Fredsinitiativ av Turkiets president Erdogan och av Israels premiärminister Bennet

21
2474

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för et år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som publicerades kl. 18.19 6 mars 2022. Senare har framkommit att Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina. Mycket viktig fråga.

Turkiet har fördömt den ryska invasionen och stöds ukrainsk territoriell integritet, men motsatte sig också de hårda internationella sanktionerna, som är utformade för att isolera Moskva. Regeringen i Ankara hoppas på förhandlingar mellan de ryska och ukrainska utrikesministrarna nästa vecka i södra Turkiet. Hittills har tanken välkomnats av Moskva och Kiev.

Presidenterna Putin och Erdogan har talat med varandra i telefon under söndagen. Kiev måste upphöra med att slåss och uppfylla alla Moskvas krav för att den ryska invasionen av Ukraina ska sluta, berättade Putin turkiska för Erdogan på söndagen 6/3 vid telefonsamtal med Erdogan. Putin försäkrade Erdogan att Ryssland är redo för dialog med den ukrainska sidan, liksom med utländska partners, för att hitta en fredlig lösning på konflikten.

Han varnade dock för att eventuella försök att dra ut förhandlingarna, som kan användas av Ukraina för att omgruppera sina styrkor och tillgångar.
Den ryska militären gör allt för att skydda civila liv, och utför bara kirurgiska strejker på ukrainska militära anläggningar, tillagt. ”I det här sammanhanget agerar de neo-nazistiska enheterna särskilt grymt och cyniskt eftersom de fortsätter intensiv beskjutning av Donbass och använder civila, inklusive utlänningar, somman har tagit som gisslan, som ” mänskliga sköldar ” sa Putin.

Enligt Erdogans kontor försökte han övertyga Putin att ett brådskande generellt eldupphör är nödvändigt i Ukraina för att ge humanitärt bistånd till befolkningen och att skapa förutsättningar för en politisk lösning.

”Låt oss bana väg för fred tillsammans,” uppmanade den turkiska presidenten

Erdogan upprepade Turkiets iver att bidra till avvecklingen av krisen genom medling och andra diplomatiska medel. Ankara har nära kontakt med Kiev och andra länder i frågan, tillade han.
Detta är ett utdrag ur en rapport på RT.

Även Israels premiärminister Bennet har sökt medla efter kontakter med presidenterna Putin och Zelensky.här.

Kommentar: Jag anser att det är alldeles fel av Putin att ställa ultimatum i denna situation. Samma verklighetsfrämmande brist på hållbar analys. Varför inte fokusera på trygga förhållanden för Donbass? Möjligen överenskommelse gällande pronazistiska grupper som krigat mot Donbass. Samt att Ukraina inte skaffar kärnvapen. En överenskommelse där kan sedan hissas som en stor seger av Ryssland. Kiev kommer aldrig att acceptera att Krim erkänns som del av Ryssland, uppbackade som man är av USA/Nato och många stater och internationella organisationer. Putin kan inte pressa Nato i stark medvind att lova att inte någon gång acceptera Ukraina som medlem.

Finns ingen runt Putin som kan tala honom till rätta?

Föregående artikelAlliansfrihet för svenskt självbestämmande
Nästa artikelUkraina: Ett krig för att avsluta alla krig i Europa
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. ”Finns ingen runt Putin som kan tala honom till rätta?”
  Nej, inget tyder på det. Putin kommer att driva utvecklingen mot sina mål helt oavsett vilka konsekvenser det får för den ryska befolkningen. Som det ser ut nu så går Ryssland sakta men säkert mot en situation där levnadsvillkoren för befolkningen kommer att likna medeltiden.
  Ryssland är ett enormt land med stora naturtillgångar men en relativt liten ekonomi där ca 30 – 35% av BNP utgörs av export, någon som kommer att minska drastiskt.
  Frågan är hur länge Putin kommer att ha kvar ett stöd från de mest inflytelserika personerna i Kreml och i ryska näringslivet.

   • Glöm inte vad som pågår. Det är inte Ryssland som bedriver en aggressiv militär expansionspolitik, det är USA med NATO, och det är den som Ryssland arbetar på att stoppa. Ryssland arbetar i försvarsläge, det är USA som är aggressorn. China kan kanske hjälpa, med då gäller det att sätta press på USA att backa och överge sin expansiva militära aggression.

     • Det kan man säga, och så var Sovjets angrepp på Nazityskland. Skulle Sovjet då ha avbrutit vid gränsen till Tyskland och tillåtit en utveckling av nazisterna i Europa. Hur många gånger har USA angripit. Preemptive attack, säger man. Skulle Ryssland, och Kina för den delen, bara sitta och vänta till USA fann ett bra tillfälle att börja invadera och sedan hade det blivit ”försvar”. USAs avsikter med NATO är skrämmande tydliga. När polisen upptäcker att ett mord planeras ingriper man innan det verkställs. Man väntar inte till mordet verkställts, och sedan åtalar.

