Fredsinitiativ av Turkiets president Erdogan och av Israels premiärminister Bennet

17
1240


Turkiet har fördömt den ryska invasionen och stöds ukrainsk territoriell integritet, men motsatte sig också de hårda internationella sanktionerna, som är utformade för att isolera Moskva. Regeringen i Ankara hoppas på förhandlingar mellan de ryska och ukrainska utrikesministrarna nästa vecka i södra Turkiet. Hittills har tanken välkomnats av Moskva och Kiev.

Presidenterna Putin och Erdogan har talat med varandra i telefon under söndagen. Kiev måste upphöra med att slåss och uppfylla alla Moskvas krav för att den ryska invasionen av Ukraina ska sluta, berättade Putin turkiska för Erdogan på söndagen 6/3 vid telefonsamtal med Erdogan. Putin försäkrade Erdogan att Ryssland är redo för dialog med den ukrainska sidan, liksom med utländska partners, för att hitta en fredlig lösning på konflikten.

Han varnade dock för att eventuella försök att dra ut förhandlingarna, som kan användas av Ukraina för att omgruppera sina styrkor och tillgångar.
Den ryska militären gör allt för att skydda civila liv, och utför bara kirurgiska strejker på ukrainska militära anläggningar, tillagt. ”I det här sammanhanget agerar de neo-nazistiska enheterna särskilt grymt och cyniskt eftersom de fortsätter intensiv beskjutning av Donbass och använder civila, inklusive utlänningar, somman har tagit som gisslan, som ” mänskliga sköldar ” sa Putin.

Enligt Erdogans kontor försökte han övertyga Putin att ett brådskande generellt eldupphör är nödvändigt i Ukraina för att ge humanitärt bistånd till befolkningen och att skapa förutsättningar för en politisk lösning.

”Låt oss bana väg för fred tillsammans,” uppmanade den turkiska presidenten

Erdogan upprepade Turkiets iver att bidra till avvecklingen av krisen genom medling och andra diplomatiska medel. Ankara har nära kontakt med Kiev och andra länder i frågan, tillade han.
Detta är ett utdrag ur en rapport på RT.

Även Israels premiärminister Bennet har sökt medla efter kontakter med presidenterna Putin och Zelensky.här.

Kommentar: Jag anser att det är alldeles fel av Putin att ställa ultimatum i denna situation. Samma verklighetsfrämmande brist på hållbar analys. Varför inte fokusera på trygga förhållanden för Donbass? Möjligen överenskommelse gällande pronazistiska grupper som krigat mot Donbass. Samt att Ukraina inte skaffar kärnvapen. En överenskommelse där kan sedan hissas som en stor seger av Ryssland. Kiev kommer aldrig att acceptera att Krim erkänns som del av Ryssland, uppbackade som man är av USA/Nato och många stater och internationella organisationer. Putin kan inte pressa Nato i stark medvind att lova att inte någon gång acceptera Ukraina som medlem.

Finns ingen runt Putin som kan tala honom till rätta?

Föregående artikelPutin, Nato och Fredsrörelsen – hur hänger de ihop?
Nästa artikelBör Sverige skicka vapen till Ukraina? Nu kommer artikeln!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. ”Finns ingen runt Putin som kan tala honom till rätta?”
  Nej, inget tyder på det. Putin kommer att driva utvecklingen mot sina mål helt oavsett vilka konsekvenser det får för den ryska befolkningen. Som det ser ut nu så går Ryssland sakta men säkert mot en situation där levnadsvillkoren för befolkningen kommer att likna medeltiden.
  Ryssland är ett enormt land med stora naturtillgångar men en relativt liten ekonomi där ca 30 – 35% av BNP utgörs av export, någon som kommer att minska drastiskt.
  Frågan är hur länge Putin kommer att ha kvar ett stöd från de mest inflytelserika personerna i Kreml och i ryska näringslivet.

   • Glöm inte vad som pågår. Det är inte Ryssland som bedriver en aggressiv militär expansionspolitik, det är USA med NATO, och det är den som Ryssland arbetar på att stoppa. Ryssland arbetar i försvarsläge, det är USA som är aggressorn. China kan kanske hjälpa, med då gäller det att sätta press på USA att backa och överge sin expansiva militära aggression.

     • Det kan man säga, och så var Sovjets angrepp på Nazityskland. Skulle Sovjet då ha avbrutit vid gränsen till Tyskland och tillåtit en utveckling av nazisterna i Europa. Hur många gånger har USA angripit. Preemptive attack, säger man. Skulle Ryssland, och Kina för den delen, bara sitta och vänta till USA fann ett bra tillfälle att börja invadera och sedan hade det blivit ”försvar”. USAs avsikter med NATO är skrämmande tydliga. När polisen upptäcker att ett mord planeras ingriper man innan det verkställs. Man väntar inte till mordet verkställts, och sedan åtalar.

