Natos krig

24
1655
Bild från Fjärde juli-manifestation av Sveriges Fredsråd i samarbete med andra organisationer.

Denna artikel av professor Glenn Diesen har publicerats på Pål Steigans nättidning.
https://steigan.no/2023/02/natos-krig/?utm_source=substack&utm_medium=email

Rysslandsexperten professor Glenn Diesen.

Vi får ständigt höra att Rysslands invasion var oprovocerad och endast motiverades av att annektera territorium. Slutsatsen blir därför att Moskva inte kan förhandlas med och att Natos roll i kriget endast är att hjälpa Ukraina att försvara sig. Med en sådan berättelse är vi övertygade om att det bara finns en militär lösning och att Norge därför var tvunget att kasta bort sin tradition mot att skicka norska vapen till krigszoner.

Men om Nato har provocerat fram kriget och saboterat alla fredsförsök måste vapenleveranserna tolkas som ett cyniskt utnyttjande av ukrainarna i ett kallt krig mot Ryssland. Att erkänna Natos deltagande i detta krig är nödvändigt för att inleda förhandlingar och bör inte likställas med att stödja den ryska invasionen av Ukraina. År 1990 inrättade vi ett nytt inkluderande Europa med Parisstadgan för ett nytt Europa. Avtalet byggde på ”odelbar säkerhet” och ”suverän jämlikhet” i ett Europa utan skiljelinjer. Fyra år senare utvecklade vi tillsammans med Ryssland en gemensam säkerhetsinstitution, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som bygger på samma principer.

Beslutet att utvidga Nato ledde till att principerna i dessa avtal upphävdes. I stället för ”odelbar säkerhet” ökade Nato sin säkerhet på bekostnad av Rysslands säkerhet. I stället för ett Europa utan skiljelinjer utkämpar vi ett nytt kallt krig om var de nya skiljelinjerna ska dras. Ukraina, Georgien, Vitryssland och Moldavien är därför den nya frontlinjen.

Bill Clinton

1994 varnade till och med president Clinton själv för att Natos expansion skulle kunna destabilisera Europa, eftersom ”en ny gräns mellan öst och väst skulle kunna skapa en självuppfyllande profetia om framtida konfrontationer”. När Clinton ändrade sig övervägde hans försvarsminister William Perry att avgå i protest. Perry hävdar att de som drev på för Natos expansion insåg att detta skulle förstöra freden med Ryssland, men ansåg inte att det spelade någon roll, eftersom Ryssland var svagt och idén därför var: ”Vem bryr sig om vad de tycker”.

Georg Kennan

Jack Matlock, USA:s ambassadör i Sovjetunionen, som deltog i förhandlingarna för att avsluta det kalla kriget, fördömde Natos expansionism som ett svek mot Ryssland, och som förstörde grunden för en varaktig fred. George Kennan, arkitekten bakom inringningspolitiken mot Sovjetunionen, förutsåg att Natos expansionism var en provokation som skulle starta ett nytt kallt krig och att om Ryssland svarade på provokationerna skulle Nato felaktigt lägga hela skulden på Ryssland.

Att få Ukraina på vår sida av de nya skiljelinjerna i Europa var ett recept för krig. William Burns, USA:s ambassadör i Ryssland och numera CIA-chef, varnade 2008 för att om Ukraina drogs in i Nato skulle det kunna utlösa ett inbördeskrig och att Ryssland troligen skulle ingripa till förmån för östra Ukraina, något som Moskva inte ville behöva göra. Tyskland höll med om denna analys. ”Att få Ukraina på vår sida var ett recept för krig”

Men Nato fortsatte att dra ukrainare mot ett medlemskap som man inte ville ha. År 2011 publicerade Nato en rapport där man hävdade att den största utmaningen i förbindelserna med Ukraina var att ett Nato-medlemskap var mycket impopulärt, med vissa opinionsundersökningar som visade mindre än 20 % stöd bland befolkningen. År 2014 stödde USA en ”demokratisk revolution” som inte hade majoritetsstöd bland ukrainarna och som gick emot konstitutionen.

Läckta telefonsamtal avslöjade att USA hade handplockat den nya administrationen veckor innan man hjälpte till att avsätta den demokratiskt valda presidenten från makten.

