Vad anser Ryssland om kriget mellan Israel och Hamas?

2
894


Rysslands inställning till konflikten mellan Israel och Hamas har förstås misstänkliggjort, i Väst i riktningen att Ryssland bara skulle vara mycket positivt till Hamas.
Enligt en rapport 27/10: En delegation från den palestinska militanta gruppen Hamas besökte nyligen Moskva för att diskutera olika frågor, inklusive frigivningen av gisslan.Ryssland har relationer med betydande aktörer i Mellanöstern, inklusive Israel, Iran och Hamas, som kontrollerar Gaza. Det israeliska utrikesministeriet har begärt att Ryssland ska utvisa Hamas-delegationen och märker Hamas som en terroristorganisation som är värre än IS.Israel har svurit att förinta Hamas som svar på en attack som, enligt Israel, dödade minst 1 400 personer. Som vedergällning har Israel lanserat svåra flygattacker mot Gaza, vilket resulterade i över 7 000 dödsfall enligt det Hamas-kontrollerade hälsoministeriet i Gaza. Dmitry Peskov, talesman för den ryska presidenten, uppgav att det inte finns några planer för möten mellan Hamas-delegationen och Putin.https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/hamas-medlemmar-deltog-i-m%C3%B6te-i-moskva/ar-AA1iVr6q

Andrew Korybko menar 25/10 att Båda sidor bör uppskatta Rysslands principfasta neutralitet gentemot kriget mellan Israel och Hamas https://korybko.substack.com/p/both-sides-should-appreciate-russias. Jag återger det väsentliga i artikeln som har flera länkar.

Det är orealistiskt för Israel och Hamas, deras respektive amerikanska och iranska beskyddare och deras anhängare att tro att Ryssland kommer att överge sin balanserade position för att stödja dem mot deras fiender. Med detta sagt betraktar båda det senaste kriget som existentiellt och är därför missnöjda med Rysslands hållning, vilket är anledningen till att de båda tillgriper mediekampanjer som syftar till att pressa Ryssland att ta deras sida.

Times Of Israel (TOI) citerade en källa från utrikesministeriet och rapporterade på tisdagen att deras land är missnöjt med Rysslands inställning till det senaste kriget mellan Israel och Hamas, som de beskrev som obalanserad på grund av att Moskva inte fördömde Hamas i dess misslyckade förslag om vapenvila i FN:s säkerhetsråd. Tidningen hävdade också att vissa blev djupt förolämpade när president Putin jämförde Israels blockad av Gaza med nazisternas blockad av Leningrad som dödade hans äldre bror innan Putin var född.

Denna kritik ignorerar de officiella fakta om Rysslands hållning som citeras i följande analyser:

* “Russia’s Support Of Palestinian Independence Shouldn’t Be Spun As An Anti-Israeli Policy

* “Russia Has A Balanced Approach Towards The Latest Israeli-Hamas War

* “It’s Significant That Putin Didn’t Ascribe Blame For The Gaza Hospital Catastrophe

* “Russia’s Ties With Hamas Are Pragmatic & Shouldn’t Be Spun As Endorsement Of The Group

* “Russia Isn’t Expected To Stop Israel’s Strikes In Syria

(* ”Rysslands stöd för palestinsk självständighet bör inte ses som en anti-israelisk politik”

* ”Ryssland har en balanserad inställning till det senaste kriget mellan Israel och Hamas”

* ”Det är betydelsefullt att Putin inte lade skulden på sjukhuskatastrofen i Gaza”

* ”Rysslands band med Hamas är pragmatiska och bör inte tolkas som ett stöd för gruppen”

* ”Ryssland förväntas inte stoppa Israels attacker i Syrien”.)

Rysslands principiella neutralitetspolitik kommer att sammanfattas nedan.

Kreml anser officiellt att Hamas attack i början av oktober är en terrorhandling, men man anser inte att detta misskrediterar frågan om palestinsk självständighet eller rättfärdigar Israels oproportionerliga svar, även om man starkt stöder den självutnämnda judiska statens rätt att existera och försvara sig själv. Den sistnämnda punkten förklarar varför man har låtit Israel bomba IRGC och Hizbollah i Syrien ostraffat hundratals gånger sedan september 2015, trots att man ibland fördömer detta för syns skull.

Rysslands omedelbara prioriteringar är att lindra civilbefolkningens lidande, helst genom en vapenvila men man kan tänka sig att nöja sig med att skapa humanitära korridorer om detta visar sig vara omöjligt, och att förhindra att konflikten utvidgas till ett omfattande regionalt krig. På medellång sikt vill man bryta USA:s monopol över fredsprocessen, som är ansvarig för att våldscykeln har fortgått fram till nu, och sedan medla fram en tvåstatslösning som på ett hållbart sätt säkerställer båda parternas legitima säkerhetsintressen.

