Chris Hedges: Israels kultur av bedrägeri

0
1103

Foto: Liar Liar – av Mr Fish

En artikel 19 oktober av Chris Hedges

https://www.mintpressnews.com/chris-hedges-israel-culture-deceit/286061/

Chris Hedges är en Pulitzerprisbelönad journalist som var utrikeskorrespondent i femton år för The New York Times, där han var chef för tidningens Mellanösternbyrå och Balkanbyrå. Han har tidigare arbetat utomlands för The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor och NPR. Han är värd för showen The Chris Hedges Report.

____________________

Washington DC – (Scheerpost) – Israel grundades på lögner

Lögnen att palestinsk mark till stor del var ookuperad.

Lögnen att 750.000 palestinier flydde från sina hem och byar under den etniska rensningen av sionistiska miliser 1948 eftersom de uppmanades att göra det av arabiska ledare.

Lögnen att det var arabiska arméer som startade kriget 1948 där Israel erövrade 78 procent av det historiska Palestina.

Lögnen att Israel hotades av förintelse 1967, vilket tvingade landet att invadera och ockupera de återstående 22 procenten av Palestina, samt land som tillhörde Egypten och Syrien.

Israel bärs upp av lögner

Lögnen att Israel vill ha en rättvis och skälig fred och kommer att stödja en palestinsk stat.

Lögnen att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern.

Lögnen att Israel är en ”utpost av västerländsk civilisation i ett hav av barbari”.

Lögnen att Israel respekterar rättsstatsprincipen och de mänskliga rättigheterna.

Israels grymheter mot palestinierna bemöts alltid med lögner. Jag hörde dem. Jag spelade in dem. Jag publicerade dem i mina artiklar för The New York Times när jag var tidningens Mellanösternchef.

Jag bevakade krig i två decennier, inklusive sju år i Mellanöstern. Jag lärde mig en hel del om sprängladdningarnas storlek och dödlighet. Det finns ingenting i Hamas eller Islamiska Jihads arsenal som skulle ha kunnat återskapa den massiva sprängkraften hos den missil som dödade uppskattningsvis 500 civila på det arabiska kristna sjukhuset al-Ahli i Gaza. Ingenting. Om Hamas eller Palestinska islamiska Jihad (PIJ) hade haft denna typ av missiler skulle enorma byggnader i Israel ligga i ruiner med hundratals döda. Men det har de inte.

Det visslande ljudet, som hörs på videon strax före explosionen, verkar komma från en missils höga hastighet. Detta ljud avslöjar den. Ingen palestinsk raket ger ifrån sig detta ljud. Och sedan har vi missilens hastighet. Palestinska raketer är långsamma och klumpiga, tydligt synliga när de tippar över i skyn och sedan faller i fritt fall mot sina mål. De träffar inte med precision eller färdas i närheten av överljudshastighet. De är oförmögna att döda hundratals människor.

Den israeliska militären släppte ”tak-knäckande” raketer utan stridsspetsar mot sjukhuset under dagarna som ledde fram till anfallet den 17 oktober, den välbekanta varningen från Israel att evakuera byggnader, enligt al-Ahli-sjukhusets tjänstemän. Sjukhustjänstemän sade också att de hade fått samtal från Israel som sa ”vi varnade er för att evakuera två gånger.” Israel har krävt att alla sjukhus i norra Gaza ska evakueras.

Efter anfallet mot sjukhuset publicerade Hananya Naftali, en ”digital medhjälpare” till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, ett inlägg på X, tidigare Twitter: ”Det israeliska flygvapnet slog till mot en Hamas-terroristbas inne på ett sjukhus i Gaza.” Inlägget raderades snabbt.

Sedan palestinska motståndsmän den 7 oktober gick in i Israel och enligt uppgift dödade omkring 1 300 israeler, många av dem civila, och omkring 200 kidnappades som gisslan och fördes till Gaza, har Israel genomfört 51 attacker mot vårdinrättningar i Gaza, som har dödat 15 vårdarbetare och skadat 27, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Av 35 sjukhus i Gaza är det fyra som inte fungerar på grund av allvarliga skador och riktade attacker. Endast åtta av UNRWA:s 22 vårdcentraler är ”delvis funktionella”, enligt WHO.