Inbördeskriget började förutsägbart nog efter kuppen, och Ryssland ingrep. Konflikten tycktes vara löst i februari 2015 med Minsk-avtalet som alla parter förband sig till, inklusive västvärlden. Vi har sedan dess fått veta att USA och Storbritannien saboterade fredsavtalet i sju år, och både Tyskland och Frankrike hävdar nu att avtalet bara slöts för att vinna tid för att beväpna ”sitt” Ukraina.

År 2019 valdes Zelenskyy med 73 procent av rösterna på en fredsplattform och lovade att genomföra Minskavtalen för att skapa fred med Donbas och Ryssland. Men han gjorde en helomvändning efter att nationalister, som finansierats och tränats av USA, hotade att döda honom.

År 2021 försökte Moskva förhandla med Nato för att stoppa en ökad amerikansk närvaro längs landets gränser, inklusive Natos modernisering av två ukrainska hamnar för användning av amerikanska krigsfartyg. Den tidigare chefen för Rysslandsanalysen vid CIA hävdade i december 2021 att Ryssland kunde invadera eftersom ”risken för passivitet” blev för stor.

Ryssland invaderade i februari 2022 för att genomföra ett nytt status quo i Ukraina efter åtta års krig i Donbas och Natos gradvisa uppbyggnad av den ukrainska militären.

Tre dagar efter invasionen hade förhandlingarna redan inletts. Israels premiärminister Bennett ledde förhandlingarna och hävdar att både Ryssland och Ukraina ville ha ett avtal om att Ukraina skulle hålla sig utanför Nato i utbyte mot att Ryssland drog tillbaka sina styrkor. Men enligt Bennett saboterade USA och Storbritannien fredsavtalet, eftersom de ville använda den ukrainska armé de byggt upp mot Ryssland.

Naftali Bennet. Bild i Times of Israel.

Läs här Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina

Sedan försökte även Turkiet förhandla fram fred och var återigen nära ett avtal om ukrainsk neutralitet i utbyte mot att Ryssland drog sig tillbaka, men enligt Turkiet och den tyske generalen Harald Kujat saboterades fredsavtalet återigen av USA och Storbritannien, som ville bekämpa Ryssland med hjälp av ukrainare. Strategin att provocera fram ett ökat ryskt engagemang i Ukraina var en av rekommendationerna i en RAND-rapport från 2019 som beställdes av den amerikanska militären om hur Ryssland ska försvagas.

Läs gärna Tysk Nato-general ”Nu skulle vara rätt tid att återuppta förhandlingarna om Ukraina”

USA:s försvarsminister förklarade att målet med kriget var att försvaga Ryssland. Senator Mitch McConnell bekräftade att ”kalla, hårda, praktiska amerikanska intressen” är skälet till att försvaga och besegra Ryssland. Senator Lindsay Graham förklarade att USA har en bra affär eftersom USA skickar vapen och Zelenskyj lovar att ”de kommer att kämpa till sista man”.

Om detta var en oprovocerad och opportunistisk invasion kan vapenleveranserna leda till att Ryssland drar sig tillbaka, eftersom kostnaderna överväger fördelarna. Men om Ryssland betraktar Nato som ett existentiellt hot kommer vapenleveranserna bara att eskalera mot ett kärnvapenkrig.

I stället för att använda Ukraina som en bricka i det nya kalla kriget bör vi stödja förhandlingar som ger de säkerhetsgarantier som Moskva krävde för ett år sedan och som bygger på befintliga avtal från 1990-talet som vi upphävde.

Den här artikeln har tidigare publicerats som en debattartikel i Klassekampen

Föregående artikelNej till Nato – Manifestationen 4 mars på Medborgarplatsen. Andra delen
Nästa artikelSeymour Hersh: USA bombade Nord Stream för att förlänga proxykriget i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Har svårt att tro på att Zelensky skulle vara rädd för dessa nazistgrupper så att han gjorde en helomvändning i sin politik. Jag tror att det hörde till planeringen från början att man skulle tro att det var så. Detta för att mildra det folkförakt för att han svek det löfte som han gav, ett löfte i valrörelsen som jag tror att det aldrig var meningen att han skulle följa.

  Många anser honom som en förrädare i dag, ännu fler skulle anse honom som det om det inte fanns förmildrande omständigheter att han var rädd för sitt liv när det gäller nazisterna i Ukraina.
  Scenen som spelades in för att bevisa att han var livrädd för nazisterna, tycker jag är märklig och rätt tillrättalagd. Upplever den som lite fånig, när han står och säger att jag är 42 år gammal och är er president m.m., verkar inte naturligt.