Dessa fyra mål är visserligen ambitiösa och kräver en noggrann balansakt mellan alla parter för att ha någon chans att lyckas, hur minimalt realistisk den än kan vara. Den kan därmed ta hänsyn till Rysslands politik med principiell neutralitet som ligger i linje med dess objektiva nationella intressen i denna konflikt. Det är därför orealistiskt för Israel och Hamas, deras respektive amerikanska och iranska beskyddare och deras anhängare att tro att Ryssland kommer att överge sin balanserade position för att stödja dem mot deras fiende.

Med detta sagt betraktar båda det senaste kriget som existentiellt och är därför missnöjda med Rysslands hållning, vilket är anledningen till att de båda tillgriper mediekampanjer som syftar till att pressa Ryssland att ta deras sida. Av en ren tillfällighet kom båda fram till att det mest effektiva sättet är att framställa Ryssland som partiskt gentemot Hamas. Israel och dess anhängare framställer detta som skamligt och hoppas att det ska pressa Ryssland att fördöma denna grupp, medan deras fiender framställer det som positivt och hoppas att det ska leda till konkret stöd.

TOI:s senaste rapport är ett bevis på detta tillvägagångssätt från den pro-israeliska sidan, liksom USA:s tidigare ambassadör i Ryssland Michael McFauls tweets om detta ämne .

Dessa två mediekampanjer försöker manipulera sina målgruppers felaktiga men gemensamma uppfattning att Ryssland alltid står på västmakternas sida i en given konflikt. De proisraeliska krafterna vill att västerlänningar ska fördöma Ryssland under denna falska förevändning så att landet vänder sig mot Hamas för att förbättra sitt rykte hos dem, medan de pro-hamasiska krafterna vill att icke-västerlänningar ska hylla Ryssland under denna falska förevändning så att landet ger gruppen verkligt stöd för att upprätthålla sitt rykte hos dem.

 

Föregående artikelChris Hedges: Israels kultur av bedrägeri
Nästa artikelFN:s generalförsamling antog igår en viktig resolution om Gazakrisen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Moskva , 28 oktober 2023, 15:11 – IA Regnum.
    Det ryska utrikesdepartementet varnade för att släppa lös ett storkrig i Mellanöstern
    Ryska utrikesministeriet: med starten av markoperationen i Gaza har konflikten gått in i ett nytt skede
    Israel inledde en markmilitär operation i Gazaremsan den 28 oktober, vilket innebär att den palestinsk-israeliska konfrontationen har gått in i ett nytt skede av eskalering. Det framgår av ett publicerat uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

    Avdelningen erinrade om att den upprepade gånger hade varnat för de farliga konsekvenserna av ett sådant steg, och även varnat externa aktörer för äventyrliga beslut som kan leda till ett stort krig.
    ”Vi varnar för äventyrliga beslut av de externa aktörer som är frestade att utlösa ännu ett stort krig i Mellanöstern och vända den positiva utvecklingen av denna strategiskt viktiga region, som kännetecknas av en gradvis förbättring av mellanstatliga relationer”, betonade utrikesministeriet .

  2. Det som också sker i regionen, parallellt, är ju att den amerikanska geopolitiken nu smulas sönder, oavsett vad andra länder gör och hur de röstar.

    Västeuropas länder inom EU, som Frankrike, Spanien, Belgien och Irland röstade igår FÖR den arabiska eldupphör-resolutionen i Generalförsamlingen i FN (som slutade med de massiva röstsiffrorna 120 för och bara 14 emot, inkluderat Washington förstås).

    Washingtons våldsetablissemang tycks inte egentligen ha kvar några fasta och pålitliga vänner kvar i dessa dagar i just arabvärlden och västra Sydasien. Turkiets president Erdoğan hyllar dessutom Hamas som en äkta palestinsk befrielserörelse och broderliga hjältar; och det mitt i Nato.

    Att några arabiska och nordafrikanska länder idag skulle följa Washingtons nu förgäves drivna process med ”Abraham records” och liksom ”gå förbi palestinska frågan” och ”sluta fred” med Israel (aktuella länder har varit Sudan, Marocko, Saudiarabien och något ytterligare kungarike i Persiska viken). Det diplomatiskt anmärkningsvärda är att dessa länder aldrig ens legat en endaste dag i krig med Israel.

    Hamas har underligt nog enat Iran och Arabvärlden liksom muslimska stater längre österut i Asien som Malaysia och Indonesien.

    Den amerikanska geopolitiken i Asien ända från Indonesien till Medelhavet har gått fientligt i baklås. Den amerikanska politiken visade sig inte vara just mer än amerikansk imperialism och Israel den trognaste amerikanska delstaten det verkligen är.

    Självtänkande europeiska länder som Spanien, Frankrike, Irland och Belgien har börjat nyktra till. Sverige, som lade ned sin röst i gårdagskvällens omröstning, är med full kraft och fart på väg in i den amerikanska diplomatiska katastrofdimman av motsägelser och förnekelser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here