Nu protesterar även bönderna i Sverige

4
793
Denna artikel av Romy Rohman har tidigare publicerats på https://steigan.no/2024/02/na-protesterer-ogsa-bondene-i-sverige/.

Bondeprotesterna är ingen liten fråga. Här ett 25 min program på Sveriges Radio 26/2 https://sverigesradio.se/avsnitt/ekot-1230-bondeprotester-i-europa-jordbruksministrarna-mots-i-bryssel

Lantbruksnytt skriver ”Lantbrukare har demonstrerat och blockerat vägar med sina traktorer runt om i Europa den senaste tiden. I Polen är man missnöjd med all billig spannmål som kommer in från Ukraina medan fransmännen är bekymrade för hårdare klimat och miljökrav. Nu rullar traktordemonstrationer även i Sverige och här är det andra krav som gäller.” https://lantbruksnytt.se/tv/video/3587/

Fredagen den 23 februari pågick den första traktordemonstrationen i den skånska staden Hörby.

De senaste månaderna har bönder runt om i Europa protesterat mot EU:s klimatpolitik. Bönderna har fått nog av höjda priser och tung byråkrati som försvårar arbetet. Men i Sverige har det å andra sidan varit tyst – fram till den här veckan.

Demonstranterna kräver flera åtgärder som underlättar svenska bönders verksamhet.

På fredagseftermiddagen samlades hundratals bönder i Hörby i Skåne för att öka medvetenheten om jordbruksfrågor. Bönderna konstaterade bland annat att många slutar och att den inhemska produktionen är i fara eftersom lönsamheten är dålig. Detta är något som händer över hela Europa.

Steigan.no skrev om Jordbruksmässan i Paris här på steigan.no igår, där Macron blev utbuad av rasande franska bönder.
https://steigan.no/2024/02/macron-ble-buet-ut-av-rasende-franske-bonder/

Hundratals protesterande bönder stod bredvid polisen i Paris när Emmanuel Macron besökte den årliga jordbruksmässan på lördagen. Den franske presidenten hade öppnat mässan medan arga bönder blåste i visselpipor och skrek förolämpningar, skriver The Guardian.
Kravallpolis höll till en början demonstranterna på säkert avstånd medan Macron gick runt på mässan och smakade honung från Normandie och ostar från Alperna och skakade hand med utställare. Men när han gick in på mässans boskapsområde stormade hundratals demonstranter portarna och drabbade samman med polisen.

Facebookgruppen ” Traktordemonstration i Skåne ” har samlat över 4 300 medlemmar på kort tid.

Arrangörernas mål med demonstrationen är att lyfta fram vikten av det arbete som görs inom lantbruket, men också att stat, kommuner och myndigheter ska bidra till att skapa bättre möjligheter för lantbrukare.

Många bönder i Sverige och Europa i allmänhet anser att det idag är betydligt svårare att utföra sitt arbete. De klagar på EU:s klimatpolitik som resulterade i ökade kostnader för diesel och frön, men samtidigt kom det in betydligt mindre pengar från mjölk, kött och grödor.

Bönderna i Skåne varnar för att det i slutändan blir gemene man som drabbas om det blir färre bönder som producerar mat, vilket på sikt också försämrar Sveriges krisberedskap.

På ett flygblad som delades ut i Hörby står det att vad bönderna kräver; ”bättre lönsamhet, mindre byråkrati, lättnader på lagar och krav, återinförande av myndighetsansvar och inga vargar”.

