Ukraina: Förhandling, inte kapitulation

59
1806
Bild i Lars Drakes artikel i Synapze.

Denna artikel av skribenten Anders Björnsson, som mycket skarpt har fördömt Rysslands speciella militära operation (SMO) och angrepp på Ukraina har sitt intresse. https://www.alliansfriheten.se/forhandling-inte-kapitulation/
https://www.globalpolitics.se/israels-tidigare-premiarminister-sager-att-usa-blockerade-hans-forsok-till-ett-fredsavtal-mellan-ryssland-och-ukraina/

Han förordar förhandlingar, vilket USA/Nato bestämt motsatt sig, åtminstone tidigare. https://www.globalpolitics.se/fredsinitiativ-av-turkiets-president-erdogan-och-av-israels-premiarminister-bennet/ Blir inte överraskad om nya förhandlingar aktualiseras efter en eventuellt misslyckad ”våroffensiv”.

Ett par utdrag: ”Detta (Red: förhandlingar) skulle inte innebära ett berättigande av Rysslands angrepp på det suveräna Ukrainas territoriella integritet. Men det vore att erkänna fakta. Ryssland kan inte gå under, men Ukraina kan gå under. En segrarnas fred à la Versailles är inte möjlig, och inte acceptabel för någondera sidan. Man får inte diktera; man måste eftersträva förtroende, inte underkastelse. I en seriös förhandling kan alla vinna någonting genom att ge upp något annat.”

”Det är med andra ord upplagt för pre-emptive negotiations. Också svenska påtryckningar för att få till stånd sådana kunde vara verksamma. Sverige som ordförandeland i EU borde utnyttja sin position. Påtryckningar är inte sällan mer lönande än hot. Hot kan utlösa panikreaktioner. Både Moskva och Kiev befinner sig nu i utsatta lägen, och panik är det sämsta utfallet av alla. Självklart är Rysslands eventuella beredvillighet den viktigaste komponenten i dramat, men också Ukrainas uppbackare och understödjare bör besinna allvaret. Förhandling är inte detsamma som kapitulation, utan motsatsen till kapitulation.”

Föregående artikelI Österrike är 75% mot Nato-medlemskap. Klokare/dummare än i Sverige och Finland?
Nästa artikelDet kommande kungadömet Hawaii?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

59 KOMMENTARER

 1. Talet om suveränitet är ogiltigt i och med USAs och västs interfererande. Historiker politiker journalister och författare som vill få sina böcker utgivna och inköpta till biblioteken för ett idealistiskt resonemang som sorterar bort allt intrigerande.
  Vi har vant oss vid att etablissemanget är synonymt med lögn och hyckleri. Därför är den offentliga debatten intellektuellt och moraliskt undermålig.

 2. Hej. Anders, upprepar du är kunnig och klok. det betyder att du kan ta till dig
  goda råd. man tror inte att så är fallet men Moskva kan också den biten.
  Ex. jag tipsade ryssarna för 6-12 månader sedan strunta i att uppgradera flottan
  Förmodligen har presidenten synat sin kassa o meddelade att den enorma båten
  med 2 kärnreaktorer är för dyr och ska nu skrotas. jag tycket det verkar vara
  en mycket god idee. om man skriver till våra marindårar så är det fullständigt galet.
  texten löd allt som rör sig ovanför vattenytan kan förintas.
  h. Bengt Falkenberg

 3. Ryssland ska INTE förhandla. Det finns inget att förhandla om. Om de sker så ska förhandlingarna vara med lögnimperiet. Denna har visat sig vara ej trovärdig – bryter avtalen den skrev under. Vi ska komma ihåg att kriget handlar om Rysslands existens – den sionist /neokonservativa cabal som ligger bakom proxy-kriget mot Ryssland vill inget annat än att förstöra Ryssland. Den kommer således aldrig att sluta intrigera mot Ryssland. Återstår för Ryssland att säkra fullständig kapitulation av ukrozionazi enheten d v s Nato som jo är den egentliga krigsförande partner. Ledande ukrozionazister från Voldemort Kokaninskay och ner ska ställas inför en krigstribunal och dömas.

  • Börjar bli desperat läge på fulmedias rapportering från Ukraina! Man gick ut stort med att en Patriot-missil lyckats skjuta ner en Kinzhal men allt visade sig vara lögn och propaganda. Även Ukrainas luftförsvar förnekar att de lyckats skjuta ner en Kinzhal och erkänner samtidigt att de inte träffar många av de andra mer långsamma missilerna heller! Det enda system som möjligtvis kan skjuta ner en Kinzhal är S-500 men det systemet finns bara i Ryssland. USA är på Turkiet om att få tillgång till de S-400 system de köpt men turkarna vägrar, än så länge! Nu är det visserligen en exportversion som turkarna har men de kan ändå vara av intresse ur militärteknisk synpunkt för USA som släpar efter på det området.

   • Kinzhal hastighet är betydligt överdriven. Den omtalade hypersoniska hastigheten har den bara i sin initialbana. Den kräver också en ombyggd MiG 31k som det bara finns några av.

    Hur desperat det är för Ryssland framstod klart igår på Röda Torget. Patetisk med en T-34 från ett museum. Samt en del interkontinentala s.k. ”penisförlängare”.

    PS. USA har via Ukraina tillgång till S-400 missiler.

    Här alla lära lite om Kinzhal:
    https://defence24.com/armed-forces/russian-kh-47-kinzhal-shot-down-by-patriot

    • Mycket av vad Du säger Kent kan jag hålla med Dig om.

     Men, tro mig, jag har sett varenda militärparad på Röda Torget på plats eller på tv sedan Andropovs dagar på 1980-talet, då de hölls den 7 november (Oktoberrevolutionens årsdag). Första Segerdagen hölls först på 20-årsdagen år 1965, och sedan absolut inte varje år. 1975 och 1985 borde de ha hållits. Sedan kom de med Jeltsin 1995 och sedan från början på 00-talet.

     Innehållet i paraderna är olika. Segerfanan från Reichstag natten 30 april/1 maj är alltid med. Förr bars den av en grupp marskalkar och generaler, på senare tid snyggt med parad av soldater. Militär materieluppvisning har inte varit varje år alls. Att andra världskrigets mest berömda stridsvagn, T-34 dyker upp i några få exemplar är vanligt, men att visa upp moderna grejer är varierat, och inte stående. Flyguppvisningen beror på vädret. Det stående är självklart den fantastiska militärorkestern som spelar mellan 1100-1500 man utan högtalare. Ett tal av högste befälhavaren, förr alltid en marskalk av Sovjetunionen. Den som alltid gav mest imponerande intryck historiskt var självklart marskalk Zjukov och fram till 1970-talet den imposante nästan två meter långe marskalk Andrej Gretjko.

     Så att visa upp symbolisk gamla uniformer och någon fåtal T-34 är alltså inte patetiskt, utan det varierar från år till år. Häromåret visades världens mest moderna stridsvagn T-14 ARMATA upp. Den vaktades noga så ingen utlänning gick fram och knackade på chassihöljet som ännu är höljt i dunkel. Vad T-14 går för på slagfältet vet vi nog inte, jag tror de ännu inte tillverkats i tillräckligt många exemplar. Men en amerikansk militärexpert jag hörde för en handfull år sedan klassade Armata som överlägsen alla existerande amerikanska stridsvagnar; Abrams är ju snart ett museiföremål med det för europeiska slagfält ofantliga handikappet att måsta tankas med något särskilt högbrännbart ”raketbränsle”, och knappast lämpligt på Ukrainas stäpper och oändliga fält.

     Det som står i fokus på Segerdagen är faktiskt inte militärutrustningen utan de gamla veteranerna. Tyvärr gick den coola häftiga militära fältläkaren Jekaterina Djomina (på engelska se under Ekaterina Demina) belönad med medaljen och titeln Geroj Sovetskogo Sojuza (Sovjetunionens hjälte) ur tiden häromåret, hon var inte sällan Röda torgets fixstjärna (ofta hälsade många ryska och utländska presidenter på henne i hedersgästraden) närmare 95, i snygg svart militärkappa med ett litet ankare på kragen, en schal och en rejäl handväska och alltid leende. Hon tog som tilldelad titeln Sovjetunionens hjälte vare sig emot fri bil eller en fördelaktig lägenhet (Putin propsade på henne år efter år), men hon sa ”ge det till de unga som behöver det!”. För mig var alltid Jekaterina Djomina och de gamla kvinnliga piloterna ur Röda Flygvapnet (som f.ö. en viss svensk överste Wennerström i boken ”Röda vingar” skriver utförligt om, med mycket fina bilder), ur det 588:e Nattbombnings-gardesregimentet (det enda helt kvinnliga regementet i världen). Även dessa fantastiska kvinnor var i många år fixstjärnor på Segerdagen.

