USA förstärker sin närvaro i Syrien och stjäl oljan.

19
3448
USA-trupper i Syrien.

Flera rapporter visar att USA inte alls lämnat Syrien, utan bara dragit tillbaka vissa styrkor. Och USA sänder dit nya ockupationsstyrkor. Jag återger uppgifter från New York Times, Reuters TASS, PressTV och SvD.

New York Times skriver ”Hundratals amerikanska trupper lämnar och nya anländer till Syrien. När detta slutförts förväntas 900 USA-militärer finnas på marken, bara något färre än de 1 000 man på marken när president Trump beordrade tillbakadragandet.” New York Times 30/10.

Reuters rapporterar ”Amerikanska pansarfordon sågs på torsdag nära gränsen mellan Syrien och Turkiet i en del av nordöstra Syrien där de inte hade observerats sedan början av oktober enligt ett vittne och film från Reuters. Den amerikanska militären sade förra veckan att man skulle förstärka sin position i Syrien, inklusive med mekaniserade styrkor, för att förhindra att oljefält tas över av rester från IS eller andra. Tump sade förra veckan att ett litet antal amerikanska trupper skulle stanna kvar i området Syrien ”där det finns olja”. Syriens oljetillgångar är huvudsakligen belägna i Deir al-Zor-provinsen, långt söder om den turkiska gränsen, även om en oljekälla ligger i landets nordöstra spets där de amerikanska styrkorna finns.”
Reuters.

Tass: USA smugglar syrisk olja till andra länder, konvojerna skyddas av amerikanska privata militära företag och specialoperationsstyrkor, sa det ryska försvarsministeriets talesman generalmajor Igor Konashenkov.”Tankbilar som bevakas av amerikanska militärtjänstemän och privata militärföretag smugglar olja från fält i östra Syrien till andra länder. Konashenkov konstaterade att avtalet om transport av olja genomfördes av det USA-kontrollerade företaget Sadcub som skapades vid den så kallade autonoma administrationen i östra Syrien (kurdiska politiska organ). ”Intäkterna från smuggling av syrisk olja kommer till numrerade bankkonton för amerikanska privata militära företag och underrättelsetjänster genom mäklare som samverkar med den,” sade han. Enligt försvarsdepartementet är kostnaden för en fat olja som smugglas från Syrien är 38 dollar. ”För att säkerställa ett sådant kontinuerligt ekonomiskt flöde fritt från kontroll och skatter, kommer topptjänstemän i Pentagon och CIA att vara villiga att skydda och skydda oljebrunnar i Syrien från den imaginära” dolda cellerna i den islamiska staten .Satellitbilder bekräftar USA: s kontroll av syrisk olja. TASS 27/10

USA:s försvarsminister uppger att USA ska använda militär styrka mot de som försöker få kontroll över Syriens oljekällor.

Redan 24/10 rapporterade SvD ”Men Donald Trump har redan sett till så att USA-trupper stannar för att ”skydda oljan”. Vidare ”Syriens oljereserver beräknas uppgå till 2,5 miljarder fat. En stor del av landets olja exporterades till Europa, främst till Tyskland och Italien. Totalt stod oljeexporten för hela 30 procent av den syriska regeringens inkomster 2010.
Men efter att inbördeskriget startade sjönk produktionen drastiskt.”
SvD.

Kort kommentar: Uppgifter finns i medier i flera olika länder. Att de är samstämmiga från USA och Ryssland (ej närmare citerat här) ökar sannolikheten att de är riktiga.Händelseförloppet bekräftar att USA fortsätter sin olagliga rövarpolitik.

Oljekällor vid Golanhöjderna.

Jag vill påminna om att rapporter för några år sedan pekade ut Israel som störst köpare av olja från ISIS och att USA:s försvarsminister kände till att Turkiet köpt olja av ISIS. Vidare har EU sannolikt köpt olja av ISIS . här.
Vidare dessa återkommande uppgifter Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja.

* USA behöver inte Syriens olja – detta syftar till att ytterligare skada landet, som ju också skadas av EU:s och Sveriges hårda, olagliga sanktioner.

Ja vår ”demokrati” hindrar inte att personer som beter sig som tjuvar kommer till makten. Eller har jag fel?

