Går Julian Assange en stilla död till mötes?

7
1971
Bild v Julian Assange i artikel i TheDuran.

Enligt uppgifter senaste tiden har Julian Assanges dåliga situation försämrats socialt, psykologiskt, politiskt och hälsomässigt.

Han kan ej nås där han sitter på Ecuadors ambassad i London, som nu närmast är som ett fängelse. Enligt tämligen samstämmiga rapporter i flera media är åtal förberett i Virgina USA. Detta efter det han ska ha tvingats lämna ambassaden, och utlämnats till USA av Storbritannien.


Möte till stöd för Julian Assange planeras

15 december kl. 14:00
Södergården, Götgatan 37, Stockholm
Arrangör. Stödkommittén för Julian Assange

Frige Julian Assange!
Utlämna honom inte till USA! Försvara yttrandefriheten!
WikiLeaks har stor betydelse för sanningen om Irak!


Jag har tacksam fått en artikel i The Duran The Duran om Assanges situation. Den är översatt till svenska av Björn Nilsson, med bloggen Björnbrum, och publiceras nedan. Artikeln är skriven av den undersökande historikern Eric Zuesse. Han har även skrivit They’re Not Even Close: The Democratic vs. Republican Economic Records, 1910-2010 och CHRIST’S VENTRILOQUISTS: The Event that Created Christianity.

Han målar upp en mörk bild. Andra publikationer är mer återhållsamma. Jag har också gjort kompletterande utdrag ur artiklar i US Today and Washington Post.


Går Julian Assange en stilla död till mötes?

Den 28 juni hade Washington Examiner rubriken ”Pence pressade Ecuadors president om landets skydd av Julian Assange” Washington Examiner. och rapporterade att ”vicepresident Mike Pence diskuterade asylstatusen för Julian Assange under ett möte med Ecuadors ledare på torsdagen, efter press från senatens demokrater som har uttryckt farhågor över landets skydd av WikiLeaks grundare.” Pence hade fått denna uppdrag av amerikanske presidenten Donald Trump. Följande dag skrev Examiner ”Vita huset bekräftar att Mike Pence tar upp Julian Assange-fallet med Ecuadors president” och rapporterade att Vita huset hade sagt till tidningen att ”De gick med på att förbli i nära kontakt om möjliga nästa steg framåt.”

Den 24 augusti förklarade en domstolsinlaga av Kellen S. Dwyer, biträdande åklagare för Alexandria-divisionen i Virginias östra distrikt, att ”på grund av den tilltalades sofistikering och publiciteten som omger fallet, är inget annat förfarande [än försegla fallet och dölja det från allmänheten] sannolikt för att hålla hemligt det faktum att Assange har åtalats. … Detta steg och den föreslagna ordningen skulle behöva förbli dolda tills Assange arresteras i samband med anklagelserna i brottsmålet och kan därför inte längre undfly eller undvika arrestering och utlämning i denna fråga.” Domstolsinlagan.

Åtal planerad

Denna inlaga upptäcktes av Seamus Hughes, en terrorismexpert vid programmet för extremism vid George Washington University.

Den 15 november skrev han ett utdrag av det på Twitter, bara några timmar efter att Wall Street Journal hade rapporterat samma dag att justitiedepartementet förberedde sig för att åtala Assange. Men nu när vi vet ”det faktum att Assange har åtalats” och att den amerikanska regeringen bara väntar ”tills Assange arresteras i samband med anklagelserna i det kriminella klagomålet och därför inte längre kan undfly eller undvika arrestering och utlämning i detta” är det uppenbart och offentligt att de arrangemang som i hemlighet gjordes mellan Trumps agent Pence och den nuvarande presidenten i Ecuador förväntas överföra Assange till USA:s förvar för brottmål, om Assange inte dör först på Ecuadors ambassad.

Mamman rapporterar

Den 3 november (som naturligtvis föregick avslöjandena av den 15 november) beskrev Julian Assange mor, Christine Ann Hawkins, i detalj vad som har hänt med hennes son sedan Pence möte med Ecuadors president.