     De kan ses i Brezkys och Lars Gyllenhaals fantastiska dokumentär ”NATTENS HÄXOR” som gått på SVT, den lär finnas på Youtube. En timme av imponerande tunga andetag blir det att se att allt detta modiga ”verkligen hänt!!!” -jag garanterar!

    • 1. Ukraina sköt INTE ner Rysslands Kinzhal hypersoniska Missil
     2. Kinzhal kan flyga minst fem gånger ljudets hastighet vilket gör den är osårbar av fiendens missil försvarssystem
     3. således kan INTE USAs missile (SAM) Patriot MIM-104 system skjuta ner Kinzhal (den svischar förbi innan Patriot ens skjuter 🤭). USAs hypade Patriot har en hastighetsgräns på max Mach 3 (den är slö i klarspråk🤭)
     4. inte heller har Ukraina andra vapen som kan skjuta ner en Kinzhal (dålig utrustad i klarspråk)
     5. Natos smäknamn för Kinzhal är ”Killjoy” just för att den är så snabb – man vet inta vad man träffades av 👋🏾(Kinzhal kan nå en topphastighet på 12,250 km/h , d v s Mach 10). Kinzhal är missilvärldens Bolt – den svischar förbi som ingen annan
     6. Som om allt detta inte räcker eller är gott nog så kallas Kinzhal i vissa kretsar som ”hangarfartyg dödare” p g a att på ett slag kan den slå ut och sänka ett 100,000-ton hangarfartyg.

     Så förstår du @Kentan, det är precis p g a av 1- 6 ovan som jänkarna är röda av avund på Rysslands hypersoniska vapen. Kinzahl är bara en av flera sådana vapen. Känner du till Zircon? Vill du så kan du få hela listan – det är bara att fråga👌

     • De nya hypersoniska ryska vapensystemen är ännu i sin linda och har knappt testats i större skala; de är främst avsedda att utplaceras på flygplan, ut- och undervattensfartyg, och de är allra minst utprovade i skarp konflikt och strid förutom att svischa över ukrainska stadshimlar.

      Det är alltför tidigt att uttala sig och utvärdera om detta är det påstådda överlägsna vapenslag som påstås. Mig veterligen har inget så kallat ytmål provskjutits av ryska flottan (man beskjuter ett gammalt avskrivet fartyg som sänks som mål), i alla fall har jag inte offentligt hört någon nyhet som påstår det.

      Vissa är tveksamma, andra imponerade. Onekligen är den ryska raketforskningen världsinnovativ och världsledande med till exempel herrar uppfinnare som Sergej Koroljov (som förde ut de första satelliterna och människorna till rymden och landade de första föremålen till och på månen, Mars och Venus innan den gamle nazisten och tysk-”amerikanen” von Braun), det råder det ingen tvekan om.

      Men om de nya vapensystemen av idag tillför de ryska styrkorna någon absolut militär fördel vet faktiskt ingen just nu.

     • ”De nya hypersoniska ryska vapensystemen är ännu i sin linda och har knappt testats i större skala” hävdarman och låter bli att nämna att det var precis en sådan missil som begravda 400 Nato och Ukraina-militärer i underjordisk bunker (på ca 200 meter djup).
      Ryssofober vill inte kännas vid att trots otaliga försök har USA inte lyckats med sitt hypersoninska missil program 🤭. De exploderar strax efter avfärd (på yankee vis). ”Det är alltför tidigt att uttala sig och utvärdera detta” säger en talesperson för det militär industriella komplexet i USA.

      Till skillnad från USA, så har Ryssland, Kina och nu Nord Korea lyckats med den bedriften. Ryssland har dessutom gjort flertal tester där t ex Zircon omintetgör mål, likaså för Iskander. Vidare finns Avangard redo att slå till Vi vet att Iskander har reducerat måli Ukraina till aska. För att inte tala om Poseidon, Burevestnik (Skyfall) – det senare kan slå till VAR som helst

      Konstateras kan såldes att då man häver ur sig följande ”De nya hypersoniska ryska vapensystemen är ännu i sin linda och har knappt testats i större skala; ” så är det som alltid en önskan i stil med ”måtte det vara så”. Andra skulle säga att det är rena rama PÅHITTET.

     • 1) Kinzhal har hypersonisk hastighet i initialskedet, men farten sjunker ner till ca Mach 2 efter en kort tid för att kunna rikta in sig på målet.

      2) ”Faktakoll” har inte förstått hur luftförsvar fungerar. Det är inte så att en luftvärnsmissil flyger efter en attackerande missil. Den möter den. Förstår du ”Faktanollan”?

      3) Kinzhal är luftens motsvarighet till Skval. Gick fort men gick inte att styra. Förstår du ”faktanollan”?

      4) En missil begraver 400 bunkers? Ja men Anders, hur kan du låta ett sådant patetisk och bortanför all förnuft påstående komma på tryck utan att du önskar ett klargörande? Jag begär inte att du skall censurera ”Faktanollan” men du borde önskat ett förtydligande.

      5) Vad den kallas bland fascister är helt irrelevant. Eller var det en Kinzhal som träffade fregatten Moskva?

      @Johan de Naucler. När man visade upp Armata så stoppade den och fick bogseras bort. Ganska pinligt så man kallade det en ”bogseringsövning”… Enligt Wikipedia så är det bara byggt ca 20 st. Det finns inga rapporter om att den har varit synlig i Ukraina.

      Det är inte känt vilken modell av Abrams Ukraina får, det finns mer än 20 att välja från. Men om den funkar så bra i Ukraina har jag ingen aning om. Kanonen kommer från tyska Rheinmetall precis som Leopard.

      Abrams har en gasturbin som drivkraft. Den kan gå på A-1, bensin, vanlig diesel och marin diesel. Så bränslet är inte så noga som man skulle tro.

      Abrams och andra MBT från Tyskland, Frankrike och England har genomgående bättre digitala vapensystem som kan integreras med andra vapengrenar, ett område Ryssland har försummat. Ryssland gjorde också misstaget att man baserade sig på västerländsk datateknologi som man nu inte har tillgång till. Alla har väl hört hur man t.o.m. kannibaliserar tvättmaskiner för att få tillgång till datachip?

     • Som vanlig är @Kentan osaklig. På förekommen anledning följer nedan ett ABC om ryska missiler.

      Först allmänn fakta om ryska missiler
      1. the Russian missile’s flight speed exceeds the capabilities of all anti-aircraft missile systems supplied by the West to Kiev to intercept it, ”including the Patriot.” (Patriot är slö/trög välj viket)
      2. The anti-missile maneuver carried out by the Kinzhal in the final flight segment and the almost vertical approach to the target makes it impossible for anti-aircraft missile systems to intercept this weapon (Kinzhal är en smart missil)

      Vad är Kinzahl?
      Fakta: The Kinzhal (lit. ”Dagger”) is one of half-a-dozen new strategic weapons unveiled by Russian President Vladimir Putin in a speech to lawmakers in March 2018. First entering combat duty in December 2017, and seeing extensive flight and combat testing, the nuclear-capable weapon was the first hypersonic missile system to be fielded by any country.”

      Vad är Avanagard?
      Fakta: The Avangard (lit. ”Vanguard”) is another of the advanced weapons platforms unveiled by Putin in his 2018 speech. The Avangard is a hypersonic glide vehicle carried on board R-36 or RS-28 Sarmat intercontinental ballistic missiles (ICBMs) as part of multiple reentry vehicle (MIRV) payloads. In service with the Strategic Rocket Forces since 2018, the nuclear-capable glide vehicles have a reported range of over 6,000 km, and an explosive power of between 0.8 and 2 megatons when armed with a nuclear payload. Combined with the range of their ICBM carriers, Avangards have what is effectively a global reach.

      Vad är Bulava?
      Fakta: The Bulava is a solid-fuel submarine-launched ballistic missile (SLBM) with a range of up to 10,000 km. Introduced in the Navy in 2018, the Bulava is a replacement to the R-39 – which has a range of 8,300 km. Bulavas are capable of carrying between six and ten 100-150 kiloton MIRVs, which accelerate to speeds of up to Mach 24 (28,600+ km/hour) during flight. The missiles are carried by Borei and Borei-A subs. Typically, these subs lurk below the surface of the seas near Russia’s Arctic and Pacific Ocean coasts, making their detection virtually impossible until launch. Bulavas maneuver in the boost stage, theoretically making it impossible for them to be intercepted by any current-generation anti-ballistic missile system.

