Dränerar privatskolor medborgare och undervisning på pengar?

2
1014

I denna video från en läsare talar Marcus Larsson, författare från tankesmedjan Balans om den svenska skolans framtid.

. Notera också länkarna längst ned under ”Relaterat”.

I Sverige drivs ett ökat antal av privatägda skolor med skattepengar. Hur stor är risken för att de privatägda skolorna dränerar mer och mer resurser från den vanliga skolan?

Hur länge det kommer dröja innan medborgarna börjar ifrågasätta varför deras skattepengar används för att undergräva skolverksamhet, som den tidigare använts till att bygga upp?

Tankesmedjan Balans:

De som jobbar i vård, skola och omsorg hoppar strömhopp in i väggen. Det beror på att den politiska styrningen av offentlig sektor inte fungerar.  Sedan 2017 har vi ägnat oss åt att berätta om och förklara det här. Det gör vi för att vi har tröttnat på att sjuksköterskor, lärare, vårdbiträden, socionomer, läkare och alla andra i välfärden går sönder av stress. Vårt syfte är att skapa opinion för en politisk styrning av välfärden som grundar sig i balans mellan krav och resurser. Vi är en ideell förening som står fria från partier, fackförbund och andra organisationer. Vi finansieras av små gåvor från privatpersoner.

Längd: ca 90 min

Plats: Moment teater, Gubbängen.

Datum: 31 januari 2023

Arrangörer:  Tankesmedjan Balans tillsammans med Vänsterpartiet Enskede

Relaterat
Vetenskap och solidaritet viktig för bra skolpolitik.
Ericssons mutor – eller ”Inget är nytt under solen”. Korruptionen inom läkemedelsindustrin, bland politiker i EU och USA etc…

Föregående artikelDet kinesiska fastlandet välkomnar besök från en delegation från stora politiska partiet KMT på Taiwan
Nästa artikelIsraels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Tyvärr är den svenska skolan helt sönderslagen sedan över 30 års söndertrasande reformer med kommunalisering och privatiseringar, liksom att penga- och vinstintresset förts in i landets viktigaste institution: att forma framtidens medborgare och medmänniskor.

  Svensk skola har varit en galen lekstuga för okunniga ignoranter av svenska politiker (av de flesta färger) och nyföretagande vinstprofitörer, som föga har varit intresserade av vilket studentmaterial som skall i kvalitet skickas ut i samhället och till högre utbildning.

  De som farligast fallit ur denna sönderslagna skola, är oftast de (mestadels) pojkar som lämnat skolan i förtid och fostrar sig själva och varandra; skapat en Flugornas herre-miljö och lever och verkar fritt fram utanför samhällets normer och regler: gängvåldet och ungdomsmorden, som är de högsta i Europa. En ny psykopatisk våldsklass har helt enkelt trätt in på svenska samhällets scen.

  Dess rötter är rakt ned till det sönderslagna svenska skoleländet.

  Aldrig i debatten hörs om de stadigt sjunkande svenska studieresultaten jämfört med omvärlden.

  Inget land i denna världen vill ha eller kopiera den svenska skolmodellen. I Chile ärvde man en liknande modell efter den kapitalistisk-fascistiske diktatorn Pinochet. Det nya demokratiska Chile har klokt nog skrotat denna ”svenska” modell.

  När den diskuteras i Sverige får vi kollektivt svavelosande kötteder från det guldbadande miljardärsparet Bergström (som startat och äger Internationella ”engelska” skolan) hur ”vi” i Sverige försöker göra Sverige ”kommunistiskt”, trots att de bor i Amerika (de står inte ut i Sverige, tydligen) där för övrigt denna råkapitalistiska galna svenska skolmodell inte planeras att införas någonstans. De femtio amerikanska delstaterna har alltså med Bergströms vokabulär -i det tysta- övergått till amerikansk kommunism. Så det är synd om det guldbadande miljardärsparet Bergström som nu framlider sina dagar i det ofria, kommunistiska Amerika!

  Skicka genast Röda korsets och Harrods hjälppaket och släpp ned dem med räddningshelikopter till det stackars miljardärsparet Bergström i det nya kommunistiska Amerika.

  Här har vi en av huvudorganisatörerna bakom det som blivit det indirekta gängvåldet och skjutvapenkriminaliteten i Sverige.

  Kapitalister skall och KAN inte sköta skolor. Barn är ingen marknad. Skolor är ingen marknad. Det båda är ett kollektivt nationellt ANSVAR.

  Ge de vinstdrivande skolföretagen 3-4 år på sig att omvandla sig till icke-vinstdrivande stiftelser som i resten av världen (den klokare världen utanför Sveriges bortsprängda hjärna) och sedan stänger vi med lag ned den guldbadande skolindustrin, som alltid struntat i de svenska skolresultaten, förutom de egna ekonomiska.

  Det är det svenska skoleländet. Nu har vi det likt förbannat.

  Men ingenting säger att vi inte kan bli av med det! För det måste vi. Annars kommer Sverige snart att bli Europas Haiti.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here