Hon sa: ”Han är, just nu, ensam, sjuk, med smärta, tystad i isolering, avskuren från all kontakt och blir torterad i hjärtat av London. … Han har blivit kvarhållen nästan åtta år, utan rättegång, utan åtal. Under de senaste sex åren har den brittiska regeringen avvisat hans förfrågningar om att gå ut på grund av grundläggande hälsobehov, … [även för] D-vitamin. Som ett resultat har hans hälsa försämrats allvarligt. … Ett långsamt och grymt mord äger rum inför våra ögon. … De stoppar inte för någonting. … När USA: s vicepresident Mike Pence nyligen besökte Ecuador, gjordes en överenskommelse för att överlämna Julian till USA. Han sa att eftersom den politiska kostnaden för att utvisa Julian från ambassaden var för hög, var planen att bryta honom ner mentalt … till sådant en punkt så att han kommer att bryta samman och bli tvungen att lämna. … Utlämningsordern hålls i hemlighet, fyra åklagare men inget försvar, och ingen domare … utan ett prima facie-fall. [Enligt USA-systemet kan resultatet ändå vara] obestämd frihetsberövande utan rättegång. Julian kan komma att hållas i Guantanamo och torteras, dömas till 45 år i ett högsäkerhetsfängelse, eller få dödsstraff ”för spionage” i sådana hemliga förfaranden”.

Vad gör Ecuadors president?

Hennes fras ”för att de politiska kostnaderna för att utvisa Julian från ambassaden var för höga” hänvisar till den oro som den nya presidenten i Ecuador har för att han samarbetar med den amerikanska regimens krav och därmed i grunden överlämnar suveräniteten till dessa utlänningar (härskarna i USA), angående den ecuadorianska medborgaren Assange. Denna konservativa nya president i Ecuador, som har efterträtt den progressiva presidenten som hade beviljat Assange skydd, gör allt han kan för att följa USA:s president Trump och den amerikanska kongressens krav på Assange. Att antingen dö snart på ambassaden eller annars överföras till USA och i princip försvinna, i Guantanamo eller någon annanstans.

Ecuadors president vill göra det på ett sådant sätt att Ecuadors väljarna inte kommer att skylla på honom för det, och så att han sålunda kommer att kunna omväljas. Det här är den typ av uppgörelse han uppenbarligen har nått med vicepresident Pence. Det är hemligt, men bevisen verkar tydliga. I grund och botten har Trump ordnat det så att Assange elimineras antingen av sjukdom som han drabbas av, eller av självmord som härrör från ”tortyren”, eller av USA:s egen straffrättsliga system. Om denna eliminering sker på Ecuadors ambassad i London, skulle det vara optimalt för Amerikas president och kongress.

Men om det i stället sker på amerikansk mark, skulle det vara optimalt för Ecuadors president. Uppenbarligen anser Trump att invånarna i USA blivit tillräckligt fientliga mot Assange, så att även om Assange försvinner eller avrättas i USA, kommer han att kunna behålla sina anhängare. Så mycket är klart, även om det hemliga avtalet mellan Pence och Ecuadors president inte är det.

Scooter Libby, som hade arrangerat förtalet av Valerie Plame som hade försökt att förhindra den olagliga och bedrägeribaserade invasionen av Irak 2003 dömdes till 30 månader tillbringade aldrig en dag i fängelse. President Trump gick slutligen så långt som till att benåda honom den 13 april 2018. här Libby hade övervakat förstörande av karriären för en modig CIA-agent, Plame, som hade gjort det rätta och fick sparken för det. Trump benådade Libby, vilket innebär retroaktivt stöd för invasionen av Irak 2003. Däremot är Trump fast besluten att få Julian Assange död eller på annat sätt eliminerad, och även demokrater i kongressen pressar på för att han ska få det gjort.

Den nya presidenten i Ecuador gör sitt jobb. Utan tryck från den amerikanska regeringen skulle Assange redan vara en fri man. Således kommer Assange att dö (bli mördad) inne på ambassaden. Annars kommer han att försvinna och bli smädad i pressen under amerikansk kontroll. Och självklart sker detta på ett sådant sätt att ingen kommer att åtalas för mord eller felaktigt fängslande. Trump hade lovat att ”rensa träsket”, men så snart han valdes, övergav han det.

I alla händelser har ”förintandet” av Assange tydligt sanktionerats på högsta nivån av den amerikanska regeringen. Precis som förintandet av Jamal Khashoggi var ordnat av Saudiarabiens regering.

Angreppet mot sanningen gäller inte bara Assange, utan det stänger istället också ned många av de bästa, mest modiga, oberoende nyhetssidorna, som till exempel Washingtonsblog. Washingtonsblog. Men i Assange-fallet har straffet för att ha ett fast engagemang för sanningen varit speciellt upprörande och kommer nästan säkert att sluta i hans för tidiga död. På grund av det system vi lever i är ett 100% engagemang för sanningen nu en klar väg till glömska. Assange upplever denna verklighet till fullo. (Slut TheDuran).

Mitt utdrag ur artikel i USA Today.

USA Today.
Wikileaks har varit under bevakning sedan man släppte ut tusentals dokument som avslöjar lögner och grymheter om krigen i Afghanistan och Irak. Tack vare läckor från armé-korpralen Bradley (nu Chelsea) Manning. Under presidentkampanjen 2016 släppte Wikileaks e-postmeddelanden från den demokratiska nationella kommittén som visade att dess nomineringsprocess var inriktad på att stödja Hillary Clinton. Under kampanjens sista månad avslöjade Wikileaks e-post från Clinton-kampanjchefen John Podesta.