  De har samma oligark som finansierar dem, oligarken Igor Kolomoisky finansierade både Zelensky och Azov, Dnipro och Aidar bataljonerna, så han kan bestämma deras handlingar, vilket han förmodligen gjort.. Han var Zelenskys främsta finansiär i presidentvalet. Han skulle aldrig tillåta att de verkligen skulle hota Zelensky på riktigt.
  Oligarkerna har makt över dem som de avlönar, och det var Azov som skulle hotat Zelensky att bli så skrämd att han skulle ändrat riktning i sin politik.

  Jag behöver bara tänka på hur Vita Hjälmarna lyckades med sina iscensatta skådespel, lura en hel värld. Jag känner fortfarande människor som blint tror på deras fejkade scener, de var skickligt gjorda. Det är svårt att få människor att förstå att det inte var på riktigt.

  In fact, Zelensky’s top financial backer, the Ukrainian Jewish oligarch Igor Kolomoisky, has been a key benefactor of the neo-Nazi Azov Battalion and other extremists militias.

  Igor Kolomoisky, en ukrainsk energibaron av judiskt arv, har varit en av Azovs främsta finansiärer sedan det bildades 2014. Han har också finansierat privata miliser som Dnipro- och Aidar-bataljonerna och har utplacerat dem som en personlig ligistgrupp för att skydda sin ekonomiska intressen.

  2019 framträdde Kolomoisky som den bästa finansiären till Zelenskys presidentval. Även om Zelensky gjorde anti-korruption till signaturfrågan för sin kampanj, avslöjade Pandora Papers honom och medlemmar i hans inre krets som gömde stora betalningar från Kolomoisky i ett skumt nät av offshore-konton

  • @Vivianne Månsson 11 mars, 2023 At 08:55
   ”Har svårt att tro på att Zelensky skulle vara rädd för dessa nazistgrupper så att han gjorde en helomvändning i sin politik. Jag tror att det hörde till planeringen från början att man skulle tro att det var så. Detta för att mildra det folkförakt för att han svek det löfte som han gav, ett löfte i valrörelsen som jag tror att det aldrig var meningen att han skulle följa.”

   Detta hände i oktober 2019 i samband med att Ukraina skulle implementera det så kallade ”The Steinmeier Formula”:
   https://www.stalkerzone.org/the-connection-between-the-steinmeier-formula-and-the-bridge-terrorist-incident-in-kiev/

   Kiev Will Sign the “Steinmeier Formula” and Then Complain About It
   https://www.stalkerzone.org/kiev-will-sign-the-steinmeier-formula-and-then-complain-about-it/

   Vladimir Zelensky to “Azov”: “I Am Not a Sucker, I am a President”
   Why was Zelensky afraid of meeting Biletsky?
   Let’s ask a simple question. The leader of “Azov” and numerous associated neo-Nazi organisations Andrey Biletsky spoke about blocking the process of withdrawing troops from the contact line in Donbass. “Azov” is a regular part of the National Guard, which is under the operational authority of Interior Minister Avakov (from who they wanted to take it, but failed). Andrey Biletsky gave an order to start a blockade. Biletsky is in Kiev, and it is not necessary to go to Zolotoye to meet him. Without Biletsky’s order, his men won’t leave Zolotoye. Who to negotiate with, should the desire be present? That’s right, with Biletsky. It is also possible to ask Avakov whether there are active soldiers of the National
   Guard among those blocking Zolotoye or only “veterans” of “Azov” are there.

   Why isn’t Zelensky talking to Biletsky? Firstly, because such a conversation cannot be used for PR purposes. Biletsky may not be a genius, but in the political discussions in the Ukrainian format he has become skilled, does not feel reverence for the president, Zelensky standing next to him will look even paler than next to his militants. Secondly, because if dialogue with Biletsky would’ve failed, and it would inevitably fail, it would be necessary to give orders to the same Avakov (or General Staff) to unblock Zolotoye by force.
   https://www.stalkerzone.org/vladimir-zelensky-to-azov-i-am-not-a-sucker-i-am-a-president/

   Ukrainian far-right groups, veterans protest president’s peace plan
   https://www.pbs.org/newshour/world/ukrainian-far-right-groups-veterans-protest-presidents-peace-plan

   Explainer: What Is The Steinmeier Formula — And Did Zelenskiy Just Capitulate To Moscow?
   https://www.rferl.org/a/what-is-the-steinmeier-formula-and-did-zelenskiy-just-capitulate-to-moscow-/30195593.html

  • @Vivianne Månsson 11 mars, 2023 At 08:55
   Hur Azov hotade och pressade Zelensky att följa deras vilja fångades på video och lades ut på Twitter. Tyvärr sparade jag inte länken.

