FN:s generalförsamling antog igår en viktig resolution om Gazakrisen

9
1026

FN:s generalförsamling antog på fredagen 27/10 en viktig resolution om Gazakrisen, där man uppmanar till en ”omedelbar, varaktig och hållbar humanitär vapenvila som leder till ett upphörande av fientligheterna”.

Tidigare i oktober röstade FN:s säkerhetsråd om tre versioner av resolutioner om situationen i Mellanöstern: en brasiliansk-rysk, en ryska och en amerikanska. Ingen av dem godkändes.

Resolutionen bryter dödläget i FN om ett svar på Israel-Palestina-krisen som bröt ut den 7 oktober, där medlemsstaterna i säkerhetsrådet har misslyckats med att nå en överenskommelse om fyra utkast till resolutioner. En resolution från Ryssland om vapenvila röstades ned av USA, liksom en om ”humanitära pauser.” Ryssland föreslår vapenvila i konflikten mellan Israel och Hamas Olika resolutionsförslag i FN omnämns i denna länk. https://news.un.org/en/search/Resolution%20from%20Brazil%20and%20Russia%20on%20Gaza

Resolutionen kom från 22 arabstater som kräver en omedelbar vapenvila mellan Israel och den palestinska radikala gruppen Hamas.

Den registrerade omröstningen, som genomfördes strax före kl. 16.00 (New York-tid), omfattade 120 ledamöter för och 14 emot, med 45 nedlagda röster. EU:s medlemmar  lade ner sina röster med några viktiga undantag (Frankrike, Belgien, Irland röstade för; Österrike, Ungern, Kroatien, Tjeckien mot).

Enligt generalförsamlingens beslut tidigare under dagen krävdes en två tredjedels majoritet av de närvarande och röstande medlemmarna för att resolutionen skulle antas.

Skydda civila och humanitära organisationer
I resolutionen ”skydd av civila och upprätthållande av rättsliga och humanitära skyldigheter” krävde församlingen också att alla parter ”omedelbart och fullt ut uppfyller” sina skyldigheter enligt internationella humanitära lagar och mänskliga rättigheter, ”särskilt när det gäller skydd av civila och civila föremål”.

Församlingen uppmanade också till skydd av humanitär personal, personer som inte deltar i strid samt humanitära anläggningar och tillgångar, och att möjliggöra och underlätta humanitärt tillträde för viktiga förnödenheter och tjänster för att nå alla behövande civila på Gazaremsan.”

Vidare uppmanades i resolutionen Israel, ”ockupationsmakten”, att upphäva sin order till palestinska civila, FN-personal och humanitära arbetare att evakuera alla områden i Gazaremsan norr om Wadi Gaza och flytta söderut.

Frige alla civila
Generalförsamlingen uppmanade också till ”omedelbart och ovillkorligt frisläppande” av alla civila som olagligt hålls fångna och krävde deras säkerhet, välbefinnande och humana behandling i enlighet med internationell rätt.

Församlingen bekräftade också att en ”rättvis och varaktig lösning” på konflikten mellan Israel och Palestina endast kan uppnås med fredliga medel, på grundval av relevanta FN-resolutioner och i enlighet med internationell rätt, och på grundval av en tvåstatslösning.

Församlingen beslutar också att tillfälligt ajournera den tionde brådskande extra sessionen och att bemyndiga generalförsamlingens ordförande vid dess senaste session att återuppta sitt möte på begäran av medlemsstaterna.

Misslyckat ändringsförslag från Kanada
Innan resolutionen antogs gick ett ändringsförslag från Kanada inte igenom, eftersom det inte nådde den erforderliga två tredjedels majoriteten.

Ändringsförslaget skulle ha ”otvetydigt avvisat och fördömt Hamas terroristattacker som ägde rum i Israel med början den 7 oktober 2023 och tagandet av gisslan”.

Källor: https://news.un.org/en/story/2023/10/1142932, Interfax och Nyhetsbanken.

Föregående artikelVad anser Ryssland om kriget mellan Israel och Hamas?
Nästa artikelNato-flyg kränkte Rysslands (och Sveriges) gränser upprepade gånger
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Sverige som en gång i tiden hade rena respekten för FN och internationell lag/rätt. Men den båten har sjunkit rejält utan återvändo. Då Nato medlemskap inväntar godkännande inom snart, vet ALLA vad som gäller och hur de blir. Ytterst bedrövligt, ytterst bedrövligt!

 2. Hela västra Europa har i princip röstat FÖR den arabiska resolutionen för vapenvila:

  Norge(!), Irland, Belgien, Frankrike, Spanien, Portugal och dessutom Italien!
  Och det är verkligen inga små spelare heller.