De israeliska lögnernas fräckhet förbluffade oss som rapporterade från Gaza. Det spelade ingen roll om vi hade sett den israeliska attacken, inklusive skjutandet av obeväpnade palestinier. Det spelade ingen roll hur många vittnen vi intervjuade. Det spelade ingen roll vilka fotografiska och kriminaltekniska bevis vi fick fram. Israel ljög. Små lögner. Stora lögner. Enorma lögner. Dessa lögner kom reflexmässigt och omedelbart från den israeliska militären, de israeliska politikerna och de israeliska medierna. De förstärktes av Israels väloljade propagandamaskin och upprepades med en försmädlig uppriktighet på internationella nyhetskanaler.

Israel ägnar sig åt den typ av häpnadsväckande lögner som kännetecknar despotiska regimer. Man deformerar inte sanningen, man vänder upp och ned på den. Man målar upp en bild som är diametralt motsatt verkligheten. De av oss som har bevakat de ockuperade områdena har stött på Israels Alice i underlandet-berättelser, som vi plikttroget infogar i våra artiklar – vilket krävs enligt reglerna för amerikansk journalistik – trots att vi vet att de inte är sanna.

Israel har uppfunnit ett Orwellskt lexikon. Barn som dödas av israeler blir barn som hamnar i korseld. Bombningen av bostadsområden, med dussintals döda och sårade, blir en kirurgisk attack mot en bombfabrik. Förstörelsen av palestinska hem blir rivningen av terroristers hem.

Den stora lögnen – Große Lüge – ger näring åt de två reaktioner som Israel försöker framkalla – rasism bland sina anhängare och terror bland sina offer. De stora lögnerna underblåser myten om en civilisationernas kamp, ett krig mellan demokrati, anständighet och heder på ena sidan och islamisk terrorism, barbari och medeltid på den andra.

George Orwell som skrev dystopin ”1984” med diktatorn ”Big Brother”

George Orwell kallade i sin roman ”Nineteen Eighty-Four” den stora lögnen för ”dubbeltänk”. Dubbeltänk använder ”logik mot logik” och ”förkastar moralen samtidigt som den gör anspråk på den”. Den stora lögnen avskaffar nyanser, tvetydigheter och motsägelser som kan plåga samvetet. Den är utformad för att skapa kognitiv dissonans. Den tillåter inga gråzoner. Världen är svart och vit, god och ond, rättfärdig och orättfärdig. Den stora lögnen gör det möjligt för de troende att finna tröst – en tröst som de desperat söker – i sin egen moraliska överlägsenhet, även när de upphäver all moral. Den ger näring åt vad Edward Bernays kallade ”det logiksäkra facket för dogmatisk följsamhet”. All effektiv propaganda, skriver Bernays, riktar in sig på och bygger vidare på dessa irrationella ”psykologiska vanor”.

Israeliska anhängare törstar efter dessa lögner. De vill inte veta sanningen. Sanningen skulle tvinga dem att granska sin rasism, sitt självbedrägeri och sin delaktighet i förtryck, mord och folkmord.

Viktigast av allt är att den stora lögnen sänder ett olycksbådande budskap till palestinierna. Den stora lögnen säger att Israel kommer att bedriva en kampanj av massterror och folkmord och aldrig ta ansvar för sina brott. Den stora lögnen utplånar sanningen. Den utplånar den mänskliga tankens och den mänskliga handlingens värdighet. Den utplånar fakta. Den utplånar historien. Den utplånar förståelse. Den utplånar hopp. Det reducerar all kommunikation till våldets språk. När förtryckarna talar till de förtryckta uteslutande genom urskillningslöst våld, svarar de förtryckta med urskillningslöst våld.

Serietecknaren Joe Sacco och jag såg hur israeliska soldater hånade och sköt små pojkar i flyktinglägret Khan Younis i Gaza. Vi intervjuade pojkarna och deras föräldrar på sjukhuset efteråt. I några fall närvarade vi vid deras begravningar. Vi hade deras namn. Vi hade datum och platser för skjutningarna.