 2. Läste nu på SVT Public Service.
  Men undrar om nedan är sanning eller angloamerikansk desinformationskampanj i syftet att demoralisera Ryssland och uppmuntra till folkliga protester mot värvning och Specialoperationen?

  Kanske Väst fick smak av hur regeringen i Georgien vek ned sig för demonstranter för bara ett par dagar sedan?

  Men att Kreml skulle vika ned sig?
  Det är i varje fall inte något jag hoppas på.
  Ungdomars uppror i Ryssland vid Sovjetunionens upplösning avskräcker mer än tillräckligt.

  —————————

  ”Allt fler ryska soldatprotester vid fronten: ”Vi är förbrukningsvaror””

  ”– Då handlar det om gammal beprövad sovjetisk strategi att använda det övertag man uppfattar sig ha i brist på hänsyn till människoliv och att man har mycket folk som kan användas likt en förbrukningsvara.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/allt-fler-ryska-soldatprotester-vid-fronten-vi-skickas-rakt-in-i-slakten

  Är de ryska förlusterna så stora som SVT Public Service vill låta påskina eller är det också den svenska NATO kampanjen mot Ryssland?

  • Ju större framgång för Ryssland (t ex Bakhmut nu) desto fetare lögner från ukro-propaganda filialerna i Sverige (t ex SvT, DN, SvD, SR, Aftonljug, Yxpressen, mm)

  • ”Ungdomars uppror vid Sovjetunionens upplösning avskräcker mer än tillräckligt”.

   Vad menas med det?

   Ingen generation ställde upp på Sovjetunionens icke-upplösning efter kuppen i augusti 1991. Ingen ville förknippas med den lilla klick av en missnöjd och lika bortskämd nomenklatura som försökte rädda sina privilegier. Kuppkommitten, skrämd, rädd, oförberedd och okunnig, tog själv livet av Sovjetunionen och ingen kom till dess räddning. ”Alla” var ”för”. Det var framför allt de yrkesverksamma medelålders som var komplett utleda på det sönderkörda sovjetiska systemet. Det vet jag – för jag var nämligen där. Ett halvår in på jeltsinismens reformer med hyperpriser och efter att pengar blivit närmast värdelösa, så ångrade sig alla. Igen.

 3. NATOS krig mot Ryssland..
  https://topwar.ru/212595-majoru-sbu-grozit-do-vosmi-let-lishenija-svobody-za-slova-ob-inscenirovke-v-buche.html?yrwinfo=1678523199522169-11077109334579049844-vla1-4260-vla-l7-balancer-8080-BAL-1453

  SBU-major riskerar upp till åtta års fängelse för att ha påstått iscensättning av Bucha-incidenten.
  Major i Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) från Volyn-regionen, som kallade den väpnade konflikten i Ukraina för ett ”inbördeskrig” och även tillkännagav iscensättningen av vad som hände i staden Bucha, anklagades av de ukrainska myndigheterna för att ”rättfärdiga rysk aggression.”
  Den tilltalade riskerar upp till åtta års fängelse.
  Som rapporterats i den specialiserade militära åklagarmyndigheten i den västra regionen av Ukraina, misstänks SBU-majoren för att förneka ”Ryska federationens väpnade aggression”, erkänna ”annekteringen av Krim”, samt hävda att alla ”brott av ryska armén i Bucha” är iscensatt av de ukrainska myndigheterna.
  För dessa uttalanden riskerar han fängelse i fem till åtta år med förverkande av egendom.
  I april förra året betonade företrädare för det ryska försvarsministeriet att allt foto- och videomaterial som presenterades av Kievregimen, som påstås bevisa ”brotten” som begåtts av den ryska armén i staden Bucha, Kiev-regionen, var iscensatt med syftet av provokation.
  Det ryska försvarsministeriet noterade att under den period då ryska trupper befann sig i denna bosättning, drabbades inte en av de lokala invånarna av några våldsamma handlingar.
  Under mötet i FN:s säkerhetsråd betonade den ryske ständige representanten Vasily Nebenzya att den ryska sidan inte hade försetts med några bevis för sina anklagelser om att de påstås ha begått krigsförbrytelser mot civila i staden Bucha.