(Bild från Facebook)

Här kan du se en video från demonstrationen; https://youtu.be/_4dqtlct6XM

och ett klipp publicerat på en FB-sida: https://www.facebook.com/reel/1482564272472242

Även Skåna Dagbladet hade ett reportage om denna demonstration, men denna ligger tyvärr bakom en betalvägg.

https://www.skd.se/2024-02-23/upprop-samlade-hundratals-bonder-i-traktorer

Det finns även en Facebooksida för de svenska bondeprotesterna, men här måste du bli medlem: https://www.facebook.com/groups/706275688351528/?ref=share

https://samnytt.se/video-stor-bondeprotest-i-skane-kraver-battre-lonsamhet

Föregående artikelMedlemskapet i Nato kommer att tära på den svenska självbestämmanderätten men försvarssamarbetsavtalet med USA riskerar att undergräva kärnan i Sveriges suveränitet!
Nästa artikelStort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom dold ”deboosting”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. I all välmening så kommer nog inte bränd diesel, blockering av vägar, eller ens fastlimning på motorvägar göra någon skillnad, kanske enbart skapa viss irritation hos de som inte kommer fram, eller vad tror ni?

  De som protesterar verkar vara eniga med Landsbygdspartiet (LpO). Hoppas att lantbrukarna och andra på landsbygden inser att de är en minoritet i Sverige som måste valsamverka brett och ordentligt med folket i städerna om de vill lyckas!

  Om svenska bönder ska få det bättre, samtidigt som alla barn får äta giftfritt och ekologiskt odlat, så måste vi gå ur EU och gynna lokala lantbruk betydligt mer, genom politiska beslut, anser jag.

  Ekologiskt hållbart jordbruk är visserligen mer arbetsintensivt, men vi har nu faktiskt en arbetslöshet på hela 8,5%!!!

  EU-medlemskapet gör dock att bönderna kan använda utländsk billigare arbetskraft, vilket ökar deras lönsamhet, men eftersom alla gör likadant så blir det ändå inte lönsamt och beskattningen går till att betala bidrag till de arbetslösa, för att inte tala om att skatterna numera går i Wallenbergsfärens fickor genom vapenförsäljning och till giftiga injektioner.

  • (Läst på Vetenskapliga Partiets hemsida)
   ”Jag har för tillfället inget jobb och har idag 0 kronor i inkomst.
   ………
   Jag är även lockad av att jobba som distributionselektriker. Verkar passa mig som pallar höjder, har mycket energi och gillar att vara utomhus oavsett väder.”

   Hej Martin
   Jag tycker du ska gå och hälsa på hos ditt lokala energibolag.
   Gå direkt in på verkstadskontoret och fråga efter chefen där.
   Du verkar ha de kvalifikationerna som är önskade för elektriker ute i fält.
   Jag hade en kompis som jobbade som sådan i många år och han trivdes mycket bra.
   Det kan visst vara strapatser men inte samma kontrollerade tidspress som i en industri.
   Ett tämligen fritt jobb och mycket av tiden utomhus.
   Idag är mycket komparerat med privata näringslivet men lite av den gamla kommunalarbetaren finns ändå kvar.
   Det finns till exempel sådana elektriker som åker runt och fixar gatlyktor som slocknat eller ska bytas till nya armaturer. De har som regel ”egen” servicebil med liftkorg och planera dagen delvis själva.
   Ett tämligen fritt jobb där du inte är ständigt övervakad.

   Roligt att höra du har mycket energi och tycker om att vara utomhus.
   Kan berätta att jag åtminstone varit samma men förlorat en del av energin.
   Tycker fortfarande om att vara mycket utomhus, dock ej i alla väder.
   Den här vintern har varit ovanligt ihållande kall tycker jag så det har blivit mer inomhus.
   Observera kallt är inte bara temperaturen.
   Upplevd kyla har också med vind och vindriktning att göra.
   Samt inte minst luftens fuktighet.

 2. Det bästa med det här inlägget var att läsa om Frankrikes president och liberalen Emmanuel Macron blev totalt utbuad av arga franska bönder 🙂
  Med militärt angrepp på Ryssland också ser det ut som liberalen Emmanuel Macron håller på att skaffa sig stora problem.

  Sedan kan jag också undra om det verkligen finns varg i Skåne?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here