      Vad är Sarmat?
      Fakta: The RS-28 Sarmat is the newest missile in Russia’s strategic arsenal, with the first missiles expected to join the Strategic Nuclear Forces in the current year. With a globe-spanning range of 18,000 km and a maximum speed of up to 25,500 kilometers per hour (about Mach 20), the silo or mobile carrier-launched missiles can carry up to 10 traditional MIRV warheads, a mix of MIRVs and Avangards, or a mix of MIRVs, Avangards, and decoys. The Sarmat is set to be the backbone of Russia’s ground-based strategic deterrent. The regular warheads maneuver in depth as they approach targets, making them almost impossible to intercept.

      Var är Zircon?
      Fakta: Last but not least is the Zircon – a scramjet-powered maneuvering hypersonic cruise missile designed specifically to target enemy ships, but which is also capable of engaging ground targets. The solid-fuel missiles – carried by launch platforms from surface warships to submarines, have a maximum firing range of between 400 and 1,000 km – well beyond standoff range. First introduced into service in January 2023, the Zircon is capable of accelerating to speeds up to Mach 9 (over 11,100 km per hour) during approach – nearly 11 times higher than the Tomahawk. Zircons are nuclear-capable, featuring a 300-400 kg warhead and, in nuclear mode, a throw weight of up to 200 kilotons.

      Fakta: USA har inget som kommer i närheten utom kanske Aegis. Men USA och dess lakejer har en missil-tunga som kan sprida lögner snabbt och överallt nästan med ljudets hastighet.

      Källa: https://sputnikglobe.com/20230512/from-avangard-to-zircon-how-far-do-russian-missiles-fly-1110296500.html

    • Ingenstans skrev jag ”En missil begraver 400 bunkers?”.

     Kinzhal kallas ”Killjoy” av Nato. Det var inte jag som skrev det utan Nato som kallar Kinzhal för det.

     För övrigt är Abrams en stor klumpig rullande skrot precis som Leopard. Ryssland kommer att ta hand om både på ett utmärkt sett – via 9M133 Kornet, eller 9M123 Khrizantema

  • Hur ska Ryssland tvinga Ukraina till kapitulation när man inte längre har någon offensiv kapacitet kvar att tala om?
   Bara Wagner som har något att tillföra och Prigozhin verkar ha sin egna agenda samt förmodligen politiska ambitioner.
   I bästa fall kan man åstadkomma en frusen konflikt men det skulle bara gynna Ukraina då varken Ryssland eller Ukraina har någon militär produktionskapacitet kvar utan det är stöd utifrån som blir avgörande.

   • ”när man inte längre har någon offensiv kapacitet kvar att tala om?” Just i förrgår så fick Ukriana smaka på Rysslands offensiva kapacitet. Rysslands precision bombningar omintetgjorde vapenlager (som samlats via tiggerirundan av Voldemort Zelinsky), planerings- och logistikcentraler.

    Ryssland offensiva kapacitet bevittnas t o m av en polsk generalen Andrzejczak som noterade att ”Russia will not be running out of resources to prosecute the Special Military Operation anytime soon.”

    https://sonar21.com/polish-generals-finally-admit-the-obvious/

    På alla världen språk heter detta bevisat/beprövad offensiv kapacitet. Måhända blandar du ihop det med USAs offensiv kapacitet, Kabul sommaren 2021, då man flydde fältet på ett mycket offensivt sätt?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_Kabul_(2021)

    • USA:s militär skulle bli rädda om det stötte på Wagner eller Kadyrovs krigsvana trupper. USA är mest vana vid att bomba uländer från hög höjd och låtsas slåss med lätt beväpnade kamelkuskar i Afghanistan samtidigt som de flyger ut haschet ur landet! Afghanistan, vilket också blev ett fiasko i raden av misslyckade krigsäventyr.

     • USA och Wagner har redan mötts i Syrien och det slutade inte väl för Wagner. Inte alls bra.

      Afghanerna var inte alls villiga att försvara sitt land trots överlägsen militär förmåga. Ukrainarna är motsatsen som du kanske redan märkt.

   • Prigozhin’s utspel kan vara ett sätt för Ryssland att visa respekt för att kloka röster i väst tillåts gå emot överheten. Det kan också vara ett sätt att visa Ukrainas folk, när det är över att ryssarna hade liknande problem som Ukrainarna. Tanken är ju att försöka underlätta samexistens efter kriget.

    Det kunde också vara en krigslist…

   • Det var givetvis en krigslist av Prigozhin! Wagner har sedan avancerat och har tillgång till alla vapen de ber om vilket rapporter visar. Tanken är att ryska trupper ska ta över i Artymovsk och Wagner plus Kadyrovs mannar ska börja rensa upp på andra håll.

     • Det är värre att vara @Kenta. Tongångarna från lögnimperiet bådar inte väl för Zelinsky och hans påhejare. Lögnimperiet verkar ha insett att den kan inte vinna detta krig. Tvärtom kriget mot Ryssland har avslöjat lögnimperiets tomma svansföring om dess vapenarsenals förträfflighet (HIMARS blev köttfärs; Abrams blir skrot och man vill inte riskera att F-16 också avslöjas för vad det är – expensive junk🤭 – skrot som Rysslands BEPRÖVAD, TRÄFFSÄKRA MISSILER kan lätt skjuta ner).

      Det finns starka signaler som tyder på att lögnimperiet vill få ett stillestånd i likhet med det som råder på Koreanska halvön, eller Cypern. Lögnimperiets främsta kanal NYT och inte minst inflytelserika piss tanks som Council on Foreign Relations och the Centre for Strategic and International Studies är inne på denna linje. T ex
      ”Council on Foreign Relations estimates that the USA and Europe will in all likelihood have valid reasons to abandon their proclaimed policy of ‘support for Ukraine as long as Ukraine needs them’ (my note to SCF readers: ’till the last Ukrainian dies). Admittedly, reality bites back that the continuation of their lavish support for Kiev is ridden with broader strategic risks which come with it. This gruelling war of attrition massively depletes the military might and capacities of the Collective West and dangerously dwindles their military supplies. The U.S. industry cannot keep up with the speed Ukraine is spending arsenals of ammunition and apart from that the exorbitant military expenditure incurred on them.”

      https://strategic-culture.org/news/2023/05/12/defeated-nato-and-kiev-will-soon-say-a-frozen-conflict-anyone/

      Inom sin tid kommer även Zelinsky skriva en ledare om det förträffliga med ett stillestånd. Anledningen skulle dock vara att Ryssland förlorat kriget, på typiskt ryssofobiskt logik manér. Därefter följer alla andra kanaler pliktskyldigt.

      Enda problemet är att Ryssland kommer inte att gå på med dessa illusionsnummer som västs ”strateger” (🤭) laborerar med. Svaret från Ryssland blir Njet! Nada! Operation Z skal slutföras! Världen säger: rätt svar Slava Rossia!!!

     • Även Ukraina erkänner numera att västs sanktioner mot Ryssland inte har försvagad Ryssland ett dugg. Världen visste för länge sedan att det är den kollektiva väst som led och lider av sanktions bumerang.

      https://www.moonofalabama.org

      Den som underskattar Ryssland gör det med egen risk. Det säger en forskare från Stanford Universitet
      https://news.stanford.edu/2021/02/02/dont-underestimate-russias-capabilities-influence-global-stage/

    • Snälla vilka rapporter visar att dom har ”har tillgång till alla vapen de ber om”? Mannen står och skriker att dom inte har ammunition framför döda kroppar och beskyller försvarsministern för deras död och du tror att det här är nån sorts krigslist.