Israels svar var att säga att vi inte var i Gaza. Vi hade hittat på det.

Israels premiärminister, utrikesminister, försvarsminister och talesperson för den israeliska försvarsmakten (IDF) skyllde omedelbart mordet på Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh 2022 på palestinska beväpnade män. Israel spred bilder på en palestinsk stridande som de sa sköt och dödade journalisten, som bar en skyddsväst och hjälm märkt ”PRESS”.

Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

Benny Gantz, som vid den tidpunkten var försvarsminister, uppgav att ”ingen [israelisk] skottlossning riktades mot journalisten” och att den israeliska armén hade ”sett bilder på urskillningslös skottlossning av palestinska terrorister”.

Denna lögn spreds tills videofilmer som undersökts av B’Tselem, det israeliska centret för mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena, identifierade platsen för den palestinske skytten som avbildades i videon. Människorättsorganisationen fann att videon hade tagits på en annan plats än där Shireen dödades.

När Israel ertappas med att ljuga, som i fallet med mordet på Shireen, utlovar man en utredning. Men dessa utredningar är en bluff. Opartiska utredningar av de hundratals mord på palestinier som begåtts av soldater och judiska bosättare genomförs sällan. Förövarna ställs nästan aldrig inför rätta eller hålls ansvariga. Det israeliska mörkläggningsmönstret är förutsägbart. Detsamma gäller det hemliga samförståndet mellan nästan alla medier och republikanska och demokratiska politiker. Amerikanska politiker fördömde mordet på Shireen och upprepade pliktskyldigt det gamla mantrat och krävde en ”grundlig utredning” av den armé som utförde brottet.

Några månader senare medgav Israel att det fanns en ”stor möjlighet” att en israelisk soldat dödat journalisten av misstag, men då var gatuprotesterna och raseriet över mordet på journalisten över och hennes mord i stort sett bortglömt.

När de avgörande bevisen kommer fram om bombningen av sjukhuset kommer det också att vara ett avlägset minne.

Det finns dramatiska bilder som togs i september 2000 vid Netzarim-korsningen i Gazaremsan – där jag såg en nittonårig pojke skjutas och dödas av en israelisk krypskytt – av France 2 TV, av en far som försöker skydda sin traumatiserade 12-åriga son, Muhammad al-Durrah, från israelisk eldgivning som till slut dödade honom.

Dödandet av pojken resulterade i en typisk propagandakampanj från Israels sida. Israeliska tjänstemän ljög i åratal om mordet, först anklagade de palestinierna för skottlossningen, senare antydde de att scenen var fejkad och slutligen insisterade de på att pojken fortfarande levde.

När en israelisk soldat 2003 mördade den 23-åriga studenten och amerikanska aktivisten Rachel Corrie genom att krossa henne till döds med en bulldozer när hon försökte förhindra den olagliga rivningen av en palestinsk läkares hem, sade den israeliska armén att det var en olycka som Corrie var ansvarig för.

Den israeliska militären har dödat ”minst” 20 journalister sedan 2001, utan att ställas till svars, enligt en rapport från 2023 av den New York-baserade Committee to Protect Journalists”Omedelbart efter att en journalist har dödats av säkerhetsstyrkor går israeliska tjänstemän ofta ut med en motberättelse till medierapporteringen”, var den slutsats CPJ  drog. Detta inkluderar att skylla dödsfallen på ”urskillningslös eldgivning” från palestinier eller försök att misskreditera de dödade som ”terrorister”.

Israel blockerar oberoende människorättsorganisationers arbete med att undersöka de grymheter och krigsförbrytelser som begås i Gaza och på Västbanken. Israel vägrar att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen om eventuella krigsförbrytelser i de ockuperade områdena. Israel samarbetar inte med FN:s råd för mänskliga rättigheter och förbjuder FN:s särskilde rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i de palestinska territorier som ockuperats sedan 1967 att resa in i landet. Israel återkallade 2018 arbetstillståndet för Omar Shakir, chef för Human Rights Watch (Israel och Palestina), och utvisade honom. I maj 2018 publicerade Israels ministerium för strategiska frågor och offentlig diplomati en rapport som uppmanade Europeiska unionen och europeiska stater att stoppa sitt direkta och indirekta ekonomiska stöd till palestinska och internationella människorättsorganisationer som ”har kopplingar till terrorism och främjar bojkott mot Israel”.