    • Håller fullständigt med. Ingen annan lösning än denna är öht möjlig, då den andra sidan sedan 2014 inte velat ngt annat än våld. Det går inte att ’prata’ med ohämmat våld utan det måste handgripligen stoppas. Inget öht talar heller för att Ryssland vill föröda, utan tvärtom tar Putin och Lavrov över ukraina så intakt det går så det åter kan bli landet Ukraina. Dock den drogade klicken i kiev måste såklart först skickas någonstans

    • Helt rätt ! När motsättningarna leder till krig visar sig ofta storkaxiga intellektuella vara just borgerliga demokrater . Vad säger tyska folket om stödet till fascistinfluerade Ukraina ?
     Det lär vi snart få höra . Zelinski påstås vara jude och går i armkrok med fascisterna ??

     • Enligt uppgift växte Zelensky upp i ett judiskt hem med judiska förändra, men uppväxten hade inga religiösa inslag. Han försökte stoppa Azov, men misslyckades, och beslutade då att samarbeta med dom. En del av hans heta meningsutbyten med Azov ledare finns på video, man jag har inte sparat dom

 2. Putin ville förhandla för 1 månad sedan. Nu är det kört. Kriget mot Ryssland är de facto förklarat av t.o.m. Sverige. Det är bara en ovillkorlig seger som nu gäller enligt Putin.

  • Vilket är en felaktig, oflexibel och orealistisk bedömning tycker jag. Vad är total seger? Demilitarisera och denazifiera ett förstört Ukraina med ett helt ufryst mycket fattigare Ryssland med väldigt missnöje?

 3. Ahh, vad är det för trams, erdigan o benvit ska ’medla’, hade varit bättre om de sett över sina egna krigs’insatser’ först o upphöra med att ta livet av folk

 4. Sanktionerna är förstås utformade för att tvinga Ryssland till underkastelse under USA. Vad vi ser är någonting annat, att USA blocket blir alltmer isolerat och skadat. Sanktioner är ett tveeggat svärd som skadar båda parter. Sanktioner skapar ett tomrum, och Kina och resten av världen börjar fylla det vakuumet. USA blocket saknar någonstans att på samma sätt ta vägen. USD ersätts med CNY och rubel, amerikanska bankkort ersätts med Kinesiska, USAs livsmedelsexport ersätts med rysk, senast Pakistan, USA kontrollerad energi ersätts med rysk, gasledningarna till Kina och Pakistan, SWIFT ersätts med CIPS och stänger ute USA och deras lojala lakejer. Detta är en repetition av Kuba krisen i grunden. Då backade USA och tog bort sina kärnvapen från Turkiet, och då tog Sovjet bort sina från Kuba. I detta fall har USA vägrat att backa och avsluta sin aggressiva militära expansion, och då blir resultatet detta krig. Krig eller förhandling säger Ryssland, inte Putin, resultatet kommer att bli detsamma, avnazifiering och avrustning. Kanske Ukraina kommer att återgå till att bli en självstyrande provins i federationen, vilket det var i hundratals år innan Sovjet skapades. Vill Turkiet avsluta kriget, sätt då press på USA.

 5. Varför inte fokusera på trygga förhållanden för Donbass? Därför att Donbass är bara en mycket liten del av det stora problem som måste få en lösning. De nazist trupper som drivit ett utrotningskrig mot innevånarna i Donbass kommer knappast att var intresserade av någon överenskommelse, lika lite som nazisterna i Tredje Riket, något vi lärde oss 1945. Kiev kommer aldrig att acceptera att Krim erkänns som del av Ryssland, men Kiev kommer nog inte att ha mycket att säga till om lika lite som Berlin 1945 hade något att säga till om. Vi får inte förlora perspektivet på vad som verkligen pågår. Hitler drev militär expansion med Blitzkrieg. USA bedriver militär expansion med NATO. Det är den expansionen som måste stoppas, om vi inte skall få ett WW3.

  • Detta angreppskrig löser inga problem. Skapar mest nya problem inte minst för Ryssland.

   • Historien visar beklagligt att det faktiskt kan göra det. Avsikten är inte att erövra Ukraina, utan att stoppa USAs aggressiva militära expansion och förberedelser för kontroll av Asien. Det hade varit bättre om USA hade backat, men nu gjorde dom inte det, olika Kuba krisen.

 6. Dessa sanktioner mot Ryssland nu saknar motstycke. Det är isolera och svälta ut landet,försöker man nu i likhet med Nordkorea. Tror ärligt att många inte ens har koll på alla vidriga sanktioner som riktats mot Ryssland,då detta gått så fort under veckan som gått. Ryssland är världens största land och delar gränser med finnarna i väst,och Kina i öst med många flera länder på båda hållen. Dom kommer självfallet skada hårt,men dom kommer inte lyckas isolera Ryssland som Nordkorea exempel. Oavsett vad Washington maffian och dess stad EU säger. När gäller Erdogan så kvittar det vad han säger,för Turkiet är ett Nato land i slutändan. Och Erdogan är inte MINSTA pålitlig har man sett genom åren också. Kina bör medla i så fall helt klart,eller Indien också som andra alternativet då.