 4. Hur ska ryssarna förhandla och med vem? Man glömmer EJ Minsk avtalet heller som fick pågå under 8år. Usa ledda Nato EU idioterna borde HELT klart sedan längesen förhandla. Istället har man eldat på och förlängt denna krisen och lidandet, som direkt förvandlades till rent krig från dessa klantskallarna. Det som var militära operationen kring ett speciellt område i Ukraina, dvs Donbass regionen, har från 1a sekund urartat åt skogen. Usa Nato klantskallarna gick in och förlängt/förvärrat lidandet och förstörelsen, lidandet åt skogen. Blivit huller buller av de hela i sitt gemensamma hat mot Ryssland. Lögn-medierna och Usa Nato EU västvärlden är INGET att lita på MINSTA lilla för Ryssland. TROTS de har man från ryska hållet förvånade nog hållt ALLA samtal och förhandlingar öppna genom HELA krisen. Dessutom hade detta kunnat varit över efter 1a månaden när förhandlingarna var helt klart i Istanbul. Men dessa klantskallarna till Nato med Usa och lillebror lill-brittanien tillät EJ detta. Lögn-medierna har gjort bort sej sedan längesen. Ryssland kommer köra detta till slutpunkt gissar jag nu HELT klart. Ryssarna kommmer EJ gå ifrån sina första ursprungliga mål. Det blir rysk seger och man kommer ta sina mål till punkt och pricka. Ukraina är på kollapsen. Visst försöker dessa med hjälp av Usa Nato klantskallarna med en sista ansträngning nu, som kallas vår offensiven i lögn-medierna. Detta ihop med fortsatta terrorattacker mot Ryssland, så som man gjort HELA krisen. Men till ingen nytta blir det. Ryssarna kommer mala sönder denna såkallade våroffensiv, som startade förra veckan också nu över sommaren. Sedan har man INGET kvar. Återstår då att se vad Usa Nato EU klantskallarna kommer med. Ihop med deras lögn-medierna. Men jag ser inga förhandlingar och det är inte ens Ukraina eller Zelenski som bestämmer eller har sista ordet heller,så som de varit HELA krisen. Det är MASSOR som pågår och pågått bakom kulisserna,som allmänheten här hemma i väst EJ har susning om. Ryssland hade inga missiler och ammunition var det förra året ständigt HELA sommaren??Vad är det me det?? Vad gäller Sverige och ordförande skapet i EU har klantskallarna i Uffes lag klantat till sej rejält på ALLA punkter. Usa Nato haft bestämda linjen fastklistrad utan MINSTA lilla förändring. Tvärtom har man agerat högst korkat och även livsfarligt istället och fortsatt förvärra allt på ALLT. Nej tyvärr ryssarna har försökt,och även nu är förhandlingar och diskussions kanalerna öppna,så som dessa jämt varit. Men ser inga förhandlingar tyvärr. Bara mera död och förstörelse med MASSOR av lidande HELT i onödan. Lögn-medierna fortsätter mata på som dom vidriga åsnorna som dom varit. Det känns ju HELA tiden som att dessa väntar på kärnvapen krig. Tror faktiskt att ryssarna tvingas mala sönder även denna såkallade våroffensiv som startade förra veckan, för att sedan knyta ihop säcken efter sommaren nu. Usa Nato EU västvärlden vill EJ ha Fred och ALDRIG velat. Dom är största lögnare och skitsnackare bara. Bevisen genom HELA krisen talar sitt tydliga språk. Rysk seger efter sommaren blir det,till hösten då gissar jag fortfarande. När man malt sönder denna såkallade våroffensiv som är pågående nu över sommaren. Mvh J.A

 5. 8 maj 2023 klockan 10:17.
  Historikern Mikhail Myagkov är säker på att processen för denazifiering av Ukraina kommer att pågå i årtionden.
  Slutförandet av den speciella operationen kommer bara att vara startpunkten i processen för denazifiering av Ukraina, som kommer att pågå i årtionden.

  Mikhail Myagkov, vetenskaplig chef för Russian Military Historical Society (RVIO), talade om detta i en intervju med URA.RU. Enligt honom kommer Rysslands seger i NWO att förhindra tredje världskrigets utbrott.

  På tröskeln till Victory Day, är frågan om att skydda historisk sanning särskilt relevant. Idag, i de regioner som var under nazistisk ockupation under det stora fosterländska kriget, pågår storskaliga utredningar av nazisternas brott. Varför tror du att det här arbetet genomförs efter så många år?

  Ryssland borde insistera på att erkänna folkmordet på det sovjetiska folket, säger historikern Mikhail Myagkov.
  Utredningen av nazisternas grymheter började 1943, då rättegångar ägde rum i 21 städer i Sovjetunionen. Anklagelserna baserades på dokument från den extraordinära statliga kommissionen för upprättande och utredning av de nazistiska inkräktarnas grymheter.

  Många dokument har inte granskats på grund av deras stora utbud. Idag genomför utredningskommittén (IC) ytterligare utredningar – Tin Hill i Novgorod-regionen, fakta i Rostov- och Bryansk-regionerna. Poängen är att inget brott lämnas utan vedergällning. Var och ens skuld måste bevisas, presenteras och fördömas.
  Den andra viktiga aspekten är det historiska minnet. Vi måste identifiera namnen på både offer och krigsförbrytare så att sanningen segrar, så att någon inte vill återvända till fascismen igen.

  Varför är det viktigt för Putin att erkänna folkmordet på det sovjetiska folket? Vad vill vi uppnå globalt?
  Putin vill påminna världen om vad nazismen leder till – våld, terror, folkmord.
  ”Folkmord är precis den term som vi måste hålla oss till. Tyskland utvecklade en översiktsplan, enligt vilken i bästa fall flera miljoner människor skulle stanna kvar i den västra delen av Sovjetunionen.
  Resten var planerad att skickas till Sibirien för att dö långsamt, medan judar, zigenare och kommunister skulle skjutas omedelbart. Det vill säga, tyskarna ville med hjälp av konstgjord hunger förgöra ryssarna.
  Europa glömmer det, och vi själva glömmer det. Vi måste komma ihåg vad nazismen leder till. Europeisk nazism, ukrainsk nynazism, i Baltikum – detta leder alltid till terror, våld och i slutändan till folkmord.
  https://ura.news/articles/1036286665

  • Och för det ryska folkets del blir det stora arbetet att under kommande decennier blir att
   de-putinisera, de-oligarkisera och demokratisera sitt eget land, och
   vädra ut den gamla korrupta KGB-kapitalism som fört deras land i ett så förskräckligt neo-stalinistiskt läge.

   Hör på de ryska ungdomarnas vrålande i kör på många ryska rockkonserter på senare tid: ”Tjort vojnu” – ”Åt helvete med KRIGET”!!

   • Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin symboliserar den multipolära världen som håller på att gry. I klar språk vi går in i en ”Putin” era – en ra där tradition, religion, fosterland sätts i främsta rummet mot det nihilistiska agendan som dirigeras av nihilisterna som inget annat vill än att förstora människans existentiella grunder. De vrålade ungdomar är inte mer än pack av zoombies, förlorade själar, som är beredda att springa vilka imperieärenden som helst för en joint. Världen spyr på de – de är betydelselösa.

    I o m att 85% av världen är med Ryssland så har världen således sagd ”Putinisera” mera. Världen är fullständigt trött på hybris stinna och ”exceptionella” skit och samling. Världen har skrattar åt fasonerna från sionist/konservativa cabal. Världen vråla Ya Basta!!!

    Operation Z skall fortsätta. Ingen kan stoppa den. Inte vrålande zoombies. Inte inbitna ryssofober. Inte Nato. Inte USA. Absolut ingen. Nada.

    • Jag tror Du har seriöst helt fel.

     Alla dagens direkta grannar liksom Centralasien söker sig parallellt bort från Moskva, som man sämre än någonsin inte litar på.

     Minns bara den tadzjikiske presidentens utbrott på Ryssland och Putin i senhöstas vid ett möte där bl.a. Kina deltog; Kazachstans relativt nye president har i dessa tider snabbt som ögat bett att få nya bilaterala förbindelser med oss i Europa -man fasar bara över kommandona från Moskva, old style.

     Kina börjar få samma problem; Filippinernas förre president Duterte bad för en hel del år sedan de amerikanska militärbaserna att utrymmas och försvinna. Med den filippinska erfarenheten hur kinesiska flottfartyg far fram i hela Sydkinesiska sjön/Västfilippinska havet öppnas nu istället nya amerikanska militärbaser (som skydd) för Filippinernas ytterligt svaga underläge.

     Vi har hamnat i en situation i dessa dagar där regionens länder som ligger de nya (självutnämnda?) multipolära maktcentra som Moskva och Beijing inte får grannarna med sig.