Mitt utdrag ur artikel i Washington Post.

Robert S. Mueller III, som leder en utredning om Russiagate har också undersökt WikiLeaks publikation av e-post från den demokratiska nationella kommittén och berättelsen av Hillary Clintons dåvarande kampanjordförande John D. Podesta. Tjänstemän har påstått att e-postmeddelandena hackades av ryska spioner och överfördes till WikiLeaks.

Mueller har också bland annat undersökt kommunikationer mellan president Trumps och medarbetare, inklusive politiskt aktive Roger Stone och kommentatorn och konspirationsteoretikern Jerome Corsi.

I juli anklagade Muellers kontor 12 ryska militärspioner för att konspirera för att hacka DNC-datorer, stjäla organisationens data och publicera filerna i ett försök att störa valet och hänvisade i en anklagelse till WikiLeaks. Som endast beskrivs som ”Organisation 1”, och den plattform som ryssarna använde för att släppa de stulna e-postmeddelandena.

En talesman för Muellers kontor nekade att kommentera.

Föregående artikelCyberwar och Nato:s militära installationer i Norden I
Nästa artikelFarlig situation i Azovska sjön – Ukraina önskar att provocera
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Allt du behöver veta om västmedier och journalsiter
  1. Västmedia är synonym för lögn.
  2. ABC, BBC, CBC,CNN, MSNBC, NBC, NYT, WaPo plus DN är kodord för propagandaorgan.
  3. Det är ägaran som avgör vad som INTE SÄGS, INTE SKA SÄGAS och BÖR SÄGAS eller NÄMNAS.

  Med detta detta kan du avläsa allt som kommer från dessa lögnkanaler på rätt sätt. T ex dubbelmoralen vad gäller Assange kontar Khashoogi. Eller slakten av Palestinier som inte nämns. Lönerna om Ryssland och Putin.
  Hela det 1900-talets officiella lögnhistoria är en guldgruva för den som intresserar sig att utforska den i verklig eller sann historian.

 2. https://www.youtube.com/watch?v=_hyZktgMp4Q

  Se två framstående amerikanska journalister Joe Lauria och Chris Hedges diskutera Julian Assanges aktuella situation, 25min video. Dithän har vi kommit att amerikanska journalister måste gå till rysk TV för att kunna lägga fram sina åsikter, en god indikator på yttrandefriheten i dagens USA. Hedges tidigare Mellanöstern-korrespondent för NYTimes och Joe Lauria, journalist och författare, numera chefredaktör för den alternativa nätpublikationen Consortium News.

  Och vad händer i Sverige; Marianne Ny har knappast några samvetskval, julborden väntar, goda franska Bordeaux-viner skall köpas in till helgveckorna ?

 3. Dagens finska Yle skriver: ”Oklart vad han åtalas för
  Det har nu alltså officiellt bekräftats att åtal ligger och väntar på Assange, men det förblev ändå oklart exakt vad han kommer att åtalas för.

  Utredarna har enligt Washington Post övervägt att åtala honom för konspiration, stöld av statlig egendom och för att ha brutit mot amerikanska spionagelagar.

  President Barack Obamas administration argumenterade att det skulle vara svårt att dra Assange framgångsrikt inför rätta, eftersom Wikileaks kan jämföras med en nyhetsorganisation som åtnjuter särskilda rättigheter, enligt grundlagen.

  Trumps administration har haft en annan, strängare inställning och den sparkade justitieministern Jeff Sessions hotade att slå hårt till mot personer som Assange, som avslöjar den amerikanska regeringens hemligheter via läckor.” Dagens Yle

  • Daniel Ellsberg åtalades för ”The Pentagon Papers” eftersom han var läckan, däremot inte NY Times som publicerade materialet. Men om jag uppfattade Joe Lauria och Chris Hedges rätt, hade det redan då funnits juridiska möjligheter att åtala även pressen. Men man vågade inte – av politiska skäl.
   Nu är läget värre. Patriot Act har tillkommit som förbjuder inte bara publicering utan redan innehav av ”förbjudet” material. Ingen politisk opinion finns som skulle hindra ett åtal, Assange hatas lika innerligt av båda lägren, demokrater och republikaner. Demokraterna, eftersom han avslöjade Clinton-kampanjens korruption och saudifinansiering.
   Räcker inte detta, finns det smutsiga trick att tillgripa, hemlig rättegång, ”bevis” för att Assange inte bara publicerat utan aktivt medverkat vid materialinsamlingen mm.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here