 4. Vi måste väl inse vid det här laget att NATO har förlorat och förlorat stort i sitt (proxy)krig mot Ryssland. NATO har avslöjats för vad den är – en PAPPERSTIGER. NATO har slut på krut. NATO har inte stridsdugliga arméer för att ta an en stor makt som Ryssland. Tvärtom ser en hel värld att NATO kan inte mäkta med Ryssland och gläds åt det! Tack och lov! Äntligen är det mer eller mindre slut med västelitens exceptionella dryghet 🤗

  Dessutom ser världen att den berömda ekvationen Ryssland+Kina=💞💞💞 som garanterar en multipolär ordning stärkts ofantligt under det att lögnimperiet och dess vasaller är och drunknar i sin egen exceptionell dynga, signerat förnäm kretin, senil och imbecil 🤭

  https://strategic-culture.org/news/2023/03/10/moveable-multipolarity-in-moscow-ridin-the-newcoin-train/

 5. Till ovanstående. Dom ryska förlusterna är självfallet inte som nato propagandan uppger. Och detta kommer komma fram till slut,och då återkommer jag till denna insändare.Lägg bara märke till detta också att oftast försöker dessa även påstå att ryska förlusterna är större än ukrainska🤣Skojar inte sett de många gånger där man påstår att ryssarna förlorat 100tusen man medans Ukraina förlorat 60tusen,bara ett av många exempel nu. Ukraina har förlorat dubbelt än sina ryska kollegor utan MINSTA lilla tvivel på den punkten. Vad jag gillar är alla oskyldiga civila här. När man ser tittar kartan vart striderna till 99procent äger rum i Ukraina så är det HELT där dom miljoner rysktalande bor. Östra delen av landet,även syd-nord östra delen av landet. Här har ukrainska regimens vidriga nazisterna och kriminella brottslingar slaktat hela byar bara för att dessa ej gått emot sina ryska grannar och bröder. Att dessa fått begå vidriga massaker mot hela byar och förorter till dessa städer,där HELT klart som Nato känner till är högst vidrigt på högsta nivå. Så som man behandlat dessa oskyldiga,torterat och mördat dessa oskyldiga i tusentals nu under hela krisen är MYCKET vidrigt. Usa ledda Nato valparna EU vet känner till detta sedan längesen. Nato borde ställas inför folket i Europa med alla kort på bordet där dessa brottslingar borde dömas som den korrupta vidriga massmördare och lögnare man är. Nato har från 1a timmen förlängt krisen och lidandet utan MINSTA granskning. Man eldar på brasan utan stopp och Stoltenberg skiter i ALLA förlorade liv som går DAGLIGEN ihop med massiva lidandet och förstörelsen. Han reser jämt runt hos sina klantskallar till vänner ständigt för att hjälpa tiggaren Zelenski och tigga mer vapen till krisen där det bara fortsätter dö folk. Utan att reflektera,analysera över hur HELA året gått. Hur ser de ut på slagfältet?Har Ryssland kollapsat?Nej tvärtom. Så många tusentals liv går HELT i onödan bort. Ukraina lider på manskap nu, därför alla dessa 10tusentals nya köpta, inhyrda och betalda utlänningar som får hoppa in. Måste minnas att gått över 1år. Nato är världens största och vidrigaste organisation. Man börjar sistone nu upprepat varna för att detta nu ökat risken för ett direkt öppet krig mellan Ryssland och Nato. Man ser ju klart och tydligt vart detta lutar och Ukraina klarar sej ALDRIG även hela detta året också. Det brinner i arslet. Det går inte att trolla fram 100tusentals nya ukrainska män. Tiggaren Zelenski har stått i världens största scen DAGLIGEN och klockan runt överallt nu, över ett HELT år,detta måste man också minnas. Vilket blivit mycket farligt nu och berusningen av detta gjort tiggaren galningen till en korkat diktator som EJ bryr sej om hur många av hans landsmän som dör och lider,då världens vidrigaste kriminella nätverket Nato fortsätter assistera honom på ALLA sätt. Någon borde örfila Zelenski MYCKET hårt nu,för han kommer EJ klara ytterligare 1år. Han har nu mest blivit ansiktet utåt denna skådespelare och tiggare. Kriget kan ta slut imorn som är mellan Ryssland och Usa ledda korkskallarna Nato EU. Men de verkar som att man kör på lidandet och förstörelsen med massdöd längre till utan stopp,då dom kriminella Nato ALDRIG under hela denna kris någonsin blivit granskade, HELT otroligt är det måste jag säga