    • Håller fullständigt med. Ingen annan lösning än denna är öht möjlig, då den andra sidan sedan 2014 inte velat ngt annat än våld. Det går inte att ’prata’ med ohämmat våld utan det måste handgripligen stoppas. Inget öht talar heller för att Ryssland vill föröda, utan tvärtom tar Putin och Lavrov över ukraina så intakt det går så det åter kan bli landet Ukraina. Dock den drogade klicken i kiev måste såklart först skickas någonstans

    • Helt rätt ! När motsättningarna leder till krig visar sig ofta storkaxiga intellektuella vara just borgerliga demokrater . Vad säger tyska folket om stödet till fascistinfluerade Ukraina ?
     Det lär vi snart få höra . Zelinski påstås vara jude och går i armkrok med fascisterna ??

     • Enligt uppgift växte Zelensky upp i ett judiskt hem med judiska förändra, men uppväxten hade inga religiösa inslag. Han försökte stoppa Azov, men misslyckades, och beslutade då att samarbeta med dom. En del av hans heta meningsutbyten med Azov ledare finns på video, man jag har inte sparat dom

 2. Putin ville förhandla för 1 månad sedan. Nu är det kört. Kriget mot Ryssland är de facto förklarat av t.o.m. Sverige. Det är bara en ovillkorlig seger som nu gäller enligt Putin.

  • Vilket är en felaktig, oflexibel och orealistisk bedömning tycker jag. Vad är total seger? Demilitarisera och denazifiera ett förstört Ukraina med ett helt ufryst mycket fattigare Ryssland med väldigt missnöje?

 3. Ahh, vad är det för trams, erdigan o benvit ska ’medla’, hade varit bättre om de sett över sina egna krigs’insatser’ först o upphöra med att ta livet av folk

 4. Sanktionerna är förstås utformade för att tvinga Ryssland till underkastelse under USA. Vad vi ser är någonting annat, att USA blocket blir alltmer isolerat och skadat. Sanktioner är ett tveeggat svärd som skadar båda parter. Sanktioner skapar ett tomrum, och Kina och resten av världen börjar fylla det vakuumet. USA blocket saknar någonstans att på samma sätt ta vägen. USD ersätts med CNY och rubel, amerikanska bankkort ersätts med Kinesiska, USAs livsmedelsexport ersätts med rysk, senast Pakistan, USA kontrollerad energi ersätts med rysk, gasledningarna till Kina och Pakistan, SWIFT ersätts med CIPS och stänger ute USA och deras lojala lakejer. Detta är en repetition av Kuba krisen i grunden. Då backade USA och tog bort sina kärnvapen från Turkiet, och då tog Sovjet bort sina från Kuba. I detta fall har USA vägrat att backa och avsluta sin aggressiva militära expansion, och då blir resultatet detta krig. Krig eller förhandling säger Ryssland, inte Putin, resultatet kommer att bli detsamma, avnazifiering och avrustning. Kanske Ukraina kommer att återgå till att bli en självstyrande provins i federationen, vilket det var i hundratals år innan Sovjet skapades. Vill Turkiet avsluta kriget, sätt då press på USA.

 5. Varför inte fokusera på trygga förhållanden för Donbass? Därför att Donbass är bara en mycket liten del av det stora problem som måste få en lösning. De nazist trupper som drivit ett utrotningskrig mot innevånarna i Donbass kommer knappast att var intresserade av någon överenskommelse, lika lite som nazisterna i Tredje Riket, något vi lärde oss 1945. Kiev kommer aldrig att acceptera att Krim erkänns som del av Ryssland, men Kiev kommer nog inte att ha mycket att säga till om lika lite som Berlin 1945 hade något att säga till om. Vi får inte förlora perspektivet på vad som verkligen pågår. Hitler drev militär expansion med Blitzkrieg. USA bedriver militär expansion med NATO. Det är den expansionen som måste stoppas, om vi inte skall få ett WW3.

  • Detta angreppskrig löser inga problem. Skapar mest nya problem inte minst för Ryssland.

   • Historien visar beklagligt att det faktiskt kan göra det. Avsikten är inte att erövra Ukraina, utan att stoppa USAs aggressiva militära expansion och förberedelser för kontroll av Asien. Det hade varit bättre om USA hade backat, men nu gjorde dom inte det, olika Kuba krisen.

 6. Dessa sanktioner mot Ryssland nu saknar motstycke. Det är isolera och svälta ut landet,försöker man nu i likhet med Nordkorea. Tror ärligt att många inte ens har koll på alla vidriga sanktioner som riktats mot Ryssland,då detta gått så fort under veckan som gått. Ryssland är världens största land och delar gränser med finnarna i väst,och Kina i öst med många flera länder på båda hållen. Dom kommer självfallet skada hårt,men dom kommer inte lyckas isolera Ryssland som Nordkorea exempel. Oavsett vad Washington maffian och dess stad EU säger. När gäller Erdogan så kvittar det vad han säger,för Turkiet är ett Nato land i slutändan. Och Erdogan är inte MINSTA pålitlig har man sett genom åren också. Kina bör medla i så fall helt klart,eller Indien också som andra alternativet då.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here