 7. Absolut inga freds”förhandlingar”, sionistgangsterna i väst har haft sina möjligheter och de sket ner sig. Nu ska Putin och Lavrov se till att komma tillbaka till den situation som rådde innan majdankuppen. Ordningen ska återställas, hela urkraina säkras så det kan bli ett riktigt Ukraina igen. Handelsförbindelser upprättas, få västpolitrukerna att skämmas (om det ens är möjligt) och sedan få västs befolkning att inse att de verkliga bedragarna är de som västbefolkningen går och röstar på

 8. Här är vi 1år senare. Fan va tragiskt, om man ens kan kan säga så. Sverige har agerat högst korkat från början till slut under denna kris. På även historiska perspektiv. Skickat direkta vapen till konflikten när man EJ gjorde detta sedan 2a världskriget,då vi assisterade Finland. Fan va snabbt de gick. Men även skickat in och sökt medlemskap i den Usa ledda kriminella nätverket Nato. Vi har skickat otaliga miljarder och miljarder med pengar och vapen på löpande band. Paketen som det heter har avlöst varandra jämt från regering till regering. Den renodlade och direkta högst vidriga ryssofobiska media drevet och hetsen har saknat motstycke. Vi krigar för VÅRAN demokrati har det hetat,vilket självfallet varit totalt SKITSNACK. Men de säljer till allmänheten när man pumpar ut detta DAGLIGEN klockan runt i ALLA tidningar, TV och radio där publik service Svt ingår. Detta ihop med hur korkskallarna direkt uttalat sej i båda regeringarna under HELA året som gått. Vi krigar för allas VÅRAN demokrati och rättigheter genom Ukraina. Jasså? Jag har ALDRIG sett att ryssen hotade något som helst i Sverige. Finns det bevis vi kanske missat? Ryssen hotade VÅRAN demokrati och rättigheter okej då har jag väl sovit HELT år,eller har jag kanske alzheimer?Jag måste GENAST boka tid hos läkare kolla upp det. Usa plotten har fungerat utan att ens behöva gå in på detaljer när gäller den punkten. Vi haft kunnat ha Fred från 1a veckorna, sedan 1a månaden och även DAGLIGEN efter det,då Ryssland hållt förhandlingar öppet HELA tiden,även nu. Men nej vi är ju Usa och dess stad EU och kommer lyckas krossa Ryssland fort lät de hela tiden. Det har vi försökt på ALLA punkter och fronter från 1a timmen. Sanktionerna som saknar motstycke. ALLA miljarder som pumpats in i Ukraina ihop med ALLA vapen,som förvandlat landet till vapenfabrik. Diplomatiskt, Politiskt, ekonomiskt, och militärt mm. ALL onödiga massdöd på 100tusentals kvittar,och förstörelsen som är katastrofala nu. Detta ihop med att över10miljoner lämnat landet,gissa hur många av dessa som kommer åka tillbaka efter detta nu. Vi ska tillfoga så mycket skada mot Ryssland så dessa ALDRIG glömmer bort detta är vad det HELT handlar om. Ryssofobiska Sverige som sedan 2014 gömt sej ofta bakom andra, eller väggen, visade sitt fula tryne nu på 1a sidorna överallt i medierna. Jag har frågat mej under ett HELT år nu hur i skogen ingen av dessa propaganda massmedierna talat om Fred eller fredsförhandlingar. Har även frågat mej hur i skogen har EU kunnat vara såhär högst korkade på sin egna hemmaplan. Herregud vad korkade man varit och bara hängt med Usa, TROTS alla kostnader som varit. Vi befolkningarna över hela EU har fått betala priset för denna vidriga Usa ledda korsningståget. Vilket varit stort misslyckande för Vasallerna EU,men en triumf för Pentagon maffian. Vi vill ha Fred nu GENAST. Ryssland står kvar och har sina gamla vänner kvar. Man kommer EJ slå världens största kärnvapenmakt oavsett vad lögnmedia fortsätter mata på. Fred GENAST och stopp på den Usa ledda vidriga korsningståget. Samtidigt finns gott om tid,3mån tills den Usa ledda kriminella nätverket Nato mötet i juni. Sverige bör dra tillbaka sin ansökan GENAST. Finland får gå ensamma. Nato borde granskas seriöst av någon modig av dessa alla traditionella propaganda medierna, OCH säga som det är.Tack för mej

 9. […] USA och allierade har aktivt motsatt sig fredsöverenskommelse mellan Ryssland och Ukraina. USA och Storbritannien motverkade exempelvis det fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland som var nära i mars enligt en rapport av Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennet. Fredsinitiativ av Turkiets president Erdogan och av Israels premiärminister Bennet. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here