Det kinesiska fastlandet välkomnar besök från en delegation från stora politiska partiet KMT på Taiwan

2
976

zhu fenglian Photo: VCG

Bild: Zhu fenglian Foto: VCG

Denna artikel av Wang Qi publicerades 6/2 på Global Times
https://www.globaltimes.cn/page/202302/1284945.shtml Tack Bertil Carlman för tips till mig och andra. Mycket intressant!

Det kinesiska fastlandet uttryckte ett välkomnande efter att det kinesiska Kuomintangpartiet (KMT), oppositionspartiet som är för återförening i Kinas Taiwan-region, meddelat att det skickar en delegation ledd av vice ordförande Andrew Hsia för ett 10-dagars besök på det kinesiska fastlandet från den 8 till den 17 februari.

Analytiker säger att det kinesiska fastlandet förväntas reagera positivt på KMT:s besök, eftersom motståndet mot taiwanesisk separatism spelar en viktig roll för att minska spänningarna över Taiwan-sundet. Dessutom verkar återupptagandet och utvidgningen av utbytet mellan Taiwan och Taiwan vara en oundviklig trend i tiden efter COVID-19, även om myndigheterna i Demokratiska progressiva partiet (DPP) hindrar detta.

Zhu Fenglian, talesman för statsrådets kontor för Taiwanfrågor, sade vid en presskonferens i måndags att fastlandet är villigt att stärka utbytet med KMT, befästa och öka det ömsesidiga förtroendet och fördjupa utbytet och samarbetet på olika områden på den gemensamma politiska grunden att följa 1992 års samförstånd och motsätta sig Taiwans utbrytning.

Gemensamma ansträngningar bör göras för att främja förbindelserna mellan Kinas kommunistiska parti och KMT och förbindelserna över Taiwansundet, värna om fred och stabilitet över sundet och förbättra intressena och välbefinnandet för landsmännen på båda sidor av sundet, konstaterade Zhu.

KMT-delegationen kommer att föra samtal med Song Tao, chef för kontoret för Taiwanfrågor i Peking, sade KMT i ett uttalande på måndagen. Så länge de taiwanesiska myndigheterna kan erkänna 1992 års samförstånd, som förkroppsligar principen om ett Kina, kommer samråden och förhandlingarna över sundet att återupptas, sade Song vid ett seminarium som hölls i söndags, enligt nyhetsbyrån Xinhua.

KMT hävdade också att besöket skulle bli ”opolitiskt” och fokusera på jordbruks- och fiskeriprodukter, människors försörjning och andra ekonomiska frågor. Delegationen förväntas också träffa taiwanesiska affärsmän under resor till andra städer på fastlandet.

Zhang Wensheng, biträdande dekanus för Taiwan Research Institute vid Xiamen University, sade till Global Times att DPP:s restriktioner för utbyten över sundet och ”anti-mainland” praxis på ön orsakade ett starkt missnöje bland allmänheten. Genom att besöka fastlandet hoppas KMT kunna skicka ett budskap till det taiwanesiska samhället om att DPP inte kan minska spänningarna mellan de båda sidorna, medan KMT kan göra det.

Redaktören: Demokratiska progressiva partiet (DPP) är ett av de ledande politiska partierna i Taiwan (formellt Republiken Kina). Partiet har sedan valet 2016 absolut majoritet i Taiwans parlament med 68 av de 113 platserna. Partiets ledare Tsai Ing-wen tillträdde i maj 2016 som landets första kvinnliga president. Partiet eftersträvar formell självständighet för Taiwan från Folkrepubliken Kina (Fastlandskina) samt representation för Taiwan i FN https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratiska_framstegspartiet

Kuomintang (KMT), även känt som Guomindang, är ett nationalistiskt kinesiskt politiskt parti som grundades 1912 av Sun Yat-sen och syftar till att skapa en enad kinesisk republik i enlighet med ”folkets tre principer”. Partiet var ledande parti i Republiken Kina mellan 1928 och 1949 och var därefter det styrande partiet på Taiwan fram till 2000. ” https://sv.wikipedia.org/wiki/Kuomintang

DPP:s myndigheter vägrar att acceptera principen om ett Kina, så de har inget sätt att kommunicera med fastlandet, vilket faktiskt ger KMT en möjlighet att få väljarna att fundera på vad de ska välja: välja att hålla relationerna mellan de båda sidorna spända och till och med farliga, eller välja fred och stabilitet, sade Zhang.