Efter bombningen av sjukhuset släppte Israel först en video som påstods visa palestinska Islamiska Jihad-raketer som träffade sjukhuset. Israelerna tog snabbt bort videon när journalister upptäckte att tidsstämplarna visade att bilderna hade tagits 40 minuter efter attacken mot sjukhuset.

Israeliska propagandister – som är medvetna om att palestinska raketer har liten sprängkraft – hävdade sedan att Hamas förvarade ammunition under sjukhuset. Detta orsakade den massiva explosionen, sade de. Men om detta var sant skulle det betyda att det skulle finnas en sekundär explosion. Detta skedde inte. Och nu har Israel släppt vad de säger är en inspelning av två Hamas-militanter som diskuterar missilattacken mot sjukhuset. Militanterna frågar varandra, i en själv-anklagande konversation som är för löjlig för att tro på, om Hamas eller PIJ utförde anfallet. Jag ber er tänka. Hur kunde Israel vara helt ovetande om att tusentals beväpnade militanta palestinier från Gaza trängde in i Israel den 7 oktober och ändå fånga detta komprometterande samtal mellan två påstådda militanta?

”Israel har en hel enhet av ’mistaravim’, israelisk-judiska hemliga agenter som tränats för att utge sig för att vara palestinier och i hemlighet verka bland palestinier”, skriver reportern Jonathan Cook. ”Israel producerade en mycket populär TV-serie om sådana personer i Gaza, kallad Fauda. Man måste vara mycket godtrogen för att tro att Israel inte skulle kunna, och inte skulle, rigga upp ett samtal som detta för att lura oss, precis som de regelbundet lurar palestinierna i Gaza.”

Israel har också länge riktat in sig på sjukvårdsinrättningar, ambulanser och sjukvårdare, vilket Mellanösternkännaren Norman Finkelstein påpekar. Israel bombade ett palestinskt barnsjukhus under kriget i Libanon 1982 och dödade 60 personer. Man utförde också missilattacker mot tydligt markerade libanesiska ambulanser under kriget mellan Israel och Libanon 2006. Man skadade eller förstörde 29 ambulanser och nästan hälften av Gazas sjukvårdsinrättningar, inklusive 15 sjukhus, under angreppet på Gaza 2008-2009, känt som Operation Cast Lead. Israel förbjöd rutinmässigt skadade palestinier att hämtas av ambulanser under denna operation, och lämnade dem ofta att dö. Under Operation Protective Edge, den 51 dagar långa attacken mot Gaza 2014, förstörde eller skadade Israel 17 sjukhus och 56 vårdcentraler och skadade eller förstörde 45 ambulanser.

Här kan du se min intervju med professor Finkelstein om Gaza och Israel, som släpptes idag.

Amnesty International, som undersökte de israeliska attackerna mot tre av dessa sjukhus 2014, avfärdade de ”bevis” för attackerna som Israel erbjöd som falska. ”Bilden som twittrades av den israeliska militären stämmer inte överens med satellitbilder av al-Wafa-sjukhuset och verkar föreställa en annan plats”, stod det i rapporten.

Om man avslöjar israeliska lögner blir man attackerad av Israel och dess anhängare som antisemit och apologet för terrorister. Du förvisas från vanliga medier. Du nekas forum där du kan tala om frågan och, vilket har hänt mig, blir utestängd från universitetsevenemang.

Det är ett gammalt spel, ett spel som jag har spelat som reporter många, många gånger. Jag bär ärren av de lögner som Israel och dess lobby spottar ur sig. Under tiden fortsätter Israel sitt slaktande, med stöd och till och med beröm av västvärldens politiska ledare, inklusive Joe Biden, som ackompanjerar strömmen av lögner från Israel som en Wagner-kör.

 

*

 

 

 

Föregående artikelTre jättefonder är största ägare i 88 procent av börsbolagen i USA
Nästa artikelVad anser Ryssland om kriget mellan Israel och Hamas?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here