Kiev uppger att man har utplacerat kemiska vapen i Donbass

12
1318
Kemiska vapen. Bild från USA:s lager i Wikipedia.

En läsare informerade om detta

/Medan den ukrainska garnisonen Bakhmut är nära att omringas och kollapsa, började Ukraina-regimens militär använda kemiska vapen, vilket de öppet hade skröt om på sociala nätverk.

Den ökända ukrainske bloggaren och befälhavaren för en separat taktisk flygspaningsgrupp Madyar har publicerat en ny video som visar FPV-drönare och kemisk ammunition, och antyder att den ukrainska militären förbereder sig för att använda förbjudna vapen i Bakhmut.

På kvällen den 5 februari rapporterades den första användningen av detta kemiska vapen i byn Novobakhmutovka i utkanten av Donetsk. Ryska militärer drabbades av kräkningar och kramper. Påståendena stöddes av bilder på kraschade drönare identiska med de som Magyar skröt om.

Den 6 januari bekräftade den tillförordnade chefen för DPR fakta om användningen av kemiska vapen av den ukrainska militären i områdena Bakhmut och Ugledar.

Det så kallade internationella samfundet ignorerar traditionellt sina krigsförbrytelser.

Källa: https://southfront.org/kiev-deployed-chemical-weapons-in-donbass/

Föregående artikelIsraels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina
Nästa artikelBiden mobbar Kina, men kommer det att fungera?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. 08.02.2023
  Något om skillnaderna mellan Kiev och Moskva.
  I Kiev uppger att man har utplacerat kemiska vapen i Donbass.

  I Moskva uppger Ryska militärer tillhandahåller oavbruten humanitär hjälp till offer för jordbävningen i Aleppo-provinsen, Syrien.
  Personalen vid det ryska centret för försoning av motsatta sidor i Syrien ger humanitärt bistånd till offren för jordbävningen som hade inträffat i Aleppo-provinsen.

  En av distributionsposterna placerades i närheten av Saint Elijah-kyrkan, där offren som förlorade sina härbärgen deltog. Ryska militärer försåg dem med matpaket, mjölk, och första nödvändiga föremål: kuddar, madrasser och sängkläder.
  En annan distributionspost placerades i närheten av den tidigare festhallen, där en lokal entreprenör tog emot flera hundra familjer vars hus hade förstörts av jordbävningen. Barn här behöver sovartiklar och mat. Ryska militärer kommer att fortsätta att ge humanitär hjälp till offren.
  Den ryska federationens försvarsminister Generalen för armén Sergei Shoigu gav instruktioner till befälhavaren för den ryska gruppen av styrkor i Syrien att ge hjälp med att eliminera konsekvenserna som orsakats av jordbävningen som hade inträffat på republikens territorium.
  Det ryska centret för försoning av opponerande sidor utplacerade och satte i drift sex distributionsposter för humanitärt bistånd i Aleppo, Hama, Jabla, Stamu och Bustan al-Basha för att förse offren med matpaket och nödvändiga föremål.

  Personal från den ryska gruppen av styrkor i Syrien har bildat 10 gemensamma avdelningar med uppgift att ta bort skräp, söka efter offer och förse dem med medicinsk hjälp i de mest skadade områdena.
  Över 300 personal och 60 militära och specialfordon är involverade i arbetet.
  En mobil grupp rysk militär sjukvårdspersonal, 4 blod donationsposter samt ett gemensamt koordinationshögkvarter har etablerats vid Hmeimim Air Base för att ge assistans till den syriska sidan.
  Direktoratet för medieservice och information.

 2. Kemvapnen kommer med alla säkerhet från USA. Följaktligen borde ryssarna meddela alla att de kommer beskjuta mål i NATO med samma mängd kemvapen och samma slags mål som Ryssland beskjuts med från Ukraina.

  Detta är ett balanserat sätt att försöka freda sig och hindra kemvapen-beskjutning, sannolikt även ett sätt att skapa folkstorm och demonstrationer för en varaktig fred.

  Alla andra rimliga försök från rysk sida har ju mötts med kalla handen och bara lett till mer krig, vilket får mig att tro att även ryska oligarker önskar sig detta.

  Faktum är att beskjutning av Stockholm numera, tack vare svensk bankmaffias, och sittande politikeradels NATO-slickeri, skulle vara ett sätt att straffa NATO, men utan att beskjuta NATO-länder direkt, trots att de är precis lika skyldiga till krigshetsen.