Chao Chun-shan, medlem av Hsias delegation och tidigare toppkonsult till Taiwans regionala ledare Ma Ying-jeou, sade i måndags att KMT kommer att ”göra rätt saker för förbindelserna mellan de båda sidorna”, rapporterade taiwanesiska medier.

Han sade att delegationen vill förmedla ett budskap om att Taiwans folk inte alla är provocerande separatister som DPP, eftersom de vill ha fred och inte krig. Han uppmanade också DPP att föra en dialog med fastlandet för att minska missförstånden, eftersom nollkontakt leder till noll fördelar för Taiwan.

”KMT erkänner i allmänhet 1992 års samförstånd, är emot Taiwans utbrytning och kommer att spela en roll för att minska spänningarna”, säger Wang Jianmin, en ledande expert på förbindelserna mellan Taiwan och Taiwan vid Minnan Normal University i Fujian-provinsen.

”Fastlandet kan ge det ett positivt svar”, sade Wang till Global Times på måndagen.

Utbytet över sundet håller på att återhämta sig i tiden efter epidemin, och det är troligt att det kommer att ske en utökning av utbyten mellan människor över sundet, handel och turism, sade Wang.

 

Föregående artikelUSA både dödar ISIS terroristledare ibland – men stödjer också terrorister. Finns belägg?
Nästa artikelDränerar privatskolor medborgare och undervisning på pengar?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Tycker att detta är högst intressant. Det är fint besök detta. Usa är där och spionerar kan jag svära på, OCH kommer göra allt i sin makt för att sabba detta fina mötet. Minns att den Kina boende Karl W skrev en insändare om lite liknande detta,måste säga att han prickade så rätt,som så ofta. Usa kommer spionera på varenda steg,sabba förstöra de dom kan HELT klart. Detta är inga bra nyheter för dom,men varför ständigt hålla på med vidriga gangster fasoner i Taiwan frågan och sundet. Sanna mina ord att Usa alldeles strax hör av sej på ett dåligt farligt sätt. Men i övrigt högst intressant möte måste jag säga

 2. DPP är den amerikanska marionettregimen på Taiwan.

  ”Partiet eftersträvar formell självständighet för Taiwan”

  Helt rätt, och endast 1.5% av befolkningen stöder det, enligt DPPs egen poll. 1.5% vill att Taiwan blir en provins i Kina omedelbart, 97% vill den nuvarande processen fortsätter. Det betyder att Taiwan kommer att återansluta sig till fastlandskina, inte att fastlandskina kommer att återförena Taiwan med Kina. Det är för att planera detta som KMT nu ofta besöker Peking.

  KMT är Chiang Kai-Sheks gamla parti och regerade Taiwan sedan USA implementerade potemkinkulissen av demokrati på 80-talet, när jag bodde där. När KMT påbörjade processen för en återförening bytte USA snabbt ut KMT mot DPP i typiska amerikanska ”fria val” 2016. KMTs politik idag är densamma som Peking driver.

  China Times, en av Taiwan största tidningar gjorde en egen poll. 75% av de yngre stöder en återförening med fastlandskina, men stegvis. USA gör allt för att stoppa det.

  De militära övningarna Kinas militär genomför syftar till att avskräcka USA att annektera Taiwan militärt, som USA gjorde med Guam, och konvertera Taiwan till en annekterad amerikansk kärnvapenbas.

  DPP har i verkligheten alltså omkring 1.5% stöd av befolkningen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here