Hur går det för Julian Assange som tar fight i domstol?

3
1387
Bild i The Duran.

Denna artikel publicerades 13/2 i Deutsche Welle och har översatts och något kortats av mig. Deutsche Welle

Här har publicerats många artiklar om Julian Assange och även om olika manifestationer till hans stöd. Enligt artikeln ska Julian Assange får besked mot slutet av veckan om sitt överklagande av en dom.

Julian Assange riskerar att kastas ut från Ecuadors ambassad, och få möta ett osäkert öde. Han kämpar för att få stanna på Ecuadors ambassad i London, men hans värdar vill inte ha honom längre. Assange anklagar ambassaden för att övervaka honom på uppdrag av FBI. Han är fast i en dragkamp med Ecuador över de nya stränga villkoren som infördes i oktober.

Denna vecka har han hotat att ta sitt ärende till Internationella domstolen (International Court of Justice) om ett andra överklagande mot den ecuadoriska regeringen misslyckas.

De nya reglerna från ambassaden har resulterat i åtstramning av privilegier som han haft och ställer ekonomiska krav på honom om han är kvar i byggnaden. Reglerna ger en möjlighet för Quito att utvisa Assange om han bryter mot reglerna. Assange försökte utmana de nya husreglerna i domstol i november och sade att de kränker hans grundläggande rättigheter, men domen gick honom emot.

Han har överklagat beslutet och borde få besked inom 8 dagar. Under det gångna året har den ecuadorska regeringen försökt att befria sig från vad den ser som ett internationellt problem som det ärvt från den tidigare administrationen. Wikileaks grundare har varit på ambassaden sedan 2012, då han beviljades asyl av president Rafael Correa.

De strängare reglerna och minskningen av privilegier innebär troligen att Ecuadors regering hoppas att Assange kommer att välja att lämna frivilligt, men detta har inte skett.

Ecuadors dagstidning El Comercio rapporterade i början av februari att Quito var redo att förbättra sina diplomatiska förbindelser med Storbritannien, med citat från ambassadör Jaime Marchan. ”Under de senaste åren har det på grund av den situation vi haft vid ambassaden skett en avkylning och ökat avstånd i förhållandet till Assange”, säger Marchan. När det gäller Assange’s vistelse på ambassaden skrädde inte Marchan på orden. ”Ambassaden är inte ett asylläger, utan ett diplomatiskt uppdrag som har en daglig funktion att uppfylla,” sade ambassadören.

Marchan sade att eftersom ansträngningar att bevilja Assange diplomatiskt status har misslyckats så borde ”Assange vara den som fattar beslutet” att lämna. Men WikiLeaks grundare är fortfarande ovillig att ambassaden. Assange kritiseradr också ecuadorianska myndigheter och sade att tjänstemän vid ambassaden hade gjort ”nedsättande och hotande kommentarer” om honom, och att hans arbete som journalist hade ifrågasatts. Han säger också att han bor i en slags ”isolering” som nu hotar sin hälsa.

Relaterat.
New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.
Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm 16 december
Går Julian Assange en stilla död till mötes?
Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

Föregående artikelHäv svältblockaden mot Venezuela!
Nästa artikelTILL: ARTISTER OCH SVERIGES TELEVISION BOJKOTTA EUROVISIONFINALEN I ISRAEL 2019
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Ecuador har för en tid sedan fått ny regering och president, den sistnämnde Lenin Moreno skulle helst se att Assange lämnade ambassaden. Samtidigt bör man minnas att Ecuador var ett av mycket få länder villiga att skydda Assange och de bör hedras för detta. Ett tag såg det ut som att Moreno omedelbart skulle göra slut på asylen men så har inte skett.
  Det är emellertid andra än Ecuador som borde utsättas för de kraftigaste påtryckningarna. Främst USA men därefter Storbritannien och Australien. Sverige lyckades slugt smita undan sitt ansvar.
  En tidigare australiensisk ambassadör, Tony Kevin, som engagerat sig för Assanges frigörelse hävdar att Australien haft och har alla möjligheter att sätta press på Storbritannien och helt enkelt ta hem honom. Om viljan och modet fanns vill säga.
  För övrigt var den internationellt kanske mest kände svenske internationelle ”experten” Anders Åslund ute i spalterna denna vecka. Åslund som vet hur saker och ting hänger ihop deklarerade utan tvekan att såväl WikiLeaks, Assange och Snowden är delar av samma ryska projekt, så mycket att ni vet.

 2. Hur skall det gå för Assange?

  De flesta kommer ihåg hur upprörd människorna i världen blev när Wikileaks avslöjade sina Wikileaks filmer om kriget i Afghanistan, om Abu Ghraib fängelset.
  Hela världen upprördes och ansåg att USA för ett utrotningskrig mot den afghanska befolkningen. Andra videos avslöjade upprörande scener om tortyr och intrång i personers privata sfärer. De flesta blev upprördes av dessa avslöjanden.
  Detta på gick en period, vi matades med dessa ohyggliga filmer. Journalister skrev om krigets våldsamma framfart, om den nedsättande behandling som det afghanska folket fick genomgå. De flesta av oss ansåg Wikileaks vara en informationskälla, där vi fick se och höra sanningen om USA:s fruktansvärda angreppskrig och som visade mycket tydligt hur den amerikanska krigsmaskinen försökte att ge allmänheten en helt annan bild.
  Men det dröjde inte länge innan USA tystnade västvärldens länder och politiker till att acceptera dessa horribla inhumana attacker, som enligt dem befriade världen från terrorismen. USA propaganda och politiska påtryckningar, både militärt och finansiell, gjorde slut på kritiken. USA startade en våldsam propagandaapparat, som vände hela bilden till USA:s fördel. En stor del av detta var att få tag i Usama bin Laden. Vi vet nu att detta är och var inte sanningen. USA visste mycket väl att han inte fanns i Afghanistan mera.
  Nu har vi kommit så långt att grundaren av Wikileaks, Assange, sitter sedan en lång tid i en tvingande husarrest (politisk asyl) på den Ecuadorianska ambassad i London, utan att få en rättvis försvarare av ”VÄRLDENS DEMOKRATIER”. Var är alla dessa politiker, diplomater som ivra för mänskliga rättigheter, som alltid försvara det fria ordet, var är de?
  Var är vår egen utrikesminister vår socialdemokratiska ledare, alla följer USA:s påståenden, att kriget var nödvändig. Men så var naturligtvis inte fallet, inga krig är nödvändiga, alla krig är det få personers utväg, för att skapa sig makt och påtryckningsmedel, över andra länder. FN:s s.k. mandat att inget land får använda militär makt för att ändra ett annat lands regering. Det är skriven på ett papper som är ingenting värd. Det är tur att det finns andra länder som kan hålla emot den amerikanska invasionen, i annat fall skulle värden vara en spelplats för dessa Imperialister.
  Mitt upprop är och kommer alltid att vara ”FRIGE ALLA POLITISKA FÅNGAR.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here