  • Tillvaron för Ukrainas väpnade styrkor är hotad: västvärlden drabbas av ”Bakhmuts djävulska dilemma”. Kievregimens ”generositet”, som inte tar hänsyn till förlusterna i Bakhmut, chockerar västerländska invånare.

   Tonen i amerikanska och europeiska medier i förhållande till denna stad i Folkrepubliken Donetsk har förändrats dramatiskt på några månader.
   Om tidigare journalister hävdade att Ukrainas väpnade styrkor med förlusten av Bakhmut skulle förlora det sista mäktiga befästa området före den slaviska-Kramatorsk-agglomerationen, uppmanar de nu själva Kiev att överlämna bosättningen.
   Nästan unisont i väst säger de att det inte har någon strategisk betydelse för den ukrainska armén. Den officiella Kiev, som födde myten om ”fästningen Bakhmut”, ignorerar emellertid ”partnernas” åsikter i denna fråga. Det militära kommandot i Ukraina slutar inte kasta reserver dit, som huvudsakligen består av mobiliserade soldater.
   Som regel stannar sådan militär personal inte länge i denna värld och dör i strider med Wagner-attackflygplan. När man ser allt detta är västvärlden förbryllad över varför den ukrainska ledningen använder de mänskliga resurserna så fult.

   Vägledande i det här fallet är materialet från den holländska tidningen De Volkskrant, sa historikern och statsvetaren Vladimir Kornilov i studion för talkshowen ”Kväll med Vladimir Solovyov”. Granskare av publikationen, efter att ha analyserat situationen i Bakhmut, där de väpnade styrkorna i Ukraina lider av kolossala förluster, kom till slutsatsen att det är meningslöst att hålla staden till en sådan kostnad.

   ”En rubrik är värd något: ”The Devilish Dilemma of Bakhmut”. Artikeln frågar varför Zelenskij avslutar sin armé för en stads skull. En av de inbjudna experterna gav ett chict svar på detta: ”Det är lättare att fråga än att svara.” Författarna kallar Kievs taktik dödlig, som äventyrar själva existensen för Ukrainas väpnade styrkor, säger Kornilov.

   https://politpuzzle.ru/?p=6412#more-6412

   • 11.03.2023 (05:00)
    Luftburna truppers Solntsepyok tunga eldkastarsystem besättningar i stridsåtgärder inom speciell militär operation.
    Besättningarna på Solntsepyok tunga eldkastarsystem från de luftburna trupperna är involverade i den speciella militära operationen.
    Operativt med ett stridsfordon inleder yrkesverksamma inom luftburna truppers nukleära, biologiska och kemiska (NBC) skydd förödande anfall med 220 mm termobariska projektiler mot positionerna för Ukrainas väpnade styrkor (AFU) som bränner deras skyddsrum, observationsposter, ammunitionsdepåer, och artilleripositioner.
    Ukrainska nationalisters enheter försökte ta skydd i fästningar i en skog. Den ryska spaningsdrönaren upptäckte emellertid fiendens rörelser och överförde snabbt deras plats till det tunga eldkastarsystemet. AFU-personalen neutraliserades av ett högprecisionsanfall.
    Fallskärmsjägare betonar den höga effektiviteten av att använda eldkastarsystem, och det faktum att ukrainska militärer, som verkar inom eldkastarsystemets besättningar, tenderar att ge upp frivilligt, överge sina positioner och ignorera order från sina befälhavare.
    https://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12457231@egNews

    • Få man tillåtelse att använda dessa recept i en bok om ”Konsten att grilla korv med eldkastarsystem”?