     Det är en ny och oväntad iakttagelse i dagens kremlologi; en multipolär värld, ja, men ingen vill radas in och lyda i den under Moskva och Beijing, deras maktspråk och maktanspråk har kommit för kraftigt, för tidigt och alltför oerfaret i oklätt maktspråk och maktkrav. Man har inte lärt och läst Macchiavelli och Deng Xiaoping i vare sig Moskva eller Beijing på länge. Man har börjat göra bort sig i sin iver att skapa en ny multipolär värld. Putin kan vi säkert helt räkna bort; det ryska politiska systemet håller på att sakta gå i baklås och där alla som har goda tankar och framtidsidéer sitter bakom inte sällan Lefortovos svenska gardiner.

     • Lista en massa person- och platsnamn plus en och annan drapa för att säga ingenting…

     • @Johan de Naucler 8 maj, 2023 At 19:37
      Ett synnerligen verklighetsfrämmande och underligt inlägg.

      —”Centralasien söker sig parallellt bort från Moskva”
      Snarare närmar man sig tydligt.

      Militärbaserna etablerades på Filippinerna under tydliga hot från USA om sanktioner.

      Det heter sedan tusentals år Sydkinesiska Havet, Nanhai, eller Södra Havet 南海 , och det finns även BeiHai 北海 , Norra havet som ligger nära sydkusten.

      Sydkinesiska Havet har det tydligt bevisligen varit del av Kina i sådär 5,000 år, mycket väl dokumenterat i skrifter, sagor, sägner, berättelser, arkeologi, kultur, skeppsloggar, DNA, handel, produkter, familje- och personnamn, ortsnamn, släktskap, osv. Även namnet ”Sydkinesiska havet” är ett klart uttryck för var området traditionellt och lagligt hör hemma.

      ”Moskva och Beijing inte får grannarna med sig.”
      Dom har i alla fall fått med sig 85% av jordens befolkning, som nu tar avstånd från USAs krigs och våldspolitik.

      Peking söker inte något underordnande, utan samarbete på lika villkor, oavsett landets storlek.

      Inte lärt sig av Deng Xiaoping i Peking. Intressant då att XiJinping anses som dagens DengXiaoping och har 98% folkstöd.

      Det är inte varken Ryssland eller Kina som skapar en ny multipolär värld. Allt Kina har gjort är att skapa förutsättningarna, som BRICS, SCO eller BRI, sedan har den multipolära nya värden fått ett eget liv med allt fler deltagare. Man är trötta på USA diktaturen framfart med krig, sanktioner, dödande och hotelser.

     • @Vrickat? Det gäller att se de politiska trenderna, beteenden, reaktionerna, gesterna, ordval, speciella uttalanden, det oväntade.
      Jag skrev ju i ämnet att det var lite av ”kremlologi”.

      I politiken är de små, närmast omärkbara, detaljerna ofta de viktigaste.

     • Du har helt rätt när det gäller grannarna. Det var patetisk att se alla ”världsledarna” som var på besök. Belarus (givetvis!), Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan och stackars Armenia som inte får hjälp från Ryssland mot Azerbaijan. Det var stridigheter igår mellan Armenia och Azerbaijan.

      Jag har själv arbetat i Singapore och Malaysia. Där ser man med oro hur Kina uppför sig som mobbaren i skolgården. Karl W har ganska livlig fantasi när han påstår att Sydkina havet var kinesiskt för 5000 år sen. Det hade varit intressant om han kunde visa fartygslogger som styrker påståendet.

     • Öarna i Sydkinesiska sjön, i vart fall Paracel-öarna och Spratly-öarna är definitivt kinesiskt territorium sedan urminnes tider.

     • @Kent Svensson 11 maj, 2023 At 14:05
      Det gäller inte bara fartygsloggar. Allt är mycket väl dokumenterat i skrifter, sagor, berättelser, arkeologi, kultur, skeppsloggar, DNA, handel, produkter, familje- och personnamn, ortsnamn, släktskap, osv Även namnet ”Sydkinesiska havet” är ett klart uttryck för var området traditionellt och lagligt hör hemma. På kinesiska heter det Nanhai, 南海, Södra Havet, och det finns även ett BeiHai, 北海, Norra havet, som ligger nära Kinas sydkust.

      Den Kinesiska kvinnan Ching Shih, (1775-1822), ledde till och med mellan 1807 till 1810 en flotta på på 400 skepp med omkring 50,000 man i Sydkinesiska Havet. Det började som en piratverksamhet. Hon blev senare överste i Kinas armé. Historisk är det ingen tvekan om var Sydkinesiska Havet hör hemma. USA vill åt Kinas naturrikedomar och kunna blockera Kinas handel. Det är samma anledning att dom vill annektera Xinjiang, Tibet, eller Hong Kong. Girighet och makt.

      All denna information finns bevarad och är tillgänglig för dig på olika institutioner och museer. Det är bara att besöka och lära. Tyvärr har jag inte resurser att kunna betjäna dig med service.

      Glöm heller inte att Sydkinesiska Havet först fick sitt namn under Western Zhou dynastin (1046 F.Kr. – 771 F.Kr.), i dokumentet Yi Zhou Shu 逸周书 som Nanfang Hai, 南方海, vilket betyder just södra havet.

      Inte heller att förglömma att för nära tusen år sedan dominerade Kina hela den då kända världen till havs med över 300 skepp med nära 30,000 mans besättning, så stora att dom drev boskapsskötsel ombord. Det är väldokumenterat att man seglade ända till Afrika, och det hävdas att man även seglade till Nordamerika, med det är inte verifierat. Det påstås att en viss grupp skulle i en hämndaktion ska ha bränt alla dessa skeppsloggar, men ingenting finns bevisat.

      Kina koloniserade ingen, invadera ingen, erövrade inget, men etablerade relationer och handel och upptäckte.

      Du kan hitta en hel information om detta genom att söka på webben. Där finns även bilder av sidor i skeppsloggarna.

   • Alla undersökningar visar att ca 80% stödjer Putin och upprensningsaktionen av nazister i Ukraina som nödvändig. En massa ungdomar i Sverige som skriker åt h-e med 8-parti regimen i Stockholm för deras politik på de flesta områden! Sverige är på väg mot kollaps på många områden.

    • ALLA undersökningar, Benny.
     Var vänlig och lista upp dessa ’alla’ undersökningar och redogör Dina källor! Du känner säkert till de inre svårigheterna med opinionsundersökningar i auktoritära samhällen.

     • Johan de Naucler, du avkräver Benny källor för det han för fram. Men då du själv får samma krav på dig så tiger du ofta.

     • Nja, bäste Sven-Eric, jag redogör gärna för de källor som finns där det är möjligt. Och svarar på frågor där det är relevant.

      I vår diskussionstelation omöjliggörs dock detta då Du är en sådan debattör där allt och alla som motsäger den stalinistiska synen på historien och världsutvecklingen automatiskt ALLTID är förfalskningar och lögner, trots att den etablerade historiska forskningen har etablerat de som varande vetenskapliga existerande sanningar: tyska giftgas- och eutanasi-programmen och Nürnbergdomstolens avslag på bevisningen att massakrerna på de polska officerarna i bl.a. Katyn år 1940 skulle varit ”tyska mord” o.s.v.

      När jag då diskuterar gång efter gång med en person som inte tillämpar källkritik och bedömningar av multipla källor och akademiska slutsatser, då jag istället alltid får till svar att allt som går emot vad som sades, beslutades, utfördes (och ljögs om) under Stalin är konstant alltid fel, lögner och falsifikat av jordens alla akademiker världen runt, ja, då vet jag inte om jag skall spela papegojan, eller om jag måste tala med en för bättre hälsa i denna tillvaro.

      Du söker ofta efter källangivelse till en redan etablerad förstahandskälla (t.ex. vittnen från Katyn 1940 och spår funna på dess offer), och när det kompakt alltid är ”falsifikat” (av rena, strikta åsiktsskäl som jag möter, och inte av öppna resonerande sinnen historiskt), så har jag knappast mer att tillföra än världens historiker redan etablerat.

     • Det där, Johan de Naucler, liknar berättelsen om tjuven som ropar ta fast tjuven. Du pådyvlar mig det som du själv tillämpar. Hur många gånger har du angett källor då Anders Romelsjö begärt det av dig.

      Sen hänvisar du hela tiden till ”världens historiker”. Det är fullständigt irrelevant vad ”världens historiker” tycker om de inte själva leder i bevis det de påstår. I annat fall är det bara frågan om deras ÅSIKTER och inget annat.

      Den s.k. akademiska världen i väst gällande Stalin-epoken består i nio fall av tio av propagandister som är otroligt lätta att avslöja bara man anstränger sig. Ett praktexempel är en herre vid namn Timothy Snyder som skrivit en vämjelig smörja med namnet ”Den blodiga jorden” som är ett sammelsurium av förvanskningar, påhittade källor, rena påhitt m.m. m.m.