Föregående artikelPresidentkandidat i USA stämmer Google!
Nästa artikelTill SvD: Sluta att plåga kubanerna!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Visst är det bra att USA:s roll som ”The bald eagle” Vithövdad havsörn, Haliaeetus leucocephalus, att den rollen uppenbart minskar. Vikipedia skriver ”Den är USA:s nationalfågel och är en av de starkaste amerikanska symbolerna.” För all världens folk blir en annan roll alltmer uppenbar, rollen som Smutsgam (Neophron percnopterus). Synd bara att det tar sån tid för Sveriges regering, riksdag och MSM att se det.

 2. USA är självförsörjande på olja, USA behöver inte Syriens olja, och drar knappast någon nytta av den. USA hindrar sunniextremisterna från att försörja sina terrorarmé på konfiskerad syrisk olja. USA motarbetar IS, medan saudi och turkarna stöder eller samarbetar med IS. USA lämnar oljefälten när risken för att IS ockuperar dem är över.

  • PM
   USA stödjer IS för att skapa splittring i arabvärlden. Fred och enighet i arabvärlden öppnar dörren för att dessa länder kan börja sälja sin olja i annan valuta än dollar, så som både Gadaffi och Saddam försökte innan dom blev angripna av USA.
   USA kanske inte behöver Syriens olja. Dom hade nog klarat sig utan Libyens och Iraks olja med, men frågan handlar inte primärt om oljan i sig, utan om dollarns ställning som världsvaluta. Den hänger sedan 1974 helt på att oljan säljs i dollar, vilket i sin tur leder till att all världens länder måste ha jättelika valutareserver i dollar liggande för att kunna köpa sin olja. Det skapar en ständig efterfrågan på dollar som upprätthåller dess värde, plus ett egenintresse i dessa länder av att stödja dollarn för att inte råka ut för stora förluster själva.
   Där är grunden för att USA kan lägga ner stora delar sin industri utan att valutan rasar och således köpa vad dom vill för det som egentligen är låtsaspengar eller bara luft om man så vill. Hittills har USA alltid varit berett att mörda miljontals människor för att hålla liv i detta lurendrejeri, men nu har Ryssland satt stopp för vansinnet i Syrien och USA darrar.
   Utan att tycka särskilt bra om Putin och hans auktoritära styre, så kan jag inte tänka mig någon bättre kandidat till Nobels fredspris än honom. Sannolikt har han räddat livet på hundratusentals oskyldiga människor genom att stoppa dom amerikanska massmördarnas framfart i arabvärlden.

  • Det handlar inte om att behöva utan om att kontrollera, därför deklarerade redan Jimmy Carter på 70-talet att USA förbehåller sig rätten att ingripa i Mellanöstern närhelst det passar.
   Dessutom sade Donald Trump bara för en vecka sedan att Irak måste bevilja USA:s oljebolag fömånligare koncessioner.
   Det är kontrollbehovet som förklarar USA:s intensiva motstånd mot NordStream där Danmark nu gett grönt ljus för en rakare sträckning. Men ”money talks” och då fattar även tyskarna att LNG från USA kostar skjortan.

   • Dessutom vet tyskarna att köpa LNG från USA är riskabelt, USA vill alltid styra sina vasaller med hot eller med andra subversiva metoder. Man ska helt enkelt vara en servil tjänare till gangstermaffian i Washington. Nu växer ju rörelsen i Tyskland som vill ha ut USA-trupperna ASAP så att Tyskland blir fritt från USA-oket. Makaronen i Frankrike verkar ju äntligen förstått vem som är den riktiga fienden och det är inte Ryssland. Trump vet dessutom att fracking är en s.k ”dead end” och att festen snart är över. Samtidigt börjar miljökonsekvenserna av fracking bli uppenbara därför har jakten på mer olja man kan stjäla vaknat till liv i USA. Som sagt, skurkarna i USA förnekar sig aldrig och det är intressant att läsa inlägg som PM:s som rycker ut till regimen i Washingtons försvar. Det finns ”nyttiga idioter” överallt som inte har koll på läget.