  • Tack för tipset om denna utomordentliga farsaktiga teatern regisserat neokonservativ/sionist trion Nully, Sally och Blinky med förnäma skådespelare som Voldemort Kokainsky, Ursul van der Lögnen och Stollenberg jeans. Sen Ilen står för dekoration, klädsel och special effects …

   • Kan vi nämna konfliktens aktörer vid deras rätta personnamn? Det där blir närmast helt obegripligt.

    • Jag tror du förstår ändå Johan.
     Jag har vant mig nu vid den sarkastiska retoriken från den kommentatorn.
     Är man på samma sida så får man lätt ett leende.
     Det behövs verkligen lite sånt där nu Västpropagandan är så dominerande för oss.
     Skulle många få ta del av de sarkastiska skämten så tror jag folk mer skulle börja fundera om det är fakta allt de hör i TV:n och i tidningarna om den här konflikten.

     Jag tycker rapporteringen vi får är rent frånstötande.
     Spelar ingen roll hur de nu gör.
     ”Västvärldens ledande roll i världen” är ändå på väg bort.
     Det är Asiens länder som utvecklat sig och börjar hinna ikapp inom de flesta områden.
     Det stora dragloket för Asien är Kina.

     Går på! säger jag.
     Historien har visat att maktimperium på jorden aldrig varat för evigt.
     De föds och de dör och de skiftar.

     Jag kommer ihåg bara för några decennier sedan hur ofta det talades här om ”utvecklingsländer”.
     Hur väl det än menas är det uttrycket ändå nedlåtande.
     Vi är bättre och de andra är sämre.

     Idag hör man sällan ordet ”utvecklingsländer” användas.
     Förmodligen därför skillnaderna börjar jämnas ut.

     Vi i Sverige har fått en karaktär här som börjar likna länder i Latinamerika.
     Så var det inte för 30-40 år sedan.

     Demokrati är heller inte oumbärlig.
     Det står helt klart nu när auktoritära länder visar sin styrka.

     Det kan bli så att ”demokratiseringen av världen” ledd av USA och de angloamerikanska intressena som resterna av Brittiska Imperiet nu nått vägs ände och imperiet kan få sitt avslutande kapitel?

     Istället tar andra vid eller imperiet delas upp på flera aktörsländer?

     • Hej och tack!

      Nej, ärligt talat förstår jag inte skribentens smeknamn på diverse aktörer. Jag tycker nog att det är enklast att gå från klarhet till klarhet, trots allt.

      Vi står verkligen i en brytningstid. Washingtons makt i just Asien framstår alltmer som den engelska kronans och imperiets Vice-kung av Indien, enbart, i långa loppet, kvar för egen skull. Insikten om den egna onödigheten var helt enkelt alltför svår att ta in.

      De amerikanska Förenta staterna är egentligen ingen stat i historisk mening, utan en fast princip, som inte går att ändra på. Vi kan knappast tänka oss det politiska radikala draget av en ny politisk ledning att till exempel helt förnya och byta ut konstitutionen. Den amerikanska politiken är alltså fast och rigid.

      Asien av idag är allt annat än just det. Hela Fastlandsasien i dag har gått in i den post-amerikanska epoken. Inget land, förutom måhända Japan och Sydkorea, behöver det oundgängliga amerikanska ”ledarskapet” och den amerikanska dysfunktionella politiska modellen.

      Gamle imperialisten Zbigniew Brzezinski trodde -helt felaktigt för övrigt- att om Washington styrde Centralasien skulle Washington styra hela Första världskontinenten: Europa och Asien.

      Med kollapserna i Irak och Afghanistan tog den amerikanska epoken slut i Asien. Om detta kan inte råda minsta tvekan. Ingen normalt funtad statsledning i Asien släpper in amerikanska ”ledarskapet” i sin stat, klokt nog. Inte ens Indien av idag, som ändå är hemmavid med den engelskspråkiga politiska kulturen och historien.

      I den nya alltmer multipolära världen, där Europa tyvärr alltmer verkar isoleras jämte Washingtons nedgång och politiska sönderfall, är det däremot inte alls säkert att antalet konflikter minskar.

      Jag delar alltså inte uppfattningen att vi är på väg in i ett ”nytt kallt krig”, utan snarare att världens politik är på väg in i ett skifte att utrikespolitik kommer att handla om geografi, och inte värderingar (om dessa får varje land numera bestämma om hemmavid). Det är det skiftet vi ser: ett modernt land i världen av idag behöver inte ta omvägen till Washington för att vare sig bli klokt eller godkänt. Den epoken är över.

