Tre jättefonder är största ägare i 88 procent av börsbolagen i USA

2
3088

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Lika aktuellt idag efter vad jag vet.

Ingress: Denna artikel ”Tre jättefonder är största ägare i 88 procent av börsbolagen i USA” har publicerats av Pål Steigan, som bevakat detta ämne noga. Även jag har publicerat i ämnet År 2019 kom BlackRocks plan inför den kommande krisen: – Finansiellt samarbetsrekord mellan stat och Kapital. Betyder? Artikeln har översatts av Rolf Nilsson.

Utvecklingen visar en enorm koncentration av ägandet. Färre äger mycket mer av tillgångarna, naturresurserna och produktionsmedlen. Utan demokratisk insyn. A och O är ökad vinst. En annan artikel Världens 25 rikaste dynastier kontrollerar mycket mer än Rysslands BNP. Bra så?
En grundläggande artikel är De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna

Nu över till den aktuella rapporten!


Tre jättefonder är största ägare i 88 procent av börsbolagen i USA

BlackRock, Vanguard och State Street förvaltar otroliga 15 biljoner dollar i totala tillgångar, motsvarande mer än tre fjärdedelar av storleken på den amerikanska ekonomin. De tre stora fondförvaltarnas snabba tillväxt ger dem en enorm kontroll över finansmarknaderna och prioriteringarna i Corporate America. Tillsammans är BlackRock, State Street och Vanguard de största ägarna i 88 % av S&P 500-företagen, enligt ett dokument från American Economic Liberties Project. Till exempel har de tre stora dominerande aktieinnehav i företag som Apple (AAPL), JPMorgan Chase (JPM) och Pfizer (PFE). Detta skrev CNN Business i november 2020.

Därmed har den analys vi har utarbetat under många år plötsligt nått mainstreammedia. Läsarna av steigan.no kommer att vara väl förtrogna med våra faktabaserade analyser av hur dem vi kallat ”de vanliga misstänkta” nu har säkrat ett avgörande inflytande inom nästan alla områden av dagens kapitalistiska ekonomi.

Redaktör Romelsjö: Jag har med Pål Steigans tillåtelse översatt och återpublicerat några av artiklarna. Uppgifter finns också i ”USA som världspolis”.

 

Aladdins mjukvaruplattform

BlackRock driver en teknologiplattform, Aladdin, som erbjuder tjänster för försäljning, analys och spårning av finansmarknaden. Det har omväxlande beskrivits som ”centrala nervsystemet” för både investeringsindustrin och icke -finansiella företag, eller ”som syre” – en produkt som behövs för att företag ”ska kunna fungera.” Minst 21,6 biljoner dollar i kapital finns på plattformen, motsvarande 10 % av globala aktier och obligationer, och motsvarande USA:s årliga BNP, det totala amerikanska börsvärdet och fyra gånger värdet av alla kontanter i världen.

Activists gathered in San Francisco Thursday for a socially distanced protest targeting asset manager BlackRock. (Photo: Brooke Anderson/@movementphotographer). (Blackrock sunriseprojectblk_brookeanderson-31)

Delvis på grund av sitt Aladdin-system fick BlackRock en roll som kontraktör för Federal Reserve Bank of New York, för att hantera några av deras Covid-19-relaterade värdepappers-inköpsprogram, i en upprepning av en roll de spelade efter 2008 års kris.

Nu har de tre stora fått så mycket makt att ett politiskt krav har väckts i USA om att dela upp dem, för att bryta deras monopol. Det är osannolikt att de tre kommer att acceptera det utan vidare. I Norge har inte ens vänstern fattat hur mycket politisk och social makt dessa finansinstitut har förvärvat, trots att de också har stor makt i Norge.

Läs: De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna
Eller på svenska: De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna.

Föregående artikelEtt folkmord utspelas
Nästa artikelChris Hedges: Israels kultur av bedrägeri
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

2 KOMMENTARER

 1. Intressant artikel- kan översättas med google knappen…
  ”Den dolda historien om den onda khazariska maffian”
  http://ru-an.info/news/8451/
  Rothschilds och den omgivande engelska nu oligarkin(engelsk folk och adel eliminerades redan under tidiga revolution) utarbetade sätt att underkuva Amerika under sig själva, och detta blev deras främsta besatthet. Den föredragna planen var att skapa en centralbank i Amerika för att utöva den babyloniska magin med pengar och hemligt bedrägeri.
  KM=(”K”hasariska ”M”afia) Rothschild försöker återta Amerika 1812, men besegras igen på grund av rysk inblandning: Nederlaget gjorde KM Rothschilds rasande, och de tillgrep återigen scenariot med evig hämnd på Ryssland och de amerikanska kolonisterna – för att infiltrera och stjäla bådas tillgångar, tyrannisera och massivt döda befolkningen i båda länderna.
  Försök att skapa en privat amerikansk centralbank blockerades av president Andrew Jackson , som kallade dem satanister och lovade att göra sig av med dem genom Guds Allsmäktiges kraft. Rothschilds gangsterbankirer omgrupperar sig och fortsätter sina hemliga försök att plantera sin bank av babylonisk pengamagi i Amerika. Slutligen, 1913, lyckas Rothschild KM skapa det huvudsakliga fotfästet i Amerika – alla amerikaners onda fiende går in genom Amerikas portar: 1913, genom att muta skurkarna och förrädare från kongressmedlemmar, lyckas Rothschild KM skapa en fotfäste för sig själv i form av den olagliga grundlagsstridiga Federal Reserve Act som antogs på julafton utan det erforderliga beslutförhet. Lagförslaget undertecknades sedan av den mutade presidenten, som är lika mycket en förrädare mot Amerika som kongressmedlemmarna som röstade för lagen.”…

 2. Det är korrekt, rotschildrn och rockefellerna äger rubbet och styr nyhetsflödet, bl a om sig själva, helt och hållet genom kapningen av ap och reuters samt äger de såklart forbes och the ekonomisten etc och kan därmed ’visa’ att de bara äger 7000miljrd kr emedan deras verkliga stöldgods är 1000ggr mer. Det är deras sätt att hålla sig dolda, att aldrig visa att de är 1000ggr sk rikare än de ’rikaste’ bezos el gates

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here