhand underrättade i ”generella termer” om att undervattensaktivitet skulle pågå i det aktuella området. På så sätt kunde dessa personer stoppa eventuella undersökningar om vad som pågick när sprängmedlen planterades ut.

  – Vad man berättade för dem var medvetet annorlunda än det de visste, säger källan.

  Beslutet att spränga gasledningen ska ha fattats personligen av USA:s president Joe Biden. Han ska ha i mer än nio månader ha diskuterat frågan med sin inre krets, varpå han gav grönt ljus för sabotageaktionen.

  Både Vita huset och CIA nekar till anklagelserna.
  https://www.friatider.se/journalistegend-usa-och-norge-sprangde-nord-stream

  Och en lång artikel
  Hur Amerika tog ut Nord Stream-rörledningen
  New York Times kallade det ett ”mysterium”, men USA genomförde en hemlig sjöoperation som hölls hemlig – fram till nu
  https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

  President Biden on Nord Stream 2 Pipeline if Russia Invades Ukraine: ”We will bring an end to it.”
  https://www.youtube.com/watch?v=OS4O8rGRLf8

 3. Jag såg det igår det var högst intressant. Såg det imorse också på populära Hindustan Times också för er som kanske vill se det. Men finns på flera medier där i Asien och Mellanöstern, Sverige håller truten självklart. Det är HELT och hållet västvärlden Nato som drivit på detta vidriga krig utan motstycke under min livstid. Man var så vidriga utan att tillåta fredsuppgörelsen där bägge parter HELT klart var överens. Det var HELT klart i Turkiet under Mars månad med både Erdogan men även den israeliska ledaren också vid sidan av då denne besökte Putin direkt efter första veckan i Moskva. Boris Johnson var den mest aggressiva enligt Bennet, EJ förvånande då denna clown hatat Putin och Ryssland från dag1. Redan inför VM2018 som hölls i Ryssland kom denna klantarslet med många dåliga och vidriga uttalanden i medierna mot arrangören Ryssland och självfallet mot Putin som ledare för landet. Boris är en av dom överlägset största clownen och klantskalle bland dessa. Tyskland och Frankrike var ändå mer pragmatiska enligt Bennet och skulle gå med på det,men var självfallet tvungna höra på vad senila chefen Biden i Washington tänkte och tyckte. Tycker det han berättar är mycket intressant där han tycker de synd att man EJ körde på överenskommelsen som fanns redan i mars direkt mellan Zelenski och Putin utan MINSTA lilla tvivel. Så många 10tusentals liv har HELT gått i onödan,ihop med all den brutala förstörelsen. Sedan har 4del MINST av Ukrainas befolkningen lämnat landet sedan längesen,dvs över 10miljoner. Mellan 10-12miljoner av dom43-45miljoner som bodde där före krisen. Nato med Washington och lill-brittanien med Boris Knäppskallen ville EJ veta av någon uppgörelse mellan dessa. Man ville slå tillbaka hårt mot Ryssland och Putin och tillfoga så mycket skada som möjligt. I gengäld skulle Zelenski få fortsätta militära leveranser IHOP med alla stora ekonomiska blanka checker som det varit och fortsatt är pågående. Detta kunde slutat i Mars HELT klart och avtal fanns HELT klart och man var överens. Det är inte endast pga vad Erdogan och Israels Bennet säger,som det är HELT uppenbart vad dessa livsfarliga parasiter till Nato valde att göra mot Ryssland. Och varför nämns INGET ord om detta avtal som fanns HELT klart från tidiga mars i våra korkade medierna sedan dess. Detta är faktiskt jävligt stor grej. Även nu med Bennets senaste uttalande är man tysta om det. Nato med Washington och lill-brittanien med båda klantskallarna Boris och Biden borde räknas till dom mest vidrigaste och farligaste ledarna under denna krisen på ALLA sätt. OCH samtidigt åt skogen med världens vidrigaste jävla korrupta Nato terrorister

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here