  Vissa skulle då påstå att Stockholmarna är oskyldiga. Så är det naturligtvis inte i en demokrati. Folket är medskyldigt. De har röstat för 6 NATO-partier, samt MP som numera viljelöst flyter med och V som inte sätter ned foten. Mutor, hot eller snärjning? – Förmodligen. Girigheten, fegheten och kortsiktigheten talar.

  Varken KP eller SKP kan valsamverka brett med det fredliga folket, inte ens valsamverka med varann mot 4%-spärren. Detta högmodiga beteende gör dem naturligtvis också medskyldiga till det eskalerande kriget.

  N.B. Detta är ingen åsikt, men ett faktum. Det ni säger betyder ingenting om det inte får effekt. Det är vad ni gör realpolitiskt som betyder något!

  • Hej Martin
   Jag tycker du är på rätt spår.
   ”Demokrati” har allvarliga brister.

   En avgörande sådan är att det är lättare att säga Ja än Nej.
   Jämför:
   JA, hurra vad bra!
   Nej, så tråkigt!

   Du hör genast själv.
   Första valet blir JA.
   Därför det är det positiva eller det ”goda”.

   JA, till NATO blir därför i en demokrati blir därför lättare än motsatsen NEJ till NATO.

   I en auktoritär folkrepublik faller det problemet bort därför huruvida något är bra eller dåligt avgörs av den utvalda maktapparaten som folket genom republiken har haft möjlighet att ta ställning till.

   Vare sig Vladimir Putin eller Alexendr Lukasjenka är diktatorer.
   De är folkvalda ledare i sina respektive länder.
   Att de sedan inte är demokrater i Västvärldens perspektiv har inte med saken att göra.

   Nedan en film jag såg nyss.
   Respekt!

   https://www.youtube.com/watch?v=LolmuwS45zI

   • Om folket röstar för kemvapenkrig/kärnvapenkrig, men inte är medvetet om detta, p.g.a. desinformation och felaktigt fokus, av en media som ljuger dygnet runt, så kallar jag inte det för ”demokrati”. Det är ju bevisligen inte folket som styr, men den maffia som sätter agendan via sina medier.

  • Tack Erik. Ljudet av tystnad är annars oftast det jag får.

   Jag gissar att de som inte tål sanningen där uppe i Stockholm, i det enorma mullret av tystnaden, just nu tisslar och tasslar, medelst olika former av lögn, internt, eller helt enkelt har satt på dumburken, eller loggar in bakom DN:s betalvägg, eller beger sig till sin bubbla på bankmaffians plattformar, för att döva den kognitiva dissonansen som evident sanning skapar.

   De föredrar tydligen Kemvapen/Kärnvapen mot Stockholm, framför att svara på påståendena, eller för att se sanningen.

   Jag föraktar inte rädsla för sanningen, för rädsla rår man inte för. Jag föraktar inte den mentala störningen heller, i ilska eller ledsamhet, men jag föraktar fegheten att inte öppet och skeptiskt våga titta på evident sanning när den presenteras.

   Likväl står evident sanning plötsligt där, medan kejsaren och dennes lakejer står högmodigt nakna i lögnen.

   Varför vill någon leva i ljumhet och lögn, när enbart evident sanning är det som hjälper oss till hälsa, anständighet och världsfred?

   ”Ja till samverkan och världsfred!” – Detta är det positiva temat för alla de som bryr sig om barnen och framtidens generationer. Bara positiva ord. Positiva ord fungerar sannolikt bäst för vilken organisation som helst.

   • ”Tack Erik. Ljudet av tystnad är annars oftast det jag får.”

    Det gäller mig också. Samt många andra här.
    Sedan kanske det finns några som träffas på möten och liknande och då uppstår en annan sorts kontakt än den virtuella vi har.
    Men tänk på att vi får säga vad vi vill och tycker här.
    I görligaste mån. Redaktören är ganska generös med det.
    Det tycker jag känns bra.

    Tänk ett annat ställe du inte får komma fram med det du ville säga.
    Det är värre och betydligt värre och kan ju faktiskt göra en både ledsen och arg.
    Jag tror inte jag blivit ledsen eller arg någon gång här.
    Har du?
    Mycket beror nog på att moderatorn håller borta aggressioner och personpåhopp från bloggen.
    Något som drabbat mig någon gång.
    Med rätta. Alla kan göra fel.
    Moderatorn är bra för alla. Inte minst för dem som bara läser och kan fokusera på ämnet istället för diverse gräl.