      Någon primärkälla till Katyn finns inte i form av vittnen. Däremot finns det primärkällor i form av s.k. kvarlevor som är betydligt säkrare än vittnesmål. Och dessa kvarlevor pekar i samtliga fall på tysk skuld.

     • Nå bäste Sven-Eric, det är ju inte så att allt som är pro-Stalin och pro-stalinepoken alltid är sann och vetenskaplig historia och allt som avslöjar de stora stalinistiska historielögnerna alltid är falsifikat och förtal. Det är ett spel jag inte kan spela med i.

      Jag försöker att svara så gott det går på källhänvisningar, men mycket är begränsat till det som är utanför internet och är facklitteratur och de berömda länkarna finns inte. Nämner jag i alla fall en källa med länk, så får jag till svar att också det är pro-nazistisk propaganda (Sveriges Radio!!), dock inte från Dig Sven-Eric i det avseendet.

      Olika historiska författare gör olika insyn, analyser, utval och annat – Timothy Snyder har dock inte särdeles mycket kritik riktad emot sig rent generellt.

      De sovjetiska Katyn-bevisen har specifikt prövats och dömts i Nürnbergtribunalen, på begäran av den sovjetiska åklagarsidan, av den brittisk-amerkansk-sovjetisk-franska magistraten där och avvisades fullständigt. De sovjetiska bevisen har således helt avförts från den historiska scenen rent juridiskt.

      Mig veterligen finns idag ingen som helst seriös historieprofessor -med allmänt gott och erkänt världsrenommé- som kan påstå att mördandet av de polska officerarna i Katyn året 1940 skulle skett av nazisterna. Den sovjetisk-polska historiekommissionen från 1990-1992 har dessutom tillsammans fastslagit att det var ett brott begånget av det sovjetiska NKVD. Som jag minns det tog både presidenterna Gorbatjov och Jeltsin fram de sovjetiska originaldokumenten från bl.a. NKVD:s arkiv och det som senare innefattar GAPRF (Gosudarstvennyj Archiv Prezidenta Rossijskoj Federatsii) med statens mest speciella historiska dokument. Jag har dessutom heller inte i modern tid hört någon samtida officiell rysk källa som återigen far fram med de stalinska falsifikaten och anklagar tyskarna. Sist preisdent Putin uttalade sig i frågan och vid ceremonier i bl.a. Smolensk så var alla i tal och med egen närvaro helt införstådda att massmordet på de polska officerarna var ett rent sovjetiskt dåd. Jag kan personligen beklaga det, för min egen del hade det gärna fått vara nazisterna, men inga seriösa historiska bedömare i någon vetenskap av idag gör denna stalinistiska historieförfalskning till sin. Som svar på Din anmärkning. Jag vill dock inte fransa ut detta ämne bortom all igenkänning, som bör röra Förhandling eller kapitulation (etc.) i dagens rysk-ukrainska krig, i vilket vi nära nog inte alls kan dra några objektiva källbedömningar under pågående krig, även om den ukrainska sidan med hjälp av bl.a. FN och krigsförbrytartribunalen i Haag gör stora och banbrytande insatser att samla in bevis och vittnesmål under pågående storkrig, något som är något för ämnesfältet ett helt nytt och innovativt arbetssätt, som hjälper blivande krigsförbrytarrättegångar av idag långt effektivare än de uppgrävda fleråriga mordoffren ur Katyns jord åren (som, ja, har vållat debatt och misstänksamhet många år efteråt) efter Opertation Barbarossa inträffade (1941- ).

     • Du har snöat in, Johan de Naucler, på ”historiker med världsrenommé”. För femtielfte gången så har det ingen som helst relevans då de bara framför sina ÅSIKTER. Åsikter är inte bevis.

      Katyn i Nürnberg led av den begränsningen att båda sidorna bara fick kalla tre vittnen. Det är förvisso sant att Katyn inte omnämndes i domslutet, men det gällde också flera andra helt odiskutabla nazistiska förbrytelser.

      Den här rysk-polska kommissionen höll på under Jeltsin-åren och de dokument som lämnades över till polackerna var till antalet 42, men det är bara tre av dem som säger nåt om hur polackerna dog. Dessa är Berias brev till Politbyrån den 5 mars 1940, Politbyråns beslut samma dag och KGB-chefen Sjelepins brev till Chrusjtjov den 5 mars 1959. De ingår i den s.k. ”Closed Packet”. Samtliga dokument i det här ”Closed Packet” är dock förfalskningar, i vissa fall otroligt klumpiga sådana.

      Ryssarna har målat in sig i ett hörn med det här ”erkännandet” under Jeltsin-åren. Det är ingen djärv gissning att den ryska ledningen idag förbannar Jeltsin för det här tilltaget. Katyn är långt ifrån den enda förfalskningen under Jeltsin-tiden.

      Avslöjande också att du inte med ett ord kommenterar det faktum att de PRIMÄRKÄLLOR som finns i form av kvarlevor klart visar på tysk skuld. Men som du faktiskt säger så är vi utanför ämnet nu.

     • Bäste Sven-Eric!
      Hittills har Du under den långa tid vi haft debattkollegialt utbyte av åsikter inte en endaste gång haft förmågan att kritisera något av de våldsdåd stalineran lämnade efter sig. Inte en enda gång! Nämn till exempel tre grova brott Stalin gjorde sig skyldig till under sin tid vid makten i SSSR?

      Det är ju där skärningspunkten ligger. Eftersom Du anser att allt kritiskt och det som avslöjas kring stalinepoken och terrorn mot det egna folket alltid är subjektiva och vridna åsikter (trots många gedigna ryska och utländska akademiska arbeten med gedigna notapparater och bekräftade källor, som erkänts i såväl SSSR, Ryska federationen och i utlandet) bland dessa länders framstående akademiska forskare och historiker liksom historiska kommissioner; och Du drar i ett alexanderhugg allt detta som subjektiv propaganda och åsikter; så kan åtminstone inte jag tolka meningsutbytet annat än att Du helt och fullt företräder lojalt Stalinlinjen, och att den ingår i ett ideologiskt-religiöst trossystem som inte kan ifrågasättas på en endaste punkt; d.v.s. allt som framkommit om stalinepokens ofattbara brott mot det egna folket sedan den 6 mars 1953 är enkom och alltid subjektiv illasinnad förtals- och åsiktspropaganda.

      För min del blir det då som att tala med gammaltrogna kristna som aldrig kommer att medge att vår planet Jorden faktiskt ÄR rund, hur många bevis som än läggs fram. Och har man då, som jag uppfattar saken en doktrinär-dogmatisk historiesyn och källtolkning att historien måste anpassas för att understödja allt stalinepoken står för är ju definitivt all debatt om och i dessa ämnen bortkastad och onödig, d.v.s. helt fruktlös. Som slutsats kan jag inte se annat alternativ än att Du måste anse att varje historisk granskning av den stalinska epoken helt enkelt är både onödig och helt besvärande.

     • Du pratar om ”tre grova brott” som Stalin ska ha gjort sig skyldig till. Det är enkelt att svara på. Det finns inga sådana. Däremot finns det vissa misstag. Där kan nämnas Kuusinen-regeringen i Finland där jag inte kan finna något som helst försvar för. Historikerna Geoffrey Roberts och Heikki Ylikangas menar dock att avsikten med Kuusinen har feltolkats. Det finns också tecken på att Kuusinen användes som en form av utpressning mot finnarna. Ett annat felgrepp är brytningen med Jugoslavien 1948. Här återstår dock en hel del att reda ut, som ex.vis i vilken utsträckning Stalin själv var inblandad i det.

      Det är nämligen det som är en av de stora missförstånden – att Stalin var allsmäktig och vars ord var lag. Det är en myt som både kommunister och anti-kommunister odlat genom åren.

      Jag har inte minsta problem, tvärtom, att det görs en historisk granskning av Stalin-epoken, men det ska göras på ett objektivt och hederligt sätt. En av de bättre västerländska historikerna i den här frågan, amerikanen J. Arch Getty, har beskrivit den västerländska forskningen av Stalin-epoken som ”en produkt av propaganda” där det är meningslöst att korrigera varje enskild felaktighet, utan att hela forskningen måste tas om från början. Det är mycket sant, men det är också sant att denna ”propaganda-forskning” fortsätter ännu i denna dag.