      Den amerikanske presidenten är därför lika mycket som engelske Vice-kungen baserad i Indien: fullständigt onödig och överflödig. Detta har Asien självklart insett (många länder sedan länge), men inte Europa vars utrikespolitik, säkerhetspolitik och diplomati ännu måste ovillkorligen avgöras på amerikanska tankesmedjor och presskonferenser. Europa för att bli fritt och självständigt måste lära av just Asien – att tänka själv. Men i detta nu ser vi ingen ljusning på att européerna skall i nära framtid bli herre i eget hus, och det är mycket skamligt för vår egen Filosofernas Kontinent.

  • @J.A 11 mars, 2023 At 10:43
   Enligt en läckt rapport från israels Mossad och publicerad i Turkiet uppgår Ukraina förluster till närmar en miljon. Då har man inkluderat döda, allvarligt skadade, och lemlästade, alltså alla som satts ur permanent stridbart skick.

  • I och med 1955 års uttåg av ockupationsmakterna ur Österrike (som precis som resten av tyska riket var indelat i ockupationszoner) förband sig landet Österrike till evig alliansfrihet. Märkligt nog var uttåget ur Österrike ett sovjetiskt initiativ, och västmakterna fick sorgfälligt följa efter även om de knappast ville det. Så Natomedlemskap har aldrig varit aktuellt för Österrike, precis som knappast Schweiz heller skulle överväga det. Nu är dessa länder (ändå) numera helt omringade av Natoländer så deras status kanske inte spelar någon militärstrategisk roll i vår tid.

   Sedan kan man fråga sig hur länge Österrike är internationellt förpliktigat att följa 1955 års avtal. Med tanke på att Österrike strikt följer formella avtal så får vi anta att de också följer detta avtal, 68 år senare. Men vem vet?

 6. Kulebas uttalande ett år senare:

  Enligt Ukrainas chefdiplomat är det fienden som borde vara rädda för oss
  Ukraina är fullt förberett för alla händelseutvecklingar och medborgarna bör inte tro på apokalyptiska prognoser. Detta uttalande gjordes söndagen den 6 februari (2022, min anm.) av Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba aka Bagdad BOB på sin Twitter.
  ”Tro inte på de apokalyptiska prognoserna. Olika scenarier beräknas i olika huvudstäder, men Ukraina är redo för varje utveckling av händelser”, skrev diplomaten.

  Dmytro Kuleba specificerade att Ukraina idag har en mäktig armé, ett aldrig tidigare skådat internationellt stöd och ukrainares tro på sin stat.
  ”Det är fienden som borde vara rädd för oss, och inte vi för honom”,
  sammanfattade chefen för den ukrainska diplomatin.
  https://vesti.ua/strana/ne-verte-apokalipticheskim-prognozam-ukraina-gotova-ko-vsemu-kuleba

 7. Apropå ”Natos krig” så har en egentlig händelse och måltavla för amerikanskt ränksmideri helt gått under den svenska medieradarn – jag tror inte det vare sig rapporterats eller analyserats.

  Hur som helst är israeler och neokonservativa i Washington fullständigt både chockade och rasande.

  Den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin hade knappt hunnit flyga hem från sitt avkortade besök i Israel häromdagen där denne skulle koordinera sanktionerna mot Iran och det nya israelisk-saudiska samarbetet -en slags djävulspakt i Mellanöstern- förrän allt slogs i kras.

  Det har nu meddelats att just Saudiarabien och Iran(!) skall fullt återuppta sina diplomatiska förbindelser efter snart 44 års kallt krig i Mellanöstern (efter att den Washingtontrogne shahen i Iran störtades år 1979) och att den diplomatiska kår som sammanfört det nya samarbetet kring Persiska Viken/”Arabiska Gulfen” är ingen annan än Kina.

  Israelhökarna i Washington är rosenrasande och den stora förloraren anses vara Netanyahus Israel. En kalldusch för såväl Washington som Jerusalem.

  Utrikespolitiken i Mellanöstern har börjat gå in i den post-amerikanska epoken, även där, där ”amerikanskt ledarskap” börjat ersättas av utrikespolitik baserat på geografi. Ty Kina har numera något mer attraktivt att erbjuda regionen förutom amerikanska konflikter och vapenleveranser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here