    Kör vidare som du gör. Jag tycker du är en bra röst här.
    Bättre om rösterna är lite olika.
    För då blir det inte tråkigt.

    Ha en bra helg!
    Njut av det milda vädret.
    Ovanligt varmt för årstiden.
    Fast inget jag klagar på.

    • Tack, arbetarklass. Du är ett undantag. Jag kör givetvis vidare. Jag tycker att många har bra röster här, men problemet är att de inte valsamverkar brett och följaktligen aldrig utmanar makten. Det blir många olika röster. Mycket snack, men ingen verkstad.

     Utan verklig verkstad, hur kan man då kalla sig ”arbetarklass”? -Klart man inte kan det! Då gör man ju inget verkligt arbete. I alla fall inget arbete som har någon betydelse.

 3. SpaceX vidtog åtgärder för att stoppa Ukraina från att använda Starlink Internet Service i drönare

  SpaceX har vidtagit åtgärder för att förhindra Kiev-styrkor från att använda Starlinks satellitinternettjänst för att kontrollera drönare som används i militära operationer, sade SpaceX:s president den 8 februari.

  Starlinks satellitinternetkonstellation aktiverades över Ukraina bara några dagar efter den ryska specialmilitära operationen förra året. Systemet blev snabbt den huvudsakliga internet- och kommunikationsleverantören för Kievs regering och dess styrkor.

  Gwynne Shotwell, SpaceX:s president och operativa chef, sa under en konferens i Washington, D.C. att Starlink ”aldrig var tänkt att beväpnas.”

  ”Ukrainare har utnyttjat det på ett sätt som var oavsiktligt och som inte ingår i något avtal,” sa hon till reportrar.

  Shotwell hänvisade till rapporter om att Kiev-styrkor hade använt Starlink-tjänsten för att kontrollera drönare som används i operationer mot den ryska militären.

  ”Det finns saker som vi kan göra för att begränsa deras förmåga att göra det,” sa hon och syftade på Starlinks användning med drönare. ”Det finns saker som vi kan göra och har gjort.”

  Att använda Starlink med drönare gick utöver räckvidden för ett avtal SpaceX har med den ukrainska regeringen, sa Shotwell, och tillade att kontraktet var avsett för humanitära ändamål som att tillhandahålla bredbandsinternet till sjukhus, banker och familjer som drabbats av Rysslands invasion.

  ”Vi vet att militären använder dem för kommunikation, och det är ok,” sa hon. ”Men vår avsikt var aldrig att låta dem använda det i offensiva syften.”

  Ukrainas internettjänst tillhandahålls nu av mer än 20 000 Starlink-terminaler, några från västerländska regeringar och frivilliga, förutom många som tillhandahålls direkt av SpaceX. Den ryska militären har jagat Starlink-terminaler på marken med direkt eld och arbetat med att störa systemet med elektroniska krigföringsmedel.

  Ukrainas användning av Starlink för att kontrollera militära drönare är väldokumenterad. Senast i oktober attackerade flera ukrainska självmordsdrönare den ryska Svartahavsflottan i Krims hamn i Sevastopol. Drönarnas datalänk byggdes enligt uppgift runt en Starlink-terminal.

  SpaceX:s beslut att begränsa den ukrainska användningen av Starlink för att kontrollera drönare kan vara tänkt att skydda företaget från eventuella juridiska konsekvenser. Under tiden kommer Kievstyrkorna tydligen fortsätta att använda systemet för militär kommunikation precis som tidigare.
  https://southfront.org/spacex-took-measures-to-stop-ukraine-from-using-starlink-internet-service-in-drones/

 4. Ukraine openly uses chemical weapons against Russian soldiers, and the OPCW remains silent
  Den 5 februari 2023 visade en ukrainsk befälhavare stolt i en video att drönare och kemiska vapenkapslar skulle släppas av dem på ryska soldater. Tre dagar senare, och trots stor hype om Ukrainas officiella användning av kemiska vapen på sociala nätverk, och utropet från OPCW av flera Twitter-användare, lyser organisationen med sin tystnad.

  För tre dagar sedan publicerade en befälhavare för en ukrainsk armés taktiska luftspaningsenhet, Robert Madyar, en video på sin Telegram-kanal som visar flera drönare, såväl som kemiska vapenpatroner, några (tomma) utspridda på ett bord, andra (fulla) förvaras i en frys. Dessa kapslar är gjorda för att släppas av drönare, vilket gör dessa ”made in Ukraine” kemiska vapen desto farligare eftersom ryska soldater inte kommer att höra dem komma.