   • Glad segerdag.. Livets sanning segrade.
    Maj 1945 brast in i Europa med en våldsam blomning av syrener, och segerrika salvor och saluter.
    Kriget slutade med SEGER för det sovjetiska folket när fienden kapitulerade.
    Ryssar, ukrainare, kazaker, kirgiser, tadzjiker och många andra representanter för det multinationella sovjetfolket har förvandlats till ett VINNARFOLK.

    Det verkade som om det var i evigheter. Men åren har gått. Allierade i anti-Hitler-koalitionen blev fiender. Bröder i facket, invånare i OSS. Och iväg går vi. Balterna förklarade att de inte deltog i det stora fosterländska kriget, de kämpade för sin självständighet. I de postsovjetiska republikerna i Centralasien började överdriften av deras deltagande i kriget.

    Det en gång broderliga Ukraina höjde fascismens halvt förfallna fana – nazismen, utropade VICTORY Day, dagen för ockupationen av Europa, och inledde direkta militära operationer för att återuppliva riket på grundval av ukronazismen i ljuset av nekrofili för bödeln av Ukraina – Bandera.

    Ryssland svarade med att inleda en speciell militär operation för att denazifiera och demilitarisera Nazi-Ukraina. Idag, på Donbass fält, dränkt i blodet från soldaterna från det kriget mot nazismen, utgjuts blodet från segrarnas barnbarn och barnbarnsbarn.

    Men den ryska armén fungerar som en symbol, som ett eldsäkert ljus för arvingarna till den stora segern, och Ukrainas armé i tatueringar från SS och Gestapo agerar som en ersättningsarmé av det kollektiva väst, som försöker hämnas för nederlaget på slagfälten 1945. Återigen brusar motorerna i tyska stridsvagnar över Ukrainas fält, och korsningar av nazistiska divisioner prunkar på sidorna av Ukrainas bepansrade fordon.

    Idag upprepar vi våra fäders och farfäders härliga väg. Vår sak är rättvis, segern blir vår. Död åt nazisterna och deras medbrottslingar. Segern blir vår. Död åt nazisterna och deras medbrottslingar. Segern blir vår. Död åt nazisterna och deras medbrottslingar.
    Glad segerdag.

    • Jag önskar också Glad Segerdag åt Ryssland.

     ”och Ukrainas armé i tatueringar från SS och Gestapo agerar som en ersättningsarmé av det kollektiva väst, som försöker hämnas för nederlaget på slagfälten 1945”

     Bästa kommentar här jag läst på länge.

     Tack för den Ivan.

  • Hej ordval,

   När du hört SVT Public Service påståenden om:

   ”Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina”

   tillräckligt många gånger kommer du uppfatta det som sanningen.

   Det är så propaganda fungerar.

   Jag har slutat tror på Västerlandets liberala demokrati men en sak som är bra med den är yttrandefriheten, åtminstone så länge den fungerar.

   Tack vare yttrandefriheten kan vi då få sajter som ex. vis Global Politics som ofta har en annorlunda uppfattning om vad som sker i ex. vis Ukraina och som några av oss i väst mer kan förlika oss med.

   Alltför ofta utpekas för oss t.ex. Ryssland och Kina som propagandans centraler men i Bibeln finns någon liknelse som menar att den som pekar finger mot någon annan böjer sig fingret till en U-form och pekar tillbaka till den som pekat ut.

   Just så uppfattar jag den liberala Västvärlden.
   De pekar finger åt allt som inte ligger i deras intresse, samtidigt som de själva inte har något acceptabelt att erbjuda mer än övermod, frosseri och egoism.
   Något som diverse andra länder, kanske främst i Asien, inte har som något ideal.

   De som trott att ”demokratin” kommer erövra världen tror jag själv kommer bli besvikna.

   Det är dags för Västvärlden att tänka om, och komma till något resultat där alla länder kan känna sig delaktiga.

   Det blir till att både ge och ta.

   Att bra tro det är att ta för sig håller aldrig i längden.

 6. Jag är för multipolära världen. Den multipolära världen har redan sett dagens ljus senaste åren nu. Med Brics också. Men självfallet motarbetats hårt av Usa och dess livsfarliga leksak Nato. EU är bara nyttiga tragiska idioter så man skäms. Man är renodlade nollor och INGET annat. Världens rikaste och fredligaste världsdel. MEN som EJ kan sköta egna försvar,säkerhet och utrikespolitik ALLS? Jag gillar att Kina och Ryssland blivit starka. Det finns fler länder, men låt oss ta dessa två som är Usa Natos utpekade fiender. Detta före Ukraina krisen bröt ut. Ryssland och Kina var Usa Natos fiender och motståndare framöver. Detta direkt från Stollenberg själv, Och vita husets senila krigsidiot. Jag lever hellre i en värld styrd av Brics länderna ALLA dagar i veckan. Där man oavsett vilken nation och land, respekterar och talar till varandra på lika villkor. Vad har Usa gjort med sin hegemoni sedan 90talet? Har man dessa 3deccenier använt sin makt på bra och korrekt sätt? Har man gjort världen bättre med all den makten? Hur har dessa använt sin makt till att göra världen bättre dessa 3deccenier bör man fråga sej. Listan är så lång på hur man ENDAST gjort tvärtom. Förstört så många länder. Begått direkta vidriga kupper mot länder. Plundrat och ockuperat länder. Och dödat miljoner med folk. Använder ekonomiska dollar-makten för att direkt strypa och mörda länder i det tysta. Även dom många gånger som ondskans vidriga handlingar genom alla åren, direkt gått ut över oss EU, har vi svarat som renodlade nollor och hjärndöda åsnor. Vi EU kan fortfarande EJ ens lösa den kända migrations krisen år2015. Som direkt orsakades även det av Usa. Mutar tillfälligt Turkiet för att hålla kvar 3miljoner med folk där, men i övrigt samma hjärndöda åsnor. Usa med Trump drog sej HELT ensidigt ur Iran-avtalet, OCH där stod EU såå pinsamma med byxorna nere. Man kunde EJ tro på det man såg. Men någon väckarklocka blev det inte för EU under Trumps 4år. Vilket var HELT otroligt. Korrupta kriminella krigsorganisationen Nato har expanderat TROTS sina löften på 90talet. Sedan går denna livsfarliga Usa redskapet och bombar sönder och samman länder. Man förstör hela länder och begår vidrigaste krigsbrotten mot dessa länder, utan MINSTA lilla FN mandat eller stöd av folket och övriga länder utanför. Listan är för lång och ska EJ ta den nu. Usa verkar dessutom färdigt. Om inte landet kollapsar i två delar snart,så polariserat som landet blivit på ALLA sätt. Två samma demokrater och republikaner i olika läger, både Senaten och klanthuset som rivit sönder landet och folket i två. Övriga världen har vaknat upp tack vare denna Ukraina krisen. Man tar EJ mer mobbning av dessa Usa ledda Nato idioterna. Jämt ska vi läxa upp övriga världen, från Afrika och Asien till Latinamerika och Mellanöstern. Dessa har fått nog sedan längesen. Ryssland och Kina har jämt talat med dessa på lika villkor. Man respekterar varandra, och lägger sej inte i när gäller ländernas inre angelägenheter, OM inte dessa själva ber om hjälp. Man mobbar och utpressar inte. Man förnedrar och förödmjukar EJ dessa. Man ljuger inte. Man är MYCKET pålitligare än Usa som är största lögnarna. Man sammarbetar på lika villkor oavsett hur litet landet är,så som det ska vara. Denna Proxy Ukraina krisen kommer (När ryssarna nått sitt mål och gjort slut på dessa Usa Nato EU klantskallarna)att förändra världen på ett sätt, vi inte sett på många år

  • Man kan väl konstatera att Obama troligtvis är den största förbrytaren USA någonsin haft som president (och det är många) eller vad sägs om de krigsbrott han gjort sig skyldig till förutom alla krig han startade? Enligt en kartläggning gjord av Council of Foreign Relations så lät Obama bara under år 2016 släppa 26.171 bomber. Det är 72 bomber per dag. Han bombade de fattigaste folken och de färgade folken i Afghanistan, Libyen, Yemen, Somalia, Syrien, Irak och Pakistan. Denna förbrytare togs emot med öppna armar i EU och fortfarande har ingen arresteringsorder från ICC kommit! Hyckleriet är som vanligt monumentalt bland svammeljönsarna som kallas politiker i västvärlden.