  • Att USA ”skyddar” oljefält i Syrien har utöver det faktum att de vill ha ”payback” troligtvis med att de vill omöjliggöra för den Syriska staten att få inkomster.
   Syftet är i kombination med sanktioner troligtvis att kväva den Syriska ekonomin i hopp om att det blir ett skifte inom de styrande.

  • USAs närvaro är inte en fråga om att ta oljan själv, eller hindra någon annan att ta den, utan att kontrollera den som ett maktmedel. USA vill inte bara stödja IS, utan kontrollera IS så IS blir deras lydiga maktverktyg. Med andra ord, om ni (IS) gör som vi säger till er tittar vi åt andra hållet när ni behöver och tar oljan, annars får ni den inte.

 3. Den outtröttliga och galet modiga demokratiska kongressledamoten och presidentkandidaten Tulsi Gabbard har precis avfyrat 2 nya resolutioner i kongressen. En om att alla dokument rörande 9/11 skall släppas, och en om att USA skall dra tillbaka ALL militär från Syrien och att oljan skall tillbaka till det syriska folket,,

  Tulsi har nu kapat alla säkerhetslinor och attackerar ursinnigt MIC, WH och morddemonen själv, Hillary Clinton med hennes marionetter i MSM.
  Hon svävar högt, högt över de övriga presidentkandidaterna vad gäller mod och hennes stöd växer stadigt. Hon är en unik kraft och hon verkar inte vara rädd att dö. Sådana som hon har en tendens att dö på märkliga sätt

  • ”Sådana som hon har en tendens att dö på märkliga sätt”

   Mina tankar går genast till Ryssland. I Ryssland är det definitivt på det sättet. En repressiv maktapparat mot all opposition som upplevs hotande mot gällande makt. Det verkar blivit tradition knuten till Sovjettiden. Med sina oppositionella åsikter är Tulsi Gabbard säkrare i USA än om hon verkat i Ryssland och haft sådana radikala oppositionella åsikter mot makten där. Socialisten Bernie Sanders lever faktiskt fortfarande och är dessutom still going strong. Jag får allt svårare att avfärda USA som en demokrati. Då är jag mer tveksam mot det egna landet Sverige där det statliga medieföretaget blivit det statsbärande politiska partiet. Ingen annan makthavare i Sverige har så stor påverkanskraft som SVT Public Service. Det måste kännas utmanande för andra makthavare. Många oppositionella har fått känna av det. Även redaktören för sidan Global Politics.

   • Inte alls! Ge några exempel arbetarklass, på några oppositionspolitiker som mördats i nuvarande Ryssland av Kreml! Att Deep state i USA mördar till höger och vänster är allom känt, ja förutom för dem som sticker huvudet i sanden så fort USA kritiseras!

   • ”det statliga medieföretaget” är inte ett ”statsbärande politiskt parti”. Alla diktaturer är beroende av att ha en mycket effektiv propagandaorganisation tillgänglig och i sin tjänst, vilket är en komponent som behövs för att inte folket skall resa sig mot förtryckarregimen. Dess propagandakanaler behöver dominans och att inte kunna kunna störas av oberoende media, vilka systematiskt stängs ner, som Granskning Sverige, och olämpliga yttranden dras inför rätta, Näthatsgranskaren. Dominansen i Sverige är statligt styrda och kontrollerade och skattefinansierade SVT/SR tillsammans med främst statligt finansierade, mediestödet, Bonniers men även SVD, båda vilka är beroende av statligt stöd för överlevnad. En annan komponent som en diktatur är beroende av är en stark militär, i händelse av ett uppror mot diktaturen, militären uppgraderas just nu väsentligt i Sverige under förevändningen av att ”Ryssen kommer”. Precis som att IS inte upphör för att dess ledare Baghdadi mördas, upphör inte diktaturen för att vissa partier röstas bort. Diktaturen ligger inbäddad i den svenska ”djupa staten” och ändras inte med ett partiskifte.

 4. För det första vem står bakom denna rapport? Finns det lobbyister bakom eller vad . Visst häll bensin på lågorna det verkar va populära tilltag . För det andra krig kostar o ingen vill göra det gratis av ren godhet..tack f ordet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here