  De två första bilderna i Ukraina.ru-inlägget visar samma typ av drönare, nedskjuten i Novobakhmutovka, efter att den tappat en produkt på ryska positioner som orsakade kräkningar och kramper hos soldaterna.

  Med tanke på de orsakade symtomen och lagringsförhållandena för patronerna som visas av Robert Madyar, verkar Ukraina producera och använda cyanogenklorid (fast vid -7°C, förångas vid 13°C), vilket är listat i det 3:e schemat av konventionen om kemiska vapen (all produktion måste deklareras till OPCW), mot ryska soldater. Ukraina har undertecknat denna konvention.

  Detta hindrade inte den från att detonera en stridsvagn fylld med salpetersyra i Rubezhnoye i april 2022 när den ukrainska armén drog sig tillbaka från staden och effektivt genomförde en attack med kemiska vapen.

  Och Ukraina stannade inte där, eftersom det ryska försvarsministeriet den 31 juli 2022 öppet tillkännagav Kievs användning av kemiska vapen mot ryska trupper.

  Och i december 2022 uppgav Ryska federationens ständiga representant vid OPCW att Moskva hade information om amerikaner som hjälpte Ukraina att förbereda kemiska provokationer.

  Den 7 februari 2023, två dagar efter att Madyars video publicerades, dök en annan video upp i ukrainska chattrum som visar en drönare som släpper granater på ryska soldater och den fruktansvärda plågan när en av dem drunknade i en bevattningskanal efter kramper.
  Den här videon bör bara ses om ditt hjärta är på rätt plats:

  Ukrainare ska ha tappat kemiska vapen på ryska soldater. Ostraffat krigsbrott #16363733 pic.twitter.com/hy3CBlQxyF
  — Donbass Devushka (@PeImeniPusha) 7 februari 2023

  Mycket snabbt sågs den här videon som ett bevis på att Ukraina verkligen hade använt kemiska vapen mot ryska soldater, i strid med konventionen undertecknad av Kiev.

  Jag väntade med att skriva den här artikeln för att se om OPCW skulle reagera, även om organisationen kallades ut på Twitter så snart Madiars video från den 5 februari 2023 publicerades. Men tre dagar efter att bevisen kom fram för att Ukraina producerar och använder kemiska vapen mot ryska styrkor förblir OPCW helt tyst och misskrediterar sig därigenom helt.

  Oavsett om det är OSSE, IAEA eller OPCW, har dessa tre internationella organisationer alla visat sig oförmögna att fullgöra sin roll i flera år och öppet visat en total partiskhet till förmån för Nato och dess kolonier som Ukraina, vilket gör dem totalt värdelösa. Ändå kostar dessa organisationer pengar för de länder som är medlemmar. Det är uppenbart att Ryssland och andra länder som inte är i linje med Natos politik kastar pengar på organisationer som inte gör sitt jobb.

  Jag tycker att det är dags att ompröva hur dessa institutioner fungerar, och om de inte kan reformera, att ta sig ut och skapa nya, mer effektiva.
  (länk till TG https://t.me/robert_magyar )
  https://www.donbass-insider.com/2023/02/09/ukraine-openly-uses-chemical-weapons-against-russian-soldiers-and-the-opcw-remains-silent/

  Ukrainas väpnade styrkor använder fortlöpande kemiska vapen i frontlinjen – Pushilin
  Kyivregimens trupper började nästan ständigt använda kemiska vapen mot rysk militär personal.

  Detta sade den tillförordnade chefen för Folkrepubliken Donetsk, Denis Pushilin, som talade i TV-kanalen Ryssland-24.

  Han sa att antalet rapporter från fronten om UAF-militanternas användning av kemiska vapen har ökat märkbart.

  Befälhavarna för ryska enheter rapporterar att fienden använder kemiska vapen i olika delar av fronten. Alla sådana fall registreras.
  ”Ammunition släpps från drönare. Sådana fall är inte isolerade, detta är redan ett systemfenomen, säger Pushilin.

  Som EADaily rapporterade talade Pushilin om de första fallen av användning av kemiska vapen från den ukrainska sidan den 6 februari. Han noterade att det finns fakta om användningen av kemiska föreningar som orsakar obehag hos våra militärer.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/02/11/vsu-primenyayut-himoruzhie-na-linii-fronta-na-postoyannoy-osnove-pushilin

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here