 7. ”Ukrainian officials and media reported a series of Russian drone and missile attacks in the early hours of Monday, sparking air raid sirens sounding across the country.

  The Ukrainian military claimed to have shot down 35 kamikaze drones over Kiev alone. Authorities in the capital said falling debris injured five people and damaged an apartment block along with approximately 20 vehicles. In addition, a diesel tank was punctured, although this did not lead to a fire, officials said.

  Citing military sources, Ukrainian media reported that at around midnight local time, Russian Air Force bombers launched eight missiles, at least one of which struck a warehouse in Odessa Region.

  The head of the local military command, Yuri Kruk, said Monday morning’s bombardment caused a massive fire, and that one person is unaccounted for. Commenting on the overnight strikes, Vladimir Rogov, a senior official in Russia’s Zaporozhye Region, claimed on his Telegram channel that a missile strike had destroyed an ammunition depot used by the Ukrainian military.

  Ukrainian media have also reported explosions in the Chernigov and Dnepropetrovsk Regions, as well as the city of Zaporozhye.”

  Fortsätt så Ryssland.

  • En rysk hypersonisk Kinzjal sköts tydligen ned innan den utlöste sin bombexplosion häromdagen över Kiev, uppgav amerikanska och även svenska media på flera ställen.

 8. Uppgiften har dementerats av ingen mindre en ledare i Kiev själva. Inte bra för ditt ”renommé” att torgföra falska uppgifter de Naucler.

  Här kan du läsa om riktiga uppgifter (från en mediekanal som du litar på dessutom)

  ”New weapon ‘changing course’ of Ukraine conflict – Telegraph
  Russian glide bombs are complicating Kiev’s plans for a grand offensive, the UK outlet said
  Russia is using bombs fitted with wings to bypass Ukraine’s air defenses and pummel forces assembling for the much-heralded spring offensive, The Telegraph reported on Sunday. Kiev is citing this new development to once again demand F-16 fighters from the West.

  “Russia’s newest weapon is changing the course of Ukraine war,” the Telegraph headline proclaimed, referring to glide bombs such as the FAB-500. Kiev officials have estimated that the Russian Air Force is using at least 20 such bombs per day.

  Ukrainian Air Force spokesman Yury Ignat said the weapon has been used “intensely” for the past month, and described it as a “serious threat.”
  According to Ignat, the use of glide bombs means Moscow is “running low” on cruise missiles after “failing to take control of the skies over Ukraine.” The Telegraph explained that the bombs outrange Ukrainian tactical air defenses, which have been moved to the frontline to support the much-anticipated offensive.

  Ignat told reporters last week that Kiev was powerless to stop the bombs and pleaded for the US and its allies to send F-16 fighters. He repeated that plea to The Telegraph on Sunday.

  For several days in a row now, Russia has used cruise missiles and drones in waves of strikes on Ukrainian railheads, fuel and ammunition depots, and troop concentration areas for several days. Tactical drones have also been reported picking off Ukrainian air defenses along the frontline. Several US military experts have also noted the increased use of glide bombs recently, predicting increased Russian aerial superiority as Ukraine’s air defenses continue to deteriorate.

  This poses a challenge to Kiev’s plans for a spring offensive, according to Justin Crump of the British intelligence consultancy company Sibylline. The troops and tanks brought up to the front line for the anticipated attack need to be scattered to avoid damage from the airstrikes, but would have to assemble very quickly once it is time to advance.”

  https://www.rt.com/russia/575978-ukraine-glide-bombs-offensive/

  Konstateras kan:
  1. Kiev kan inget göra än att ta emot så att säga – den har inget paraply som skyddar mot ryska missiler
  2. Noterbart är att nyheten kom ut idag den 9:e maj – dagen då den Ryska armén befriade Europa från Nazi Tyskland stärker dess betydelse.
  3. utvecklingen tyder på att framåt sommaren kan vi förvänta oss att Ukraina är kraftigt försvagat eller ej längre finns som idag.

  • Jag har aldrig påstått att det är en absolut nyhet. Det har rapporterats och tydligen har Washington sagt via en expert att vid ultimata tillfällen kan (tydligen?) den nyaste versionen av Patriot skjuta ned en Kinzjal. Vissa specialister hävdar ju att åtminstone en del av det nya ryska hypersoniska raketsystemet är som det kallades: ”nytt vin förklätt i gamla flaskor.”

   Jag påminner som oftast om Bismarcks uttalande som vi alla i dessa tider måste minnas:

   ”Det ljugs aldrig så mycket som innan ett val, UNDER ETT KRIG och efter en jakt”.

   De flesta sanningar och objektiva förhållanden i det rysk-ukrainska kriget kommer vi att få först (tidvis långt) efter krigets avslut och efter krigets aktiva politiker lämnat den aktiva scenen, då vittnen och rapporter och olika källor kan läggas samman och utvärderas.

   Nu pågår och händer kriget bara kvantitativt. Nedskjutna si- eller så-objekt eller inte.

   • Vi vet följande om Ukraina

    1. Den hade Europas andra största/starkaste armé (inte längre – armén består av legoknektar, illa utrustade soldater och tvångsrekryterade med noll erfarenhet).

    2. den har ingen flygvapen värt namnet. Rysslands EW har reducerade dessa till sittande ankor. Illusionsnumret ”ghost of Kiev” slutade jo i pinsamheter. Nya illusionsnummer såsom ”inte bara kvantitativt”, ”Nedskjutna si eller så”, ”vid ultimata tillfällen kan Patriot 🤭🤭🤭”, mm., hjälper inte heller – den krassa verkligheten är svårt att dölja. Bismarck eller ej är SANNINGEN den att hädanefter är det bara utför ukrozionazi enheten

    OBS: 1 och 2 skedde på lite över ett år.

    3. återstår för Ukraina att utföra terrorattacker mot civila, kändisar och lärda personer. Statsterrorismen är jo bevis på desperation följt av det slutliga sammanbrottet

 9. HIMARS: Ukrainska väpnade styrkor dödade sina soldater som fångats av Wagner

  Ukrainas väpnade styrkor förstörde i Artemovsk (Bakhmut) sina militärer som fångats av Wagner från HIMARS MLRS. Detta tillkännagavs den 9 maj av grundaren av PMC Evgeny Prigozhin.

  Motsvarande video postades på telegramkanalen av Prigozhins presstjänst.
  Ukrainas väpnade styrkor attackerade anläggningen där det fanns krigsfångar som väntade på utbytet.

  ”Efter att PMC Wagner slutade ta tillfångatagna soldater från Ukrainas väpnade styrkor hade vi fortfarande ett visst antal soldater som var föremål för utbyte… Hur många fångar dog (under strejken från HIMARS MLRS. – EADaily), kommer vi att ta reda på det”, sa grundaren av PMC.

  ”De förstör sig själva”, sa han och betonade att Wagnerkrigarna tog hand om krigsfångarna.

  Hur många av dem som dog är ännu inte känt.

  Som rapporterats av EADaily har Wagner ännu inte fått de utlovade skalen. Detta tillkännagavs idag, den 9 maj, av Yevgeny Prigozhins presstjänst. Han uppgav att PMC inte skulle lämna Artemovsk (Bakhmut) på flera dagar till.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/05/09/himars-vsu-ubili-svoih-voennosluzhashchih-vzyatyh-v-plen-vagnerom

 10. En nyhet (än så länge ej bekräfta till fullo ) som slagit ner på internet är att befälhavaren för Ukrainas armé en viss Valerii Zaluzhnyi har sårats under det senaste Ryska missil attacken i Dnipro.

  It is rumored that the commander of the Ukrainian army, Valerii Zaluzhnyi, was wounded or killed during a recent Russian missile strike in Dnipro. He has not been seen since and he did not take part in a recent NATO meeting where his expected presence had been announced.

  Samme Valuzhny skulle ha närvarat vid ett Nato möte som hölls den 10:e maj. Han uteblev med ursäkten ”Zaluzhnyi, Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, will not be able to attend the meeting of the NATO Military Committee on 10 May because of the difficult situation at the front.”

  I vissa kretsar anses jo samme Valerii Zaluzhnyi vara den mest lämpade att ta över Zelinskys plats den dag lögnimperiet dumpar Zeleinsky. Är det kanske så att Zelinskys hantlangare försökte eliminera Zaluzhnyi och det passande nog vid fronten? Tiden få visa vad som försiggår.

  https://www.moonofalabama.org/2023/05/ukraine-sitrep-delayed-counteroffensive-russian-defense-lines-weapon-efficiency.html#more

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here