Ryssland föreslår vapenvila i konflikten mellan Israel och Hamas

2
782

Detta rapporterar Andrew Korybko https://korybko.substack.com/p/russias-draft-ceasefire-is-the-last?utm_source=post-email-title&publication_id=835783&post_id=137946544&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=qy55g&utm_medium=email

Originalartikeln har flera referenser.

_________________________
Det utkast till humanitär vapenvila som lagts fram av Ryssland, vars balanserade inställning till det senaste kriget mellan Israel och Hamas har positionerat landet som den enda verkligt neutrala intressenten i denna konflikt, är sannolikt den sista chansen att förhindra att Västasien glider tillbaka in i en cykel av destabilisering.

Rysslands ständiga representant vid FN Vasily Nebenzia avslöjade på fredagen att hans land har utarbetat ett förslag till vapenvila som syftar till att förhindra att en humanitär kris utan motstycke utvecklas i Gaza. Kontentan är att striderna ska upphöra åtminstone tillräckligt länge för att civila ska kunna evakueras på ett säkert sätt. En utväxling av gisslan och fångar skulle kunna köpa tillräckligt med tid för detta, varefter fredsprocessen skulle kunna återupptas.

Ingen bör ha några illusioner om att denna insats kommer att lyckas, eftersom det är nästan säkert att USA i slutändan kommer att lägga in sitt veto på grund av partisk solidaritet med Israel, men den skulle ändå på ett kraftfullt sätt kunna omforma den globala uppfattningen om vad som står på randen till att bli verklighet. Ambassadör Nebenzia upprepade president Putins jämförelse tidigare samma dag mellan Israels blockad av Gaza och nazisternas blockad av Leningrad, som ledde till att hans äldre bror dog innan han föddes.

Han kritiserade också Israels orealistiska krav på att över en miljon civila inom 24 timmar skulle fly söderut till vad han beskrev som ett de facto ghetto längs den egyptiska gränsen. Även om både ambassadören och statschefen Putin bekräftade Israels rätt till självförsvar, anser de båda att dess svar på Hamas terroristattack förra helgen är grovt oproportionerligt. Antydan är att den självutnämnda judiska staten slösade bort det stöd som den annars kunde ha haft bland större delen av världssamfundet.

Om Israels markoperation inleds innan civilbefolkningen på ett säkert sätt har evakuerats från konfliktzonen, vilket är extremt svårt för många av dem att göra mitt i de ständiga luftangrepp som utförs under den nyligen införda blockaden av deras hemland, kommer en humanitär kris utan motstycke att utvecklas. Detta värsta scenario kan vara oundvikligt, men Rysslands förslag till vapenvila kommer åtminstone att visa att välmenande ansträngningar gjordes för att avvärja det, särskilt om ett stort antal länder ställer sig bakom det.

I så fall kommer det att bli ett historiskt faktum att denna tragedi kunde ha undvikits men inte förhindrades på grund av västländernas stöd till Israels blodtörst efter Hamas terroristattack, vars orsaker är spekulativa men delvis kan hänföras till geopolitik. USA och dess allierade betraktar Israel som sitt ”osänkbara hangarfartyg” som alltid måste stödjas i säkerhetsfrågor trots tillfälliga meningsskiljaktigheter eftersom det tjänar till att dela upp och styra regionen till deras fördel.

Objektivt sett tjänar Israel och närliggande länder som Saudiarabien bäst på att fortsätta normaliseringsprocessen som sedan skulle kunna öppna upp för ömsesidigt fördelaktiga ekonomiska möjligheter, men det bästa scenariot kan bli omöjligt om den överhängande humanitära krisen utvecklas. Riyadh har enligt uppgift redan lagt sina samtal med Tel Aviv på is som svar på den senares bombningar av Gaza, och man kan helt överge denna politik om dess trosfränder där fortsätter att slaktas.

Israel måste därför på sätt och vis räddas från sig självt eftersom blodtörsten hos det nuvarande ledarskapets mest ideologiskt extrema element hotar dess ovannämnda objektiva intressen och det därmed sammanhängande allmänna bästa i regionen. Det förslag till vapenvila som lagts fram av Ryssland, vars balanserade inställning till det senaste kriget mellan Israel och Hamas har gjort landet till den enda verkligt neutrala aktören i denna konflikt, är därför sannolikt den sista chansen att förhindra att Västasien glider tillbaka in i en självförstärkande destabiliseringscykel.

Föregående artikelDet sionistiska barbariets verkliga ansikte!
Nästa artikelKoncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Är det inte spännande att ”Putler” som sades stå för allt ont i världen nu föreslår vapenvila. Till skillnad från Kristersson, Ursula von der Lüge, Biden och alla de andra nato-undersåtarna. Vem står för försvaret av civila i konfliktzoner här egentligen?!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here