  Israel och Washington-styret är i princip isolerat i världen: de orkade skrapa ihop 12(!) röster mot resolutionen; hälften av detta dussin i stort sett amerikanska protektorat i Mikronesien och Stillahavets ö-värld, som staten och den internationella tungviktaren Nauru med hela 11 021(!) invånare.

  Man kommer att tänka på Trotskijs legendariska ordval om en udda delegation som uppträdde vid en fredsförhandling efter första världskriget:

  ”Delegationens mandat och förhandlingsutrymme representerade ytan av deras eget hotellrum”.

  Vi ser den amerikansk-israeliska politiska bubblan och dess geopolitik av rena fantasier och felriktade dagdrömmerier (som komplett absurda samtida inslag som ”israeliska fredsavtal med Marocko och Sudan”) kollapsa inför hela världens ögon, sakta men säkert; från att än en gång påbörjats i östra Sydasien: från Vietnams seger 1975 i det amerikansk-vietnamesiska kriget, via Irans kejsarregims kollaps 1979, kollapserna med amerikanska kriget i Irak och Syrien, kollapsen i Afghanistan år 2021 och nu kollapsen för Israel i Gaza år 2023; i ett P.R.-krig Hamas lyckats vinna redan -på ont och gott- och enat närmast hela Asien och den islamiska världen (Irak och Tunisien lade ned sina röster i gårdagens omröstning för att de helt enkelt ansåg dess textlydelse för mild och mesig, rent ut sagt) mot i princip varje israelisk och amerikansk politisk och militär framstöt i regionen.

  Med västra Europas uppvaknande ur dessa israeliska stolligheter, är det en väckarklocka för resten av oss andra i Europa som helt enkelt inte vågade rösta ens för vapenvila. (Hade ord som ”Israel” och ”Palestina” bytts ut mot t.ex. ”Ukraina” och ”Ryssland” hade hela den europeiska lydnaden genast lytt hundvisslan från Washington -men inte denna gång. Fegt rest-Europa! Modigt Västeuropa och Norge!!).

  Vi minns den förre amerikanske försvarsministern Rumsfeld och hans lydige Wolfowitz plan inför Irakkriget år 2003, som inte i sig var endast avsett för just landet Irak, utan att man med militära interventioner i 8-10 länder i regionen skulle ändra dessa länder ”till frihet” och säkra, ja, just det, Israel.

  Puts väck. Hamas har med några tusen aktivister ändrat hela det som nu måste kallas det post-amerikanska Nära- och Mellersta östern. Israels hela narrativ, berättelse som sin förträfflighet har skjutit sig själv i foten.

  Alla i världen vet nu att den israeliska statsledningen är och förblir en kompakt militärledd stat, sedan många decennier, som intet annat är än äkta barnamördare.

  När ska judar ute i världen TA AVSTÅND från den brutala fascistiska Netanyahu-regimen, dess våld och landets eviga militärstyre?

 3. Igår var det en massiv, rörande demonstration i Stockholm mot
  Israels folkmord mer än 5.000 men inte ett ord om det i svenska media.

 4. Men ingen fick väl komma till tals? Inget om talen av antisionistiska judar till försvar för Palestina förstås. Medias helt olika behandling av palestinska och israeliska offer är ren rasism.
  Nazister och propalestiner gör gemensam sak. Foto: Henrik Montgomery/TT
  Skamligt liten täckning av en stor meningsyttring! SvD, vår ”kvalitetstidning” gjorde något ännu värre: som kommentar till den massiva meningsyttringen hade SvDs en stort uppslagen artikel av Tove Lifvendahl ”dokumenterad” med ryggtavlan av en svensk nazist (Nordiska Motståndsrörelsen) och med den lögnaktiga bildtexten ”För 20 år sedan hade man kunnat göra skruvade sketcher om hur jihadister och nazister höll gemensamma torgmöten. Nu är det verklighet”.
  Bilden togs den 15 oktober på Sergels torg. Jag var där så jag vet att påståendet är en total verklighetsförfalskning. Plattan var full med palestinska flaggor och protester mot folkmordet i Gaza. Ett gäng nazister (NMR-are) försökte ta sig in bland mötesdeltagare med banderoller men blev omedelbar ivägsjasade av mötesdeltagarna under slagorden ”Inga fascister på våra gator”. Handgemäng uppstod och polisen vaknade till och körde iväg NMR-arna eftersom de till skillnad från Palestinagruppen inte hade tillstånd till att hålla möte.
  Det har aldrig funnits några sådana ”gemensamma torgmöten”. Den NMR-are fotografen lyckats få på bild hade just jagats iväg från plattan. Ett typexempel på mediemanipulation för att smutskasta de tusentals människor som kommit för att protestera mot Israels pågående folkmord.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here