Till SvD: Sluta att plåga kubanerna!

5
2233

I Svenska Dagbladet argumenterar KD:s kände riksdagsman Lars Adaktusson för att Sverige inte ska godkänna EU:s avtal om samarbete och handelsutbyte med Kuba. SvD. Han påstår att ”utvecklingen när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter går i fel riktning på Kuba” och att ”Kuba går åt fel håll även utrikespolitiskt, det gäller inte minst i relation till Venezuela.”…”Banden mellan Latinamerikas två socialistiska diktaturer är starka.” Han kallar alltså Venezuela som haft 20 fria val på 20 år för en diktatur. Venezuelas valsystem har prisats av bl.a. USA:s expresident Carter. Valobservatörer gav högt betyg åt senaste presidentval i maj 2018 som Maduro vann klart, och har förintande tillbakavisat EU:s kritik av valet. I artikeln finns ingen kritik av USA:s hårda sanktioner, eller dess stöd till själv(USA)-utnämnde interimspresidenten Gaudio.

Om det krävdes elementär saklighet och uppslutning bakom FN-stadga och internationell rätt för en riksdagsledamot i så skulle Adaktusson uteslutas eller uteslutas från att kandidera.
Men sådana krav finns ju inte.

Zoltan Tiroler, ordförande i Svensk-Kubanska Föreningen har besvarat Adaktussons artikel (se nedan) och skickat svaret till SvD Debatt som avböjde ”Jag tackar dock nej till publicering.
mvh Carina Stensson, redaktör SvD Debatt”.
Något krav på fri debatt finns ju inte i Sverige. De 4 företag som äger över 2/3 av den svenska pressen (se kommande artikel av mig) bestämmer.

Läs och fundera.


Sluta att plåga kubanerna

Lars Adaktusson, KD, argumenterar i SvD 30/10 för att Sverige inte ska skriva under det avtal som EU ingått med Kuba.
En överväldigande majoritet inom EU vill normalisera förbindelserna med ö-riket.

Förutom Sverige är det bara Holland och Litauen som ännu inte undertecknat avtalet.

EU:s hittillsvarande diskriminerande hållning har enbart gällt Kuba. Den tillämpas inte mot regeringar som begår våldsamt mycket grövre brott mot mänskliga rättigheter än vad Kuba gör. Till exempel Colombia, Brasilien, Haiti, Honduras, Guatemala och Chile. Om dessa länder, med polisbrutalitet, utomrättsliga avrättningar, tortyr och ”försvinnanden” har Adaktusson inget att säga. Hans påståenden om Kubas roll i Venezuela är gripna ur luften. Det Kuba gör är att ge hälsovård till eftersatta områden där befolkningen aldrig tidigare sett en läkare.
KD:s kampanj kommer i ett läge där USA-administrationen, efter ett kort töväder under Obama, skärpt sanktionerna mot Kuba till en aldrig tidigare skådad nivå.

USA använder sin makt för att strypa oljeleveranser till Kuba. Kryssningsfartyg förbjuds angöra ön. Banker som gör transaktioner med Kuba bötfälls med mångmiljonbelopp. Ön får inga krediter på den internationella valutamarknaden. Investerare hotas och skräms bort. Landets handel hindras, också importen av livsnödvändiga mediciner och medicinsk utrustning stoppas. Detta är bara några exempel på en omfattande lagstiftning i USA som syftar till att ”framkalla svält och desperation” bland kubanerna.

Blockaden är långt ifrån en fråga enbart mellan Kuba och USA, utan rör alla länder och företag. Det är en kollektiv bestraffning av ett helt folk som pågått i snart 60 år. Inom kort kommer FN:s Generalförsamling att för snart 30:e gången så gott som enhälligt fördöma detta brott mot FN-stadgan och internationell rätt.

Om Sverige gör det KD lobbar för innebär det ytterligare plågor för kubanerna i deras dagliga liv. Det när kubanerna samtidigt pressas allt hårdare av USA. På inget sätt förbättrar bestraffning de mänskliga rättigheterna. Tvärtom, det får kubanerna att sluta leden, vilket visas av historien och vilket president Obama insåg. Det största brottet mot de mänskliga rättigheterna som drabbar Kuba är blockaden (och USA:s tortyrläger i Guantanámo).

Av väldigt uppenbara skäl har KD:s inställning och blockaden inget stöd av vanliga kubaner. Men det finns några små grupper i Kuba som vill ha fortsatta sanktioner. Dessa åker i skytteltrafik mellan Miami, Madrid och Stockholm. De tar emot 22 miljoner dollar om året av USA, enligt USA:s UD. De drabbas inte av blockaden, tvärtom lever de på fientligheten mot Kuba.

De har, enligt läckta Wikileaksdokument från USA:s egna diplomater, inget stöd i det kubanska samhället. Men det är dessa KD vill få oss att tro representerar kubanerna. Inget kan vara mer felaktigt.

Samarbeta med Kuba, det tjänar både svenskar och kubaner på!

Föregående artikelUSA förstärker sin närvaro i Syrien och stjäl oljan.
Nästa artikel”Försvara folkrätten” kräver att Norge inför sanktioner mot Israel. Regeringen där säger Nej. Vad ska Sverige göra?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Spegel spegel vem är fulaste av alla här? Kanske ska Sverige nominera Lars Adaktusson till tävlingen om världs fuling. Adaktusson verkar vara mer lämpad för det uppdraget och inte för skriva rappakalja om Kuba.

    • Så talar en nolla och/eller en fuling som är en kopia av lasse otuktsson. Kubas folk är fri från bankirvampyrens lömska grepp. USA har fler analfabeter än Kuba. I Kuba dör du inte eftersom du inte kan betala din vård så som i USA. Kuba är älskad världen över. Jämför detta med hur hatade USA eller israel är.

    • cuba lide naturligtvis längtar alla cubaner tillbaka till batistas tid, då alla cubaner var piccolo och alla cubanskor var prostituerade på barer hotell och bordeller för att serva dom rika och arroganta miljonärer från united states of hell , gud vad dom längtar

  2. Det är skrämmande att dollarhegemonin så grovt får råda inom den västliga sfären. Vi ser väl inga murar men hyser ändå ett monster som hotar, förtär och bedriver bestialiska krig, enbart för sin egen skull, sin makt och groteska ekonomiska och politiska kontroll. Sanktioner, terror, krig, politiska mord, står som spön i backen när Heil Ceasar inte får som han vill. Bäst det är dyker någon revolution upp på kartan i en för världen okänd färg och regi CIA.
    I USA dansar inte folk efter regimens pipa, de kan inte. På Cuba sjuder kulturen och livet på ett sätt Hollywood gärna skulle vilja greppa men inte kan lr vill. De marscherar hellre med MIC uppkört långt efter ryggmärgen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here